Door Mark van der Kruit en Wout Funnekotter

Op deze laptop game je in échte 3D, zonder bril - Acer Predator Helios 300

09-01-2023 • 14:00

40 Linkedin

Acer heeft een versie van zijn Predator Helios 300-gaminglaptop aangekondigd die brilloze 3D biedt via een stereoscopisch scherm. De Predator Helios 300 SpatialLabs Edition maakt gebruik van speciale software om tijdens het spelen een live 3D-effect te creëren.

00:00 - Intro
00:26 - Kena in 3d
00:45 - Tracking
01:49 - Beperkingen
02:09 - Nederlands paneel
02:43 - God of War & Forza

Reacties (40)

40
40
7
0
0
28
Wijzig sortering
Van die extra 250 euro zou ik bijleggen bij een betere VR-bril.

Voor dat geld van die laptop zou ik sowieso een VR-bril kopen, zeker na de preview PSVR2 video te hebben gezien

[Reactie gewijzigd door Zezura op 9 januari 2023 14:08]

tja maar zo n psvr2 kan niet op n pc gebruikt worden
Het zou me niet verbazen als daar tzt ook (onofficiele?) drivers voor beschikbaar komen. Zou leuk zijn :-)
Is er voor psvr maar naar mijn weten met best wat limitaties(tenzij je base stations en vive controllers misschien 8)7 )
Wie weet komt het er idd wel voor psvr2 maar denk ook weer met limitaties
Weet wel bijna zeker dat sony geen officiele drivers gaat uitbrengen... zou niet weten waarom ze dat zouden doen.
Wat heeft vr hier mee te maken?
dat is ook een 3D ervaring, maar in mijn opinie een stuk vollediger. Als je VR hebt waarom zou je zon 3D scherm willen. Dat is zon afbraak van gamen in 3 dimensies.
Wellicht vinden veel mensen dit prettiger/comfortabler dan zo'n lompe helm op je hoofd.

Even pauzeren voor een snack of een plas zonder al je zintuigen volledig voor de gek te houden en weer laten wennen aan het echie.
zit wat in, ik moet zeggen dat ik enorm verschil merk in VR-brillen. Ook train je het wisselen tussen VR en Real life wel een beetje.

Playstation VR1 had ik veel last tussen wisselen VR en reallife.. de draagcomfort was op zich wel prima maar de ervaring minder. Nu dat ik een volledige draadloze Oculus 2 ervaring heb met fatsoenlijke graphics waar ik geen hoofdpijn van krijg en en goed verdeeld gewicht door Battery pack en custom interface heb ik veel minder last van het wisselen en het überhaupt gebruik van VR.

Ik raad het iedereen aan om een Oculus Quest 2 een eigen goede gezicht-interface te kopen dan wat je standaard krijgt meegeleverd en een batterypack op zijn minst.
Net zoals bril versies van 3D schermen voor games, hebben VR en 3D schermen niet echt een volledige overeenkomst. De 1 is voor immersie bedoelt waar je zelf de karakter bent (VR) terwijl de ander immersie wel als onderdeel heeft, maar niet als doel. Diepte effecten zijn gewoon leuk, en als het goedkoop kan? Dan zou ik het graag overwegen (als desktop monitor). Zelfs al wil ik ooit een VR bril.

Puur vanwege dat de 3D scherm een leuke ervaring kan zijn met de diepte, zonder dat ik niks meer om mij heen kan kijken. Dus toetsenbord en muis blijven nog reëel.

VR zou ik dan doen puur voor de ervaring.

[Reactie gewijzigd door Elcivor op 10 januari 2023 18:32]

De prijzen zijn dan weer jammer, maar heel tof dat er nog steeds bedrijven mee bezig zijn. Ik speel nog altijd met de 3D schuif vol open op de N3DS XL :-). Sinds kort een Qookam EGO 3D camera en de meegeleverde viewer is erg tof, maar een scherm om de content op te bekijken zou ook mooi zijn. Ik ga het in de gaten houden.
Ja blijft fantastisch, dat 3D effect compenseert ruim voor de mindere resolutie van zo'n handheld.
De videorapportage van Tweakers over Dimenco waar naar verwezen wordt in de video.

[Reactie gewijzigd door guidogast op 9 januari 2023 14:40]

Afgezien van de prijs en waarschijnlijk ook niet geschikt voor meerdere schermen e.d.: voor hoeveel games bestaan er profielen? @WoutF : kunnen ze daar iets over zeggen?
Als het moeite kost zo'n profiel te maken, dan kan je er donder op zeggen dat zo'n profiel maar voor een paar games verschijnt, simpelweg omdat er maar een fractie van de mensen ooit zo'n scherm zal hebben. Anderzijds als er een profiel bestaat b.v. voor alle games gemaakt met het Unity platform dan heb je wel een fatsoenlijke basis. Maar dit is weer zo'n kip-en-ei probleem: niet genoeg mensen hebben een dergelijk scherm om er profielen voor te maken, dus is het niet de moeite waard het te kopen, dus zal er nooit een basis komen voor zoiets- maar ik laat me graag verrassen!
Een lijst met ondersteunde games vind je hier: https://spatiallabs.acer.com/truegame/list
Dank je Wout! Zou je die info ook niet bij het artikel vermelden? Lijkt me best relevant!
De video is privé.

Inderdaad wel vrij prijzig. Ik hoop dat genoeg mensen dit er wel voor over hebben, dan kan de technologie een beetje in leven blijven en lanzamerhand goedkoper worden, want dan zou ik het wel kopen.

[Reactie gewijzigd door M.l. op 9 januari 2023 14:06]

"This video is private", kan niet afspelen.

EDIT- Doet het

[Reactie gewijzigd door Igoranze op 9 januari 2023 14:01]

Hij doet het weer @M.l. @Igoranze

Deze schermen komen tzt in high end telefoons denk ik. Je kan dan met de camera en positie van de persoon bepalen hoe je iets ziet. Je krijgt dan dit soort effecten in je GUI: https://www.youtube.com/watch?v=LC_KKxAuLQw (12 jaar oud.. still epic)
Dat is althans mijn verwachting.

EDIT: undo.. hmm.. nee.. dit scherm heb je niet eens nodig :)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 9 januari 2023 14:12]

Was echt super tof he die VR-tracker en dit leek ook haast wel de toekomst! Maar het grootste nadeel is dat het is ten opzichte van 1 kijker.

Ik heb dit destijds ook voor elkaar gekregen thuis en merkte vooral dat het erg vreemd werd ervaren door de omstaanders. Misschien dat het tegenwoordig wat 'normaler' over komt omdat we gewoon meer gewend zijn op het gebied van VR?

Dit werkt net als een 3ds en maakt het helemaal onmogelijk om mee te kijken hahahah. Maar goed kan ook prima zijn voor het gros van de mensen die gamen op een laptop, je zit daar mogelijk minder snel even naast elkaar mee te kijken?
Oke ben benieuwd wanneer het naar monitoren en TV wordt overgeheveld.

Ben 21 december pas echt zelf gaan gamen in VR en de losse backpacks met free roaming was echt super vet.
Het hele bedrijf waarmee wij weg waren vond dat ook.

Ik ben benieuwd hoe snel de technologie naar monitoren komt.
Ik weet nog dat ik op de Nokia 6600 een AR game met bijen speelde.
Dat vond ik toen al best vet dat het mogelijk was.
Voor monitoren lijkt me het wel wat, maar zoals gezegd, tegen welke meerprijs? En zoals met alle scherm eigenschappen, dit moet je eerst ergens in het echt kunnen zien (en proberen) voordat je überhaupt een cent meer zou neerleggen, laat staan honderden of duizenden euro's extra.

Voor TV's heb je hier helemaal niets aan, tenzij je in je eentje kijkt, maar zelfs dan, kan een camera op zo'n grote afstand je ogen goed genoeg zien?
Ik zou het wel willen testen op een TV.
Hopelijk dat je het wel kan uitzetten.

Weet niet of je Avatar 2 in IMAX 3D HFR hebt gezien, maar dat ziet er vrij goed uit met een paar scenes hier en daar dat je CGI goed zag.

Als dat mogelijk wordt in je huis dan zou ik daar geen nee tegen zeggen.

Maar alles heeft een prijs natuurlijk en ik zou geen honderden/duizenden euro's extra willen betalen voor alleen deze optie als extra.
Het zal mij verbazen als het ooit gangbaar wordt. 11 jaar geleden zat dit al op de nintendo 3ds en ik heb het 7 jaar geleden al op tv en computermonitor schaal gezien op events, maar er is nooit echt iets uitgekomen voor consumententoepassingen. Het probleem is naar mijn ervaring dat het erg vermoeiend is om lang naar te kijken. Bij een klein scherm als een 3DS gaat het nog wel, maar een groot scherm is een ander verhaal. Het zal dan ook niet iedereen aanspreken. Ik betwijfel zeer of dit ooit in deze vorm in de schappen zal komen te liggen.
Inmiddels kan je wel het 3D-effect uitzetten zodat het een gewoon scherm is. Vroeger kon dat niet.
Dat kon bij die schermen ook al en het zag er heel goed uit, je kon ook het 3D effect sterker en zwakker maken, de resolutie was hoog (4K paneel, maar effectief 1080p) maar je koopt geen duur scherm met een unieke functie om het vervolgens niet te gebruiken.
Ook al had ik het het grootste deel van de tijd uit staan op de 3DS, er waren bepaalde scenes waar het echt heel veel toevoegde. En sommige games hadden het echt goed geïntegreerd. The Great Ace Attorney bijvoorbeeld (fan translation). Zo teleurstellend bij de Switch versie...

Dus ik zou wel een scherm overwegen terwijl ik het maar 30% of minder van de tijd zou gebruiken. Zelfs wel voor veel geld, als alles er dan achter zou werken. Maar dat zal wel niet gaan, want volgens mij grijpen ze niet in op HDMI, maar eerder in e grafische kaart/rendering.

[Reactie gewijzigd door Chinco op 9 januari 2023 18:41]

Op de 3DS waren de games er specifiek op ontworpen, op de pc is dat niet het geval. En om 3D goed te implementeren kan je niet met het hdmi signaal gaan rommelen, dat levert vertraging op en je bent afhankelijk van hoe AI een game interpreteert. Dat moet op software niveau, alles dat nu VR ondersteund zal hier waarschijnlijk prima mee overweg kunnen, maar als je een game hebt die dat niet ondersteund dan wordt het lastig. Niet alle game engines kunnen de wereld vanuit 2 punten tegelijk renderen waardoor je geen stereoscopisch beeld kan genereren. En ook als de engine het kan, is het maar de vraag of het in de game te implementeren is. De afzetmarkt voor dit soort schermen zie ik voorlopig nog niet groot genoeg worden voor game developers om speciaal daar voor hun games aan te gaan passen, iets dat uiteraard voor de 3DS wel werd gedaan aangezien de games enkel op dat platform werden uitgebracht.
Dat ligt eraan wat je met "lang naar kijken" bedoelt. Als mensen zonder problemen een 3D film in de bioscoop kunnen kijken, dan zou je dus ook makkelijk een uur of drie achter een 3D computer monitor moeten kunnen zitten. Wel of geen 3D bril maakt voor de inspanning van je ogen namelijk weinig uit.

Wat wel een factor kan zijn is de kijkhoek, die bij de oude 3DS bijvoorbeeld vrij slecht was, maar wat bij de nieuwere 3DS al een stuk beter was. En op deze monitor is het ongetwijfeld nog veel beter, want dat zullen ze op zijn minst toch wel getest hebben voordat ze dat ding op de markt zetten; ik zie het anders al helemaal voor me in wat voor een ellende ze terecht zouden komen als ze allemaal boze klanten zouden krijgen met hoofdpijn en oogklachten... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 9 januari 2023 15:22]

Die hoofdpijn klachten komen sowieso. Ook al heb je een perfecte oplossing, het is nog steeds je ogen en hersenen voor de gek houden en sommige mensen kunnen daar niet aan wennen en krijgen er hoofdpijn van.
Heel veel mensen konden niet zonder problemen een 3D film in een bioscoop bekijken.
Nou, dat is bij mij anders niet bekend, en er gaan nog steeds miljoenen mensen naar 3D films, dus blijkbaar is het enkel een probleem voor een specifieke groep mensen, die een minderheid vertegenwoordigen, die niet goed tegen dit effect kunnen. Als het echt zo'n grote groep zou zijn, dan zou 3D cinema allang niet meer bestaan, of zou er naar een betere versie gezocht worden, die niet dat soort problemen veroorzaakt, maar dat is dus duidelijk niet het geval.

Zelf heb ik er ook geen problemen mee, niet met films en ook niet met gamen. Ik heb soms hele dagen achter elkaar op mijn 3DS XL zitten gamen, met het 3D effect volledig aan, zonder ook maar een enkele klacht te hebben of krijgen.
Oke ben benieuwd wanneer het naar monitoren en TV wordt overgeheveld.
Tien jaar geleden.

En zowel op monitoren als TV was er een korte hype, die snel weg ging toen mensen het een paar keer gezien hadden.
In die tijd had je de actieve brillen, passieve brillen en dit soort oplossingen in een beeldscherm.

Het bleek een gimmick die niet de moeite waard was.
En er is niks in deze laptop die anders is dan wat er toen was. Dus ook geen enkele reden om aan te nemen dat een monitor fabrikant weer geld gaat steken in iets waar ze vrij recent mee gestopt zijn omdat de klanten er geen behoefte aan hadden.

Mijn vorige scherm kon 3D doen met een passieve bril. Maar te weinig software ondersteunde het. Zelfde probleem bij deze laptop. En de oplossing die ze bij deze laptop gebruiken werd toen ook al gebruikt, maar was niet goed genoeg. kunnen mensen zich nog TriDef 3D herinneren?)
Civilization in 3D was wel leuk.

En bij die schermen was de meerprijs niet erg hoog. 100 of 200 euro of zo?
Hier hebben ze het over 1000 en 2000 euro meerprijs.

Nee, als je je dan met 3D wilt bezighouden dan maak je meteen de stap naar VR. Dat is veel indrukwekkender en dan wil je graag die performance hit accepteren.
Thanks voor wat info.
Ik zal checken wat TriDef is.

Ik heb op de Techbeurs in Duitsland (Ben de naam even kwijt) in 2010 / 2011 al eens een actieve 3D TV gezien van het formaat 37 a 43" en dat zag er promissing uit.

Ik denk dat het voor op een monitor wel een kans van slagen heeft afhankelijk van de implementatie ervan.
- Geheel uitzetten voor "werk" productie.
- refreshrate
- kijkhoeken etc.

VR vind ik sowieso echt super vet nu.
ben benieuwd naar de PSVR2 maar dat is een beetje offtopic gaan.
Hou je VR maar, ik ben wagenziek. 3D scherm echter zonder bril, zoals op de New 3DS? GRAAG!
Tja, de afgelopen 10 jaar hebben consumenten en producenten laten zien dat ze na een korte hype waarbij ze er aan geproefd hebben, ze geen interesse hebben in 3D.
Ik denk niet dat jij ze kan overtuigen dat hier desondanks een gat in de markt zit :)
Waarom proberen ze het dan toch met deze producten?
3D is idd tot nu toe geen markt voor(daarom zie je het ook niet meer bij TV,s), de film Avatar 1 & 2 zijn de enige waar 3D werkelijk iets toevoegd.
Je ziet het al aan de bioscoop films, mensen laten 3D films links liggen en gaan naar de 2D versie waaronder ik.

VR kan wel wat worden.
Men probeert het keer op keer te pushen maar iederkeer is het een flop.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 12 januari 2023 14:52]

Ik zag het bij de WAN show voorbij komen, daar werd het heel snel weggewuifd met het argument dat de drivers er niet (meer) zouden zijn, maar als ik de video zo zie is het toch wel wat?

Ik ben sowieso geen laptop gebruiker, dus ze moeten het al naar monitoren gaan brengen wil ik het überhaupt beginnen te overwegen, maar dan inderdaad de prijs... Ook als het "slechts" een paar honderd euro extra zou zijn, zou ik het toch ergens uitgebreid willen kunnen zien èn testen. Maarja, welke fysieke winkel gaat dit in zijn assortiment opnemen?

Voor mij is alles wat 3D is altijd al te gimmicky geweest; leuk idee, maar meestal een zeer brakke uitvoering en zeer beperkte toegevoegde waarde. Hoewel de technische uitvoering hier blijkbaar wel dik in orde is als we Wout mogen vertrouwen, denk ik niet dat dit ooit iets gaat worden. (helaas?)
....simpelweg omdat er maar een fractie van de mensen.....
Dat is een fase waar elke vernieuwing doorheen moet.. Gelukkig zijn er altijd Innovators en early adopters die relatief veel willen betalen voor een nieuwe feature.
Dat hadden we 15 jaar geleden met deze vernieuwing ja. Toen was het erg duur.
En 10 jaar geleden werd het zo goedkoop dat letterlijk elke TV die je in de winkel kon kopen 3D had en brilletjes er bij had zitten.
En toen spuugde Hollywood een hele lading matige 3D films uit en bleken miljoenen mensen hoofdpijn te krijgen van 3D.

En nu hebben innovators, early adopters en gewone consumenten besloten dat het niks is, en hebben nieuwe TVs geen 3D features meer.

Idem bij monitoren. Ooit hadden alle gaming monitoren 3D.
Nu zie je in pricewatch in de complete lijst van monitoren nog maar 3 modellen met een 3D optie, waarvan maar twee nog daadwerkelijk te koop zijn.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 9 januari 2023 19:09]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee