Door Mark van der Kruit en Wout Funnekotter

Eindelijk concurrentie voor oled - De Sony A95K getest

26-07-2022 • 06:00

171 Linkedin

Wil je een high-end tv? Dan had je tot nu twee smaakjes: een oled of een quantum dot lcd met local dimming. Sinds kort is er ook een derde smaakje: de qd-oled. En die moet het beste van twee werelden combineren.

00:00 - Intro
00:28 - De eerste QD-oled van Sony
01:22 - Oled vs QD-oled
02:56 - De voordelen van QD-oled
04:51 - De nadelen van QD-oled
06:01 - Conclusie

Lees voor alle details ook onze volledige review van de Sony A95K: Sony A95K QD-oled-tv review - Is oled met quantumdots echt beter?

Reacties (171)

Wijzig sortering
Over de vraag wat wij vinden. Ik heb liever consistentie. Dus overdag en 's avonds een scherm wat precies hetzelfde laat zien. Dan kan ik als mens kiezen om gordijnen te openen, lampen aan of uit te doen, kijkhoeken te veranderen, enz.

Alsnog ziet dit QD-OLED er zo te horen alsnog erg goed uit qua techniek, dus het zou mijn overweging voor een aankoop nauwelijks beïnvloeden.

Wat mij opvalt aan de videopresentatie: er zitten wat demo's in verwerkt. Die kan ik op mijn non-oled scherm niet ervaren. Toch lijken dat soort demo's geweldig, ook op oude schermen. Zo is er ook een beeld wat de helderheid van het 'oude' OLED vergelijkt met de nieuwe QD-OLED. Daar lijkt OLED ineens op een TFT scherm uit 2005. Het is wat oneerlijk, want elk modern consumenten-OLED scherm geeft een fantastisch en helder beeld en beter dan alles van voor 2020.

(Jammer dat ook tweakers de trend volgt om te bedelen om likes en comments. Goede content heeft dat niet nodig.)
Reageer
Overdag en 's nachts hetzelfde zien kan volgens mij gewoon niet, simpelweg door de manier waarop wij kijken. Het begint al met de helderheid. Overdag is er gewoon een pak meer omgevingslicht dus onze pupillen knijpen dicht, waardoor eenzelfde beeld op TV er overdag veel donkerder uitziet dan 's nachts.

Verder bepaalt omgevingslicht, en de kleuren, ook hoe we het beeld op het scherm ervaren (je kent vast wel die optisch bedrog plaatjes waarbij 2 identiek dezelfde objecten toch een verschillend kleur lijken te hebben doordat ze in een andere omgeving staan). Dus opnieuw met hetzelfde beeld krijg je toch een andere ervaring. Mocht dat niet zo zijn, kan je even goed zeggen dat bias light of Ambilight broodje aap is.

Als je daarentegen bedoelt dat je zou willen dat de TV hier rekening mee houdt en je vooralsnog krek dezelfde beeldervaring geeft door het beeld aan te passen aan de omgeving : vandaag komen TVs niet verder dan een lichtsensor gekoppeld aan helderheid van het scherm. Het is ook veel te complex, en ik vermoed zelfs afhankelijk van persoon tot persoon.
Reageer
Beide van jouw interpretaties bedoel ik niet. Ik bedoel letterlijk dat het mijn voorkeur heeft dat een scherm zich altijd hetzelfde gedraagt.
Dus niet automatisch aanpassen (zoals lichtsterkte op een telefoon) en ook niet dat het zwart wat grijs wordt overdag door invallend licht (zoals Wout uitlegt bij de QD-OLED).
Ik kan dan als gebruiker de omgeving aanpassen naar wens of daarop inspelen. Het scherm heb ik liever als de stabiele factor. Is verder slechts mijn mening, ik kan mij ook voorstellen dat een ander in een dynamische omgeving liever een scherm heeft wat zich aanpast. In het geval van QD-OLED is het eigenlijk altijd een nadeel trouwens, dus op zich zou niemand het positief moeten vinden dat het scherm overdag minder goed zwart kan weergeven.

[Reactie gewijzigd door Playa del C. op 26 juli 2022 22:19]

Reageer
Beide van jouw interpretaties bedoel ik niet. Ik bedoel letterlijk dat het mijn voorkeur heeft dat een scherm zich altijd hetzelfde gedraagt.
Dus niet automatisch aanpassen (zoals lichtsterkte op een telefoon) en ook niet dat het zwart wat grijs wordt overdag door invallend licht (zoals Wout uitlegt bij de QD-OLED).
Ik kan dan als gebruiker de omgeving aanpassen naar wens of daarop inspelen. Het scherm heb ik liever als de stabiele factor.
Ik denk niet dat je dat wil (en als je het echt wil, ben je één van de weinigen). Een televisie staat (over het algemeen) overdag in een lichte ruimte en 's avonds in een donkere ruimte en het is nu eenmaal qua ervaring beter dat de hoeveelheid licht die het scherm produceert zich daaraan aanpast. Ik heb een monitor gebruikt die 's avonds teveel licht geeft en dat is heel naar, zelfs met de lampen aan in die ruimte. Overdag was dat nauwelijks een probleem. En om nou elke keer de lichtsterkte aan te passen terwijl het beeldscherm dit prima zelf kan doen: nee.

Als ik het filmpje zie, dan heb je een blauwe lichtgevende laag met drie QD subpixels, die de golflengte van het blauw veranderen. Maar waarom zou je dan nog met subpixels moeten werken: je kan dan toch gelijk naar de golflengte afstemmen in plaats van die golflengte te realiseren via drie subpixels? Of betekent dat zo'n pixel dan niet statisch is (qua golflengte) t.o.v. drie subpixels en is dat technisch en/of economisch gezien niet haalbaar?
Reageer
Het klopt dat de meeste televisies (vaak ook best goed) zich aanpassen aan het omgevingslicht. Het is zelfs een groeiende trend dat de kleur van het omgevingslicht wordt gemeten, maar we hebben nog geen test om te kunnen zien wat voor invloed die heeft op het beeld. Ik weet dat Dolby Vision IQ in staat is om die data te verwerken, maar in gesprek met een medewerker van Dolby was het niet duidelijk wat precies daar de uitwerking van is.

Verder over de subpixels, is 1 passthrough pixel met exact de kleur blauw van het panel en 2 quantum dot pixels, die dus de golflengte aanpassen naar groen en rood. Het is namelijk niet praktisch om een meerkleurig oled panel te maken waarbij elke pixel (die uiteindelijk dus subpixels worden) de uiteindelijke kleur heeft. Dus het is inderdaad technisch en economisch niet haalbaar, zover ik weet, om een panel te maken met gekleurde pixels.
Reageer
Ik doe ook wel gewoon de gordijnen dicht. ;) Mij scherm moet altijd een zo mooi mogelijk beeld geven. Ik pas de ruimte wel aan naar behoefte.
Reageer
Wat mij opvalt aan de videopresentatie: er zitten wat demo's in verwerkt. Die kan ik op mijn non-oled scherm niet ervaren. Toch lijken dat soort demo's geweldig, ook op oude schermen.
Inderdaad, net als deze demo van LG. Die ziet er zelfs op mijn 7 jaar oude FHD LCD nog superstrak uit: https://www.youtube.com/watch?v=njX2bu-_Vw4
Reageer
Totdat je hetzelfde filmpje op een OLED ziet, dan is het verschil immens.
Reageer
Dat geloof. Maar feit is dat dit soort demofilmpjes gemaakt zijn om van het scherm te spatten, en bijvoorbeeld in een winkel al gauw de indruk wekken dat een tv superieur beeld geeft. Terwijl diezelfde demo op de tv thuis ook van het scherm spat. Het is als een vrouw met knappe make-up in een baljurk, of een man in een Italiaans maatpak. Het ziet er fantastisch uit, maar verbloemt mogelijk de inhoud.
Reageer
Volgens mij was dat marketing materiaal van Samsung waar ze dingen een beetje overdreven hebben.
Ik heb ze self nog niet in het echt gezien maar als je de video van digital trend ziet zie je wel duidelijk verschil tussen de A95K en G2 alleen is het verschil niet zo groot als in de demo filmpjes van Samsung.
Reageer
Een van zijn punten is dat je het moeilijk kan vergelijken op een oud scherm. Net zo’n dingetje als tv-reclames (wat? Ja die dingen van vroeger) voor nieuwe tv’s met prachtige beeldkwaliteit. Vele malen beter dan je huidige tv, dat zie je direct! (!).
Reageer
Over de vraag wat wij vinden. Ik heb liever consistentie. Dus overdag en 's avonds een scherm wat precies hetzelfde laat zien. Dan kan ik als mens kiezen om gordijnen te openen, lampen aan of uit te doen, kijkhoeken te veranderen, enz.
Dit kan niet, in geen enkele user case. Het verschil is dag en nacht ;) Persoonlijk snap ik die behoefte met overdag nooit zo, ik kijk echt alleen in de avond TV. In de zomer pas laat want ik hou van een donkere omgeving maar wat jij wil kan niet qua helderheid.
Reageer
Sterk staaltje van inlevingsvermogen... Omdat jij niet overdag kijkt, moet dat natuurlijk ook voot anderen gelden... |:(
Reageer
Goede en heldere uitleg, maar waarom heeft Woud het niet over de nieuwe techniek van WOLED die toegepast is bij de nieuwe LG G2, die net zo goed (of beter) is in beeldkwaliteit (waar dit artikel over gaat).
Deze LG heeft wel een zwart beeld met deze techniek.
Ik had wel een beter vergelijking hier verwacht, zo komt het wel een beetje gekleurd over..
Hier een filmpje over de techniek en verschil tussen de panelen en een vergelijk tussen LG én Sony.

[Reactie gewijzigd door mongkut op 26 juli 2022 10:53]

Reageer
Welke nieuwe woled-techniek bedoel je? Die witte subpixel is niet nieuw, die gebruikt LG al enige tijd. De G2 en C2 maken wel gebruik van een iets anders paneel dan hun voorgangers, maar LG zegt niet of dit de EVO- of EX-panelen zijn die ze eerder aankondigde. Hoe het ook zij: de G2 hebben we enige tijd geleden gereviewed en de meetresultaten hiervan vind je ook terug in de geschreven review van de A95K: reviews: Sony A95K QD-oled-tv review - Is oled met quantumdots echt beter?. Daar kun je zien dat bij HDR fullscreen de qd-oled 43% meer licht weet te produceren dan de G2.

[Reactie gewijzigd door WoutF op 26 juli 2022 16:52]

Reageer
Ik heb/had het niet over een nieuwe witte subpixel, ik heb het tover de nieuwe techniek die LG toepast bij de LG G2 om meer licht te kunnen genereren.
Maar wat ik bijzonder vind dat je geen woord rept over de LG G2 in je heldere uitleg over de techniek van oled vs Qdoled.
Deze LG G2 is bijna 50%(!) goedkoper dan de Sony A95K wat in mijn ogen (en meerdere (experts)) niet verkoopbaar/uit te leggen is.
Daar in tegen zeggen de meetresultaten niet altijd alles in de praktijk..
Over dat grijze beeld had je ook kunnen opmerken dat het met de G2 niet aanwezig is, en dat ook een vergelijkbare kijkervaring bied.
Reageer
De video is nooit bedoeld als shootout tussen de A95K en LG G2, maar meer aan algemene vergelijking tussen qd-oled en (w)oled, adhv van de A95K die we getest heben. De oled-techniek zoals ik die beschrijf in de video is die van de G2 en aan het eind geef ik ook aan dat de Sony niet interessant is vanwege zijn hoge prijs, omdat je voor de helft van het geld een oled koopt (zoals de G2). Bij het grijze beeld zeg ik ook dat dit bij oled niet voorkomt (zoals bij de G2). Ik heb het dus vooral over (w)oled in algemene zin en noem de G2 niet bij naam, maar de gemaakte punten gelden inderdaad wel voor de G2.
Reageer
Wout zegt letterlijk in de video al dat deze twee keer zo duur is. Waarschijnlijk vergeleken met een LG C2 of nog lager model, wat niet helemaal fair is omdat je de A95K natuurlijk alleen maar kunt vergelijken met de G2.

De 55" G2 was bij lancering volgens mij $2200,- en €2500,- (techradar). Rond het naar beneden af en dan kom je sowieso niet op twee keer zo duur, maar eerder 1.5. Dat komt al behoorlijk in de buurt van de prijzen die Sony en Panasonic sowieso al hanteren voor WOLEDs, want die zijn altijd al duurder geweest.

Jij pakt de huidige prijs van een TV die al veel langer op de markt is met een techniek die al jaren gebruikt wordt en waar belachelijke aantallen panelen van worden gemaakt. Vervolgens vergelijk je dit met de release prijs van een nieuwe TV met nieuwe (en duurdere) techniek in het paneel en die nog lang niet op het volume van LG zit. En Sony's setup is sowieso al een pak duurder dan die van Samsung zelf, die o.a. die heatsink.

Je vergelijk is suggestief. Bovendien blijf je maar hangen in die helderheid, waardoor het ook klinkt alsof je er geen bal van snapt. Het is ook helemaal geen nieuwe techniek, maar gewoon wat verbeterd en voorzien van fancy naampje (EVO en EX). "niet verkoopbaar" / "niet uit te leggen". Doe eens een deep dive of volg je een spoedcursus bij Vincent Teoh. Als je dan nog steeds niet snapt wat de toegevoegde waarde is van Sony en Panasonic (zelfs als bij van de WOLEDs) voor de film/serie kijker? Ja dan houdt het ook op.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 26 juli 2022 14:35]

Reageer
Wout zegt letterlijk in de video dat deze bijna twee zo duur is. Waarschijnlijk vergeleken met een C2, wat niet helemaal fair is, juist vanwege de LG G2.

De 55" G2 was bij lancering volgens mij $2200,- en er wordt zelfs van €2500,- gesproken. Rond het naar beneden af en dan kom je niet op twee keer zo duur, maar meer 1.5 keer. Dat komt al behoorlijk in de buurt van de prijzen die Sony en Panasonic sowieso al hanteren voor WOLEDs.

Jij pakt de huidige prijs erbij van een TV die al langer op de markt is met een techniek die al jaren gebruikt wordt en waar belachelijke aantallen panelen van worden gemaakt. Vervolgens vergelijk je dit met de release prijs van een nieuwe TV met nieuwe techniek in het paneel, die natuurlijk nog lang niet het volume heeft bij LG en dan ook nog eens in Sony's setup, die sowieso al duurder is dan bijv. die van Samsung.
Ik vergelijk op het moment van schrijven, duidelijk is dat A95K 2 x zo duur is dan de LG G2 (incl. cashback)
Omdat Samsung o.a. geen heatsink gebruikt.
Is dit zó duur dan?
Je vergelijk is zo lek als een mandje. Maar.... kern blijft: je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Ik denk niet dat jij in de markt bent voor de A95K of Sony TV's in het algemeen.
Ik ga voor de beste tv met de beste prijs/kwaliteit verhouding, en of hij nu Superpech of Habiwatti heet maakt mij niet uit.
Maar als mijn zakken oneindig diep waren was is ik voor het nieuwe vlaggenschip van Panasonic gegaan..
Reageer
Joh, ik zie alleen al uit reviews dat de Sony i.s.m Samswung (Samsung is niet mijn favoriet) een nieuwe evolutie is vergeleken met LG. LG moet echt wat gaan doen aan de verbetering van hun panelen want de hoeveelheid panelen die failures hebben is gewoon te groot. Ik heb zelf ook een LG en in mijn paneel zijn alweer 2 dikke witte stippen zichtbaar. Ik vind dat echt slecht. Tig inbranders om me heen van mensen die ik ken, terwijl die niet hele gekke dingen doen.
Deze LG G2 is bijna 50%(!) goedkoper dan de Sony A95K wat in mijn ogen (en meerdere (experts)) niet verkoopbaar/uit te leggen is.
Dat is echt wel uit te leggen. Dan zijn het in mijn ogen geen experts. Als een bakker zijn eigen brood bakt, dan kan hij het goedkoper leveren dan dat hij het inkoopt bij een andere bakker. Dat is niet zo heel moeilijk.
Reageer
LG Display =/= LG Electronics
Reageer
Tometo, tomato, je snapt me punt wel :) Het opereert apart maar blijft toch hetzelfde naampje uiteindelijk.
Reageer
Ja, maar het is daarom niet per sé zo dat LGE veel minder betaald voor de panelen dan bijvoorbeeld Sony.
Dus je bakkersvergelijking komt niet helemaal goed uit de verf in dit geval.

Ik denk dat het meer komt door de doorontwikkeling door Sony zoals het aanbrengen van de heatsink en de "betere" (geen ervaring mee dus met een korrel zout) image processing van Sony's eigen chip.
Daarbij is Sony nooit de goedkoopste geweest en zal er ook nog wel een stukje statussymbool aan hangen.
Reageer
Tuurlijk wel. LG maakt zelf panelen en LG verkoopt zelf tv's. Ik weet wel 100% zeker dat ze niet hetzelfde kwijt zijn aan productiekosten dan Sony. In elke markt is dit zo en er zijn verschillende redenen waarom de tv's van LG goedkoop zijn vergeleken met de rest en één van die redenen vertel ik net :)
Reageer
Maar daar zeg je het zelf al, het opereert apart. En het moet dus ook op zichzelf staan en winst draaien, dat is nou eenmaal hoe veel van die Aziatische conglomeraten werken. Maar een goede indicatie dat LGE geen (grote) korting krijgt op de panelen: de Philips en HiSense modellen zijn vergelijkbaar geprijsd als de LG's. Ook de Sony en Panasonic TV's met LG OLED paneel zijn maar een klein beetje duurder dan de LG TV's, maar die merken zijn altijd iets duurder dan LG, ongeacht welke beeld techniek je pakt.

Overigens klaag je hier wel over de kwaliteit van LG panelen, maar het Samsung paneel moet zichzelf daar nog bewijzen, die TV's zijn nog niet lang genoeg op de markt om daar ook maar enige uitspraak over te kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 28 juli 2022 10:15]

Reageer
Het is wel heel naïef om te denken dat ze geen ''korting'' erin verwerken. Tuurlijk zet je jezelf als goedkoopste in de markt als je de panelen zelf maakt, zo krijg je je marktaandeel vergroot. Daar is echt geen twijfel over mogelijk. Apart opereren betekend niet gelijk dat 2 bedrijven niks met elkaar te maken hebben.

Waar ik over klaag is de kwaliteit van de panelen die verwerkt zitten in de LG modellen. Panasonic heeft een aantal panelen die ge-customized zijn door LG. De hardware van Panasonic is ook zeer goed. In mijn ogen de beste op TV gebied. Op meerdere gebieden zijn ze erg goed trouwens.

Samsung panelen moet ik nog maar zien want daar ben ik echt al het vertrouwen al een paar jaar in verloren. Ik denk alleen wel dat Sony een customized scherm heeft.
Reageer
Dan vergelijk je de 65" met de 55". Het is 37% verschil vs de C2, en dat is alleen bij full-screen. Bij 5% window is het verschil een stuk kleiner.

De vraag is waarom dat is. Is dit een tekortkoming van (W)OLED, of iets anders? Gezien het verschil bij een 5% window kleiner is, vermoed ik eerder dat LG gewoon een te kleine power supply gebruikt waardoor ze bij full-screen niet dezelfde helderheid kunnen bieden. Maar het zou ook iets met levensduur te maken kunnen hebben. Als je het hele scherm op zo'n helderheid draait dan wordt deze heet, wat waarschijnlijk de levensduur niet ten goede komt.
Reageer
Goede en heldere uitleg, maar waarom heeft Woud het niet over de nieuwe techniek van WOLED die toegepast is bij de nieuwe LG G2, die net zo goed (of beter) is in beeldkwaliteit (waar dit artikel over gaat).
Deze LG heeft wel een zwart beeld met deze techniek.
Als je dat zegt dan heb je juist helemaal niet goed opgelet bij de 'heldere uitleg'. Hoe komt je bij die 'net zo goed' of 'beter'? Serieus benieuwd waar zon conclusie vandaan komt.

De LG G2 is gewoon weer iets helderder dan zn voorganger. Eerst met EVO en nu met EX panelen. Die zijn steeds iets efficienter. En LG heeft het met beeldkwaliteit ook altijd afgelegd tegen de (welliswaar duurdere) Panasonic en Sony (W)OLEDs met LG panalen. En sinds Panasonic en Sony heatsinks gebruiken is de helderheid opgeschroefd en wordt waarschijnlijk de levensduur van het paneel verlengd. Iets wat Sony bij deze A95K ook weer gebruikt en Samsung niet.

Maar vergeet die race om de helderheid, want het veel belangrijkere punt uit Wout's filmpje is de QD-O setup voor de kleurweergave. En dus wit licht dus niet meer wordt gemengd. Hiermee kan de kleurweergave nog accurater en eigenlijk levensechter worden.

Je staart je teveel blind op dat zwart. Zoals Caleb letterlijk zegt in jouw filmpje is dit "a non issue" zodat je content gaat kijken. Bovendien is juist LG degene die bij zwart of eigenlijk de controle rond 'net niet zwart' meer problemen heeft dan bijv Panasonic, die hier altijd heel sterk in is geweest.

Dat gezegd hebbende, ben ik een tevreden LG G1 owner. Maar wel heel benieuwd waar QD-O's volgend jaar staat, als ze nu al zo uit de startblokken komen.
Reageer
[...]

Als je dat zegt dan heb je juist helemaal niet goed opgelet bij de 'heldere uitleg'. Hoe komt je bij die 'net zo goed' of 'beter'? Serieus benieuwd waar zon conclusie vandaan komt.
Ik heb toch een linkje geplaatst?
Maar vergeet die race om de helderheid, want het veel belangrijkere punt uit Wout's filmpje is de QD-O setup voor de kleurweergave. En dus wit licht dus niet meer wordt gemengd. Hiermee kan de kleurweergave nog accurater en eigenlijk levensechter worden.
Is jou LG G1 professioneel gekalibreerd of vind je dat onzin ;)
Wat kijk jij op je tv en met welke speler speel je jou content af?
Dat gezegd hebbende, ben ik een tevreden LG G1 owner. Maar wel heel benieuwd waar QD-O's volgend jaar staat, als ze nu al zo uit de startblokken komen.
Heb zelf een C9 waar ik dik tevreden mee ben, natuurlijk alles kan beter, maar moet dat altijd?
Reageer
Ja natuurlijk heb ik dat linkje gezien, ik reageer er letterlijk op. Wel een beetje lezen chef. Het is ook geen antwoord op mijn vraag hoe je tot jouw conclusie komt. Sterker nog volgens mij wordt het zelfs tegengesproken, want Caleb zegt letterlijk over de A95K:

"the best picture i've ever seen"

Dat staat haaks op jouw claim -> 'net zo goed' of 'beter'.
Prijs is het tegenargument omdat deze TV en de techniek kers vers is en het alternatief van LG al langer op de markt is en sowieso al goedkoper was. Maar 'goedkoper' vertaalt niet lettelijk naar 'net zo goed' of 'beter' in beeldkwaliteit.

Prijs is een valide argument, maar wat me verbaasd is dat als prijs niet mee zou spelen jij een Panasonic zou kiezen. Niet omdat ik iets tegen Panasonic heb, maar omdat zij op dit moment helemaal geen QD OLED hebben. En dit heeft juist de eigenschap waar Sony en Panasonic sowieso al in uitblinken met de LG panelen, namelijk: kleurweergave. Hetgeen jij nog geen woord over heb gerept trouwens. Alleen maar over die helderheid van je...
De nieuwe techniek van QD OLED is met afstand het meest relevant voor de kleurweergave en Caleb zegt ook letterlijk "best picture...". Het nadeel is dat dit duur is. Jouw conclusie is vervolgens -> maar als geld geen rol zou spelen, dan neem ik een WOLED Panasonic... ja daar ben je me helemaal kwijt.

Voor context: Ik heb de G1 omdat ik een gamer ben. Zowel Sony als Panasonic schieten hier nog tekort vanwege die crappy Mediatek soc. Heb de G1 niet gecalibireerd, omdat de TV het me niet waar is. Dus nee, ik vind het geen onzin. Als ik een 83" A90J had zou ik dat denk ik wel overwegen. Al zijn Sony en Panasonics vaak out of the box als enorm goed gecalibreerd. Als ik de woorden van Vincent Teoh goed onthouden heb. (correct me if im wrong).

Anyway -> QD OLED met betere soc voor gaming -> de droom.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 27 juli 2022 09:15]

Reageer
Dit.
En over de binnenkort komende deuterium panelen van LG (Oled EX) wordt eveneens niets gezegd.
Reageer
LG G2? Wat vreemd dat ze een modelnaam hergebruiken (het was immers ook een smartphone van ze).
Reageer
Ik heb laatst een miniled TV gekocht (1000 zones) en deze vergeleken met een OLED van 2020.
Ik vond zwart bij beide TV's even zwart, maar de helderheid inderdaad veel beter bij de miniled.
Zag toen eigenlijk alleen maar voordelen omdat de miniled geen burnin zal krijgen.

Mensen die beweren dat ze het niet hebben op hun oled, stel ik voor om eens een burnin test te doen, zijn op youtube te vinden. Het was overigens een Philips, welke net zoals deze sony gewoon Android heeft als besturingssysteem. werkt prettig.
Reageer
Mijn OLED komt uit 2017 en heeft geen burn-in. Niks zichtbaar op de beruchte volledige rode en magenta beelden. Ik game rustig uren achter elkaar met statische huds, geen centje pijn op mijn tv. Stel dat je daar wel iets op zag. Hoeveel scenes met normale tv of gaming zijn volledig rood of magenta?

En als je wel burn-in hebt, dan neem je toch contact op met de fabrikant om iets onder de garantie te regelen? Helemaal met een OLED uit 2020. LG was daar bijvoorbeeld altijd coulant in.
Reageer
Je koopt een OLED van 2/3K omdat je bent gevallen voor de beeldkwaliteit, voornamelijk het hoge contrast.
Voor mij is het dan idioterie om de TV na aankoop in te stellen op een eco of andere middelmatige setting om je TV te sparen. Dan had je net zo goed een goedkopere TV kunnen kopen.

Dus fijn dat jouw TV geen last van Burnin heeft, maar ik dus wel. Het komt voor dat de TV statische beelden moet produceren. Ik ben er niet altijd bij. Maar een TV moet dat -wat mij betreft- gewoon kunnen.

Nu is het zo dat de MAX brightness wel gebruikt wordt (en geprezen) bij de TV reviews maar niet gebruikt mag / moet worden in praktijk?

Daarom voor mij geen OLED meer.
En garantie geeft LG niet meer op dit model voor burnin, of het moet afzichtelijk zijn naar hun
maatstaven.
Reageer
Je koopt een OLED van 2/3K
Je koopt al een 55"OLED voor <1K
Reageer
Weet jij welke TV hij had dan? Zijn ervaring is ook al van even geleden want hij heeft ondertussen een andere TV. Daarnaast waarom zou hij perse van het goedkoopste model uit moeten gaan?

Maar gewoon random inhak(k)en is wel lekker makkelijk natuurlijk, ipv gewoon te lezen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 juli 2022 13:51]

Reageer
Er staat niet "ik kocht een OLED" maar een algemene uitspraak die impliceert dat iedere OLED 2- tot 3-duizend euro kost en dat is gewoon onjuiste informatie.
Reageer
Ik kijk en game veel in HDR en dat staat gewoon op max brightness. En dat al 5 jaar. SDR content staat niet op max brightness, maar dat heeft er alles mee te maken dat het anders gewoon veel te fel is.

Als jouw tv burn-in heeft dan is dat gewoon klote. Het kan zeker wel voorkomen, maar het is eerder uitzondering dan regel, helemaal op de nieuwere modellen. Ik snap wel dat jij geen OLED meer wilt. Ook als je van jezelf weet dat je niet relaxed kan kijken omdat je bang bent voor statisch materieel, dus burn-in waardoor je de TV gaat pamperen, moet je geen OLED kopen.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 26 juli 2022 10:29]

Reageer
Als jouw tv burn-in heeft dan is dat gewoon klote. Het kan zeker wel voorkomen, maar het is eerder regel dan uitzondering, helemaal op de nieuwere modellen.
Lees dit nog eens :p
Reageer
Je moet je ook melden bij de winkel waar jij de tv gekocht hebt en je garantie claimen, niet bij LG.
Reageer
En als je wel burn-in hebt, dan neem je toch contact op met de fabrikant om iets onder de garantie te regelen? Helemaal met een OLED uit 2020. LG was daar bijvoorbeeld altijd coulant in.
LG was zo coulant dat ze me 1100 euro wilde laten betalen om een TV van 2500 euro te repareren die (uiteraard) net buiten de garantie van slechts 2 jaar burn-in vertoonde. Echt geweldig van ze!

Burn in is nog steeds gewoon een probleem. Scenes met veel roodtinten zijn juist bij gaming veel voorkomend en dan is burn in extreem storend.
Reageer
Zoals gezegd echt totaal geen last van. Schandalige service van LG in jouw geval trouwens. Als mij dat was gebeurt dan was het einde OLED en einde LG. Had ik wel een knappe LCD gekocht.

Mijn TV had last van het 25% window probleem na de eerste schoonmaak beurt die je tv elke 2000uur draait. Kreeg direct een nieuw scherm van LG. Dus ik heb wel prima ervaringen met de service.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 26 juli 2022 10:38]

Reageer
Zoals gezegd echt totaal geen last van.
Dan heb je geluk.
Als mij dat was gebeurt dan was het einde OLED en einde LG. Had ik wel een knappe LCD gekocht.
LG was trouwens nog "coulant" met het reparatiebedrag, het was eigenlijk 1700 euro maar "slechts" 1100 na coulance! 8)7

Gelukkig heeft de winkelier het (na veel gezeik en juridisch gedoe) opgelost door de restwaarde van de TV te betalen, waarmee ik met een kleine aanbetaling een nieuwe kon kopen. Het is helaas wel weer een LG geworden omdat ik niet meer van OLED af kan stappen, LCD is gewoon lelijk.
Mijn TV had last van het 25% window probleem na de eerste schoonmaak beurt die je tv elke 2000uur draait. Kreeg direct een nieuw scherm van LG. Dus ik heb wel prima ervaringen met de service.
Dat was waarschijnlijk dan binnen de 2 jaar garantie. Na 2 jaar en 1 dag laten ze je in de kou staan helaas.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 26 juli 2022 10:44]

Reageer
Dat was waarschijnlijk dan binnen de 2 jaar garantie. Na 2 jaar en 1 dag laten ze je in de kou staan helaas.
Ja, dat is van februari 2019 en mijn tv komt uit november 2017.
Reageer
Mijn Oled uit 2016 heeft echt een nasty burn in van het fel oranje NPO logo..
Reageer
Bij mij precies hetzelfde. Een Philips oled met scherm uit de LG 2016 serie. Burn in van NPO start logo. Ik snap ook niet dat ze dat zo fel oranje moeten maken.
Reageer
Het is echt verschrikkelijk, het is nog erger zelfs: In de tijd van de plasma tv werd bekend dat er inbranding kon zijn, toen heeft NPO alle logo's grijsgemaakt!
Dus: Voor alle live zenders is het logootje ook daadwerkelijk grijs.

De plasma tv verdween, NPO Gemist kwam op smart-tv's, weer met oranje logo, maar het zal nog wel een even duren voordat ze erkennen dat Oled ook inbranding kan veroorzaken (desgevraagd wordt je doorverwezen naar je tv-leverancier: Zijn hier mensen met klachten over het ingebrande NPO-logo? )
Reageer
Ik heb al sinds 2017 een OLED, bij mij is er geen burn-in te bekennen
Reageer
Wat is je punt? Dat je de TV weinig hebt gebruikt of dat je mijn claim daarmee in twijfel wil trekken?
Heb je dit geconstateerd door het doen van een burnin test?
Reageer
Je post beweert dat de OLED burnin gaat krijgen. Daarom reageer ik dat dat bij mij niet het geval is. In ieder geval nog niet. Zit heel veel variatie in mijn TV gebruik (films, games, tv) wellicht helpt dat.

In het vervolg mag je ook lief reageren hoor. Ik probeer je niet aan te vallen
Reageer
Kan er niets aan doen dat je mijn reactie leest als een kritische noot, zo wat het niet bedoeld
. ;)
Vroeg je wel naar wat verduidelijking, bijvoorbeeld gebruik je hem veel en heb je dat geconstateerd met een burnin test?

Op beide ben je niet echt in gegaan.

Het maakt natuurlijk verschil of je 3 uur per dag wat diverse dingen doet. Of dat je tv elke dag 8 uur aan staat en geregeld (deels) statische beelden moet weergeven,

[Reactie gewijzigd door procyon op 26 juli 2022 09:35]

Reageer
Wat ik vervelend vind, is dat jij geen enkele andere ervaring wil accepteren, verkondigt dat alle OLED's burn-in gaan krijgen en dat je ook nog behoorlijk aanvallend reageert op leden die betere ervaringen hebben met een OLED. Als er hier leden zijn met een OLED zonder burn-in, dan moet dat volgens jou wel komen omdat de tv weinig gebruikt of gepamperd wordt (lees statisch materiaal koste wat kost voorkomen).

Op tweakers hier geloven we echt wel dat jij een OLED hebt met burn-in. Het kan inderdaad gebeuren, maar dat wist je voor af. Je hebt pech en dat is met een dergelijke aankoop enorm vervelend. Dat hoef je hier niet op ons allemaal af te gaan zitten reageren.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 26 juli 2022 09:39]

Reageer
Op basis van de reacties hier kan men er redelijkerwijs vanuit gaan dat de meerderheid van de Oled gebruikers hier geen overlast ervaren van Burn-in. Dat neemt uiteraard niet weg dat er ook mensen zijn die wel problemen ervaren.

Je doet wel aannames op basis van jouw eigen ervaring met opmerkingen als "..gebruikers zijn die minder last hebben dan ik". Nee , het overgrote deel van de kopers hebben geen enkele last van Burn-in. Als dat wel het geval zou zijn dan zou LG namelijk niets meer verkopen en dan zouden de reacties op jouw opmerking heel anders zijn geweest.

Mijn eerste Oled uit 2016 staat inmiddels bij mijn broertje omdat ik een recenter model heb aangeschaft met hdmi 2.1 /vrr ondersteuning voor ps5 en weer betere beeldkwaliteit. Geen van beide tv's hebben problemen met Burn in. Misschien dat het na 10 jaar komt, maar dan zijn dergelijke problemen voor mij geen issue meer te noemen.

Hoe een toestel gebruikt wordt maakt inderdaad nogal een verschil. Traditionele T.V. kijk ik niet dus heb ook geen last van logo's. Ondertiteling staat bij mij meestal uit voor Engelse en Nederlandse content, al staat die wel aan voor Aziatische films.

De suggestie dat Burnin onvermijdelijk is klopt gewoon niet met de werkelijke ervaringen en is derhalve foutief.

Daarnaast kan je dus ook afvragen of het inbranden voor iedereen een even grote obstakel vormt. Tegenwoordig kan je voor ongeveer 800 euro al een Oled t.v. kopen. (instapmodellen) . Indien jouw tv na 3 jaar problemen krijgt dan kan je tv al afgeschreven hebben. Er zijn genoeg mensen die jaarlijks al meer uitgeven aan hun telefoon.

Zoveel mensen zoveel smaken en meningen. Indien jij liever voor een hoop geld een high end Miniled koopt en voor goede redenen dan is dat prima, maar hoewel Oled schermen uiteraard nadelen hebben verkondig jij hier wel heel eenzijdig jouw mening.

Ja , jouw problemen kunnen vastgestelde feiten zijn, maar neens: het is niet zo dat jouw ervaring gelijk is aan de ervaringen van alle Oled kopers.
Reageer
Jij zet dit neer als onoverkomelijk feit en dat is gewoon niet zo. Linus Tech Tips is natuurlijk niet onafhankelijk.
Reageer
Een OLED brand in door slijtage van de individuele subpixels die licht uit zenden. Dit is iets dat bij elke OLED gebeurt, vanaf dat je het aanzet. En hoe meer je het gebruikt. Des te sneller je het zal zien. Het is niet van, "dit paneel heeft er geen last van..."

Elke beeldtechniek waarbij licht opbrengst moet komen van individuele leds die schakelbaar zijn tov elkaar gaat burn in vertonen omdat sommige leds meer gebruikt worden dan andere en daardoor minder fel beginnen te schijnen. En dit is gewoon wat het is. Daar kan je niet omheen. De enige manier om dit te voorkomen is een algemene backlight voor al je pixels zoals we het al jaren doen.
Reageer
Maar dat is waar voor elke display techniek. Het gaat er nou juist om hoe snel je er last van krijgt. Als je het na 10 jaar eens een beetje begint te zien dan zullen weinig mensen daar om malen.
Ik zeg overigens niet dat dat zo is, alleen dat jouw claim eigenlijk niks zegt.
Reageer
Ik zeg dit ook letterlijk:
De vraag is alleen hoe snel je er last van krijgt, je specifieke use case
Reageer
Dat is niet zo. Er zijn zat lcd monitors die na na 15 jaar gebruik 0,0 burnin vertonen. Burn in op een modern lcd scherm is bijna ondenkbaar tenzij reclameborden die heel de dag hetzelfde weergeven met goed wat zonlicht op.

Bij een OLED met 15 jaar gebruik ga je op 100% van alle panelen burnin vinden.
Reageer
Bij een OLED met 15 jaar gebruik ga je op 100% van alle panelen burnin vinden, als het wil zien er er op let ja.
Voor 80% van de tv eigenaren is dit een non issue. Begint echt een overdreven 'issue' te worden
Reageer
Begint een beetje een onzin verhaal te worden. Ja elke OLED heeft last van degradatie en als dit niet uniform is krijg je "burn-in" effecten. Elke beeldschermtechniek heeft wel iets. Bij LCD zul je naar verloop van tijd temporary burn-in krijgen en meer ghosting(helemaal bij TN panelen). Bij oude CRT's heb je ook problemen met burn-in en met degradatie van de helderheid.

Ik heb zelf een OLED zonder burn-in van 2019.
Reageer
Begint een beetje een onzin verhaal te worden.
Klopt, je haalt er vervolgens zelf ook allemaal excuses bij, maar het doet niks af aan het feit dat OLED burnin heeft, al heeft de rest dat ook, prachtig allemaal, maar doet niks af waar het feitelijk om ging. Dat OLED dus wel degelijk burn in heeft.

Dat andere technieken dezelfde problemen (in andere mate) of andere problemen hebben wordt door niemand ontkent.
Reageer
Iedere TV gaat ooit stuk alleen de vraag is hoe snel je het gaat krijgen....

Er zijn genoeg mensen die gewoon andere ervaringen hebben als je daar niet voor openstaat prima dan koop je een andere techniek .

Ik heb de hele dag de OLED 55E6v met statische content. TuneIN Spotify. Probleem dat ik heb is een oververhitte bluetooth module waardoor de remote niet meer werkt treed na 4-6 uur op dus de TV staat redelijk veel aan.
Daarnaast 2 jaar geleden een dode pixel waarbij ik zelfs vanuit LG nog een coulance aanbieding heb gekregen om met bijbetaling in te ruilen op een nieuwer model na verwijzing op consumentenrecht dat een dergelijke tv een langere levensduur vewacht mag worden.
Brun in heb ik tot op heden niet ervaren. Lucky me denk ik dan maar.
Reageer
Het is een onzin verhaal omdat je compleet negeert dat de andere technieken ook problemen hebben.
Reageer
Mijn C8 OLED uit 2018 heeft ook geen burn-in (met burn-in test) en staat zeker 8 uur per dag aan.
Denk 5 uur TV kijken en 3 uur gamen met statische HUD/MAP etc

Ja, de techniek is niet perfect en het komt voor maar het is zeker niet zo dat OLED altijd burn-in heeft.
Reageer
Dan kijk maar eens op YouTube bij Rtings die het echt over jaren getest hebben , dan zal je zien dat je moeite moet doen om enige burn-in te krijgen
https://www.youtube.com/watch?v=nOcLasaRCzY
Reageer
Zoals ik net al zei; in heb een OLED 2020 model en heb zelf al burnin gezien met een burnin test. Het is ook niet de vraag of je burnin krijgt, het is de vraag hoe erg het is bij jouw specifieke TV / kijkgedrag.

Daarbij was ik met de OLED altijd 'bezorgd' over burnin... Feestje? Zou leuk zijn om muziek te draaien via spotify op de TV (aangesloten op reciever), nou dat gaat dus niet. 5/6 uur een statisch plaatje aan hebben staan is vragen om problemen.

Wilde nu gewoon een TV die niet slijt op zijn beeldkwaliteit.

[Reactie gewijzigd door procyon op 26 juli 2022 09:55]

Reageer
En daarom kan je vrij eenvoudig het beeldscherm uit zetten met statische beelden, en dan kan je nog steeds het volume aanpassen zonder dat het scherm weer aan gaat :)

Overigens heb ik nu 2 jaar de C9 en nog een burn-in gehad, misschien is die er wel maar zie ik die nergens, waarom zou ik dan zo'n test gaan doen om op zoek te gaan naar een defect die mij niet opvalt?
Ik ga ook niet elke dag rond mijn auto lopen op zoek naar een krasje. :+
Reageer
Als je een testje doet en je blijkt er last van te hebben, zie je waarschijnlijk wat contouren van een logo of ander vlak. Hiermee kan je dan achterhalen wat deze slijtage heeft veroorzaakt (logo of game menu of spotify GUI). Je kan dan proberen deze beelden wat te voorkomen zodat de burnin niet erger wordt. Want zodra je het kan zien bij normaal tv gebruik is voor mij de TV afgeschreven. (maar dat is mijn persoonlijke mening)
Reageer
Maar waarom Spotify op de TV als je het beeld niet wil / nodig hebt? Dan gebruik je gewoon het verkeerde apparaat.
Reageer
Jij vind dat het verkeerde apparaat wegens de burn-in.

Ik vind dat het juiste apparaat omdat dan iedereen op het feestje de muziek kan bedienen.
Een TV is een gebruiksvoorwerp. Ik wil een apparaat zonder deze gevoeligheid/beperking.
Reageer
Maar je wilt alleen muziek, geen beeld. Dan kan je beter een Receiver met Spotify pakken, of Stream vanuit je telefoon of een tablet.Als je een apparaat wil zonder die beperking, dan gebruik een apparaat zonder scherm.

Los van dit alles, je zou verwachten dat een moderne smart-tv wel een knop heeft om het beeld op zwart te zetten bij gebruik van bepaalde apps. Of dat de Spotify app dat zelf zou hebben.
Reageer
Kerel, hij gebruikt die TV zoals hij wil en heeft geen zin om rekening te moeten houden met burn in. Vrij simpel.
Reageer
Als eigenaar heb je volledig recht om het voorwerp te gebruiken zoals je wil. Prima verder.
Maar ik wil met mijn Panda continu op max toeren rijden. Maar ja, dan overhit hij en branden de kleppen door. Kan ik het zo gebruiken? Ja. Is dit het beoogde gebruik? Nee.
Laten we bepaalde extremen dus niet als voorbeeld nemen aub, dat leidt af van de echte discussie.
Reageer
Een avondje/nachtje Spotify op de TV bij een feestje is verre van extreem. Ik ken genoeg mensen met die use case, waaronder mijzelf. Wat mij betreft valt dit zeker binnen "beoogd gebruik", en ik denk sowieso dat je moet oppassen om te snel uitspraken te doen over wat daar wel of niet binnen valt (met belerende toon...). De "echte discussie" is of OLED het risico waard is, en dat valt hier zeker onder.

[Reactie gewijzigd door pheroo op 26 juli 2022 13:39]

Reageer
Ik vind het extreem dat jij het normaal vind dat een statisch plaatje niet kan blijven staan op een TV.
Dat jij dat vergelijkt met een panda op maximale toeren draaien, een Ferrari gaat ook kapot op continue maximale toeren. Verschil is dat de Ferrari verkocht was met de belofte de beste te zijn, met een prijs markup uiteraard.

Verschil is alleen dat ze bij Ferrari extra geld kunnen vragen omdat ze zeggen dat het de beste ervaring bied, net zoals OLED dat doet; Hoogste contract, de beste kleuren. Maar niet bij : Lingo, teletext, windows GUI, Youtube GUI, Spotify, etc etc. Daar moet je de eco stand aanzetten of het beeld op zwart zetten.

Snacht's uit doen? Nee dat kan niet, dan moet ie in standby blijven zodat de pixels kunnen regenereren.

Ik ben blij dat MiniLeds TV's deze ongemakken allemaal niet hebben en toch een zeer hoog contrast bieden, iets waar ze voorheen tekort kwamen.

[Reactie gewijzigd door procyon op 26 juli 2022 14:27]

Reageer
Het is jouw aanname dat wat ik wil; alleen muziek is.
Waarom ga je de discussie aan met argumenten waarin je mijn wensen verondersteld?

Ik wil op een feestje het beeld erbij, zodat iedereen -zoals ik al zei in mijn vorige reactie- de AB kan pakken en de TV / spotify kan bedienen. ;)

Het is geen dagelijkse usecase inderdaad.
Reageer
Dan koop je toch geen OLED als het niet past bij je gebruikspatroon? 8)7

Je koop toch ook geen sportauto als je over ruig terrein wilt rijden?
Wat een onvolwassen gezeur hier.
Reageer
Je vind het onvolwassen?

Denk je dat de rest van het gezin op de hoogte is van de gebruikte techniek in het paneel van de TV?
Of denk je dat ik van hun kan verlangen de TV op een andere manier te gebruiken omdat de TV anders problemen krijgt?

Denk je dat ik altijd thuis ben om in te grijpen als de kids Mario spelen en vervolgens weglopen en de tv niet uit doen?

Denk je dat ik op een feestje zeg; muziek veranderen kan wel; maar daarna met deze knop het beeld op zwart zetten anders gaat de TV slijten?

Sorry hoor, maar dit zijn gewone use-cases. Misschien herken je jezelf er niet in maar dat wil niet zeggen dat het allemaal maar "onvolwassen" is.
Reageer
Je hele antwoord beschrijft exact waarom je geen OLED zou moeten kopen. Het past niet bij je gebruiksgedrag of dat van je gezin.

Koop dan wat anders. Er zijn gewoon alternatieven.
Reageer
Koop dan wat anders. Er zijn gewoon alternatieven.
Je hebt gelijk, ik begon dan ook met het delen dat ik een andere TV had gekocht omdat ik bij mijn 2020 model last had van Burn-in. link: procyon in 'Eindelijk concurrentie voor oled - De Sony A95K getest'

Vervolgens in discussies verwikkeld met gebruikers die zeggen dat:
 • Ik mijn TV niet normaal gebruik
 • OLED helemaal niet inbrand
 • OLED maar een heel klein beetje inbrand
 • OLED wel inbrand maar TFT ook slechter wordt
Is allemaal na te lezen. Note to self; next time, dont bother as you might "offend" someone.
Reageer
Dat is letterlijk het punt waar hij deze hele thread mee begint

[Reactie gewijzigd door pheroo op 26 juli 2022 13:42]

Reageer
Dat is zijn hele punt?
Reageer
Daar is die inderdaad achter gekomen en nu mag hij zijn ervaring niet delen lijkt wel. Waarom zou hij andere er niet van mogen behoeden dezelfde fout te maken door zijn ervaring te delen.

Ik hou het ook nog een tijdje bij LCD TV :)
Reageer
Of dat de Spotify app dat zelf zou hebben.
Dat zou je wel denken ja. Maar ondanks een forum vol met klachten over het ontbreken van de functie, nog steeds niet. Spotify wijst naar LG en andersom.

Gelukkig heeft mijn CX wel de optie om handmatig het scherm op zwart te zetten. Bij nagenoeg alle andere apps gaat dit gewoon vanzelf na ~30 sec inactiviteit.
Reageer
De meeste TVs hebben ook gewoon een optie om het scherm uit te zetten wanneer je bvb enkel geinteresseerd bent in het afspelen van muziek.
Reageer
Dus gewoon eigenwijs zijn en alleen je eigen mening vertrouwen is de oplossing O-)
Reageer
Eigen "mening"?

Ik heb er ervaring mee en ik KIJK naar mijn eigen TV die dit heeft.

Verder; als jij nou even kijkt naar de link zie je wel degelijk horror scenarios, onacceptabel als je een TV heb van 3K EURO. :
https://youtu.be/nOcLasaRCzY?t=202
Reageer
Heb je ook gekeken hoe dat komt? , dan zal dat bij normaal tv gebruik dus nooit kunnen
Reageer
Ik ga met jou nu geen discussie aan over wat jij acht "normaal".

Ik deel een ervaring. Daar zit geen mening in.
Als jij vind dat mijn ervaring komt door abnormaal gebruik dan laten we het hierbij.
Reageer
Ho ho! Ik snap dat je zo reageert, maar ik denk dat je voorbij gaat aan het punt wat hij probeert te maken. Ongeacht jouw ervaring, en ik geloof je onmiddellijk, geven vele tests online aan dat je er echt moeite voor moet doen om burnin te krijgen op je tv. Dat haalt niets af van jouw ervaring, maar jouw ervaring is wel overduidelijk de uitzondering en niet de regel.

Hoe het bij jou heeft kunnen gebeuren is vreemd maar goed het is gebeurd. Maar nogmaals, dat zou dus niet mogen/kunnen gebeuren en zeker niet in zo een korte periode. Wellicht een defect model of whatever...that's all he's saying, ook al zegt hij het in jouw ogen een beetje ongelukkig.
Reageer
maar jouw ervaring is wel overduidelijk de uitzondering en niet de regel.
Ben blij dat te horen. :)

Ik was er namelijk best boos over. Je koopt een TV van 2800,- omdat die het perfecte plaatje geeft. Beter dan die van 1800,- die je dan niet koopt.

De beeldkwaliteit was dus de reden van aanschaf. Als de fabrikant je dan ook niet helpt omdat het volgens hun nog acceptabel is; is dat naar. Zeker omdat je weet dat het over 2 jaar nog erger zal zijn als je je kijkgedrag niet aanpast.
Reageer
Hij geeft jou reactie een min
@Johnny D Kijk eens naar de modstatus in zijn profiel, die staat echt uit.

Het gaat niet om een weerwoord volgens mij, maar dat zijn (feitelijke) ervaring als mening afgedaan wordt of gezegd dat het niet kan (terwijl het dus wel gebeurd).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 juli 2022 13:40]

Reageer
Dus een burnin op de eigen tv is nu een mening? En geen ervaring??
Reageer
Het beeld alleen is gewoon uit te zetten, als je alleen muziek wilt luisteren. Bijvoorbeeld met stemcommando: scherm uit. En anders in de instellingen te vinden.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 26 juli 2022 11:59]

Reageer
Ouders en ik hebben beide een OLED tv gekocht. Zij een LG ik een Sony.

De LG is keihard ingebrand met Teletekst, logo’s en heeft een heel blauwige waas in het midden.

Mijn Sony A1 is nog steeds top! Ik kijk vrijwel alleen Netflix/Disney/Amazon en game zo nu en dan.

Misschien maakt dat het verschil?
Reageer
Zoals al op allerlei bronnen op internet te lezen is:
1. Logo's zijn een veel voorkomende oorzaak voor inbranden. Felle oranje en/of rode logo's schijnen het meeste problemen te veroorzaken.
2. De mensen die inbranden melden geven ook vaak aan dat ondertitels ook problemen kunnen geven, waarbij wederom de intensiteit (felheid) van die ondertitels ook een factor kan spelen.
3. Aangezien Teletekst ook statische tekst is en nog eens vaker langer in beeld blijft (ten opzichte van ondertiteling) kan dat inderdaad een bron van inbranden zijn.
4. Als de helderheid continue op max staat (zoals het geval in Dolby Atmos modus) dan kunnen statische beelden ook sneller resulteren in inbranden.

Oudere Oled modellen hebben zoals bekend vaker problemen met inbranden dan nieuwe dus ook dat kan meespelen en het verschil tussen jouw tv en die van de ouders verklaren.
Tot nu toe 2 Oled's in gebruik gehad, beiden van LG en geen merkbare overlast gehad van inbranden.
Mijn kijkgedrag is ongeveer gelijk, voornamelijk streamen en mogelijk wat meer gamen.

Ter referentie :mijn oudste Oled is van 2016 en is vanwege technische beperkingen vervangen destijds en niet omdat het toestel mankementen vertoonde. Er is bij normaal gebruik geen grote reden voor angst in mijn optiek.
Reageer
Ik heb ook last van burnin op het oled scherm dat ik het meeste gebruik: mijn android telefoon. De balk bovenin met tijd etc. Heeft na iets meer dan twee jaar een duidelijk zichtbare roze afdruk achtergelaten. Die is alleen zichtbaar als de achtergrond wit is.
Reageer
Mijn LG B6 uit 2017 heeft best wel burn-in inmiddels (vooral het npo logo).

Bij nieuwere modellen is dit wrs een stuk minder omdat die logo-detectie-en-dimming hebben.
Reageer
Zag toen eigenlijk alleen maar voordelen omdat de miniled geen burnin zal krijgen.

Mensen die beweren dat ze het niet hebben op hun oled, stel ik voor om eens een burnin test te doen
De ene OLED is de andere niet. Ik heb een LG plasma 60" van destijds €670,-; die had tot zo'n 1,5 jaar geleden burn-in op de plek die aangeeft dat het volume is uitgeschakeld (dom ontwerp natuurlijk, van LG). Sindsdien schakel ik het volume niet meer uit maar draai het met de hand naar nul, als ik geen geluid wil. Dan is er geen symbool in beeld. De burn-in is warempel weer verdwenen.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 27 juli 2022 02:01]

Reageer
Als er iets is dat ik niet kan waarderen aan mijn philips tv is het wel hun android ervaring. Alsof je op een 79 euro aldi tablet zit

Verder heb ik pas de oled van mijn ouders een weekje getest toen ik op het huis paste. Eerlijk gezegd was ik niet impressed het was zeker mooi, mooier ook dan mijn lcd maar verre van het prijsverschil waard

[Reactie gewijzigd door i-chat op 26 juli 2022 10:30]

Reageer
Philips tv is als 'een Volkswagen'.
Er zit veel verschil tussen modellen. Ongetwijfeld zijn de oudere traag. De nieuwste is sneller dan de Xiaomi tv box die ik eerst gebruikte. Echt super snel
Reageer
OLED is prachtig, heb zelf ook last van burnin bij mijn OLED televisie beneden. Oorzaak: het fel blauwe logo van Ketnet Junior voor de jongste thuis. Je ziet de televisie rap een donkere cirkel maken rond dat stilstaand logo maar het is toch niet te vermijden helaas. Had het zelf ook niet zo snel verwacht, dat logo staat max. 30-60 min. aan 1 stuk op.

Mensen die zeggen dat burnin moeilijk te krijgen is... helaas... (Mijn OLED is 2 jaar nu, had er na 1,5 jaar last van)
Reageer
Ik ben ook van mening dat mensen een probleem liever niet zien. Dus iedereen die zegt dat ze geen burn-in hebben kijkt niet goed genoeg. Alle OLEDs hebben last van burn-in. Vroeger had je dat met telefoons, mensen die hardop verkondigden dat hun telefoon er geen last van had. Toevallig was een er van een collega. Nadat ik zijn telefoon had bekeken zag ik gewoon het probleem, maar hij niet. Ik vind het niet erg dat je het probleem niet ziet, maar ga niet verkondigen dat je er geen last van hebt. Er zijn mensen die een stuk nauwkeuriger kijken dan jij.

Maar er is ook een verschil in burn-in. Je kan burn-in hebben die altijd zichtbaar is, voor mij zou de TV dan gewoon de deur uitgaan. Maar je kan ook burn-in hebben die bijv alleen op een compleet uniform grijs vlak zichtbaar is. Dit zul je in real-life TV niet makkelijk zien en dus zou je kunnen zeggen dat je geen last hebt van burn-in.
Reageer
Ik ben ook van mening dat mensen een probleem liever niet zien. Dus iedereen die zegt dat ze geen burn-in hebben kijkt niet goed genoeg.
Ik zie ook geen probleem, omdat dat probleem (burn-in) er ook echt niet is! Dus om nou te zeggen dat mensen niet goed genoeg kijken vind ik een beetje krom! Ben nu aan mijn 3e OLED bezig, teven ook nooit burn-in bij een Pioneer Plasma gehad.

[Reactie gewijzigd door PeterDee op 26 juli 2022 10:54]

Reageer
Hahaha, ik zag het ook niet, en iemand wees me erop...Bedankt! Nu irriteer ik me er mateloos aan.

Net als met die streepjes in de voorruit van onze auto voor de verwarming. Je ziet het niet, totdat je erop focust. En dan stoort het vreselijk (maar als je weer ont-focust is het weer ok).
Reageer
Nieuwe Oled's hebben goeie beschermingstechnieken hoor, tegen burn-in.
Reageer
OLED is prachtig, heb zelf ook last van burnin bij mijn OLED televisie beneden.
Welk model?
Reageer
LG OLED55B8PLA. Gekocht in 2018. Prima tv maar heb echt wel burn-in. Het ketnet logo valt best mee en zie je enkel in blauwvlakken (lucht etc.).

Heb ook nog een horizontale streep van een pauzebalk, die is helaas wel praktisch altijd zichtbaar.

Ik kan er mee leven en ben nog steeds tevreden over de televisie, maar had me er ook wel aan verwacht.
Reageer
Als je nou enkel je mening zou geven... zou ik met liefde met +1 modereren. Je verhaal is dusdanig aangedikt en overdreven en onjuiste zaken worden gepresenteert als harde feiten, dat het niets minder dan desinformatie betreft. Een foutje is een 0, wordt het desinformatie in de zin van misleiding, dan wordt het -1.
Reageer
Tot uw dienst. Mijn grieven:
 • Voor mij is het dan idioterie om de TV na aankoop in te stellen op een eco of andere middelmatige setting om je TV te sparen
 • ... is bijvoorbeeld zwaar aangedikt.
 • Je stel in het algemeen stringente gebruiksvoorwaarden die mensen moeten naleven om geen last van inbranden te krijgen. Die op geen enkele wijze overeen komen met de praktijk
 • Letterlijk elke OLED krijgt burn-in. De vraag is alleen hoe snel je er last van krijgt, je specifieke use case. Zo gesteld is het onzin. Ik snap best dat er een kern van waarheid in zit dat ieder manier door gebruik zal verouderen (net als elke andere beeldtechniek) en als je iedere OLED maar lang genoeg zou gebruiken hij inderdaad op een bepaald moment zou inbranden, maar als het probleem niet binnensduur optreedt, dan heeft de TV geen burn-in gekregen. Met de huidige stand van de techniek zullen juist zullen niet veel televisies met inrbanden te maken krijgen voor ze afgedankt worden.
 • Als je dan nog keer je eigen bericht citeert met de stellige uitspraak dat het 100% feit is zonder de nodige nuance, dan ben je toch wel bezig met misleiden.
 • Een ervaring speelt geen rol in moderatie. Echter ga ik op basis van hoe de discussie verlopen is, mij wel vragen gaan stellen of die ervaring wel feitelijk is weergegeven.
Reageer
Ik ga geen nieuwe discussie opstarten, de argumenten zijn voorbij gekomen en je hebt voldoende informatie in dit draadje om je eigen positie aan te toetsen. Bovendien voldoende informatie waarom moderatie tot -1 leidt. Nieuwe discussie wordt alleen maar een herhaling van hetgeen hierboven.
Reageer
Dat komt omdat je onzin verkondigd.
Reageer
Hij deelde enkel zijn eigen ervaring, hoe is dat onzin?
Reageer
Nee hij zegt onder andere dat je tv nooit optimaal kan gebruiken omdat hij dan inbrand. Dat is onzin. Bij normaal gebruik heb je daar 0.0 last van.
Ik heb al honderden oled tv's gekalibreerd en geherkalibreerd en zie het zelden tot nooit meer. Bij oude modellen was het wat gevoeliger maar je moet een tv echt misbruiken op dit moment om het zover te laten komen.
Reageer
De kracht van de OLED verminderd. Vroeger had je echt dat iets letterlijk in kon branden, maar dat is meestal niet waarover we het hebben. Maar da's geneuzel in de marge; degradatie vind plaats.

Dus dat er een fysiek verval is van de kracht zal niemand ontkennen. Maar er zijn dus methoden waardoor dit te bestrijden is. Als het daardoor niet meer zichtbaar is (behalve misschien een lichte degradatie in lichtopbrengst) dan komen we op een punt dat het niet meer uit maakt dat er enige degradatie op treed.

Wat we anders krijgen is een discussie over de houdbaarheid van flash geheugen, waarbij iedereen maar bleef herhalen dat die degradatie van flash cellen een heus probleem is. Tegenwoordig weten we dat dat voor thuis-computers geen enkel probleem is: een SSD heeft nog steeds een hoge TBW waarde en in de praktijk is de degradatie dus geen issue.

En uiteindelijk weegt het relatief kleine nadeel dus niet op tegen het grote voordeel van het hoge contrast, de hoge kleuren en de hoge verversingssnelheid. Het voordeel van een SSD hoef ik gelukkig nooit meer uit te leggen.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 26 juli 2022 15:45]

Reageer
Dat is één tv. Die ook nog eens als computer monitor gebruikt word.
Reageer
Ik heb ook een LG cx nu bijna 2 jaar zonder enige inbranding. Tijdens Corona dagelijks 8+ uur gebruikt voor werk.

Echt, oled hoeft geen probleem te zijn. (En nee, ik heb hem ook niet op eco of iets staan)
Reageer
Kan de link onderin niet als klik-link worden neergezet? Nu is het copy paste.
Reageer
Wat ik niet zo snap is dat je deze tv zou moeten verkiezen als je op zoek bent naar een hogere helderheid. Ik heb een LG Oled C9 en zelfs bij daglicht komt hier meer dan voldoende licht vanaf, zelfs op standje middelmaat! Wie zoekt dan zo'n lichtbak in zijn woonkamer (ik ga er even vanuit dat de meeste mensen de TV ook pas het meeste in de avond gebruiken)...
Reageer
Ja, voor mij persoonlijk is het pure marketing. Ik heb een OLED van 3 jaar oud, die ook overdag niet op standje dynamisch gaat. Vreselijk veel licht komt er dan vanaf, dat wil toch niemand zou je zeggen?

Ik heb een enorm raam pal bij de televisie. Totaal geen probleem.
Reageer
@WoutF

Ik heb de video bekeken maar hoe zit het nu met de nog steeds al in mindere mate voorkomende nadelen van OLED(burn in etc)
Is die kans bij deze zoals je het noemt best of 2 worlds ook echt verleden tijd of ?
Reageer
Deze dingen zijn net op de markt, dat zullen we moeten gaan zien.
Reageer
Ik dacht misschien is daar al iets over bekend of word dat van uit de fabrikant (en) gepromoot als pluspunt. Ik weet dat niet dus dacht wie weet word daar iets kort over vertelt in het filmpje. Als ik best of 2 worlds hoor denk ik direct aan het nadeel van OLED , vandaar.
Niet vragen zou dom zijn zeg ik altijd.
Maar als nog niets bekend is , dan afwachten.👍🏻

[Reactie gewijzigd door pino85 op 26 juli 2022 17:48]

Reageer
Ik ben ook nieuwsgierig naar de eventuele burn in van QD-OLED. Hopelijk zullen we het snel weten.

Onderstaand artikel van BusinessInsider uit januari van dit jaar benoemt dat de mogelijkheid van burn-in niet weggenomen wordt door de QD-OLED toepassing. Dus dat biedt nog weinig hoop...

https://www.businessinsid...quantum-dots-technologie/
Reageer
Gezien de stroom prijzen vandaag de dag de pan uit rijzen en men steeds meer energieverbruik-bewust is vind ik het jammer dat er geen woord gerept is over het stroomverbruik t.o.v. een OLED tv van gelijke schermdiagonaal.

Ik ben nl. erg benieuwd hoeveel minder stroom die QD-OLED vreet, gezien hij geen 'licht weggooit' door het door die LG kleurenfilters om te zetten in warmte.
Je zou dus in theorie deze TV ietwat kunnen dimmen om hem naar soortgelijke netto lichtopbrengst te brengen als een huidige OLED maar dan met veel minder stroom verbruik.
Reageer
Dat verbaast bij ook altijd. Een plasma TV werd destijds door ALLE media volledig de grond ingeboord door het zogenaamde hoge energieverbruik. We weten allemaal hoe het echt zat. Nu, bij de nieuwe generatie televisies hoor je er nooit meer iets over.
Reageer
De plasma TV in mijn huurhuis (van de eigenaar) had 3 fans nodig om de warmte kwijt te raken (en een beetje stil te blijven, RPM maakt uit). Ik geloof wel dat we het hier over andere ordes van energieverbruik. Maar goed, OLED TV's hebben geen goede cijfers - of in dit geval letters - als het gaat om energieverbruik.

Weet overigens niet op welke helderheid ze dat testen; dat ding van mij heeft wel een ECO-stand. En nu hij gebruikt wordt als muziek speler wordt de helderheid automatisch laag gezet of laat hij een miniatuur vuurwerkje zien op een verder zwarte achtergrond. Bij OLED maakt dat veel uit natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 26 juli 2022 11:54]

Reageer
Voor het energielabel wordt gemeten in de stand waarin het apparaat afgeleverd wordt met een testvideo van 10 minuten die representatief voor normaal gebruik zou moeten zijn. Een eco-mode die standaard is, is dus goed voor het energielabel.

Tweakers meet het energieverbruik met stilstaand beeld op een vaste helderheid.
Reageer
Het gaat toch niet om schokkende hoeveelheden stroom.
1 vliegreis per jaar minder en je zit goed.
Reageer
Grapjurk. Normaal gesproken vliegen we niet van Schiphol naar Lelystad.
Reageer
Het lijkt er op dat Sony de glare wel beter onder controle heeft dan alienware waar je meer een roos/bruine gloed ziet meet grijs is dan al minder storend maar ik zou het een mee tin het echt moeten zien wil ik echt een goede mening kunnen vormen. QD Oled kan wel wat feller dus ookal is het zwart dan grijs kan het toch nog prima beeld opleveren. Al. Prefereer ik natuurlijk wel het diepe zwart van de WOLED. Maar zoals altijd heeft elke techniek zijn voor en nadelen je moet altijd even kijken wat voor jou use case en budget het beste is.
Reageer
Is nóg helderder wel echt een voordeel? Wordt wel een ik-verhaal, maar heb mijn schermen vaak niet eens op halve helderheid en WOLED is al erg helder. Dan heb ik liever dat zwart echt zwart is ipv grijs met als extra een koplamp in mijn ogen, weet niet wat ik daarmee moet.
Reageer
Voor HDR en het kijken bij dag licht zeker.
Ik ben heel blij met mijn A90J tov de AG9 want die laatste was echt niet fel genoeg op sommige momenten vergeleken met de X940E die ik er voor had. Die laatste kan qua full screen brightness nog steeds een stuk feller dan de A90J maar dat beetje extra was de A90J kan leveren is duidelijk merkbaar.

Goed gemasterde HDR films kunnen tot 4000nits in de highlights dat zou dan niet pijn moeten doen aan de ogen het is dan meer zoals je het buiten ook in het echt zou zien. Dingen zien er dan echter uit zoals zonlicht reflecties in water of op oppervlaktes.

Het is wel zo dat sommige content makers niet goed opletten met hoe ze knippen. En dat heeft ook een beetje te maken met onze actie cut actie cut film cultuur hier. Dan willen ze nog wel eens van een donker shot naar een heel fel shot gaat met vol dag licht en dan krijg je een klap in je gezicht maar dat heeft dan te maken met hoe de director dit gedaan heeft. Als je een film hebt zoals 1917 die er uit ziet als een one shot met soepele overgangen zul je dit niet hebben.
Makers moeten zorgen dat als ze van een donkere scene naar een lichte willen er een natuurlijke overgang is ipv wat er nu soms gebeurd gewoon ineens boom daar is de nieuwe scene. Soms is het opzettelijk voor impact andere keer hebben ze er duidelijk niet echt over na gedacht en voelt het ook niet zo natuurlijk.
Reageer
Ik heb eigenlijk nooit problemen gehad met de helderheid van mijn huidige OLED en zover ik uit dit filmpje haal is de enige echte verbetering dat beelden helderder zijn. Mogelijk is hij zuiniger had een vergelijking qua verbruik wel graag willen zien in het filmpje. Ik zie meer nadelen dan voordelen wat betreft deze QD OLED..

[Reactie gewijzigd door Ezr op 26 juli 2022 08:41]

Reageer
Leuke video! Complimenten!

Hoe zit het eigenlijk kwa formats bij deze sony? Dat miste ik een beetje in de video, maar misschien ben ik er meer gevoelig voor. Ik zou namelijk liever een OLED nemen als daar wel Dolby-Vision en -Atmos op zou zitten.
Reageer

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee