Door Mark van der Kruit en Luke van Drie

Drones als transportvorm van de toekomst - Nederland test met medische goederen

27-07-2021 • 06:00

78

In Amerika noemen ze het al jaren de Battle For The Last Mile. Oftewel: hoe gaat in de toekomst het laatste deel van pakketbezorging worden uitgevoerd. Grote bedrijven als Amazon, Walmart, DHL en UPS testen hiervoor onder meer met het inzetten van drones. Tegelijkertijd werken in Europa partijen op deze manier aan het vervoeren van medische goederen, ook in Nederland. In deze video kijken we daarom hoe het staat met de ontwikkeling van drones op dit vlak en hoe realistisch het toekomstbeeld van deze transportvorm is.

Om antwoord te vinden op onze vragen brengen we een bezoek aan een paar hoofdrolspelers. Bij Avy maken we kennis met hun transportdrone en bij innovatiecentrum Space53 horen we welke twijfels nog moeten worden weggenomen. Het team van Medical Drone Service vertelt tot slot over hun test met het vervoeren van spoedeisende medische goederen.

0:00 Inleiding
01:20 Vervoeren van medische goederen
03:30 Introductie van de transportdrone
04:06 Onderdelen van de drone
06:50 Autonomie
09:40 Invloed van het weer
11:18 Belemmeringen wet- en regelgeving
12:07 Hoe realistisch?
15:12 Twijfels over de business case
18:05 De Nederlandse transportdrone als exportproduct

Reacties (78)

78
77
33
10
2
24
Wijzig sortering
Dat drones geschikt zijn voor kleinschalig transport betekent bij lange na niet dat drones geschikt zijn voor transport in het algemeen. Transport dmv vliegend tuig is sowieso minder energie efficiënt dan schepen, treinen e.d., en bij kleinschalig transport vervalt het voordeel van "economy of scale".
Precies. Het zit in de categorie "vliegende auto's". Leuk om over te mijmeren en in films te gebruiken maar in de praktijk op grote schaal zal het nooit gemeengoed worden.
Zeker niet als ik zie hoe afwezig mensen achter het stuur van een wagen zitten. Die wil ik niet boven mijn huis vliegen hebben... :+
Op zich mooi wat er allemaal kan met een drone, en ook het bezorgen van medicijnen kan mooi zijn. Maar lost het een probleem op?

Ergens in de rimboe op grote afstand van een ziekenhuis maar dan moeten we een drone met een iets grotere actieradius gaan maken maar in Nederland? Als er iets niet is dan is het eerder een tekort of een planningsprobleem.

Het is mooi om techniek in te zetten om problemen op te lossen maar om problemen te verzinnen om techniek in te zetten dat is de wereld op z'n kop.
Toevalligerwijs werk ik bij een ziekenhuis dat ook onderzoek doet naar het gebruik van drones, al dan niet met een andere aanbieder dan dat hier besproken wordt. Wij zijn voornemens vooral te kijken naar het vervoer van spoedlabonderzoeken. Bij een eerder artikel heb ik onderstaande reactie geschreven, dat is nog steeds van toepassing ;) .

https://tweakers.net/nieu...l-en-zwolle.html#reacties

Vaak is er per ziekenhuislocatie van dezelfde organisatie een diagnostisch lab ingericht. In de huidige situatie hebben ziekenhuizen hierdoor vaak twee mogelijkheden om spoeddiagnostisch lab (bijv. gedurende de nacht) te verwerken:
1. Op alle locaties een dienst inrichten om mogelijke CITO opdrachten te verwerken (met de kans dat er gedurende de nacht niets gebeurd)
2. Een spoedkoerier laten rijden tussen twee locaties

Allebei de opties zijn relatief duur, waardoor vaak de keuze wordt gemaakt om op alle locaties labdiensten in te richten om deze spoedopdrachten te kunnen verwerken. Door het inrichten van een lijndienst tussen de locaties, zou hierdoor al de mogelijkheid ontstaan om op één locatie alle spoed labs uit te laten voeren tegen lagere kosten.

Nu is het voornamelijk van belang om de kwaliteit van de monsters te waarborgen: de trillingen, start en landing zou mogelijk een effect kunnen hebben op het diagnostisch onderzoek.

Een mogelijk interessant vervolg zou het bevestigen van een drone aan een ambulance zijn; wanneer iemand gestabiliseerd wordt om richting het ziekenhuis te gaan, zou dit mogelijkheden geven om al diagnostisch lab te laten uitvoeren voordat de patiënt arriveert.
In Antwerpen hebben ze daar al een proefproject voor gemaakt. Ondertussen zijn ze aan het wachten op goedkeuring om deze onbemande routes te laten vliegen en een aparte transpondersysteem voor deze drones.

https://www.gzaziekenhuiz...ampus-sint-augustinus-uza

De bedoeling is als eerste om één apotheek te hebben waarin de zeldzame en kort houdbare medicijnen kunnen bewaard worden. Dat is efficiënter en snel te leveren; zonder files en andere.
Helicus is een zeer interessant bedrijf met een duidelijke visie erachter om stapsgewijs naar een volwassen product te komen die, zeker in de gezondheidszorg, van grote waarde zou kunnen zijn. Goede aanvulling, bedankt!
Als ik mijn echtgenote al hoor klagen over gewone medicijnen en de werking van de apotheek in het ziekenhuis waar zij werkt.
Dus mijn tenen gaan toch altijd krommen bij dit soort “just in time” leveringen, en al helemaal als het over de gezondheid van mensen gaat.
Het is nagenoeg altijd een management / besparingsoefening
Nou ja op zich wil je natuurlijk dat ze zuinig en efficiënt werken, zorg kosten zouden anders de pan uitrijzen en je kunt een euro maar 1x uitgeven. Ik wil niet zeggen dat er geen domme dingen worden gedaan in naam van besparingen hoor maar innovatie en onderzoek naar dit soort kostenbesparende oplossingen juich ik alleen maar toe.
We zitten hier op een technisch site maar politiek gezien moeten we hier ook een aantal punten aan snijden.

Hoe zit het met de vogels,trek vogels, eigenlijk de gehele natuur lijd hier onder.
Wat zegt de dieren/Milieuwetenschappen hier over? Die drones maken een lawaai!en zijn hier al proeven gedaan met hoe dieren op het geluid reageren, is hier onderzoek naar gedaan.Poeh dat is niet misselijk voor een dier.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 05:51]

Wat maakt deze vragen politiek?
Uiteindelijk moet de politiek de drone als transport middel goedkeuren. Ze zullen voor het maken van hun besluit het effect op het milieu en de dieren en evtuele overlast moeten beoordelen.

Ik verwacht persoonlijk geen problemen maar het is natuurlijk goed als hier iemand over nadenkt.
Dit is vandaag gepubliceerd.

Toen bepaalde de Raad van State in een uitspraak dat de overheid bij het opstellen van deze normen heeft nagelaten te analyseren wat het effect op het milieu is. Zonder een dergelijke milieueffectreportage zijn de Nederlandse windmolennormen in strijd met het Europees rechten
https://www.volkskrant.nl...bouw-windmolens~bac8ee66/

@Martinez-
Die milieu rapporten moeten gewoon op wetenschappelijk niveau bekeken worden of een studie.

De overheid moet met beter onderbouwde regels komen voor bijvoorbeeld het geluid en de zogeheten slagschaduw die windturbines veroorzaken
https://www.lc.nl/binnenl...uten-en-Oss-26962557.html

Of het zijn gewoon een paar studenten bij de gemeente die de rapporten hebben afgehandeld, want het is wel dramatisch.en ik moet zeggen die drones maken wel veel geluid.en wind molens zijn geen drones dat weet ik,maar het gaat er wat ik bedoel.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 05:51]

Zoveel lawaai veroorzaakt een drone nou ook weer niet. Ja, als je er dicht bij in de buurt komt kan het luid zijn, maar vogels zullen daar echt geen meer last van hebben dan van het gemiddelde vliegtuig dat over komt vliegen.
Allen goede vragen, waar ik het antwoord ook niet op heb. Momenteel zitten wij in een traject waarin we vnl. aan het verkennen zijn wat wel en niet toegestaan is in de wet. Onderzoeken op het gebied van milieu (geluid etc.) hebben we niet lopen as far as I know. Wel een interessante invalshoek.

[Reactie gewijzigd door Martinez- op 23 juli 2024 05:51]

Als ik in de politiek zou zitten zou ik keuzes maken op gebied van de wetenschap en studies als het gaat om dieren en natuur.en als je dus dadelijk een super mooi wist gevend bedrijf hebt maar de wetten staan het niet toe of er wordt aan gewerkt dan moet je nog is flink gaan lobbyen.we hoeven niet dramatisch te zijn,als Amazon dadelijk wel alle regels overtreedt dan kan je maar beter als eerste zijn met je bedrijf als pakket bezorger met drones en als je bepaalde patenten hebt kan je ook winst maken.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 05:51]

In een dichtbevolkt gebied als Nederland is het natuurlijk ideaal ivm verkeersdrukte. Het is natuurlijk super-zuur als bijvoorbeeld bij een noodtransport van bloed/organen een koeriersdienst vertraagd wordt door verkeersomstandigheden. (ook al gaat iedereen netjes opzij, verlies je toch tijd bij drukte)

En in 'de rimboe' heeft het ook zeker een voordeel, juist om hoe je het zelf beschrijft (de rimboe). Je kan natuurlijk prima de drone met lading het eerste stuk over de begaanbare wegen laten rijden en hem het laatste stuk laten overbruggen, waar de 'taxidienst' over slechte wegen moet aanmodderen.

En als het al met actieradius mis zal gaan, dan zou je een netwerk met tussenstations kunnen bouwen. Dus drone a gaat naar tussenstation x, waar drone b wacht, waar hij het pakketje overneemt. Het pakketje wordt naar eindpunt y (of nog een tussenstation) gebracht enz. en bij ieder tussenstation kan de drone zichzelf 'docken' om op te laden.

Juist doordat die apparaten relatief goedkoop en klein zijn, is dit best wel te doen denk ik. Uiteraard moet de techniek hier voor ontwikkeld worden, maar het lijkt mij niet echt een supercomplex iets.
Ik vraag mij wel af wanneer we dronevervoer betrouwbaar genoeg zouden gaan achten om er organen mee te vervoeren.
Gezien de verkeersdrukte en hoe tijdsgebonden het transport van bepaalde medicijnen en organen kan zijn lijkt het me hier ook nog wel te verdedigen.

Dan zijn er ook nog de medicijnen die niet elk ziekenhuis bij ons in voorraad zal hebben maar die toch levensredden kunnen zijn.
Bvb anti-gif tegen slangen, in Australië zal elk ziekenhuis wel een voorraadje hebben, in de benelux waarschijnlijk niet, dan kan een drone vanuit een centrale locatie wel helpen.

Ook kan het je het risico op ongevallen verkleinen, is nogal zuur als je een ambulance verliest door een orgaantransport.
Zuur voor de patiënt, maar ook zuur voor de werking van de hulpverleningszone.

En zeker voor landen met een mindere infrastructuur en dunnere bevolking gaat het ook een veel groter effect hebben.
Dus dat de markt hier wat minder is wilt niet zeggen dat je als nederlands bedrijf toch niet in europa je drones kan gaan inzetten.
Vervoer van donorbloed doen ze al jaren in Afrika. Ik heb het idee dat men hier in Nederland flink achterloopt met de toepassingen van drones o.a. door regelgeving. Aan de andere kant is die regelgeving ook nodig vanwege het drukke luchtruim.

https://www.youtube.com/watch?v=bnoUBfLxZz0
Het is meer een kwestie van noodzakelijkheid denk ik. In veel Afrikaanse landen had men eind jaren 80/ begin jaren 90 al goed werkende mobiele telefoonnetwerken bijvoorbeeld. Niet omdat met daar voor lag op de rest van de wereld maar omdat landlijnen bijna niet bestaan in veel Afrikaanse landen. Als de prioriteit hoog is en er zijn geen werkbare alternatieven is men snel bereid om nieuwe technologie te omarmen.
Spoedvervoer is momenteel een probleem. Een kenmerk van spoed is dat het zich (meestal) niet laat plannen. De bestaande oplossingen voldoen niet altijd. Bloedsamples versturen per koerier is een prima oplossing, maar zodra die in een kilometers lange file beland is dat niet bruikbaar. Aan de andere kant is spoedvervoer gewoon duur.

Drones bestaan al en kunnen mogelijk ingezet worden om het probleem (met lichte pakketjes) op te lossen. De bestaande drones kunnen onder de Nederlandse omstandigheden niet worden ingezet omdat er te veel restricties zijn. Deels ligt dat aan de techniek van de beschikbare drones en deels aan de regelgeving. Drones kunnen dus een probleem oplossen, maar moeten nog door ontwikkeld worden om daadwerkelijk ingezet te kunnen worden. Ook de regelgeving moet nog nader bekeken worden, zodat er met behulp van speciale vergunningen eventueel uitzonderingen kunnen worden gemaakt.

Het probleem is er dus al en hoeft niet verzonnen te worden.

Aan de andere kant moet je je afvragen of het wel een goed idee is om zaken zo veel te centraliseren. In het geval van medische analyses vergroot dit het vervoersprobleem, maar verminderd het de spreiding van de kennis. Beide maken het hele systeem kwetsbaarder.
Mooi dat het kan? Ik vind het eerder een behoorlijke trieste bedoeling dat we er op de grond zo'n puinhoop van maken dat we de lucht in moeten ..
Het is een test dus als het geen voordelen biedt zien we dat aan het einde van de testperiode wel. Direct nieuwe ideeen afschieten lost in ieder geval niets op.
Nog niet gezien, maar wou even zeggen dat ik het positief vond dat dit geen Plus artikel is.

Mag ook wel eens gezegd worden.
On-topic; wat stukjes gekeken. Maar denk dat dit soort vervoer in ons erg drukke land wel handig/nuttig kan zijn. Geen last van files etc, maar lekker direct en snel afleveren. Wel belangrijk bij spoedeisende medische dingen.
Lijkt mij ook wel leuk werk moet ik zeggen, bouwen en knutselen aan dit soort drone’s en techniek, vooral de autonomie lijkt mij een leuke uitdaging.

Moet wel zeggen dat ik zelf niet zoveel heb met video’s, had het liever in tekst gehad. Maar goed, vlog’s is een beetje hot. Dus snap de insteek.

Off-topic; Idd, ik heb 1x een plus artikel aangeklikt om te reageren, andere heb ik bewust niet gelezen. En dat blijf ik doen tot ik volledig afhaak. Want als ik weer reclame’s ga krijgen als mijn omgezet supporter abo (nu een tijdelijke gratis hero abo) is afgelopen, dan ben ik heel snel vertrokken en ik ga geen half gebakken hero abo nemen.
De belangrijkste vragen worden niet beantwoord.

1 Kan de drone aanbellen?
2 Kan de drone bij de buren afleveren.
3 Bij niet aanwezig , kan de drone het pakket terug nemen? ( bereik)
Dit artikel gaat over drones die medische goederen tussen ziekenhuizen moet vervoeren. Lijkt me niet dat je bijvoorbeeld een donornier zomaar bij de buren over de heg smijt.

Voor de 'pakketjes' drones lijkt aanbellen me niet zinnig als je ook een berichtje op je mobiel kan krijgen. Maar waarschijnlijk is het idee dat je een 'container' in je tuin zet waarin de drone z'n bagage af kan werpen (en die evt zichzelf af kan sluiten). Lijkt me nog wel lastig wanneer je daar de ruimte niet voor hebt, maar dit wordt natuurlijk eerst interessant in buitengebieden waar pakketbezorging relatief duur is.
Hoe vaak krijg jij medische goederen zoals bloed testen thuis afgeleverd?
Zeker net zo vaak dat een medisch pakket voor een ziekenhuis bij de buren afgeleverd moet worden. "Kan ik deze nier bij je achterlaten? Het ziekenhuis doet niet open".
Sssst … misschien zijn ze het plusvlagje vergeten aanzetten ;)
AuteurTradeMarkNL Videoredacteur @spoonman27 juli 2021 08:07
Videoreportages zoals deze, dus zonder artikel erbij, maken momenteel geen deel uit van Plus.
Een kwestie van tijd dus, ik geef het een jaar
Ik heb met totaal niet verdiept in jullie (volgens mij) nieuwe betaal systeem.

Ik kan me niet anders herinneren dat ik meerdere keren per dag jullie artikelen, reviews etc. check/lees.
Iedere ICT-er (daarmee bedoel ik iedereen die bovengemiddeld interesse heeft in ICT en techniek) die ik spreek checkt ook regelmatig jullie site....dat zegt toch wel iets ;-)

Mijn gevoel is dan ook dat dit, om diverse redenen, een zeer belangrijk platform is voor ICT-ers.
Dit platform is ook groot gemaakt door die zelfde ICT-ers.
Ik vind het dan ook lastig te accepteren als jullie trouwe aanhanger van dit platform, om ineens als "beloning" te moeten gaan betalen.
Natuurlijk begrijp ik dat jullie ook salaris verdienen en een artikel maken niet gratis is.....maar toch vind ik het lastig. ;-)

Je begrijpt dat ik dit vanuit mijn eigen emotie heb geschreven en dat dit wellicht niet de gehele waarheid is. Maar ik denk dat het goed is dat jullie dit geluid ook horen en het eventueel mee kunnen nemen in jullie (toekomstige) overwegingen.

Ik ben overigens enorm te spreken over de kwaliteit van jullie site, teksten, reviews, etc. en vind het ook knap hoe jullie om gaan met kritiek van een pittig lezers publiek.
En als ik toch bezig ben....Complimenten voor de gemiddelde lezer hier, wat een kennis en kunde hebben jullie. Vaak leer ik nog een hoop bij door alleen al jullie reactie te lezen. (En soms moet ik ook afhaken omdat het boven mijn pet gaat ;-) )
Dat is prima, Ik heb het ondertussen al gezien.
:o :+ }>

Er kan ook een andere reden zijn natuurlijk, mogelijk dat video's moeilijker als plus artikelen zijn te maken. Volgens mij is dat technisch onmogelijk als ze YouTube als videoplatform gebruiken.

Dat zijn ze vast momenteel aan het oplossen voor de toekomst door een andere video streaming dienst op te zetten zodat ook dit soort artikelen als plus only gemaakt kunnen worden.
Denk te weinig lezers de afgelopen 2 dagen bij de gesloten plus artikelen...
Denk te weinig lezers de afgelopen 2 dagen bij de gesloten plus artikelen...
Ergens vind ik 3 gratis artikelen per maand wel een goede oplossing. Iemand die fanatiek elk artikel leest neemt sowieso toch wel een abonnement. Maar voor iemand zoals ik die maximaal de helft van de plus artikelen interessant vind is 3 artikelen per maand prima.
Ik las alles fanatiek, maar ga er niet voor betalen. Ik las het omdat het kon simpelgezegd.

Ik lees overigens 0 plusartikelen. Ik merkte dat ik bij de eerste al twijfelde. 'is dit boeiend genoeg? Wat als er wat interessanters komt?' Helaas kun je niet zien wat de kwaliteit en diepgang van het artikel is. Om die teleurstelling te voorkomen laat ik alle plus artikelen links liggen. Net als bij het AD, de meeste premium artikelen zijn nou niet echt boeiend. Dus tja, dan maar gewoon niet.
Feedback op Plus en de andere abonnementen mag in het daartoe bestemde topic pls. :)
Het grote Tweakers-abonnementen topic
Geluid/lawaai is wat mij betreft ook wel aandachtspunt dat bij een mogelijke opmars van drones een rol mag spelen. Zijn we dadelijk van die lompe herrie makende brandstofmotoren af, krijgen we grasmaaigeluiden over ons oren.
Ik denk eigenlijk dat dit wel meevalt met dit soort drones, je zal alleen het opstijgen en landen horen. dat grasmaaiergeluid draagt niet heel ver, als ie 120 meter hoog is hoor je er niks meer van.
Pas zag ik nog iemand stunten met zo'n dji en bril. Dat hoorde je duidelijk op 200m, over het weiland, mensen, dieren. Koeien op hol, hordes mensen kijken naar dat ding.

Wat mij betreft wordt dit verboden boven de openbare weg, boven eigendom van een ander en in de bebouwde kom. Ook onfatsoenlijk om beesten hiermee de stuipen op het lijf te jagen. Heb hier al een keer bijna een fiks ongeluk meegemaakt (iemand bestuurd drone van een DJI, rijdende op de motor en jaagt zo een kudde wilde dieren de weg over).

Wellicht wat grof om te suggereren dergelijke (u)fo's uit de lucht te knallen maar het gedrag van dergelijke piloten verdiend ook niet beter. Als dat in mijn buurt regelmatig voor gaat komen ga ik maatregelen nemen.
Inderdaad. Bij ons in het blok heb je ook iemand die regelmatig met een drone boven onze wijk vliegt en dan hoor je dus continu dat gezoem boven je kop. Daar wordt je knettergek van als je lekker rustig in je tuin een tijdschrift aan het lezen bent.
Recreatief vliegen met een drone betekent meestal (en ja, dat betekent ook niet altijd natuurlijk, om alvast op mogelijk "Nee hoor!" commentaar in te haken ;) ) dat er ook camerabeelden gemaakt worden.
Het lijkt me niet de bedoeling dat zulke 'blokgenoten' alle tuinen/balkons (met mogelijk zonnende buren, kinderen in bad, etc.) 'gewoon even meenemen' op camera tijdens de uitoefening van hun hobby...? :?
Mwa, hou de buurt graag te vriend ;)
Mwa, hou de buurt graag te vriend ;)
zo te horen doet de bezitter van die drone dat anders niet.
Maar om dan gelijk z'n drone uit de lucht te schieten......
Maar om dan gelijk z'n drone uit de lucht te schieten......
dat zijn ook niet mijn woorden maar die van @holoduke51 .
maar ik ben wel van mening dat die drone vlieger in jou buurt niet bepaald vrienden maakt of denkt aan zijn buren.
Mensen met katten die ze smorgens de deur uit doen idem dito
Men kan nu wel goodwill kweken door te beginnen met een inzet voor medische spoedgevallen, maar we weten intussen hoe dat gaat met function creep.
Dus ik voorzie wel degelijk ook een toename van de vraag naar hagelgeweren.
ik ben zweef & sportvlieger. Drones zien je niet en kunnen ook niet uitwijken. Zodra ze hoger dan 100 meter gaan vliegen ga ik me echt zorgen maken. Als ik laag zit en moet "buitenlanden" in een weilandje moet ik me nu al druk maken om de vele windmolens. Daar komen straks ook nog drones bij, die jou niet zien of uitwijken. Ben er niet gerust op.
Drones kunnen zeker wel uitwijken en waarschijnlijk beter dan jij dat kan.

Neemt niet weg dat hier goede afspraken over gemaakt moeten worden, want er gaan zeker risico's mee gemoeid. Het feit dat zweefvliegen eerder gemeengoed in de lucht is dan drones maakt niet dat de verantwoordelijkheid alleen bij drones ligt.
opletten doen we al. See and avoid.

Waar ik voor pleit is dat alle drones worden uitgerust met Transponder en FLARM. Transponder voor de TCAS van de grote jongens, Flight Alarm (FLARM) voor de kleine luchtvaart. Uitwijksoftware gebaseerd op FLARM en Transponder. En verder een duidelijk onderscheid tussen VFR en IFR vluchten. Zomaar beginnen met drones in te zetten in klasse F en G luchtruim is vragen om ellende IMO.
Ga er vanuit dat deze drones gewoon een soort radar aan boord hebben. Grote kans dat ze jouw beter kunnen ontwijken dan dat jij dat kunt. Neemt niet weg dat jij als zweef / sportvlieger ook moet gaan opletten en dat je niet de enige bent in de lucht.
Ben het helemaal eens met Mark Sandelowsky. Iemand zei jaren terug al eens dat Europa een openlucht museum is en daar ben ik het helemaal mee eens. Veel techneuten zoals SpriteTM vertrekken naar China omdat je daar in 1 week een prototype kunt maken wat hier 1 jaar kost. Wij in Europa roepen (samen met Amerika) dat we het zo goed voor elkaar hebben terwijl we aan alle kanten door Azie en straks Afrika zijn ingehaald.
Ik ben nu met een prototype apparaat bezig en de ontwikkeling gaat zo moeizaam vanwege allerlei politiek dat het eigenlijk al verspilde moeite is want het gaat toch nooit van de grond komen. Je bent meer tijd kwijt aan vergaderen om iedereen blij te houden dan dat je daadwerkelijk iets ontwikkelt. En de andere ontwikkelingen die ik doe voor projecten is allemaal oude techniek. Typisch Europa.
op het gebied van drones transport voor medische middelen zijn we jaren geleden al ingehaald in Afrika gebruikt het bedrijf zipline daar drones voor transport van bloed en vaccines van een centraal opslag punt ( drone centrum) naar de ziekenhuizen zie ze nodig hebben.
Ik weet niet of je dat echt "ingehaald" moet noemen. In Afrika is het pure noodzaak omdat er geen betrouwbare wegen zijn en het terrein sowieso erg ruw is. Dat probleem hebben we hier niet, dus netto kunnen wij deze kritieke goederen nu net zo snel afleveren over de weg, of sneller zelfs - want een auto is momenteel nog veel sneller beschikbaar dan een drone die je eerst moet voorprogrammeren. Alleen voor de eilanden zie ik dit een significant voordeel opleveren.
Inderdaad, iedereen doet net of alsof dat ligt aan het gebrek van technologie en kunde hier in Europa. De noodzaak is hier gewoon niet aanwezig omdat we de infrastructuur hebben om het op andere manieren te regelen en de bevolkingsdichtheid hier veel groter is. Daarnaast hebben de meeste ziekenhuizen hier in Nederland gewoon de juiste medicijnen op voorraad.
Ik ben het volledig met je eens dat de kennis en kunde in de politiek ver te zoeken is, vooral op gebied van nieuwe technieken. Toch is het ook belangrijk dat men zorgt dat prototypen ook veilig zijn en zich aan de wet en regelgeving houdt, die is er namelijk niet voor niets. Maar uiteindelijk is het ook heel afhankelijk van het type product wat je uiteindelijk ontwikkeld.

Daarnaast is het belangrijk waar je en hoe je het product gaat toepassen, want je kunt wel iets ontwerpen in China of verder weg maar als je het wilt gaan verkopen en gebruiken in Europa zal je nog steeds aan de eisen, wet en regelgeving moeten voldoen. Het is dan praktische om hier tijdens het ontwerpproces rekening mee te houden dan na de tijd, waarbij het mogelijk is dat je veel van het ontwerp moet herzien.

Vergeet niet dat drones ook gewoon heel gevaarlijk kunnen zijn, iets wat vanuit 100m uit de lucht komt vallen kan dodelijke gevolgen hebben. En we praten nu misschien nog over enkele drones, maar als elk transport bedrijf denkt hiermee te moeten gaan werken dan vliegen er straks honderden rond.

Persoonlijk denk ik dat we dit nooit zullen gaan meemaken, drones zijn leuk en aardig en er is zeker een usercase voor te bedenken. Maar niet voor alle pakketjes die mensen bestellen. Waar gaan die drones landen? Waar zetten ze de pakketten neer? Wie is er verantwoordelijk voor schade of als het pakket niet goed is, de ontvanger kan geen handtekening zetten. Pakketjes kunnen alleen tot een bepaald gewicht zijn, waardoor het praktischer zou zijn om ook kleine pakketten gewoon door busjes of dergelijke te laten bezorgen want die rijden er toch voor de zwaardere pakketten
Nee sorry iedereen die denkt dat er straks tig van drones rondvliegen om je online bestelde pakketjes te bezorgen die hebben iets te veel gekeken naar sci-fi films en zijn wat mij betreft helemaal niet realistisch. Ik zie eerder in dat mensen in de toekomst hun pakketten zelf moeten ophalen in een geautomatiseerd depot, waarbij je pakket uit de muur komt. Mensen rijden toch vaak al van en naar het werk en kunnen dat zelf kiezen wanneer ze het in ontvangst nemen.
Inderdaad. Onzin ook om pakketten zo af te leveren. Een bezorger die een route volgt is vele malen efficiënter dan stuk voor stuk bezorgen via een drone oid.
Ik vind het combineren van pakketjes van AliExpress nu doet wel prettig maar ook een risico. Gisteren kreeg ik een zak met 10 orders erin binnen. Da's leuk als die zak kwijt raakt.
Met een drone bezorgen is leuk totdat het mis gaat.

Maar toch vind ik dat Mark Sandelowsky een sterk punt heeft over het risico wat we in Europa niet meer durven te nemen. Dingen worden teveel opgeblazen imo. Tuurlijk kan een drone uit de lucht vallen. En zo'n grote weegt al gauw 10 kg. Dat wil je niet op je hoofd krijgen. Maar hoe groot is die kans? Hoe groot is het gevaar nu werkelijk? Vandaag willen we alle risico's tot nul reduceren en dat stopt alle ontwikkelingen. Die stint vind ik ook wel een goed voorbeeld. Hoeveel van die dingen reden er rond? En dan gaat het 1x mis en heel het land is in rep en roer. Hoe vaak gebeuren er ongelukken met fietsen?

Aan de andere kant is het ook wel een luxeprobleem natuurlijk dat we ons hierover druk kunnen maken. Idd in Afrika hebben ze niet eens snelwegen en moeten ze wel vliegen.
Die stint vind ik ook wel een goed voorbeeld. Hoeveel van die dingen reden er rond? En dan gaat het 1x mis en heel het land is in rep en roer. Hoe vaak gebeuren er ongelukken met fietsen?.
er zit wel een groot verschil tussen het stunt ongeluk en een willekeurig ander fiets of auto ongeluk.
met name in waar de oorzaak ligt. als jij als fietser aangereden wordt door een auto die door rood reed dan ligt de schuld bij die automobilist. en als je zelf door rood fiets bij de fietser.
echter de stunt had een mechanisch en/of electrisch falen waardoor deze niet tot stilstand kon komen. in het laatste geval is het dus het falen van de stunt en daardoor de verantwoordelijkheid van de maker.
Je kunt je ook afvragen of die risico's uiteindelijk wel noodzakelijk zijn en vaak juist genomen moeten worden omdat de kennis en kunde niet aanwezig is. Met de huidige technieken en computer calculaties is het al mogelijk om bijna alles digitaal te simuleren. Risico's hou je altijd, maar het is wel goed deze zo veel mogelijk te beperken.

De meeste regel en wetgeving zorgt er alleen maar voor dat bedrijven ook daadwerkelijk hun verantwoordelijkheid nemen. En dat we ook niet overspoeld worden met technische ontwikkelingen die niet veilig zijn. Prototypes zijn daarbij meestal niet gebonden aan deze wet en regelgeving, en hoewel je uiteindelijke product daaraan moet voldoen, is er genoeg bewegingsruimte om te blijven ontwikkelingen. Ik vindt het daarom ook maar een domme opmerking van meneer Sandelowsky.

De stint is een goed voorbeeld van hoe de overheid niet weet waar men mee bezig is. Naast ontwerpfouten was er geen goede wet en regelgeving omtrent dit soort voertuigen. Meestal wordt er pas over veiligheid nagedacht wanneer het fout gaat. En we praten hier wel over een product waar veel kinderen in vervoerd worden die niet zelf kunnen handelen. De impact als er dan wat fout gaat is dan ook vele malen groter. Dus mogen de kwaliteitseisen wat mij betreft ook vele malen hoger zijn, het zou maar je eigen kind zijn.

Ik ben van mening dat we hier in Nederland soms ook te ver gaan wat betreft wet en regelgeving, maar meestal is dit noodzakelijk omdat bepaalde mensen niet in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. En zoals met alles verpesten die het uiteindelijk voor iedereen.
Gelukkig relativeert Sandelowsky zijn eigen woorden ook. Een motorfiets (300 km/u kunnen, twee wielen, zonder kreukelzone of wat dan ook voor veiligheidsmaatregelen) zou, als die nu bedacht zou worden, inderdaad niet meer zo makkelijk toegelaten worden op de openbare weg. Lijkt me niet meer dan redelijk.

Het grootste probleem met drones is, zoals met alles wat vliegt, het lawaai. In deze video komt dat gek genoeg niet eens aan bod.

Sandelowsky zegt dat alle problemen in pakweg een jaar opgelost kunnen worden, maar de geluidsoverlast is niet zomaar met een beter algoritme te verhelpen.

Ik begrijp 100% hoe cool dit is om aan te werken en er zal vast wel een toepassing voor te bedenken zijn, maar ik moet er niet aan denken dat dit een alledaags fenomeen wordt. Ik krijg al een steen in m’n maag bij de gedachte dat er 24 uur per dag op willekeurige momenten drones boven me heen en weer gaan vliegen. Het is nu al onmogelijk om een woning te vinden buiten het bereik van het lawaai van ‘sportieve’ rijders.
het gebruik van drones voor het leveren van medische goederen is niet volledig nieuw. het bedrijf zipline gebruikt in Afrika drones om medische goederen als bloed en vaccines te leveren aan ziekenhuizen zodat niet ieder ziekenhuis een volledige voorraad moet hebben maar het wel in korte tijd geleverd krijgt.
AuteurTradeMarkNL Videoredacteur @Darth Dre27 juli 2021 08:05
Klopt, zit ook wat beeld van in de video, maar hebben het in deze reportage specifiek over Nederland/Europa :)

[Reactie gewijzigd door TradeMarkNL op 23 juli 2024 05:51]

dat deze reportage enkel over Nederland en Europa zou gaan wordt niet echt duidelijk uit de reportage. en het wekt daar door de indruk dat het nog nergens echt in gebruik is wat dus niet waar is. het enige wat er in de video wordt genoemd is dat de Europese markt er lastig kan zijn met regels en goedkeuring en dat daar door de markt zich meer zou richten op andere wereld delen.
AuteurTradeMarkNL Videoredacteur @Darth Dre27 juli 2021 08:38
Ten eerste staat het in de titel? Ten tweede in de beschrijving onder de video en zeg ik het ook al vrij gauw in de video. "Tegelijkertijd werken in Europa partijen op deze manier aan het vervoeren van medische goederen, ook in Nederland. In deze video kijken we daarom hoe het staat met de ontwikkeling van drones op dit vlak en hoe realistisch het toekomstbeeld van deze transportvorm is."
oke maar je spreekt over toekomst. wat ik aanhaalde met zipline is nu al een aantal jaren in gebruik en dus al geen toekomst meer. en dat is de oorsprong van mijn comment.
AuteurTradeMarkNL Videoredacteur @Darth Dre27 juli 2021 09:14
Duidelijk! En zoals ik zei gaat deze video over NL/EU en daarom ben ik niet uitgebreid op Zipline ingegaan maar heb ik het wel even laten zien :)
Wat ik me afvraag is vooral hoe het in de toekomst gaat met beveiliging etc.

Die dingen autonoom overal laten vliegen om pakketjes te bezorgen kan misschien technisch wel veilig (zonder ongelukken), maar ik zie de eerste gek al die er 1 weet te onderscheppen of erger: een drone met een bom. Dat zou de natte droom van de unabomber zijn.

Je moet als overheid nu al nadenken over deze zaken, zodat je het tijdens de ontwikkelfase direct kan laten incorporeren.
Mooie techniek dat levens kan redden. Interessante video en leuk om te zien dat Nederland hier toch weer flink bij draagt aan de innovatie.
Begrijp het economische belang, want een automatische drone is geen dure chauffeur op de weg of een dure piloot in de lucht.

Ik vraag me af of essentieel transport met automatische drones moet. Ik zie de (staats)hackers al likkebaardend kijken naar dit prachtige doelwit voor gijzel software. Betaal X bitcoin of anders vallen de drones in het IJselmeer. Betaal, anders stelen we de inhoud.

Zie ook nog wel een verdienmodel in het transport in "recreatieve genotsmiddelen", inlichtingen verzamelen ter plekke door louche "prive detectives", dus er zal nog wel een berg regulering aankomen en een controle systeem op de lading verplicht gaan worden. Voor uw veiligheid natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.