De weg naar de toekomst? Dat hoor ik vele decennia. Het resultaat daarvan lijkt dat de weg naar de toekomst, vooral een weg uit het heden aan het worden is, omdat de levenswijze die het opgeleverd heeft moeilijk in stand te houden is.
Wat vindt de nieuwe generatie?: Ze zegt "Je kunt de vooruitgang niet tegenhouden" en gaat lekker door met meer consumeren. De moeilijke keuzes en verantwoordelijkheid schuift ze door naar de toekomst en toekomstige generaties. Je moet immers niet over je dood heen regeren. Geen nood, "De vooruitgang" lost het op. Anders zou het toch geen vooruitgang heten? Laten wij liever het gemak bevorderen. Het gemak dient de mens. En er valt ten minste geld op te verdienen.
"Papa, ik wil niet tegen de kraan praten". Doe niet zo vervelend kind, dit is de nieuwe tijd. De nieuwe keuken lijkt wel een beetje op "de keuken van de toekomst" van vijftig jaar geleden, maar dan nieuwer. In de nieuwe tijd gaan vrouwen in te grote schoenen rondlopen terwijl een balletje achter hen aan rolt. Echt heel leuk. Wat dat balletje allemaal gaat doen is nog een verrassing, in ieder geval de grotere honden bezig houden door er op te laten knauwen.
Ik vind het boeiend. Ik kan me ook een andere goede toekomst voorstellen. Een waarin we de sportscholen zouden afschaffen en meer zelf doen met ons lichaam. Weer spullen gaan maken die lang mee gaan. Meer dingen gaan delen en gezamenlijk genieten. Meer natuurlijke, minder bewerkte producten gaan gebruiken. Korter gaan werken en minder stressen. Ons minder verslaven vanaf jonge leeftijd. Afstomping door harde prikikkels verminderen. Meer voelen door invoelendheid te vergroten, zintuigen aan te scherpen. Culturele identiteit versteren. Meer in evenwicht met de natuurlijke omgeving gaan leven. De integriteit van mens, plant en dier weer gaan respecteren. Ophouden alles ondergeschikt te maken aan onverzadigbare verlangens. De honger naar meer inruilen voor tevreden zijn met genoeg. Zelfstandigheid van de werkende mens vergroten. Mensen gezonder geboren laten worden. Gezonder leven ipv intensievere medische zorg. Levensgeluk stellen boven levensduur. Voorrang geven aan de verdere ontwikkeling van onze menszijn ipv onze productiviteit. Mensen toestaan afwijkend te leven en in eigen gemeenschappen. Technologie inzetten om gemeenschappen zelfstandiger te maken en afhankelijkheid van centrale systemen verminderen. Ophouden iedereen slaaf te maken van mensen met de grootste hebzucht. Sociale oplossingen vinden voor sociale problemen en technische oplossingen voor technische problemen.
Maar de toekomst hoort natuurlijk aan de nieuwe generaties en die hebben hun eigen wensen en dat dien je te respecteren. Kijk liever naar wat de vooruitgang ons gaat brengen. Met een snelheid van 50km per uur snellen wij ons straks in een rolstoel naar de intelligentie waterkraan. Geloof het of niet, maar straks zitten in elk apparaat sensoren en lerende kunstmatige intelligentie die ons denken en spierbewegingen uitspaart. Wij doen nu het meeste al met oordopjes in, straks met bril op met augmented reality. Onze ervaring wordt constant aangevuld tot het juiste belevingsniveau.
Ik heb zo juist even een luchtje geschept. Een paar dingen vielen mij op over de realiteit 1.0. De helderheid viel wat tegen. De kleuren waren eerder flets. Ze deden duidelijk onder voor de OLED schermen. De kleurendiepte was beslist geen HDR. Kijkend naar de donkere lucht en het water, viel mij op dat zwart ook niet echt zwart was. Het contrast was minder dan ik gewend ben. Het geluidsbeeld was minder helder en ruimtelijk dan de meeste audio-opnamen. Het klonk allemaal een beetje gedempt. Special effects waren afwezig. Content was niet memorabel. Het wekte geen bijzondere emotie of sensatie op. Gemoedstoestand bleef vlak.
Wel aangenaam was hoe de gewaarwordingen samengingen. Het geluid van de wind, de druk op de oren, de sensatie van koele lucht, de rimpeling in het water gingen samen in een totaalbeleving. Dit maakte ondanks de middelmatige effecten, de allround gebruikerservaring toch weer goed. Je moet er natuurlijk van houden. Geen denken, geen emoties, geen aandachttrekkers, de beleving van wind, kou, nat, aarde, lichtspiegelingen en niets in het bijzonder. Bijkomend voordeel is dat er geen abonnement voor nodig is. Ten minste voorlopig is het nog gratis.
Toen ik binnenkwam toonde de TV een semi-intelligente discussie over orgaandonatie tussen wat mij een doorsnede van de rassen van wereldbevolking leek. Alleen leken ze zo uit een modeblad weggelopen te zijn. Het ging zoals gebruikelijk vooral over de emoties die mensen voelen. Want moderne mens leeft helemaal in zijn gevoelens. Ze deden heel erg hun best om intelligente vragen te stellen en emotionele inlevendheid te tonen. Mooie plaatjes.
Inmiddels zitten we al aan realiteit 1.8 schat ik. Uiteindelijk gaan we helemaal virtueel, sterkere sensaties, meer emoties, echter dan echt. Surrealisme is de toekomst, want niet van echt te onderscheiden is gewoon en voegt niets toe. Boring.
Dit is de weg van de toekomst. Niet mijn toekomst overigens. Na mijn dood stap ik over op een alternatieve tijdslijn, waarin de mens zich ontwikkelt naar meer diepgang, groter sociaal vermogen en intensiever invoelen in zijn medeschepselen. In deze alternatieve versie is een vervolg voor de evolutie van de koolstof-wezens. Minder spectaculair, wel gezelliger en warmer. Niettemin is het beslist de moeite waard om de menselijke reconstructie als kunstwezen en wezen van kunst even mee te maken. De oppervlakkige perfectie is echt indrukwekkend.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 juli 2024 03:06]