Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

De praktijk van elektrisch rijden - Van laden tot rijden met één pedaal

05-05-2019 • 06:00

5

Elektrische auto's zijn bezig aan een flinke opmars. Er rijden op dit moment circa zestigduizend volledig elektrische auto's, ev's, rond in Nederland. In het afgelopen jaar werden er drie keer zoveel verkocht als in het jaar daarvoor en in maart was meer dan tien procent van alle nieuwe auto's volledig elektrisch. Vrijwel iedere autofabrikant heeft intussen ev's aangekondigd en in de komende vijf jaar worden er zo'n 130 nieuwe modellen verwacht. Alleen al tijdens de recente autobeurs van Genève werden tientallen nieuwe modellen getoond, hoewel een deel daarvan nog in het conceptuele stadium zit.

Vooral in het middensegment, tussen de 35.000 en 60.000 euro, neemt het aanbod nu flink toe, met bijvoorbeeld de Tesla Model 3, de Hyundai Kona, de Kia e-Niro en de nieuwe Nissan Leaf. Deze modellen tonen dat je geen ontzettend grote accu nodig hebt om vierhonderd kilometer te kunnen rijden, maar ook de accuprijzen per kWh dalen nog steeds, ondanks de toenemende vraag.

In onze voorgaande automotivereeks over waterstof- en elektrische auto's, slim en snel laden, accutechnologie, de elektrificatie van ons vervoer en zelfrijdende auto's, hebben we vooral de technische kant benadrukt. De theorie dus, natuurlijk aangevuld met praktijkvoorbeelden. In dit artikel bespreken we vooral de praktijk. Wat is het verschil tussen rijden in een auto met verbrandingsmotor en rijden in een auto met accu en elektromotor? Wat merk je in de praktijk van het verschil tussen tanken en laden, en hoe anders is het rijden op elektriciteit?

Onder meer puttend uit het materiaal van de voorgaande reeks, bepreken we in dit artikel hoe een ev in de praktijk rijdt, hoe rijden met één pedaal gaat en hoe het zit met het bereik in combinatie met verschillende wegen en rijstijlen, efficiëntie en luchtweerstand. Verder bespreken we de praktijk van laden en laadpalen, en de kosten.

Lees hier het achtergrondverhaal over elektrisch rijden in de praktijk.

Reacties (5)

5
3
3
2
0
0
Wijzig sortering
Zeer informatieve report!

Helaas doet mijn bedrijf nog niet mee aan electrisch auto's op hun fleet catalogus te zetten maar als ik ooit de optie krijg dan denk ik toch wel de switch te maken.

Ik was vooral bezorgd over al dat opladen gedoe maar het terug kunnen vallen op een gewoon plug ( al dan toch het traagste ) is toch wel een geruststelling. In Belgie is het infrastructuur nog niet zo ver als Nederland met al die snelladers dus moest ik toch weten dat opladen een simpel oplossing heeft als het overal te druk is.


Wel vraag ik me af hoelang zo een batterij zal meegaan als je zo vaak aan een lader hangt. Bij een smartphone krijg je het capaciteit snel kapot na een jaar fout op te laden.
Nu begint mijn Google search avontuurtje. :Y)

[Reactie gewijzigd door Silversatin op 22 juli 2024 23:46]

Wel vraag ik me af hoelang zo een batterij zal meegaan als je zo vaak aan een lader hangt. Bij een smartphone krijg je het capaciteit snel kapot na een jaar fout op te laden.
Nu begint mijn Google search avontuurtje. :Y)
Om je te helpen met je Google-avontuur. Ik heb daar eerder wat over geschreven: ;)
reviews: Elektrische auto’s en hun accu - Achilleshiel of stille kracht?

[Reactie gewijzigd door Yero op 22 juli 2024 23:46]

auto batterijen en smartphone batterijen zijn niet vergelijkbaar qua densiteit en chemie, zeggen mensen die het kunnen weten. Er zijn heel wat lange-termijn voorbeelden van auto's die 5 of 10 jaar oud zijn en minimale batterij-degradatie ondervinden (>80% van de originele capaciteit). De meeste fabrikanten raden alleen af om telkens met korte intervallen DC te laden. De batterij warmt daar heel sterk van op, en veel auto's hebben passief gekoelde batterijen. Sommige fabrikanten koelen de batterij met lucht, maar dat helpt niet veel. Het hoogste segment gebruikt vloeistofkoeling. In "races" zoals TeslaBjorn op youtube zet, krijgen de meeste auto's het aan het eind van de rit lastig na de zoveelste DC lading. Ze laden dan veel trager omdat de batterij te warm is om echt snel te laden. Maar hoeveel keer per jaar gaat de gemiddelde EV rijder meer dan 1 keer DC moeten laden, i.e. meer dan 2 keer z'n range aan 1 stuk door rijden? De impact van dat probleem is al bij al beperkt, maar kan die ene keer wel hinderlijk zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.