Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

SNES Classic Mini - Terug in de tijd

29-09-2017 • 06:46

41 Linkedin

Over de NES Classic Mini, die eind vorig jaar op de markt verscheen, valt van alles te zeggen. Het is een schattig klein hebbedingetje, die bij veel mensen een heleboel nostalgische gevoelens oproept. Maar hij was door een korte kabel aan de controller ook wat onhandig, wat duur en vooral erg slecht verkrijgbaar. Nintendo heeft beloofd dat het halverwege volgend jaar nieuwe exemplaren levert, maar dat is rijkelijk laat. Vooral omdat er inmiddels een opvolger is. Opnieuw een kleinood, die volgens de doos officieel Super Nintendo Entertainment System Nintendo Classic Mini heet. Wij houden het op SNES Classic Mini.

Bij deze video hoort een geschreven review.

Reacties (41)

Wijzig sortering
Ik heb die van mij vanmiddag ook binnengekregen! :)
Hartstikke leuk, jeugdsentiment... ik heb nu zowel de NES als de SNES Classic.
Ik had vroeger echt zo gigantisch veel plezier aan de SNES (wat minder aan de NES), dat was voor mij dan ook de reden om hier geen seconde over na te hoeven denken.

- Ik merk alleen wel dat (nu ik inmiddels alweer 35 jaar ben) mijn reflexen echt enorm achteruit gegaan zijn.
Maar dat heeft wellicht ook te maken met het feit dat ik sinds 2007 ofzo nooit meer zoveel tijd in het gamen heb gestoken.
Ik heb de PlayStation 1 t/m 4 gehad, maar vind de replay value van tegenwoordig echt vele malen minder als vroeger... haha, ik klink vast als een oude sok. :P

• Tegenwoordig ziet alles er een stuk mooier uit, maar het zit ook vol met bugs (vanwege de geforceerde deadlines die gehaald moeten worden) die vervolgens weer gepatcht moeten worden, vroeger kwam iets pas op de markt als het klaar was.
Ook waren er geen save opties dus je moest echt hardcore zijn om het uit te spelen.
De moeilijkheidsgraad was vroeger vaak ook wat hoger als tegenwoordig, wat de nodige charme (meer voldoening) met zich meebrengt.
-----
Als ik de hedendaagse games vergelijk met de vroegere tijd, ben ik van mening dat ze tegenwoordig de essentie van het echte gamen een beetje uit het oog zijn geraakt.
Alles moet er geweldig uitzien, maar dat het vol met bugs zit (half afgeleverd product dus) en weinig replay value heeft lijkt men tegenwoordig maar normaal te vinden.
Als je 2x een spel hebt uitgespeeld is het al vaak niet leuk meer, wat ook deels te wijten valt aan de zekerheid dat er volgend jaar toch al weer een nieuw deel uitkomt, dus waarom zou je nog moeite doen om die interesse te houden?
Terwijl je er vroeger echt helemaal in op ging, en er jaren van kon genieten (er was ook vaak geen behoefte aan een nieuw deel, omdat het gewoon leuk genoeg was), het maakte ook helemaal niet uit dat het wat minder oogde, het was gewoon enorm vermakelijk ondanks dat het er niet uitzag.

[Reactie gewijzigd door The_Prodigy1982 op 29 september 2017 21:07]

Volgens mij komt dat vooral doordat je gestopt bent met Nintendo consoles te kopen. Hoewel de hardware en de graphics op de Playstation vaak beter zijn, merk ik dat ik toch altijd de meeste tijd besteed aan de Nintendo games die ook tegenwoordig nog geweldige gameplay en replay value hebben.
Zou ook mijn eerste gedachte zijn, ben heel blij met alle consoles erna (xbox aanhanger) maar als je de juiste spellen kocht (lees Nintendo games) op de gamecube/wii/wii u en nu de switch ligt de replay value vele malen hoger.

Vroeger was het inderdaad moeilijker, kan ik weinig op inbrengen, juist door het naar een steeds groter publiek te brengen zul je de media "dumbed down" moeten maken. Dit is niet slecht maar het slaat wel erg door de laatste jaren.

Ps, ook ik kan klinken als een ouwtje hoor, ben 37 :D ooit begonnen met een Commodore Vic-20 en een Woody Atari 2600.
- Ik merk alleen wel dat (nu ik inmiddels alweer 35 jaar ben) mijn reflexen echt enorm achteruit gegaan zijn.
Maar dat heeft wellicht ook te maken met het feit dat ik sinds 2007 ofzo nooit meer zoveel tijd in het gamen heb gestoken.
Ik heb mijne deze namiddag geinstalleerd en samen met m'n kindjes gespeeld. Ze vonden het super. Je reflexen zullen trouwens niet zo hard achteruit zijn gegaan want er is behoorlijk wat input lag (op mijn toestel). Het maakt platformers wel heel moeilijk.
Misschien dat je dit ondertussen al opgelost hebt, Maar indien je Tv over game modus beschikt lost dit de input lag (bijna) helemaal op zowel als Samsung als Philips toestel deze instelling gevonden en het is een wereld van verschil!
--
enable the Game Mode,
Enabling this feature will indeed make your TV more responsive, but on the other hand it will reduce the image quality of your games!
--
kwaliteit verlies zie je niks van het is allemaal nostalgie O-) :+
Ik dacht dat dit de sport modus was, maar ik heb zitten zoeken en heb inderdaad een "verborgen" gamemodus gevonden die de lag volledig weg neemt. Ik zie ook geen verschil in kwaliteit.
Vroeger zaten de games vol met bug's, er was alleen geen internet om het te fixen.

https://www.youtube.com/watch?v=HdWRTleizFU

[Reactie gewijzigd door Bintzak op 5 oktober 2017 14:07]

V&A: Nieuw in ongeopende doos wegens dubbele pre order.
Mag ook geruild worden voor een ps4 of xbox one.

Kom op zeg.
Dit soort personen zouden gebanned moeten worden, dit soort praktijken voer je maar uit op marktplaats.
Hier zijn de handleidingen en degene die goed zoeken vinden ook leuke andere dingen.

SNES Mini:
https://www.nintendo.co.jp/clvs/manuals/en_gb/index.html

NES Mini:
https://www.nintendo.co.jp/clv/manuals/en/index.html
Over het algemeen een goede review Het is natuurlijk belachelijk dat Tweakers de Snes Classic vergelijkt met een Raspberri Pi die hetzelfde kan en dan de prijs bekritiseerd. Ja, het kan hetzelfde maar het downloaden van roms is altijd nog illegaal.

Laten we op Tweakers voortaan gepirateerde software gelijkstellen aan het legale alternatief.
Zo kan Tweakers dus voortaan ook elke game bij een review gaan vergelijken met een gekraakte 'gratis' variant van de game en dan zeggen dat de prijs van de game te hoog is aangezien de gekraakte versie hetzelfde kan. Ik weet dat veel users het niet uitmaakt of de software legaal is of niet maar van de crew had ik wel meer verwacht.

Een andere puntje, en dat vind ik meer opvallend dan vervelend, is dat StarFox 2 niet genoemd wordt. Dit is een nog nooit uitgebrachte Snes game en Nintendo adverteert er de Snes mini juist mee, Of het daadwerkelijk een goede game is anno 2017 is een tweede maar uniek is het zeker.

Zelf heb ik al wel de SNES Mini (gepreorderd op de dag dat ze het aankondigden, mazzeltje dus) en de prijs/kwaliteit zit meer dan goed. Sommige games zoals EarthBound alleen al kosten meer dan de Mini zelf en in tegenstelling tot de NES Mini is de kwaliteitsratio een stuk hoger.
Roms zijn illegaal maar de Snes mini is ook een emulator.
En Nintendo gebruikt zelf ook gewoon roms die ze van het web plukken xD
Maar het blijft natuurlijk hun intellectuele eigendom, dus dat verandert eigenlijk niets. Wel met OP eens dus.

Daarnaast kost een Rpi misschien maar 40 euro, maar dan nog een 10tje voor adapter, 10tje voor SD kaart, 6 euro voor behuizing, 4 euro voor een hdmi kabel en je zit al op de 70 euro. (En met wat pech nog een paar sd kaartjes om dat ze lang niet allemaal compatibel zijn.) En dan moet je nog voor 25-35 euro 2 controllers zien te vinden.
De enige die ik zo weet die op de originele controllers lijken kosten 75 per paar (8bitdo) en dan zit je op 145 euro. Dat zal ongeveer zijn wat je ook voor de mini Snes moet betalen.

En de mini Snes wordt ook wel binnen een paar weken gekraakt, dus is een goed RetroPie alternatief.
Zelfs met de nog steeds achterlijk korte controller kabels en het gebrek aan reset knoppen op de controllers.
Tweakers stond vorige week artikel dat iemand er een draadloze controler is, deze kan ook de snes mini resetten met een knop.
Hij is in de tussentijd ook gekraakt toevallig gisteren op tweakers gelezen, je kan nu alle spellen zowat er op zetten.

De nes kabels niet gezien maar vind die van de snes nog inderdaad te kort, ik heb ook al een verlengkabel gevonden.
https://www.amazon.co.uk/...ndo-Classic/dp/B01NAVUC06

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 10 oktober 2017 09:42]

Pure gekte rondom deze hype die zelf is veroorzaakt door Nintendo.
Deze is al weken niet meer leverbaar, hoewel ik er gelukkig wel 1 bezit.
Kijk eens op Marktplaats en Ebay enz, daar vragen ze rustig €150,- voor deze mini console!
Terwijl Nintendo duidelijk heeft aangegeven er meer te produceren voor eind 2017.
Maarja, voor de echte fans is het natuurlijk een musthave :Y)
Kijk eens op Tweakers, want ook hier wordt gewoon gescalped. Gelukkig ook mensen die WEL gewoon voor de winkelprijs willen verkopen.
Nintendo kan er gewoonweg niet genoeg produceren. Ook niet voor de schijnbaar hoge prijs van 99 euro. Al zou Nintendo er 199 euro voor vragen zou het niet gemakkelijk zijn of er een te bemachtigen. Het is dat ik het de scalpers niet gun.
Natuurlijk kan Nintendo er wel genoeg produceren maar de laatste tijd houd Nintendo van Apple praktijken en door schaarste een hype te maken en dus gratis attentie.
Houd toch op, de Snes mini is qua techniek 3x niks en niets maar dan ook niets aan dat ding is lastig te fabriceren of zijn er tekorten aan onderdelen.

Nintendo moet eens gaan doen waardoor ze groot zijn geworden, mensen gewoon voorzien van spelcomputers en stoppen met nep schaarste en hype.
En lever gewoon eens een adaptor erbij, flauwekul steeds met die 3DS enzo en dan nu weer die onzin.
Hoewel de titels die ik het filmpje voorbij zie komen (bijna) allemaal fantastische must-haves zijn, vind ik het een walgelijke prijs.

Leuk voor de verzamelaar, maar ik houd het wel bij m'n media-PC met Z-SNES.
Ik zie niet in hoe legaal dit veel goedkoper gekund had. Ook een Raspberry Pi met casing en controllers zou boven de 50 euro zijn. Dan illegaal Roms downloaden is natuurlijk altijd goedkoper. 'Walgelijke prijs' lijkt me dan ook geen terechte kwalificatie.
Voor je alles bij elkaar hebt, dus incl sd kaartje, adapter, hdmi kabel, casing, gamepads, zit je toch wel tegen de 100 euro aan.
Redelijke prijs zou ik zeggen die Mini Snes.

[Reactie gewijzigd door OttoNL op 5 oktober 2017 13:37]

Idd... en overigens ik heb eentje voor 99.99 euro nu gekocht, maar dat was ook nog eens thuisbezorgd :)
Moet je de beschikbare titels allemaal eens op de VC kopen, dan nog de hardware er bij optellen en je hebt een super net prijsje
Prijs is prima, alleen walgelijk die pseudo schaarste voor een apparaat dat qua techniek helemaal niks voorsteld en het ontbreken van de voeding is ook weer typisch Nintendo.
Nee hoor, vanmorgen nog besteld, wordt morgen geleverd :)
Ik heb ook vanochtend een kunnen bestellen. Bij de intertoys in mijn geval. Om 6:20 vanochtend, dus wellicht was ik gewoon heel op tijd.

Aan de andere kant, eerst maar eens afwachten of die ook echt geleverd word morgen.
We hebben er eentje! HDMI aansluiting is prettig. Hij kan dus behalve op de TV ook op mijn 28" monitor draaien, al komt het geluid dan over de monitor en niet meer over de boxen. Ik weet niet of mijn HDMI op de videokaart een "out" of "in" is. Dat moet ik nog even uittesten.
Hij is kleiner dan we verwacht hadden. Echt een baby snes. :) Besturing verloopt lekker soepel. De spellen zijn prima speelbaar. De kabels zijn lekker lang. Ook prettig dat de controllersnoeren nu gelocked zitten in de snes. Vroeger met de oude snes schoten die er nog wel es uit.
We gaan ons prima vermaken met dit stukje jeugdsentiment. :*)
"De belangrijkste klassiekers staan op het apparaat"...

Nou... Met 1 minuscule kanttekening.
Geen Chrono Trigger. Wereldwijd een vrij hot topic bij de reveal.

Geen Starfox 2 mention? Geen FF6 footage? Komop Tweakers, als je het over instant classics hebt zeg!
Gebrek aan footage is waarschijnlijk omdat iedereen een DMCA takedown krijgt die iets nintendo-ish laat zien.
Geen idee hoe dat zit bij third party games, maar ik stel me voor dat ze wel een tijdje research hebben gedaan om er achter te komen wat veilig is om te laten zien en wat niet. De meeste reviews laten geen hol zien xD
Heb toevallig vanmorgen nog een tweede weten te bemachtigen in Amsterdam aan de Nieuwendijk, maar ik had ook de een na laatste. Was echt een gekkenhuis om ze te krijgen omdat FIFA 18 ook nog uitkwam dus er waren overal rijen. Ik kan iig niet wachten om hem te testen vanaaf!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee