Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Femme Taken

Architect

De geschiedenis van Tweakers.net: ontstaan en hobbyfase

De aanleiding (1)

Op 30 september viert Tweakers.net zijn tweede lustrum en is het tien jaar geleden dat in een rommelige Hilversumse studentenkamer een hobbyproject werd gestart dat zou uitgroeien tot de grootste techsite van Nederland. Van een nonconformistische undergroundsite maakte Tweakers.net de ontwikkeling door tot een professionele organisatie. Tweakers.net slaagde erin om nagenoeg alle computer- en technologiefanaten in Nederland te bereiken en samen met de community zorgden we ervoor dat de term tweaken in de Van Dale werd opgenomen.

De recente historie van Tweakers.net zal bij het overgrote deel van de tweakers bekend zijn. Voor hen die wat later dan september 1998 zijn aangeschoven, zullen we in de komende weken in een aantal artikelen terugblikken op de geschiedenis van de site. In dit artikel komen de eerste jaren aan bod: de conceptie, lancering en snelle ontwikkeling van de site in zijn eerste levensfase. Aan het einde van deze periode werd een ruwe schets gevormd van wat in de jaren erna tot in de diepste detail zou worden uitgewerkt. Als oprichter was ik erbij betrokken vanaf de eerste neurale activiteit die tot het ontstaan van Tweakers.net zou leiden.

De aanleiding

Het tweede deel van de jaren negentig kenmerkte zich door de snelle opmars van internet onder in eerste instantie computerliefhebbers en later de mainstream-computergebruiker. De pc was al langer gemeengoed in de Nederlandse huishoudens. Mijn eigen interesse voor computers was reeds halverwege de jaren tachtig gewekt. Als leerling op de basisschool had ik echter geen cent te makken. Het zou tot 1992 duren alvorens de eerste computer dankzij een pc-privéproject in de familie verwelkomt mocht worden. Typerend voor de tijd was dat de machine - een 386SX-25 met 4MB RAM en 106MB harddisk - volgeladen met illegaal gekopieerde software werd aangeleverd. In de haast werden schema's opgesteld die moesten voorkomen dat er tussen mij, mijn broertje en mijn twee zusjes continue heibel zou zijn over wie er Commander Keen, Stunts of Prince of Persia mocht spelen.

De jaren erna werden ingevuld met het lustig klonen van diskettes en het rondbrengen van reclamefolders om computerupgrades te bekostigen. Hele zomers werden gespendeerd aan het bouwen van de meest prestigieuze infrastructurele projecten in Transport Tycoon. Tussendoor klooide ik wat aan in grafische programma's, dtp-software en modtrackers en werden er een paar regels Basic en Pascal getikt. Ik fantaseerde over de mogelijkheid om ooit voor een game- of computermagazine te werken en schreef mijn eigen hardware-reviews, keurig opgemaakt in WP 6.0 voor dos. Zonder medium om ze te verspreiden bleven deze artikeltjes alleen voor mijn eigen ogen bestemd.

Extra-curriculair werkHet eerste contact tussen mijn pc en internet werd gelegd in januari 1997, toen ik één van de door velen zo gehekelde proefcd's van Compuserve uitprobeerde. Reeds voor first contact had ik voor een natuurkundeproject mijn eerste website gebouwd. Later volgde een wat rebels getinte site met spotprenten van leraren en andere uitingen die de ellende van het scholierenbestaan beschreven. Een Nedstat-teller maakte de bezoekersaantallen inzichtelijk en deed mij voor het eerst kennismaken met de opwinding van stijgende stats.

Tijdens de ontdekkingstochten op internet werden al snel Tom's Hardware Guide en andere hardwaresites van het eerste uur, zoals Sysopt.com, Anandtech en Bjorn3d, opgespeurd en grijs gelezen. De technische diepgang waarmee deze sites over hardware schreven, de uitgebreide benchmarks en de aandacht voor het tweaken was voor die tijd ongekend. Hardwarerecensies in printmagazines waren veelal beperkt tot een half kantje en voor uitvoerige benchmarks was geen plaats op het schaarse papier. Harde tweaks werden nauwelijks behandeld. Hooguit werden er wat goocheltrucs voor configuratiebestanden van populaire software beschreven. Over overclocking werd veelal afwijzend geschreven, het zou levensbedreigend zijn voor de hardware en ervoor kunnen zorgen dat het rekenwerk van de cpu niet meer te vertrouwen was. 'Daarom niet doen!'

Fascinerend aan de internetsites was ook de snelheid waarmee informatie zich verspreidde en de mogelijkheden voor lezers om informatie te delen in georganiseerde vorm (bijvoorbeeld overklokdatabases) of door ervaringen op een eigen internetpagina te publiceren. Een noodzaak om embargo's te respecteren was er niet vanwege de nog ontbrekende banden met fabrikanten. Gelekte roadmaps vonden zo hun weg naar het publiek, wat boeiende vooruitblikken op de nabije toekomst opleverde.

De aanleiding (2)

Erg stoutmoedig ten aanzien van het zwaardere schroefwerk was ik in eerste instantie niet. Aanvankelijk overheerste vooral de angst dat de onderdelen die ik uit elkaar had gehaald nooit meer als een geheel zouden gaan functioneren. De eerste mobo-upgrades werden derhalve met de hulp van ervaren sleutelaars uitgevoerd. Halverwege 1997 was mijn systeem inmiddels geëvolueerd tot een Cyrix 6x86 PR150+. Deze zetelde op een DFI-moederbord, dat beperkt overklokbaar was door settings van snellere cpu-modellen te selecteren. Na het lezen van de artikelen op Tom's Hardware Guide ontstond de onweerstaanbare drang om de mogelijkheden van gratis performance te exploreren. Enige moed moest verzameld worden om de jumpers om te zetten naar de posities van een Cyrix 6x86 PR166+. Toen bleek dat vuurwerk en rookwolken achterwege bleven en mijn machine nog keurig kon booten, was de tweaker in mij geboren. Het tweaken bleef niet beperkt tot een schamele overklok. Al snel onderging de behuizing zijn eerste modificaties, eerst door een aantal metallic blauwe accenten aan te brengen. Later moest ook de rest van de behuizing eraan geloven, toen deze in de douchecabine van mijn studentenkamer zilver metallic werd gespoten en voorzien werd van extra openingen voor ventilators.

Na het behalen van mijn vwo-diploma kon ik augustus 1997 beginnen aan het eerste jaar Interaction Design aan de faculteit Kunst, Media & Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De faculteit KMT bevond zich in Hilversum en aldaar werd een kamer betrokken. De HKU bood niet alleen een opleiding met een boeiende inhoud, maar ook een inspirerende omgeving waarin het individu zich optimaal kon ontplooien. Was het niet op creatief vlak, dan wel in het spelen van Command & Conquer of Quake. Niet onbelangrijk was bovendien dat er een dikke internetpijp aanwezig was. Gevrijwaard van een sociaal leven buiten de Quake- en Red Alert-sessies en levend op brood en yoghurt kon ik me maximaal focussen op het knutselen aan studieprojecten en buitenschoolse activiteiten zoals het semi-professioneel ontwerpen van websites. Zonder de afleiding van een vriendin, een huis dat voortdurend schoongemaakt en opgeruimd moest worden, lange reistijden en het continue gedoe dat noodzakelijk is om fatsoenlijk eten te bereiden laat een leven zich veel efficiënter indelen. De mogelijkheid om op de faculteit tot tien uur 's avonds gebruik te maken van de internetverbinding werd optimaal benut. Vanuit mijn studentenhok moest er immers ingebeld worden, wat schreeuwend duur en tergend traag was.

HKU faculteit Kunst, Media & Technologie september 2008 (klein)
HKU faculteit Kunst, Media & Technologie anno 2008

Ondertussen lurkte ik de buitenlandse hardwaresites af en was ik actief op het inmiddels ter zielen gegane forum van Webwereld, dat toen dé it-site in Nederland was. Er waren geen Nederlandstalige hardwaresites die dagelijks werden onderhouden, waardoor de Nederlandse tweakers zich nog niet hadden kunnen verenigen. Onder de Engelstalige sites trokken naast de eerder genoemde hardwaresites met name Slashdot en het eigenzinnige Voodoo Extreme van de in 2005 overleden Billy Wilson mijn belangstelling. De stijl van Voodoo Extreme zou men tegenwoordig typeren als weblog, een term die toen nog niet wijdverspreid was. Interessant aan Slashdot was de ver ontwikkelde interactie tussen gebruikers in de vorm van reacties en de mogelijkheid om nieuwssuggesties in te dienen.

Het ontstaan

Aan veel voorwaarden om tot de conceptie van Tweakers.net te komen was inmiddels voldaan. De interesse voor hardware, het schrijven van artikelen en het ontwikkelen van websites was aanwezig. Enige ervaring daarmee had ik reeds opgedaan. Halverwege 1998 volgde een testcase. De Cyrix had 2½ jaar trouw dienst gedaan en hoewel er altijd lullig werd gedaan over Cyrixen was er met de prestaties weinig mis. Pas met de komst van Quake begon het ontbreken van een floating point unit een probleem te vormen. De Cyrix ging weg voor een PII-233, de goedkoopste telg uit de Pentium II-familie, en het moederbord werd vervangen door een Abit BX6. Deze plank bood op dat moment een ongeëvenaarde overklokbaarheid. De onderdelen werden ondergebracht in een nieuwe kast die werd opgetuigd met extra intake en outtake fans. Tevens werd de ventilator in de voeding omgekeerd zodat deze lucht naar buiten ging blazen. Dankzij de verbeterde airflow en een forse koeler werd een kloksnelheid van 360MHz mogelijk, een respectabele overklokratio van 54 procent.

Om verslag te doen van mijn ervaringen bouwde ik een overklokpagina, genaamd "Ftl_F's Overclocking Experiences". De nickname was een verkorting van Fatal Femme, de enige nick die ik me ooit in mijn leven heb aangemeten. Dankzij een submission van mede-Interaction Design-student Diederik Meijer schopte mijn site het tot een vermelding op Slashdot, nog wel geschreven door CmdrTaco himself. Het overklokken stond nog in de kinderschoenen en een pagina waarop wat basistechnieken werden beschreven om de koeling in een systeem te verbeteren werd als bijzonder boeiend ervaren door het Slashdot-publiek. Zo beleefde ik voor het eerst de sensatie van het Slashdot-effect. Hoewel Slashdot destijds een minder massale aangelegenheid was dan het nu is, kreeg mijn site toch het ongelofelijke aantal van drieduizend bezoekers te verwerken. De traffic-limiet van mijn shared hosting-account werd binnen een etmaal volgeserveerd, wat mij ertoe deed besluiten om een dikker account te nemen met een hogere trafficlimiet en ondersteuning voor php, mSQL, MySQL en Perl. Hiermee kreeg ik de mogelijkheid om dynamische sites te bouwen.

Ftl_F's Overclocking Experiences (klein)

Op het Webwereld-forum was het moderatiebeleid inmiddels tot rigide niveaus aangescherpt, wat niet in goede aarde viel bij users die hun met goede bedoelingen geopende topics zagen verdwijnen. Ter vergelding besloot ik om aan het stoeien te gaan met een gratis versie van Ultimate Bulletin Board, de moeder aller platte message boards. Dankzij het optreden op Slashdot kon ik immers Perl draaien. Het schooljaar was min of meer ten einde gelopen en er resteerde niet veel meer dan het inzetten van de internetverbinding voor eigen doeleinden. De UBB-code werd gestript van overbodige meuk. Zodoende werd begin juli in een hokje op de faculteit het 'Webmagix Message Board', de voorganger van GoT, geboren. Enkele veelgebruikers van het Webwereld-forum kwamen kijken en bleven hangen. Van hen zijn Kaj. en Tom nog steeds bekende namen.

Tweakers.net hosting geschiedenis - Webmagix forum
HKU faculteit KMT, geboortegrond forum (klein)
De geboortegrond van het forum tien jaar na dato. Het hok is nu een open ruimte.

Na de opgedane ervaring met de overkloksite en het forum dat steeds beter ging lopen, begon het idee te broeien om in Nederland een hardwaresite te beginnen met een nieuwsverslaggeving in de stijl van Voodoo Extreme, reviews geïnspireerd op Tom's Hardware Guide en de sociale interactie van Slashdot. In augustus ging ik aan de slag met het maken van een ontwerp. Daaruit volgde eind september de lancering van "World of Tweaking" in de karakteristieke donkerblauwe met gifgroene layout. De pokdalige nerd in de bovenhoek van de layout werd met de hand op een digitizer getekend. Gelijktijdig met het aanzwengelen van WoT werd de layout van het Webmagix-forum bijgewerkt naar de nieuwe kleurstelling.

World of Tweaking frontpage 12 sep 08 (klein)
WoT-frontpage met actuele content, nog steeds te bezoeken op tweakers.net/wot

Webmagix message board - Tom wil mod worden (klein)
Tom mag geen mod worden op Webmagix-forum in blauwe kleurstelling

De startfase van World of Tweaking

De eerste artikelen op World of Tweaking waren overklok-handleidingen waarin de bezoekers de basisbeginselen van het overklokken in hun "moerstaal" kregen uitgelegd. Verder volgden er reviews van randapparatuur, koelers en een aantal games. Legendarisch waren de instructies voor het bouwen van een "Cardboard Enhanced Airflow Tube", oftewel verpakkingsmateriaal dat met behulp van ducttape of schildersplakband tot een airduct werd gesmeed. In die tijd had ik een ventilatiebuis uit het raam hangen die direct koude buitenlucht via een Ceat naar de cpu-fans geleide. De ventilators zorgden niet alleen voor verkoeling maar fungeerden ook als insectenverdelgers.

World of Tweaking - Extreme overclocking artikel - Pagina 4 (CEAT schema) World of Tweaking - Extreme overclocking artikel - Pagina 5 (CEAT schema)
Extreme overclocking met Cardboard Enhanced Airflow Tube

Op World of Tweaking werd ook nieuws geplaatst, hoewel er nog vele jaren van evolutie in het verschiet lagen om het huidige niveau van de redactie te bereiken. Het format van de nieuwsposts in hun prille vorm was afgekeken van Slashdot en Voodoo Extreme en bestond uit een korte inleiding, een quote en een verwijzing naar de bron. In de inleiding werd gepoogd grappig te doen. De lezers die meer wilden weten over het onderwerp van de nieuwspost werden geacht door te klikken naar de bron. De doelstelling van de nieuwsposts was om een zo compleet mogelijk overzicht te brengen van alle noemenswaardige nieuwsfeiten, reviews en downloads op andere hardware- en gamessites. Buiten ene Thomas Pabst, die al snel kapsones begon te krijgen, was de sfeer onder de webmasters van de hardware- en gamessites destijds buitengewoon collegiaal. Iedereen linkte naar iedereen.

World of Tweaking nieuwspagina - 10 oktober 1998 World of Tweaking nieuwspagina - 15 oktober 1998
Enkele nieuwsberichten uit de early days

De schrijfstijl was informeel en duidelijk was te merken dat ondergetekende zich in zijn adolescentie bevond. Artikelen werden aangedikt met termen uit het populaire taalgebruik van die tijd ("pleuren", "kwakken", "moederplaat") en bij gelegenheid fonetisch geschreven ("kompoeter"). Hoewel ik destijds overtuigd was van hun afwezigheid, stonden de artikelen bol van de type- en spelfouten. De frustratie over Microsoft-producten, veroorzaakt door de schandalige instabiliteit van alle non-NT Windows-versies, werd niet onder stoelen of banken geschoven. Voor Microsoft, Windows en Internet Explorer werden creatieve schrijfwijzen zoals Micro$oft, Mikroschoft, Windoze, Winslows en Internet Imploder gebruikt. Ook Compuserve (Compuschurft) en Webwereld (Nepwereld) moesten eraan geloven.

Mikroschoft banner uit startfase World of Tweaking
Bij gebrek aan betaalde advertising werd de site opgevuld met andere leuke banners

World of Tweaking werd geproduceerd in totale onbezonnenheid. Er waren geen commerciële doelen om na te streven, geen targets om te halen, geen journalistieke grondbeginselen om in acht te nemen en geen nuances die aangebracht moesten worden. Er waren nauwelijks bezoekers, dus ook geen bedrijven en individuen die zich op hun teentjes getrapt konden voelen en geen bijdehante users die controversiële uitspraken breed konden uitmeten. Oncoole lieden, onder andere hcc-leden die hun tijd zouden verdoen met het "uitwisselen van office-macro's en meer van dat soort duf gedoe", werden genadeloos te kakken gezet. WoT had als enig doel om een leuke site voor tweakers te bouwen en het woord onder zoveel mogelijk nerd-achtigen te verspreiden. Gebiologeerd bestudeerde ik dagelijks de statistieken, die alsmaar toenemende bezoekersaantallen lieten zien. Van tientallen bezoekers per dag ging het naar honderden en uiteindelijk duizenden.

World of Tweaking - Pageviews per maand juli 1998 - december 1998

World of Tweaking - Unieke bezoekers per maand juli 1998 - december 1998
Bezoekersstatistieken samengesteld op basis van oude apachelogs

Techniek en functionaliteit

World of Tweaking leek in niets op het huidige Tweakers.net met zijn diep uitgewerkte functionaliteit en tot in de laatste details geoptimaliseerde techniek. De site bestond in eerste instantie uit een frontpage, nieuwspagina's (met alle posts van een dag op één pagina) en reviewpagina's. Niets van dit alles was geautomatiseerd. Het forum draaide op UBB, waarvoor inmiddels een commerciële licentie was aangeschaft. De site was nog niet database-driven en draaide op een shared hosting account. UBB bewaarde zijn data in losse tekstbestanden van waaruit html-pagina's werden gebakken. Artikelen werden met de hand als html ingeklopt en via ftp geüpload, waarbij de headers en footers via server-side includes tussen pagina's werden gedeeld. Eén van de eerste uitbreidingen van de site was een pollscriptje in perl.

In november 1998 ging ik voor het eerst met php en sql experimenteren. Mijn ervaring met programmeren was beperkt tot wat autodidactisch javascripten en het volgens trial en error aanpassen van perl-scripts. Verder had ik een paar lessen Java en sql genoten en hoewel beide op introductieniveau werden gegeven begon ik wel de ongekende mogelijkheden van dynamische websites, waaraan bezoekers bijdragen konden leveren, voor ogen te zien. Om databases te kunnen gebruiken moest het hostingaccount bij Pair Networks opgewaardeerd worden. Niet wetende wat het verschil was tussen mSQL (MiniSQL) en MySQL, koos ik per ongeluk voor de mSQL-checkbox. Als gevolg van deze keuze moest mijn account verplaatst worden naar een andere webserver met ondersteuning voor MiniSQL. Daar gearriveerd bleek dat niemand gebruik wenste te maken van mSQL. De webserver had slechts tien gebruikers waarvan het merendeel nauwelijks actief. WoT en het forum draaiden praktisch dedicated.

Niet gehinderd door enige basale kennis van programmeertalen en met het vizier uitsluitend gericht op de functionaliteit voor de gebruiker werden de eerste scriptjes in elkaar gedraaid waarmee artikeltjes in een database gestopt en daar weer uitgetoverd konden worden. Eind november gingen de eerste dynamische pagina's draaien. Na het nieuws kwamen de reviews, de frontpageposts en de poll aan de beurt. De site werd uitgebreid met een prijsvergelijkingspagina waarop de laagste prijzen van een aantal populaire computeronderdelen (met name processors, geheugen en moederborden) werden vermeld. Deze voorganger van de Pricewatch werd aanvankelijk met de hand bijgehouden. Het reageren op nieuwsposts en reviews was nog niet mogelijk en de mogelijkheden voor input van gebruikers waren nog beperkt tot het forum en de poll. Mijn php-knutsels wekten de indruk dat ze functioneerden. Van de tot kunstvorm verheven programmeerstijl van het huidige devteam was echter nog lang geen sprake. Het enthousiasme van de bezoekers werd er niet door getemperd, alleen al het feit dat er gebruik werd gemaakt van dynamische pagina's en een database was voor die tijd al vernieuwend.

World of Tweaking - Prijsvergelijker buitenland (klein)
Prijsvergelijker buitenland, opgesteld door Ype Poortinga op 20 november 1998.
Een vergelijkbare layout werd gebruikt voor de Nederlandse prijsvergelijker.

Omdat bandbreedte nog prijzig was en de financiële middelen zeer gering, werden alle mogelijkheden benut om het bandbreedtegebruik op het Pair-account te beperken. Plaatjes werden gehost op mijn studentenaccount van de HKU en op webspace die door bezoekers beschikbaar werd gesteld.

Van WoT naar Tweakers.net (1)

World of Tweaking draaide in eerste instantie in een subdir op de domeinnaam van mijn webdesigntoko. Toen bleek dat de site enig succes begon te oogsten, ontstond de wens om een eigen domeinnaam te registreren. Op het forum werden ideeën voor een passende domeinnaam besproken waarbij onder andere de namen tweaking.net en tweakers.net de revue passeerden. Uiteindelijk werd voor de laatste gekozen omdat de doelgroep er direct mee werd aangesproken. Een .net-domeinextensie had de voorkeur in verband met de associatie met communities: Tweakers.net zou een community voor tweakers worden met veel user generated content. Op 6 februari 1999 was het zover en ging Tweakers.net live. Het forum kwam te draaien op het subdomein gathering.tweakers.net en de frontpage verhuisde kortstondig naar world.tweakers.net. Om het heuglijke feit te vieren werden er aan de forumgebruikers tweakers.net-emailforwarders uitgedeeld.

De eerste restyle van de site volgde op 23 februari 1999, toen het forum een vernieuwde, geïntegreerde vormgeving van de footer en headers kreeg. UBB werd gestript van alle overbodige opmaak en de naam van het forum werd officieel omgedoopt in Gathering of Tweakers. De bekende blauwe forumlayout (door velen als paars bestempeld, hoewel het technisch de vraag is of er werkelijke sprake was van paarse kleuren) zou bijna zes jaar lang in gebruik blijven. Pas op 1 december 2004 kreeg het forum een restyle naar de huidige layout en liep de kleurstelling eindelijk weer in de pas met die van de frontpage.

Photoshop ontwerp eerste GoT-layout (klein)
Photoshop-ontwerp van de eerste GoT-layout

Blauwe GoT-layout colorpicker (klein)
Blauw of paars?

De restyle van het forum betekende tevens de introductie van Henk, onze officieuze mascotte die nog altijd voortleeft in de harten van duizenden tweakers. Om het ondergrondse karakter van het tweaken te verbeelden was Henk geïnspireerd op een piratendoodshoofd, met in plaats van de schedel een smiley en in plaats van de botten twee kruislings geplaatste steeksleutels. Mijn onderontwikkelde skills op het gebied van het verbeelden van gelaatsuitdrukking wisten er nog voor te zorgen dat Henk een vriendelijkere uitstraling kreeg dan een doodshoofd, maar konden niet voorkomen dat de mascotte van Tweakers.net als een doorgeslagen junk uit de ogen keek. Een naam voor het poppetje was er aanvankelijk niet, hij werd gewoon GoT-logo of Tweakers.net-smiley genoemd. Pas later ontstond in de community de tweestrijd tussen het kamp dat ervan overtuigd was dat het logo Henk heette en een kleinere schare gebruikers die dacht dat Tweaky de naam van Henk was.

GoT-logo featuring Henk (klein)
Video (henk.mp4)Typische Henk vs. Tweaky-discussie

Plannetjes voor nieuwe World of Tweaking (klein)
Preview van de plannetjes voor de nieuwe site

Twee maanden later kwam ook de frontpage aan de beurt toen deze op 13 april 1999 voor het eerst opnieuw werd aangekleed. Tweakers.net verloor zijn eerste wilde haren: de blauw met gifgroene layout met de nerd in de bovenhoek werd vervangen door een degelijkere opmaak met zwarte teksten op een keurige witte achtergrond. Een afbeelding van de printplaat van een Gravis Ultrasound liet er geen misverstand over bestaan dat de site nog altijd over computers en tweaking ging. Alle php-scripts werden herschreven en MiniSQL werd ingeruild voor MySQL, de databasesoftware die (in een ver geëvolueerde vorm) nog altijd door Tweakers.net gebruikt wordt. De url van de frontpage werd gewijzigd van world.tweakers.net naar www.tweakers.net. Met de lancering van de nieuwe layout vonden twee andere belangrijke vernieuwingen plaats: voor het eerst werd het mogelijk om als bezoeker te reageren op nieuwsberichten en reviews. Een echt registratiesysteem ontbrak vooralsnog. Verder dook voor het eerst de tracker in de layout op. Het doel van de tracker was om de gebruikers zo goed mogelijk op de hoogte te houden van wijzigingen op de site, in de hoop dat zij langer zouden blijven plakken. Het plan leek te werken. Begin 2000 kwamen er meldingen binnen over een Tweakers.net-verslaving. Reden om de Tweakotine-spiegel van de users officieel vast te leggen.

Collage van Tweakers.net, AGN3D en 3DNews.net in juni 1999 (klein)

Collage van Tweakers.net, Voodoo Extreme, Sharky Extreme en THG in juni 1999 (klein)
Collage's van Tweakers.net en buitenlandse collega's in juni 1999

Van WoT naar Tweakers.net (2)

Prachtig aan de tijd was dat de ontwikkeling van een nieuw medium van dichtbij meegemaakt kon worden. Het bouwen van een communitysite was nog echt pionieren. Veel diensten die tegenwoordig als vanzelfsprekend worden beschouwd, moesten nog bedacht of doorontwikkeld worden. Omdat er volop kansen waren om een uniek of zeldzaam concept te ontwikkelen, was het mogelijk om met weinig middelen iets handigs in elkaar te klussen dat vele gebruikers gelukkig kon stemmen, ondanks de eenvoudige functionaliteit. Een voorbeeld was de prijsvergelijker van World of Tweaking, die uit slechts één pagina bestond waarop de laagste prijs van enkele hardlopende producten werd bijgehouden. De inhoud bestond met name uit populaire processors, moederborden en generieke producten zoals geheugenreepjes met een bepaalde capaciteit. Bij gebrek aan beter was men snel tevreden gesteld. Er werden discussies gevoerd over de vraag of het briljante idee om email-links bij artikelen te plaatsen moest worden overgenomen en in de reacties werd de mogelijkheid toegevoegd om door middel van de [url]-tag links te maken.

Deze prijsvergelijker bleef bij de restyle van Tweakers.net nog even in de oude layout draaien, tot hij op 30 april in nieuwe vorm werd geher-introduceerd. Voor het eerst werden de naam Pricewatch en de url tweakers.net/pricewatch gebruikt. Een andere noviteit was dat de productdatabase werd opgedeeld in categorieën, zodat het opzoeken van producten gebruiksvriendelijker werd en de bezoekers niet langer een grote tabel van 80KB moesten binnenhengelen. De users konden zelf producten en prijzen toevoegen of verwijderen. Kort erna werd op 1 mei een eenvoudige implementatie van de winkelmand geïntroduceerd en krap drie dagen later werd de Shopsurvey gelanceerd. Inmiddels waren de bezoekersaantallen zo sterk gegroeid dat er op 26 mei 1999 voor het eerst meer dan 2.000 op een dag werden geteld.

Op 31 augustus kreeg de site een facelift met naast een vernieuwde vormgeving optimalisaties van de databasequeries. Op 20 januari van het nieuwe millennium werd de eerste generatie van het moderatiesysteem geïntroduceerd. Op 8 april volgde de introductie van Vraag & Aanbod. Halverwege 2000 kwam daar de Meuktracker bij. In grote lijnen nam Tweakers.net toen de indeling aan die ook vandaag nog wordt gebruikt. Op het gebied van het uitdiepen en verfijnen van de functionaliteit zou nog enorm veel werk te verzetten zijn.

T.net Layout 2 (klein) T.net Layout 3 (klein)
Layoutgeneratie twee en drie

In de geschiedenis van Tweakers.net hebben zich een aantal "BC's" voorgedaan. De eerste Big Crash vond plaats op 13 mei 1999 toen het forum corrupt raakte. Omdat Ultimate Bulletin Board zijn data in losse tekstbestanden bewaarde was het herstellen minder eenvoudig dan bij een gestructureerde database. Zoals het een hobby-site betaamt waren er geen backups aanwezig en dus moest het forum doodverklaard worden. Er zou nog even doorgemodderd worden met een halfbrakke inhoud tot de users vanaf medio juni na een tweede crash met een schone lei konden beginnen aan het hervullen van het forum. Dit is het moment waarop de oudste registraties in de huidige userbase van Tweakers.net plaatsvonden. Aan de hardstplakkende forumgebruikers werden cd'tjes verstrekt met de corrupte restanten van het oude forum.

GoT BC cd cover (klein)
Cover van de GoT BC-cd

De derde BC vond plaats op 30 mei 2001, toen door een gecrashte harde schijf alle data van de database-server verloren ging. De datadisks waren abusievelijk in raid 0 geconfigureerd, wat niet goed was voor de redundancy, en tot overmaat van ramp bleek het backupscriptje een maand lang niet te hebben gefunctioneerd. Dankzij de hulp van de community kon veel content teruggehaald worden uit de lokale caches.

Server upgrade #5: Artemis geopend
Database-server kaputt

Crew

Voor mij was helder dat World of Tweaking als one man show geen toekomst zou hebben. De site kon alleen een succes worden als deze consistent elke dag van nieuwe content, zoals nieuwsupdates, reviews en discussies op het forum, zou worden voorzien. Er waren destijds een paar andere obscure pc-sites in Nederland. Vanwege het ontbreken van regelmatige updates waren deze nauwelijks een terugkerend bezoek waard. Opmerkelijk is dat initiatieven op dit gebied altijd schaars zijn gebleven in Nederland. Al bijna tien jaar is Hardware.info het enige serieuze alternatief voor Tweakers.net.

Nog voor de officiële opening van World of Tweaking werd een oproep voor crewleden geplaatst. Veel forumleden van het eerste uur zouden korte of langere tijd functies als crewlid bekleden. Dit zijn onder andere Kaj Schulten (hoofdgroepadmin Harde Waren tot juli 2008), Tom Antonis (moderator, templatedesigner tot 2003), Reinder Gerritsen (na een paar reviews betiteld als "head reviewer"), Jeroen Bulten (serverbeheerder), Jaap Willems (nieuwsposter), Maarten Moerman (serverbeheerder), Gregoor Peters (nieuwsposter), Jorma van Putten (moderator), Danny Roodbol (de latere oprichter van Fok!) en Robin Evers (nieuwsposter). Daniël werd op 6 april 1999 verwelkomd op het forum en beleefde zijn introductie als crewlid op 15 juli als schrijver van de Need for Speed: High Stakes-review. Niet veel later ging hij zich bemoeien met de organisatie, die zich eufemistisch gesproken wat minder snel had ontwikkeld dan de content en functionaliteit van de site. Uiteindelijk schopte hij het daarmee tot voormalig directeur/aandeelhouder en uitgever van Tweakers.net.

World of Tweaking eerste post - oproep voor crewleden (klein)
Eerste post op World of Tweaking: oproep voor crewleden

Daniels first post onder username Goldstar (klein)
Daniëls first post, toen nog onder de nickname Goldstar

De komst van de database-gebaseerde nieuwspagina's maakte het mogelijk om sneller nieuws te plaatsen en meerdere nieuwsposters aan het werk te zetten. Het vinden van vrijwilligers was echter niet eenvoudig. Logischerwijs kon van hen niet dezelfde maniakale inzet verwacht worden als van mijzelf. De meeste nieuwsposts werden in de begintijd door yours truly geplaatst. Op 21 oktober '98 maakte Jaap Willems als eerste vrijwilliger een nieuwspost.

World of Tweaking aankondiging eerste editors (klein)
Aankondiging van de eerste frontpage editors Jaap, Reinder en Tom op 20 oktober 1998

World of Tweaking eerste nieuwspost van crewlid (klein)
Eerste nieuwspost van crewlid

Het combineren van studie, werk en hobby zorgde in de eerste jaren van Tweakers.net voor nogal wat nachtelijk bikkelwerk. De nodige offers moesten gelegd worden om de continuïteit van de nieuwsstroom te waarborgen. Vanaf het begin van 1999 ging dit beter, waardoor ik onder andere kans kreeg om de nieuwe layout in de voorjaarsvakantie te bouwen. Rond mei 1999 kreeg ik een kleine inzinking en had ik voor het eerst twijfels over de vraag of ik actief door moest gaan met de site. Tot dan toe had het enkel geld gekost. De redding was nabij toen een verzoek om nieuwe nieuwsposters op 11 mei veel respons opleverde. De grote groei van de crew zou in de jaren erna volgen, toen vergoedingen voor redactioneel werk vanzelfsprekend werden, er meer specialistische kennis voor onder andere het serverbeheerder noodzakelijk werd en er door de toegenomen activiteit op het forum meer moderators nodig waren. De ontwikkeling van de nieuwscrew in het eerste half jaar is goed af te leiden uit de verhouding zelfgebakken nieuwsposts ten opzichte van het totaal van de crew.

Ontwikkeling nieuwspostproductie december 1998 - november 1999

Actieve nieuwsposters december 1998 - november 1999

Richtlijnen voor de nieuwsposters en reviewers waren er in het begin nauwelijks. Er was weliswaar een stramien voor de opbouw van de nieuwsposts (inleiding, quote, link), maar een schrijfwijzer en planning ontbraken en er werden vooraf geen checks van nieuwsposts uitgevoerd. Men werd in het diepe gegooid en fouten werden ad hoc hersteld. De communicatie tussen de crew verliep volledig via digitale weg. Op het forum werden moderatierechten in maart 1999 bij wijze van eer aan de forumveteranen uitgedeeld.

GoT 1999: Moderator worden (klein)
Moderator worden in maart 1999

Reinder Gerritsen vervulde in de begintijd een belangrijke functie als reviewer. Tweakers.net begon in de loop van '99 meer bekendheid te genieten bij webshops en fabrikanten. De door Reinder georganiseerde Abit ZM6-contest was de eerste actie die in samenwerking met een fabrikant op poten werd gezet. De bezoekers werd gevraagd om voor Abit een slagzin te bedenken. De vijf beste inzendingen werden beloond met een Abit ZM6-moederbord en de winnaar mocht tevens een Celeron 366 naar huis meenemen. Daniël, toen nog als user, eindigde als elfde in de uitslag.

De financiële situatie van de site werd langzaam beter. Er werden een aantal kleine bannercampagnes verkocht en in de zomer van '99 diende zich een vaste adverteerder aan voor de Pricewatch. De overige inventory van de site werd opgevuld met de banners van een Amerikaans advertentienetwerk. Een echte oplossing kwam er toen in augustus 1999 een contract werd gesloten met WebAds. De eerste maand leverde meteen een paar duizend gulden aan inkomsten op. Hiermee werd het mogelijk om de nieuwsposters een kleine vergoeding voor hun werkzaamheden te geven en werd de voorwaarde gelegd voor de professionalisering van de organisatie in de jaren die zouden volgen. Eind 1999 werden onder de naam Pricewatch Administrator de eerste commerciële diensten voor de Pricewatch aangeboden.

Community (1)

Het Webmagix-forum begon met vijf leden en had in eerste instantie het karakter van een vriendenclubje. Regels waren er niet en er was geen noodzaak om te modereren, aangezien alle neuzen dezelfde richting uit stonden. Het forum groeide geleidelijk, maar van grote bezoekersaantallen was in het eerste halfjaar geen sprake. Op 11 februari 1999 werden nog slechts 209 geregistreerde gebruikers geteld, ongeveer evenveel als er tegenwoordig per twee dagen bijkomen. Het forum bestond in eerste instantie uit General Chat, Hardware, Software en Webdev. Al snel na de lancering van WoT kwamen daar een feedbackforum en het Lieve Adje-forum bij. In januari 1999 werd het TV, Radio & Film-hok toegevoegd. General Chat vormde het middelpunt van het forum. Veel leden van het eerste uur waren actief in het bouwen van sites en wisselden kennis uit in het Webdev-forum. Vooral technieken om dynamische sites te bouwen stonden in de belangstelling. Het niveau van de discussies zou tegenwoordig als laag bestempeld worden.

De eerste grootschalige bundeling van krachten in de community vond plaats met de oprichting van ons Distributed.net-team. Dit team ging op 14 december 1998 van start onder de naam Team Webmagix en was aanvankelijk actief in de RC5-64-competitie. In april '99 werd de naam van het team gewijzigd in Dutch Power Cows. Om het team maximaal onder de aandacht van de bezoeker te brengen werd er in de tracker van de nieuwe Tweakers.net-layout ruimte gereserveerd voor grafiekjes van de dagproductie en onze positie in de overall ranglijst en de ranglijst van de vorige dag. Het ledenaantal groeide snel: op 6 mei waren er honderd leden, vier weken later al 200 en bij de eerste verjaardag van de site werden er 400 geteld. De eerste uitdaging voor de Dutch Power Cows was het verslaan van Team TUDelft. Reeds eind mei stond onze kudde met een hogere dagproductie aan de poorten van Delft te trappelen. Na een maandenlange belegering werd Delft in november 1999 ook in de overall stats verslagen. De Dutch Power Cows zouden in de jaren erna uitgroeien tot een van 's werelds meest succesvolle distributed computing-teams en bekendheid genieten voor de vele megaflushes, die onze concurrenten in angst en twijfel achter lieten. De eerste van deze megaflushes vond plaats op 6 november 1999 en haalde helaas niet zijn doel, de Dutch Power Cows werden tweede in de dagrankings.

Dutch Power Cows logo (klein)

Compuserveactie kleinEen andere opmerkelijke inspanning die door community werd geleverd was de Compuserve-actie. Compuserve had eind jaren negentig geen al te beste naam meer en verloor nog meer reputatie toen lezers van computerbladen en later zelfs tv-gidsen maandenlang werden bestookt met ongewenste introductie-cd's. Sommige tweakers hadden op een gegeven moment dertien van dergelijke cd's thuis liggen. De irritatie over deze massale verspilling groeide. Nadat alternatieve toepassingen zoals het gebruik als onderzetter werden onderzocht, kwam Anton van Bohemen op het briljante idee om de cd's te retourneren naar het antwoordnummer van Compuserve. Een massale actie was geboren. Naar schatting enkele duizenden cd's vonden onder begeleiding van een standaardbrief hun weg terug naar Compuserve.

GoT-topic Compuserve-actie (klein)

Dankzij de goede sfeer op het forum zochten de tweakers ook buiten internet toenadering. Reeds tijdens de HCC Dagen van 1998 vond de eerste offline meeting plaats. Als meetingpoint werd de toen nog jaarlijks terugkerende spoorbaan van de modeltreintjes-gg gekozen. Tijdens de meet kwamen ongeveer zes tweakers opdagen, waaronder Tom en GoT-coryfee Kaj. De modeltreintjesmeet zou in de jaren erna nog een paar keer herhaald worden. Er werden lan-parties door forumleden georganiseerd en Tweakers.net was met zes man present op de Takeover '99 demoparty die plaatsvond op het terrein van de universiteit van Eindhoven.

De eerste grootschalige samenscholing van tweakers vond plaats op WAN '99, een outdoor lan-party waar later Campzone uit is voortgekomen. Dankzij de inspanningen van Jorgen Rosink kon de Tweakers.net-delegatie beschikken over een luxueuze feesttent, daar waar andere deelnemers het veelal met klein campingmateriaal moesten doen. Een jaar later zou het feest op WAN Null nogmaals herhaald worden.

Tweakers.tent WAN Null (klein)
Tweakers.tent op WAN Null

Tweakers in tent op WAN Null (klein)
Tweakers in tent op WAN Null. Van links naar rechts Madelinde Taken, Maarten, Jorgen en Reinder

Community (2)

De groei van de community had ook minder leuke kanten. Onverlaten vonden het nodig om de Pricewatch te molesteren. Tot dan toe kon iedereen producten en prijzen toevoegen, wijzigen en verwijderen. In eerste instantie werd de oplossing gezocht in betere backups, een aantal weken later werd de mogelijkheid om producten en prijzen te verwijderen weggehaald.

De Tweakers.net-community was betrokken bij het ontstaan van diverse initiatieven op het internet. Danny Roodbol deed in mei 1999 een oproep op het forum om gelijkgezinden te vinden om een jongerensite op te richten. Dit leidde op 1 oktober 1999 tot de officiële start van Fok!. Onder andere Jorma van Putten en Arjen Schol waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van Fok! Dankzij de coverage van de eerste editie van Big Brother kon Fok! meteen op veel mediabelangstelling rekenen. Over en weer werden links uitgewisseld om traffic naar de sites te trekken en in oktober betrokken Tweakers.net en Fok! een dedicated server bij Rackspace.com. Tweakers.net stond tevens aan de wieg van Gamer.nl, dat in december 1999 werd opgericht. Het gamesnieuws verdween van de site en zou pas terugkeren na de lancering van Tweakers.net NG in juni 2007.

GoT 1999: Danny zoekt geïnteresseerden om jongerensite op te zetten (klein)
Danny zoekt geïnteresseerden om jongerensite op te zetten

Tweakers.net en Gamer.nl flyer (klein)
Ontwerp van Tweakers.net- en Gamer.nl-flyer voor HCC Dagen '99

Voor de groei van de bezoekersaantallen was Tweakers.net vooral afhankelijk van mond tot mond (of keyboard tot monitor) reclame en een goede vindbaarheid in de zoekmachines. De zoektechnologie was nog niet zo ver geëvolueerd als nu. Vooral Ilse was een beetje dom. Er werd vanaf het begin aan 'marketing' en search engine optimization gedaan. Tijdens de WoT-periode werd er niet voor teruggedeinsd om ook de donkere kunsten van seo te beoefenen. Zoekmachines werden door middel van cloaking (pagina's die voor zoekmachines een andere inhoud hebben dan voor menselijke bezoekers) om de tuin geleid. Tegenwoordig krijg je voor dergelijke praktijken een ernstige penalty van Google aan je broek. Een andere manier om Tweakers.net onder de aandacht van onwetenden te krijgen was het verpakken van links naar Tweakers.net-artikelen in behulpzame antwoorden op forums zoals die van Computer!Totaal.

Een belangrijke stimulans voor de bezoekersaantallen waren de sporadische verschijningen in andere media. Zo werd de site begin juli '99 besproken door Smallzine en werden we dankzij de toenmalige Computer Planet-redacteuren Diederik Meijer en Lars Pasveer met enige regelmaat vanaf Planet Internet gelinkt.

Tweakers.net bestaat 1 jaar

Op 30 september 1999 vierde Tweakers.net zijn eerste verjaardag. Dat een hobbymatig bouwwerkje in korte tijd zo'n succes zou worden - na een jaar werden er dagelijks al meer dan 35.000 pageviews gegenereerd - had niemand vooraf verwacht. Tussen juli 1998 en het begin van 2000 werd een groot deel van het fundament van de huidige site gelegd. Het forum, de nieuws- en reviewpagina's, de Pricewatch, de Shop Survey en de eerste generatie van het moderatiesysteem waren reeds aanwezig en niet veel later zouden Vraag & Aanbod en de Meuktracker toegevoegd worden. Wat betreft de organisatie was er nog helemaal niets dat op de huidige structuur leek. Vele jaren van intensieve inhoudelijke, technische en commerciële ontwikkeling zouden volgen om te komen tot het Tweakers.net van nu.

Reacties (166)

Wijzig sortering
sorry femme maar die fipo van mij, is niet van mij :p in de begindagen was mijn nick Goldstar, daarna werd het Daniel Kegel en pas toen de oorspronkelijke eigenaar van Daniel lang inactief was kon ik die nick overnemen :)
Dat het eerst Daniel Kegel was weet ik wel, maar van Goldstar kan ik me hooguit vaag iets herinneren. Wie bedenkt nou zoiets? :P Ik heb screenshot gewijzigd naar wat vermoedelijk wel je echte first post is :) .
Hier meldt degene zich die de schuld is van de eerste Compuserve actie 8-) Ik merk tot mijn schaamte dat de standaardbrieven nog steeds op m'n prive-space staan :o Ook ik was een erg jonge hond in die tijd...

Fantastisch om dit te lezen. Ik kwam op het forum toen er ongeveer 30 gebruikers waren geloof ik, en ik verveelde me op m'n afstudeerplek. Vooral het bashen van Webwereld was in het begin erg leuk. Ook deed ik via diezelfde afstudeerplek al langer mee aan het distributed.net project, dus ik vond het geweldig dat dat toen ook op GoT opgemerkt werd.

Help, dit is net als jeugdsentiment. Ik heb zelfs nog een BC-1 cd (de tekst bij het plaatje is fout, het was echt BC1), en ik ben ook nog een blauwe maandag moderator geweest van het software forum.

Gefeliciteerd met dit jubileum mensen, en hou de site in de lucht!

[Reactie gewijzigd door Anton op 14 september 2008 18:02]

De beschrijving van het plaatje was inderdaad fout, dit is aangepast. Ik heb je ook de credits gegeven voor het bedenken van het idee om de Compuserve-cd's te retourneren naar het antwoordnummer.
Prachtig om te lezen!
Wat mij trouwens echt verbaasd is dat je overal nog beeld van hebt..
Van de oude lay-out, oude forumberichten, oude statistieken.
Zijn ze echt nog van toen? Hoe kom je in godsnaam op het idee dat soort dingen te bewaren?

Kijk uit naar het volgende deel! :*)
De oude forumberichten heb ik teruggevonden op de GoT BC1-cd. Hierop bevinden zich in html-formaat alle topics in de openbare forums van voor BC1. Deze topics kunnen daarom nog steeds in een browser bekeken worden in de layout van toen. De screenshots zelf zijn nieuw.

Verder heb ik op nog veel data op mijn systeem staan uit die tijd en op mijn thuisserver heb ik veel ongeorganiseerde backups van onder andere laptops, de pc bij mijn ouders en ftp accounts bij Pair en de HKU. Ik heb op mijn machines een paar nare incidentjes gehad waardoor data verloren is gegaan, maar door alle redundancy in de ongeorganiseerde backups heb ik bijna alles kunnen terughalen. Ik heb ook sql backups en oude code waarmee het in theorie mogelijk moet zijn om Tweakers.net uit april 2001 te laten herleven.

[Reactie gewijzigd door Femme op 15 september 2008 13:08]

Eén van de mooiste dingen aan het internet is dat er zoiets bestaat als een 'wayback' machine, waar je dmv caching de echte sfeer van jaren terug op kan snuiven.

Met veel nostalgie heb ik zo'n aantal herinneringen opgesnord- sites waarvoor ik zelf instond- die mij met een kant van mezelf in contact brengen die nu, zoveel jaren later, een beetje vreemd aanvoelen, maar wel heel vertrouwd.

Bij het lezen van jouw artikel moest ik hier onmiddellijk aan denken, de evolutie van het internet, de persoonlijke evolutie maar vooral die enorm jeugdige motivatie en verwondering van die opwindende beginperiode.

Tweakers.net is ook door de waybackmachine vereeuwigd. Let's party like it's 1999.

http://web.archive.org/web/*/http://www.tweakers.net
Mag ik dan ook een compliment maken over de techniek.. ik zit momenteel te internetten via een 64kbit sateliet lijn die ik deel met 30 andere gebruikers. Geen enkele site laad soepel, internetten is een ramp. Vraag me niet waarom maar tweakers.net (en in mindere mate gathering) is de enige site die goed laad (zelf sneller dan google). Ik snap niet waarom, maar jullie hebben blijkbaar iets gevonden waardoor de site super performed. Complimenten.

@little Penquin.
Ik snap denk ik al waarom Google langzamer is, ik gebruik zoeken vanaf de taakbalk en er wordt dus eerst wat data verzonden, ik denk dat dat helpt. Ook Chrome helpt, tweakers laad ontzettend snel in Chrome.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 13 september 2008 20:24]

Hoewel het me sterk lijkt dat t.net nog sneller laadt dan tweakers.net google.com, is je ervaring wel enigszins te verklaren.

De site zelf bevat namelijk het absolute minimum aan markup, dit in tegenstelling tot veel andere sites waar men er toch nog allerlei rommel tussen heeft/laat zitten. Verder maakt tweakers.net gebruik van compressie, waardoor de hoeveelheid data dat over de lijn gestuurd wordt tot een absoluut minimum beperkt wordt.

Gevolg: De benodigde bandbreedte is minimaal en de snelheid waarmee de site binnen lijkt te komen is optimaal...

Edit: t.net -> google.com

[Reactie gewijzigd door Little Penguin op 13 september 2008 19:41]

Wij maken naast HTTP compressie ook gebruik van andere technieken om de clientside performance op te schroeven zoals bijvoorbeeld het samenvoegen van achtergrondplaatjes in 'sprites', en het inladen van advertenties niet inline maar pas na het laden van de content te doen (dat laatste is iets waar wij volgens mij redelijk uniek in zijn) :)
Mooi om eens goed na te kunnen lezen hoe het allemaal is ontstaan. Ik ben er zelf sinds v2 bij, de foeilelijke v1 layout heb ik gelukkig nooit meegemaakt :P

Ik vraag me trouwens af waar ik zonder tweakers.net en het forum zou zijn geweest. Ik heb in de loop der jaren ontzettend veel kennis opgedaan op deze manier dat ik me echt afvraag hoe het zonder zijn geweest.

Daarnaast is tweakers.net m'n startpagina, ik heb geen idee welke pagina ik anders als startpagina zou moeten nemen. Alleen dat al is een goede reden dat tweakers.net altijd moet blijven bestaan :P
Same here. Eigenlijk ben ik nog niet zo lang actief. In het begin kwam ik op tweakers.net vanwege de RIAA vs Downloaders posts. We hadden net ADSL en ik was als een gek aan het downloaden, maar ik wilde geen gedonder dus ik wilde op de hoogte blijven van de acties tegen downloaden.

Langzamerhand begon ik steeds vaker t.net te lezen. Op den duur maar eens geregistreerd met het e-mail adres van mijn vader aangezien mijn eigen hotmail adres niet volstond ;) . Ik werd bekend met het fenomeen benchmarks (daarvoor was meer MB's beter ;) ). Ook deed ik mijn eerste OC poging, de Athlon 1800+ werd met maarliefst 50MHz overgeclocked!...

Rustig aan het forum ook eens verkend. Midden 2006 vond ik het tijd om ook op het forum te registreren toen de AMD Turion 64 X2 werd geïntroduceerd. Van newssubmits had ik nog nooit gehoord. Ik zat met smart te wachten op die CPU die ik in mijn eerste eigen laptop wilde, mijn eerste computer die ik van mijn zakcentjes kocht.

Na mijn eerste slotje begon ik me in de CSL wat bezig te houden met nieuws omtrend de Asus A6T laptop, de laptop die aan al mijn eisen voldeed. Via t.net en het forum las ik me meer in over de laptops om zo echt een goede keuze te kunnen maken. Langzamerhand begon ik meer te weten over computers en laptops. Na de aanschaf van mijn laptop begon ik anderen te helpen met de aanschaf van een geschikte notebook.

De vervelende moderators van de CSL ( :> ) vonden het op een gegeven moment nodig om de zogenaamde boodschappenlijstjes verboden te maken en ook probleemtopics hoorden niet meer in de CSL. Ik werd gedwongen om andere delen van het forum te bezoeken, waaronder de HK. Rebels als ik was probeerde ik iedereen te helpen in de CSL voordat er een slotje op kwam. Ik zou op die manier nog vele users helpen.

2 jaar na mijn eerste topic, post en slotje, na het helpen van honderden users en zo'n 5000 posts verder werd ik gevraagd moderator te worden van de CSL. Vandaag de dag moet ik helaas de topics op slot gooien O-) . Echter weet ik vandaag de dag veel meer users te bereiken met de Notebook Best Buy Guide op het forum.

Van harte Femme, de rest van de crew en de users van de eerste dagen met dit succes.
Ja inderdaad. De kennis die ik in de loop der jaren heb vergaard en ook weer heb gedeeld met anderen is werkelijk enorm.
Daarnaast is het zo dat ik via tweakers.net ook weer een boel mensen heb leren kennen, dat is helemaal leuk moet ik zeggen.
Gefeliciteerd natuurlijk, heb je nog geleden onder je schoolresultaten door T.net of viel dat wel mee? :P Toch erg leuk om dit eens te lezen, zeker van een site waar je dagelijks op zit.

Ow, en mogen we nu de oude layout terug (V1 wel te verstaan) :+
Gefeliciteerd natuurlijk, heb je nog geleden onder je schoolresultaten door T.net of viel dat wel mee?
Ik ben in april 2000 (aan het eind van het derde jaar) met de opleiding gestopt. Ik had toen al achterstand opgelopen (o.a. geen stage gedaan) en de motivatie was niet meer top. Hoewel er niets leukers is dan van je hobby je werk maken vind ik het nog steeds jammer dat ik moest stoppen. De opleiding was boeiend en de omgeving was super (een gebouw vol toffe mensen die alleen maar bezig waren met gave dingetjes bouwen). Donderdag ben ik er even terug geweest om een foto te maken van het hok waar het forum is ontstaan en dezelfde sfeer was te proeven. Er was destijds geen alternatief, ik zou nooit een stage of een master gedaan kunnen hebben en tegelijkertijd Tweakers.net de aandacht kunnen geven die het verdiende en nodig had. Op het hoogtepunt van de internethype zou je gek zijn geweest als je een kans zoals Tweakers.net had laten schieten.

[Reactie gewijzigd door Femme op 13 september 2008 23:38]

En financieel gezien was het ook de juiste beslissing geweest denk ik zo. Of denk je dat een carriere in de richting van je studie meer fun en geld op had geleverd ;)?

In ieder geval, een leuk verhaal om te lezen. Ik kan me herinneren dat ik de site al bezocht in het V2 tijdperk en me pas geregistreerd heb in het V3 tijdperk (aug 2000). Sindsdien is dit eigenlijk altijd mijn dagelijkse nieuwssite.

Op naar de volgende 10 jaar :).
Ah, kijk, die gaat in mijn bookmarks. Helaas ga je weer terug naar de nieuwe layout als je op een link klikt, maar zo een vluchtige blik is ook heel fijn. :)
Is er misschien ook nog een mogelijkheid om het forum in de oude kleurstelling te bekijken? Op de een of andere manier voel ik me direct weer thuis bij die geel/blauwe look. Tsja dat zal dan nostalgie zijn he.
Leuke review, zat toevallig aantal weken terug te kijken hoeveel reacties er nou kwam uit artikelen uit 98 t/m 00 maar dat was niet echt veel :P

Ook vaak matige copy/paste quotes uit andere hardware website.

Jammer trouwens dat er niks staat over budget, money en opbrengsten in die tijd voor tweakers..
De nieuwspagina's vervulden toen een wat andere functie dan nu. Tegenwoordig proberen wel al het relevante nieuws naar Tweakers.net te halen met eigen redactionele artikelen, toen was het idee om een overzicht te bieden van alle relevante nieuwsfeiten op het internet waarbij je geacht werd om voor het complete verhaal de bron van het nieuwspostje te volgen. Deze werkwijze werd toen door veel sites gehanteerd.

De site is ontstaan als een hobbyproject. Er was geen budget. De inkomsten in het eerste jaar stelden weinig voor. De details kan ik me niet meer herinneren. Ik weet wel dat ik het eerste jaar voor mijn inkomsten andere werkzaamheden moest verrichten. Pas vanaf de WebAds-deal kwam er structureel geld binnen. In 2000 leverde dat leuk centen op die het jaar erop na het klappen van de zeepbel echter weer net zo hard werden opgebrand. Eigenlijk heeft het wel vijf jaar geduurd om de site commercieel goed op de rails te krijgen.
Wat een onwijs leuk artikel Femme! Helemaal top en zoals altijd in een prima schrijfstijl dat het erg prettig maakt om te blijven lezen bij langere artikelen! Super.

Ik mis enkel de vermelding van de enige (en hopelijk nooit meer) hack van Tweakers.net? Lijkt me ook wel een applausje waard tussen alle techneuten die T.net bezoeken en heel wat afweten van security & hacking; Dat de site toch maar slechts één keer gehacked is.

(vanwege een outdated versie van Apache/MySql/PHP (?) die nog ergens op een secundaire server draaide ofzoiets?).

[Reactie gewijzigd door bobwarley op 13 september 2008 17:21]

Dat komt nog wel ;)

Was overigens een telnet exploit dat toen nog standaard op vrijwel alle linux distro's aanstond, komt wel in een ander verhaal.
Tweakers gehacked......?
http://webwereld.nl/articles/3728

Overigens was het niet de enige keer dat we gehacked zijn, de rest was alleen minder 'erg'.
Er zijn nog wel bakken met mooie verhalen die nog vast verteld gaat worden, inclusief verhuizingen en dansense mensen voor web cams in hosting centra .... ik wacht al vol ongeduld op deel 2 van dit verhaal. :D
Leuk om te lezen hoe uit een klein hobbyprojectje een zeer grote en gewaarde communitysite ontstaat! Toen tweakers begon, zou het nog 3 jaar duren voordat ik voorzichtig mijn eerste stapjes op het internet zou zetten (om binnen enkele maanden boven ons datalimiet uit te komen). Twee jaar later kwam ik pas op tweakers terecht, en ik ben gezellig blijven hangen vanwege al het leuks dat er te vinden is en vanwege de sfeer. Gefeliciteerd!
Idd gefeliciteerd, wat gaat het hard! Kan me nog herinneren hoe ik destijds als hardwareliefhebber / geinteresseerde ineens op een groene nederlandstalige site terecht kwam. :o

Echt een verassing dat zoiets bestond temidden van bijv. de geijkte sites van die tijd zoals bijv. Tomshardware. Ik had eigenlijk gelijk een goed gevoel erbij maar alles stond nog wel echt in de kinderschoenen. :X

Als gevolg van 1 vd big crashes ergens in 99 kan ik mijn eerste (forum) post niet meer achterhalen maar herinner me nog wel dat ik hulp nodig had want dacht destijds dat het wel ludiek was om me als "help!!!!" te registreren. Achteraf is dat natuurlijk behoorlijk suf maar ja....... :)

Anyway, alhoewel er ook wel een aantal ergernissen zijn, blijft Tweakers / GOT toch een rots in de branding.

Met enige jaloezie kijk ik naar het (financiele) succes van o.a. femme, maar het is hen gegund. Na 10 jaar stronger than ever, dan verdien je het .

Met dank aan alle medegebruikers en crew,

Op naar de volgende 10 jaar. :)
1 2 3 ... 14

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True