Inleiding
In het kort
De realme GT Neo 2 5G is een luxe midrangesmartphone met een Qualcomm Snapdragon 870-soc, die bijna even snel is als die van de duurste smartphones van dit moment, mede dankzij de goede koeling. Het oledscherm is mooi en erg helder, maar de afstelling had wat beter gekund. Het toestel is uitermate geschikt voor het spelen van games en het kijken naar video's. De camera is helaas matig en de software-ondersteuning van realme is met twee jaar aan de korte kant. De koptelefoonaansluiting en de mogelijkheid om geheugen uit te breiden ontbreken. Dat is in deze categorie echt een gemiste kans. De meegeleverde USB-C-headset maakt echter veel goed. Dankzij de 5000mAh-accu kun je ruim twee dagen doen met het toestel en de meegeleverde 65W-lader voorziet het toestel snel van energie.
Realme timmert keihard aan de weg in smartphoneland. Het begon in 2018 als een dochteronderneming van smartphonefabrikant OPPO en wist als submerk een aardig marktaandeel te verkrijgen in India en China. Later werd het een verzelfstandigd onderdeel van BBK, het moederbedrijf van OPPO, Vivo en OnePlus. Realme is vooral groot geworden door het toepassen van dezelfde tactiek als Xiaomi en OnePlus: het uitbrengen van ‘flagshipkillers’, betaalbare smartphones met voornamelijk high-end componenten. Dit heeft het bedrijf geen windeieren gelegd; realme is op dit moment een van de snelst groeiende merken op de smartphonemarkt.
:strip_exif()/i/2004896980.jpeg?f=imagenormal)
De realme GT Neo 2 is ook een ‘veel hardware voor weinig geld’-toestel en dat vertaalt zich volgens de fabrikant in een smartphone met een high-end processor (Snapdragon 870), een hoogwaardig scherm van Samsung, veel werkgeheugen (8 tot 12GB) en goede luidsprekers. Realme belooft daarnaast een hoge piekhelderheid van 1300cd/m² en een accuduur van dagen. Vanwege deze configuratie vergelijken we het toestel hier en daar met soortgelijke smartphones als de OnePlus Nord 2, POCO F3, realme GT en realme GT Master edition. Vooral de vergelijking met de GT is een interessante. Dat toestel is ongeveer 80 euro duurder en heeft een Snapdragon 888 in plaats van een 870. Verder heeft het toestel redelijk vergelijkbare specificaties, tot aan het camerasysteem toe.
Hoewel realme al enige tijd actief is op de Europese markt, is de GT Neo 2 het eerste toestel van de fabrikant dat we reviewen. Weet de GT Neo 2 de andere flagshipkillers achter zich te laten? Het apparaat kost op het moment van schrijven ongeveer 430 euro met een zeer ruime 256GB opslag en 12GB werkgeheugen. Voor 320 euro is een versie met 128GB opslag en 8 GB ram verkrijgbaar. Daarmee is de prijs van de GT Neo 2 vergelijkbaar met die van de POCO en OnePlus. In deze review lees je of dit toestel zijn mannetje staat in dit segment.
Behuizing en scherm
:strip_exif()/i/2004889080.jpeg?f=imagemedium)
De realme GT Neo 2 heeft een behuizing met een glazen voorkant, een aluminium frame en een achterkant van polycarbonaat. De fabrikant doet mee met de Chinese gewoonte om de behuizing te voorzien van fancy kleuren die ook nog eens lichtelijk veranderen met de lichtinval. Het apparaat is te krijgen in groen met een bijzondere streep, in zwart en in blauw. Wij hebben de blauwe versie getest. De matte parelmoerafwerking geeft de smartphone een luxe uitstraling en de telefoon ligt daardoor lekker in de hand. Het camera-eiland is overigens wel van hoogglanzend plastic en steekt behoorlijk uit. Daarbij steken de twee hoofdlenzen nog iets verder uit het eiland. Het toestel heeft daardoor een behoorlijke wobble als het plat op tafel wordt gelegd. Met de meegeleverde hoes wordt het gewiebel stukken minder, maar helemaal wiebelvrij wordt het niet.
:strip_exif()/i/2004896960.jpeg?f=imagenormal)
Ook het frame van dit toestel heeft een matte afwerking, al is dit minder mat dan de achterkant. De zijkanten hebben een zeer lichte bolling en daardoor ligt de smartphone lekker in de hand. De boven- en onderzijde zijn daarentegen een beetje verzonken, wat het toestel net iets kleiner doet ogen dan andere smartphones met dezelfde grootte. De volumeknoppen bevinden zich aan de linkerkant van de telefoon en kunnen makkelijk worden ingedrukt. Ze hebben dezelfde matte afwerking als de rest van het frame. De powerknop zit aan de rechterkant en lijkt dezelfde afwerking te hebben. Dat is echter niet het geval, aangezien er duidelijk ribbels te voelen zijn, terwijl de volumeknoppen even glad aanvoelen als de rest van het frame. Alleen bij de juiste lichtinval zijn de ribbeltjes zichtbaar.
Afmetingen |
Realme GT Neo 2 |
OnePlus Nord 2 |
POCO F3 |
Lengte (mm) |
162,9 |
159,12 |
163,7 |
Breedte (mm) |
75,8 |
73,31 |
76,4 |
Dikte (mm) |
8,6 |
8,25 |
7,8 |
Gewicht (g) |
199,8 |
189 |
196 |
Schermdiagonaal (inch) |
6,62 |
6,43 |
6,67 |
Aan de bovenkant zit alleen een microfoongaatje en aan de onderkant bevinden zich een van de twee luidsprekers, de USB-C-connector, een microfoongaatje en de simkaarthouder. De 3,5mm-koptelefoonaansluiting, die nog wel te vinden is bij de meeste smartphones in dit prijssegment, schittert helaas door afwezigheid. Realme verzacht de pijn enigszins door als een van de weinige fabrikanten nog een bedrade USB-C-headset mee te leveren. De geluidskwaliteit daarvan is behoorlijk, maar toch vinden we het weglaten van de poort een vreemde zet. De realme GT (zonder Neo) had hem nog wel. Naast de koptelefoonaansluiting ontbreekt ook de mogelijkheid om het toestel uit te breiden met een microSD-kaart. Gelukkig kan de smartphone wel met twee simkaarten overweg.
De realme GT Neo 2 heeft geen IP-certificering, dus wees voorzichtig met water en stof. Wij denken dat dit toestel overigens wel tegen een spatje water kan, aangezien de simkaarttray is voorzien van een rubberen seal. Realme zegt hier niets over, dus met deze smartphone onder de douche staan is op eigen risico.
:strip_exif()/i/2004896970.jpeg?f=imagenormal)
Scherm
Het amoledscherm lijkt een onderdeel waarop realme in elk geval niet heeft bezuinigd. Met een resolutie van 2400x1080 pixels en een refreshrate van 120Hz loopt de GT Neo 2 in elk geval niet uit de pas. Om de accu niet te snel leeg te trekken, kan het scherm automatisch terugschakelen naar 30, 60 of 90Hz. De stapjes zijn wat grover dan die van duurdere smartphones, maar wel beter dan die van andere midrangetoestellen. Sterker nog, er zijn genoeg telefoons in deze categorie die helemaal geen adaptieve refreshrate hebben of alleen kunnen schakelen tussen 60 en 120Hz. De pixeldichtheid is 397 pixels per inch en de schermverhouding is 20:9. Het scrollen voelt lekker soepel aan en we hebben geen enkele keer last gehad van een hapering of stottering. Het 6,62" grote scherm heeft daarnaast ondersteuning voor HDR10+, een functie die steeds vaker te zien is op midrangetoestellen. Het scherm wordt beschermd door Gorilla Glass 5, waardoor het tegen een stootje kan. Op deze gebieden zijn de verschillen tussen de realme GT Neo 2 5G en POCO F3 klein. Alleen de OnePlus Nord 2 5G heeft een afwijkende refreshrate van 90Hz.
De verschillen worden wat groter als we onze uitgebreide schermtests op het toestel loslaten. Deze tests zijn uitgevoerd met de SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays-kleurkalibratiesoftware.
- Piekhelderheid wit (33%)
- Piekhelderheid wit (100%)
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gem. grijswaardenfout
- Gem. kleurfout
- DCI-P3-kleurdekking
We testen de kleurweergave van het scherm zoals gebruikelijk in de stand voor sRGB, de gebruikelijke kleurruimte voor de meeste video's, foto's en het web. De realme GT Neo 2 vertoont een natuurlijke kleurweergave, zoals blijkt uit onze testresultaten voor de gemiddelde kleurafwijking. Die komt met 1,70 redelijk in de buurt van het high-end segment. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, worden de primaire kleuren vrijwel exact weergegeven zoals zou moeten.
De gemiddelde grijsafwijking is daarentegen aardig hoog en komt uit op 5,4, hoger dan bij de POCO F3. Als we kijken naar de deelmetingen, is te zien dat het scherm nogal blauw uitslaat. Met 7253 kelvin is de kleurtemperatuur duidelijk hoger dan de gewenste 6500 kelvin en daarnaast is het gamma met 2,48 aan de hoge kant, wat betekent dat grijstinten donkerder worden weergegeven dan normaal. Gelukkig is het mogelijk de kleurtemperatuur handmatig aan te passen in het instellingenmenu om een en ander een beetje recht te trekken.
Schermtest realme GT Neo 2
Het is dus niet allemaal kommer en kwel. De OnePlus Nord 2 vertoont een nog wat hogere gemiddelde grijsafwijking en de POCO F3 doet het maar weinig beter dan de realme GT Neo 2. Bovendien is de piekhelderheid van het realme-toestel, zoals de fabrikant heeft beloofd, erg hoog. De POCO F3 mag dan fier bovenaan staan in deze lijst, de GT Neo 2 komt erg dichtbij en doet het ook uitstekend. Dat kan niet gezegd kan worden van de OnePlus Nord 2 5G en realme GT. Op minimale helderheid weet de smartphone van realme beide toestellen achter zich te laten.
Camera
Als fabrikanten een flagshipkiller bouwen, zijn er meestal een paar punten waarop bezuinigd wordt en meestal gaat het dan om de camera. De realme GT Neo 2 5G is daarop geen uitzondering. Het is geen slechte camera, maar we zijn tegenwoordig beter gewend, zelfs in deze prijsklasse.
De hoofdcamera heeft een 1/1,72"-Samsung S5KGW1-sensor van 64 megapixel die gebruikmaakt van pixelbinning en voorzien is van een lens met een diafragma van f/1.8. Door vier pixels met elkaar te combineren tot één wordt meer licht opgevangen en dat moet een mooiere foto opleveren. Standaard zijn de gemaakte foto’s 16 megapixel groot. Er is overigens wel een mogelijkheid om te wisselen naar de 64-megapixelmodus. Optische beeldstabilisatie is niet aanwezig, maar de elektronische variant weet zich goed staande te houden bij het schieten van video’s.
De tweede camera is een ultragroothoekcamera van 8 megapixel met een 1/4"-Hynix HI-846-sensor die is voorzien van een lens met een diafragma van f/2.3. Ook is er een macrocamera aanwezig met een 1/5"-Omnivision OV02B van 2 megapixel met een lens met f/2.4-diafragma. Deze heeft een vaste brandpuntsafstand. De camera moet vier centimeter van het object worden gehouden voor een optimale foto. Met deze camera is het alleen mogelijk om foto’s te maken; een video schieten in deze modus zal je niet lukken.
De selfiecamera bevindt zich aan de voorkant in een punchhole in het scherm. Deze camera heeft een 1/3.09"-Sony IMX471 Exmor RS-sensor van 16 megapixel met een lens met f/2.5-diafragma. Zowel de hoofdcamera als de groothoekcamera kan in nachtmodus worden gebruikt, al is het verschil behoorlijk groot. We raden daarom aan het te houden bij de hoofdcamera als je foto’s in de nacht schiet zonder de flitser te gebruiken.
Camerasysteem |
Primair |
Ultragroothoek |
Macro |
Front |
Resolutie |
64 megapixel |
8 megapixel |
2 megapixel |
16 megapixel |
Sensorgrootte |
1/1,72" (40,96mm²) |
1/4" (10,04mm²) |
1/5" (6,01mm²) |
1/3,09" (15,93mm²) |
Pixelgrootte |
0,8μm |
1,12μm |
1,75μm |
1μm |
Bayerlay-out |
2x2 |
1x1 |
1x1 |
1x1 |
Brandpunt in 35mm-eq. |
26mm |
15,7mm |
21,88mm |
23mm |
Diafragma |
F/1.8 |
F/2.3 |
F/2.4 |
F/2.5 |
Ois |
- |
- |
- |
- |
Autofocus |
Pdaf |
- |
- |
- |
Video: max. resolutie |
4k/60fps |
1080p/30fps |
- |
1080p/30fps |
De camera-app is lekker compleet en lijkt erg veel op de app van POCO en OnePlus. De AI-knop, nachtmodus, filters en expertmodus zijn op al deze smartphones aanwezig. Hetzelfde geldt voor de videomodi, de mogelijkheid om de camera's aan de voor- en achterzijde tegelijk te gebruiken, de mogelijkheid om slow motion toe te passen en een kloonfunctie, waarmee je jezelf twee keer in beeld kunt plaatsen. In tegenstelling tot de OnePlus Nord 2 5G en POCO F3 heeft de realme nog enkele macrofuncties. Die kunnen niet alleen gebruikt worden voor het maken van foto’s, maar ook voor video.
Fotovergelijking
Voor de cameravergelijking zijn we op stap gegaan met de POCO F3 en de OnePlus Nord 2 5G. Zoals gezegd vertonen de camera’s in deze toestellen veel overeenkomsten. Het toestel van OnePlus heeft een hoofdcamera met een sensor met minder pixels dan de realme: 50 megapixel. Daarvoor krijg je dan wel grotere pixels en optische stabilisatie terug. POCO heeft dan weer de betere macrocamera. In de onderstaande galerij tonen we telkens als eerste de foto’s van realme, daarna de POCO en ten slotte de OnePlus.
De realme GT Neo 2 5G schiet redelijke plaatjes. Bij goede lichtomstandigheden lijken de kleuren wat verzadigder over te komen dan de afbeeldingen op de andere twee toestellen. Wat ook opvalt, is dat de POCO de voorgrond wat lichter maakt dan de realme en OnePlus. Het contrast tussen de voorgrond en de lucht is daardoor ‘ouderwets’ groot. Helaas valt de detailweergave nogal tegen. De Nord 2 heeft minder last van ruis in de schaduwen dan de GT Neo 2. Op de foto’s is goed te zien dat de realme wat meer moeite heeft met het vastleggen van de bakstenen. Op de tweede foto is de structuur van de cartridge iets minder goed zichtbaar dan op de andere twee toestellen. Daarnaast lijkt het verscherp-en-gladstrijkalgoritme wat agressiever te zijn afgesteld dan bij het apparaat van OnePlus. Dat is vooral duidelijk te zien bij de kleine lettertjes op de cartridge. De POCO doet het daarentegen iets beter en de kleine lettertjes ogen wat natuurlijker. Het toestel van OnePlus heeft minder last van ruis dan de realme en de POCO.
Hoewel de realme GT Neo 2, POCO F3 en OnePlus Nord 2 geen van alle optische zoommogelijkheden hebben, heeft de camera-app aparte knoppen voor 2x en 5x zoomen. Dit gebeurt uiteraard digitaal en dat is ook duidelijk te zien. In vergelijking met toestellen met een echte telecamera is de kwaliteit niet zo goed. Alle drie de toestellen hebben een 2x-zoomoptie aan boord en met deze optie aan zitten de OnePlus en realme vrij dicht bij elkaar. Als we kijken naar de details, zijn de twee aan elkaar gewaagd, maar de kleuren zijn op de afbeelding van de OnePlus aan de fletse kant. De foto van de POCO is helaas nog iets minder gedetailleerd en wat fletser. De realme heeft daarnaast een 5x-zoomknop, maar de kwaliteit daarvan is bedroevend.
In de nachtmodus doet de realme het een stuk slechter dan de OnePlus. Dat komt waarschijnlijk doordat de GT Neo 2 optische stabilisatie mist en een minder geavanceerde sensor aan boord heeft. Op sommige plekken lopen de stenen over in volledige kleurvlakken en ook de bladeren van de planten voor het gebouw op de tweede nachtfoto lijken te veranderen in een pixelbrij. De nachtfoto’s ogen wat geler dan die van de POCO. Laatstgenoemde heeft ook minder last van ruis en legt meer details vast. De nachtmodus is overigens ook beschikbaar voor de groothoekcamera, maar de kwaliteit van die foto’s is nog iets lager.
De groothoekcamera van de GT Neo 2 doet het overdag een stukje beter, maar is nog steeds aan de matige kant. De details en kleuren komen wel beter over dan op de andere twee smartphones, maar nog steeds niet echt goed. Op de kerkfoto van de realme zijn de bakstenen duidelijker van elkaar te onderscheiden, maar je krijgt er wel meer ruis voor terug. Daarnaast heeft de lens last van kleurschifting. Dit is vooral goed te zien als je naar de boom aan de rechterkant van de kerkfoto kijkt. Aan de andere kant is de foto een stuk scherper en bevat hij minder lelijke verscherping, die het gebrek aan details bij de Nord 2 kennelijk moet camoufleren. De struiken voor het ovale gebouw zien er op de foto’s van OnePlus en POCO opnieuw uit als een pixelbrij, terwijl op de foto van de realme nog iets van detail te zien is. Desalniettemin verdient het nog steeds geen schoonheidsprijs.
De macrocamera is een leuke gimmick. De 2-megapixelcamera schiet redelijke plaatjes, maar gezien de lage resolutie is het vooral verstandig de afbeeldingen te bekijken op je smartphone. Vanwege de vaste focus moet je het toestel altijd 4 centimeter van het te fotograferen object houden voor een scherp plaatje. Desondanks zien de foto’s er aardig uit en is er genoeg detail te zien.
De selfieshots zijn ook redelijk. De kleuren zijn iets fletser dan die van de hoofdcamera, maar storend is het niet. Bij normale lichtomstandigheden zien de selfies er aardig uit en er is weinig ruis te zien.
Software
De realme GT Neo 2 5G wordt geleverd met een aangepaste versie van Android 11, die door het bedrijf realme UI 2.0 wordt genoemd. Deze interface heeft hier en daar overeenkomsten met de interface van OnePlus en in mindere mate met die van Xiaomi. Gelukkig zijn er ook genoeg elementen die ons doen denken aan standaard Android. De skin draait soepel op deze smartphone en wij hebben geen enkele hapering opgemerkt, zelfs niet tijdens het scrollen door de Google-feed of het wisselen tussen zware apps.
Wat functies betreft lijkt realme flink leentjebuur te hebben gespeeld bij POCO en OnePlus. Bijna alle aanpasmogelijkheden van Oxygen OS zijn te vinden in realme UI 2.0: kleurenschema, vingerafdrukanimatie, pictogramvorm en always-onscherm, om er een paar te noemen. Desondanks blijft de menustructuur dichter bij de standaard Android-ervaring en dat is verfrissend, zeker als je kijkt naar MIUI op de POCO F3. Het aanpassen van het lettertype is vergeleken met de POCO en OnePlus iets minder uitgebreid, maar er zijn nog steeds meer dan genoeg mogelijkheden om het toestel aan je eigen wensen aan te passen.
Wat bloatware betreft doet realme het ongeveer net zo goed of slecht als de gemiddelde Chinese smartphonefabrikant. Het toestel komt uit de doos met drie Amazon-apps, Booking, Facebook, LinkedIn, Netflix, Pubg en Twitter. Gelukkig kan het overgrote deel gewoon worden verwijderd. We zeggen ‘het overgrote deel’, want Netflix laat zich niet verwijderen. Sterker nog, het is niet eens mogelijk de app uit te schakelen of te verbergen.
Daarnaast heeft realme een zwik eigen apps: Camera, Bestandsbeheer, Foto’s, Gameruimte, Kompas, Klok, Muziek, Recorder, Rekenmachine, Telefoon Klonen, Telefoonbeheer, Video’s en Weer. Deze apps zien er goed uit en werken allemaal naar behoren. Het enige wat ons een beetje tegenstaat, is dat elke app vraagt om akkoord te gaan met het privacybeleid van realme en om netwerktoegang, zelfs de rekenmachine. Dat zet onze privacyradar wel op scherp. Deze apps kunnen evenmin worden verwijderd, uitgeschakeld of verborgen. Je kunt natuurlijk wel de standaard Android-apps installeren op je toestel en die gebruiken, maar de telefoon wordt er niet schoner op.
We willen nog even stilstaan bij de Gameruimte-app. Deze software optimaliseert naar eigen zeggen je toestel voor het spelen van games. De software kan de resolutie automatisch aanpassen, de helderheid vastzetten, games sneller starten en de graphics verbeteren. Daarnaast zijn er een Energiebesparende-, een Gebalanceerde- en een Pro Gamermodus om games optimaal te kunnen draaien op de telefoon. Realme zegt dat de app dat doet door de cpu en gpu hoger te klokken. Ook kan de app meldingen blokkeren en automatisch oproepen weigeren terwijl je aan het gamen bent. Deze app lijkt sterk op de Game Turbo-app van POCO. De functionaliteit is nagenoeg identiek, alleen de opties hebben iets andere namen.
Overigens hebben we geen verschil bemerkt tijdens het gamen in de verschillende spelmodi. Naast de Gameruimte-app is er ook nog een andere manier om de GT Neo 2 5G harder te laten werken. In het pull-downmenu zit een GT-modusknop die volgens realme het toestel beter moet laten presteren. Ook met deze optie ingeschakeld bemerkten wij geen verschil in de werking van apps.
Op het gebied van ondersteuning loopt realme behoorlijk achter. Het bedrijf heeft aan andere media laten weten twee jaar updates te verschaffen. In een tijd dat bedrijven als Samsung en OnePlus drie en soms vier jaar ondersteuning bieden, zijn die twee jaar van realme behoorlijk aan de magere kant. Het bedrijf voorziet modellen die korter dan een halfjaar op de markt zijn, van maandelijkse updates en na zes maanden worden de smartphones tweemaandelijks bijgewerkt. Gelukkig is het mogelijk de bootloader te ontgrendelen en het toestel te rooten en te voorzien van een andere rom. Er is op dit moment voor zover wij weten nog geen custom rom beschikbaar, maar dat lijkt een kwestie van tijd.
Hardware en accuduur
Zoals al eerder gezegd, staan flagshipkillers bekend om het gebruik van bepaalde high-end componenten en het bezuinigen op andere. Op de processor is in elk geval niet bezuinigd. De realme GT Neo 2 5G is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 870, een verbeterde versie van de high-end Snapdragon 865 Plus. Deze soc heeft één Cortex A77-core met een kloksnelheid van maximaal 3,2GHz, drie Cortex A77-cores die maximaal 2,42GHz halen en vier zuinige Cortex A55-cores die op 1,8GHz draaien. Verder is het toestel uitgerust met 8 of 12GB ram en 128 of 256GB UFS 3.1-opslagruimte.
Aangezien de Snapdragon 865 Plus ruim een jaar geleden in de krachtigste vlaggenschepen te vinden was, is het geen verrassing dat de realme GT Neo 2 5G een ware krachtpatser is in dit segment. De apps vliegen over het scherm en de games kunnen op de hoogste instelling worden gespeeld zonder ook maar een enkele keer te haperen. Dat betekent dus dat er nog genoeg overhead is voor het spelen van krachtigere games in de toekomst. Daarnaast zijn de prestaties zeer stabiel. Volgens realme is de GT Neo 2 5G uitgerust met een gigantische vapourchamber, die moet zorgen voor zeer goede koelprestaties. Dit is geen stoerdoenerij; de prestaties zakken tijdens lange gamesessies niet in en zelfs de 3DMark Wild Life Stress Test kreeg het toestel niet op de knieën. De prestaties blijven volgens deze benchmark op de langere termijn beter op peil dan bij de POCO F3, die dezelfde soc bevat als de realme GT Neo 2 5G. Hierdoor laat deze smartphone de POCO F3 en OnePlus Nord 2 met gemak achter zich. Realme laat zien dat een goede koeling echt wat uitmaakt. De GT Neo 2 5G voelde tijdens onze stresstest minder warm aan dan de Nord 2 en F3 en heeft geen moment gethrottled.
Zoals de naam van dit toestel al doet vermoeden, is de Snapdragon 870 gecombineerd met een Qualcomm X55 5G-modem en kan de chip ook overweg met Wi-Fi-ax en Bluetooth 5.2. Daarnaast heeft de smartphone ondersteuning voor NFC. Onder het scherm bevindt zich een optische vingerafdruklezer die zijn werk zeer goed doet. Het ontgrendelen gaat vrijwel direct en is zeer accuraat.
De stereoluidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning produceren een goed geluid in vergelijking met smartphones uit de middenklasse, waarbij ook een redelijke bas te horen is. De rechterluidspreker zit zoals eerder genoemd aan de onderzijde naast de USB-C-poort. De linkerluidspreker bevindt zich op dezelfde plaats als de luidspreker voor het oor en wijst dus naar je gezicht. De smartphone weet een behoorlijk volume te produceren en overstuurt niet als hij op zijn hardst wordt gezet.
Accuduur
De realme GT Neo 2 5G is uitgerust met een 5000mAh-accu en heeft daarmee de grootste accucapaciteit in dit segment. Toch betekent dit niet automatisch dat het toestel het ook het langst volhoudt.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Tijdens de wifibrowsetest wist de POCO F3 5G het tien minuten langer vol te houden, terwijl dat toestel met een 4520mAh-accu is uitgerust. De OnePlus Nord 2 5G volgt de GT Neo 2 op de voet en houdt het zes minuten korter vol, terwijl die smartphone een 4500mAh-accu aan boord heeft. Tijdens de 4G-browsetest is de afstand tussen het toestel van realme en de andere twee smartphones wat groter. De GT Neo 2 5G houdt het ongeveer een uur korter vol. De grotere accu lijkt op het eerste gezicht niet te leiden tot een langere gebruiksduur, behalve als je video’s gaat kijken. Tijdens onze videotest veegt de GT Neo 2 5G de vloer aan met alle andere toestellen uit onze lijst. Waar de OnePlus Nord 2 5G en POCO F3 5G er na ruim 21 uur de brui aangeven, houdt de realme GT Neo 2 5G het bijna 11 uur langer vol. Bij normaal gebruik houd je het ruim twee, bijna drie dagen vol op één lading en bij intensief gebruik is het om en nabij de twee dagen.
Opladen
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
De GT Neo 2 5G wordt niet alleen geleverd met een screenprotector, hoesje en USB-C-headset, ook zit er een 65W-SuperDart Charge-lader in de doos. In een tijd waarin steeds meer fabrikanten headsets en laders weglaten, is dit een aangename verrassing. Realme beweert dat het toestel dankzij deze lader binnen een halfuurtje volledig is opgeladen, maar uit onze test blijkt de accu in die tijd tot 86 procent te komen. Dat is iets minder goed dan de 95 procent die de OnePlus Nord 2 5G haalt in dezelfde tijd, maar wel een stuk beter dan de POCO F3 5G, die tot 64 procent komt. Om de GT Neo 2 5G volledig op te laden, moet de telefoon een uur en een kwartier aan de lader hangen. Dat is nog steeds niet verkeerd, maar het toestel van OnePlus heeft maar liefst een halfuur en de POCO een kwartier minder nodig.
Conclusie
De realme GT Neo 2 5G kan, zonder dat de fabrikant het doet, gerust een flagshipkiller worden genoemd. De telefoon kan zich meten met de betere midrangetoestellen en kan voor hardcore smartphonegamers met een wat kleiner budget de ideale uitkomst zijn. Daarnaast ziet het toestel er high-end uit en draagt de krachtige Snapdragon 870 bij aan het high-end gevoel. We zijn iets minder blij met de meegeleverde bloatware, al kan het overgrote deel makkelijk worden verwijderd. De eigen software laat zich echter niet verwijderen en hoewel de apps allemaal naar behoren werken, vragen we ons af waarom zelfs de simpelste apps, zoals de rekenmachine, een netwerkverbinding nodig hebben en met eigen privacyvoorwaarden komen. De realme-UI is fijn om mee te werken en wijkt minder af van standaard Android dan andere Chinese toestellen.
Let wel op dat realme het toestel maar twee jaar softwareondersteuning geeft. Dat is af te vangen door een custom rom te flashen, maar daar moet je maar net zin in hebben. Het is te hopen dat het toestel populair genoeg is dat er uiteindelijk customs roms voor verschijnen. Het scherm is, afgezien van de grijsafwijkingen, erg fijn en de hoge refreshrate levert een vloeiende ervaring op. Dankzij de grote accu kun je lekker lang met het toestel doen en de meegeleverde lader weet de accu snel te voorzien van prik. Op de camera’s is bezuinigd en dat zie je duidelijk aan de kwaliteit van de foto’s. Desondanks zijn ze goed genoeg voor de gemiddelde socialemedia-uiting. Daarnaast zijn de verschillen met andere flagshipkillers niet bijster groot.
Deze smartphone kan daarom met gemak worden geplaatst in hetzelfde rijtje als de OnePlus Nord 2 en de POCO F3. Het apparaat weet op het gebied van prestaties en uithoudingsvermogen de andere twee toestellen achter zich te laten, maar moet ze op andere punten laten voorgaan. Kijk dus goed welke aspecten je het belangrijkst vindt. De OnePlus Nord 2 kost met dezelfde geheugenconfiguratie als het basismodel van de realme GT Neo 2 een paar tientjes meer, maar biedt daarvoor wel een betere camera en langer software-updates. De POCO F3 is juist goedkoper, maar verliest op het gebied van accuduur. Als je bereid bent toch iets meer uit te geven, komt de realme GT in beeld, voorzien van een krachtigere processor. Let er dan wel op dat de GT Neo 2 een beter, feller scherm én een veel betere accuduur heeft. Als je een krachtige middenmoter zoekt, veel waarde hecht aan een lange accuduur en jezelf regelmatig vermaakt met games en video’s, dan is de realme GT Neo 2 5G een toestel voor jou.