Zou je OPPO de stiekeme marktleider van de smartphonemarkt kunnen noemen? Reken maar mee: volgens IDC kwamen OPPO en OnePlus samen uit rond 33 miljoen geleverde telefoons. Marktleider Samsung komt tot 69 miljoen, maar OPPO's zustermerk vivo heeft óók rond 33 miljoen telefoons geleverd en daarmee komt het totaal van de BBK-merken in elk geval al op 66 miljoen. Als realme meer dan drie miljoen smartphones leverde, zit de BBK-familie aan de top.
Je zou denken dat BBK daarover trots als een pauw zou zijn, maar we hebben het moederbedrijf er niet over horen opscheppen. Toch schijnt er wel wat van die trots door in de eerste vouwbare smartphone van OPPO, want die heeft als codenaam Peacock, Engels voor pauw. De OPPO Find N, zoals hij officieel heet, is toch al een interessante, maar beetje vreemde vogel. OPPO had immers het huiswerk van Samsung kunnen kopiëren, maar heeft dat niet gedaan. De Find N wijkt op een paar cruciale punten af van de Galaxy Z Fold3 van grote concurrent Samsung.
Een volledige review is dit niet. OPPO wil de telefoon rondsturen naar zoveel mogelijk websites, magazines en youtubers, dus we hebben beperkt de tijd gekregen met dit pronkstuk van OPPO: een dag of drie. Dat is voor ons te weinig om alle benchmarks, schermtests en accutests te draaien. We hadden kunnen proberen om zoveel mogelijk tests te draaien, maar dat vonden we niet zinnig. Je kunt hem immers niet zelf gaan kopen, dus we gaan hem niet in onze Best Buy Guide zetten. Dan is er de software; omdat het een Chinees model is, is het testexemplaar niet voorzien van Google-diensten en zou testen extra lastig worden. Hij komt dus alleen in China uit en kost daar 1070 euro. Als hij in Nederland zou uitkomen, zou de prijs vermoedelijk tussen 1300 en 1400 euro uitkomen.
Desondanks is het technisch een interessant apparaat en de moeite waard om te worden bekeken. Daarom is hier een preview van de OPPO Find N, waarin we hem in alles vergelijken met de Fold3. Wat doet OPPO precies anders en hoe pakt dat uit?
OPPO Find N, past nog altijd vrij makkelijk in één hand met zijn grote scherm
Scharnier
We beginnen bij het scharnier, want als je een telefoon wilt vouwen, is dat een belangrijk onderdeel. Het heeft zelfs een eigen marketingnaam gekregen: Flexion. We weten niet precies waar dat voor staat; een marketingnaam voor een scharnier is een beetje een weird flex, maar waarom niet?
Hoe het werkt, is tegelijk ingewikkeld en eenvoudig. Net als bij klaptelefoon Motorola razr uit 2019 en de versie uit 2020 heeft OPPO in het scharnier ruimte gemaakt voor het scherm om te vouwen. Dat is een andere keuze dan Samsung heeft gemaakt. Samsung heeft ervoor gekozen om het scherm zo scherp mogelijk te vouwen. Het voordeel daarvan is dat er meer ruimte in de behuizing overblijft en dat Samsung vrijwel het hele scherm kan verstevigen met een metalen achterplaat. Het nadeel is natuurlijk dat de telefoon niet helemaal dichtklapt en er in potentie meer vouw te zien is.
Schermvouw en scharnier OPPO Find N
Door OPPO's keuze ligt het scherm gebold in de behuizing als de telefoon is ingeklapt. De scharnierdelen moeten daarvoor plaatsmaken en dat is op renders van OPPO ook te zien. De scharnierdelen zijn naar buiten gevouwen om plaats te maken.
Dat lijkt in de praktijk goed uit te pakken. Je ziet de vouw wel zitten, maar een stuk minder dan bij de Fold3. Je voelt hem bovenal ook minder. Het midden van het scherm wordt gebruikt voor een gebaar om apps te splitsen, dus het is belangrijk dat het daar goed aanvoelt.
Het is nog de vraag hoe het scharnier omgaat met stof en grind. De Galaxy Fold had daar veel moeite mee, waarna Samsung borsteltjes heeft toegevoegd aan de scharnieren van zijn vouwbare smartphones om stof buiten de behuizing te houden. Bij OPPO is daar niets van te zien. Wel is de telefoon helemaal dicht als hij is dichtgevouwen; we hebben geen openingen kunnen vinden.
De software is aangepast aan de stevigheid van het scharnier. De telefoon kan rechtop staan tussen 50 en 120 graden. Dat is een stevige speling en daarmee zou je hem als een soort 'minilaptop' kunnen gebruiken. Daar is hij natuurlijk wel wat klein voor, maar het is mogelijk om het toetsenbord op het onderste scherm te zetten en een app om in te typen aan de bovenkant.
Een paar apps zijn ervoor gemaakt om daarmee te werken, maar het is nog beperkt. Vooral de camera heeft er profijt van, omdat je een ingebouwd statief hebt voor je telefoon. Je kunt hem immers rechtop zetten en jezelf op de foto zetten met de primaire camera zonder bang te zijn dat hij omvalt.
De FlexForm-modus maakt het mogelijk om je blije koppie op de foto te zetten met een preview op het scherm aan de voorkant of om het halve scherm te gebruiken om een tekst voor de preview van een telefoon te typen.
Schermen
Van elke vouwbare telefoon zijn de schermen naast het scharnier de belangrijkste onderdelen. Het is immers wat moet vouwen en wat de telefoon bijzonder maakt: een groter scherm in een kleinere behuizing. Ook hierbij vergelijken we weer met de Fold3.
Laten we beginnen aan de buitenkant. Het 18:9-scherm van de Find N voelt een stuk 'normaler' aan dan dat van de Fold3 met zijn 25:9-scherm. Dat van de Fold3 lijkt met 6,2" groter dan het 5,5"-scherm van de Find N, maar in oppervlakte schelen ze niet veel. In gebruik is het scherm van de Find N veel fijner. Typen gaat veel beter en apps kunnen beter omgaan met 18:9, wat een vrij normale verhouding is voor een smartphone. Als je vervolgens weer kijkt naar het 25:9-scherm van de Fold3, doet dat haast een beetje komisch aan, zo lang is het.
Schermen Find N en Fold3
Find N - buitenkant
Fold3 - buitenkant
Find N - binnenkant
Fold3 - binnenkant
Afmetingen behuizing
13,3x7,3cm
15,8x6,7cm
13,3x14,0cm
15,8x12,8cm
Afmetingen scherm
12,5x6,3cm
14,8x5,4cm
12,3x13,2cm
15,0x12,0cm
Schermrand
0,8x1,0cm
1,0x1,3cm
1,0x0,8cm
0,8x0,8cm
Oppervlakte
77,8cm²
80,2cm²
162,2cm²
179,4²
Diagonaal
5,49"
6,2"
7,1"
7,6"
Oppervlakte 16:9-content
69,5cm²
52,1cm²
97,6cm²
126,0cm²
Diagonaal 16:9-content
5,02"
4,35"
5,95"
6,76"
Resolutie
1972x988px
2268x832px
1792x1920px
2208x1768px
Beeldverhouding
18:9
24,5:9
8,4:9
11,25:9
Beeldverhouding splitscreen
-
-
16,8:9
22,5:9
Techniek
Oled
Oled
Oled
Oled
Verversingssnelheid
60Hz
120Hz
120Hz
120Hz
Fabrikant scherm
BOE
Samsung
Samsung
Samsung
OPPO Find N (links) en Fold 3
Aan de binnenkant zitten de grotere schermen. Ook daarbij geldt dat schermdiagonalen weer niet het hele verhaal vertellen. Immers: hoeveel groter een 7,6"-scherm is ten opzichte van een 7,1"-scherm, weet je alleen als de schermverhouding ongeveer hetzelfde is. Maar dat is die niet. Daarom hebben we meer elementen van het formaat uitgerekend, zoals hoe groot de schermen zijn in gewone centimeters in de lengte en breedte, hoe groot de oppervlakte is en hoe groot je een 16:9-video op het scherm ziet.
OPPO Find N (links) en Z Fold3 met 16:9-video. Op de Fold3 kun je veel beter zien of Wout rimpels heeft (heeft hij uiteraard niet).
De oppervlakte van het binnenscherm is op papier niet veel kleiner dan die van de Fold3. Het scheelt ongeveer 17cm², zo'n 10 procent van het totaal. Als je veel naar 16:9-filmpjes gaat kijken, is het verschil wel aanzienlijk. Je houdt bij de Fold3 126cm² over, tegenover minder dan 100cm² bij de Find N: meer dan een kwart kleiner dus.
Hoewel het verschil van het hele scherm maar 10 procent is, voelt de Find N minder tabletachtig aan dan een Fold3. Het verschil is duidelijk te merken in gebruik. Wie graag twee apps naast elkaar gebruikt op het grote scherm, is met beide telefoons redelijk af. Twee apps naast elkaar hebben allebei een schermverhouding van 16,8:9 bij de Find N, tegenover 22,5:9 bij de Fold3. De standaard op telefoons is ongeveer 19:9.
De schermen aan de binnenkant zijn beide voorzien van Samsungs Ultra Thin Glass, of UTG. Dat is een dunne glaslaag om het scherm steviger te maken. Daarboven zit bij elke telefoon een laagje pet-kunststof, een materiaal dat bekend is van de flesjes frisdrank. Het is ook geen toeval dat beide schermen hetzelfde aanvoelen. Je zou het kunnen omschrijven als net geen glas; het voelt niet zo stevig en glad aan als glas, maar beter dan oudere vouwbare smartphones.
OPPO Find N (links) en Z Fold3, beide in landscape
Camera en hardware
De overige specificaties van de Find N zijn een stuk minder belangrijk. Het gaat immers om het vouwbare element van de smartphone en alles wat daarbij komt kijken. Als deze telefoon uitkomt, bestaat de kans dat het gaat om een iets ander model met andere specificaties of een andere telefoon met een ander merk erop. We nemen ze toch even door, omdat dan duidelijker wordt in welke richting OPPO denkt.
Om te beginnen met de camera's: de set-up is vrij gebruikelijk voor een smartphone. Alleen valt op dat er geen periscopische zoomcamera op zit, een keuze die Samsung ook al maakte. De diepte in het gedeelte waar de camera's zitten, is immers maar 8mm en het scherm inclusief metalen achterplaat moet daar ook nog in. Er is dus niet veel ruimte voor een grote camerasensor, al is de primaire sensor toch redelijk aan de maat.
Camera's OPPO Find N
Eerste
Tweede
Derde
Front buiten/front binnen
Functie
Primair
Ultragroothoek
Tele
Frontcamera selfies/videobellen
Sensor
Sony IMX766
Sony IMX481
Samsung S5K3M5
Sony IMX615
Resolutie foto
50Mp
16Mp
13Mp
32Mp
Resolutie video
4k60
4k60
4k60
?
Brandpuntsafstand 35mm-equivalent
24mm
14mm (0,6x)
52mm (2x)
?
Sensorgrootte
50mm²
16mm²
13mm²
16mm²
Optisch formaat
1/1,56"
1/3,1"
1/3,4"
1/2,8"
Diafragma lens
F/1.8
F/2.2
F/2.4
F/2.4
In onze tabel voegen we beide 'frontcamera's' samen, omdat het gaat om dezelfde sensors en lenzen. De cameraspecificaties zijn niet uitzonderlijk. Hij heeft een primaire sensor van 50mm² en dat is ongeveer gemiddeld voor een high-end Android-telefoon van 2021. De sensors met ultragroothoeklens en telelens zijn aan de kleine kant, vermoedelijk om de gebruikte ruimte voor de camera's binnen de perken te houden. Veel duurdere telefoons kiezen voor grotere sensors op die plekken.
De Find N kan de camera's aan de achterkant wel voor selfies gebruiken. Je kunt de telefoon immers rechtop zetten en dan het frame zien met het scherm aan de voorkant. Dat is een groot voordeel. Je zou haast denken dat je geen frontcamera meer nodig hebt, maar die zijn er wel. Het gaat om een frontcamera aan de buitenkant en aan de binnenkant. Ze hebben een 16mm² grote sensor met een resolutie van 32 megapixel, relatief groot voor een frontcamera.
De camera's zijn in een preview lastig te vergelijken. Wel kun je dus selfies maken met de primaire camera, die beter is dan welke frontcamera dan ook. Dat is een groot voordeel. Door de vorm heeft hij bovendien een ingebouwd statief en dat is dan weer beter dan welke stabilisatie ook.
Software
De software is ColorOS boven op Android 11. Het gaat om een Chinese uitgave van de software, zonder Google-diensten. Dat is dus niet te vergelijken met een normale smartphone, omdat het vol staat met Chinese apps en uit de doos niet eens beschikte over een toetsenbord in een andere taal dan Chinees. ColorOS heeft splitscreen-multitasking op de Find N door met twee vingers omlaag te vegen over het scherm. Dat werkt prima, al moet je wel even zoeken naar hoe dat precies moet. Ook is er een balk aan de zijkant, eveneens even zoeken, en een manier om apps in zwevende vensters te laten zien.
Het werkt allemaal prima, maar het is in zo'n preview lastig te schatten hoe vaak je apps naast elkaar gaat gebruiken. De software is daar in elk geval klaar voor, maar niet alle apps kunnen dat. Onder meer Instellingen en Camera zijn niet te combineren met andere apps.
Soc, geheugen en opslag
De Find N is laat genoeg om uit te kunnen komen met de Snapdragon 8 Gen 1, maar in plaats daarvan heeft OPPO gekozen voor een Snapdragon 888, vermoedelijk om de telefoon iets eerder in de schappen te kunnen leggen. Dat is een capabele soc, die we dit jaar in veel telefoons hebben gezien, waaronder in de Samsung Z Fold3. Op de Find N staat trouwens ook nog Android 11, terwijl Android 12 toch alweer even uit is.
De modem heeft ondersteuning voor 4G en 5G, ook op de in de Benelux belangrijke frequenties. Wi-Fi 6 ondersteunt hij eveneens en de telefoon kan op twee frequentiebanden tegelijk verbinding maken met wifi, voor in totaal acht kanalen. Op beide banden is 2x2 MiMo aanwezig.
OPPO doet daar, zoals het een high-end model anno 2021 betaamt, 8 of 12GB aan Lpddr5-geheugen bij, gecombineerd met 256 of 512GB aan niet-uitbreidbare UFS 3.1-opslag. Dat is wat je verwacht van een heel dure telefoon en concurrerende telefoons, ook vouwbare, hebben dat eveneens.
Accu en laden
De specsheet vermeldt bij de accu alleen 'equivalent aan 4500mAh', waar we natuurlijk niets aan hebben. Natuurlijk is de accu gesplitst. Veel telefoons van nu hebben meercellige accu's om sneller laden mogelijk te maken, maar bij vouwbare smartphones gaat het bovendien om de gewichtsverdeling. De Find N heeft ook twee accu's. Achter het scherm aan de voorkant zit een 2415mAh en in het gedeelte met de camera's zit nog eens 2085mAh. Dat is samen inderdaad 4500mAh. De accuduur hebben we natuurlijk niet kunnen testen.
Bedraad laden gaat met 33W en in de doos zit een adapter, maar die is in de previewversie niet voorzien van een stekker die je hier in een wandcontactdoos kunt steken. Dat er een adapter bij zit, moeten we er tegenwoordig bij zeggen, want bij sommige andere dure telefoons, zoals de Fold3, is dat niet het geval. Draadloos laden gaat met 15W. Omgekeerd draadloos laden is ook mogelijk, met maximaal 10W.
OPPO heeft met zijn eerste vouwbare smartphone veel dingen beter gedaan dan Samsung met zijn derde Fold. Vooral het formaat en de beeldverhoudingen vallen op. Als je eenmaal het scherm aan de voorkant van de Find N hebt gezien, doet de Fold 3 met zijn 25:9-scherm een beetje komisch aan. De verhouding aan de binnenkant is ook beter. Het gebolde scharnier is eveneens een goed idee, want de vouw is minder zichtbaar en voelbaar.
In de uitwerking zijn echter nog wat dingen te wensen over voor als deze telefoon in Europa uitkomt. Water- en stofdichtheid zouden mooi zijn. Ook het gat in het scherm voor de camera is niet ideaal. In landscape valt het niet zo op, maar in portrait zit het op een onlogische plek. Je kunt je afvragen of de camera weglaten geen beter idee is. Verder is er al wat software die gebruikmaakt van het vouwbare scherm, maar veel is het nog niet.
Deze pauw kan zijn veren mooi uitvouwen, maar de vraag is wat de BBK-familie voor de rest nog gaat doen. Een vouwbare telefoon die alleen in China uitkomt, is leuk, maar pas als hij naar Europa komt, onder dit merk of onder een ander, kan hij stevig concurreren met Samsungs vouwbare smartphones. Zolang Chinese fabrikanten als OPPO, Xiaomi en Huawei hun foldables alleen in eigen land uitbrengen, is dat niet het geval. Wat concurrentie betreft geldt immers: beter één vouwbare smartphone in de hand dan tien in China.
wat is de levensduur van zo'n buigbaar scherm?
Lijkt mij dat het beeld op den duur gaat scheuren, of voor ander problematiek gaat zorgen hoe vaker je het open en dicht doet.
[Reactie gewijzigd door tweakmember op 22 juli 2024 14:05]
Zo lang het scherm langer volledig blijft functioneren dan de levensspanne van het gehele toestel lijkt me dat acceptabel. Zelfs zuinige gebruikers vervangen hun toestel toch wel na een jaar of 5.
Van de Fold 3 kun je de testresultaten opzoeken. Volgensmij komt de gemiddelde gebruiker op een jaar of 10 uit, maar ik ken de nummers natuurlijk niet uit mijn hoofd..
Zelfs zuinige gebruikers vervangen hun toestel toch wel na een jaar of 5.
Me vader loopt nog rond met een Samsung galaxy S3. De batterij is slecht. Zijn gedachte: "ach ja de telefoon doet het gewoon nog. Is die leeg is het lekker rustig en had ik moeten bellen hebben ze pech. Thuis leg ik hem wel weer aan de lader." k vermoed dat die pas weg gaat als die kapot gaat. de batterij echt bijna niets meer kan (minder als 2-3 uur), of mogelijk als youtube niet meer werkt via Chrome browser (want de app werkt niet meer en heeft ook geen updates meer).
Ik hoop dat je vader niet meer doet dan bellen op die telefoon, want die krijgt inmiddels geen beveiligingsupdates meer. Of een telefoon nou nog werkt of niet, je kunt hem na een aantal jaar vaak alsnog afschrijven omdat de beveiliging niet langer adequaat is. Al vraag ik me af hoeveel consumenten daar daadwerkelijk van op de hoogte zijn.
Denk je? De helft gebruikt smartphone enkel voor bellen? Serieus bedoelt of wat? Ik ken eigenlijk niemand die dat doet, zelfs mijn oudtante van 88 doet er meer mee.
Hij doet er alleen op bellen, WhatsApp, YouTube via Chrome en een beetje nieuws erop lezen. Dingen als online bestellen of internet bankieren doet die niet. Sterker nog pinnen doet die ook niet want zijn hoofd is contant betalen sneller dan pinnen of zelfs contactloos betalen. Omdat blijkbaar een paar mensen even moeite hebben gehad is voor hem contant dus sneller. Ook kost pinnen veel banen volgens hem zoals de mensen die geld naar de pinautomaat brengen. Dus hij wil er niets mee.
Daoka's Dad is not the only Person that has a Samsung Galaxy S3. Similarly, the battery in mine is not in good condition, but it is replaceable. I have 2 Elephone P9000 and one has a bulge at the rear. A swollen battery that, technically, is not replaceable. The other Elephone P9000 is fine and dedicated to use in Southern Africa. I use the Samsung S3 for offline GPS work and when I use it it is connected to the usb power supply in the 4x4. I advise Daoka's Dad and me to get a new Samsung Galaxy S3 battery.
Ik heb ook zo n note 3 liggen. De YouTube app is gebrickt en ik kan alleen nog maar kijken via Chrome. Lijkt een eigenschap te zijn aan die oude touchwiz toestellen dat vandaag op morgen niks nog werkt. Zoals mijn note kan je in die van jou de batterij ook vervangen al moet je afvragen of dat nog zin heeft om jou telefoon als een dummy te gebruiken want de app support loopt op zijn einde.
hangt af van hoe je de telefoon gebruikt, maar zeker meerdere jaren.
een paar maanden geleden had ik berekend dat het scherm van mijn z fold 3(volgens test resultaten van samsung) bij mijn gebruik zeker 10 jaar lang mee kan gaan.
levensduur is afhankelijk van het aantal keer dat je het scherm vouwt, dus als je voor elke kleine handeling het scherm open en dicht klapt kan het een stuk korter zijn.
maar nog steeds heb je een paar jaar aan gebruik.
Denk niet dat het echt een probleem is. Mijn Razr toont na meer dan een jaar nog geen enkel teken van slijtage aan het flexibele scherm. En volgens de testen die verschillende fabrikanten gedaan hebben zou je zelfs bij bovenmatig gebruik er 10 jaar ver mee moeten komen.
Voor de eerste generatie Samsug fold stelt men dat je die 40 000 keer open en dicht moet kunnen klappen. Dat komt in de praktijk (volgens Samsung) neer op een levensduur van drie tot vijf jaar. De mijne is nu 2,5 jaar oud en op één kras na nog in prima staat.
De Fold 3 is van een flinterdun glaslaagje voorzien. Dat is bij de vouw iets zachter en dunner en zou dubbel zo lang mee moeten gaan. Oppo gebruikt datzelfde laagje, maar dat wil niet automatisch zeggen dat het net zo lang mee moet gaan. Bij normaal gebruik mag je toch wel minimaal van een jaar of vijf uitgaan.
Bij veel foldables zit het probleem meer in de troep en het vocht wat bij het scharnier achter het scherm kan komen. Samsung heeft dat pas bij de derde generatie redelijk (vuil) tot goed (vocht) onder controle gekregen.
Echt een mooi ontwerp/concept. Als oppo nu met een iets grotere versie zou komen en de selfie camera achter het scherm zou kunnen hiden, hebben ze een winnaar.
Moet hij natuurlijk wel wereldwijd te verkrijgen zijn.
Naar mijn idee is juist de unique selling point van de Find N dat hij juist compacter is... Ik overweeg juist deze over de Fold 3 omdat dit niet meteen een koelkast in mijn broekzak is.
Maar er zit nog wel iets tussen deze en de Fold 3 in. Deze heeft uitgevouwen een 7 inch scherm, de fold 7,4 inch, maar de aspect ratio is anders. De fold is veel hoger. De oppo mag van mij nog wel iets hoger en iets breder.
Ik ben juist wel klaar met al die mega-telefoons die niet fatsoenlijk in je broekzak passen, en niet te bedienen zijn met 1 hand. Helaas bestaan telefoons onder de 6 inch praktisch gezien niet meer. Ik hoop juist dat deze vouwbare telefoons ervoor gaan zorgen dat ze weer normaal draagbaar gaan worden.
Tuurlijk, zo bedoel ik het ook zeker niet! Ik verbaas me wel een beetje over het feit dat er bij een van de weinige nieuwe, kleine smartphones, gelijk wordt gezegd dat ze een grotere moeten maken. Daarin is al keuze zat wat mij betreft.
Maar je hebt zeker gelijk: ieder zijn eigen smaak.
Nou het gaat mij erom dat deze foldable ook in dichte modus gewoon een goede aspect ratio heeft en niet zo een smal scherm als de fold 3. Want dat vind ik gewoon het grootste nadeel van de Samsung fold. Vandaar dat ik het een mooi concept vind, dus niet alleen door de kleine afmetingen.
Heb al diverse reviews van deze foldable voorbij zien komen; mooie hardware, die naar mijn mening beter is, dan die vd. concurentie, aangezien je bij deze Oppo veel minder last hebt van de vouw-gleuf & je een mooi, zowat egaal scherm hebt.
Dat is ook gelijk het eerste wat mij opviel en dat is inderdaad de vouw die je duidelijk ziet bij de fold en dat je deze dus niet ziet bij oppo en hierdoor ook niet "in de weg" zit als je naar het scherm kijkt.
De hardware is grotendeels gelijk. De camera's van de Find zijn beter, maar de schermen zijn minder in maximale helderheid. Het scharnier van de Find moet zich nog bewijzen, maar zal zich niet kunnen meten met die van de Fold 3. De laatste heeft een IP58 certificatie.
De Find wordt niet in Europa uitgebracht en dat kan voor garantie en reparatie een minpunt zijn.
De vouw-gleuf went heel snel daar zou ik bij de keuze niet al te sterk op letten.
Erg interessant. Ik heb nu een Fold 3 en deze bevalt erg goed. Het nauwe coverscherm en de naad op het grote scherm zijn wel jammer maar makkelijk te vergeven. Als deze Oppo in Nederland verkrijgbaar zou zijn zou ik hem zeker overwegen als vervanger, mits de software van Oppo zo goed werkt als die van Samsung.
Over het algemeen wel. Het enige probleem is dat veel android apps hun orientatie baseren op de resolutie van het scherm. Ze kijken voor "rechtop" niet naar de gyro/accelero, maar naar de breedte en lengte van het scherm. De Oppo is opengeklapt nogal vierkant, waardoor sommige apps 90 graden gedraaid openen en weigeren terug te draaien.
Beetje jammer, maar is fixable. En het is een probleem wat alle "vierkante" foldables zullen delen, dus dat gaat vanzelf een keer goed komen
Geldt dit niet alleen voor apps die niet meedraaien? Als ze meedraaien kijken ze namelijk wel naar de gyro en accelerometer. Instagram draait bijvoorbeeld niet mee, en zal inderdaad altijd in portrait geopend worden, waardoor dit op een oude Android tablet die ik nog heb dus altijd 90 graden gedraaid weergegeven wordt als je de tablet in landscape mode gebruikt. Wel draait het mee als ik de tablet in portrait mode gebruik en dan 180 graden draai.
De laatste foto op pagina 3 laat naar mijn mening perfect zien dat Samsung de Fold "verkeerd vouwt". Je ziet de vouw horizontaal lopen. Als je een verticale streep over het midden van de telefoon trekt, zie je dat de voorkant van de Fold in principe ook prima een 18:9 verhouding kan hebben.
Het is me echt een raadsel waarom ze voor het smalle schermpje kiezen terwijl je exact hetzelfde formaat aan de binnenkant kan bereiken door hem over de breedte te vouwen in plaats van over de lengte, waardoor je dan een veel bruikbaarder scherm aan de buitenkant zou krijgen. En je hoeft hem niet te draaien als je een video wilt kijken...
[Reactie gewijzigd door Theratron op 22 juli 2024 14:05]
voor mij is het lange scherm juist meer bruikbaar.
het is al een dikke telefoon, met een breed scherm zou het lastiger zijn om de telefoon vast te houden.
met mijn z fold 3 kan ik net aan mijn telefoon tussen mijn vingers en mijn hand klemmen, en nog steeds de rand van het scherm bereiken.
bij een breder scherm kan dat niet, dan kan ik of niet het hele scherm bereiken met mijn duim, of moet ik mijn telefoon los op mijn vingers laten liggen waardoor ik de telefoon makkelijker laat vallen.
voor 2-handen gebruik of voor kijk- comfort is een breder buiten scherm fijner, maar voor grip is de z fold 3 de meest comfortabele telefoon die ik ooit heb gehouden.
en als ik 2 handen wil gebruiken vouw ik hem uiteraard open, en heb ik een groot (bijna) vierkant scherm.
Hmmm, ik heb zelf enkele maanden de Z Fold 2 gehad, maar ik kon dat smalle scherm echt niet gebruiken. Toetsenbord was veel te smal om er ook maar een simpele tekst op te typen, widgets indelen ging moeilijk, apps werkten niet goed of gaven alles heel klein weer doordat de "lijst" zo lang werd... ik was er al heel snel klaar mee. Door het apparaat zelf kleiner te maken (de Oppo is veel minder groot) denk ik dat het bredere scherm alsnog goed in de hand ligt. Maar dat is een aanname hoor. Als hij hier ooit in de winkel komt te liggen wil ik het in ieder geval graag eens proberen : )
Mooie telefoon. Ik ben vooral benieuwd wanneer Apple met de eerste prototypes gaat komen. Lijkt me geweldig, een iPhone wanneer dichtgeklapt, een iPad mini achtig apparaat, wanneer je hem open klapt. Best of both worlds. Het liefste natuurlijk met Apple Pencil support op het grote scherm.
Ik vind vouwbare telefoons echt een toffe ontwikkeling doormaken. En Oppo laat nu zien hoe het ook kan. Helaas heb ik zelf nog nooit een vouwbare telefoon in handen gehad, maar het lijkt me een prachtig systeem om mee te werken.
Persoonlijk denk ik dat dit nog wel even gaat duren bij Apple. Apple wil alles vaak tot in perfectie op orde hebben voordat ze iets uitbrengen. Denk dat Apple een voelbare vouw in het scherm bijvoorbeeld niet acceptabel vind, lijkt mij dat ze daar geen concessies op willen maken. Maar dat is van mijn kant puur speculatie, ik heb er geen bronnen voor, of over gelezen. Misschien is het überhaupt wel de vraag of Apple een vouwbaar toestel wil maken.
Desondanks ben ik er zelf ook wel heel benieuwd naar, en een beetje naar het prijskaartje. Waarvan ik nu al weet dat ik hem niet zal kunnen betalen.
Ik betwijfel of die 'perfectie' het probleem is. De gigantische notch in het scherm zou ik namelijk ook een concessie noemen. Ik vermoed eerder dat ze niet zichzelf in de vingers willen snijden. Nu kopen veel mensen namelijk een iPhone én een iPad, maar met een vouwbare telefoon verkopen ze nog maar één product.
Zolang er nog geen grote hype rondom vouwbare telefoons is, zie ik Apple er nog niet in springen. Financieel is het waarschijnlijk gewoon nog niet aantrekkelijk genoeg.
Dat is een kwestie van iets verder vooruit kijken. Je kan altijd beter jezelf kannibaliseren dan door een ander opgegeten worden. Zo hebben ze dat bij Apple al meerdere keren gedaan.
iPhone at de iPod op
iPad kannibaliseert de Mac
Nieuwe generatie AirPods komt dichter bij AirPods Pro
Je voorbeelden kloppen alleen niet. Een vouwbare telefoon zou niet een nieuwe productlijn zijn die één product om zeep helpt, maar twee producten. De iPhone verving de iPod touch, maar meer ook niet.
De iPad kannibaliseert de Mac nauwelijks. Dat zijn twee verschillende producten die bij veel consumenten naast elkaar gebruikt worden.
De Airpods die dichter bij de Airpods Pro komen, is al helemaal een vreemde. De normale editie ligt dit jaar misschien iets dichter bij de Pro dan eerder, maar dat kan bij een volgende generatie weer anders zijn. De Macbook Air en Macbook Pro zijn ook vaak naar elkaar gegroeid en weer uit elkaar gegaan, maar ma al die generaties hebben we nog steeds beide modellen.
Je beeld van iPad-gebruik klopt niet, er worden er 2 x zoveel van verkocht als Macs. Dat de Mac ook groeit klopt.
Je kan het ook zien als concurrentie. Doordat er een iPhone en een MacBook zijn ontstaat er van 2 kanten druk op de iPad, net zoals dat voor een MacBook geldt door de iPad en de iMac.
Het maakt ook niets uit hoeveel producten er opgegeten worden. Apple bestaat namelijk niet in een vacuüm. Je kan het beter zelf doen dan door een ander laten doen.
Ik zie ook niks anders dan 2 normale telefoons die aan elkaar zijn geplakt. Het enige verschil is dat het scherm doorloopt. Je moet dat grote scherm en het opvouwen wel heel belangrijk vinden om dit te kiezen.
Als smartphones zo dun worden dat het eigenlijk weinig meer uitmaakt of je een normale of opgevouwen telefoon hebt dan zie ik het nog wel wat worden.
Dit vind ik er eigenlijk niet futuristisch maar heel oubollig uitzien. De nieuwe nokia communicator lijkt het wel.
Mooi dat er meer foldables concurrentie komt. Ik heb nu 14 maanden een fold 2 en ben er nog altijd blij mee (ik zit er eigenlijk wat te veel op ) Grootste pluspunt voor mij bij deze Oppo is zeker het bredere 'coverscreen' (het voorscherm) want bij de Samsung folds typt het net niet lekker weg op dat dunnere scherm.