De Nikon D700 is eenvoudig te gebruiken. Toeters en bellen in de vorm van speciale programma's voor portret, landschap of macro zijn niet aanwezig: de gebruiker zal het moeten doen met de P-, A-, S- en M-modes. Professionele gebruikers zullen dat eerder toejuichen dan problematisch vinden. Zij zullen het ook waarderen dat de D700 een betrekkelijk kleine en lichte behuizing combineert met de kwaliteit van een full frame beeldsensor.
Ook wat de menustructuur betreft scoort de Nikon punten op gebruiksgemak. De D700 heeft gemakkelijk te doorgronden menu's waarachter zeer veel instellingen schuil gaan. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld front- en backfocusproblemen van een objectief corrigeren en speciale instellingen maken voor studiofotografie, natuurfotografie en flitsfotografie. Al deze instellingen met een simpele druk op de knop te activeren.
De conclusie luidt dat Nikon een volwaardige full frame camera heeft uitgebracht die weliswaar kleiner is dan zijn grote broer, maar er wat betreft beeldkwaliteit niet voor onderdoet. De grote verschillen tussen de grote D3 en de kleine D700 zitten met name in de snelheid en in de energiebron: voor de D700 is dat een EN-EL3e-accu, terwijl de D3 een EN-EL4-joekel meetorst. Op maximale snelheid kan de D700 vijf beelden per seconde maken, terwijl de D3 per seconde negen foto's kan schieten in full frame. Met de optioneel verkrijgbare batterijgreep schiet het maximaal aantal beelden per seconde weliswaar omhoog naar acht, maar hierdoor gaat de relatieve compactheid van de D700 verloren.
Hoewel de Nikon D700 nauwelijks een vergelijkbare tegenhanger heeft, is de vergelijking met de Canon 5D toch snel gemaakt: het betreft in beide gevallen een 12-megapixelcamera met een full frame sensor. Toch houdt de vergelijking hier op, want de Nikon heeft veel meer in huis dan de drie jaar oudere Canon. Zo haalt de Nikon D700 vijf beelden per seconde en heeft de camera maar liefst 51 autofocuspunten. Dat zijn er 42 meer dan de Canon 5D heeft. De Nikon is lichtgevoeliger en geeft minder beeldruis bij hoge iso-waarden. Tel daarbij op dat de camera een zelfreinigende sensor heeft, een goede autofocustracking, een display met 920.000 beeldpunten en een hdmi-uitgang, en de slotsom luidt dat de Nikon D700 zich in een klasse hoger bevindt dan de tegenhanger van Canon.