Door Pieter Molenaar

Nikon D5000: een eerste impressie

D90 in vestzakformaat

Nikon heeft met de D5000 een interessante nieuwe instap-dslr in zijn assortiment. De camera overklast de goedkopere D60 en heeft een groot deel van de features van de D90 gekregen, waaronder de 12,3-megapixel cmos-beeldsensor, het elfpunts autofocussysteem, live view en de mogelijkheid om video in 720p op te nemen.

Toch is er ook zeker onderscheid tussen de D5000 en de D90. Zo heeft de nieuweling een kleinere lcd met een lagere resolutie en ligt de snelheid van de camera lager. Bovendien heeft de D5000 geen ingebouwde scherpstelmotor, zodat het brede assortiment van AF- en AF-D-lenzen niet gebruikt kan worden. Gelukkig heeft Nikon inmiddels AF-S-versies van de 35mm- en 50mm-primes uitgebracht, zodat het ontbreken van de af-motor in de body minder problematisch is dan destijds bij de introductie van de D40.

Instellingen zijn bij de D90 sneller aan te passen door de aanwezigheid van extra knoppen voor onder meer de autofocusinstellingen en de belichtingsmeting. Een nadeel is weer het ontbreken van een top-lcd voor een overzicht van de actuele camera-instellingen.

Vervelend is dat Nikon geen batterijgrip voor de D5000 uitbrengt. De camera beschikt net als de D60 niet over de interne contacten om een ontspanknop in een dergelijke grip te laten werken. Ook kan de D5000 geen draadloze flitsers aansturen zonder extra hulpmiddelen.

De vergelijking met de recent aangekondigde Eos 500D is snel gemaakt, maar deze Canon-dslr kost bijna 900 euro en concurreert dan ook eerder met de D90. De 500D heeft een af-systeem met negen punten en is uitgevoerd met een 3"-lcd met vga-resolutie. De 500D kan bovendien 720p-video met 30fps opnemen; 1080p-video behoort ook tot de mogelijkheden, al is de snelheid dan beperkt tot 20 frames per seconde. Ook de resolutie van de 500D is met 15,1 megapixel hoger dan de 12,3 miljoen beeldpunten van de D5000 en de D90.

Waarschijnlijk zal de straatprijs van de D5000 uitkomen op ongeveer 600 euro, minder dan de D90 en de Eos 500D, maar meer dan de D60 en de Eos 450D. Vanaf 1 mei kan de nieuwe Nikon zichzelf bewijzen, want vanaf die datum ligt het toestel in de winkel.

Reacties (31)

31
30
8
3
0
0
Wijzig sortering
Ik ben de trotse bezitter van een Nikon D60 en tevens opzoek naar een opvolger. Ik keek met smart uit naar de opvolger van de D60 en moet heel eerlijk toegeven: ik ben een beetje teleurgesteld.

Wat zijn voor een hobby fotograaf nu belangrijk: filmen? waarom? ik wil foto's maken geen video's. Ok ik geef toe het is een leuke toevoeging maar voor de meeste mensen die 700 euro voor een spiegelreflex neerleggen niet van doorslaggevend aard.

Eigenlijk is het enige waarvoor ik naar de D5000 zou overstappen de 11 punt auto focus. De drie in de D60 is aan de karrige kant. Daar staat weer tegenover: bijna 2 keer zoveel geld... oef, da's niet mis. En het meest vervelende: Canon en Sony houden niet fijn vast! Erg mooie toestellen maar ik kan ze niet lekker vasthouden. (Dit was ook de reden waarvoor ik een Nikon gekozen heb)

En dan het prijs verschil naar de D90. De D90 wordt tegenwoordig rond de 700 a 750 euro aangeboden. (ik geef toe 150 euro is veel geld) terwijl de D5000 600 euro moet opleveren (al moet ik zeggen dat op andere sites rond de 700 pond wordt aangehouden en vind ik 600 euro voor de straat prijs denk ik erg optimistisch...)

Ik denk dat beginnende (hobby)fotografen dit als een mooie instap zien, maar dat er maar weinig mensen zullen overstappen die al een D40/D40x/D60 hebben. Laat staan overstappers van een ander merk.

Simpelweg vind ik het een te kleine vooruitgang (dingen die ik in een camera wil hebben) voor een te grootte prijs (wat nog kan veranderen als ik hem zelf in handen gehad heb en er mee heb kunnen spelen...
Anoniem: 135995
@shakedown15 april 2009 17:10
En bracketing is wat ik nog wel es mis op een D60... Maar ik stap sowieso liever over op de D90. Ben met je eens dat deze 5000 weinig meerwaarde heeft t.o.v. de D60.
Ehm wat te denken van (D5000 vs D60):
- CAM1000 i.p.v. CAM530
- 11 punts TTL AF
- 3D tracking
- MAX ISO 6400 t.o.v. 3200
- Minder ruis ISO>800
- Meer W/h accu
- 4 fps vs 3 fps
- Uitgebreide D-lightning.

emz enz enz.
Lees maar eens de hands on van DPREVIEW.
Het zijn juist die kleine dingen wat dit gewoonweg een mini D90 maken afgezien van het veel betere LCD van de D90....

Qua prijs moet ik je gelijk geven. Doe mij maar voor die paar tientjes meer een D90
Anoniem: 204380
15 april 2009 14:03
Mmmzz nikon nikon.
Ik krijg een klein beetje het idee dat ze niet luisteren naar hun klantenkring en maar wat op de markt zetten. Tevens voor dit geld heb je een Canon 1000D die ik nog liever in gebruik zou nemen dan deze nikon.

Daarnaast, wat dacht je van zand/stof tussen dat klap/draaibaar lcd? Je zou maar in Egypte gaan fotograferen. Nee bedankt Nikon zo maken jullie mij niet tevreden.

Maar goed daarom ben ik ook Zeer tevreden met mijn Canon natuurlijk ;)
Ook de prijs van de door jouw genoemde Canon EOS 1000D is super (let op, de link is mét een 18-55mm IS lens!).

Je krijgt een zelfcleaning sensor, 3.5 FPS op 10 megapixels, wél aansluitingen voor flitsers, wél batterygrip mogelijkheid, ook liveview enz.

Maarja dan heb je nog geen filmmodus,
maar daarvoor koop je ook geen spiegelreflex (persoonlijke mening).
Nikon mag het segment rond de 50D, 5D Mark II e.d. wel eens gaan invullen.

Ok, maar voordat fanboys me wegmodden, ik kies voor Canon omdat de bediening logischer is imho, maar toegegeven dat een gemiddelde Nikon iets minder ruis produceert.
Voor de 50D heb je toch volgens mij de D300 en voor de 5D Mark II heb je de D700. Waarbij de D700 nog iets goedkoper is als de 5D MII.

Persoonlijk vind ik zelf de bediening van Nikon juist iets logischer. Maar het is waarschijnlijk gewoon maar net wat je gewend bent.

En tja het is natuurlijk altijd de fotograaf die de foto maakt en je camera/objectief is een hulpmiddel....
Anoniem: 204380
@hiostu15 april 2009 15:25
Het zou wel enorm prettig zijn dat je "hulpmiddel" zoals jij het noemt, snel reageert en aanpast op de wensen/omgeving van de fotograaf, en niet dat je 10 vingers moet gebruiken om 1 functie uit te voeren. Ik heb Nikon, Olympus, Casio en Canon vastgehad en geprobeerd. De Canon is gewoon echt gebruiksvriendelijker.

Maar goed je mag natuurlijk je eigen mening hebben.
De D5000 heeft wel aansluiting voor een flitser, alleen niet de mogenlijkheid om dmv de ingebouwde flitser een externe flitser draadloos aan te sturen.
Dj TerraByte,

De prijs is inderdaad echt een spotprijs te noemen voor wat je er voor terug krijgt. Maar om eerlijk te zijn, dat ben ik ook niet anders gewend van Canon.

Filmen laat ik wel over aan hollywood. Als ik een SLR koop dan koop ik die omdat mijn foto`s moeten spetteren. En zo is dat bij een videocamera hetzelfde voor film (persoonlijke mening).

Als je een hele avond op stap gaat om nachtfoto`s te maken dan weet ik ook uit ervaring dat "geen" batterygrip een heel groot nadeel kan zijn.
Totdat jouw volgende Canon óók filmpjes kan maken en je er dán opeens mega lyrisch over gaat zijn. Iets dat je niet hebt heeft iemand al gauw "niet nodig".
Jazeker, daar heb je helemaal gelijk in.
Als je een Canon EOS 5D Mark II kunt betalen en je filmt vrolijk in Full HD...
Dan roep je ook wel dat filmen op een DSLR nut heeft :D

Helaas moeten we nog even sparen voor deze camera's écht betaalbaar worden.
Hopelijk komt Nikon of Canon al snel met een nieuwe camera om de 5D Mark II naar onderen te drukken.
Ik heb de 50D dan ook voor 1400 euro gekocht.
Als de 2500 euro kostende 5D Mark II gaat zakken onder de 2000 eurootjes
dan weet ik het wel ;)
Als je een Canon EOS 5D Mark II kunt betalen en je filmt vrolijk in Full HD...
Dan roep je ook wel dat filmen op een DSLR nut heeft :D
Ik heb een 5D mkII maar vind het filmen een grappige toevoeging die leuk is als je toevallig iets grappigs ziet wat je op youtube wilt plaatsen ofzo maar nuttig is het verder niet zolang er geen auto focus op zit zoals bij een gewone camcorder.
Ok dan :(
Dus dat is dus helemaal niet zo vet als dat ik durf te hopen...
Nu weet ik niet of lichtsterke lenzen op de 5D Mark II leuk zijn om te filmen, maar toch lijkt het me erg gaaf om op 300mm te filmen of op F1.2 (lekker lichtsterk).

Misschien dan ook handig voor eventuele toekomstige Nikon D5000 gebruikers om vooruit te blijven denken : DSLR = dus geen vervanging van je camcorder.
Alleen al omdat je dan moet blijven focussen.
waar haal jij een 300mm F1.2 lens vandaan? Ah.. het was OF.

Als je filmen leuk vind, is dat natuurlijk een leuke aanvulling op een camera. Maarja, de nadelen zijn wat minder leuk. Geen autofocus en alle geluiden van je camera (piepjes, aanraken van de lens, IS) komen duidelijk hoorbaar op de film. Dus je zal een externe mic moeten gebruiken.

Ik heb geen idee of Nikon wel autofocus heeft bij de liveview maar Canon heeft het op dit moment nog niet.

Wat wel leuk is maar ook daar zit weer een nadeel aan.... Je kan foto's maken terwijl je aan het filmen bent. Je ziet wel wat op je film maar je heb dan wel een 21MP foto van het gebeuren. Alleen de flits werkt dan niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 48923 op 16 april 2009 10:50]

Anoniem: 204380
@Brad Pitt15 april 2009 14:54
Zelfs dan zou ik hem niet gebruiken op mijn SLR. Ik hou nou eenmaal van stil leven :p

En de Canon is daarbij mijn Rembrandt onder de spiegel reflexen.
Dan toch stiekem de 5D Mark II kopen ;) dan heb je namelijk een ziekelijk grote 21 megapixel RAW om lekker photoshop in te laten stikken :D
Crop until you drop.
En dan plots vind je de filmfunctie... toch wel erg leuk ;)

Maargoed, hier ook de Nikon D5000.
Voor deze prijs is het leuk om ook de beginnende, filmende DSLR fotograaf een kans te geven (denk aan journalistiek taferelen).
Dan neem je toch een extra accu mee? Past makkelijk in elke zak en kost ong. 10 seconden om te verwisselen...
Welke fabrikant luistert dan wel naar haar klantenkring? Ik kan me persoonlijk niet inbeelden dat iemand een 15mp sensor verkiest boven een betere 12mp sensor, toch lijkt de megapixelrace volgens sommige fabrikanten nog niet voorbij te zijn. Ik krijg een beetje het idee dat als fabrikanten alleen naar hun klassieke klantenkring zouden luisteren dat er nog heel weinig instapmodellen over zouden blijven.

Deze camera is niet ter vervanging van een F80 of D80 maar als eerste SLR voor iemand die meer dan een compactcamera wil, maar geen zin of tijd heeft alle functies uit te zoeken. En juist voor deze markt wil een draaibaar scherm of filmopname nog wel wat betekenen in de keuze.
Anoniem: 204380
@Jelle E15 april 2009 15:09
Ik als ik een fabrikant zou zijn en een DSLR zou ontwikkelen, dan ging ik eens goed kijken naar mijn community. Pixels is leuk maar geen must of je moet flink gaan croppen zoals Dj terrabyte zegt. Ik merk dat daar de 15 mp van de 50D toch zeker zijn voordeel heeft.

Kijk ik weet dat deze camera geen vervanging is van een andere DSLR. Maar voor dit geld verwacht ik gewoon net dat beetje meer. Ik persoonlijk heb dan geen film nodig in mijn DSLR filmen jullie er maar lekker op los, dan worden ondertussen mijn foto`s en compo`s nog beter :)

Als je een compactcamera wilt, dan moet je er een halen en geen DSLR.

Je koopt toch ook geen wasmiddel als je brood nodig hebt?
Voordat mensen gaan happen op 15 megapixels, de megapixel race, hoge iso ruis etc.
Ik merk het omgekeerde met mijn 50D t.o.v. reviews over 40D versus 50D.
Ik heb duidelijk minder ruis t.o.v. een 40D van een oom van mij.
Dit rond iSO 800.

En bij veel licht is een hogere iso juist prettig, omdat je snellere sluitertijden kunt kiezen en door het vele licht valt eventuele ruis juist hardstikke mee.

Laten we nu niet blijven roepen wie wel en niet wil filmen, hoofdmoot is dat mijn oude trouwe EOS 350D zijn geld altijd waard is geweest en de nieuwprijs voor de 50D ook.
Ik vermoed dat ook de Nikon D5000 zijn geld meer dan waard is.

Het is alleen zo dat ik puur voor het fotograferen eerder een Canon EOS 1000D aanraad ipv deze Nikon D5000 (die o.a. duurder is door de filmfunctie).
Ook een Canon EOS 450D zou een leuke tip zijn, tenzij je écht wilt filmen.
Met voldoende licht inderdaad, maar dan maken zelfs mobieltjes soms best leuke foto's. Een reden om een slr ook te gebruiken is de prachtige mogelijkheden om ook in het donker mooie foto's te kunnen maken. Maar dan gaat het ruisverhaal bij hoge ISO's al heel snel een rol spelen.
het grappige is dat ik dan weer graag nachtfoto's maak.
En daar maakt het allemaal geen drol meer uit, je neemt een lange sluitertijd en je bent klaar op iSO 100 en F8.

Maar ik heb inderdaad een primelens (of ander lichtsterk glas) nodig voor de avond-actie-foto's.
Ok, zet ik mn 580 EX II erop dan speel ik vals ;)
Gelijk heb je dus, de megapixel race eist dáár wel zijn tol.

Hoewel het croppen op 15 megapixel toch een heerlijkheid blijft.
Zeker als de foto in het licht gemaakt is, dan is 15 megapixel ook echt 15 megapixels.
Ik heb een 40D, maar vind dat Canon ook bar weinig luistert hoor. Wat mij vooral stoort is dat de firmware updates nooit iets nieuws toevoegen, waarbij dit wel kan als ik een nieuwe camera koop (terwijl het puur softwarematige zaken zijn soms). Ook mag er soms wel iets meer verschil zitten tussen verschillende modellen.
Persoonlijk vind ik dat filmen erg handig!

Ik kan met mijn 100-400 lens zometeen de kuikentjes filmen die gevoerd worden in de boom aan de overkant van mijn sloot. Als je die afstand wil halen met een HD video camera ben je nog al wat centjes kwijt. En natuurlijk mijn 50D en zo'n ultrasonic lens die zijn niet goedkoop maar ik kan zowel goed fotograferen als eens een HD filmpje maken.

Overigens vond ik de bediening van nikon altijd al ongemakkelijk maar daar is geen verbetering in gekomen. En een fan van draaiende schermpjes ben ik ook niet.

nu ben ik zelf gewoon een canon fan, en ik heb er behalve 1 losse spiegel nog nooit problemen mee gehad.

en ik heb verschillende keren een d200 of d300 van nikon in mijn handen gehad maar dan merk ik toch een aantal vervelende verschillen. En niet alleen in gebruiks gemak maar ook het lenen van lenzen van andere nikon fotograven word lastiger, iemand met een d200 kan zijn lens niet volledig werkend uitlenen aan iemand die zometeen die d5000 heeft.

Ook vraag ik me af hoe ze aan die 5000 komen?

BIj canon is het wat logischer
xxxxD amateur
xxxD amateur met geld
xxD semi pro
xD pro

en bij nikon?

Dxxxx amateur?
Dxx ook amateur? (met geld 80/90)
Dxxx semi pro
Dx pro

beetje verwarrend.
Niet zo moeilijk om te zien hoe ze aan het nieuwe typenummer komen: Alle Dxx nummers waren al op.. :)
Blijkbaar wel Nikon geen lagere nummers dan D40 gebruiken, en D61,D62 etc. ziet er ook niet heel spannend uit. De vraag is wel hoe dan de opvolger van de D90 gaat heten...
Ik heb meer discussies over het typenummer voorbij zien komen, maar ik denk dat dit uiteindelijk weinig uitmaakt als hij eenmaal in de winkel ligt.

Ik vind overigens de bediening van Nikon camera's weer een stapje boven die van Canon liggen, en dat geeft maar weer aan in hoeverre het persoonlijke voorkeur is. Ik heb bijvoorbeeld met mijn grote handen moeite om de xxxD camera's van Canon comfortabel vast te houden.
Is het nou echt zo lastig om te beseffen dat je de introductie prijs van de D5000 niet kan vergelijken met de pricewatch prijzen van verschillende camera's die al maanden te koop zijn? De D90 kostte toen ie voor het eerst in de PW te vinden was ook meer dan 1000 euro en ook de D60, een nadrukkelijk eenvoudiger model, zat bij introductie boven de 600 euro ;)

Deze D5000 past dus prima tussen de D60 en D90 in. Zowel qua specs als qua prijs. Een interessante concurrent voor Canon's 500D denk ik zo :)
Waarom klaagt iedereen zo over het kunnen filmen met een Dslr?..

Ja het kan, en nee, het zit er niet op omdat de ontwerpers van de toestellen gedacht hebben "heuj, das een vette feature voor een FOTOcamera die iedereen zeker moet gaan gebruiken"

Het zit er op omdat de stap van live-view naar daadwerkelijk bewegend materiaal opnemen gewoon klein is. Wat softwarematige handigheidjes en je maakt van je live-view only toestel zo ineens een toestel waar je mee kunt filmen. Één fabrikant heeft dit ontdekt en de rest kan dan niet achterblijven op de huidige markt.
staat rechts, de body kost ongeveer 750 euro.
Maar zoals Tweakers als schrijft: de straatprijs zal waarschijnlijk op ca. 550 euro uitkomen. Je zult even moeten wachten tot ná 1 mei 2009; dan zal de prijs een stuk lager liggen dan nu.
Klopt, maar nu hebben ze een pricewatch linkje toegevoegd. Dus toch vergeten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee