Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Een accu van 4500mAh is gemiddeld

De groei lijkt eruit bij smartphone-accu's

07-10-2021 • 06:00

42

Multipage-opmaak

Inleiding

Het was onverwacht een van de meest gelezen reviews van 2017: het artikel over de Lenovo P2. De fabrikant had een 5000mAh-accu in een telefoon gestopt en in die tijd was dat een ongelofelijk grote capaciteit. De gemiddelde capaciteit van een smartphone-accu lag rond 3000mAh. Inmiddels is het volstrekt normaal; veel telefoons hebben een accu van rond 5000mAh in hun behuizing. In dit verhaal kijken we naar de gemiddelde accucapaciteit van smartphones sinds 2014 en de ontwikkelingen in het afgelopen jaar.

De specsheets van telefoons lieten iets raars zien: de accucapaciteit lijkt vaak te blijven haken op 5000mAh. Nieuwe telefoons hebben vaak geen grotere accu meer dan hun voorganger, zo lijkt het. Dat is uiteraard een veronderstelling en er is maar één manier om uit te vissen of het klopt: door te kijken naar alle smartphones die afgelopen jaar in de Pricewatch zijn verschenen.

De afgelopen jaren brachten we al in kaart hoe het stond met de gemiddelde accucapaciteit in smartphones. Daarbij bleek dat hij stevig toenam, tot een gemiddelde van 4500mAh vorig jaar. Hoe zou het nu zijn?

Achtergrond van foto boven artikel: Weiquan Lin / Getty Images

Lenovo P2
Lenovo P2, met AA-batterijen eromheen. Er waren ooit pda's en telefoons die oplaadbare batterijen gebruikten, maar de P2 heeft een ingebouwde accu.

De gemiddelde capaciteit

Het is grappig, maar de gemiddelde accucapaciteit lijkt enigszins seizoensgebonden. Hoewel telecombeurzen de afgelopen jaren een beetje lastig waren te organiseren, kwamen veel fabrikanten alsnog op hetzelfde moment in het jaar met nieuwe modellen. De hoogste capaciteit voor de gemiddelde smartphone-accu zien we al twee jaar achter elkaar terug in het eerste kwartaal.

Wat nauwkeuriger gezegd: de piek lag in 2020 in de lente en dit jaar in de winter. Dat komt vermoedelijk deels door de gepresenteerde telefoons. De eerste helft van het jaar staat bekend om het presentatiemoment van nieuwe topmodellen van bijvoorbeeld Samsung en Xiaomi, maar in het kielzog daarvan verschijnen ook de nodige game-telefoons die veelal beschikken over grote accu's. In het najaar verschijnen de iPhones en de lage capaciteit van de accu's daarvan drukken het gemiddelde natuurlijk weer een beetje. We noteerden elk kwartaal tussen de 50 en 80 nieuwe modellen in de Pricewatch. De datum van de eerste prijsvermelding is daarbij leidend.

Het gemiddelde neemt jaar op jaar nog steeds toe, maar de grote groei is eruit. In het derde kwartaal van 2021, het meest recente kwartaal dat we konden meenemen, lag het gemiddelde rond 4500mAh. Dat was in de kwartalen ervoor ongeveer 4700mAh.

Dat de groei eruit is, zie je aan het verschil ten opzichte van vorig jaren. De gemiddelde capaciteit nam tussen 2020 en 2021 in de zomer met een magere 16mAh toe. Het jaar ervoor ging het nog om een stijging van 627mAh.

Dat zien we ook terug in een grafiek met de jaar-op-jaargroei van de gemiddelde capaciteit. Een klein dipje is duidelijk niet uniek, want halverwege 2018 gebeurde hetzelfde. Alleen was het toen duidelijk een knik, terwijl de groei nu al een half jaar mager is. De rek is er kennelijk uit.

Waarom de groei stokt

Waarom zou de accucapaciteit niet meer toenemen in telefoons? Natuurlijk kunnen er oorzaken liggen bij de toelevering van accu's of in een technische hobbel die de groei in capaciteit tegenhoudt. Een veronderstelling zou kunnen zijn dat de grootte van de accu in de pas loopt met de grootte van de telefoon. Een accu met meer capaciteit is bij gelijkblijvende omstandigheden immers fysiek groter. Daarom hebben we gekeken naar de grootte van telefoons.

Telefoons lijken gestopt met fysieke groei. Elk jaar werden telefoons een beetje groter, maar voor het eerst in jaren hebben we het afgelopen kwartaal de omgekeerde trend gezien. Telefoons werden een stukje kleiner dan telefoons in dezelfde periode vorig jaar.

Nu kun je dat grotendeels op het conto schrijven van het trio relatief kleine iPhones dat verscheen. Aan de andere kant: die zijn even groot als vorig jaar, al kwam de mini toen uit in het vierde kwartaal in plaats van het derde, omdat Apple hem had uitgesteld.

De geschetste trend hangt vooral samen met het langer worden van schermen in de periode tussen 2017 en 2020. In die tijd ging een smartphonescherm van 16:9 naar ongeveer 19,5:9 of 20:9. We zien nu weliswaar smartphones met langere schermen, zoals 21:9, maar de meeste zijn blijven hangen op ongeveer die schermverhouding van vorig jaar.

Gemiddelde telefoons per jaar, 2014-2021
Gemiddelde telefoons per jaar, 2014-2021

De gemiddelde telefoon is dus niet groter geworden en dit jaar is de OnePlus 9 in dit opzicht de meest gemiddelde telefoon die we konden vinden. De vraag is natuurlijk of we een historische relatie kunnen zien tussen de groei in het formaat van smartphones en de groei in accucapaciteit. Daarom hebben we de jaar-op-jaargroei daarvan tegen elkaar afgezet.

Die relatie lijkt er te zijn, vooral bij de groei in lengte. De pieken en dalen hebben hetzelfde verloop als bij de accucapaciteit, behalve bij het dal rond de zomer van 2018, toen telefoons even een stukje minder breed werden.

Dit is dezelfde grafiek, maar dan omgezet naar een indexcijfer van groei; de maximale groei is 100. In deze grafiek is te zien dat er inderdaad een stevige relatie is tussen de groei van de smartphone en de groei van de accu.

Het effect op de accuduur

Voor dit verhaal kijken we naar alle telefoons die we de afgelopen twee jaar hebben getest in het testlab. We testen meer dan honderd verschillende modellen per jaar, variërend van de duurste tot de goedkoopste. Hieronder zie je de gemiddelden.

We hebben er even een indexcijfer van gemaakt, want accucapaciteit slaan we op in mAh en accuduur in minuten. Dat zijn verschillende eenheden die lastig op een andere manier in een grafiek zijn te vatten. In de cijfers is duidelijk te zien dat de gemiddelde capaciteit en gemiddelde accuduur elkaar aardig volgen, al zijn er verschillen. De accuduur is gebaseerd op de browsetest die wij met wifi uitvoeren.

We hebben ook uitgerekend hoe lang een telefoon doet met 100mAh; accuduur gedeeld door capaciteit dus. Tussen telefoons onderling bestaan grote verschillen, maar gemiddeld is het resultaat opvallend consistent. In 2019 deed een telefoon gemiddeld 17,5 minuut met 100mAh, in 2021 is dat 17,4 minuut. Al die blabla dat een bepaald scherm of een soc een telefoon zuiniger maakt, is dus niet in deze cijfers terug te zien.

De gemiddelde capaciteit van de accu volgt het gemiddelde over de hele markt. In 2019 was dit ongeveer 3600mAh, nu komt het uit rond 4500mAh. Ook is het interessant om te kijken naar telefoonseries van diverse fabrikanten, om zo in beeld te hebben hoe de accucapaciteit zich daar heeft ontwikkeld.

Bij iPhones gaat het om de 6, 6s, 7, 8, XR, 11, 12 en 13 van het 'reguliere' formaat. Daarbij valt op dat de accuduur piekte bij de iPhone 11 in 2019 en vervolgens behoorlijk afnam bij de 12. Vervolgens herstelde zich dat weer iets bij de 13. Daarbij valt op dat de accucapaciteit van de 13 wel groter is dan die van de 11, maar in de browsetest scoort hij minder. Dit is een duidelijk teken dat er componenten in zitten die meer stroom vragen.

Bij Samsung zien we dit jaar geen stijging in accucapaciteit: de S21 heeft dezelfde 4500mAh-accu als de S20. Het resultaat van de accutest viel wel hoger uit, dus lijkt het erop dat de gebruikte onderdelen zuiniger waren. De piek lag bij de Galaxy S7; daarna heeft de 'reguliere' Galaxy S niet meer zo goed gescoord op de browsetest.OnePlus is de vreemde eend in de bijt. De accucapaciteit neemt al jaren steevast toe, maar de accutest kwam lager uit. Dat ligt vermoedelijk aan het scherm.

Tot slot

De stormachtige groei van de accucapaciteit van smartphones in de afgelopen jaren is ten einde gekomen, zo lijkt het. Een gemiddelde accu heeft nu zo rond 4500mAh, waarbij ook 5000mAh nog een veelvoorkomende accucapaciteit is. Weinig telefoons hebben een capaciteit die groter is. Ook de kleinere accu is aan het uitsterven, behalve bij iPhones; de 13 Pro Max doet aardig mee met 3900mAh, maar de iPhone 13 en 13 Pro zitten rond 3000mAh en de mini zit daar weer onder. Dat zijn accu's die we in de rest van de smartphonemarkt al een tijdje niet meer zien.

Het stoppen van de groei lijkt samen te hangen met het stoppen van de groei van smartphones an sich. Ze worden niet langer meer langer of breder en als je kijkt naar het verleden blijkt dat er al jaren een stevige relatie is tussen de grootte van telefoons en de capaciteit van de accu's. Dat is logisch, want grotere telefoons hebben meer ruimte voor de accu.

Nu zijn er ongetwijfeld ook subtielere redenen die meespelen. Zo maken fabrikanten meer ruimte vrij voor grotere camerasensors in de behuizing en moeten 5G-antennes, vooral die voor mmWave-frequenties, in sommige behuizingen een plekje krijgen.

De accuduur lijkt gemiddeld toe te nemen als we kijken naar alle geteste telefoons. De accuduur van nu komt gemiddeld een kwart hoger uit dan twee jaar geleden, terwijl de accucapaciteit ook met een kwart is gegroeid. Ten opzichte van de afgelopen kwartalen zien we echter nauwelijks meer groei: gemiddeld doet een telefoon nu bijna dertien uur over de browsetest, begin dit jaar was dat bij benadering even lang.

Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat. Hoe gek het ook klinkt: zodra telefoonschermen weer langer worden, worden telefoons groter en kun je grotere accu's en dus een langere accuduur verwachten. Een alternatieve mogelijkheid is dat er een technologische doorbraak komt waardoor accu's met meer capaciteit in een kleinere behuizing passen. Tot die tijd hoef je niet te rekenen op een langere accuduur bij je volgende telefoon.

Reacties (42)

42
41
22
3
0
16
Wijzig sortering
Allereerst vind ik het leuk om te zien dat Tweakers de laatste tijd vaker ‘data gedreven’ artikelen schrijft en zelf op onderzoek uitgaat in de cijfers. Met de onderliggende vraag ‘is de groei in accucapaciteit gestagneerd’ is niks mis maar in de conclusie kan ik me niet vinden - de analyse is daarvoor gewoon te summier. Als ik namelijk kijk naar de grafiek op pagina 2 krijg ik niet het gevoel dat de groei eruit is vanwege het feit dat er eerder óók fluctuaties (tijdelijke afname in capaciteit, even geen groei zijn geweest. Als je toch nog denkt dat er iets aan de hand is kun je een statistische test doen. Zo zou je kunnen toetsen of de groei een lineair verband heeft en zo ja, of de afgelopen kwartalen sterker afwijken van die trend dan je op basis van de eerdere fluctuatie mag verwachten. Dán heb je iets van een verhaal.
Wat ik wel leuk vond om te zien is hoe sterk accucapaciteit lijkt te corresponderen met het formaat van de telefoon. Dan vraag ik me meteen af ‘hoe zou de grafiek op pagina 2 eruit zien als je accucapaciteit corrigeert voor telefoonformaat? Zit er dan überhaupt nog groei in?’ en ‘hoe zit het met de groei in het formaat van telefoons? Op basis van jullie conclusie zou je denken die er ook uit is’.

Al met leuk dat Tweakers met dit soort onderzoekjes aan het experimenteren is. Als ze worden aangevuld met goede (statistische) onderbouwingen bieden ze denk ik echt meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door -Elmer- op 22 juli 2024 23:04]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @-Elmer-7 oktober 2021 09:06
Dank je wel!
. Met de onderliggende vraag ‘is de groei in accucapaciteit gestagneerd’ is niks mis maar in de conclusie kan ik me niet vinden - de analyse is daarvoor gewoon te summier.
Daar kan ik me in vinden en daarom had ik ook al de nodige slagen om de arm in de conclusie gezet.
De stormachtige groei van de accucapaciteit van smartphones in de afgelopen jaren is ten einde gekomen, zo lijkt het.
Dat 'zo lijkt het' staat er niet toevallig. Ik weet niet of dit een tijdelijk dipje is of een definitief einde aan de jarenlange trend. Als ik dat had geweten, dan had ik het stelliger opgeschreven :) We zullen zien of telefoonaccu's weer groter worden, maar als ik kijk naar geruchten over nieuwe telefoons, dan zie ik daarin zelden grotere accu's verschijnen. Dat voedt natuurlijk ook de voorzichtige conclusie.
Dan vraag ik me meteen af ‘hoe zou de grafiek op pagina 2 eruit zien als je accucapaciteit corrigeert voor telefoonformaat? Zit er dan überhaupt nog groei in?’ en ‘hoe zit het met de groei in het formaat van telefoons? Op basis van jullie conclusie zou je denken die er ook uit is’.
Voor vorige versies van dit verhaal kon ik leunen op mijn collega's van Business Intelligence, die tools hebben om data snel en efficiënt uit de database te halen. Nu hebben die het momenteel razend druk, dus die wil ik niet belasten met verzoeken voor artikelen. De tools die zij hebben, heb ik niet, dus wat je in dit artikel ziet is puur eigen scrapewerk in de Pricewatch. Tijdrovend, maar de moeite waard denk ik. Elke extra variabele was echter een extra investering van een paar uur, dus elementen als dikte en volume heb ik voor dit verhaal weggelaten. Hier zie je de versie van vorig jaar. Conclusie daarvan was: accucapaciteit groeit veel meer dan volume van telefoon als geheel.
‘hoe zit het met de groei in het formaat van telefoons? Op basis van jullie conclusie zou je denken die er ook uit is’.
Dat denk ik ook en dat zie je ook in de grafieken op pagina 3. De gemiddelde lengte en breedte is zelfs afgenomen afgelopen kwartaal, voor het eerst in lange tijd. Ik hou dat ook in de gaten en ga mss binnenkort even rondvragen, want hier moeten interessante redenen achter zitten waarom dat zo is :)
Hier zie je de versie van vorig jaar. Conclusie daarvan was: accucapaciteit groeit veel meer dan volume van telefoon als geheel.
Dat is wel interessant. Dat betekent vermoedelijk dat waar voorheen wellicht nog bespaard werd op de accu ("genoeg is genoeg") je nu ziet dat ze eerder tegen de fysieke beperkingen aan lopen.

Dus na de megapixelrace en weet ik 't wat is er gelukkig ook een accucapaciteits-race gaande (geweest). Ik zag 't een hele poos geleden somber in met high end-telefoons die soms minder dan een dag meegingen, maar die trend heeft niet doorgezet.
@arnoudwokke de iPhone 13 Pro Max heeft volgens verschillende bronnen rond de 4350 Mah batterij capaciteit, niet 3900.
Je vergeet een dimensie bij de mogelijkheid voor grotere accu's... De dikte. Niet zo gek op zich want ook fabrikanten lijken niet te weten dat die dimensie bestaat (nu ze niet meer dunner worden), maar op zich kan er best een paar millimeter bij. En dan past er flink meer accu in de behuizing.

Aan de andere kant heb ik zelf weinig moeite met de huidige accu in mijn s21 s20 fe. Ik kom eigenlijk altijd de dag door behalve als ik echt bijna niks anders gedaan heb dan met mijn telefoon spelen. Voor mij persoonlijk hoeft het dus ook niet groter, maar als je een model wil maken met meer accu, dat kan best.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 23:04]

Die ervaring heb ik met mijn OnePlus Nord ook. Ik heb op vakantie uren youtube kunnen kijken bij het zwembad, dus in de felle zon en dan had ik vaak nog genoeg peut om 's avonds wat mooie foto's te maken van een ondergaande zon o.i.d.

Ik vind de huidige capaciteit dus voor mij prima, zo laad ik gewoon dagelijks op en dat is een mooi ritme. Ik zie pas meerwaarde in meer capaciteit als het echt flink meer is, dus dat ik bijvoorbeeld op een vast moment in de week kan opladen (zoals vroeger met "niet smart phones"). Anders ga ik waarschijnlijk toch iedere avond opladen met nog >50% in de accu, gewoon voor het geval je het beetje extra capaciteit ineens nodig hebt.
Inderdaad. Vraag me af hoeveel extra mAh er bij komt als de accu (en dan de hele telefoon) 1 mm dikker zou zijn.
de S20FE bedoel je want de S21FE is nog niet uit?!?!!?
Klopt, was even in de war :+
Ik moet zeggen dat ik ook zo weinig verschil nog zie tussen generaties dat het me niet veel meer uitmaakt en ik volg het dus ook niet meer zo. Wordt daardoor makkelijker om type namen door elkaar te halen.
Grotere telefoons iets dikker maken is niet ideaal, want het geheel kan wat log aanvoelen. Kleine telefoons dikker maken kan prima. Mijn Samsung Galaxy Ace is behoorlijk dik, maar voelt toch een stuk minder log aan dan mijn A71 bijvoorbeeld. Het is overigens niet meer fijn hoe dun (en groot) de toestellen worden. Ze glippen steeds makkelijker uit je handen of net langs je vingers. Hopelijk maken de fabrikanten de toestellen gewoon weer kleiner en dikker, zodat er genoeg ruimte is voor een flinke accu zonder het toestel nog langer en/of breder te maken én zodat we telefoons weer normaal in broekzakken kunnen doen (ik ben nu eindelijk in het bezit van een mannenbroek die daadwerkelijk goed staat, maar ik kan nog steeds niet zitten met mij telefoon in mijn broekzak).

In mijn omgeving maakt het ook niemand wat uit hoe dit een toestel is, zolang het toestel maar werkt en het liefst ook lang meegaat.
De dikte miste ik ook. Bij de vergelijking met de Samsung telefoons is die wel meegenomen (en daar verandert het nauwelijks). Bij andere merken heb ik de dikte wel zien toenemen. Het gaat dan maar om 2 mm, maar van 6 naar 8 mm is toch een groot verschil!
De dikte is voor een deel afhankelijk van het materiaal van de behuizing. Glas is immers altijd dikker dan metaal. Een mm extra dikte (netto) maakt voor het volume van een accu juist veel verschil, terwijl de lengte juist bijna geen invloed heeft.
Ik heb de langlopende discussie over accuduur altijd interessant gevonden. De eerste smartphone die ik gebruikte was de Nokia N95 (8GB), ik gok zo'n 12 of 13 jaar terug. Het was destijds al een gegeven dat het toestel vaak maar een dag meeging op een acculading. Maar aangezien ik een mobiele telefoon elke nacht al oplaadde (nog steeds), was dat geen probleem.

Nu zou ik met moeite misschien 3 dagen mijn telefoon kunnen gebruiken, voordat ik het op moet laden.
Maar nog steeds laad ik de telefoon elke nacht op (behalve als ik ergens anders slaap en de oplader vergeet). De enige momenten dat ik geen dag haal is bij netwerkproblemen, waardoor één van mijn telefoons waarschijnlijk continu op vol vermogen loopt te zenden of bij softwareproblemen, dus een battery drain.

Ik ervaar de relatief beperkte accuduur van telefoons absoluut niet als belemmering. Bij elke nacht opladen heb ik geen problemen in >99% van de gevallen. Ik kan me niet voorstellen dat anderen niet (strucutreel) de mogelijkheid hebben om 's nachts hun telefoon op te laden, dus ik vind het lastig voor te stellen dat het zo'n groot probleem is.

Of het zou moeten zijn dat de telefoon continu gebruikt wordt, voor muziek bijvoorbeeld, via bluetooth.
Ik kan me voorstellen dat dat je toestel redelijk vlot leeg trekt. Die behoefte aan muziek heb ik zelf niet, maar ik kan me voorstellen dat anderen die wel hebben. Maar zoveel mensen doen dat toch niet?

Aan de andere kant: vroeger waren telefoons dikker en dat was nooit een probleem. Met de huidige mode (slanke broeken) ziet een blok in je broekzak er niet zo fraai uit als een platte plaat, dus ik kan me voorstellen dat mensen geneigd zijn een dunner toestel te kopen. Maar ik zou persoonlijk geen probleem hebben bij een dikker model. Maar dan liever doordat het toestel een fysiek toetsenbord heeft, dan doordat de accu groter is. Want ik blijf toch elke nacht opladen.

Daarom verbaast me de discussie. Het enige wat ik kan voorstellen is dat mensen massaal veel muziek op een dag afspelen en daarmee hun telefoon elke dag met gemak leegtrekken. Maar is die groep zo groot dat er zo vaak over bericht wordt?
Streaming muziek luisteren via Bluetooth kost helemaal niet veel stroom hoor, dat is geen enkel probleem.

Bij zwaar gebruik is het echter wel mogelijk om de accu in minder dan een dag leeg te trekken. Ik heb dat zelf alleen op combinatie baaldag met niet echt wat dringends te doen waardoor ik er continu mee zit te spelen in werk ontwijkend gedrag (:+). Dan begint mijn toestel wel eens te mekkeren om opgeladen te worden voordat ik mezelf op ga laden (naar bed ga). Maar mijn toestel is best een goede voor accu duur (de s20 fe 5g met snapdragon). Met andere toestellen die wat minder energie efficiënt zijn zou ik hier vaker tegenaan lopen.

Verder heb je ook mensen die gamen op hun telefoon, daarbij gaat de accu er ook sneller aan.
Ik heb de langlopende discussie over accuduur altijd interessant gevonden. De eerste smartphone die ik gebruikte was de Nokia N95 (8GB), ik gok zo'n 12 of 13 jaar terug. Het was destijds al een gegeven dat het toestel vaak maar een dag meeging op een acculading
Interessant, want de N95 is nog een "pre-iPhone" release, zeg maar het officiele begin van het smartphone tijdperk.

Hoe ik het me herinner is dat voor dumbphones de accuduur standaard in dagen, zo niet richting weken werd gemeten. Terwijl sinds de iPhone het doel van een fabrikant "1 dag doorkomen bij stevig gebruik" lijkt te zijn.

Het nadeel van het oude model was dat het wat onvoorspelbaar was wanneer je moest laden. (Wat je nog terugziet in de parodiehit uti 2001 "Jelle" van Arjan Lubach: "Je kan me trouwens nu even niet sms-en want mijn telefoon zit in de lader".) Tegenwoordig laad je 's nachts.
Die "1 dag doorkomen" is toch ook het gevolg van fast charging. Ik laad de laatste jaren nooit meer 's nachts op, ook niet omdat dit wordt afgeraden, maar gewoon even overdag of in de avond een uurtje. Voor twee tientjes een extra lader gekocht zodat ik er mooi 1 op mijn bureau op kantoor heb liggen en altijd eentje in de buurt heb. Als de telefoon op 20% is even chargen en een uurtje later weer op 85 of 90 en dat is weer voldoende voor die dag.
Mijn theorie, maar ik heb hier absoluut geen bewijs voor of tegen, is dat 'fast charging' vooral een tweaker dingetje is.

Hier op Tweakers wordt er bijvoorbeeld dan veel geklaagd over de langzame laders van Apple (nu ja, tegenwoordig leveren ze helemaal geen lader meer), maar mijn indruk is dat 95+% van de mensen geen flauw idee heeft van het wattage van hun lader.

Die kopen er gewoon eentje en steken dan hun telefoon erin.

Of, tegenwoordig nog vaker, leggen hun telefoon er op.

Omdat het grote publiek wel een zichtbare functionaliteit snapt, maar zich niet in specs verdiept.

Anders zou er, paradoxaal, niet zo veel op specs gemarket worden. "Deze heeft een 20 Megapixel camera, en die maar een 12, dus die van 20 zal wel beter zijn!". Hoe dat de kwaliteit van de foto beinvloed en afhankelijk is van de grootte van de sensor, etc. komt daar totaal niet uit.
Ah, de Lenovo P2... door jullie review heb ik die gekocht en anderhalf jaar gebruikt (daarna verkocht aan een collega). Qua accuduur deed hij absoluut wat hij beloofde, hij ging daadwerkelijk 3 dagen mee terwijl ik hem best redelijk veel gebruikte. Sindsdien heb ik dat niet meer meegemaakt met een telefoon, zo'n lange adem. Helaas was de software nogal buggy en de camera was echt niet goed. Als ze daar ook wat aandacht aan hadden besteed was het een perfecte telefoon geweest, want de accu, het scherm en de kwaliteit van de behuizing waren prima.

Een andere conclusie die ik trek uit het artikel: als Samsung volgens de geruchten volgend jaar de accu van de S22 modellen kleiner maakt omdat "de processor zuiniger is" dan kun je er dus gewoon vanuit gaan dat de accuduur minder wordt.
Ik weet nog goed dat dat ook een punt van discussie was met de LG Google Nexus 5. Die had "maar" 2.300 mAh terwijl hij gebaseerd was op de LG G2 die een accu van 3.000 mAh had. Maar de Nexus gebruikte een nieuw soort screenbuffer waardoor het scherm zuiniger was, en een andere techniek om verbinding te maken met netwerken, dus de accuduur zou gelijk uitkomen. Nou, niet dus : P

Vanaf dat moment had ik me al voorgenomen dat je het best gewoon een telefoon kan nemen met een zo'n groot mogelijke accu. En ja, van mij mogen de telefoons gewoon dikker worden om die grote accu plaats te kunnen geven (een beetje wat Apple dit jaar heeft gedaan).
De lenovo P2 was inderdaad ook mijn vorige toestel.
nu heb ik een Samsung Galaxy M51 (7000 mAh)
pricewatch: Samsung Galaxy M51 Zwart

Deze is net een week geleden vol geladen en heeft nog 38% batterij over 8-)
Hoezo accu's worden amper groter...

Edit: Link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door bugcyber op 22 juli 2024 23:04]

Deze heb ik ook, wat een monster is het ook he. :)
Die ziet er heftig uit! Mooie spirituele opvolger van de P2 inderdaad. Is de camera wel goed bij deze?
ik vind hem alvast een pak beter den bij de P2.

Hier vind je een uitgebreide review van de camera van de M51
https://www.gsmarena.com/...axy_m51-review-2206p5.php
Thanks! Niet verkeerd inderdaad, jammer dat er geen zoomlens bij zit maar verder zien de foto's er goed uit!
Ik zou een Lenovo P3 o.i.d. wel op prijs stellen. Gewoon een prima mid-ranger met een capaciteit tussen de 7.000mAh en 10.000mAh.

De opvolger van de Galaxy M51 heeft helaas geen dikke accu meer, beetje teleurstellend.
Ik denk dat de capaciteit een beetje hierop gaat blijven. Wellicht dat als het Fold achtig ontwerp aanslaat dat men weer extra ruimte kan vinden voor een 2de accu, maar gezien de huidige techniek zitten we nu denk ik wel op onze max. Ik denk dat de nieuwe ontwikkelingen vooral gaan zijn in zo veel als mogelijk draadloos laden op alle bedenkbare plekken(thuis, onderwerk, kantoor) zodat we zo min mogelijk hoeven in te pluggen en dus in de praktijk weinig gaan merken aan het 5k limiet.
Hopelijk wanneer solid state-batterijen een ding worden, hoeven de accu's ook fysiek niet meer te groeien om langer mee te kunnen. Ik kan niet wachten tot er een volgende stap genomen wordt na lithium-ionbatterijen die we nu al zo lang in onze toestellen (en auto's!) hebben zitten.
Weet iemand waarom de iPhones zo’n kleine accu hebben? Ze zijn zwaar en groot genoeg lijkt me en intern volgepropt maar altijd met een flink kleinere accu dan een Android phone van vergelijkbare grootte. Wat zit er dan voor iets speciaals in waardoor er geen extra mAh bij kan?
Bij IOS heb je een minder grote accu en RAM nodig omdat alles op elkaar is afgestemd, software en hardware komen van dezelfde fabrikant...
Maar nog steeds gaan veel toestellen weer korter mee dan Androidtoestellen. Per mAh gaan ze het waarschijnlijk makkelijk winnen, maar in totaal hebben ze weer minder accuduur door de (te) kleine accu's. Als ze bijvoorbeeld een accu van 4500 mAh in de Max zouden stoppen, zouden ze zo de telefoon met de beste accuduur kunnen hebben. Hun kleinste toestellen zijn matig tot slecht qua accuduur, en dat is ook weer net jammer.
Accucapaciteit hoeft ook niet te groeien. Als ze focussen op het zuiniger maken van de interne componenten/software kan daarmee de verbruikstijd van de telefoon worden verlengd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.