Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Getest: de accuduur op 5G

Gaat je telefoon langer mee op nieuw netwerk?

28-09-2021 • 06:00

46

Multipage-opmaak

Inleiding

Zien trouwen doet trouwen, zegt men weleens. Zo werkt het ook met verhalen schrijven voor Tweakers. Je publiceert een verhaal, waarna lezers erop reageren en goede vragen stellen die je eigenlijk ook wilt beantwoorden. Daardoor werk je al snel aan een opvolgend artikel. Het verhaal dat je nu leest, komt voort uit de 5G-netwerktest van enige tijd geleden. We schetsen een beeld van hoe telefoons op 5G het op het gebied van accuduur doen ten opzichte van telefoons op 4G.

Lange tijd was dat lastig te testen. Dat komt doordat je accutesten uitvoert onder gecontroleerde omstandigheden. Dat wil zeggen dat je zoveel mogelijk factoren gelijktrekt zodat alleen de telefoon zelf een verschil maakt. Je test dus op dezelfde plek, met het scherm op dezelfde helderheid, met hetzelfde netwerk en zoveel mogelijk op dezelfde tijdstippen. Wij hebben zo'n test: de browsetest die wij in reviews gebruiken, is ervoor gemaakt. Hij laadt statische pagina's, zodat een veranderde lay-out van een site geen invloed heeft.

Zo'n test duurt lang en 5G-bereik was lange tijd niet goed genoeg. Je hebt immers een fysieke, veilige plek binnen nodig voor die testen; buiten verschilt de temperatuur per dag en per seizoen, en dat zou niet eerlijk zijn. Bovendien duren die testen uren en een nieuwe telefoon met een aankoopwaarde van soms meer dan 1000 euro in een winkelstraat laten liggen, is misschien niet het meest verstandige plan.

Nu het bereik beter is, is het mogelijk om de test binnen uit te voeren. Helaas kan dat niet in ons testlab; het kantoor van Tweakers heeft aparte indoor-zendmasten van Vodafone op 4G, maar bij mij thuis is het wel mogelijk. Op een kast bij het raam blijkt elke provider 5G-bereik te hebben. Hierdoor zijn accutesten op 5G voor het eerst mogelijk. In dit verhaal lees je de resultaten.

Kortere accuduur

De testmethode

Om te beginnen het waarom: waarom zou 5G meer of minder vragen dan 4G? Om daar antwoord op te kunnen geven, duiken we eerst even in de manier hoe 5G nu in Nederland werkt. Alle providers werken met non-standalone 5G. De telefoon verbindt zich altijd met een 'anchor band', een frequentieband met 4G voor signalling en deels voor upload. Een telefoon op 5G is dus altijd óók verbonden met een 4G-band.

Die verbinding met meerdere banden kan wellicht zorgen voor meer accuverbruik. Aan de andere kant; op 4G zijn telefoons óók vaak met meerdere banden verbonden, dus zo uitzonderlijk is dat niet. De frequentie van de 5G-band is bovendien laag, waardoor het bereik vaak goed is en dat is juist weer goed voor de accuduur.

Om de theorie te testen, hebben we onze browsetest gebruikt die we ook sinds jaar en dag in alle telefoonreviews gebruiken. Deze test leidt de browser langs een reeks statische pagina's van populaire websites, waarvan we kopietjes hebben opgeslagen op een eigen server om elke telefoon dezelfde pagina's te kunnen serveren.

Browsetest accutest
Beeld van de browsetest op een S21

Nu moeten we erbij zeggen dat de testresultaten op deze pagina absoluut niet vergelijkbaar zijn met de resultaten in onze reviews en BBG's. Dat heeft twee belangrijke redenen die te maken hebben met de manier van testen.

Ten eerste zijn de testen uitgevoerd op een andere plek dan bij de telefoonreviews gebruikelijk is. Dat was nodig omdat ons testlab vooralsnog vrijwel geen 5G heeft. Het bevindt zich middenin een gebouw waar het krijgen van een signaal van twee van de drie providers simpelweg problematisch is. Het hele kantoor heeft wel indoordekking van één provider.

Ten tweede zijn de telefoons niet op 250 candela per vierkante meter gezet, de vaste helderheid voor onze testen. De reden daarvoor is dat de telefoons niet in het testlab waren, waar de apparatuur voor het meten en afstellen van schermen is te vinden. Bovendien was het geen doel van deze tests om telefoons onderling te vergelijken. Daarom stonden ze gedurende de tests op de maximale handmatig in te stellen helderheid, want zo gaan ze het snelste leeg - en dat verkortte de tijd die het testen zou duren.

Voor de testen bij niet-gebruik, het idlen, lagen de telefoons op dezelfde plek, maar dan juist met het scherm uit en alle meldingen uit. De bedoeling daarvan is natuurlijk om de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk te trekken om goede resultaten te krijgen.

Idealiter zou je de telefoons ook niks laten doen totdat ze leeg zijn, maar dat duurt per test al snel enkele dagen tot een week. Bovendien is het lastig om te zien wanneer een telefoon ermee ophoudt. Als je in totaal vier testrondes doet met drie providers, is dat iets te lang. Daarom is die tijd verkort tot ongeveer zestien uur per test.

De testtijd is relatief beperkt en we moeten dus afgaan op een beperkte set aan data, want het bleek dat telefoons in die zestien uur tussen ongeveer vijf en tien procent leger waren dan aan het begin. Dat is problematisch, want het percentage dat een telefoon meldt, komt niet altijd overeen met de realiteit. Zo is een telefoonaccu nooit écht leeg, ook niet als de telefoon uitvalt. Bovendien is honderd procent maar heel kort écht honderd procent.

Daarnaast lijkt het erop dat telefoonfabrikanten tegen de honderd procent en tegen de nul procent geen lineaire schaal gebruiken. Zo gaan iPhones verdacht lang mee op een procent en blijven ze ook relatief lang op honderd procent staan.

Om dat te ondervangen, hebben we alle standby-testen uitgevoerd met een accucapaciteit tussen twintig en tachtig procent, en per telefoon zoveel mogelijk rond dezelfde waardes. Zo zijn de omstandigheden bij deze testen zoveel mogelijk gelijk gemaakt.

5G-accutest
Vier telefoons op een rij, één hoort er niet bij. Welke telefoon staat uit terwijl de andere drie druk zijn met een accutest?

De resultaten van de testen

Nadat alle testen waren uitgevoerd en sommige afwijkende resultaten waren geverifieerd met een hertest, kwam er een duidelijk beeld uit rollen. Dat beeld laat zich het beste samenvatten in een grafiek met daarin het verschil tussen de resultaten op 5G tegenover die op 4G.

Een positief percentage betekent dus dat een telefoon langer meeging op 5G dan op 4G. Bij KPN zagen we dat alle telefoons op 4G juist iets langer meegingen. Bij de iPhone was dat resultaat het sterkst, bij de Samsung Galaxy S21 was dit verschil het kleinst. Bij Vodafone verschilde het per telefoon, maar maakte het netto weinig uit. Bij T-Mobile gingen vrijwel alle telefoons juist langer mee op 5G.

De manier waarop 5G werkt is geen punt van onderscheid in deze. Bij Vodafone werkt 5G samen met 4G op de 1800MHz-frequentie via Dynamic Spectrum Sharing, DSS. Bij KPN en T-Mobile heeft 5G een eigen frequentieband op de 700MHz, maar verbindt de telefoon ook met een 'anchor band' via 4G op 800MHz.

Op basis daarvan zou je verwachten dat Vodafone een afwijkend beeld laat zien, terwijl het bij KPN en T-Mobile hetzelfde is. Dat het toch anders ligt, lijkt te liggen aan een ander element, dat nauwelijks een link heeft met de gebruikte technologie, namelijk het bereik.

Bereik op testlocatie KPN Vodafone T-Mobile
Gemiddelde van alle telefoons in dBm -107,25 -104,25 -104,00
Gemiddelde weergave op telefoons 2,88/5 streepjes 3,62/5 streepjes 3,75/5 streepjes

Het bereik op de testlocatie verschilt niet veel tussen providers, maar wel iets. T-Mobile heeft het beste bereik, maar Vodafone zit op ongeveer hetzelfde niveau. Alleen KPN blijft er iets achter, met een gemiddeld bereik. Ter illustratie: een heel goed bereik is onder -90dBm, een slecht bereik is -110dBm of lager, waarbij een verbinding onbruikbaar wordt boven -115 of -120dBm.

De weergave in streepjes verschilt van telefoon tot telefoon. Samsung heeft een andere schaal met slechts vier streepjes. De fabrikant is ook wat strenger en vindt een bereik van rond -107dBM twee streepjes waard; de andere telefoons geven dan allemaal drie streepjes weer. Bij -104dBM geeft de S21 nog steeds twee streepjes, terwijl de andere telefoons er vier weergeven. Hoe je het ook weergeeft, in alle gevallen hebben Vodafone en T-Mobile een streepje voor op KPN, op de testlocatie.

Samsung Galaxy S21: bereik en streepjesSamsung Galaxy S21: bereik en streepjesXiaomi Redmi Note 10 5G, bereik en streepjesXiaomi Redmi Note 10 5G, bereik en streepjes

Omdat KPN en T-Mobile werken met dezelfde technologie, zou je kunnen veronderstellen dat de accuduur veel afhangt van het bereik. Als het bereik beter is, zijn de resultaten op 5G ook beter, zo lijkt het.

5G in standby

Waar bij intensief gebruik het beeld nog redelijk verdeeld was, is dat in standby niet langer zo. Van de twaalf testscenario's (vier telefoons maal drie providers) kwamen er maar liefst tien negatief uit. In alle testen op twee na was het resultaat op 5G dus minder dan op 4G.

We moeten wel een bakje zout naast deze resultaten zetten. Ze zijn uitgevoerd onder zo gelijk mogelijke omstandigheden, maar standby-testen zijn niet voor niets verwijderd uit onze standaard-accutesten. Het moment dat een telefoon besluit een procentje eraf te halen, kan van grote invloed zijn op het resultaat. We hebben de meest in het oog springende resultaten opnieuw getest, zonder afwijkend resultaat.

Ook hier is de vermoedelijke invloed van het mindere bereik van KPN goed te zien. Drie van de vier telefoons slurpten op 5G veel meer van de accu dan op 4G en dat verschil was groot. Alleen de Xiaomi deed dat niet. Bij Vodafone en T-Mobile kwamen de accutesten gemiddeld rond 11 en 9 procent lager uit. Dat is behoorlijk, maar zeker niet heel schokkend.

Tot slot

Veel tweakers gaven in reacties op vorige verhalen aan dat ze vermoeden dat 5G leidt tot een kortere accuduur en onze testresultaten ondersteunen die indruk. Nu is het lastig om dit te extrapoleren naar alle 5G-telefoons met allerlei soorten bereik op alle plekken in het land, maar het is in elk geval een indicatie dat er iets aan de hand is op dit gebied.

Daarbij lijkt het bereik van de 4G-anchorband een rol te spelen. Dat wil zeggen: de netwerken van KPN en T-Mobile werken met dezelfde frequenties voor 4G en 5G, maar KPN heeft iets minder bereik op de testplek. Dat is het grootste verschil tussen beide providers tijdens de test, terwijl bij KPN de telefoons op 5G sneller relatief leeg liepen.

Opvallend genoeg was dat verschil niet te zien in de absolute testuitslagen: de telefoons gingen met een KPN-simkaart korter mee op 5G dan op 4G, maar niet per se korter dan met een sim van Vodafone of T-Mobile.

Wat betekent dit voor jou als gebruiker van een 5G-telefoon? Niet zoveel. Als je 5G aan laat staan, kun je merken dat je telefoon minder lang meegaat, maar dat hoeft niet. Aan de andere kant: 5G is niet of niet veel sneller dan 4G. Je mist dus vrij weinig als je 5G uitzet. Eigenlijk is het 5G-icoon boven in beeld een rgb-led van je smartphone: je gebruikt het omdat het er cool uitziet, niet omdat je er iets aan hebt.

Lian Li Strimer RGB
Voedingskabel met rgb. Toch een soort van 5G voor je pc

Reacties (46)

46
42
19
3
0
17
Wijzig sortering
Ik herhaal het maar weer.
Het zwaar grote voordeel van 5G is nu de upload snelheid!

Op 4G is dat B3 bij KPN ~60mbit en B3+B3 bij T-Mobile ~90mbit
Vodafone varieert op alleen B3. In de meeste situaties.

Echter met 5G bij KPN en T-Mobile op 700 MHz, N28, krijg je:
KPN: B3 + N28 ~100-110mbit
T-Mobile: B3 + N28 ~100-110mbit
Echter door de N28 band 700 MHz werkt de upload zoveel sneller bij slechte dekking!

Vodafone doet B3 DSS 4G/5G dus altijd op 1800 MHz. Dus vooral met uploaden van videos en andere bestanden of live streamen bijvoorbeeld kan 5G behoorlijk helpen.

Update: Bij Vodafone wordt B20 800 MHz dan de anchor (hoofd) band. Deze is echter zo druk vaak dat je er niet veel over kunt uploaden.
N28 5G is een extra aparte band.

En inderdaad met downloaden voegt het bijna niets toe.
Omdat met downloaden je bijvoorbeeld N28 700 MHz (5G) of B20 800 MHz (4G) hebt dan, beide 10 MHz bandbreedte, maakt dat bijna geen verschil. Enkele mbit/s ivm techniek verbetering NR 5G over LTE 4G.

[Reactie gewijzigd door neeecht op 22 juli 2024 14:29]

Klopt met mijn waarnemingen. Uploaden bij KPN met 5g gaat echt veel sneller. Downloaden maakt niet uit. :)
Interessant om weten is of smart data mode bij iOS een impact heeft … ik ga er van uit dat deze optie uitstond, maar de kracht is dat is actief gaat kiezen adhv de nood aan snelheid …
Mooi artikel, ik ben wel verbaasd over de resultaten van de iPhone: Apple claimed 5g automatisch uit te zetten als het niet nodig is, en toch zien we een groot verschil in idle. @arnoudwokke , stond 5G auto aan of uit? (Misschien heb ik het gemist in de tekst maar ik zie het niet staan)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Cyleo29 september 2021 07:05
Goed dat je het vraagt: 5G Auto leek me onvoorspelbaar, dus het was 5G On of 4G in de tests :)
Top, dat maakt meteen duidelijk waarom ze dat hebben ingebouwd. Bedankt!
Kleine opmerking:
Als je het scherm op maximale helderheid zet is de invloed van het schermverbruik groter. Naar mijn idee had deze beter zo laag mogelijk kunnen staan.
Maakt toch niet uit. Zolang je bij de 4g en 5g test maar dezelfde helderheid hebt.
Wat Bas Boss suggereert: dan valt de invloed van 5G weg tegen de invloed van het scherm.

Op zich zijn het relatieve tests, dus maakt niet zoveel uit. En er is de idle test.
Misschien is het toch het beste alles op auto te zetten omdat je dan typisch gebruik het beste emuleert?

Hoe dan ook is het verschil tussen de dezelfde telefoon op 4 vs 5G het belangrijkste, dus je hebt wel een punt, het is wel belangrijk dat de helderheid dan gelijk blijft tijdens de test. Als de ene test later in de middag is en het scherm dimt om te compenseren dan is dat natuurlijk vervelend.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 14:29]

Nee, want dan introduceer je meer variabelen. Misschien blijkt 4G ineens veel meer te verbruiken... Of was het zonnig op die dag en bewolkt toen 5G getest werd waardoor het scherm feller brandde tijdens de 4G test?

In principe zou het ook nuttiger kunnen zijn om juist niet op een vaste locatie te testen maar de telefoons echt in gebruik te hebben. Zou het bijvoorbeeld kunnen dat 5G meer verbruikt net omdat de dekking nog niet zo goed is als van 4G? Maar om dat goed te testen wordt erg ingewikkeld en je moet sowieso veel langer/meer testen om tot een betrouwbaar gemiddelde te komen. Al met al kan ik me voorstellen dat dat een te grote opgave zou worden.
Het zal invloed hebben op de nauwkeurigheid van de test.
Vind het resultaat toch nog verrassend, had dat niet verwacht dat die ‘anchorband’ zo veel verschil zou maken.
Op mijn huidige iPhone 12, haal ik op 4G als op 5G exact de zelfde snelheid (Groningen, KPN), ca 300-330 mbit/s. Bovendien moet je je afvragen of je echt die snelheid nodig hebt op een telefoon. De ping snelheid is ook vrij minimaal. 19ms bij 4G en 18ms bij 5G. (Zelfde locatie als de snelheidstest).

Bij een normale dag, ca 2 uur het scherm aan, gaat de telefoon op 5G ca 2 dagen mee en op 4G ca 3 dagen. Maar dit kun je in deze test ook duidelijk terug zien.
Ik heb een iPhone 12 Pro en heb 5G uit staan. De 5G slurpt mijn accu dermate sneller leeg en de snelheidswinst is marginaal. Dus ik blijf voorlopig lekker op 4G zitten.
Ik heb zelf een S21 ultra met dual sim. In de afgelopen maanden viel mij al op dat mijn telefoon extreem snel leeg ging. Ik dacht dat dit met updates te maken had, tot ik afgelopen week erachter kwam dat de simkaart van mijn werk op 5G werkt. Ik heb dit uitgezet en krijg meteen een dag stand-by erbij.. dusja ik merk zelf ook het verschil
Ik ben dus niet de enige. Maar één dag standby er bij, is best veel. Mijn vorige telefoon, een Sony Xperia 5 kon het einde van de tweede dag steeds net niet halen. De batterijduur word al wel steeds beter in de latste jaren.

Om het einde van de (tweede of derde) dag te halen, helpt het gebruik van WiFi thuis en op het werk ook.
Leuke vraag: ik woon niet in het buitengebied, maar heb slechts een oud type ADSL2+ verbinding. Daar komt ook geen verandering in. Deze verbinding is ~12Mbit. Nu zie ik graag ook wel eens een UHD-serie e.d. Kom ik niet eens in de buurt van met mijn verbinding. Nu, T-Mobile unl. met een script voor vernieuwen van de databundel. Ja, moreel gezien nogal scheef - praktisch gezien de oplossing. De handvol oplossingen die ik kan krijgen zijn ook over het mobiele netwerk! Een schotelverbinding kan ik ook niet doen, want ik mag geen schotel plaatsen. Tja, ik heb die snelheid af en toe (lees dus: incidenteel) wel "nodig".
Ik heb zelf thuis een 150/15 verbinding maar die is mij persoonlijk al snel genoeg.

Is het snelheids verschil tussen 4G en 5G nog duidelijk te merken daar in het buitengebied? Ik lees namelijk bij KPN op de website als je op 5G klikt: "Deze snelheden zijn als Super 4G ook te gebruiken op een 4G toestel.".
Ik woon in het binnengebied.
Mooie verkennende test. Er zijn met veel variablen rekening gehouden en dat is mooi om te zien. Misschien zijn er nog andere factoren om af te vangen maar bij een eerste verkenning is het lastig om dit allemaal van tevoren te voorspellen.
Kortom:
Met de huidige functionaliteiten heb je geen 5G nodig en 5G verbruikt 10% meer stroom.
Met 4G+ heb je meer dan voldoende snelheid op je telefoon.
5G kan vast veel meer, maar anno 2021/2022 zal deze functionaliteiten niet benut worden.
Voor mij geen reden om een telefoon te kopen met 5G, ik kijk in 2024 weer of het dan zinvol is.
Interessant vergelijk inderdaad. Je verwacht van nieuwe technieken eigenlijk bijna vanzelfsprekend, dat het sneller EN zuiniger is dan de oude techniek. Dat is bij 5G dus niet altijd zo. Dat wordt gelukkig duidelijk uitgelegd, en zal ook zeker inderdaad met bereik/signaalsterkte te maken hebben.
Mijn ervaring was juist dat het standby verbruik steeds slechter werd van 2G naar 3G naar 4G, en nu dus ook 5G. Het verbruik bij grote hoeveelheden data is vlgs mij dan weer wel steeds beter.
Welke netto zuiniger is, hangt dan af van hoe je het gebruikt.
Bij bijv losse tekstberichtjes, moet de modem uit standby komen, kort iets versturen/ontvangen, wachten op timeout, en dan weer standby. Dan kan 2G zuiniger zijn.
Maar bij downloaden of video streamen, worden er grote hoeveelheden data tegelijk verzonden, wat nieuwe technieken dan weer beter doen qua Joule per bit. Als dat het extra verbruik van het wachten op timeout en standby compenseert, zijn die weer zuiniger.
Tenminste, ik had t ooit voor mezelf uitgezocht en dat was mijn conclusie.

edit: Wat ook nog verschil kan maken is hoe goed de modem is. Bijv mn Galaxy S1 verbruikte op 2G n stuk minder dan 3G, maar bij mn S4 Mini maakt dat niet zoveel uit (maar verbruikt 4G wel n stuk meer).
Kans dat zodra 5G modems verder zijn uitontwikkeld, het verschil ook kleiner wordt.
Bijv die Xiaomi doet t standby vaak al beter op 5G, wellicht heeft die n betere modem, maar kan ook aan wat anders liggen (700MHz band?).

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 14:29]

Ik zal het wel mis hebben maar met 5g kun je veel beter gelocaliseerd worden dan 4g geloof ik. Met 4g kunnen ze zien in welk huis je woont. Met 5g kunnen ze zien of je in de slaapkamer of de wc zit. Geen idee hoe dit precies werkt en of dat meer stroom kost en handig voor de zelfrijdende auto's maar ook een beetje een eng idee dat je je nergens meer kunt verstoppen, voor de crimineeltjes onder ons.
5G kan/maakt gebruik van een phased array antenne en die wordt gericht naar de plaats waar je je bevindt. 4G maakt gebruik van een omni directional antenne en daarbij is je precise locatie minder belangrijk. Zolang men maar weet bij welke mast je het dichtsbij bent.

M.b.v. meerdere masten kan men bij 4G ook vrij nauwkeurig je plaats bepalen. De telecomoperatoren zijn echter gebonden aan wetgeving die het verbiedt om daar al te veel mee te doen. Wat wel zo is, en dat was altijd al zo, is dat politie e.d. eventueel deze gegevens (na toestemming van rechterlijke macht) mag en kan gebruiken om jouw locatie te bepalen. Maar ik denk dat zij er ook niet veel meer aan hebben of ze weten of jij nu op je toilet zit of 20m verder. Als je zo'n target bent, dan komen ze met voldoende wapens en auto's dat je gehele straat afgezet wordt. Ze zullen je dan toch vinden. Criminelen van die aard zullen dan ook hun GSM uitzetten en de communicatie m.b.v. telefoons over laten aan dwaze tieners die een paar Euro willen verdienen.
Van een politieman hoorde ik al jaren geleden (de tijd van 3G) dat ze met medewerking van de operator een gsm tot op een meter nauwkeurig konden localiseren. Dat is nuttig om een inval te organiseren bijvoorbeeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.