Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Danijel Dercksen

Apple iPhone 3G review

Conclusie

Na het immense succes van de eerste generatie iPhones zal Apple met de iPhone 3G proberen de rest van de wereld aan zich te binden. Het toestel ziet er erg mooi uit, is goed afgewerkt en er is over bijna alles nog eens goed nagedacht. Met een up-to-date-uiterlijk, vernieuwde software en nieuwe functionaliteit lijkt dit een gelopen race, maar we hebben toch enkele kritiekpunten.

Zo zijn de speakers verzonken in de body aan de onderkant, waar ze bij het eerste model nog afgeschermd waren door de kap van het toestel. Omdat de speakers verzonken zijn is dit een ideaal plekje voor stof en daardoor kan het geluid zachter worden of zelfs niet goed functioneren. Ook is het onduidelijk waarom er schroefjes zichtbaar zijn aan de onderkant. We gaan er vanuit dat een dealer daardoor zelf een accu kan vervangen, maar het toestel gaat erg moeilijk open.

Apple iPhone 3G (3)

De headphone-jack is erg goed geïntegreerd in het toestel en deze keer kun je wel alle headsets gebruiken die je zelf wilt. De achterkant van het toestel is gemaakt van hard plastic wat erg solide aanvoelt en oogt. Het ligt lekker in de hand en voelt niet goedkoop aan. Wel blijft het poetsen geblazen met het bijgeleverde doekje, omdat de smartphone anders binnen de kortste keren onder de vingerafdrukken zal zitten. Ook is opvallend hoe snel het toestel aan zowel de voor- als de achterkant bekrast raakt. Het Apple-logo is bij ons inmiddels beschadigd en op de voorkant wisten we al twee strepen te creëren die er niet meer afgingen. Dit gebeurde weliswaar zonder hoesje maar wel bij normaal gebruik. Verder moet gezegd worden dat alle knoppen aan de zijkant erg mooi afgewerkt zijn en dat het toestel over het algemeen een goede indruk op ons achterlaat.

De software is weinig vernieuwend te noemen. Het toestel heeft hier een daar een paar extra functies gekregen, maar veel konden we niet testen omdat de betreffende functionaliteit er nog niet op zat of de bijbehorende dienst nog niet geactiveerd was. De Microsoft Exchange-functie werkt in ieder geval erg goed en zelfs beter dan op Windows Mobile-toestellen. Accounts laten zich makkelijk configureren en de instellingen zijn eindeloos. De 'beperking'-optie is leuk maar waarschijnlijk in het dagelijks gebruik nutteloos. We kunnen ons echter ook wel weer voorstellen dat bedrijven de functionaliteit van de iPhone voor hun personeel willen limiteren.
Los daarvan is vanaf vrijdag de 2.0-firmware ook beschikbaar voor bezitters van de eerste generatie iPhones, die daarmee ook toegang krijgen tot de softwarematige verbeteringen.

De meegeleverde gps-software is onbruikbaar voor navigatie en in onze ogen meer een gimmick. Het geeft je wel een goed idee waar je bent en hoe je ergens naar toe moet lopen. Het gebruik in een auto is echter nutteloos omdat de kaarten te langzaam worden binnengehaald en omdat het overzicht niet voldoende is om snelle beslissingen in het verkeer te maken. Apple heeft zelf toegegeven dat de gps-antenne in de iPhone 3G eigenlijk te klein is om voor autonavigatie gebruikt te worden. Daar de iPhone geen mogelijkheid biedt om een externe gps-muis aan te sluiten houdt het daarmee ook een meteen op. We hebben nog stille hoop dat Tomtom kaarten voor de iPhone 3G zal uitbrengen. Met de algemene voorwaarden van de iPhone-sdk in ons achterhoofd hebben we hier vooralsnog echter een hard hoofd in. Tomtom zelf zegt dat het programma al nagenoeg af is, maar de onderhandelingen met Apple zijn nog gaande. In hoeverre Tomtom een oplossing heeft voor de beperkingen van de hardware is bovendien nog maar de vraag.

Samengevat is de vormgeving van de Apple iPhone 3G er erg op vooruitgegaan. Het toestel oogt strak en voelt goed maar is wel erg kwetsbaar en kent een paar kleine andere nadelen. De software is ten opzichte van de eerste generatie niet spectaculair vernieuwd en kent enkele bugs die nog verholpen dienen te worden. De drie nieuwe pilaren van de Apple iPhone 3G, namelijk 3G, gps en Exchange, zijn wellicht niet voldoende ontwikkeld om dit toestel als een echt vernieuwende opvolger van de eerste generatie iPhone te zien. Exchange werkt erg goed, maar de 3G-verbinding bleek in onze testsituatie wat zwakjes voor zwaar op leunende applicaties zoals Google Maps en Safari. Ook is het jammer dat de gps-ontvanger niet wordt ondersteund door goede navigatiesoftware.

Mocht je een eerstegeneratie-iPhone hebben, dan zul je geen hele spectaculaire verbeterpunten tegenkomen bij de iPhone 3G; met de 2.0-software voor jouw model haal je het leeuwendeel van de verbeteringen al binnen. Mocht je nog geen iPhone hebben dan is de Apple iPhone 3G een prima allround toestel dat qua gebruiksgemak en bedieningsconcept nog steeds superieur is aan concurrerende toestellen. De perfecte smartphone is het echter nog niet, daarvoor zijn er nog net te veel ruwe kantjes. Apple iPhone 3G productfoto 2

Pluspunten:
+ Erg mooi afgewerkt
+ Headphonejack is aangepast
+ Exchange werkt goed
+ 2.0-software doet zijn werk goed
+ Safari werkt op de meeste normale sites

Minpunten
- Geen gps-navigatiesoftware
- 3g-internetverbinding is zwak
- Wel erg vlekgevoelig
- Luidsprekers zijn te diep weggestopt
- Safari niet helemaal stabiel
- Verbinding tijdens bellen wordt soms verbroken

Apple iPhone 3G (1) Apple iPhone 3G (2) Apple iPhone 3G (3) Apple iPhone 3G (20) Apple iPhone 3G (21)

Reacties (271)

Wijzig sortering
Allereerst; matige review. Er wordt weinig uitgelegd over wat de iPhone kan en hoe dat werkt. Er wordt teveel uitgegaan van kennis die we al moeten hebben van de iPhone. Het is voor lezers verstandig om eerst de guided tour van Apple te bekijken, en daarna de review te lezen (als je dan je mening nog niet hebt gevormd).

Wel is het fijn om te horen dat niet alles denderend werkt. Hoewel ook T-Mobile nog enkele dagen heeft om haar zaken op orde te stellen qua internet en telefoon is het goed om te weten dat dat wellicht nog niet zo is (wat betreft langzame verbinding).

Ook een puntje van kritiek is dat de review meer vanuit het perspectief van bezitters van de huidige iPhone is geschreven welke nog niemand op officiële wijze in Nederland heeft kunnen aanschaffen. Voor Nederlanders is deze iPhone de eerste. Dus is eigenlijk alles nieuw, en kan dat beter vergeleken worden met wat de Nederlandse markt voor 11 juli te bieden had, dan wat de Amerikaanse markt aan die paar duizend Nederlanders had te bieden die er voor naar NYC vlogen.

Tevens vraag ik me af welke software precies gebruikt is. Het zal vermoedelijk niet om de 'Gold Master' van iPhone OS 2.0 gaan maar om een eerdere editie. Bugs zullen er best uit kunnen zijn gehaald en anders gebeurt dat de komende weken wel. Toegegeven, voor de early adopters is dat zoals gebruikelijk wel vervelend.

De review vertelt ook niks over de App Store. Logisch, want die is nog niet online. De App Store is, wat mij betreft, een supereenvoudige manier om applicaties voor de iPhone binnen te halen én up to date te houden. De hele manier waarop dit wordt aangepakt is zeer interessant en gaat een sleutelrol spelen in het succes van de iPhone.

Tweede. Blij dat de review terecht eindigt met de tekst "Mocht je nog geen iPhone hebben dan is de Apple iPhone 3G een prima toestel dat wat software betreft nog steeds superieur is aan concurrerende toestellen." Ook het in het artikel als negatief aangevoerde argument "Doordat de speakers verzonken zijn is dit een ideaal plekje voor stof en daardoor kan het geluid zachter worden of zelfs niet goed functioneren." getuigt dat het best wat moeite vergt om een negatief punt te zoeken. Vrijwel elke andere telefoon zal een stuk meer plekjes hebben die stof verzamelen.

Derde. Het verhaal met de camera is wat overdreven. Bekijk de iPhone foto's op Flickr eens en je kunt rustig stellen dat de iPhone weliswaar de helft minder megapixels dan de concurrentie biedt; maar de beeldkwaliteit om andere redenen toch niet onder doet.

Vierde. Het uitblijven van GPS software is logisch. Je kan met Maps op redelijke wijze je route volgen. Daarnaast ligt het in de lijn der verwachtingen dat er zeer binnenkort GPS software aan zit te komen, of van Apple, of van TomTom, of een combinatie of een deal van Apple met een concurrent van TomTom.

Vijfde. Het lijkt er op dat wat betreft bereik en internetsnelheid de blaam niet echt bij Apple neer te leggen valt. Oke, ze hadden misschien beter niet voor T-Mobile kunnen kiezen, maar wellicht waren de abonnementen dan weer duurder geweest. Een lage internetsnelheid, tegenvallend bereik; het lijken me allemaal zaken die aan T-Mobile te wijten zijn. Bovendien is de lage internetsnelheid wellicht het gevolg van het feit dat je niet met een iPhone abonnement belde maar een oud Web 'n Walk abonnement omdat de hoge internetsnelheid van 2Mbit die ze voor iPhones aanbieden nog niet doorgevoerd zijn/waren.

edit: nog even over de review
Ik krijg het vermoeden dat, om deze Europese primeur te halen, de kwaliteit van review flink tekort is gedaan. En waarom? De mensen die overtuigt zijn van de iPhone (of dat nu om kwaliteit is of omdat er een Apple logo opstaat doet niet ter zake) halen hem 11 juli toch wel. De mensen die twijfelen gaan vanaf 11 juli hun overwegingen maken, als de eerste échte reviews binnenkomen en de verwachte voorraadproblemen weer verholpen zijn. Beter probeert T.net het op 21 juli nog een keer. De eerste échte Europese iPhone review :) En als het de eerste Nederlandse is, of de tweede, dan doen we daar niet moeilijk over.

edit2: over de lijst met minpunten, ik zou er een aantal bij willen zien:
- geen Copy/Paste (hoewel dit in 2.1 hopelijk opgelost wordt, echter nog geen geruchten)
- geen flash plug-in (hoewel naast TomTom ook Adobe stiekem met Apple onderhandelt)
- geen video opname (echt teleurstellend)
- geen front-side cam voor videobellen en/of Photo Booth (vooral dat laatste is op de Mac geweldig!)
- geen 5MP cam (al is het maar om de critici de mond te snoeren, de kwaltiet van iPhones 2MP is zat.)
die nadelen die de schuld zijn van T-Mobile Nederland tellen niet mee in een Europese review :+

edit 3: laatste ;)
De vingervlekken op de zwarte achterkant stonden mij op de 'first unboxed photos' van andere sites ook tegen. oplossing: koop een witte. Voor die 80 euro hoef je het niet te laten.

[Reactie gewijzigd door t-h op 9 juli 2008 16:14]

Je moet de context even zien waarin we dit toestel hebben gereviewd. De bedoeling was dat niemand ervan wist en zeker Apple of T-Mobile niet. De vraag waarom laten we even in het midden maar het kwam erop neer dat we niet uitgebreid alles konden testen. Daarom hebben we als uitgangspunt gekozen de verbeteringen tov de eerste versie iPhone en volgens mij zijn we daar redelijk in geslaagd :)

In en later stadium, als die inmiddels verjaard is, zal ik me er misschien nog eens over uitwijden in een blog ;)
Ik moet natuurlijk even reageren. Een goede review komt ook op het juiste moment, en beschrijft wat degene die overweegt het product te kopen in overweging moet nemen. Je kan aanvoeren dat de review goed is geschreven vanuit de ooghoek waarvoor gekozen is. Iets wat duidelijk niet opgaat voor deze review, naast dat die zelfs vanuit het gekozen oogpunt zeer matig is.

Het kiezen van een oogpunt voor een review moet gebeuren vanuit de gebruiker. Apple heeft immers de telefoon ook vanuit perspectief van de gebruiker ontworpen. De meeste Nederlandse gebruikers die deze iPhone overwegen te kopen zijn mensen die nog geen iPhone hebben, en de vorige niet eens aangeraakt hebben. Die paar Nederlanders die nú al een huidige iPhone hebben zullen voor het meerendeel echt niet nu de nieuwe kopen. Waarom zouden ze. Is de review echt voor die tientallen mensen (want van die groep is er weer slechts een klein deel wat deze site bezoekt) geschreven?

De reden voor mij om het niet in de context te zien waarin jij het hebt geschreven is bovendien omdat ik verwacht een review te lezen die voor mij bedoeld is. Waarom heb ik net beschreven (de meeste bezoekers mij incl hebben nog geen iPhone) maar overdenken wel om eentje aan te schaffen. Dus ik ga het ook niet zien vanuit dat perspectief, neem me dat niet kwalijk.

Nee. En over een paar maanden met een échte review komen? Of een blogpost die door amper iemand gelezen wordt? Dacht het niet. Al zou ik het wel op prijs stellen hoor.


edit: tot overmaat van ramp wordt deze zeer matige review nu ook nog eens op de FrontPage met een Flash banner gepromoot. Jongens toch...

[Reactie gewijzigd door t-h op 10 juli 2008 15:33]

De review zegt twee dingen. Er is geen wezenlijk verschil tussen de iPhone 1 en iPhone 2 buiten de 3G functie. En er zijn nog wat open issues.

Het bereik van de iPhone is matig en safari is nog steeds niet in staat sites met javascript en flash te bezichtigen. Laat staan dat er silverlight of WMP ondersteuning is. De webbrowser van de iPhone zit daarmee op hetzelfde niveau als die van de andere merken mobiele telefoons.

Deze punten zijn voor mij in ieder geval voldoende om niet direct een toestel aan te schaffen maar even op de officiele reviews te wachten. En dat is precies waar zo'n "first look" verhaaltje handig voor is. Om nu een uitgebreide review te verwachten is wel heel optimistisch daar heb je langere tijd toegang tot de telefoon voor nodig. En laat je die nu niet krijgen zonder NDA. Dus vrijdag zullen de reviews je om de oren vliegen.
Je moet de context even zien waarin we dit toestel hebben gereviewd. De bedoeling was dat niemand ervan wist en zeker Apple of T-Mobile niet. De vraag waarom laten we even in het midden maar het kwam erop neer dat we niet uitgebreid alles konden testen.

Neem maar van mij aan dat ze met een review als deze niet blij zijn bij T-Mobile en al helemaal niet als de ontvangst niet representatief mocht zijn met de werkelijkheid.
Aangezien T-Mobile er niet van wist, met wat voor abonnement hebben jullie de internetsnelheid getest? Maw: hoe betrouwbaar is jullie kritiek op de internetsnelheid?
Ik snap dat het voor een Apple-freak niet makkelijk is wanneer er realistisch gekeken en gedacht moet worden als het over Apple gaat maar er staat toch echt in het artikel dat de Orange smartphone een goed bereik heeft terwijl die simkaart in de iphone een veel minder bereik gaf. Zal dus toch wel (auw!) aan de iphone liggen en niet aan T-Mobile.
Normaal ben ik nooit weg van zulke reacties, echter bespeur ik idd wel enige fanatisme en oogkleppen. We hebben volgens mij realistisch en kritisch gekeken naar het apparaat en ik denk dat veel andere sites er meer omheen zullen gaan draaien. Dat is dan ook een bewuste keuze maar wij willen iets schrijven waar je ook wat aan hebt en weet of het wel of niet een goeie opvolger is.

De nieuwe functionaliteit schiet gewoon te kort, dit kan je verwoorden met een rookgordijn of met gewoon direct. De keuze was aan ons en die hebben we gemaakt :)
Als je met "echter bespeur ik idd wel enige fanatisme en oogkleppen. " op mijn reactie doelt...

Geloof me, ik ben een groot fan van Apple producten. Ik ben zeer tevreden dat ik met een MacBook de voor mij beste laptop heb, met de Shuffle voor mij de beste MP3-speler en met een lading AirPorts door het hele huis het voor mij best mogelijke draadloze netwerk. Ik ga niet voor Apple in de rij staan op de meeste onChristelijke tijdstippen; maar een launchavondje van Leopard waarin de lokale Macboer champagne schenkt en een iPod verloot sla ik als de agenda het toelaat niet af.

Ik heb met de pc het casemodden vaarwel gezegd; wat best jammer is want het bouwen van computers in Heineken kratten en aquaria was erg leuk. Maar het feit dat ik met iets anders ook kan knutselen, en door de aanschaf van een Mac 10x productiever ben met alles van Office to Creative suite, en van fotobewerking tot muziek weegt veel zwaarder, en is wat mij betreft te danken aan Apple. De kosten van beveiligingssoftware, de vastlopers, de waardeloze interface en de tientallen vensters die configuratiescherm opent mis ik totaal niet. Echter laat mijn vorige post ook zien dat Apple nadelen heeft, zeker wat betreft de iPhone (ook al betreft het veelal zaken die de concurrentie ook niet biedt).

Het probleem wat een fervent gebruiker van Apple producten heeft is dat Apple vanuit een perspectief wat eigenlijk een zeer grote groep van de markt waarover we het hebben betreft, heel ver voorligt op de concurrentie. Qua telefoon, qua OS, en qua muziekspelers. Voor een aantal mensen is echter de aanschaf van Apple producten niet logisch (dat kan en daar heb ik alle begrip en respect voor), maar omdat die zich niet verplaatsen in de doorgaanse gebruiker (en het gemak waar die gebruiker van wil worden voorzien; wat soms ten koste gaat van de mogelijkheden tot persoonlijking van het apparaat) worden zij afgunstig van Apple.

Als marketingstudent en als gemiddelde gebruiker (die het product wil gebruiken waarvoor het bestemd is en waar het mijn leven simpeler maakt, in plaats van continu aanpassen met kudt-thema's, achtergrondjes, ringtones en slecht geschreven 3rd party software) ben ik erg onder de indruk van Apple's producten. En voor iedereen die zich in gedachten van een gemiddelde gebruiker kan verplaatsen is bijvoorbeeld een keynote erg interessant. Daarin legt Steve Jobs (die voor mij geen God is, maar wél een goed voorbeeld is van hoe je een product vanaf de ontwikkelfase tot de marktfase moet benaderen vanuit gebruikersperspectief) vind ik altijd goed uit waarom hun product de concurrentie overklast. De MacBook Air en de eisen die hij noemde in zijn keynote zijn daar een goed recent voorbeeld van (eerste ±3 min). Mocht de concurrentie terugslaan, met een toekomstperspectief dat het een aantal jaren beter blijft dan wordt het Apple gehalte in huis wel wat teruggebracht. Maar zo lang Apple als enige bedrijf écht de gemiddelde gebruiker benadert zie ik dat niet gebeuren. Het boeit me geen fuck, maar ik vind het prima...
Hetgeen dus geen argument is voor Nederland, daar gaat de review toch een beetje krom namelijk... dit is de eerste iPhone hier.
Die vergelijking gaat alleen op als die Orange smartphone en de T-Mobile iPhone van hetzelfde netwerk gebruik maken. Nu wordt er wel gezegd dat ze van dezelfde zendmast gebruik maken maar is dit wel zo? Lijkt mij een cruciaal gegeven, dus is het wel goed gecontroleerd?
De T-Mobile en Orange masten zijn als het goed is samen gegaan en de overige verkocht. Controleren niet nee, echter werkte de T-Mobile simkaart wel goed in een normale pda met prima 3G bereik :)
Graag kom ik ook te weten waar deze iphone vandaan komt...(van T-mobile gehad? van Apple gehad? Uit het magazijn van een mediamarkt gestolen? etc.)

Is het een pre-release update, en hebben jullie ook tests over periodes gedaan, dit soort data en statistieken moeten zichtbaar zijn voor ons om te zien of 't proces eerlijk is geweest.
Dan kan je vergeten, iets met bronnen enz. Zoals gezegd hadden we hem niet lang in bezit gehad.

[Reactie gewijzigd door DaannO op 9 juli 2008 19:05]

Hoe serieus moeten we de review nemen wanneer je blijft roepen dat het allemaal maar gebasseerd is op een korte test, met een niet officieel toestel, met een abonnement waarvan de internet snelheid niet bekend is maar zeker niet een van de iPhone abonnementen betreft.

Er blijft nog genoeg leuks over om te lezen hoor, maar dit zijn juist de dingen waardoor een deel van de review in een heel ander licht kan komen te staan.
inderdaad een gemiste kans, knullige review (schoolkrant nivo). het lijkt erop dat er koste wat kost een "primeur" gescoord moest worden. ik wacht de reviews op ars technica wel af. en er zijn al andere reviews te lezen ook:

http://ptech.allthingsd.c...faster-cheaper-iphone-3g/

http://www.usatoday.com/t...08-iphone-3g-review_N.htm

http://www.nytimes.com/20...2&oref=slogin&oref=slogin
Eens met het commentaar mbt een matige review, het is een (imo) matige vergelijking met een product dat nooit officieel in Nederland beschikbaar was. Vergelijk het eens met de (imo) hele goeie review van de Touch Diamond, die hier en daar wel teruggrijpt naar oudere modellen van HTC, maar het over het algemeen toch als een nieuw product reviewt.

Ik zie liever een objectieve review over de goede en slechte punten van de iphone op zich dan een vergelijking met een niet-beschikbaar model.
Vergeet het ontbreken van MMS ondersteuning niet bij de minpunten. Niet dat ik persoonlijk veel MMS'jes verstuur of krijg, maar het helemaal niet kunnen is toch zeer vervelend...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 9 juli 2008 21:26]

Waarom zou je in vredesnaam nog willen MMSen als je gewoon kan emailen met het ding?

Mocht je het echt nodig vinden om uitgekleed te emailen voor een schandalig bedrag, dan kan je waarschijnlijk binnen een week wel een MMS applicatie downloaden in de App-Store, dus dan is het probleem alsnog opgelost.
Omdat een MMS altijd direct aankomt bij degene waar je hem naar stuurt ipv dat diegene het pas ziet als hij/zij z'n mail gaat lezen. Daarnaast kan niet iedereen mail ontvangen op z'n telefoon, maar elke telefoon ondersteund MMS (met uitzondering van de iPhone dan).

@burne - Die werkt inderdaad ja, maar er zitten nog wat bugs in: je iPhone wordt trager en je accu is binnen een dag leeg. Kan zijn dat dat ondertussen is opgelost, maar dat programma kost ondertussen ook $8...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 10 juli 2008 10:05]

Iets wat ik nog niemand heb zien opmerken:

Op de screenshots is de batterij bijna leeg. Mijn ervaring is dat bij de iPhone 1G bij 20% of minder batterij lading de ontvangst kwaliteit lager lijkt te zijn, zowel bij bellen\GPRS als bij WiFi. Kan het helaas niet onderbouwen, maar de vraag aan Tweakers is, hebben jullie ook met een 'volle' batterij getest? Dit kan wel eens uitmaken!

Over al die discussie over camera's etc. 2MP's versus 5MP's. Hoe snel start de camera op bij de Nokia / SE? Bij mijn Nokia N80 was dit een ramp. Bij de iPhone gaat dit zeer snel. Geen gemiste kansen meer, wat bij kinderen net die unieke situatie kan schelen.

Ben nu al tijden gebruiker van iPhone 1ste generatie. Heb Windows Mobile al nooit wat gevonden en heb heel lang een SE P800 gebruikt. Daarna Nokia N80 .Daarna was er niet echt een verbetering in interface / gebruikers gemak. Wel meer features, maar wezenlijk een betere telefoon? Nee niet echt. Totdat ik de iPhone in handen kreeg. Heerlijk.

Mijn vrouw, niet echt technisch, weigerd altijd een handleiding te lezen, Kon met mijn andere 'SmartPhones' niet echt uit de voeten. Bij de iPhone ging het allemaal vanzelf (heb voor haar ook een iPhone aangeschaft).

En juist één van de zaken welke ik mis in het review! De UI en gebruikers gemak i.c.m. met een snelle response tijd.

VideoRecording doe ik nu met de iPhone Video Recorder, 15 fps (3party app, produced by DreamCatcher, www.iphonevideorecorder.com ) welke natuurlijk ook (op termijn) via de AppStore beschikbaar komt. Tip, Apple koop deze app (of een andere) en maak het een onderdeel van de firmware.

Verder geen screenshot van de versie van de firmware, kan gemakkelijk een van de beta versie's zijn welke van firmware 2.0 uit zijn. O.a. de niet zoek functionaliteit in contacts. Die zou er gewoon in moeten zitten. Dus naar mijn idee hebben ze de phone met een zeer verouderde beta versie vd firmware 2.0 getest. Dat zou ook nog wel eens de slechte ontvangst / bel kwaliteit en internet (HSD{A) kunnen verklaren. Ook dat safari crashed is daarmee te verklaren. Op mijn iPhone 1G echt nooit een safari crash.

Met welk abo hebben jullie getest van T-Mobile en dan vooral met wat voor internet bundel was gekoppeld aan het abo? PIT? PIT+? Of echt ook het abo waar straks de iPhone mee verkocht gaan worden. De review vind ik dan ook niet zo best, wat zijn de test condities? Is er getest met een andere iPhone 3G (misschien hadden jullie een defect exemplaar?) etc. Eigenlijk tweakers niet waardig dit review. Misschien hem maar offline halen en een 'echt' review maken?


Waar ik wel bang voor ben, is de kras gevoeligheid. Als niet erg 'zuinige' gebruiker zit mijn iPhone 1G al aardig onder de deuken (incl. gebroken glas). Dan zit ik niet zo te wachten op een kras gevoelige iPhone 3G.

Maar goed, ik ga vrijdag wel extra vroeg naar de winkel, nu de reserveringslijsten geschrapt zijn (al ben ik niet gebeld).

[Reactie gewijzigd door RedHead op 10 juli 2008 00:11]

Ben ik nou de enige hier, want ik vind de eerste generatie iphone beter afgewerkt qua uiterlijk. De enige pluspunten die ik aan de nieuwe iphone kan vinden zijn de 3G , de verbeterde headphone ingang en dat er een redelijk goedkoop abbonoment bij zit. Maar verder? De pluspunten van de oude iphone tegenover de nieuwe zijn: Minder vlekgevoelig, niet de 2 schroefjes, plat lijkt mij een stuk handiger dan bol, boxjes komt minder snel stof in. Oftewel de iphone is nog wel rijp voor een paar verbeteringen. Valt me eerlijk gezegd nog wel een beetje tegen.
Een vergelijking trekken is m.i. deels zinloos voor de Nederlandse doelgroep, omdat wij officieel nooit toegang hebben gehad tot de iPhone 1.0.

Vlekgevoeligheid is een kant van de tweezijdige medaille van de afwerking; die ziet er erg slick uit en is juist daarom vlekgevoelig. Persoonlijk had ik liever de ronde achterkant van de 3G gemaakt van het geborstelde aluminium van de eerste iPhone gehad, maar je kan niet alles hebben ;)

De schroefjes zijn m.i. een voordeel als dit inderdaad betekent dat je de telefoon daardoor eenvoudiger kan openmaken, hoewel ik ook met de naadloze sluiting van verschillende generaties iPods en Mac Mini's nooit problemen heb gehad.

Stof in de speakers vind ik mierenneuken. Ten eerste blaas je ze zo schoon, ten tweede zul je ze zelden gebruiken. De verzonken opstelling heeft ook als voordeel dat ze moeilijker te beschadigen zijn.

Het enige echte minpunt vind ik de trage verbinding waarover de review het heeft. Dat is toch erg jammer te noemen, vooral omdat T-Mobile je lokt met 2Mbit downstream. Als je dan effectief maar 512Kbit haalt in de Randstad (ik woon in Drenthe :X), dan is dat toch zorgelijk. Ik hoop dat dit met een firmware update op te lossen is, net als de verbindingsissues en crashes.

Al met al schrikt het mij niet af, ik ga vrijdag lekker in de rij staan :)

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 9 juli 2008 15:45]

Officieel geen toegang gehad tot de iPhone 1.0 inderdaad. Ondertussen ken ik tientallen mensen die hem gewoon hebben :) inderdaad niet officieel, maar dat betekend nog niet dat heel weinig mensen hem hebben.
Ja ik vind die plastic achterkant ook lelijk. Ik dacht dat ze het wel hadden geleerd na de eerste nano. Niet dus.
Ik ben het met je eens, ik vind de aluminium achterkant mooier ogen dan de harde plastic cover van de 3G, vooral het Apple-logo.

Een redelijk goedkoop abonnement is wel een goede verbetering, alleen is het fijn dat als je hem geïmporteerd hebt je zelf je (sim-only)abonnement kan uitzoeken. Zo blijkt uit de review alweer dat er genoeg kinderziektes zitten bij de FW van Apple en de service van T-Mobile zelf.
Nee je ben niet de enige, ik had dit echt niet verwacht. Plastic zal best goedkoper in productie zijn waardoor de abbo's misschien in prijs omlaag kunnen maar zoals hij er nu uit ziet is nog veel erger dan de 1e generatie in mijn ogen al was. "De 2 schroefjes" ben ik al op veel sites tegen gekomen. iPhone is een mooi stukje techniek maar dit ontwerp is zeker niet mijn ding, en dat geld voor alle generaties tot nu toe.
Persoonlijk had ik liever de ronde achterkant van de 3G gemaakt van het geborstelde aluminium van de eerste iPhone gehad, maar je kan niet alles hebben ;)
Je denkt er vrij makkelijk over, maar dit maakt het apparaat er een stuk goedkoper uit zien en aan voelen. Ik heb liever iets dat tegen een stootje kan of iniedergeval er zo uit ziet. Buiten de uitgebreide interface lijkt dit zo meer op een replica van de speelgoedwinkel.

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 9 juli 2008 16:07]

Lijkt me sterk overdreven. Ten eerste heb ik nog nooit een Apple product gehad in 25 jaar gebruik dat er uitziet alsof het van de speelgoedwinkel komt en ten tweede is 99% van de telefoons van een of ander plastic gemaakt, zien die er dan ook allemaal als speelgoed uit?
dat stof is een vermoeden en is in mijn ervaring met andere toestellen enorme onzin
Volgens mij komt er gewoon altijd stof in speakers/microfoons. Kan je gewoon niks tegen doen behalve af en toe schoonspuiten.
Af en toe vergeet ik mijn nieuwste telefoon op te laden en pak dan een reserve toestel van 8 jaar oud. Vol met stof uiteraard maar geen achteruitgang.

Ben het dus volledig met je eens dat het onzin is.
Ik ben vooral erg benieuwd of de 3G toepassing in dit toestel niet goed genoeg functioneert door het T-mobile netwerk of dat het komt doordat het hardware niet in staat is hogere snelheden te halen.
Op de Apple presentatie werd gepraat over benadering van wifi snelheid, die echt snel genoeg is voor Maps en Safari. (laden van een pagina duurde 7 sec. met 3G en 5 sec. met wifi.)

Daar ik al wel de mogelijkheid heb om wifi te gebruiken op de iPhone (1.0) ging ik er dus vanuit dat de 3G implementatie mij straks onderweg echt een goede snelheid zou bieden.
Nogmaals ligt het aan t-mobile of...?

Nu ik dit lees begin ik toch te twijfelen aan de meerwaarde van de 3G iPhone. Navigatie gebruik ik enkel in een auto en dat kan dus niet echt. Als ik ergens loop kan ik m'n locatie wel bepalen a.d.h.v. straatnaam en plaats en vervolgens zelf verder navigeren.

3G internet wat niet echt snel is...? Al zou het handig zijn als jullie daar ook vermelden wat jullie niet snel vinden. (gevonden; 55 KB/s, wat i.v.m. de 1.0 dus een enorme verbetering is)
Op speedtest.nl haal ik 5,4 KB/s met de iPhone 1.0 (KPN netwerk).
Voor mij zou een tien keer zo snelle verbinding toch zeker de moeite waard zijn. Dus wat is in jullie ogen niet snel?

Wat ik wel zeer jammer vind is dat de achterkant zo snel vet wordt en krast. Ik vind het al genoeg om telkens de voorkant te poetsen, nu straks dus ook de achterkant......
Om over krassen nog maar niet te praten. Het zou zonde zijn als de achterkant van je mooie iPhone er binnen een jaar net zo bekrast uit ziet als mijn oude N72 (black) die ik normaal gebruikte.

Daarnaast vind ik dat een telefoon een gebruikersvoorwerp is en je dus ook het design van de telefoon moet kunnen zien, waarom koop je anders een design telefoon?
Op de voorkant van de 1.0 heb ik alleen een beschermlaagje op het scherm zelf, zodat die niet krast en daar zie je dus verder niets van.
Straks mag je dus om je telefoon enigszins mooi te houden altijd een hoes erom dragen :S, wat mij het bekrompen pda gevoel geeft.

Wat ik sowieso zie als een betere oplossing: een sim-lock vrije iPhone 3G kopen (België, Zwisterland, Italië-----> marktplaats) en daar een vodafone sim-only+internet blocks in stoppen, veel goedkoper bellen en internetten met zelfs een hogere snelheid = zoveel kosten besparen dat je je iPhone i.v.m. T-mobile gratis hebt.

Maar misschien dat ik toch wacht op de volgende generatie iPhone die er waarschijnlijk binnen een jaar is.
Ik vind het vooral belachelijk dat bijvoorbeeld java en flash niet ondersteund worden en krijg het gevoel dat ze dit enkel doen om wat achter te houden voor weer een volgende versie van de iPhone.

[Reactie gewijzigd door 254370 op 9 juli 2008 19:05]

Wat ik sowieso zie als een betere oplossing: een sim-lock vrije iPhone 3G kopen (België, Zwisterland, Italië-----> marktplaats) en daar een vodafone sim-only+internet blocks in stoppen, veel goedkoper bellen en internetten met zelfs een hogere snelheid = zoveel kosten besparen dat je je iPhone i.v.m. T-mobile gratis hebt.
ik vind het altijd even interessant om te bekijken, maar kom tot een andere conclusie. Ik wil een 16Gb iPhone (de witte heeft namelijk geen last van vingervlekken achterop)

2 jaar iPhone bij T-Mobile = ¤160 + ¤30x24 = ¤880

In jouw situatie haal ik een simlockvrije iPhone uit België (want ik wil wél de échte iPhone ervaring, incl iTunes updates en zonder extra unlockwerk) voor ¤615 (het 8GB model verschilt 90 euro in prijs, bij T-Mobile 80)
Ik wil net als bij T-Mobile 150 minuten kunnen bellen, en 150 smsjes kunnen versturen. Vodafone Sim-Only 27,50 voor een aanbiedingsprijs van ¤16,50 met 200 belminuten óf smsjes komt in de buurt als ik voor ¤2 de SMS verdubbelaar neem (Blox). ¤18,50 per maand dus voor iets minder minuten/sms'jes, maar iets meer flexibiliteit in hoe ik daar invulling aan geef.
Onbeperkt internetten bij Vodafone kan voor ¤10 per maand. Op hoge snelheid, dat is mooi.

opmerking: Vodafone biedt zeer lage tarieven aan met Vodafone Scherp, echter hierbij is het aansluiten van Blox (om te internetten) NIET mogelijk. Sim Only is dus het voordeligste abonnement voor gesprekken wat ze bieden.

iPhone: ¤615
Vodafone: ¤682
Totaal ¤1297

Een prijsverschil van dik 400 euro dus, voor de keuze om bij Vodafone een abonnement af te sluiten. Sowiezo niet goedkoper uit dus. Of je moet zo weinig bellen dat je een goedkoper bel-sms abonnement kan afsluiten, maar ik vind 50 of 100 belminuten óf sms'jes (goedkoopste bij Vodafone) bar en bar weinig. Als je zo weinig belt kan je beter een iPod kopen.

Sowiezo begrijp ik niet helemaal dat we nu nog in het buitenland moeten zoeken naar een prepaid iPhone. Het netwerk van T-Mobile is helemaal zo bar slecht niet. De reviewers hebben gewoon een Pocket Plus abonnement gebruikt, daar ben ik van overtuigd. T-Mobile hoeft pas morgen haar netwerk iPhone-ready te hebben.Voor de ¤30 van T-Mobile krijg je veel belminuten/sms'jes, qua prijs op hetzelfde niveau als een Sim-Only Relax abonnement voor 15 euro!! Voor de overige 15 krijg je onbeperkt en sneller internet dan het ¤17 kostende Pocket Internet Plus wat T-Mobile aan andere klanten biedt, én gratis gebruik van de hotspots waar andere gebruikers ook een abonnement voor moeten afsluiten wat veel geld kost.

De prijzen in de telefoonbranche in Nederland ontlopen elkaar niet. De bundels zijn vrijwel identiek geprijsd en bij elke provider in zoveel maten verkrijgbaar dat het voordeel wat ze voor bepaalde bellers hebben per maand verschilt en hooguit een paar euro's bedraagd. De ene maand bel je 180 minuten, dan was je bij T-Mobile goedkoper uitgeweest, de andere maand bel je 145 minuten, en was je beter afgeweest bij Vodafone. Dan heb je nog dat je wel es in het buitenland belt, naar het buitenland belt etc. etc. Al met al is het prijsverschil 0,0. En áls je al de moeite neemt om het verschil uit te rekenen om voor een paar euro over te stappen dan ben je zo lang voor zoiets kleins bezig dat je voor jezelf vér onder minimumloon werkt.

[Reactie gewijzigd door t-h op 10 juli 2008 01:45]

Als je de echte iPhone ervaring met Visual Voicemail etc. wilt hebben moet je inderdaad bij T-mobile zijn, anders haal je gewoon in de US een iphone voor 400$ ofzo. (280¤)

Komt daar dan een Orange 15¤ sim-only verdubbeljebeltegoed abo bij, dus zo'n 141 belminuten, inc. 6¤ Orange World voor t onbeperkte internet = 660¤

N.B. dit is aangenomen dat FW2.0 wel prxoies ondersteunt, anders werkt Orange World niet en heb je minder belminuten.
Al met al valt het erg tegen. T-Mobile heeft altijd al netwerk problemen gehad dus of dit beter wordt met een hoop nieuwe gebruikers erbij is maar zeker de vraag... Daarnaast woon ik gelukkig niet in de randstad want dat wordt een ramp met het 3G gebeuren. Meer mensen per mast dus volgens mij mag je in de handen klappen als je altijd verbinding hebt.
Met bellen via t mobile maak je ook gebruik van een hogere frequentie (gsm). Voordeel is een iets betere geluidskwaliteit die niet merkbaar is omdat de verbinding niet geweldig is omdat je alleen een goede verbinding hebt als je wat dichter bij een mast bent... Net als FM en AM.. AM heeft een beter bereik in verband met de langere (thnx Carbon :p)golf.

Daarnaast de andere minpunten... Geen fatsoenlijke bluetooth, geen leuk kostenplaatje buiten de bundel en geen bruikbare navigatie (als je wat sneller gaat althans).

Al met al een leuke gadget met een prachtige interface maar voor minder geld heb je praktischere zaken. En daarnaast loop ik zelf niet graag te koop met dit soort gadgets die nogal grijpgraag zijn. Je moet er ook nog eens zuiniger mee omgaan. Ik las ook dat iemand per ongeluk z'n sleutels in dezelfde zak had en wat krassen vond.. Op dit moment heb ik bijna 2 jaar een witte SE w810i in m'n broekzak met sleutels erbij en daar zit geen kras op. Ook geen schilfers kleur weg of wat dan ook.

En ach, iedere tweaker heeft allang mobiel internet. Het werkt alsvolgt: je belt iemand op en vraagt of hij/zij het even checked ;) Veel sneller dan een adres gaan lopen pielen en wachten op de langzame gprs verbinding omdat je 3g congestie ondervindt. Daarnaast ook nog socialer..

Thnx Apple, mooi ding maar jammerlijk niet echt praktisch te noemen.

Daarnaast vraag ik me ook af of dat remote wiping ook te 'unwhipen' is door een persoon met wat verstand... (Apple had in een van de filmpjes iemand uit het leger die daar op wijste, dat het zo veilig was....)

Ik bewaar voorlopig in ieder geval mijn appletje voor de dorst als het gratis wordt weggegeven bij een pak wasmiddel ofzo...

[Reactie gewijzigd door lometje op 9 juli 2008 18:50]

Net als FM en AM.. AM heeft een beter bereik in verband met de korte golf.
AM (de band) gebruikt een lagere frequentie dan FM maw de golflengte is langer niet korter.
Geen fatsoenlijke bluetooth, geen leuk kostenplaatje buiten de bundel, geen bruikbare navigatie (als je wat sneller gaat althans) en daarnaast is die prachtige autoinstallatie met bluetooth ook voor niks...
De iPhone (zowel de oude als 3G) is gewoon te gebruiken met BT carkits.

Wat wel ontbreekt is A2DP.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 9 juli 2008 18:47]

Ik heb zelf een eerste generatie maar waar ik juist over te spreken ben is wel het bellen. Vooral als je je contact personen goed bij houd is het belachelijk makkelijk om te bellen. je kiest phone, contact en dan bellen of smsen. ook het keypad om zelf een nummer te kiezen: perfect uit gewerkt. Ik snap dan ook niet goed wat jullie klagen. Misschien iPhone in combinatie met Windows?(ik heb zelf een mac)

Over de gps navigatie software: met google maps kun je op de oude iphone wel degelijk een route plannen. Het lijkt me sterk dat ze dat hebben weg gehaald.

De rede waarom ik trouwens niet overstap is de provider. Waarom ze voor T-mobil snap ik niet. Ze lopen nogal achter met het netwerk zoals jullie al gemerkt hebben. Met vodafone heb ik zelfs op het grevelingenmeer nog verbinding. Waar ik ook ben heb ik verbinding terwijl dus in de randstad niet eens fatsoenlijk verbinding is.
Hoho, informeer jezelf voordat je uitspraken doet over de kwaliteit van een mobiel netwerk. Lees eens een onafhankelijke test bijvoorbeeld. Ik heb zo'n test onder ogen gehad en T-Mobile heeft een dekking die niet onderdoet voor Vodafone. Alleen KPN had meen ik een 0,1% betere dekking. Dat was een jaar geleden ofzo. Het zal niet verslechterd zijn naar ik aanneem.

Bovendien heb je de uitspraken in het artikel niet goed gelezen, er wordt duidelijk uitgelegd dat ze meerdere toestellen op dezelfde zender hebben ingelogd gehad waarbij de iPhone een minder signaal aangaf dan de andere telefoons. Dat kan dus twee dingen zijn:

1. De iPhone heeft een andere schaalverdeling op zijn signaal-metertje.
2. De iPhone is minder gevoelig en heeft een sterker signaal nodig om te functioneren.

Welke van de twee het is, weten we na vrijdag. Ik ben benieuwd in ieder geval.
Het 3G netwerk van T-mobile is net wat minder dan dat van Vodafone en KPN op belnetwerk is er bijna geen verschil (dit kun je terug vinden op de dekkingskaarten van de providers. :)
Als je op de iPhone overstapt vanaf een Windows Mobile smartphone is het bellen op de iPhone een stukje minder prettig. Vooral omdat je niet kan zoeken door de contacten. Ook het ingeven van een gedeelte van een telefoonnummer waarna door de software de contactpersoon opzoekt is een functie die je zeker mist op de iPhone.
Gelukkig zullen een aantal van deze punten toegevoegd worden in de nieuwe firmware.

Het navigeren op zich zal ook bij deze firmware nog exact zo kunnen werken. Wat de review bedoelt is dat het niet echt bruikbaar is voor onderweg door de trage verbinding.

Iets anders wat ik wel jammer vind is de krasgevoeligheid. Ik heb de (oude) iPhone nu al zo'n drie maanden en ik moet echt heel goed zoeken om een krasje te vinden. (en ook dan kan ik er eigenlijk geen vinden :P)

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 9 juli 2008 15:37]

Als je op de iPhone overstapt vanaf een Windows Mobile smartphone is het bellen op de iPhone een stukje minder prettig. Vooral omdat je niet kan zoeken door de contacten.
Je kan wel zoeken in contacten bij fw2.0.
Als je op de iPhone overstapt vanaf een Windows Mobile smartphone is het bellen op de iPhone een stukje minder prettig. Vooral omdat je niet kan zoeken door de contacten. Ook het ingeven van een gedeelte van een telefoonnummer waarna door de software de contactpersoon opzoekt is een functie die je zeker mist op de iPhone.
Gelukkig zullen een aantal van deze punten toegevoegd worden in de nieuwe firmware.
Volgens mij horen die er inmiddels al in te zitten, hoewel ik dat zelf nog niet getest heb. Op het introductiefilmpje op de apple-site is deze functionaliteit echter duidelijk wel aanwezig. :)
Hij heeft het ook over de achterzijde denk ik. Mijn iPod Touch krast als een tierelier op het chroom, maar het scherm zelf vertoont niets en ach...het voelt heerlijk in je hand en van een afstandje zie jet er niks van. :)
Ook op de achterkant van mijn iPhone kan ik geen krasjes vinden. Ik ben er wel voorzichtig mee, maar hij zit niet in een hoesje oid, gewoon in m'n broekzak of los op m'n bureau.
Ook het ingeven van een gedeelte van een telefoonnummer waarna door de software de contactpersoon opzoekt is een functie die je zeker mist op de iPhone.
dat lijkt me nou een functie die echt bijna niemand gebruikt. Het is toch veel gemakkelijker om een gedeelte van iemands naam in te typen? misschien ben ik een uitzondering maar ik ken echt vrijwel geen enkel telefoonnummer meer uit m'n hoofd.
ik gebruik het veel op mijn htc :S ben slecht in telefoonnummers te onthouden, moet soms iemand bellen (werk oid) en weet dan nog net een half nummer :)

Daarbij wil ik niet iedereen in mijn contactenlijst hebben staan met telefoonnummer en al ^^
Je hebt helemaal gelijk, alleen jammer dat ik wanneer ik mijn Windows Mobile telefoon opstart eerst n minuut moet wachten, waarna ik vervolgens naar start - phone ga om er vervolgens achter te komen dat ie inmiddels is vastgelopen.

WM6.1 verhelpt dat, maar t blijft behelpen, als je je nagels hebt geknipt kun je weer terug naar de stylus |:(
Bellen is niet goed als de verbinding vaak wegvalt... punt! En blijkbaar was dat bij dit 3G model wel het geval!

Dan mag je nog zo'n mooie contactenlijst/navigatiemenuutjes hebben, al waar het om draait in een telefoon is gewoon BELLEN, als ze daar de bal misslaan vind ik de iPhone niet meer dan een kostelijke grap. ;(
Jou reactie zou misschien wat genuanceerder kunnen, maar je slaat wel de spijker op zijn kop. Wat heb je nou aan een telefoon als je verbinding steeds verbroken word.
T-mobile is de provider omdat die genoeg van de met IPhone gegenereerde inkomsten afstaan aan Apple. Geld is het leidende element geweest niet de dekking die een provider kan bieden.
Ik snap eigenlijk niet waarom de iPhones nu zo gehyped zijn, is dit puur vanwege de draadloos internet optie? Of omdat er een stukje geheugen in zit?

Op de markt vind je toestellen die op vele fronten beter zijn; camera is dan wel het eerste punt wat me te binnen schiet. Maar als er ook nog bugs inzitten mbt bellen dan kom je wel echt uit bij het hoofddoel van de telefoon, niet?

Daarnaast denk ik nog aan het feit dat er volop telefoons te krijgen zijn met:
betere camera
4/8 gb sd kaartje
multimedia functionaliteit die de 3g overtreft
lichter
kleiner
navigatie opties
voor minder geld

Ik vraag me dan af waarom ik een iPhone 3G zou kopen, behalve dan omdat ie natuurlijk ontzettend mooi is, degelijk aanvoelt en omdat er een appel achterop staat ;)
de camera op de iPhone doet niet onder voor die op een Nokia. Toegegeven, wat meer megapixels op de Nokia, maar feit blijft dat het alletwee kwalitatief goede cameratelefoons zijn maar gigantisch achterliggen op de kwaliteit die een Canon Powershot van ¤80 je biedt.

wat betreft multimedia. iPod is zo goed als de standaard voor MP3 spelers. Geen enkele telefoon biedt echt goede mogelijkheden om grote muziek/video bibliotheken op je telefoon bij je te dragen. Sony komt in de buurt, maar alleen Apple biedt een volwaardige iPod op je telefoon.

internet. Het is jammer dat Safari geen flash ondersteunt. Dat maakt browsen op de iPhone niet leuk op sites met Flash; maar wel leuk op sites zonder Flash. Concurrenten hebben echter zulke treurige browsers dat geen enkele site echt leuk of prettig is om te bezoeken.

kleiner en lichter: het scherm kán niet kleiner, dat is onhandig. en met een gewicht van nog geen 150 gram vraag ik me af of dát er echt toe doet

navigatie opties: ik denk dat als je het navigeren met Google Maps een beetje onder de knie hebt, je serieus moet overwegen of het aanschaffen van een TomTom nog nodig is. Bovendien komt er heus nog wel navigatiesoftware in de App Store.
Dat betere telefoons valt best tegen hoor, en een telefoon met dat volledige lijstje die jij opnoemt vind je niet. Laten we bijvoorbeeld eens een N95 nemen, die best populair is:

• Betere camera: Hij heeft mee megapixels ja, maar de daadwerkelijke fotokwaliteit is maar marginaal beter. -klein voordeel voor N95
• 4/8GB SD kaartje: De huidige N95 heeft ook 8GB flash, veel meer heb je niet echt nodig maar kan wel met micro-SD. -klein voordeel voor N95
• multimedia functionaliteit die de 3g overtreft: Absoluut niet, functionaliteit is ongeveer hetzelfde, maar de interface op dit gebied zit een heel stuk beter in elkaar bij de iPhone. -voordeel iPhone
• lichter: N95 is 10 gram lichter. -klein voordeel voor N95
• kleiner: één cm minder lang en een halve cm smaller, maar wel een cm dikker! -Naar mijn mening voordeel voor iPhone, die 1 cm in dikte voegt een hoop meer volume toe tenopzichte van die iets kleinere lengte/breedte, en laat hem er een stuk lomper uitzien.
• navigatie opties: niet standaard, moet je voor betalen voor zover mij bekend, en deze komen er ook voor de iPhone -geen voordeel
• voor minder geld: N95-8GB met 2 jarig t-mobile relax 150 abo: 150 euro, iPhone: 80 euro! -Voordeel iPhone

Daarnaast is de bundel van iPhone ook nog iets goedkoper: als je het los neemt: Relax 150: 19,50 T-Mobile Pocket Internet Totaal Plus: 19,50 T-Mobile Wi-Fi Totaal: 24,50 totaal: 63,50!!! Zelfs als je de wifi zou laten zitten kom je nog op 39 euro, 10 euro meer dan met de iPhone!

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 9 juli 2008 17:00]

Door de software wie veel beter werkt dan welk mobiel OS dan ook en daarnaast is de browser verschrikkelijk simpel in gebruik maar ook volledig (except voor Flash omdat Apple geen Flash Lite wilde maar de volledige verise).
Ik persoonlijk koop hem omdat ik van mooie dingen hou. Helemaal als het goed werkt en er ook nog goed uitziet. Dat laatste trouwens zonder dat het ten koste gaat van het gebruikersgemak.
Even ter aanvulling van de nadelen:
- De 2MP camera vind ik toch wel degelijk een nadeel. Zeker als je ziet dat telefoons van een aantal jaar geleden al dit soort foto's konden maken. Tuurlijk heb je niet heel veel te klagen met 2MP, maar voor een telefoon van dit kaliber verwacht je toch echt een betere camera.
- Wat ik ook een beetje mis bij de camera is de mogelijkheid om filmpjes te maken. Erg jammer dat Apple daar niets mee gedaan heeft.
- Daarnaast mis ik de functie om een memorystick er in te voeren. Nu is dit niet echt een groot nadeel, maar had leuk geweest als het kon.
- Wat betreft de webbrowser is het jammer dat hij er soms uit knalt. Ook wel jammer dat de browser nog geen flash, java en/of windows media player ondersteund. Maar misschien dat dat nog wel komt.

Echter, wat ik hierboven geef zijn maar een aantal punten waarvan ik het jammer vind dat Apple daar niks mee gedaan heeft. Verder blijft het gewoon een top apparaat. Hij heel erg functioneel en niet te vergeten ook supermooi (het oog wil nou eenmaal ook wat). Ik ben het compleet eens met de pluspunten en overweeg er zelfs eentje te gaan halen. :9

[Reactie gewijzigd door ExPlanE op 9 juli 2008 15:38]

- 2MP is net zo goed als 5MP op een mobieltje, dat weten we nu inmiddels wel. Kijk maar eens fullscreen (op een computer) naar een foto van beide sensoren, bij allebei is er nauwelijks sprake van detail.

- Filmpjes is een veel gevraagde optie, hoewel het mij niet interesseert. Daar kan je denk ik wel op wachten in een update, de mogelijkheid bestond namelijk al voor versie 1 van de iPhone in de vorm van een jailbroken-app. Het toestel moet het dus wel kunnen.

- Flash-card optie zou inderdaad mooi zijn. Echter, zo lang je niet je hele muziek-collectie erop zet (ik ben niet zo'n type gebruiker) is er weinig aan de hand. Ik heb de 16 Gb iPod Touch ooit gekocht met de verwachting dat de App store er ooit zou komen (fjew) en ik gebruik nog steeds maar 5 Gb samen met wat video-podcasts, kom ik nooit overheen. Ben je een heavy-user, dan zou het beperkend zijn ja. De apps zullen ook niet snel Gb's groot zijn, dus ook daar zie ik weinig problemen. In het ergste geval kan je altijd zaken er tijdelijk afhalen.

- Ik moet zeggen dat bij mij Safari super-stabiel is, ik flash absoluut niet mis (meeste zaken zijn toch reclame) en toch alles goed kan bekijken.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 9 juli 2008 16:20]

- Het verschil tussen 2 en 5MP zie je niet zozeer op je mobieltje zelf, maar wel zodra je hem overzet op een computer oid. Van een mobiel van dit kaliber had ik zelf meer gehoopt en eigenlijk ook wel een beetje verwacht. Gemiste kans van Apple, wat mij betreft.

- Laten we hopen dat filmpjes later wel ondersteund gaan worden.

- 16GB is opzich ruim voldoende voor de gemiddelde gebruiker hoor, maar het had toch mooi geweest. Echter, ik denk dat apple dit achterwegen heeft gelaten omdat men dan gewoon drag&drop muziek e.d. erop kan slepen. Nu moet dat via iTunes, wat Apple liever heeft denk ik.

- Goed te horen dat er ook mensen zijn met andere ervaringen mbt safari. Bij een enkele site is Java/Flash toch echt wel handig. Denk aan filmpjes op diverse sites. Een WMP ondersteuning lijkt me ook wel mooi, alhoewel ik me kan voorstellen dat je dat niet heel erg mist.
- 2MP != 5MP. Vergelijk de foto's van een 2MP camera maar eens met de 5MP camera van de Nokia N82 or N95... die zijn echt VELE malen beter (een xenon flits op de N82 helpt wel).

- Een flash card zal er bewust niet op gezet zijn.. een upgrade van 8Gb naar 16Gb kost ¤80 aanschafkosten, maar een 8GB SDHC kaartje is tussen de ¤25 en ¤50. dan is de keus voor het "goedkopere" model geen slechte.

- Vergelijken van de versie 1 software op de iPod touch met de versie 2 software op de iPhone 3G vind ik niet zinnig. Als blijkt dat de 3G versies een stabiliteitsprobleem hebben kan je dat niet zomaar goed praten door het wel goed te doen op een andere versie.

Ik moet overigens zeggen dat ik de abbonnementen niet extreem goedkoop vindt.
jongens.. kwaliteit = de lens... niet MP

een crappy lens met 100000 MP blijft beroerder dan een Carl Zeis lens met 1MP ...
Maar een goede lens met 5 MP is beter dan een goede lens met 2 MP ;)
Jammer dat die telefooncamera lenzen dan allemaal van PLASTIC zijn... enkele uitzonderingen daargelaten.
Plastic lenzen kunnen ook best goed zijn (op m'n 350D zat een plastic kitlens), punt is meer dat het simpelweg de grootte is wat ook problemen veroorzaakt, het is ontzettend moeilijk om hoge kwaliteit te slijpen, zeker op zo'n formaat. En dan is het plastic in de mobieltjes idd nog eens vrij goedkoop ook, licht ongevoelig, etc.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 9 juli 2008 22:18]

Ik snap de problemen met Safari ook niet, het is inderdaad jammer dat er geen flash ondersteuning is, maar de browser is hardstikke stabiel en bij mij nog [b]nooit[b] gecrasht! En dat terwijl ik toch behoorlijk veel browse met m'n iPhone...
Voor filmpjes installeer je gewoon iPhone Video Recorder met Installer ;)
Ik hoorde dag de iPhone geen ontvangen SMSjes kan doorsturen. Is dit waar?
Kan hij idd niet, ik hoop dat we, naast de app store, nog steeds de installer.app kunnen draaien, want een paar hele interessante apps die waarschijnlijk niet toegelaten zal worden op de app store (kan ook mis zijn, maar hoe dan ook, de installer.app is een heuse fallback voor ontwikkelaars die hun app niet op de app store mogen plaatsen)

Met de installer.app heb ik bij de oude iPhone een hele reeks aan applicaties die dit gat opvult.
zoals een vervangende applicatie voor SMS (met templates, doorsturen naar zowel email als een andere gsmnummer, conversaties hergroeperen, smileys, sms berichten doorzoeken etc)
een vervang app voor bellen & contacten (met zoekfunctie, betere herkenning van contacten waarbij je bv begint met een deel van een nummer in te tikken en ingebouwde contactflow, die zichzelf activeert wanneer je de iPhone horizontaal houdt, net zoals bij coverflow, leuk, maar werkt enkel best wanneer je contacts een foto hebben :))
Een applicatie voor MMS, waarbij je alle foto's uit je Photos app mee kunt MMS'en.
Een app voor audiorecording en een app voor video recording (voorlopig enkel beperkt tot 25fps)

Hoewel ik toch stiekem hoop dat deze in de app store komen, denk ik dat bij de meeste van deze apps dit niet zal gebeuren, gelukkig kunnen we nog steeds terugvallen op de installer.app
De huidige heeft die functie geloof ik niet. Echter denk ik omdat het van ondergeschikt belang is, ik gebruik het in elk geval nooit. Wachten op third-party apps om dat te regelen denk ik :)
Minpunten
- Geen GPS navigatie software
- 3G internetverbinding is erg zwak
- Wel erg vlekgevoelig
- Boxjes zijn te diep weggestopt
- Safari knalt er soms opeens uit
- Bellen kan problematisch zijn
Dat laatste vind ik toch wel een beetje een zorgelijk minpunt voor een telefoon...
De Microsoft Exchange-functie werkt in ieder geval erg goed en zelfs beter dan op Windows Mobile-toestellen.
Ik kon zo gauw niet meer over deze opmerking vinden in de review, mijn vraag dan ook. Wat is er beter aan de implementatie op de iPhone dan op de Windows Mobile toestellen? Dit soort opmerkingen zijn natuurlijk een beetje gevaarlijk in een review zonder onderbouwing of voorbeelden wat er beter aan is.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 9 juli 2008 15:24]

Waarschijnelijk word het signaal verstoord in de kantoor maar buiten (screenshot: GPS in actie) is er opeens een goede verbinding.

daarom denk ik dat de conclusie geheel onjuist is over de ontvangst van de iphone op 3G en telefoon. Meestal word een verbinding verbroken vanwege de signaal, ga aub eerst na of het aan de kantoor ligt of t-mobile dan meteen een conclusie te trekken dat de ontvanger van het toestel zwak is.

In sommige gebouwen heb je zwakker signaal vanwege de bouwstructuur en de gebruikte matriaal.
In sommige gebouwen heb je zwakker signaal vanwege de bouwstructuur en de gebruikte matriaal.
Er wordt vergeleken met andere telefoons die wél volle ontvangst hebben op net dezelfde locatie.
En hoe weten ze dat dat exact die zelfde mast is? Wie zegt me niet dat die mast louter GSM ondersteunt en de IPhone is ingekoppeld op een 3G mast. Ik weet niet of ik sta te eilen, maar ik kan me er wat bij voorstellen.
IJlen doe je met een lange IJ :D

Ze testen met een sim die gebruik maakt van hetzelfde netwerk en dezelfde techniek... (Zo lees ik het in ieder geval...)
Dan kun je er vanuit gaan dat dezelfde mast gebruikt wordt of zou moeten worden. Hoe dan ook is het m.i. dus een minpuntje voor de IPhone!
Er wordt een UMTS sim gebruikt dat zijn apparte simkaarten geschikt voor het UMTS netwerk er wordt dus echt van dezelfde mast gebruik gemaakt.

Hoe je het dus ook wend of keert, de iphone heeft gewoon een slechte antenne (waarschijnlijk opgeofferd voor het design)

Ik werk zelf bij een bedrijf waar we die T-mobile UMTS/HSDPA (3G) abonnementen verkopen en ik kan je vertellen dat daar normaal gewoon volle geadverteerde snelheid mee gehaald kan worden (in dit geval 1500kbps dus net geen 200kbyte per seconden. 50 is dan in een gebied waar andere telefoons wel volledige berijk hebben erg matig :/.

Toch maar geen iPhone, waar het apparaat echt voor is (bellen en 3G apps) gaat nog niet goed.

@ MensionXL op de eerste foto zie ik anders duidelijk T-mobile 3G staan met 2 streepjes ontvangs... beter kijken of jezelf niet zo voor de gek houden. :P

[Reactie gewijzigd door roy-t op 10 juli 2008 14:49]

En gebruikt maakt van dezelfde mast!

Vind het wel een goede review die misschien niet iedereen even mee eens is. Vind de ontvngst ook wel een heikel punt en de traagheid van het laden van maps, het ziet er beter uit dan HTC maar wel trager, soort van Vista dus die software op de iPhone ;) Verder zeer goed pakker features voor de prijs (zelfde als N95 bij introductie) 11 juli komt hij hier (VK) uit bij O2 ook als pay as you go (prepaid). Ben benieuwd hoe de prijzen hier zjn. Als hij rond de 200-300 pond prepaid is is het een zeer intresante optie, als je jail breaken geen probleem vind. Mogelijk gaat the carphone warehouse hem ook prepaid verkopen en die verkopen geen gelockte/gebrande telefoons, of je nou prepaid tmobile of prepaid O2 koopt in hun winkel. Maar goed ik ga off topic. Nogmaals goeie review, goeie balans en zit er over te denken deze aan te schaffen, hopelijk kan er nog iets aan de ontvangst gedaan worden.
Maps is dan wel trager, de rest van de interface voelt een stuk sneller aan dan de HTC. Nu zal dit bij HTC nog wel verholpen worden door software updates (de iPhone software is al wat meer 'volwassen' denk ik) maar op het moment vind ik die telefoon irritant traag aanvoelen.

Ik ga wel kijken of ik de iPhone te pakken kan krijgen zonder simlock, mijn telefoon gebruik ik maar sporadisch maar het grootste voordeel voor mij is om een telefoon + gebruiksvriendelijke MP3 speler in één te hebben. Geen enkele andere fabrikant heeft dat voor elkaar gekregen tot nu toe. (Natuurlijk zijn er meerdere telefoons waarmee je muziek kunt luisteren, maar lekker werken vind ik het nooit hoewel dat natuurlijk persoonlijk is.)
Inderdaad ;)...Vista start bij mij precies 18! seconden sneller op als dat XP SP3 doet op me PC...
Als je goed kijkt dan zie je dat er geen gebruik van 3G wordt gemaakt maar van GSM.
Ik zit dit ook met stijgende verbazing te lezen. Niet goed kunnen bellen, crashende browser, vlek /krasgevoelig. Ik heb geen ervaring met 'concurrerende toestellen' (mag het iets specifieker? Zijn de blackberry en windows-mobiles powered - of de N95?)

Met bovenstaande pluspunten als 'de meeste normale sites..' heb je al bijna geen minpunten meer nodig.
Ik wist niet dat het zo triest gesteld was met mobiele apparaten (ik ben nog zo ouderwets dat ik alleen bel). Ik overweeg wel eens on the road te gaan emailen, maar ik neem aan dat apples concurrenten het dan weinig beter doen.
Ik wacht nog 2 jaar.
Een aantal mensen om me heen hebben een iPhone uit de eerste generatie, en deze belt echt prima met een goed ontvangst. Alleen op de lastige locaties hebben telefoons zoals een Nokia n72 (die ik zelf heb) een net iets beter bereik.

Ik denk dat de reviewer gewoon net op een ongelukkig punt in de stad stond, maar qua bereik (of het gebrek eraan) valt het nog mee. De iPhone 3G zou zelfs een beter ontvangst hebben volgens Walt Mosberg dankzij de plastic achterzijde die een beter signaal zou moeten kunnen ontvangen.
Ik denk dat de reviewer gewoon net op een ongelukkig punt in de stad stond
Volgens de review zou dat uitgesloten moeten zijn, want ze hebben dezelfde simkaart in een ander toestel gebruikt, en dat toestel had wel behoorlijk bereik:
Quote artikel:
Volgens T-Mobile zou deze locatie volledige dekking moeten hebben, en dat bleek te kloppen toen we de T-Mobile-sim in een ander toestel stopten. Het bereik was aanzienlijk beter dan met de iPhone 3G.
In een stad sta je niet op een ongelukkig punt, die zijn vergeven van de masten. In het buitengebied ja maar als je in een stad blind spots hebt doe je als provider iets echt niet goed

off-topic: een beetje wat t-mobile in de grensstreek heeft. In de buurt van de grens bel je meteen via een buitenlandse provider.
In een stad sta je niet op een ongelukkig punt, die zijn vergeven van de masten. In het buitengebied ja maar als je in een stad blind spots hebt doe je als provider iets echt niet goed
Toen ik nog met T-Mobile belde (±3 maanden) had ik thuis totaal geen verbinding, en op mijn werk viel de verbinding weg als het toestel bv. in mijn broekzak zat. Gelukkig was het een goedkoop abonnement, dus heb ik het af kunnen kopen om weer snel terug te rennen naar Vodafone.
Oh ja, ik werk op de Singel en woon in de Pijp, beide centrum Amsterdam dus. En dit was met mijn iPhone en een N80 en N72.
In het buitenland, Duitsland, Denemarken heb je met t-mobiel 5 strepen ontvangst hier in nederland is het op sommige plekken matig, ze hebben hierachter een nieuwe mast neergezet maar t-mobiel gebruikt die niet (nog steeds geen ontvangst in de woonkamer) kpn komt vol binnen.
(kleine correctie, het 3G internet netwerk en het gewone bel (gsm) netwerk zijn verschillende netwerken waar je verschillend bereik kunt hebben op dezelfde locatie)
Volkomen mee eens. Met andere "concurrerende" toestellen kun je behoorlijk bellen, werkt de webbrowser prima (misschien niet zo gebruikersvriendelijk als de iPhone) en heb je geen honderden krassen als je de telefoon in dezelfde broekzak stopt als je sleutelbos. Een telefoon die niet fatsoenlijk belt is geen telefoon in mijn ogen

Mijn conclusie is dus inderdaad: tijd voor een firmware upgrade. Maar ik denk niet dat die de slechte ontvangst (waar btw de eerste iPhone ook mee te kampen heeft) kan verhelpen.
Iets te kort door de bocht, dus iets genuanceerd.
Ik kon zo gauw niet meer over deze opmerking vinden in de review, mijn vraag dan ook. Wat is er beter aan de implementatie op de iPhone dan op de Windows Mobile toestellen? Dit soort opmerkingen zijn natuurlijk een beetje gevaarlijk in een review zonder onderbouwing of voorbeelden wat er beter aan is.
Dat bij pushmail van de iPhone je batterij sneller leeg is en op een Windows Mobile niet ?
Maar dan is het dus eerder andersom :-)
Als Apple zich maar had verdiept in hoe Windows Mobile dat tegenwoordig doet ...
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True