Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Column - Het algoritme voor de luiheid

02-05-2021 • 06:00

98

Column

Je hebt weleens van die avonden. Het achtuurjournaal is net afgelopen en je partner vraagt of je misschien zin hebt om samen een film te kijken. Op dat moment begint de tijd te tikken. Bij mij wel, althans. "Welke film gaan we kijken? Oh, die aanrader van Roosmarijn? Bacurau of zo?" "Shit, staat niet op een van onze abo's." "Eens op Netflix kijken." "Goed, welk genre?" "Bij sciencefiction kijken? Veel al gezien hè?" "Laten we deze trailer van Space Sweepers eens checken ..." "Tja, maar wat krijgt die film op IMDb? Een 6,6?" "Dat kan beter." "Total Recall?" "Leuk! Maar wel al gezien natuurlijk. Misschien leuker om iets te kijken dat we allebei nog niet gezien hebben, vind je niet?" "Uh, hoe laat is het nu? Moet jij morgenochtend vroeg de kleine niet wegbrengen?"

Lui
Arterra - UlG / Getty Images

Het is een race tegen de klok, want elke minuut die voorbijgaat, gaat van de maximale lengte van de film af. Natuurlijk, je kunt het eens wat later maken of een film een andere dag afkijken. Maar dat is niet altijd handig. Er zijn dan ook avonden bij dat we maar besluiten om een aflevering van een serie te kijken. Netflix heeft nu de oplossing voor iedereen: de nieuwe functie 'Play Something'. Hij is binnenkort onder meer te vinden in de navigatiebalk aan de linkerkant in de televisie-interface. Als je erop klikt, schotelt Netflix je een film of serie voor, op basis van een algoritme.

Daar ben je mooi klaar mee. Weer een potentiële filterbubbel. Als ik voor mezelf spreek - en ik denk dat er meer mensen zoals ik zijn - kijk ik geen films of series uit één genre, met bepaalde thema's of over een bepaald onderwerp. Ik kijk net zo lief naar een waargebeurd rechtbankdrama over iets dat de samenleving raakt, als naar een kijkje achter de schermen bij de Formule 1. Een natuurdocumentaire die ingesproken is door de welbespraakte David Attenborough kan me evenzeer verwonderen als een wilde fantasy-film met vliegende eenhoorns die regenbogen uit hun derrière schieten. Het zou me nog meer verwonderen als Netflix me uit die grote database regelmatig iets serveert dat ik daadwerkelijk graag wil zien.

Wat mij betreft is het belangrijkste dat een film of serie goed in elkaar zit. Dat is natuurlijk subjectief, en lastig voor een algoritme om te bepalen, tenzij er een beoordelingssysteem zou zijn dat je kunt vertrouwen. Bij muziek is het al lastig voor een dienst als Spotify om regelmatig iets interessants in te brengen, en naar een liedje luisteren is dan nog een beperkte tijdsinvestering. Ik ben natuurlijk net als ieder ander te profileren, maar dat betekent niet dat ik in het verleden wil blijven hangen. Persoonlijk heb ik geen last van het bestaan van deze functie en ik snap ook dat Netflix dit uitbrengt. Mensen gaan wellicht meer kijken en waarderen extra functies. Bovendien: als je overdag al veel keuzes hebt moeten maken en je zit volledig ongeïnspireerd voor de tv, waarom zou je je dan niet laten meevoeren door het algoritme van Netflix?

Toch is een potentieel vervelend bijeffect naar mijn idee dat je blijft hangen in hetzelfde cirkeltje, terwijl je op een dienst als Netflix juist een enorm gevarieerd aanbod hebt. Play Something is als die Google Discover-feed waar je maar doorheen blijft scrollen en soms wat aanklikt. Je vergeet al snel dat er meer onderwerpen zijn en het is veel te makkelijk om maar in die feed te blijven scrollen. Alles is erop gericht om de gebruiker aan zijn scherm te kluisteren. Inderdaad, net zoals in de Netflix-docu The Social Dilemma; een enorm Amerikaanse hapklarebrokkendocumentaire met kinderachtige stukjes fictie, maar daarom niet minder waar. De mens is van nature lui en daar maakt vrijwel elke techgigant handig gebruik van.

Column?

Een column is een kort opinieartikel. Dit artikel is onderdeel van de bèta van Plus, waarbij we verschillende artikelvormen proberen. Wekelijks publiceren we op zondag een column van een van de Tweakers-redacteuren, die daarbij vrij is in zijn onderwerpkeuze en zijn mening terug kan laten komen. Reageren op Plus en de onderdelen daarvan, zoals dit artikeltype, kan in het daarvoor bestemde topic. Reageren op de inhoud van de column kan hieronder.

Reacties (98)

98
94
38
3
1
31
Wijzig sortering
In deze column wordt wel een relevant onderwerp aangestipt, maar naar mijn mening te beperkt uitgewerkt.
Ik ben benieuwd of er hier mensen zijn die met kennis van algoritmes kunnen aangeven dat wat @Andrasman aankaart, de aandacht heeft van de algoritme-ontwikkelaars op platforms zoals Netflix.
Ik vermoed van wel!
De kansen van goed datamanagement zijn te groot om te laten liggen...
Het is een algoritme dat zichzelf continu bevestigd en ja, er zitten commerciele belangen in.

Mijn achtergrond is bedrijfskundige en heb onder andere een tijdje in de uitgeverij gewerkt. Voor een medium (of dat nu een krant, een website, een tijdschrift of een tv-zender is) is het belangrijkste KPI het aantal kijkminuten per lezer/kijker. Hoe meer kijkminuten per lezer, hoe hoger je jezelf kunt waarderen richting adverteerders of investeerders. Hoe beter je je publiek in kaart weet te brengen, hoe beter je je adverteerders of investeerders aan je weet te binden. MTV weet exact welk publiek zij aanboren en weet heel goed welke adverteerders daarbij horen. Ook het FD weet een perfecte brug te slaan tussen adverteerders en lezers.

Wat voor deze partijen blijkt te werken (en dat weten we al tientallen jaren), is dat hoe meer je mensen bevestigt in hun ideeen, hoe groter de kans is dat ze terugkomen. Precies de reden dat de algoritme van de sociale media jou ideeen (en advertenties!) voorschotelt waarvan zij denken dat die bij je passen. En trouwens alle nieuwskanalen ook. Daar heb je waarschijnlijk zelf aan meegewerkt toen je ooit werd gevraagd in welke onderwerpen jouw interesse liggen. Zelfs onze eigen tweakers deed dat ooit. Bij dit alles geldt: hoe beter je je lezers weet te profilen, hoe hoger de kans dat ze een specifiek product willen kopen.

Vanuit adverteerder is het natuurlijk nog veel logischer: ga je een paar duizend euro stukslaan in het plaatstelijke zondagskrantje gericht op "iedereen in een bepaalde regio"? Of doe je voor dat zelfde bedrag een gerichte advertentiecampange op social media? Waarbij - als je de juiste klanttype weet te benoemen - die laatste veel effectiever en efficienter is omdat de kans van aankoop veel hoger is.

Een vervelend bij-effect voor mensen als jij en ik is dat je steeds meer bevestigd wordt in je eigen bubbel. He, je hebt scifi gekeken op Netflix. Hier is nog meer scifi. Ook ik ben breed geinteresseerd, maar Netflix suggereert alleen nog meer soortgelijke dingen die ik eerder gezien heb. Spotify valt in herhaling. LinkedIn bestaat alleen nog maar uit like-minded posts, net als facebook, twitter, en Insta.

Een oplossing is om de sortering van je tijdlijn in te stellen op 'new' in plaats van 'top'. Maar je begrijpt inmiddels waarom Facebook die optie heeft verwijderd en Netflix nooit heeft geimplementeerd.

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 24 juli 2024 21:28]

/quote
Wat voor deze partijen blijkt te werken (en dat weten we al tientallen jaren), is dat hoe meer je mensen bevestigt in hun ideeën, hoe groter de kans is dat ze terugkomen.
en
Een vervelend bij-effect voor mensen als jij en ik is, dat je steeds meer bevestigd wordt in je eigen bubbel.

zijn tegenstrijdig aan elkaar. Want eerstens stel je dat bevestiging je laat terugkomen, en de tweede stel je dat je dat vervelend vindt. Ergo: we zijn gewoonte masochisten? :)

Onderliggend in je beide stellingen is het proces van hoe mensen hun gewoonten vormen: vanuit een aardsluiheid zo min mogelijk energie gebruiken om zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Eigenlijk zijn we continu bezig met een efficiencystrijd. Denk aan je ochtendritueel, het ontwikkelen en vormen van vakmanschap op een gebied, of neem het fenomeen reclame eens onder de loep? Adverteerders betalen veel geld voor schermtijd. En als je dan bedenkt dat veel mensen tijdens reclame even toiletteren, koffie/thee/drankje halen of de EPG gids voor het scherm zetten, dan kun je je afvragen of dat wel zo 'effectief' is.
Reclame is de kracht van de reclame wordt weleens gezegd.
Daarmee wordt geen recht gedaan aan je denkkracht, je wil en/of je associatievermogen.

In de psychologie zijn er veel voorbeelden te vinden over je eerste quote: vrij vertaald kun je b.v. daarbij denken aan het kopen van een bepaald merk en type auto. Na je aankoop kom je 'opeens' veel dezelfde auto's tegen.
Men noemt dat cognitieve proces 'heuristics bij judgement uncertainty'. We hebben als mens de neiging onszelf elke keer te herbevestigen in wat we doen en laten.

Met je 2e quote haal je andere gedachten en wensen aan, en gelukkig ontspringen we daarmee als mens het lemmingen niveau van onze gewoonten }>

Ik prijs me gelukkig met hoe onvolkomen het tegenwoordige profilen is. Want als mensen al niet wijs kunnen worden uit hun tegenstrijdige gevoelens, wensen en gewoonten (I want to have the cake and also eat it), hoe kun je dat dan in algoritmes proppen....
Alleen... je betaald voor netflix. Geen adverteerders. Dus waarom profileren?

Als ik iets wil kijken dan zoek ik - hoef niet een algoritme te hebben die mij dat aanbiedt. Ik zie liever een algoritme wat totaal iets anders kan aanbieden dan mijn “bubbel”.
De rede hiervan is dat je mogelijk minder troep zie. Veel mensen hebben een beperkte smaak. Ik hou niet van documentaires en romantische films, drama, horror, sport, en nog een paar. Ik hou wel vam avontuur, actie en fantasy. Als alles getoond als alles getoond worden lijkt de aanbod die jij interessant vind een stuk kleiner en veel moeilijker te vinden. Door een profiel te maken kunnen ze veel dingen weglaten en lijkt de aanbod van interessante spul ineens veel groter. Dan ben je dus ook minder snel geneigd om het op te zeggen. Al kan de algoritme ook verkeerd uitpakken voor iemand voor mij werkt het redelijk. Zeker niet alles wat ze aanbevelen is goed maar het scheelt me wel tig keer door dezelfde oninteressante documentaires en drama's te moeten browsen om iets leuks te vinden.
Een oplossing is om de sortering van je tijdlijn in te stellen op 'new' in plaats van 'top'. Maar je begrijpt inmiddels waarom Facebook die optie heeft verwijderd en Netflix nooit heeft geimplementeerd.
Mijn oplossing was simpelweg het Netflix abonnement opzeggen. Na enkele maanden geprobeerd te hebben was het overduidelijk dat ik in een bubbel geplaatst was. En daar kan je jezelf wel bewust van maken maar het voelt dan als een persoonlijke strijd tegen algoritmes. Het was voor mij eenvoudiger om dan maar geen Netflix meer te nemen.

En dat geldt ook voor social media, alle accounts die ik ooit aangemaakt had zijn inmiddels de deur uitgegaan.
Maar hoe erg is die strijd? Ik ruim regelmatig mijn Facebook en Insta op op het gebied van wat ik volg, heb "bevriend" en waar ik lid van ben. Op Netflix laat ik me niet leiden door wat dat ding mij aanraadt maar zoek ik bewust naar wat ik via totaal andere kanalen aangedragen heb gekregen (familie, recenties, random trailers die ik ooit als onderdeel van een tv-reclame heb gezien), wat ik in een tijdschrift heb gelezen, etc.

Ik merk ook heel goed dat ik in een bubbel zit maar je hoeft je er niet door te laten leiden. Het is ook zelfs grappig om te zien dat wanneer je veel actief zoekt naar totaal afwijkende dingen, dat die óok opeens worden aanbevolen. En dan wordt het opeens ook heel duidelijk en makkelijk om die te negeren. Ik krijg heel rare muziek op Spotify, die ik bewust doordruk. Krijg films op Videoland die ik nooit zou kijken. En stiekem hoop ik dat door het negeren van die zaken, ik zo'n verwarrend aanbod krijg dat de keuze weer gewoon die van mij is ☺️.

Ik kijk ook bijvoorbeeld graag televisie en luister radio. En dan zoek ik op de programma's uit die op dat moment worden uitgezonden die ik leuk vind. Zonder de "druk" van het alleen maar willen zien of horen waar ik optimaal van geniet, met de in dit column genoemde kwalitatieve minutenstress van dien. En zo leer ik pas echt nieuwe dingen ontdekken. Luister ik nummers simpelweg omdat ze op de zender zijn. Vind ik films en series die op dat moment voor heel Nederland zijn geselecteerd en niet alleen voor mij zijn samengesteld door algoritmes.

Begrijp me niet verkeerd, ik beschrijf het nu alsof ik er bijna dagelijks wetenschappelijk mee bezig ben. Maar dat is niet zo. Ik gebruik allerhande diensten gewoon graag zoals het me uitkomt en maak zo min mogelijk gebruik van al die suggesties en A.I. Soms zit er wat leuks tussen en is 't meegenomen en in de andere gevallen mis ik er niets aan.

Als ik al ergens denk ik decennia last van heb (en al vaker heb gedeeld), zijn het systemen die denken te weten wat ik wil. En daar ben ik al zo vaak in teleurgesteld dat ik er al bijna een ware aversie tegen heb ontwikkeld. En dat maakt dat ik vrijwel al zulk soort suggesties, of ze nu komen uit een appstore, streaming dienst of sociaal platform zonder enig schuldgevoel volledig links kan laten liggen.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 24 juli 2024 21:28]

Als aanvulling hierop, wil ik onderstrepen EN benadrukken wat ik in mijn eerdere post al zei: "alle mediabedrijven doen dit".

Het is goed dat je er bewust van bent. Maar dat je "dan maar stopt" met een dergelijke dienst, wil niet zeggen dat de mediabedrijven er dan mee stoppen. Je bent jezelf er alleen minder bewust van.

En je kunt afwijkende ideeen steeds lastiger vinden. Google, Bing of een andere zoekengine? Je bent geprofiled, dus jouw voorkeuren worden meegewogen in de resultatenlijst. Immers, google en alle anderen hanteren dezelfde profitmodellen als mediabedrijven en varen op reclameinkomsten.

Gebruik van non-profiling search engines (duckduckgo bijvoorbeeld) leveren wel resultaten, maar als je niet weet wat je precies zoekt, geven ze een hoop irrelevante resultaten. Dat leidt vrij snel tot irritatie. Het "inspireren" gebeurt niet bij dat soort tools.

Waar kun je dus nog "afwijkende ideeen" vandaan halen? Door de manier van organiseren (en druk om te publiceren) zijn zelfs universiteiten niet meer de vrij-plaatsen die ze vroeger waren.
Er zijn wel verschillen in de commerciële belangen van verschillende tech bedrijven. Zo willen youtube en facebook graag dat je bijft kijken want dan zie je reklames en dat is inkomsten voor die bedrijven.
Maar Netflix wil alleen dat je abonnee blijft, en dat kan heel goed zonder zo veel mogelijk films te bekijken.
'Vroegah" hadden we TV. Je kreeg wat de omroepbazen je voorschotelden. Je hoorde niemand klagen over bubbels of IMDB-scores.
Je ging zitten en consumeerde wat de pot schafte. Klaar ! Het toppunt van een "luiheid algoritme".

Dat is wat de play something-knop van Netflix is... gewoon ouderwetse TV....

De cirkel is weer rond.
Die imdb score zegt ook niet alles. In de imdb top 250 zijn de meeste films ook maar meh.
Zegt mij meer dan genoeg anders. Zoals altijd subjectief. IMDb score zegt vaak vooral veel of iets een hersenloze actieknaller is, of een film met diepgang en/of originaliteit.
Dus zegt het nog niks, want die hersenloze actieknaller kan een goede zijn waar je lekker ontspannen naar kunt kijken, en de film met diepgang saai en moeilijk te volgen.
Verschillend publiek denk ik. Ik kan er redelijk de klok op gelijk zetten dat alles onder de 6,5 op IMDb niet de moeite van het kijken waard is voor mij.
Ik kijk niet eens meer naar de score, wel naar de slechte reviews. En dan valt de film meestal wel mee.
Een 6/10 review vertelt je meer dan twintig 10/10 en 1/10 reviews bij elkaar.
Komt omdat er heel veel namaak reviews tussen zitten.
Diegene geeft een 10 en heeft geen andere reviews en de account is een maand oud en de accountnaam eindigt met een - en dan een nummer.

https://www.imdb.com/user/ur130517484/?ref_=tt_urv
https://www.imdb.com/user/ur130665581/?ref_=tt_urv
https://www.imdb.com/user/ur101597277/?ref_=tt_urv
https://www.imdb.com/user/ur130517626/?ref_=tt_urv

Imdb heb je dus ook niet zoveel aan.
Je moet natuurlijk ook niet alleen naar de cijfers kijken maar ook de recensies lezen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 21:28]

Ik lees altijd de zesjes en zevens en bepaal dan voor mezelf of ik de kritiek erg vind (zoals "veel flauwe grappen en niet serieus!!!~~~" ... hmm tsja, het is een comedy). Tienen skip ik sowieso (page 1).
Niet helemaal. Deze knop zoekt wel iets uit wat zou kunnen passen bij je. Dat was vroeger niet natuurlijk. Mogelijk dat er naar de massa geluisterd werd en was het dus ook niet helemaal willekeurig. Maar een persoonlijke keuze gebaseerd op jouw smaak was het niet.
Daar koos je de zender die bij je smaak én politieke overtuiging pastte :+
Je had inderdaad 2 netten, dusje kon maar beter zorgen dat het programma bij je paste.
Nu ja, mijn pa bepaalde wel in welke bubbel ik moest opgroeien, sommige omroepen mocht ik gewoon niet kijken. Maar als je op woensdagmiddag een favoriet kinderprogramma had mocht je zes weken wachten tot die omroep weer aan de beurt was ;-)
Inderdaad, geen VPRO (Rembo en Rembo etc) voor mij. Kan me er nog steeds over verbazen, we waren toch echt zeer ruimdenkend thuis.
Dat stelt me teleur ;)
Bij ons andersom, wel VARA en VPRO, maar Little house on the prairie was not done want EO. VOO en Tros lagen ook moeilijk, The A-team mocht dan weer wel :-)
Zenders met een bepaalde politieke overtuiging? Ik hoor altijd hier op Tweakers dat dat in Nederland nooit gespeeld heeft op tv en dat dat een Amerikaans iets is…

Bedoel je niet religieuze overtuiging, gezien met name vroeger er een veel strengere scheiding was tussen bijv. KRO en EO?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 21:28]

Vroeger had iedere 'zuil' een eigen tv-gids met kijksuggesties, vaak sterk politiek of ideologisch gekleurd. Via je keuze voor een abonnement deed je zo aan zelf-profilering :)
De circel? Sinds wanneer bestaat tv niet meer? En dat liedje van vroegah "hé er is geen bal op de TV alleen een film met Doris Day"?

Hey heeft meer gelijkenis met de videotheek waar ze je een suggestie van de medewerker kreeg. Oh wacht, is Netflix niet gewoon een videotheek..

:+
Met ouderwets TV kijk je ook elke 15 minuten voor 10 minuten reclame, met oude TV kijk je ook low-quality programma's waarbij we weer een groep mensen naar een eiland sturen, Henk weer 'gecheat' heeft op Sophie en de pakjes condooms voor de tenten liggen.

Nu kijk ik niet heel vaak TV meer, maar elke keer als ik door de kanalen zit te zappen komt er toch weer de irritatie opspelen van de low quality programma's, enorm veel reclame en heel, heel veel herhaling en weinig nieuws. Soms lijkt het wel alsof de tijd stil staat :+
“Met ouderwets TV kijk je ook elke 15 minuten voor 10 minuten reclame”

Dat hangt van de zender en het programma af. Op RTL heb je vaak meer reclame dan programma, terwijl je op NPO juist lange reclames tussen programma's hebt maar dan wel ongestoord een heel programma kunt afkijken (enkele uitzonderingen daargelaten). En bij SBS is het afhankelijk van het programma: sommige programma's van een uur hebben maar 1 reclameblok en andere 2, en sommige met 2 hebben 6-7 minuten reclame en andere 4.
Edit: e Comedy Central en Pebble TV hebben ook regelmatig geen reclameblokken.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 21:28]

Zwaar off-topic, maar het gebruik van reclames bij media is vastgelegd in wetten. Te weten de 'Beleidsregels reclame commerciële media-instellingen' en de 'Beleidsregels reclame publieke media-instellingen'. We hebben het in Nederland tot in de puntjes beschreven. :)
Uiteraard heeft NPO minder reclame, het is ook een staatszender. Ik moet dan wel toevoegen, als ik tv kijk is dit voornamelijk of het nieuws of iets op het NPO of Geographic maar dan houdt het wel een beetje op.
“minder” zou ik niet zeggen: NPO heeft ook genoeg reclameblokken van 8 minuten. SBS heeft, zoals ik al zei, ook genoeg reclameblokken van 4 minuten x2, dus dat is even lang als bij de langste NPO-reclameblokken. Het grote verschil zit hem in tussen programma's (NPO) en middenin programma's (commercieel).
Trouwens, Comedy Central heeft ook regelmatig geen reclameblokken en dat is ook een commerciële zender. Idem dito op Pebble TV. Dus “staatszender” zegt daarin helemaal niets.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 21:28]

Gewoon ouderwetse TV.... Lekker Salò kijken in de avond. Wat was het? Net 5, SBS, of Veronica? Volgens mij Net 5. :P
Oh ja? De TV had altijd al een uit-knop. En in mijn jeugd waren er in ieder geval al meerdere zenders, dus je kon even zappen om te zien of ergens anders “de pot” wat beter “schaftte”. Maar als dat niet het geval was ging hij uit. Beter nog: meestal keken we vooraf in de TV-gids om te kijken of het de moeite waard was om de TV aan te zetten.

Ik heb nooit iets gekeken omdat het toevallig op TV was zelfs als ik het niet leuk vond.
Er is natuurlijk al.een oplossing voor het niet tijd kwijt raken aan films. Gewoon af en toe eens te browsen door Netflix en dan in de "Mijn lijst" te zetten. Er zullen tijden genoeg zijn waarin je wel even kan browsen. Tijdens de pauze op het werk (of nog beter tijdens het werk ;)), tijdens het koken terwijl je op de aardappelen wacht, terwijl je op de bus wacht of in de trein zit (mits je mobiel internet heb natuurlijk), terwijl je console een spel aan het downloaden is, of in plaats van een film avond een film zoek avond inplannen, ect.

En ik vind de bubbel eigenlijk wel fijn. Nee het is niet 100% accuraat maar het scheelt wel een in mijn mening troep. Ik ben niet van de documentaires en die zie ik er nooit bij. Je smaak kan wel veranderen maar daar gaat meestal wel een grote tijd overheen. Dus ik verwacht niet dat ik morgen een compleet andere smaak heb.

Wel zou er een optie mogen zijn om buiten de bubbel te kunnen kijken. Een "probeer eens wat anders" ofzo iets. Maar ik verwacht dat over het algemeen de meeste mensen toch zullen denken dat het troep is en snel afzetten.

Ook kan je als je wil je bubbel verbreden. Zet gewoon een paar afleveringen/films aan van een genre die je erbij wil hebben of geef die een paar duimpjes omhoog en het is waarschijnlijk zullen ze er langzaam wel erin komen. Nadeel is wel dat je het niet zo makkelijk weer uit de bubbel krijgt. Of je maakt een nieuwe profiel aan en kijk daar eens wat anders.

Het mooiste zou zijn als je zelf kan kiezen om films en series te verbergen zonder je bubbel aan te passen. Je heb natuurlijk gewoon spul erbij wat eigenlijk wel binnen je bubbel past maar dat deze gewoon niet bevalt. Of het nou de film stijl is, slechte acteurs, de film te oud voor je smaak, ect. Dan is je smaak niet veranderd maar als je duimpje naar beneden te vaak gebruikt kan het wel je bubbel aanpassen. En als je kijk in de genre lijst dat je hier een optie heb van wel/niet tonen van de verborgen films en series.
Zeker! Dat is idd een goede manier. Ik doe hetzelfde voor Amazon Prime. Of voor Netflix.

Het enige nadeel is dat ik dan in verschillende lijsten moet kijken wat het leukste is of waar ook alweer die ene film in stond 8)7
https://film.nl/

Geweldige site, zoek de film - krijg de locatie

Of inderdaad zoals @N8w8 aangeeft, https://www.justwatch.com/nl

Justwatch was volgens mij ook diegene die ik in gedachte had, maar de algoritmes van Google niet voor mij...
Dus daar is het voordeel van het grootste algoritme al voorbijgeschoten :+

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 24 juli 2024 21:28]

Ik heb effe gezocht op total recall, maar krijg alleen 'bekijk op iTunes' als resultaat. Voor de rest een hoop blabla.

App doet het niet: apparaat niet compatible. Ik heb een S21+. App krijgt 2,2 sterren.

Lijkt me niet echt een aanbeveling dit.
Ik heb ff n paar dingen* gezocht, maar justwatch lijkt daarbij nog wat meer opties te vinden.
Dus die valt ook nog te proberen (@Junketsu).
Maar ik zie dat film.nl ook bioscopen doet?
* Terminator 2 en Poldark om precies te zijn
Je suggestie voor "My List" is inderdaad correct, maar daar zitten nog steeds de nodige algoritmische haken en ogen aan. Zo wordt ook "My List" beheerd door de AI, je kan vandaag een film toevoegen die je morgen wilt kijken, maar die staat morgen echt niet als eerste in je lijst gepresenteerd, die zie je dan weer sneller terug in de tweede helft van je lijst. Waarom, naar eigen zeggen van Netflix wordt deze lijst automatisch geordend "naar wat je het meest waarschijnlijkst zult kijken." Dus als je al jarenlang Netflix gebruikt en je "My List" al flink gegroeid is, dan wordt het voor het doeleinde "ik zet wat in mijn lijst zodat ik het van de week als ik er tijd voor heb kan kijken" al een heel pak minder praktisch. Want je ziet de toegevoegde titel slechts als je heel ver in je lijst gaat scrollen. Even makkelijk leeggooien is ook geen optie, want dat kan niet.

Slimme suggesties kunnen een leuke aanvulling zijn, maar het probleem bij Netflix is dat dit praktisch je enige optie is. Er is nergens een "Just Added" functie waar je de nieuwst toegevoegde titels kunt vinden op chronologische volgorde. Ze hebben een "Recently Added" functie maar dat is AI gedreven uit je bubbel en het staat vol met titels van zelfs een jaar of meer oud. Zelfde als je zoekt op genre, wederom komt de AI je voorsorteren op je kijkgedrag. Het enige wat in de buurt kan komen van een objectieve lijst van content is de "Coming Soon" sectie en die is alleen beschikbaar op mobiele telefoons en toont uiteraard alleen content die nog niet is verschenen en op dat moment helemaal niet te kijken is.

Zo'n AI is leuk als optie, of misschien als het perfect is. Ter voorbeeld: omdat ik zo ongeveer alle Japanese series en films op Netflix gekeken heb, staan die van mij vol met "East Asian dramas" en dan voornamelijk Koreaanse producties (want daar heeft Netflix er nogal wat van). Vast prima producties, maar vanwege mijn interesse in Japan ben ik nog niet per se geinteresseerd in een productie uit Thailand puur vanwege de geolocatie van de productie.

Iedereen die wel eens een nieuw profiel heeft gemaakt op Netflix komt een hele lading nieuwe content tegen, en dat zijn echt niet alleen maar titels die je nooit zou kijken. Alles laten drijven door een algoritme is wat mij betreft funest. Ik heb ook een HBO Max abonnement (don't ask), en ik vind dat nu echt een verademing omdat er gewoon een chronologische oplijsting is van nieuwe content, zo zit ik opeens een jaren 90 comediefilm te kijken waarvan ik vergeten was dat hij bestond. Of ze hebben curated lijsten met films uit genres, of die voldoen aan een thema. Dat is een veel leukere manier om content te ontdekken, zeker als je smaak wat meer ecclectisch is dan een algoritme snapt.
Ik kan gewoon films en series uit mijn lijst halen hoor. Als ik op me telefoon de film opent die on mijn lijst staat dan staat er een vinkje boven mijn lijst. Druk ik daar op verandert het vinkje naar een + en is die verwijdert. Op me playstation als ik een film open kan ik, waar ik normaal de film toevoeg aan de lijst, nu de film verwijderen van mijn lijst. In 1 keer leeg gooien kan inderdaad niet maar leeg maken dus gewoon wel.

En als je echt alles wat met Japan te maken heb gekeken heb dan is het natuurlijk niet vreemd dat ze geen goede dingen kunnen aanbevelen. Wel zou je natuurlijk andere dingen kunnen kijken om zo die Koreaanse spul te kunnen vervangen. Het zal even duren maar het kan wel. En misschien veel duimpjes naar beneden geven vij die dingen.

Ik weet niet of het nog steeds zo werkt maar een een jaar of 5 geleden toen ik netflix nam en me profiel moest maken gaven ze wat een aantal voorbeelden van films en moest je er steeds 1 kiezen om zo je basis bubbel te maken. Kies je hier andere dan zal je basis bubbel anders zijn. Zit dit er niet meer in dan zal je misschien inderdaad wel wat dingen tegenkomen die je normaal wel zou kijken. Uiteindelijk zullen ze gewoon dan alles moeten aanbieden om je en kans te geven om het te kijken. Maar het zal dan snel genoeg dingen zijn die je normaal niet kijk, met een enkele uitzondering na dan.

En zoals je zegt kan zo een algoritme nadelen hebben en is het niet perfect. En misschien omdat ik een brede smaak (dingen van de kinder serie Puss in boots, superhelden, fantasy, actie, humor) heb en minder hoge eisen heb (zoals special effect die wat minder zijn, acteurs die volgens internet minder goed geacteerd hebben in de film) werkt de algoritme misschien voor mij beter dan andere. Uiteindelijk blijft het een gok natuurlijk en filtert het voor mij ieder geval genoeg weg waar ik geen zin in heb zoals documentaires, romantiek, drama. Ik ben er ieder geval blij mee ook al kan Netflix verder inderdaad wel verbeteringen gebruiken.
Youtube staat wekelijks vol met compilaties van nieuwe films per genre. Mijn veel gebruikte bron is de KPN infokanaal waar ze ook een opsomming van nieuwe films in het pluspakket, on demand en Videoland laten zien.
Je smaak kan wel veranderen maar daar gaat meestal wel een grote tijd overheen. Dus ik verwacht niet dat ik morgen een compleet andere smaak heb.
Het probleem is denk ik dat het begrip "smaak" heel vaag is, maar er door algoritmes wel een vrij specifieke invulling aan wordt gegeven - die in veel gevallen niet opgaat.
De algoritme kan wel bepalen welke genres je leuk vind. Welke leeftijd categorie je over het algemeen bekijkt. Ook kan het natuurlijk vergelijken met andere gebruikers die richting dezelfde smaak gaan en daar vergelijken hoeveel mensen dit gekeken hebben. Maar uiteindelijk werkt het niet perfect nee. Uiteindelijk weet de algoritme niet hoe leuk ik nou echt iets vind of waarom ik het nou leuk vind. Ik heb bijvoorbeeld wel eens films gekeken die acceptabel was als achtergrond film terwijl ik op mijn laptop bezig ben. Of films waarvan het eigenlijk wel boeit maar zo extreem traag is waarbij ik het doe. Voor Netflix is dit dus als gezien en dus blijkbaar wel leuk.

Maar kan jij als mens dan wel goed je smaak uitleggen? Voor de meeste mensen verwacht ik dat ze niet veel verder komen dan bepaalde vage begrippen. Er moet een goed verhaal inzitten, er moet spanning inzetten, goed geacteerd, goede special efftects, van de genre .... vind ik het leuk, leuke humor, drama erin, ect. Maar waarom is die humor dan leuk? En dan niet uitleggen wat de grap is maar waarom je het leuk vind. Want ik kan me voorstellen dat je precies dezelfde grap in andere films dan toch niet leuk vind. Bijvoorbeeld de grap over een bananenschil uitglijden zullen de meeste van ons wel een keer om gelachen hebben. Maar in andere films weer niet omdat het te flauw is of gewoon niet bij de genre van de film passen. Of iets wat nuchter niet leuk is zou iemand die aangeschoten is ineens wel leuk kunnen vinden. Veel mensen vinden Southpark leuk maar die zouden dan weer Family guy dom kunnen vinden terwijl het qua humor wel redelijk gelijk kan zijn.

Dus ja als we mensen het niet eens goed kunnen omschrijven en uitleggen vind ik het niet vreemd dat een algoritme het ook niet perfect doet. Maar toch vind ik bij mij dat het wel redelijk werkt. Er zullen vast wel betere manieren te bedenken zijn. Maar of dit allemaal even makkelijk is verwacht ik niet. Zoals ik al zei dingen kunnen verbergen wat je niet wil zien. Maar dan moet je dus wel alles gaan verbergen wat je waarschijnlijk niet leuk zal vinden. Maar dit gaat zoveel tijd en werk kosten. Ik zou best dingen verbergen maar om alles langs te gaan verwacht ik ook niet te doen. Al ligt het er misschien wel aan hoeveel op Netflix totaal staat en hoe makkelijk het te doen is (zoals op multi select in plaats van 1 voor 1). Altijd alles laten zien gaat ook veel tijd kosten om leuke dingen te zoeken en zie je dus ook vaak de dingen die je niet leuk vind (al zou ik dit best als extra optie willen hebben. Genres uit zetten kan ook helpen maar genoeg dingen vallen onder meerdere genres of dan ga je misschien ook wel leuke dingen missen.
Maar kan jij als mens dan wel goed je smaak uitleggen?
Nee, en ik vraag ook niet om een algoritme dat m'n smaak weergeeft.
Naar aanleiding van dit artikel ga ik weer eens het random artikel op Wikipedia lezen.
Geoguesser is ook leuk 😀👍
Als je niet zo nu en dan de tijd wil nemen wat uit te zoeken (vóór je wilt gaan kijken), dan is het blijkbaar ook niet zo belangrijk. Dan is het gewoon tijdverdrijf ipv genieten.

Niets mis mee. Maar dan is een algoritme beter als niets IMHO.
Ik zou een feed met 10 seconden trailers wel fijn vinden à la YouTube Shorts. Zo krijg ik een idee van de film of serie zonder dat ik er al te veel tijd aan kwijt ben.
De meeste dingen hebben trailers hoor. Vaak staat dit onder afleveringen en meer. Bij sommige series staan er zelfs trailers per seizoen.
Te veel moeite en te lang.

Ik bedoel een knop die ik kan klikken en dan begint een trailer van ~10 seconden met een play knopje erbij of de volgende ~10 seconden trailer toont zich. Wellicht gecombineerd met de nieuwe functie in OP.
Anoniem: 474132 2 mei 2021 07:58
Gewoon geen streaming afnemen maar lid worden van de VPRO, de nieuwe gids direct na ontvangst even doorlezen een uurtje en in je agenda markeren welke televisie de moeite van het bekijken waard is de komende week.
Heb al heel lang geen tv-gids meer gezien, staan er nog showviewcodes in? Voor het on-demand kijken, zeg maar. Mijn opa ging altijd met een gele marker door de NCRV-gids.
Dit bestaat nog? :X

Er zullen vast mensen zijn bij wie het past hoor, maar erg bij de tijd is het niet meer. We willen immers zien wat we willen zien, en zodra ik weet wat ik wil zien wil ik daar niet nog de halve week op moeten wachten, met de goede mogelijkheid dat ik 1) het compleet vergeet of 2) er iets tussen komt en ik niet kan kijken. Niet zo’n ramp bij een film of docu, alleen jammer. Volslagen waardeloos bij series. Opnemen lost het ‘ik wil het nu’ probleem niet op…

Natuurlijk is dat wat verwend, maar zo werk ik terdege en ik ben echt niet alleen. Als ik in de gids (van de tv) zie dat er iets aankomt waarvan ik denk ‘oh ja, tof!’, verschuif ik hemel en aarde om het via een ander kanaal direct te kunnen kijken (of in ieder geval wanneer ik wil). Vaak zelfs als het eigenlijk direct op tv komt, want ik heb geen zin in een half uur reclame.
Zelfs oma van 86 heeft geen gids meer, ze is al jaren verslaafd aan haar ipad, netflix, videoland en tv terugkijken.
Misschien helpt het dat haar carrière gestart is als radar operator en ze later heeft gewerkt met PDP11/VAX en andere koelkast size meuk.
Kwestie van tijd voordat ze met een optie komen voir verschillende "play something"s
  • play something relaxing or easy going
  • play something new to you
  • play something informative
  • play something inspiring
Tja, het is natuurlijk niet alsof je niet al lang in die bubbel zit. Netflix toont je immers sowieso al wat het denkt dat jij leuk gaat vinden. Wat dat betreft verandert er dus helemaal niet zoveel met deze knop.
Ik mis eigenlijk juist de optie om films goed te kunnen filteren. Ik had -net zoals de pricewatch van tweakers- liever een uitgebreid filter systeem gewild, zoals
* released at (datum range)
* genre (waar je meerdere genres kunt aanvinken)
* minimal score on imdb / rotten tomatoes / etc.
* movie duration (range)
* actors that appear (waar je meerdere namen kan invullen of aanvinken)
* released by ...
* produced by ...
* directed by ...
* etc
Heeft niemand een externe dienst gemaakt die dat heeft?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.