Door Koen Vervloesem

Freelanceredacteur

'Bij ons bestaan geen domme vragen'

Bryan Poerwoatmodjo over EndeavourOS

03-05-2021 • 13:00

62

EndeavourOS

Vanuit het niets is de Linux-distributie EndeavourOS in nog geen twee jaar tot de vijfde plaats van DistroWatch opgeklommen. Deze op Arch Linux gebaseerde distributie is ontstaan toen de ontwikkelaars van Antergos er twee jaar geleden plots mee stopten. Bryan Poerwoatmodjo was moderator op het Antergos-forum en wilde graag de vriendelijke community van de distributie op een ander forum voortzetten. Toen enkele andere enthousiaste communityleden zich bij hem vervoegden, veranderde het plan plots in het creëren van een nieuwe distributie: EndeavourOS. Wij spraken met Bryan over het ontstaan van EndeavourOS, over het belang van een vriendelijke community en over de plannen voor de nabije toekomst.

Hoe ben je in de Linux-wereld terechtgekomen?

“Uit nieuwsgierigheid. Ik ben lang een fervente Mac-gebruiker geweest. In het begin wist ik niet eens wat opensourcesoftware was en dat er zoiets als Linux-distributies bestond. Ik ben me erin gaan verdiepen en ontdekte dat het eigenlijk maar een kleine stap was van macOS naar Linux.”

“Zoals zovelen ben ik in het begin gaan distrohoppen. Ik heb bijna alle bekende distro’s geprobeerd: Ubuntu, Linux Mint. Ik heb ook lang met openSUSE gewerkt. Toen hoorde ik over Arch en dacht: Nou, laat ik dat maar niet doen. Ik werd echter toch nieuwsgierig en zette mijn eerste stappen in de Arch-wereld met Manjaro. Ik vond Arch toen in zekere zin toch iets gemakkelijker dan openSUSE; Arch werkt wat directer. Uiteindelijk ben ik na een jaar of vijf distrohoppen bij Antergos uitgekomen.”

“Sinds 2015 werk ik honderd procent op Linux. Ik doe serveronderhoud voor een klein bedrijf en moet dan uiteraard ook wat Microsoft-producten zoals Office ondersteunen, maar voor de rest is het allemaal Linux.”

Wat deed je zoal in de Antergos-community?

“Ik was actief op het forum van Antergos en op een gegeven moment werd ik benaderd door Johannes Kamprad met de vraag om moderator te worden. Ik had zoiets van: Waarom wil je mij? Ik ben geen ontwikkelaar. Hij antwoordde me dat ik ook de menselijke kant op het forum laat zien in plaats van alleen de technische kant.”

“Zo ben ik dan moderator van het forum van Antergos geworden. Ik deed er ongeveer hetzelfde als ik nu doe op het forum van EndeavourOS. Ik leidde er de community in goede banen en keek wat er fout ging.”

'We hadden in de Antergos-community iets moois opgebouwd en ik geloofde dat we een forum konden maken'Waarom ben je met EndeavourOS begonnen? Had je al ervaring met het leiden van een opensourceproject?

“Toen de Antergos-ontwikkelaars uit het niets aankondigden dat ze ermee zouden stoppen, vroeg de community zich af: Wat nu? Ik had het idee om een nieuw forum te beginnen, niet meer dan dat. Veel mensen uit de Antergos-community wilden wel Arch blijven gebruiken, maar voelden zich niet thuis in de Arch-community. Een deel is uiteraard naar andere distributies zoals Manjaro gegaan, maar een harde kern is gebleven. We hadden in de Antergos-community dan ook iets moois opgebouwd en ik geloofde dat we een forum konden maken.”

“Twee uur nadat ik dat idee op het Antergos-forum had geopperd, zei Johannes: Laten we aan de slag gaan. We vroegen ons af hoe we een forum zouden gaan bouwen toen Fernando Omiechuk Frozi ons wilde helpen. Meer zelfs, hij zei: Ik heb een offline installer voor Antergos ontwikkeld; laten we een distributie maken. Ik vroeg me op dat moment wel af hoe we dat zouden doen, maar Johannes reageerde onmiddellijk positief. Hij stelde voor om Manuel, de softwareontwikkelaar van onze eigen apps, erbij te halen. Geen van ons had overigens ooit iets in die richting gedaan.”

In minder dan twee maanden na de aankondiging dat Antergos zou stoppen, had EndeavourOS een eerste release. Hoe hebben jullie dat klaargespeeld?

“Antergos had alleen een online installer: als je je pc van de ISO startte, had die een netwerkverbinding nodig voor de installatie. Er was echter altijd al vraag naar een offline installer, die dus ook zonder netwerkverbinding werkt.”

“Fernando had zoals gezegd een offline installer voor Antergos ontwikkeld met een selectie van pakketten. Geen van ons lukte het om dit met de installer van Antergos te integreren. We hebben daarom Fernando’s installer wat bijgeschaafd en open source gemaakt. Zo had Fernando er specifieke programma’s in gestoken die hijzelf nodig had, zoals de webbrowser Opera. We hebben er een algemeen bruikbare installer van gemaakt met een neutrale selectie van pakketten. Op deze manier konden we vrij snel met een release komen.”

Wat was de reactie van de Antergos-community op EndeavourOS? Zijn er velen gevolgd?

“Toen de community hoorde van onze plannen voor een forum, werd er heel enthousiast gereageerd, totdat we ons definitieve plan voor een distributie bekendmaakten. Toen zijn er velen naar andere distro’s gegaan, waaronder RebornOS. Dat is een exacte kloon van Antergos en die bestond al een jaar voordat Antergos ermee stopte.”

Hebben jullie lessen getrokken uit het falen van Antergos? Welke zaken hebben jullie besloten om anders aan te pakken in EndeavourOS?

“Antergos moest stoppen omdat het te groot werd. Het team van Antergos was maar net zo groot als wij nu: vier man. Zij deden gewoon te veel. Ze ontwikkelden een eigen installer en moesten die zelf onderhouden. Ze onderhielden ook gigantische AUR-pakketten. Veel van die pakketten hadden al een jaar geen update meer gekregen. Toen we met EndeavourOS begonnen, hebben we al die pakketten verwijderd. We hebben besloten om alleen met pakketten uit de Arch-repository’s te werken en incidenteel met een AUR-pakket als het echt niet anders kan.”

'EndeavourOS is ontstaan uit een bestaande community en die community wilde vooral dat we dicht bij Arch zouden blijven'“We hebben ook Pamac verwijderd, de grafische pakketbeheerder van Manjaro. In het verleden zijn daarmee veel problemen geweest en als er dan iets brak, wisten gebruikers niet wat ze moesten doen. Ze kregen dan op het forum van Antergos een oplossing waarbij ze opdrachten in de terminal moesten intypen. Dat deden ze dan, maar daarna gingen ze weer Pamac gebruiken en vergaten ze die opdrachten uiteraard weer. Dat herhaalde zich weer zodra Pamac de volgende keer brak.”

“Daarom hebben we ook besloten om met EndeavourOS terminal-centric te worden. Uiteraard hebben we zo een deel van de gebruikers verloren, mensen die echt niet met terminalopdrachten wilden werken. Veel Antergos-gebruikers hadden echter al een voorkeur voor terminalopdrachten en de harde kern is meegegaan. Ook al is Pamac op dit moment volwassener geworden, we blijven bij die filosofie met de focus op de terminal.”

“Dat is ook het unieke van EndeavourOS vergeleken met andere Arch-distro’s, die vaak Arch gemakkelijker willen maken. EndeavourOS is ontstaan uit een bestaande community en die community wilde vooral dat we dicht bij Arch zouden blijven. Daar hebben we dan ook naar geluisterd. We hebben wel enkele toepassingen die het werken met Arch iets gemakkelijker maken, maar je hebt er nog altijd de terminal voor nodig.”

“Een andere les die we uit het falen van Antergos hebben getrokken, is het belang van transparante communicatie. We hebben onze communicatie naar de EndeavourOS-community veel transparanter gemaakt.”

EndeavourOS
EndeavourOS is een terminal-centric distributie. Ook lichtgewicht windowmanagers, zoals i3, zijn er populair.

Wat maakt EndeavourOS voor jou zo’n bijzondere Linux-distributie?

“We hebben gigantisch veel respect voor Arch als distro, maar de Arch-community is er een met een gebruiksaanwijziging, om het diplomatisch te zeggen. Wij maken het verschil met de vriendelijke community. Bij ons bestaan geen domme vragen. Ik sta er elke dag nog van versteld dat onze community zoveel geduld heeft met vragen van nieuwkomers.”

“Het is niet omdat je een techie bent dat je onbeleefd moet zijn. We zitten nu met z’n allen in een lockdown en dan lopen de emoties weleens hoog op. Dat is te begrijpen, maar als je onbeleefde mensen hun gang laat gaan, wordt dat een deel van de cultuur. Daar waak ik over in onze community. Gelukkig zie ik in onze community dat de mensen niet alleen gepassioneerd zijn over de techniek, maar tegelijk beleefd blijven en iedereen in zijn waarde laten.”

EndeavourOS bestaat nu bijna twee jaar. Wat zijn voor jou de belangrijkste mijlpalen geweest?

“De allereerste release was uiteraard belangrijk en wat misschien heel klein klinkt: de eerste mirror van Alpix in december 2019 vond ik ook een grote mijlpaal. En EndeavourOS ARM uiteraard.”

Op welke Arm-hardware kun je momenteel het meeste halen uit de distributie?

“EndeavourOS ARM draait het best op de Odroid-N2 en de Raspberry Pi 4. Er zijn ook tests om het in 64bit op Arm te draaien, maar dat is nog heel experimenteel. EndeavourOS ARM wordt vooral als kleine thuisserver ingezet. Ook voor de Pinebook Pro loopt de ontwikkeling goed.”

Zijn er ook plannen voor een mobiele versie van EndeavourOS ARM, bijvoorbeeld voor de PinePhone?

“Ik zou zelf graag EndeavourOS op de PinePhone zien, maar dat is moeilijk. De gemiddelde gebruiker wil met apps als WhatsApp kunnen werken. Het is niet evident om dat naar de opensourcewereld te krijgen. Ik zie meer heil in EndeavourOS op tablets. Via de webbrowsers Chrome of Vivaldi kun je dan veel Chrome-apps op je tablet draaien. Voordat er echter van een tabletversie sprake kan zijn, moet er eerst een 64bit-Arm-versie zijn.”

EndeavourOS staat intussen op de vijfde plaats op Distrowatch. Hoe verklaar je die populariteit?

“Ik kijk zelf nooit op Distrowatch. Enkele weken geleden hoorde ik plots van iemand dat we op de zesde plaats stonden, intussen al de vijfde. Het is me echt een raadsel waarom we zo hoog staan. We bieden helemaal niet zo’n out-of-the-box ervaring aan als Manjaro of Garuda Linux.”

"Toch blijkt EndeavourOS om een of andere reden aan te slaan. Een dag na onze eerste release stond er een artikel over EndeavourOS in Forbes. We hadden allemaal verwacht dat kleine Linux-YouTubers en -bloggers aandacht zouden besteden aan ons, maar zeker niet Forbes. Zelfs Phoronix gebruikt EndeavourOS standaard voor zijn benchmarks."

"Ook de community is sterk gegroeid. Op dag een zijn we begonnen met 230 leden. Nu heeft het forum ongeveer 2400 leden en er zijn ook veel mensen die alleen op Telegram zitten. Zo komen we aan zo’n kleine 4000 actieve communityleden."

'Ik vind dat één persoon wat op een afstand van de ontwikkeling moet staan'Waaruit bestaan je taken als projectleider van de distributie?

"Ik ben de communitymanager en regel ook de communicatie onderling in het team. Dat is een behoorlijke opgave, want het team is heel internationaal, met leden uit Nederland, Amerika, Brazilië, Finland, … Ik onderhoud ook de server, en ontwerp en onderhoud de website."

"Ik hou me momenteel niet heel erg bezig met de ontwikkeling zelf van de ISO. Ik vind dat één persoon wat op een afstand van de ontwikkeling moet staan. Als je immers met iets bezig bent als hobby en iemand dat afkraakt, kun je weleens verkeerd uit de hoek komen. Als de community dan reageert met kritische vragen over de ontwikkeling, ben ik degene die reageert."

Een distributie onderhouden is veel werk. Waar haal je de energie en motivatie vandaan?

"De reactie van de community geeft me energie. Dat houdt ons op de been. Een viertal maanden geleden zaten we wel op een kritiek punt. Fernando begon aan een nieuwe baan, waarvoor hij veel moest reizen. Hij had nog geen besluit genomen of hij in het team bleef, maar net op het moment dat we dachten dat we iets moesten veranderen, kwam er hulp van alle kanten. Bij elke release laten we weten dat we hulp kunnen gebruiken, maar we hebben nooit een reactie gehad. Tot december, toen we veel hulp uit de community aangeboden kregen. Dat is welkom, want Fernando stopt ermee."

In welke domeinen kan EndeavourOS nog wat hulp gebruiken? Hoe kunnen geïnteresseerden bijdragen?

"De meeste hulp hebben we nodig bij de ontwikkeling van de ISO, maar dat betekent niet dat we elke week iets van je verwachten. Ik denk dat veel mensen zich laten tegenhouden om bij te dragen omdat ze vrezen dat ze dan vast teamlid moeten worden. Je kunt perfect een keer een verbetering bijdragen en daarna niets meer."

"We gebruiken het installerframework Calamares en daar hebben we echt wel hulp bij nodig. We zijn er nu mee aan het worstelen om de online installer met encryptie werkend te krijgen met Calamares."

"Daarnaast hebben we voor de teksten op de website vertalers nodig. We gebruiken WordPress voor onze website en daar bestaan wel plug-ins voor, maar voor goede vertalingen hebben we moedertaalsprekers nodig."

Calamares
De installer van EndeavourOS is gebaseerd op Calamares.

Wat staat er nog op de planning van EndeavourOS dit jaar?

"Onze nieuwste release heeft een community edition met Sway, een tiling Wayland-compositor die compatibel is met i3. De community heeft ook al gesproken over andere windowmanagers, zoals Openbox, maar dat laten we aan de community over."

"We zien wel vaker dat een groep binnen de community zich organiseert rond een onderwerp als we er zelf geen tijd voor hebben. Dat gebeurt eigenlijk heel organisch. De betrokkenheid van de community wordt daardoor ook gestimuleerd. Niet alles in EndeavourOS komt vanuit het team."

"Momenteel is de grootste uitdaging om de ISO klein genoeg te houden. Het probleem ligt niet bij ons, maar upstream. Zowel Arch als Calamares is in het afgelopen jaar sterk gegroeid in volume. We schuren tegen de magische grens van 2GB aan voor onze ISO. We zijn nu aan het kijken hoe we onder die grens kunnen blijven, misschien door naar een andere installer over te stappen."

EndeavourOS Sway
EndeavourOS heeft een community edition met de tiling Wayland-compositor Sway.

Hoe zie je de toekomst van Linux-distributies voor de desktop? Zal het altijd een niche blijven van enkele procenten marktaandeel?

"Ik denk wel dat het altijd een niche zal blijven. Toch zie ik lichtpuntjes. Bedrijven als Lenovo en Dell bieden nu openlijk Linux-distro’s aan op hun laptops. Dat die grote bedrijven met Fedora en Ubuntu in zee gaan, beschouw ik als positief. Diep in mijn hart zou ik wel willen dat ze ooit met EndeavourOS in zee gaan."

"Ik zie ook dat jongeren, ook pubers al, veel met opensourcesoftware bezig zijn. Die generatie is opgegroeid met internet en ziet in dat wat Facebook en Google doen, niet meer kan. Ze hebben vragen over privacy en security. Ik zie dus niet zozeer een grote toekomst voor de Linux-desktop, maar opensourcesoftware zal zeker een grotere rol gaan spelen."

Reacties (62)

62
60
33
10
1
20
Wijzig sortering
ik ben eigenlijk best wel blij met dit artikel. Ik hoopte al een tijdje dat tweakers wat meer uitgebreid Linux (desktop!) nieuws ging belichten.
Mijn hoop was een beetje weggevallen om nog echt toegewijd linux desktop nieuws te lezen hier toen ik zag dat je de redactie niet eens weet hoe je 'Debian' uitspreekt, en vaak linux wordt overgeslagen bij het bespreken van software (alleen windows en mac)

Ik gebruik zelf Arch linux (btwOS), en vond het heel leerzaam om uit te vinden hoe je het installeert nadat je opgestart ben vanaf de archiso usb installer en 'tot je lot wordt overgelaten' op de command line. Zo spannend is dat eigenlijk ook weer niet. Voor iedereen die het wilt gaan proberen: leer eerst hoe je SSH gebruikt, en de SSH daemon aanzet nadat je de archiso hebt opgestart, en ga dan verder met de installatie vanaf een andere computer via SSH. Dan kun je makkelijk andere bronnen raadplegen, commands copypasten, en hoef je niet tussen twee computers te switchen tijdens de installatie.
https://wiki.archlinux.org/title/Install_Arch_Linux_via_SSH

In het verleden heb ik manjaro en antergos uitgeprobeert, maar omdat de installers me niet toelieten te installeren met lvm, of een error gaven tijdens de installatie, ben ik daar nooit mee verder gegaan. manjaro i3 was wel interessant om uit te proberen in een VM voor de i3 config.

Dus ik hoop vooral dat de installers extra stabiel gemaakt kunnen worden aangezien het voor linux beginners het verschil kan maken of een installer foutloos werkt. Verder heb ik mij eens afgevraagd waarom er geen enterprise arch linux distributie bestaat aangezien het prima stabiel te gebruiken is zolang je niet al teveel packages installeert, en geen AUR packages voor systemen die je echt stabiel moet houden. Voor extra zekerheid kun je altijd nog lvm snapshots maken voor je update en eventueel een rollback doen als er iets niet meer werkt na de update, dan een paar dagen wachten, en opnieuw proberen te updaten. Maar zelfs op m'n Arch desktop met gnome heb ik al een paar jaar geen problemen gehad, enkel dat gnome shell extensions tijdelijk niet meer werkte na een grote gnome update, totdat ze een patch kregen en weer werkten.

[Reactie gewijzigd door Electric Vibes op 24 juli 2024 16:25]

Mijn Arch installatie ritueel is als volgt:

- laptopje naast de bak die ik herinstalleer voor de Arch wiki's
- een hele lange netwerkkabel voor altijd bedraad internet

En dat is het voor mij. Ik heb onlangs 3 bakjes opnieuw gedaan, waarvan bij twee na een jaar of 5 een nieuwe install, en bij 1 nieuwe laptop. De basis staat er in 20 minuten op. Dan via de veschillende links uit de installatie wiki eerst alle basis configuratie en naar het einde toe het grafische deel.
Voor linux beginners zonder een hoog nerdie gehalte, raad ik toch gewoon een nvolledig grafische configureerbare linux smaakje aan. Bv Ubuntu. En inderdaad is het forum niet vriendelijk, maar alleen als je dingen vraagt die echt heel helder in de wiki's staan. Je ziet in de praktijk dat mensen bij installatie en basis beheer zelf niet op zoek gaan. Als je gewoon de forum etiquette volgt, is er niks aan de hand en wordt je meer dan capabel geholpen.
Ik heb de eerste keer dat ik het ging installeren en er iets fout was gegaan hulp gevraagd op de irc. Ik werd prima geholpen omdat ik goed uitlegde wat er fout ging, en een log op pastebin deelde. Uiteindelijk bleek ik GRUB verkeerd geïnstalleerd te hebben en had ik ergens in een command 'efi' in plaats van 'esp' moeten gebruiken. Blij dat ik goed geholpen was en ik doe dit nooit meer verkeerd. Ik denk dat als je beginner hulp wilt hebben het dus beter daar kunt proberen. Op het forum wordt je post eerder gezien als onrelevant voor anderen en wordt het meer als opbouwende documentatie van problemen waar anderen ook tegen aan zouden kunnen lopen gezien, hoewel er wel een beginners subforum is geloof ik.
Misschien een beetje off-topic, maar ik vind dit eigenlijk het beste stukje uit het interview:
“Het is niet omdat je een techie bent dat je onbeleefd moet zijn. We zitten nu met z’n allen in een lockdown en dan lopen de emoties weleens hoog op. Dat is te begrijpen, maar als je onbeleefde mensen hun gang laat gaan, wordt dat een deel van de cultuur. Daar waak ik over in onze community. Gelukkig zie ik in onze community dat de mensen niet alleen gepassioneerd zijn over de techniek, maar tegelijk beleefd blijven en iedereen in zijn waarde laten.”
Daar kunnen we met z'n allen op veel fora wat van leren. Ook hier op Tweakers waar de eeuwige Windows vs MacOS, Android vs iOS, en vele overheid-, privacy- en coronadiscussies soms hoog oplopen.
Dat stukje mag inderdaad wel in de spotlight, ook wat mij betrefd.
The DistroWatch Page Hit Ranking statistics are a light-hearted way of measuring the popularity of Linux distributions and other free operating systems among the visitors of this website. They correlate neither to usage nor to quality and should not be used to measure the market share of distributions. They simply show the number of times a distribution page on DistroWatch.com was accessed each day, nothing more.
Bron: https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity

Dus ja, gaat niet om marketshare maar puur op bezoekers van distrowatch.com die daar hun info vandaan halen. In de praktijk zal het dan ook vooral gaan om enthousiastelingen die regelmatig op zoek gaan naar nieuwe of verse distributies
Klopt. Zo ook het feit dat MX Linux al maanden met afstand op nummer 1 staat. Nu zal het wel een leuke distro zijn, maar het lijkt mij bijzonder onwaarschijnlijk dat MX Linux de meest populaire distro ter wereld is.

[Reactie gewijzigd door saren op 24 juli 2024 16:25]

Ontzettend toevallig dat dit nu ineens op Tweakers staat - ik ben zaterdag overgestapt naar EndeavourOS en ik ben erg onder de indruk.

Na jaren Ubuntu (maar niet helemaal happy met Canonical) werd ik eigenlijk getriggerd om eens te gaan distrohoppen doordat Fedora een update had (met o.a. Gnome 40), maar dat avontuur liep niet zo goed af (ik liep tegen heel veel issues aan). Toch maar verder gaan speuren en inderdaad via Distrowatch tegen EndeavourOS aangelopen.

Ik ben vooral onder de indruk van de stabiliteit (so far dan toch) en responsiviteit, het loopt érg soepel allemaal, reageert supersnel (sneller en vloeiender dan bijvoorbeeld software uit de Ubuntu-store) en met KDE Plasma ziet het er (na een beetje aanpassen naar eigen smaak) geweldig én minimalistisch uit. Overigens is de standaard DE (xfce) ook meer dan prima.

Daarbij heb ik via Steam/Proton de eerste games al aangeslingerd en ze draaien echt heel soepel (ook AAA-games van de laatste twee, drie jaar).

Voor wat betreft de cli: ik mis de gui voor updates of packages niet. Na een debian-based distro niet meer apt moeten gebruiken was wel even wennen, maar yay breidt de officiële Arch repository uit met de "onofficiële" AUR (Arch User Repository). Daarbij was snapd installeren ook een eitje. Ik heb binnen een half uurtje yay onder de knie gekregen. Pacman heb je dan niet nodig.

Ik zou deze distro van harte aanbevelen als je een héél klein beetje met de cli kunt omgaan (of het in ieder geval ziet zitten om dit te proberen - het is echt niet lastig).

[Reactie gewijzigd door thatent op 24 juli 2024 16:25]

Hoe komt die distrowatch toplijst eigenlijk tot stand? Ik ga niet doen alsof ik veel van Linux distros weet maar als ik naar de top 5 kijk

1 MX Linux
2 Manjaro
3 Mint
4 Pop!_OS
5 EndeavourOS

Dan vind ik het eigenlijk vrij obscuur. Is het niet logischer om hier arch/debian/ubuntu/cent os te verwachten?
Die is gebaseerd op page hits. Dus hoe vaak de pagina's van de distributies op Distrowatch bezocht worden.

Hier vind je wat meer context en een disclaimer over hoe je de cijfers moet interpreteren: https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity

[Reactie gewijzigd door koenvervloesem op 24 juli 2024 16:25]

Distrowatch is al vaak onderwerp van discussie geweest op vrijwel iedere Linux forum. Iedere betrokken community schrijft volop scripts om zoveel mogelijk pagehits te scoren. Gaat zover dat er zelfs vanuit productie servers gepingd wordt ;). Meer een lopende grap dan dat iemand met kennis het serieus neemt.

Vind het eerlijk gezegd niet kunnen om in een serieus te nemen artikel dit te benoemen als graadmeter voor de populariteit van een Distro. Daarnaast wordt hiermee ook nog eens de indruk gewekt(versterkt) dat distrowatch een serieus te nemen graadmeter is.

Moest het even kwijt, verder fijn om wat vaker over linux op tweakers te kunnen lezen.

Ter vergelijk google trends.
- Scored zelfs lager dan positie 25 en 64 (steamos dat inmiddesl EOL is en Red Hat)
- google herkend deze distro nog niet eens als OS
- En krijgt hierdoor meer hits aangezien hij ook mee telt buiten de context van een OS (korte forum posts, etc). En dan nog haalt hij positie 25 en 67 niet in.

Edit: Google trends toegevoegd

[Reactie gewijzigd door 2green op 24 juli 2024 16:25]

Gaat zover dat er vanuit productie servers gepingd wordt ;)
Waarom heb ik daar nooit over nagedacht. Snel even Hannah Montana Linux op 1 zetten.
lolz... wat heb ik gedaan door dit op Tweakers te noemen :X
Jaa is inderdaad geen graadmeter voor marktbezetting. Ook voor het complete beeld qua populariteit is het geen goede graadmeter. De lijst geeft wel goed aan wat er populair is buiten de grote distributies om.

Een licht gokje: ik kom ook op DW voor die 'obscure' distro's. Maar een RHEL/CentOS, Debian/Ubuntu ga ik niet naar Distrowatch (terwijl ik deze distributies wel verreweg het meeste deploy).
Obscuur? Manjaro, Mint en Pop!_OS zijn drie van de bekendste distro's, waarvan Mint ook nog eens één van de meestgebruikte is (en Pop!_OS en Manjaro worden ook steeds meer gebruikt). Verder heeft MX Linux wel minder gebruikers, maar wel een sterke, hoge reputatie binnen de Linux-gemeenschap en EndeavourOS wordt ook steeds bekender omdat het een voortzetting van de voorheen bekende distro Antergos is.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 16:25]

Ik wist niet eens waar dit artikel over ging, snapte er niks van, maar ken Debian en Ubuntu wel van naam.
Leuke interview, fijn dat EndeavourOS de Tweakers.net gehaald heeft.

Al 2 weken volledig over op EndeavourOS als daily driver. Ik moet zeggen, als iemand die jaren met Windows gewerkt heeft, een overschakeling maken naar Arch/Linux is niet altijd zo makkelijk als je denkt.

Maar, als je eenmaal Arch een beetje onder de knie hebt, dan kom je al gauw ver.
Het heeft, afhankelijk van de gebruiker, een beetje tijd nodig door de learning curve.

Mijn eerst Arch ervaring was Manjaro, ja, Manjaro is makkelijk in gebruik, deze komt in de buurt van Windows 10. Daardoor maakt het overschakeling van Windows naar Arch makkelijker.
Vooral als beginner om een en ander te leren van het systeem en de werking daarvan.

Toen EndeavourOS in beeld kwam, mijn eerste gedachte was: "ok, dit is een bare minimum OS, let's play". En man o man, wat was ik blij. Ik kan naar mijn smaak het systeem inrichten. Ik kan applicaties installeren die ik denk dat ik nodig heb. Voor mijn gevoel, met EndeavourOS kreeg ik meer vrijheid gevoel dan met Manjaro.

Maar goed, ieder zijn smaak.
Ik ben al Windows beheerder afgelopen periode bezig met Ubuntu. Ik begin daar wel meer feeling bij te krijgen. Wat ik persoonlijk altijd van Windows erg prettig heb gevonden is dat je juist veel zonder command line kan configureren en bij Linux is dat eigenlijk niet te doen. Ik denk daarom als ik dit interview lees dat EndeavourOS voor mij minder interessant zal zijn omdat de focus daar juist op ligt. Je reactie triggerde me omdat jij nu wel enthousiast bent. Waardoor komt dat?

Ik heb als nadeel dat ik altijd precies wil weten wat ik doe dus voordat ik een command uitvoer zoek ik eerst uit wat alles inhoudt (zeer onhandige eigenschap).
EndeavourOS is terminal-centrisch in die zin dat ze zelf eigenlijk geen grafische config tools meeleveren, op de installer na natuurlijk. Op dat vlak zijn distros als Ubuntu, Mint, SUSE enzovoort inderdaad veel sterker (omdat er ook veel meer mankracht achter zit natuurlijk).

Aan de andere kant, ik gebruik zelf EndeavourOS en de enige keren dat ik echt de terminal nodig heb is voor software-beheer (installeren en updaten). Daarvoor moet je in principe 3 commando's van pacman kennen. En er is wel een grafische update-notifier, dus je moet niet zelf checken of er updates zijn (alhoewel EndeavourOS = Arch = elke dag updates). Voor de rest heb ik Plasma als grafische schil draaien, en alle "visuele" zaken zijn daar perfect grafisch in te stellen.

Maar inderdaad, als je verder wil gaan qua configuratie (of niet alles werkt out of the box) moet je inderdaad dieper duiken. En er zijn dus distros die je daar wat meer houvast geven.

Je moet EndeavourOS zien als een project dat het makkelijk maakt om een Arch-installatie op te zetten zonder veel gedoe. Maar daarna draai je gewoon Arch (niet zo grafisch ingesteld). Het grote voordeel is dat, mocht EndeavourOS plots verdwijnen (en zo'n dingen geburen wel eens in Linux-land), je je systeem eigenlijk gewoon verder kan gebruiken, omdat je toch je software-updates direct van Arch krijgt. Dat vind ik wel belangrijk: dat ik uiteindelijk kan terugvallen op de infrastructuur van één van de grote distros, en dat zijn er niet zo veel (Debian, Ubuntu, Fedora, SUSE, Arch).

[Reactie gewijzigd door Typhoner op 24 juli 2024 16:25]

Nou gebruik ikzelf al 22 jaar geen Windows meer, maar destijds vond ik Linux makkelijker te begrijpen. Dan heb ik inderdaad wel meer moeten uitzoeken om het te kunnen doorgronden, maar bij Windows was mn gevoel dat ik bepaalde dingen gewoon nooit zou kunnen begrijpen.
Dat als het niet met de GUI lukt, ik het beter maar kan vergeten, of €x betalen voor een 3rd party tooltje dat het oplost.
Of bijv dat men het normaal vond om het OS te moeten reinstallen, omdat men er niet in slaagt eoa fout te debuggen.
Terwijl mijn laatste verse Debian install iets van 18 jaar geleden was, en dan tig keer upgraden, verhuizen naar nieuwe machines, tussendoor nog een 32-64bit crossgrade.

NB dat is mn eigen ervaring, en ik ben zeker geen Windows expert (itt ws jou).
Maar bij het "expert" worden, kwam ik bij Linux wel minder hindernissen tegen.
Niet om Windows te bashen want de GUI is daar idd vaak wel beter geregeld. Maar ik bedoel, onder de streep kan ik nu beter uit de voeten met de Linux commandline dan de Windows GUI.
Maar goed, voordat het zover is, moet je dat wel eerst allemaal uit willen zoeken.

Ik ben niet thuis in alle opties du jour, maar voorheen was (Open)Suse altijd beroemd om hun goeie beheer GUIs (yast ofzo?). En de standaard een populaire desktop van OpenSuse is KDE, waarvan men nog wel eens zegt dat het meer dan GNOME op Windows lijkt.
Als je al interesse toont in minder "mainstream" distro's en graag beheer GUIs hebt, dan is (Open)Suse zeker het noemen waard iig.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 24 juli 2024 16:25]

Standaard van SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) is Gnome. Tijdens installatie kan je zelfs alleen Gnome kiezen. Later kan je wel community packages installeren en zo Plasma installeren.

Standaard van openSUSE is er niet. Tijdens de installatie kan je kiezen uit Gnome, KDE Plasma en XFCE. En later kan je zelfs anderen kiezen in de installer zoals Sway.

Ik zie overigens veel mensen inderdaad over KDE praten met betrekking tot openSUSE maar dat is meer omdat het opkwam in een tijd dat KDE niet veel gebruikt werd en een paar belangrijke upstream developers zijn ook openSUSE members.

En inderdaad openSUSE heeft de YaST tool waarmee vrijwel alles te beheren is via GUI. Al heeft het ook een CLI mogelijkheid, wat voor een headless server juist erg handig is.
Ik heb als nadeel dat ik altijd precies wil weten wat ik doe dus voordat ik een command uitvoer zoek ik eerst uit wat alles inhoudt (zeer onhandige eigenschap).
Hoewel ik wel met command line ben opgegroeid, wil ik ook altijd eerst weten waar het over gaat voordat ik een commando intyp. Ik noem dat gezond verstand ;-)
Ik zou zeggen kijk eens naar openSUSE. Die heeft YAST, en dat schijnt geen andere distro te hebben, in ieder geval niet zo uit gebreid.

Bron, een o,a, een Ubuntu user.

Opstart instelling veranderen, (bootloader), gewoon in een gui.

Toch begrijp ik het idee wel, dat je op een server geen gui installeert.
wat je niet installeert kan niet voor problemen en of veiligheids lekken zorgen.

De suse instalatie, vraagt als je een server kiest, ook of je een desktop wilt. :P
Dank je wel en leuk om te horen dat je vrij snel je draainhebt kunnen vinden.
Ik moet zeggen, als iemand die jaren met Windows gewerkt heeft, een overschakeling maken naar Arch/Linux is niet altijd zo makkelijk als je denkt.

Dit is het understatement van de eeuw :+
Ziet er interessant uit! Heeft iemand ervaring met de sway editie ? Ik zou graag sway gebruiken maar heb nooit zo een zin om het helemaal in te stellen :P Het zag er hier uit alsof er al een mooie config klaar staat.

Edit: Gevonden! Op hun site staat dit:
BSPWM is a tiling window manager that is based on Xorg and Sway being the i3-wm replacement running on Wayland. Both editions are customized by our community members with an EndeavourOS touch and can run independently or on top of a DE. The ones shipped on the ISO are not based on a specific DE to keep them lightweight.

[Reactie gewijzigd door orvintax op 24 juli 2024 16:25]

Niet specifiek met deze sway editie want ik gebruik zelf een ander OS, maar de migratie van van i3-gaps naar sway verliep hier zonder problemen. Eén van EndeavourOS's krachten is net dat je het installatie-gemak van bijvoorbeeld Ubuntu combineert met de mogelijkheden die Arch biedt. Ik verwacht dus wel een kant en klare config waarmee je zo aan de slag kunt. Bij twijfel kun je het altijd even in een VM proberen.

Zelf gebruik ik nu al bijna 20 jaar linux op de desktop en het zijn projecten zoals EndeavourOS die er mooi uit zien wat het desktop marktaandeel van linux kan vergroten volgens mij. Hoewel ik zelf een andere distributie gebruik kan ik het werk dat de mensen in het team achter EndeavourOS doen alleen maar aanmoedigen. Keep up the good work, Bryan!

Ik heb zelf EndeavourOS al wel eens geprobeerd en het beviel mij zeker. Jammer genoeg ben ik het ook eens met Bryan dat die Arch-community niet de meest toegankelijke is. Jammer want Arch is best een fijne distro die by design erg flexibel gebouwd kan worden. Maar doordat ze zich wat onterecht elitair voordoen schrikt dat mensen af. Hiervan profiteren natuurlijk de Manjaro en EndeavourOS smaken, maar Arch zelf lijdt er wel onder.
Leuk project EndeavorOS, heb het laatst een keer in een vm geprobeerd maar voor mij voldoet het nog niet omdat het net zoals de vele andere Arch based distributies de Calamares installer gebruikt die nog geen lvm ondersteund. Over Pamac, de AUR was laatst down, dat blijkt gekomen te zijn door Manjaro/Pamac

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 24 juli 2024 16:25]

Ik draai al een tijdje op EndeavourOS, je hebt alle voordelen van Arch en het gemak van de Endeavour-toevoegingen (die je overigens niet hoeft te gebruiken).
Ik ben na een korte stint met Manjaro weer keihard teruggehold naar Ubuntu. Ik heb toch liever een breed gedragen oplossing dan altijd in een soort quasi-experimentele modus te zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.