Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

New Pokémon Snap Review

Vermakelijk, maar niet veel meer dan dat

29-04-2021 • 15:00

52 Linkedin

Leuk, maar kon beter

New Pokémon Snap

New Pokémon Snap is een vermakelijke game voor de Nintendo Switch, maar had stukken beter kunnen zijn. De gameplay wordt al snel repetitief en doordat sommige zones lelijk en saai zijn vormgegeven, heeft de game af en toe zwakke momenten. Daar staat gelukkig tegenover dat andere zones juist kleurrijk en vrolijk ogen en dat er meestal voldoende valt te ontdekken en te fotograferen. De voortdurende zoektocht naar de beste plaatjes houdt New Pokémon Snap verrassend lang leuk. Toch hadden we voor het prijskaartje dat aan deze game hangt wat meer inhoud verwacht. Het blijft een fijne game om af en toe op te pakken, mede doordat de expedities kort zijn en dus ideaal voor 'even snel een potje tussendoor'. Uiteindelijk verliezen zelfs de leukste en interessantste Pokémon echter de aandacht en dat geldt daarmee ook voor New Pokémon Snap als game, ook al kun je er hilarische plaatjes in fabriceren.

Getest

New Pokémon Snap, Switch

Prijs bij publicatie: € 59,99

Bekijk product

Over de populariteit van Pokémon valt niet te twisten. De Japanse Pocket Monsters zijn al sinds hun ‘geboorte’ in de jaren negentig niet meer weg te denken uit de wereld van popcult. Jaarlijks verschijnen nieuwe stukken speelgoed, games en ruilkaarten en inmiddels is de tekenfilmserie met zijn 23e seizoen bezig. Pokémon is big business, ook in de wereld van videogames. Na eerst lekker te zijn gemaakt met Pokémon Let’s Go Pikachu/Eevee, wat een vernieuwde versie van de klassieke Pokémon-rpg Pokémon Yellow was, verscheen in 2019 met Sword en Shield een gloednieuwe Pokémon-game voor de Nintendo Switch. Inmiddels is de volgende rpg alweer in aantocht, in de vorm van Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een remake van het in 2006 verschenen Pokémon Diamond en Pearl. Alsof dat alles nog niet genoeg is, hebben Nintendo en Bandai Namco onlangs nóg een Pokémon-game op de markt gebracht: New Pokémon Snap, een nieuwe versie van het in 1999 uitgebrachte Nintendo 64-spel Pokémon Snap.

Voor wie er niet bekend mee is: Pokémon Snap is een game die niet draait om het vangen van - en vechten met - Pokémon, maar om het fotograferen van de beestjes. De speler gaat op verschillende plaatsen in de spelwereld op expeditie om de meest uiteenlopende Pokémon op de gevoelige plaat vast te leggen. In de oude game deed je dat in opdracht van Professor Oak, die de foto’s nodig had voor zijn onderzoek. Dat recept is, weinig verrassend, één op één gekopieerd, al heet de professor nu Professor Mirror en zijn we in de Lental Region aanbeland. Professor Mirror voorziet de speler van de Neo-One, een futuristische ogend vehikel waarmee je als digitale fotograaf veilig bij Pokémon in de buurt kunt komen. Je bestuurt de Neo-One overigens niet zelf. Elke expeditie verloopt namelijk volledig ‘on-rails’, het wagentje legt dus een bepaalde route af en komt automatisch bij een eindpunt. Hierdoor kun je je aandacht volledig richten op het zoeken en vastleggen van Pokémon, met als doel de Photodex volledig met in het wild gespotte Pokémon te vullen.

Speurtocht

Dat klinkt allemaal een stuk makkelijker dan het is, niet in de laatste plaats omdat elke Pokémon in je plakboek vier niveaus heeft. Een foto wordt beoordeeld op allerlei aspecten en de beoordeling bepaalt in welke categorie, van één tot vier sterren, je foto terechtkomt. Je matigste kiekjes krijgen uiteraard één ster, uitstekende foto’s drie en foto’s die iets heel speciaals laten zien - en waarmee je in veel gevallen voldoet aan bepaalde opdrachten - maken aanspraak op een beoordeling met vier sterren. Zo ben je even bezig om alle foto’s te verzamelen, ook omdat je de verschillende gebieden in het spel herhaaldelijk moet bezoeken. Per niveau dat je in een gebied hebt bereikt, zie je namelijk andere Pokémon of doen de Pokémon die er zijn andere dingen. Ook krijg je van Professor Mirror af en toe wat nieuwe snufjes die nieuwe opties openen in gebieden waar je al eerder bent geweest. New Pokémon Snap ontpopt zich op die manier tot een ware speurtocht waarbij je op zoek gaat naar de juiste Pokémon en naar dat ene moment waarop je exact het juiste plaatje kunt schieten.

De uitdaging om dat goed te doen wordt uiteraard steeds groter naarmate je verder komt. In het begin is het vrij simpel. Je kent de meeste Pokémon immers nog niet, dus tussen je kiekjes zit altijd wel een bruikbare foto die punten oplevert. Van elke Pokémon die je hebt gefotografeerd, kun je na een expeditie maar één foto inleveren voor keuring door de professor. Foto’s die niet beter zijn dan de platen die al in je Photodex staan, leveren geen of hooguit heel weinig punten op. Het aanleveren van goed materiaal wordt dus steeds belangrijker en ook steeds moeilijker. Gelukkig kun je gebruikmaken van diverse hulpmiddelen. Met ‘fluffruit’ kun je Pokémon bijvoorbeeld lokken, of je maakt snel een foto wanneer een beestje het stuk fruit opeet. Met de fluit die je na enkele expedities tot je beschikking krijgt, kun je de aandacht van Pokémon trekken en sommige van de beestjes zullen zelfs gaan dansen als ze je muziek horen. Nog beter werkt de Illumina Orb, die een speciaal gloei-effect aan de Pokémon geeft en een speciale uitwerking op sommige van hen heeft. Zij zullen zich door de Illumina Orb anders gedragen en extra zeldzaam gedrag gaan vertonen, wat uiteraard fijne foto’s kan opleveren. De orbs verdien je door speciale bloemen te fotograferen, waarmee je het voor de professor mogelijk maakt de orbs te ontwikkelen. Tot slot is er nog de overtreffende trap van de Illumina Orbs: de Illumina-zones. Hier vind je speciale, zeldzame Pokémon die je nergens anders tegenkomt.

Saaie, lege gebieden

Het ritme van de game is daarmee duidelijk. Je begint in het basiskamp, kiest een plek uit om op expeditie te gaan, volgt de route van die expeditie terwijl je foto’s neemt, selecteert de foto’s die je inlevert bij Professor Mirror, krijgt er beoordelingen voor, scoort ervaringspunten en speelt zo een hoger level van diezelfde wereld vrij, net als eventueel nog nieuw te openen gebieden. De hamvraag is uiteraard: is dit leuk? Laten we eerlijk zijn, het is een nogal repetitief recept. Mede doordat je de gebieden steeds opnieuw moet doorzoeken, gaat de nieuwigheid er vrij snel af. Daarbij helpt het niet dat de gebieden er over het algemeen erg simpel uitzien. Zeker het woestijngebied is een omgeving die we anno 2021 gewoon lelijk mogen noemen. Daar komt nog bij dat sommige gebieden weinig Pokémon bevatten. Als je daar op zoek moet, is New Pokémon Snap niet heel vermakelijk. Bovendien zou je soms graag willen dat je wagen wat sneller is omdat je op zoek bent naar een specifieke Pokémon of een voorwerp dat aan het einde van een route is te vinden. De mogelijkheid om te versnellen was in het originele Pokémon Snap een vrij te spelen extra feature, dus wellicht zijn we nog niet ver genoeg in het spel. Hoe dan ook zul je de optie in eerste instantie zeker missen.

Toch heeft New Pokémon Snap een bepaalde charme. In de eerste plaats slaagt de game er best aardig in om goede foto’s daadwerkelijk van hoge scores te voorzien. Het spel analyseert bepaalde data, zoals hoe goed een Pokémon centraal in beeld staat, hoe groot het beestje is afgebeeld, wat zijn of haar pose is en of er nog andere Pokémon of een interessante achtergrond aanwezig zijn. Uiteraard valt over smaak te twisten en krijgen goede foto’s soms matige ratings, maar het systeem werkt goed genoeg om mee te spelen. Ook is het fijn dat de game steeds feedback geeft, zodat je weet op welk punt je foto niet voldeed om een topscore in de wacht te slepen. Het systeem is overzichtelijk en werkt effectief, waardoor je al snel handig wordt in het maken van goed scorende plaatjes.

Leuke gewoontes

De Pokémon hebben daadwerkelijk leuke gewoontes die je kunt ontdekken. De ene Pokémon toont ze automatisch, een andere alleen als je er een bepaalde interactie mee hebt, maar er is genoeg te doen. In je basiskamp vind je rechts bovenin een menu waarin je verzoekjes kunt opzoeken. Dat zijn eigenlijk tips, want lukt het je om te fotograferen wat wordt verzocht, dan kun je erop rekenen dat je foto een beoordeling met vier sterren krijgt. Het is dus extra leuk om op zoek te gaan naar deze vaak zeldzame bewonderingswaardigheden. Op dat vlak blijft de game lang boeien. In elke wereld en op elk niveau van die wereld kun je opvallend gedrag spotten. Of het nu een flexende Machamp is of een paar Pokémon die het met elkaar aan de stok krijgen, er is altijd iets te zien en het is ook leuk om te ervaren hoe de Pokémon met elkaar omgaan. Soms ben je niet eens zozeer de fotograaf als wel de nieuwsgierige Pokémon-fan die gewoon kijkt wat er gebeurt als een Tyranitar boos op een andere Pokémon af loopt.

Het zoeken naar zeldzame momenten en zeldzame Pokémon houdt New Pokémon Snap verrassend lang op de been. Meermaals dachten we er ‘nu wel klaar mee te zijn’ en telkens pakten we na verloop van tijd de Switch weer even op. De expedities duren niet lang. Met een paar minuten ben je er doorheen, lever je je foto’s in en ben je wellicht weer een stapje verder. Een tip is trouwens wel om de besturing en eventueel de lay-out aan te passen op basis van je voorkeuren. Je kunt de game besturen met beweging, waardoor de Switch in je handen als het ware een fotocamera is, maar gewoon mikken met de thumbsticks kan ook. Als je voor dat laatste kiest is het zeker raadzaam om de gevoeligheid van de controls wat hoger in te stellen, want standaard is de draaisnelheid best laag. Dat is niet alleen irritant, het zorgt ook dat je kansen op goede foto’s kunt missen omdat je simpelweg te laat de goede kant op kijkt. Door wat met de instellingen te spelen, is dit snel te verhelpen.

Een laatste punt dat we willen benoemen, is de aanwezigheid van een nabewerkingsprogramma. Je kunt je foto’s nog wat leuker maken door filters, stickers en kaders toe te voegen. Als je je foto’s al dan niet hebt opgeleukt kun je ervoor kiezen om ze te delen met andere spelers, die op hun beurt ook foto’s delen die jij af en toe te zien krijgt. Zo heeft New Pokémon Snap een sociaal randje, ook al is het beperkt. Zou het niet leuk zijn geweest om samen met een vriend op expeditie te gaan? Dat had wat ons betreft prima bij een moderne versie van Pokémon Snap gepast.

Conclusie

New Pokémon Snap is vermakelijk en zeker de eerste uren valt er veel te ontdekken. Daarna leer je hoe je de Pokémon om je heen een beetje kunt manipuleren en waar je op moet letten. Dat is ook best een leuke fase. Toch valt op dat de game relatief snel repetitief wordt, met name omdat je vaak in dezelfde gebieden rondstruint, op zoek naar de juiste Pokémon. Het soms wat lage tempo is daarbij niet bevorderlijk voor het spelplezier. Daar komt bij dat niet alle omgevingen even mooi en inspirerend zijn, al is de variatie wel een pluspunt. Ondanks alle minpunten blijft New Pokémon Snap verrassend lang leuk. De game slaagt er voldoende in om de speurder in je te kietelen, want de wil blijft aanwezig om de allerbeste foto’s te maken en de meest zeldzame Pokémon te vinden. Dan nog hebben we het idee dat er meer uit deze game was te halen en dat een prijskaartje van meer dan vijftig euro nogal pittig is voor wat er wordt geboden.

Getest

New Pokémon Snap, Switch

Prijs bij publicatie: € 59,99

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (52)

Wijzig sortering
Als ze nu toegevoegd hadden dat je ook je karretje uit kon om bijvoorbeeld gewonde Pokemon te verzorgen (denk aan de begin stuk van Jurassic Park 1 waarin ze een gewonde triceratops gaan helpen) dan had de game al een stuk meer diepgang. Of dat je op die manier dichterbij een Pokemon kunt komen. Maar valt een Pokemon aan, kan je camera kapot gaan en raak je de gemaakte foto's kwijt ofzo.
Met enkel on-rail voel ik er vrij weinig voor om deze game te gaan spelen.
Zelf geen enorme Pokemon kenner of fan, maar ik zou het misschien kunnen worden als ze wat hoger mikken met die games. We hebben het niet over een budget serie, maar de grootste entertainment franchise van de wereld.
Sword en Shield had echt meer mijn aandacht gegrepen als dit op het visuele niveau zat van een Ni No Kuni bijvoorbeeld. En het is echt niet dat zoiets niet mogelijk is of budgettair niet uit kan. Want we weten allemaal hoe absurd goed Pokemon verkoopt.

Je kunt zeggen dat je bij Snap wellicht je verwachtingen bij moet stellen, maarja... deze gaat ook gewoon full price over de toonbank.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 29 april 2021 15:14]

Pokemon games moeten op een hoop punten verbeteren maar het ene punt wat dus net niet hoeft is graphics. Hoe beter de graphics zijn hoe minder er over het algemeen aan andere zaken tijd word besteed en over het algemeen hebben de developers al te weinig tijd voor de games en daarnaast heb ik zelf in ieder geval nog nooit last gehad van de graphics in de mainline spellen .

Laat ze eerst maar weer eens alle pokemon in de mainline spellen krijgen, geen functies uit voorgaande games achterwege laten(underground bases, contests, verschillende moeilijkheidsgraden, minder lineaire grotten etc), animaties voor alle aanvallen die op een hoger niveau zitten als wat we nu hebben, een goede endgame maken, etc.

Ik hou mijn hart vast voor Pokemon Arceus die de mainline spellen naar een nieuw niveau lijkt te willen tillen op bepaalde vlakken maar gebaseerd op de geschiedenis van Pokemon spellen betekend dit dat we hier veel voor gaan inleveren.
Pokemon games moeten op een hoop punten verbeteren maar het ene punt wat dus net niet hoeft is graphics.
Spreek voor jezelf zou ik zeggen.
daarnaast heb ik zelf in ieder geval nog nooit last gehad van de graphics in de mainline spellen .
Het gaat niet over 'last hebben van', maar naar een niveau tillen zodat nieuwe doelgroepen aanhaken.
Wat hoogstwaarschijnlijk ook het doel is van Arceus. Maar goed, eerst meer eens zien hoe dat eindproduct eruit gaat zien.
animaties voor alle aanvallen die op een hoger niveau zitten als wat we nu hebben
Animatie is graphics.....
een onderdeel van animaties is graphics maar animaties hadden we ook al in het 8 bit tijdperk, het gaat mij dan ook niet om het grafisch niveau van animaties maar het überhaupt aanwezig zijn van animaties zoals je die zou mogen verwachten bij een aanval(dus in het geval van een tackle wil je de daadwerkelijke tackle zien en niet een beweging van de pokemon aan de ene kant van het veld en dan een impact animatietje aan de andere kant, ander voorbeeld is om bij Blastoise bij een water aanval het water ook daadwerkelijk uit zijn kanonnen te laten komen wanneer van toepassing en dan ook echt de water straal van het kanon naar de tegenstander te zien gaan, bonus als het model van de pokemon ook nog realistisch reageert op hoe en waarmee die geraakt word)

Je kan zeggen spreek voor jezelf maar als er door een grotere focus op graphics alle oude fans nog meer kwijtraken van wat deze games goed maken dan denk ik dat ik voor een behoorlijke groep spreek. In het algemeen zie je zoiezo dat vrijwel alle spellen waar de focus teveel op de graphics komt te liggen dat de gameplay daar zwaar onder te lijden heeft(positieve uitzonderingen daargelaten).
Als je doel is om pokemon nog verder naar de casual gamer toe te brengen en het nog verder te slopen ten opzichte van hoe de spellen begonnen zijn dan zou ik inderdaad zeggen focus vooral op graphics.

[Reactie gewijzigd door protoss warrior op 29 april 2021 16:19]

Ik heb het ook helemaal niet over 'ten kosten' van gehad.
Ook zal ik niet snel zeggen dat graphics belangrijker is dan gameplay. Neem een Last of Us 1, waar de gameplay op momenten mij echt enorm dwars zat. En uberhaupt zou ik geen Nintendo fan zin als graphics > gameplay.

Daarom zei ik ook dat ik Pokemon graag eens op dat premium level van een Mario Odyssey zou willen zien. Gameplay wordt niet veel beter dan Mario Odyssey (in zn categorie welliswaar).

En waar de 3D Mario's doorgaans niet eens het succes halen van de 2D's, is bij Pokemon echt bergen met geld beschikbaar. Had liever gezien dat dit zich ook vertaalde naar een soort premium uitstraling.

Maar ik ben het zeker niet oneens dat -> gameplay first.
Doordat (main serie)Pokemon games op een schema zitten(vanwege de tv serie onder andere) gaat alles waar ze stappen vooruit in willen zetten vrijwel zeker ten koste van iets anders, het alternatief is meer mensen inhuren maar dat is niet zo simpel als het klinkt en lijken ze ook niet echt aan te willen op een schaal dat ze echt grote games in max 3-4 jaar kunnen uitbrengen zonder compromissen. Dit is onder andere waarom een hoop mensen begonnen te wachten op de "3e versie" dat extra jaar aan ontwikkeltijd zorgde er bij de meeste games voor dat de games een stuk beter waren.

Mario is geen goede vergelijking omdat die geen tijdsrestrictie hebben anders dan 1 per console(opvolgers zoals galaxy 2 uitgezonderd) en ik verwacht zelf (heb geen inzicht in de code voor beide games) dat Pokemon games veel moeilijker te maken zijn dan Mario games wat in de basis een vrij simpel spel was en is(geweldig leuke games mede daardoor overigens)

Nintendo zelf heeft meer geld in reserve dan vrijwel alle andere bedrijven, zij stoppen dat ook niet direct in meer studio's/meer games/etc., ik verwacht dat het simpelweg een cultuurverschil is tussen Japan en het westen of dat Nintendo en Gamefreak soort van scrooges zijn maar vrijwel geen enkel groot media bedrijf gebruikt al het geld dat uit een bepaald product komt om de opvolger te maken, dit gaat ook naar projecten die falen, nieuwe projecten, etc .

Hoe dan ook mijn punt was dus dat ze wat mij betreft pas over betere graphics moeten gaan nadenken nadat ze alle andere zaken op orde hebben wat ze de afgelopen 10 jaar niet gelukt is wat mij betreft(ondanks dat zijn het nog steeds leuke games maar hadden vele malen beter kunnen zijn)
geen functies uit voorgaande games achterwege laten
Dan krijg je een soort Assassin's Creed probleem. Je kan ook teveel functies hebben.

En Pokémon Arceus... Lijkt erop dat dit het team is dat de Wild Area uit Sword/Shield gemaakt heeft. Dat heeft pop-in alsof het 2004 is en een framerate die ver onder de 30FPS ligt.

Ik vond de rest van de game juist prachtig grafisch gezien. De Wild Area hadden ze wat mij betreft beter weg kunnen laten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 29 april 2021 16:29]

De simpele oplossing daarvoor is geen nieuwe functies maken die hetzelfde doen als voorgaande die al goed werkten en in plaats daarvan de bestaande functies verbeteren/uitbreiden. Ze hadden bijvoorbeeld secret bases er makkelijk in kunnen laten zitten elke generatie en daarbij simpelweg de aankleding aanpassen aan de regio met eventueel wat uitbreidingen zoals bijvoorbeeld het aaien/voeren van pokemon zoals je nu bij sword en shield doet bij de campsites.
Games zijn niet meer en niet minder als een zoethoudertje. Hun merchandise (speelgoed/knuffels), daar verdienen ze echt grof geld aan.

De games zijn helaas een achtergesteld kindje, ze doen net genoeg om relevant te blijven maar willen de beste nooit echt zijn.
Ja dat lijkt soms wel een beetje het sentiment. Lifetime gaming revenue gaat nog steeds over de 20 miljard... Dat is nou ook weer geen wisselgeld :P Maar merchandising is indd 3 / 4 keer zoveel.

En het is vrij duidelijk dat ze niet echt 'hoeven'. Wel jammer, dat die games niet meer op een premium afwerkingsniveau zitten zoals Mario Odyssey. Dan zou ik zeker eens aanhaken.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 29 april 2021 15:29]

Ze zullen het vast al 100x berekend hebben met meerdere financiële teams, maar je zou toch zeggen dat als ze de games ook naar een hoger niveau brengen, ze nog meer fans kunnen krijgen die eventueel weer interesse krijgen in het kopen van merchandise?
Ik zit ook een beetje in de groep die een beetje Pokemon 'ontgroeid' is, maar als de games van wat hogere kwaliteit waren kunnen ze me zeker weer terug winnen, en met mij denk ik veel andere mensen.
Tja, dat is Nintendo. Waarom zouden ze investeren als het niet hoeft? De Switch verkoopt fantastisch, terwijl bijna alle games, en zelfs de hardware, zo low-budget zijn als maar kan.
Het is blijkbaar wat mensen willen, en zolang het goed verkoopt is er geen enkele reden om de concurrentie aan te gaan.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 29 april 2021 16:27]

Dit klopt wel. De Wii had veel goedkope titels en deed het uitstekend, met de Wii U had Nintendo een golden era in game design, en niemand die het wou...

Nu met de Switch is het weer veelal goedkope titels, en komt de beste kwaliteit uit Wii U ports...
De Wii U had gewoon een hele slechte start. Amper games die mensen wilden spelen, derde partijen die zich terugtrokken omdat ze zelfs hun last-gen games niet konden porten naar de underpowered CPU. Een slecht prijspunt, en een volgende generatie van Sony en Microsoft die een jaar later kwam.

Het allerleukste op de Wii U was multiplayer spelen op twee schermen tegelijk, maar dan moet de hardware dat ook aan kunnen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 29 april 2021 16:51]

En toch, de Switch had ook niet veel te bieden in het begin kwa games, enkel Breath of the Wild (en dat was ook een Wii U port). Eerdere consoles die technisch goed meekonden waren ook geen groot succes (denk aan de N64 en Gamecube). Nintendo lijkt vooral succes te hebben met afwijkende consoles, en de kwaliteit van games is ondergeschikt voor de massa, enkel de lange termijn Nintendo fans overtuigt dit echt.
Breath of the Wild was een fantastische game, en Mario Odyssey kwam vlak daarna. Beiden hun sterkste franchises, en beiden topgames met goede reviews.

Dat de game tegelijk op de Wii U uitkwam deed er niet veel toe, want weinig mensen hadden die, en de game is duidelijk geoptimaliseerd voor de Switch.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 29 april 2021 16:57]

En de verschrikkelijk slecht bedachte naam niet te vergeten... Ik heb in het begin ook zitten denken: is het nou een upgrade of iets nieuws..
Ja ik zie Nintendo niet snel de duurste game aller tijden maken. Dat is op 1 platform ook niet iets wat je moet najagen denk ik. En ook niet perse de enige maatstaf voor een goede en/of mooie game.

Ben niet met je eens dat de Switch perse 'zo low budget als maar zijn kan' overkomt. Want het is denk ik de meest premium handheld tot dusver. En een gigantisch verschil met de handhelds die Nintendo eerder maakte. We hebben natuurlijk ook de Vita gehad. Prachtig ding, maar daar zie je meteen weer.. Het draait allemaal om de games.

Van BOTW en Odyssey weet ik overigens niet wat de ontwikkelingskosten zijn geweest. Ook dat vind ik niet de 'zo low budget als maar kan' categorie. Zelfde geldt voor Mario Kart 8. Maar... het is duidelijk dat de Switch niet te vergelijken is met die grote bakken rauwe rekenkracht zoals PS5/XSX. Dat zie ik ook liever. Of Nintedo games op PC. Een 100 miljoen budget Metroid ofzo :P
Breath of the Wild, Mario Odyssey en Mario Kart 8 zijn dan ook Nintendo's enige games met een beetje budget. Nog niet eens één per jaar, en dan is Mario Kart ook nog eens een port.
Voor de rest zijn het allemaal vrij kleine games die allemaal alsnog €60 kosten.
Een Animal Crossing is echt niet uitgebreider dan de indie titels die voor €20 op Steam lanceren.

Dat op een platform waarop third party games ook nog eens duurder zijn en slechter presteren dan op andere platforms vind ik het een wonder dat zoveel mensen het ding kopen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 29 april 2021 18:57]

Het idee dat games te duur zijn moet toch echt een keer de wereld uit wat mij betreft, de juiste prijs voor de meeste games zou eerder tussen de 100 en 150 euro liggen en als de publishers een beetje verstand zouden hebben dan zouden ze het ook niet in prijs laten dalen de eerst 5 jaar(kortingsacties van een paar tientjes daargelaten).
De houding van gamers dat games niet duurder mogen worden hebben er indirect voor gezorgd dat games steeds meer naar de casual gamer zijn gaan kijken om toch nog genoeg geld op te halen met daarnaast microtransacties en overmatige hoeveelheid DLC(die de helft van de tijd al in de game zat bij voorgaande delen in een zelfde serie) als alternatieven.
99,90% van alle indies komen ook niet in de buurt van de gepolijste gameplay van de meeste Nintendo spellen en zat andere AAA spellen en de meeste die dat wel doen boeten ergens anders op in. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zat maar die heb je dus ook de andere kant op(AAA games die hun budget absoluut niet waard zijn)
Uiteindelijk komt het er ook op neer dat een spel gemaakt door een grote ontwikkelstudio die uitgegeven word door een publisher vele malen meer kosten maakt dan iemand die 6-7 jaar in een zolderkamer een passie project aan het creëren is en je ze dus ook niet kan vergelijken.
Sorry dat ik het moet zeggen, maar wel een beetje een matig/aanmatigende review, zeg. Als je dan het verschil ziet met de meer dan positieve review op Nintendolife, dan vraag je je toch af of men bij Tweakers een totaal andere game heeft gespeeld, of dat men de game überhaupt wel op de juiste waarde weet te schatten dan wel kan interpreteren. En Nintendolife is ook een onafhankelijke site, dus die hoeven echt niet een wit voetje bij Nintendo te halen.

Maar, beste mede-Tweakers, oordeelt u zelf:
https://www.nintendolife....o-switch/new_pokemon_snap

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 29 april 2021 16:24]

Van waar komt het idee dat Tweakers altijd maar moet voldoen aan wat een Metacritic / een andere site doet? Dat zou super saai zijn zeg... Ik heb zelf niet New Pokemon Snap gespeeld, maar het origineel op de Nintendo 64 vroeger had ook dezelfde problematiek als deze game als ik de videos en reviews bekijk.

Het is gewoon een gameplay loop die wel grappig is, maar te weinig diepgang bied en repetitief is. Als dan de graphics in een foto game dan ook wat tegenvallen, dan valt dat toch wat tegen en is het moeilijk de game nog een "8" te geven.

Een 7 zou ik zelf trouwens prima score vinden voor een game als deze, het zou goed zijn voor de review industrie als die schaal van cijfers weer wat normaler zou worden, in plaats van dat alles zomaar een 9 krijgt, dat maakt cijfers ook zo betekenisloos.

[Reactie gewijzigd door ShatterNL op 29 april 2021 18:51]

Dat bedoelde ik er ook niet mee, maar het viel me wel op dat Tweakers als één van de weinige een vrij negatieve review geeft, terwijl de gemiddelde score zo hoog is, en ook de kritiek gegeven in de review staat nagenoeg lijnrecht tegenover die in andere verslagen.

Natuurlijk is de ene reviewer de andere niet, dus ze hoeven niet allemaal op één lijn te liggen, maar zoals gezegd viel deze dan wel op, en dat is eigenlijk alles wat ik daarmee bedoelde.

Wat die graphics betreft, herken ik de kritiek dus ook niet, want de andere reviews spreken of over prima graphics of, in het geval van de link die ik plaatste, zelfs van de beste graphics tot nu toe in een Pokémon game.

Eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat dit aan de andere kant ook niet zo heel moeilijk is/hoeft te zijn, aangezien de meeste Pokémon games nogal ondermaatse graphics kennen, zeker ten opzichte van vele andere, soms veel geavanceerdere/meer uitgebreide games, dus Game Freak komt doorgaans wel als een bedrijf met een "de makkelijkste weg" filosofie over, maar goed.

Als je de video review in de link die ik postte bekijkt, dan kan je zelf ook wel zien dat alhoewel het dus niet hoogstaand is, dat het alleszins meevalt met hoe slecht en/of lelijk die graphics zijn, zolang je ze maar in het juiste perspectief plaatst, en dus met name vergelijkt met andere Pokémon games.

Met je cijferbeoordeling ben ik het overigens wel eens. Een hoge score voor een simpele game als dit zou niet terecht zijn, tenzij je hem (buiten de eerdere game in dezelfde serie) 1 op 1 met iets anders zou kunnen vergelijken, maar nu is dat niet het geval, dus dan is het, zeker in vergelijking met veel "zwaardere" games met veel uitgebreidere gameplay en betere graphics niet eerlijk zijn.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 30 april 2021 10:33]

Nintendolife is natuurlijk weinig objectief.
Want? Omdat ze alleen games reviewen die op Nintendo platforms uitkomen?

Op Metacritic krijgt de game gemiddeld een 8, dus Tweakers lijkt af te wijken.
Ja, want tweaker reviews zijn gericht op een tweaker audience.
Als de andere reviews voor mij even relevant waren dan had tweakers net zo goed niet een review kunnen schrijven.
Wel degelijk zijn ze objectief. Dat gaf ik toch juist aan in mijn reactie: ze zijn onafhankelijk, en doen overigens ook reviews van andere systemen en games, ze hebben namelijk ook nog twee zuster sites.

En zoals JustLikeNiko hierboven ook aangeeft, zijn de MetaCritic cijfers ook veel hoger, dus dat geeft op zijn minst toch wel te denken, lijkt me.

Ook weer knap zielig trouwens dat sommige Tweakers het beoordelingssysteem misbruiken om mijn geheel niet storende, spammende of beledigende eerste reactie te downvoten.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 29 april 2021 16:17]

Jouw reactie gaat totaal niet in op de inhoud van het artikel. Bovendien trek je de kundigheid van de redactie in twijfel om vervolgens en andere site aan te prijzen. Naar mijn mening is de +0 dan ook volledig terecht.
Het was geen 0 maar een -1 beoordeling. En als je gaat kijken wat daarbij staat, dan zie je letterlijk staan: "Deze reactie is een flamebait, troll of belediging van een andere gebruiker", dus DAT is de enige geldige reden om een andere Tweaker een -1 te geven, NIET omdat je het toevallig niet eens bent met wat hij of zij zegt. Dat is gewoon zielig en onvolwassen gedrag.

Aangezien mijn reactie niet aan deze voorwaarden voldeed, had die dus ook nooit met een -1 beoordeeld mogen worden. Met andere woorden: iemand een -1 geven voor een andere reden dan waar het voor bedoeld is, is misbruik van het systeem.
Ik vraag me af of de score van de verschillende reviews in dit geval niet nogal varieert afhankelijk van in welke mate de reviewer zich in de doelgroep heeft verplaatst. Dit spel lijkt me toch eerder gericht op de jeugdige speler en die zoekt misschien wat andere dingen in een spel: minder spanning, meer voorspelbaarheid, veel positieve ervaringen ten opzichte van teleurstellingen, etc.
Daar ben ik het wel mee eens. Ik weet eerlijk gezegd niet of dit is mee gewogen. Het lijkt zo op het eerste gezicht van niet, dus is het mijns inziens gewoon een review met een iets te kritische noot voor een game zoals deze, en vandaar dat ik dus vond dat hij zo opviel tussen de andere, meestal zeer positieve reviews.
Vroeger erg veel Pokémon games gespeelt, ook snap vond ik toen fantastisch.
Als ik nu het filmpje kijk ziet het er erg saai uit en ik ken ook geen van de Pokémon.

Ik word/ben oud helaas
Jammer genoeg ken ik je gevoel...
Ik vind zelf €60 nog steeds een te hoge prijs voor een game zoals deze, waarschijnlijk ook omdat er te weinig content/levels voor inzitten.
Zeg dat tegen je zoon of dochter van 8 jaar die reclame gezien heeft of hem even gespeeld heeft bij een vriendje. :P
Het is ook meer een spel voor de liefhebber. Iedereen zat te kakken op de Sw/Sh versies, maar ik vond dat toch overall een van de betere games op de Switch. Als ik de e-shop bekijk, staat er naast de gebruikelijke triple A titles vooral indie (troep) op. Ik zie vooral positieve reviews vanuit de fans die ook de N64 game nog hebben meegemaakt en de diehard Pokemon fans en alle andere gamers zijn er toch wat meer gematigd over. Precies het beeld wat ik vooraf had verwacht. Ben zelf nog wel benieuwd of er DLC gaat komen, daarmee kunnen een aantal minpunten worden verbeterd.
Pokemon mag ondertussen een hoop af gaan kijken van TemTem wat die doen ondertussen een hele hoop dingen goed met wat in essentie gewoon een Pokemon game is.
Ik heb TemTem sinds de Early Access release op de PC en deze op verschillende momenten na release ook gespeeld, maar ik vind het eigenlijk helemaal niet zo speciaal. Ja, er zijn wat verschillen, maar voor mij voelt het gewoon nog steeds als een Pokemon mod. Dan heb ik tock echt veel meer lol met een romhack als Pokemon Prism.
Dit gaat heel bijdehand klinken maar dat is toch het enige doel van een videogame? Om te vermaken?
Ik vind het de primaire functie van een videogame. Maar ik merk ook dat er een hele generatie gamers is opgegroeid dat bij gebrek aan vermakelijkheid allemaal andere aspecten er bij betrekken.

Vooral de (gebrekkige) artistieke stijl "photorealisme", krijgt bijna alle aandacht zodra de vermakelijkheid van een game niet klopt. Ik ben nu HZD aan het spelen op een RTX 3080. Ik kan me niet voorstellen dat die game er beter uitzag op de PS4. Ik had er hoge verwachtingen van omdat het als gelijkwaardige voor BotW werd neergezet 4 jaar terug. Wat een tegenvaller is dat zeg. Ik zweer dat ik deze game al 3x eerder heb gespeeld met een andere verhaallijn/setting/characters. Maar bij elke reincarnatie gaat de vermakelijkheid achteruit. En eerlijk gezegd stoor ik me aan de zielloosheid van alle gezichten.

Ik zou bijna voorstellen om games en interactive cinema van elkaar los te trekken, en anders te beoordelen. Ik ben er na 30 jaar omderhand wel achter dat ik niks om interactive cinena geef, en alles om gameplay. En daar ben ik niet alleen in. De huidige game industry is zeer verwarrend voor ons. Ik voel me gedupeerd bijna na aanschaf van zulke games op advies van reviewers.
Vooral het leven van de Pokemon ziet er verzorgd uit, jammer dat de omgevingen vaak negatief opvallen. Ik weet echter zeker dat mijn kinderen hier erg veel lol van zullen hebben en de jongste van 4 kan dit waarschijnlijk ook gewoon spelen. Zo kan hij toch wat met Pokemon doen (hij mag het niet kijken en Sword is te moeilijk). Wij wachten wel even totdat de prijs wat daalt.

Paw Patrol is bijv. ook echt geen goede game, kort en simpel. Toch is de jongste daar dolgelukkig mee. De ogen waardoor je een spel bekijkt zijn net zo belangrijk. Ik heb niet het gevoel dat Snap perse voor onze doelgroep gemaakt is.
Herinner me Pokémon Snap op de N64. Destijds bij de videotheek geleend voor een weekend. Vermakelijk maar zat helaas maar een paar uur speelplezier in. Vraag me dan ook meteen meteen af hoeveel uur gameplay hier in zit. Zou hem zelf niet voor 60e kopen, leuk voor in de categorie lenen van een vriend of in een mogelijke sale.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True