Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy S21+ Reviewupdate

Een kort overzicht

06-03-2021 • 06:00

77 Linkedin

Reviewupdate

Toen we de Samsung Galaxy S21-toestellen binnenkregen, ontbrak de S21+. Dat is natuurlijk vervelend, want we zetten liever alle toestellen van de serie naast elkaar, zodat iedereen meteen weet wat er te kiezen is. Inmiddels hebben we de S21+ ook binnen en door het testlab gehaald. Op deze pagina vind je een kort overzicht van de verschillen van het toestel met de andere S21-smartphones en de bijbehorende testresultaten. We hebben de originele Galaxy S21-review ook geüpdatet, dus die kun je er eveneens op naslaan.

Er zijn nog steeds drie toestellen in het hoge S-segment: de Galaxy S21, S21+ en S21 Ultra. Het onderscheid tussen die toestellen is echter een stuk groter geworden. De S20 Ultra van vorig jaar verschilde naar ons idee te weinig van de S20+ en S20 om de veel hogere prijs te rechtvaardigen. De S21 Ultra is echter vooral op cameragebied een flinke stap vooruit, met een nieuwe primaire sensor en niet één, maar twee telecamera's. Het onderscheid met de S21 en S21+ is alleen daarmee al groter.

Geen kunststof, wel een verlaagde resolutie

De S21 en S21+ hebben echter niet alleen upgrades, maar ook een paar downgrades gekregen ten opzichte van hun voorgangers, al is het een persoonlijke kwestie of je het inderdaad downgrades vindt. De kunststof achterkant van de S21 vinden veel mensen bijvoorbeeld prima, omdat ze er toch meteen een hoesje omheen doen. De S21+ heeft echter een achterkant van Gorilla Glass Victus en dat is de nieuwste en stevigste variant van Corning. Een downgrade voor beide toestellen is dat je er geen microSD-kaart meer in kwijt kunt.

Ook is de resolutie van het scherm verlaagd en de goedkopere twee S21-toestellen hebben voor het eerst sinds de Galaxy S5 een 1080p-scherm in plaats van 1440p. Ook hierbij geldt, mede gezien de reacties op de Galaxy S20 FE: veel mensen vinden het niet de verschrikkelijkste downgrade. Sterker nog, mensen kiezen ervoor hun toestellen op deze resolutie in te stellen om de accuduur te verlengen of om een hogere schermverversingsfrequentie te kunnen kiezen.

Bij de S21+ is dat in potentie nog het vervelendst. Dat toestel heeft immers een groter scherm van 6,7" en daardoor worden de pixels over een groter oppervlak verdeeld. De pixeldichtheid is alsnog 394 pixels per inch en daarmee enigszins op het randje. Als je goed je best doet, kun je het verschil met de Galaxy S20+ zien. Het valt ons vooral op bij de randen van de app-iconen. We moeten dan naar de smartphone kijken op de minimale afstand waarop we nog kunnen focussen. In de praktijk hebben we geen erg in de lagere resolutie. In die zin vinden we dat dus ook geen echt nadeel.

Al met al lijkt dit een strategie die al even in de planning zit, en op het eerste gezicht lijkt hij best slim. De prijzen van de toestellen zijn namelijk allemaal omlaaggegaan, waardoor met name de S21- en S21+-smartphones nu al best aantrekkelijk geprijsd zijn. Hieronder de verschillen nog even op een rijtje.

Toestel S21 S21+
Afmetingen 72x152x7,9mm 76x162x7,8mm
Gewicht 169g 200g
Schermgrootte 6,2" 6,7"
Accucapaciteit 4000mAh 4800mAh
Ultrawideband - Ja

Een opvallend verschil tussen de S21 en S21+ is de ultrawidebandchip. Met een uwb-chip kan een smartphone met grote precisie van ongeveer een centimeter registreren waar de telefoon zich in een ruimte bevindt, door middel van korte radiogolven. De gebruiksscenario's hiervoor zijn tot op heden nog beperkt, maar de toekomst is zonnig. Er zijn veel toepassingen mogelijk voor een precieze plaatsbepaling, waar iets als gps niet toe in staat is.

Zo kun je je auto ontgrendelen, net zoals met veel moderne auto-'sleutels' mogelijk is. Ook zou je lichten en audio aan en uit kunnen zetten op basis van de ruimte waarin je je thuis bevindt en kun je natuurlijk dingen die een smarttag hebben, makkelijker terugvinden. Verder zou je bijvoorbeeld je laptop kunnen laten ontgrendelen als je telefoon in de buurt is. Het is dus best fijn om een uwb-chip te hebben, zeker naarmate er meer gebruiksscenario's ontwikkeld worden.

Dat zijn alle verschillen tussen de Galaxy S21 en S21+. Ook het camerasysteem is dus gelijk tussen de twee smartphones. Voor onze uitgebreide cameravergelijking kun je hier terecht.

De testresultaten

  • Piekhelderheid wit (33%)
  • Piekhelderheid wit (100%)
  • Minimale helderheid
  • Kleurtemperatuur
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout

We zien weinig verrassingen bij de schermmetingen van de Galaxy S21+. Het scherm kan net even wat helderder dan dat van de S21. De minimale helderheid is bij de S21+ en de S20 ongeveer gelijk en dat geldt ook voor de kleurechtheid van het scherm. Prima prestaties over het algeheel en daarmee een erg mooi scherm.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Hz Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro
17u7m
Samsung Galaxy S21+ 5G Adaptive
15u34m
Samsung Galaxy S20+ 5G
13u43m
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 60Hz
13u12m
Apple iPhone 12 Pro Max 60
12u58m
Samsung Galaxy S20 5G 60Hz
12u58m
Samsung Galaxy S20 FE 5G
12u55m
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Adaptive
12u49m
Samsung Galaxy Note20 Ultra
12u31m
Apple iPhone 12
12u28m
Apple iPhone 12 Pro
12u21m
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - FHD+ 120Hz
11u53m
OPPO Reno4 Pro 5G
11u50m
OnePlus 8 Pro
11u8m
Google Pixel 5
11u7m
OnePlus 8T
11u4m
LG Velvet
10u55m
Samsung Galaxy S20 5G - FHD+ 120Hz
10u16m
Samsung Galaxy S21 5G Adaptive
10u2m
Huawei Mate 40 Pro
9u54m
Sony Xperia 1 II
8u35m
OPPO Find X2 Pro
8u
Accuduur bij webbrowsen 4G (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Hz Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro
13u17m
Samsung Galaxy S21+ 5G Adaptive
11u18m
Samsung Galaxy Note20 Ultra
11u13m
LG Velvet
10u28m
Apple iPhone 12 Pro Max 60
10u26m
Samsung Galaxy S20 FE 5G
10u18m
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 60Hz
10u12m
Samsung Galaxy S20+ 5G
9u52m
OnePlus 8 Pro
9u50m
Apple iPhone 12 Pro
9u40m
OnePlus 8T
9u37m
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Adaptive
9u29m
OPPO Reno4 Pro 5G
9u27m
Huawei Mate 40 Pro
9u23m
Apple iPhone 12
9u17m
Samsung Galaxy S20 5G 60Hz
9u17m
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - FHD+ 120Hz
9u14m
Google Pixel 5
9u10m
Samsung Galaxy S21 5G Adaptive
8u29m
Samsung Galaxy S20 5G - FHD+ 120Hz
7u56m
Sony Xperia 1 II
7u28m
OPPO Find X2 Pro
7u22m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Hz Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Adaptive
23u12m
Samsung Galaxy S20 FE 5G
22u58m
Apple iPhone 12 Pro Max 60
22u51m
Samsung Galaxy S21+ 5G Adaptive
22u13m
OnePlus 8T
21u39m
OPPO Reno4 Pro 5G
21u24m
Samsung Galaxy S20+ 5G
20u55m
LG Velvet
20u38m
Samsung Galaxy Note20 Ultra
20u37m
Huawei Mate 40 Pro
20u16m
OnePlus 8 Pro
19u53m
Apple iPhone 12
18u53m
Samsung Galaxy S21 5G Adaptive
18u51m
Google Pixel 5
18u43m
Samsung Galaxy S20 5G 60Hz
18u19m
Apple iPhone 12 Pro
17u56m
Xiaomi Mi 10T Pro
17u14m
OPPO Find X2 Pro
16u39m
Sony Xperia 1 II
16u31m

Nog beter nieuws is er voor de accuduur ten opzichte van het kleine broertje, de S21. In onze accutests houdt de S21+ het met zijn 4800mAh beduidend langer vol. Het scherm is natuurlijk ook een stukje groter, maar ondanks dat is de S21+ duidelijk in het voordeel.

Conclusie

De S21+ lijkt zoals gewoonlijk erg op de S21, maar de verschillen zijn dit jaar wel net even groter. Zo krijg je een uwb-chip bij de S21+, hoewel weinig mensen die op dit moment zouden missen. Een belangrijker onderscheid is kunststof of Gorilla Glass Victus op de achterkant. We hebben in de S21-review gezien dat het kunststof vrij snel krast. Glas heeft dan weer als nadeel dat het in kleine stukjes breekt als het kapot gaat. Persoonlijke voorkeur speelt hier een grote rol.

Andere voor de hand liggende verschillen tussen de S21 en de S21+ zijn natuurlijk de prijs en de grootte van het scherm. Of je liever een groter scherm hebt of juist een compactere telefoon, is ook weer persoonlijk. Over de prijs kunnen we wel iets zeggen. Het prijsverschil is zo ongeveer 150 euro bij gelijke geheugenconfiguratie, hoewel we de S21+ zo af en toe ook goedkoper zien langskomen. Het is geen gering verschil, dus we kunnen ons voorstellen dat een S21 aantrekkelijk is. Bedenk dan wel dat de accuduur van de S21+ beter is. Dat zul je misschien niet direct merken, omdat je met de S21 ook de dag vermoedelijk wel doorkomt. Als de accu echter na een tijdje slechter wordt, is het wellicht een grotere factor, afhankelijk van je gebruikspatroon.

Alles bij elkaar zijn de toestellen aardig in balans, maar we zouden de Galaxy S21+ net iets eerder aanraden, vanwege de betere accuduur en de achterkant die niet snel zal krassen. Ervaring leert bovendien dat de prijsverschillen tussen de reguliere en de +-versie kleiner worden naarmate de smartphones langer uit zijn. Hoe dan ook, de Galaxy S21+ verdient een Excellent-award, grotendeels om dezelfde redenen als de S21.

Dit is slechts een update. De volledige review van de Samsung Galaxy S21-serie lees je hier.

Pluspunten

  • Goed allround camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Mooi, helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne, nieuwe vingerafdrukscanner
  • Prima accuduur

Minpunten

  • Geen lader meegeleverd
  • Minder werkgeheugen dan S20+
Tweakers zegt: Excellent

Reacties (77)

Wijzig sortering
De accuresultaten zijn wel bijzonder te noemen. 50% winst op WIFI en 20% op 4G en video ten opzichte van de S21 terwijl de batterij maar 20% groter is. Ze hebben dezelfde resolutie maar de S21+ moet een groter scherm aansturen. Had een kleiner verschil verwacht. Op 4G en video.

Is de WIFI test wel goed gegaan? Zijn precies zelfde chips en resolutie maar het verschil is echt ontzettend groot.

[Reactie gewijzigd door AlxRoelofs op 6 maart 2021 08:15]

Het zou op twee manieren te verklaren zijn: de software van de S21+ is verbeterd en/of de test is gewijzigd. In de vorige review van de S21-serie gaf Tweakers al aan dat de gebruikte test niet optimaal was omdat ze praktisch continue scrollen waardoor de meerwaarde van adaptieve refreshrates teniet gedaan werd.
Ik denk dat het ook niet mis is om de schuld bij de variabele verversingssnelheid te leggen.
Wat mij met name opvalt bij mijn S21 Ultra is niet zozeer een goede of slechte accuduur maar het grote verschil. Soms zit ik de volgende dag na 24 uur werken nog op dertig procent en sinds is hij 's avonds net op tijd bij het nachtkastje.

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt met die verversingssnelheid. Op de spelletjes die ik doe en met name browsen vliegt hij leeg maar als ik heb voor mijn werk gebruik gaat hij veel langer mee.
Had dit niet te maken met dat de + variant wel variable refresh heeft? of een betere versie daarvan? Of was dat de ultra ten opzicht van de 21 en 21+?
Misschien zit daar een golden silicon sample chip in ;)
Wacht, geen microSD kaart maar?
Waar komt dat onzalige idee vandaan???
Dat idee zal vermoedelijk geheel komen uit de hoge marge op varianten van hetzelfde toestel met wat extra opslag erin. Er zullen vast mooie excuses voor gevonden worden in de marketing, toestel beter waterdicht, werd minder gebruikt dan verwacht, teleurstelling lage prestaties bij te trage geheugenkaartjes, etc...

Strategie is nog mistig ook. Kijk je heel somber, dan zie je dit jaar de basisprijzen net wat lager ook in verband hiermee, zodat je dit jaar relatief wat makkelijker een toestel koopt met meer intern geheugen. Dan kunnen er komend jaar weer relatief onopvallend wat tientjes bij, het jaar daarna weer, totdat we allemaal nog weer 100-200 euro per toestel meer betalen dan voorheen. Misschien wil Samsung vooral graag het business model van Apple nabootsen ook. We gaan het de komende jaren merken in wat ze verder doen. Nieuwe A modellen eens goed in de gaten houden, wat daar voor strategie zichtbaar wordt.

Tot slot, voor zover ik kan vinden heeft enkel de S21 Ultra een variant met 512GB opslag, komen de S21 en S21+ niet verder dan 256GB. Blijft het daarbij, dan drijven ze de prijs direct al fors op voor mensen met flagship oriëntatie en grote opslag wens. Extreme koppelverkoop zo ook, nog maar één keuze in schermgrootte, gewicht en zulks meer op basis van enkel en alleen de (maximale) opslag :X
https://www.samsung.com/u...&flagship_series=Galaxy+S

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 7 maart 2021 01:38]

Volgens uitgebreid onderzoek van Samsung gebruikt echt niemand SD kaarten meer. Die 256GB is zat! Dus, net als het weglaten van een lader voor het milieu, is dit echt de betere optie. Net als headphone jack. Niet zo 2020 denken aub.

/sarcarme uit

Gewoon stemmen met portemonnee en wat anders kiezen.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 7 maart 2021 02:56]

Het idee dat iedereen de cloud in moet vermoed ik.
Hoe kan het zijn dat een telefoon die in de basis minder is dan zijn voorganger door diverse downgrades oa scherm en geen microsd slot niet afgerekend wordt op prijs. Want die valt echt niet mee. De xiomi mi 10T pro Kost bijna de helft en doet zeer goed mee in de vergelijking.

Worden telefoons alleen op merk beoordeeld? Prijzen rijzen de pan uit voor functies die niet nodig zijn en functies die mensen wel,willen worden weg bezuinigd om elders meer geld te roven. Microsd slot --> meer intern geheugen of cloud opslag nodig, geen audio jack --> dure draadloze oortjes die snel verloren gaan of vervangen moeten worden ivm batterijduur, geen adapter meer in de doos --> voor snel,laden aub een losse bij kopen voor 25 euro.

Afrekenen hierop aub.
Als we hierop gaan afrekenen komen we nooit verder met technische ontwikkeling. Of moeten we laptops ook nog steeds afrekenen op het ontbreken van een dvd- en floppydrive. Nu is het even onhandig misschien, maar het zorgt er wel voor dat er op de langere termijn prima alternatieven komen voor de nu ontbrekende dingen. Een universele standaard voor snelladen bijvoorbeeld, waardoor je lader weer gewoon een aantal telefoons mee kan.
Prijs is belangrijk, kijk bv maar naar de apple 3 en de apple lisa die veel te duur waren zeker in die tijd en vooral daarom geflopt zijn. De floppy en dvd drives zijn pas geskipd ver nadat er al een goede betaalbare opvolger voor was, floppy naar cd en later dvd. Dvd naar memory cards/usb stick.

Tegenwoordig worden dingen weggelaten terwijl er geen goed betaalbaar alternatief voor is, en wordt de oplossing "uitgevonden" en wordt het probleem vervolgens kunstmatig geproduceerd voor winst maximalisatie en wij als consumentengroep vinden dit nog prima ook.

Dus ja zeker in reviews afrekenen op prijs, niet volledig maar wel zwaarder meewegen dan nu, want het lijkt erop dat het tegenwoordig helemaal niet meer meetelt en zeker niet als het een samsung of apple product betreft. Zelf heb ik de S1 en S5 gehad en heb nu de S9 dus denk niet dat ik bevooroordeeld ben in dit opzicht mocht je dat denken.
Zelfs een universele snellader lost het probleem van slijtage van een lader bij normaal gebruik en het risico op ontbranding totaal niet op een biedt dus geen goede oplossing. Dit is gewoon een ordinaire financiële bezuiniging ten koste van de veiligheid van mensen (dit introduceert meer brandgevaarlijke situaties omdat men oude versleten opladers zullen gebruiken die langer laden en dus vaker in de nacht zullen worden opgeladen met meer branden tot gevolg) én het introduceert nóg meer onnodige milieuvervuiling.
Ik vind het micro-SD slot wel jammer. Al krijg je tegenwoordig veel meer opslag in het toestel.
Ik heb in al 2 voorgaande toestellen geen micro-SD kaart gebruikt daar ik dual sim functionaliteit gebruik die de slot bezet houdt en ik mis het eerlijk gezegd niet daar de opslagruimte altijd toereikend is geweest mede door een zakelijke en persoonlijke OneDrive accounts.
Hoe kun je het nu een minpunt vinden dat geen lader is meegeleverd? Zou een pluspunt moeten zijn.
Dat is toch vervelend als je van een ouder toestel moet overstappen met een oudere lader waardoor je dus toch weer apart een lader zou moeten aanschaffen dus terrecht een minpunt.
Zodat je een extra lader bij moet bestellen die weer ingepakt is in een groot doosje wat de algehele milieu impact vergroot?
Het idee is juist dat je geen lader bijbestelt maar gewoon je huidige lader gebruikt. Probleem met Samsung is wel dat ze de standaard ‘USB Power Delivery’ dan weer niet ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 6 maart 2021 10:01]

Ja en dan komen ze met, we ondersteunen nu heel snel laden! Ja de vorige versies niet, is nieuw. Oh je hebt nieuwe lader nodig. Hey bedankt koop maar, grote doos eromheen. Oh je bedenkt je een week later pas dat je toch wel zo'n snelle lader wilt? Dan komt de bezorgdienst toch nog een keer voorrijden, ipv 1x toen de telefoon gebracht werd.

Het is een wassen neus. De fabrikant kan zeggen kijk de footprint van dit model telefoon is nu lager, maar de algehele footrpint zal omhoog gaan.

Deze gozer laat het mooi zien:

https://m.youtube.com/watch?v=WVPM6D-3aZo
In het verlengde hier van: ze laten zaken weg uit de doos omwille van het milieu om vervolgens doodleuk met een pre-order actie op de proppen te komen waarbij je draadloze oordoppen (waarvan de accu niet rendabel te vervangen is) en een of andere tag (van plastic) krijgt. Hoezo is dit duurzaam? De logica is ver te zoeken.
Inderdaad, het weglaten van de lader is een goed idee op het moment dat laders stabiel in technologie zijn. Dat zijn ze nu totaal niet.

Let wel: Op de S21 serie heb je niet genoeg aan een USB-PD lader. Het moet een USB-PD lader zijn met PPS: Programmable Power Supply. Dit is een techniek om heel precies de spanning te kunnen regelen waardoor deze beter is afgestemd op wat de accu nodig heeft op dat punt in het laadproces. Deze techniek wordt ook wel aangeduid onder Quick Charge 5.0 van Qualcomm. Zonder deze techniek kan je niet op de maximale snelheid laden (wel "fast charging" maar niet "super fast charging" wat in de Note 10, 20 en S21 serie zit).

Laten de meeste USB-PD laders die je nu kan kopen dit nu net niet hebben omdat het voor laptops en oudere telefoons niet nodig is. Het is puur iets voor telefoons waar weinig ruimte is voor DC-DC converters. Daarom doet de lader dat in dit geval.

Natuurlijk kan je langzamer laden en dat is voor de accu ook beter (al kan je snelladen in software ook gewoon uitzetten als je het niet nodig hebt). Maar het idee van zo'n functie is natuurlijk dat je het kan gebruiken als je het wel nodig hebt. Je koopt niet voor niets een top telefoon.

Wat tot die tijd gewoon was, was het gebruiken van de meegeleverde lader voor maximale prestaties, en dan een oude op het werk, in de auto enz.

Dus laten ze even wachten met het weglaten totdat de techniek echt gestabiliseerd is en niet elk jaar weer verandert.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 maart 2021 21:05]

RE: Inderdaad, het weglaten van de lader is een goed idee op het moment dat laders stabiel in technologie zijn. Dat zijn ze nu totaal niet.

Het is zelfs dan totaal géén goed idee om een lader weg te halen. Dit komt omdat het gebruik van laders het risico hebben om te ontbranden. Zie het artikel hieronder:

nieuws: Advies brandweer en verzekeraars: laad smartphone niet tijdens slapen...

Een nieuwe lader heeft minder kans op ontbranding dan een oude lader omdat een lader ook slijt bij gebruik (een snellader slijt zelfs nóg sneller). Dus is het altijd heel erg verstandig om een nieuwe lader te gebruiken. Wat dit soort zogenaamde milieuvriendelijke telefoon fabrikanten doen is indirect voor meer huisbranden te zorgen door een drempel te introduceren om nieuwe laders te gebruiken. En het zorgt juist voor meer milieuvervuiling. Bij de S21 was er een 3 weken wachttijd voor het bestellen van een losse snellader bij de launch...

Hoeveel milieu belasting denk je dat erbij komt als men zo'n snellader besteld? Kijk deze video eens, het legt precies uit hoe laders uit de verpakkingen halen juist ontzettend veel nieuwe milieuvervuiling introduceert:

https://m.youtube.com/watch?v=WVPM6D-3aZo
Mijn vriendin heeft een S20 met lader en kon nu overstappen op de S21. Natuurlijk wil ze de S20 dan verkopen, dan doe je er neem ik aan toch een lader bij? Naar mijn idee is het nog niet echt geaccepteerd dat je 2e hands een telefoon verkoopt zonder lader.

Ze heeft dan ook voor iets meer dan 20 euro een extra lader er bij moeten halen.
Tsja, je kan ook stellen dat je alleen het toestel verkoopt. De kopende partij heeft vast ook nog wel ergens een lader hoor.

Het is even een mindset-verandering. We zijn gewend om een lader en telefoon als vereiste combinatie te zien. Feitelijk is dat dus niet zo en ook in de meeste gevallen niet nodig. We kunnen gerust stellen dat het overgrote deel van de mensen wel een of meerdere usb-laders heeft liggen thuis.

Wel vind ik dat alle fabrikanten dezelfde standaard voor snelladen zouden moeten volgen.
Wat je voorstelt is helemaal niet veilig: een oude versleten lader gebruiken waarvan wellicht niet eens duidelijk is of het wel goed werkt met je telefoon is niet veilig en kan zelfs leiden tot ontbranding. Het is gewoon (brand) veiliger om een nieuwe charger te gebruiken die speciaal door de fabrikant is getest op compatibiliteit met de telefoon. En raad eens: dan is het dus heel erg handig als je de charger bij je telefoon in de doos krijgt.... Scheelt ook gelijk veel onnodige milieuvervuiling.
Ik bestel altijd een nieuwe lader erbij, nieuwe telefoon is nieuwe lader.

Als je een nieuwe auto koopt zet je toch ook geen onderdelen van je oude auto over....?
Onderdelen niet, maar een dakkoffer of kinderstoel gebruik ik gewoon opnieuw. Ik zie niet in waarom een oplader niet ook hergebruikt kan worden.
Vanaf de S20 ondersteunen de toestellen PD 3.0. Wellicht eerst even controleren of hetgeen wat je typt wel klopt :+

https://www.samsung.com/g...t-is/super-fast-charging/

[Reactie gewijzigd door CyberJohn op 6 maart 2021 21:25]

Ah excuses. Vanaf de S20 dus wel, maar ervoor niet.
Het is gewoon een ordinaire bezuiniging verpakt als milieumaatregel. De laders met hoge laadcapaciteit zijn nog lang geen gemeengoed.
Ik hoef geen lader met hoge laadcapaciteit. Die telefoon gaat iedere avond aan de lader en trek ik er s' ochtends af.
Met een snellader is mijn S21 ultra minder dan een uur vol. Gehele avond aan de lader hangen is totaal niet nodig.
Aan de lader zetten in de avond is geen probleem ook niet voor je energie rekening zolang je een "nieuwe" lader gebruikt.
Hij stopt namelijk automatisch en met qnovo techniek de laatste 10% net voordat je wakker wordt (leert je normale ritme)

Nadeel van snelladen is dat de batterij sneller degradeert.
Hij stopt namelijk automatisch en met qnovo techniek de laatste 10% net voordat je wakker wordt (leert je normale ritme)
Dan moet je wel een lader hebben die dat ondersteund en dit is ook niet iets wat iedere smartphone ondersteund. Kom je op de discussie weer terug dat je verplicht bent een nieuwe lader te kopen. ;)
Nadeel van snelladen is dat de batterij sneller degradeert.
Er zijn verschillende snelladers en de statement dat het sneller degradeert zijn ook meningen over verdeeld. Verder zijn er bijvoorbeeld ook snelladers die een smartphone tot 50% snelladen en vanaf daar langzamer omhoog brengen.

[Reactie gewijzigd door vali op 8 maart 2021 11:27]

De nieuwe type (orignele laders) stoppen allemaal wanner het toestel vol is de toestel kan dat zelf aangeven.

Qnovo wordt helaas alleen door Lg en Sony gebruikt zover ik weet.
Kom je op de discussie weer terug dat je verplicht bent een nieuwe lader te kopen. ;)
Ik reageer op jouw reactie volgens mij gi g dat niet over verplicht een nieuwe lader te kopen 🤷🏽‍♂️
Ben het in ieder geval niet eens dat je een telefoon koopt en geen lader erbij krijgt.
Er zijn verschillende snelladers en de statement dat het sneller degradeert zijn ook meningen over verdeeld
Hogere wattage betekend meer warmte en dat is net het probleem waar lithium batterijen niet goed tegen kunnen.
Vooral als je je toestel gebruikt tijdens het laden zal je toestel nog warmer worden.

De 5ii kan de lading splitsen door een gedeelte te gebruiken om de batterij te laden en het andere om de componenten te voorzien (zonder de batterij te gebruiken) zodat de batterij niet warm zou worden tijdens het gamen.
Ik hoop dat meerdere toestellen deze techniek zullen gebruiken.
Ah dan ben je niet op de hoogte van het gevaar dat je elke avond in je eigen huis introduceert:Lees dit artikel over de gevaren bij het opladen tijdens je slaap:

nieuws: Advies brandweer en verzekeraars: laad smartphone niet tijdens slapen...

Een snellader gebruiken zal letterlijk tot minder avondbranden leiden, want als men hun telefoon voor het slapen gaan of tijdens het opfrissen in de ochtend al op 100% kunnen brengen dan gaan meer mensen dan pas opladen (en zijn ze wakker mocht er een brand plaatsvinden)

[Reactie gewijzigd door L364CY op 7 maart 2021 11:53]

Ik ben mij prima bewust van de risico’s van in de nacht laden. Daarom laad ik dan ook overdag. Met thuiswerken geen enkel probleem aan de originele oude 5W-lader m’n iPhone 12 Pro max laden. Niks aan de hand en met een lader die geleverd werd 5 jaar geleden bij m’n iPhone 7.
Dit geld voor de goedkope laders zonder beveiliging.
Ik weet niet of iphones nu zelf al een overspannings beveiliging in het toestel zelf hebben maar dat zat wel in de originele laders en ook in die van belkin.
Bij de meeste android toestellen (van de Chinese merken weet ik het niet zeker) zit het al in de toestel zelf waardoor je toch goedkope laders kan gebruiken (origineel of belkin is altijd veiliger)

Ook moet je een beschadigde lader niet meer gebruiken. Heb vaak genoeg kapotte laders gezien doordat mensen niet eens begrijpen hoe je een lader eruit moet trekken🤦🏽‍♂️
Hoezo? Het is zeker een minpunt als ze een toestel incompleet leveren, welke smoes ze ook verzinnen. Straks kunnen we losse stekkers gaat kopen bij alles tot broodrooster en elektrische tandenborstels aan toe. De ontbrekende usb kabel van printers is ook jarenlang een onnodig punt van ergernis geweest...
Zo...gvd zeg. Ik weet nog dat ik in 2004 of 2005 een canon printer kocht bij de lokale hardwareboer.
Meteen in de winkel werd me aangeraden kabel erbij te kopen dus dacht ok prima doe maar.
Ben ik thuis, 10x achter elkaar installeren, rebooten alles maar niet werken >.<
Pak later uit frustratie kabel van een oud modem, ik meen usb-a -> usb-b en boem meteen werken...

Die usb kabel die ze mij verkocht hadden deed alleen data, niks van power schijnbaar... Ik neem het de winkel niet echt kwalijk maar ik was echt zeer pissig. Printerkop stierf ook nog een keer veel te snel maarja wat doe je eraan.

Ben blij dat ik een 25w lader bij mijn note 10 niet plus heb gekregen. Zie je dalijk hele volkstammen goedkope chinese laders kopen bij de action, ali whatever die binnen 1 jaar verrot gaan.

#een grote farce
Ik mis de telefoonachterkantjes van polycarbonaat, krast niet, antennesignalen kunnen er doorheen en is stevig. Ik heb hier nog veel gebruikte Lumias liggen die er als nieuw uitzien en nooit een hoesje of screen protector hebben gezien.
Die komen ook wel weer een keer terug, voor nu goed hoesje voor camera bump en met iets opstaand randje rond scherm en dan maakt het gewicht verschil ineens uit want het glas of plastic zie of voel je niet meer.
Dat was voor mij vorig jaar dé reden om voor de S20 FE te kiezen i.p.v. de reguliere S20. Maar in een ideale wereld zou ik liever zien dat telefoons geen lelijk hoesje nodig zouden hoeven te hebben. Het gebruik van bijvoorbeeld glas is dan niet handig. En telefoons mogen van mij ook best iets dikker worden, zodat de camera er mooi in wegvalt én er een grotere accu in past.
Dat ben ik helemaal met je eens. Plus terugkeer verwisselbare accu.
Die originele Lumia's die hadden toch een hoesje dat de naakte telefoon bedekte?
Dus het schermglas kleiner maken, dat het niet tot de hoeken steekt. En dan zacht omhulsel om het geheel heen stulpen.
Alleen de eis tot waterdichtheid zorgt dat het rubber niet om een kaal frame heen kan, helaas. Maar daar is vast een oplossing voor.
In de tijd dat Microsoft een kort en vooral geldverslindend avontuur met de Lumia's beleefde, heb ik er een aantal gebruikt. Zonder hoesje overigens en dat zijn niet de Nokia Lumia's die jij bedoelt. Vooral aan de Lumia 950 heb ik goede herinneringen en aan Lumia's in het algemeen vanwege de verwisselbare accu.
Ik heb nog warme herinneringen aan de Galaxy S2. Die achterkant kon je bijkans dubbelvouwen, had door de textuur veel grip en met de optionele accu-uitbreiding was de achterkant volledig vlak. Een remake met hedendaagse internals zou zeer welkom zijn.
Heh, tijdens de browsetest op wifi, waar er constant gescrolled wordt, dus constant 120hz beeld getoond wordt, heeft de s21+ een dik 2.5 uur langere accuduur dan de 60hz iphone 12 pro max. Dat had ik dan weer niet verwacht. Want kan mij van de s21 en s21 ultra review nog herinneren dat de accuduur juist erg zwak leek op papier hierdoor.

Edit:
Ging de cijfers opzoeken in de s21 en s21 ultra review, die zijn dus aangepast. Daarom herinner ik het mij anders. Uit die review:

De browsetestresultaten waren ten tijde van de publicatie van deze review teleurstellend. We waren er al achter gekomen dat dit een wat vertekend beeld was. De praktijk wees anders uit en ook de videotest geeft in verhouding betere resultaten. Na software-updates hebben we de accutests opnieuw gedraaid en we hebben inmiddels de Galaxy S21+ toegevoegd. Die kregen we later binnen. Het beeld dat uit de browsetests komt, strookt nu gelukkig beter met de realiteit.

Ten opzichte van de voorgangers is de accuduur net even beter, door de adaptieve verversingsfrequentie, zo lijken de nieuwe testresultaten althans uit te wijzen. De Galaxy S21+ en S21 Ultra hebben een betere accuduur dan de S21.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 6 maart 2021 06:56]

Heh, tijdens de browsetest op wifi, waar er constant gescrolled wordt, dus constant 120hz beeld getoond wordt, heeft de s21+ een dik 2.5 uur langere accuduur dan de 60hz iphone 12 pro max. Dat had ik dan weer niet verwacht. Want kan mij van de s21 en s21 ultra review nog herinneren dat de accuduur juist erg zwak leek op papier hierdoor.
De iPhone 12 Pro Max heeft een accu van 3700 mAh t.o.v 4800 mAh voor de 21+ dat is, even snel uit mijn hoofd, bijna 30% meer. Als hij dan 20% langer meegaat denk ik dat dit niet heel verrassend is..

[Reactie gewijzigd door winwiz op 6 maart 2021 07:27]

Ja daar gaat het niet helemaal om, is meer dat ik dit las, en dacht, heh, bij de andere reviews was er toch opduidelijkheid in de comments waarom de accuduur van de s21 en s21 ultra zo slecht was in de tests. Toen werd er geopperd dat dat kwam omdat de browsetest constant 120hz is, je hebt niets aan adaptieve refreshrate als je constant scrolled, in vergelijking met een 60hz telefoon (vandaar de vergelijking met de iphone) zie je dan duidelijk verschil. Maar het waren dus software updates die een groot verschil hebben gemaakt.


(Overigens is voor mij als consument enkel de accuduur belangrijk, niet hoe groot de accu is. Ik denk zelf dat apple niet een nog grotere accu in de pro max durft te stoppen, aangezien het ding al loeizwaar is, 1 gram zwaarder dan de s21 ultra met 5000mah. Komt denk ik door het gebruik van het roestvrij staal).

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 6 maart 2021 07:37]

Als je de S21+ wil halen, dan kun je ook de Fold 2 overwegen. Tot en met 21 maart krijg je €500 cashback van Samsung, waardoor de Fold 2 effectief goedkoper is (momenteel vanaf €829,- zonder abo).

Natuurlijk moet zo'n vouwbare telefoon je liggen en je levert iets in op camerakwaliteit en rekenkracht, maar je krijgt er wel een uniek en multifunctioneler toestel voor terug.
Totaal 2 verschillende toestellen.

Ik zit te twijfelen voor een S21 plus...dan overweeg ik echt geen fold2....

Dat is voor een hele andere doelgroep.
Zolang vouwbare telefoons een plastic scherm hebben (en dus niet krasvast) durf ik niemand zo’n telefoon aan te bevelen. Ik heb ernstige vraagtekens bij de duurzaamheid van die telefoons. De early adopters die hem nu hebben zijn er ultra voorzichtig mee, maar niet iedereen gaat zo met zijn telefoon om
Het is dan helaas gevoeliger voor mechanische schade. Dus je moet er wat voorzichtiger mee omspringen.

Ik moet zelf vaak documenten lezen op mijn telefoon. Meer oppervlak om zaken naast elkaar te tonen of groter te tonen is dan wel praktisch. Maar zou ik er niet €500,- meer voor uitgeven. Dus dan blijft het voor de show.

Verder kan je een telefoon altijd vallen laten en dan is hij ook stuk. Ja, je moet er misschien in gebruik voorzichtiger mee omspringen maar je telefoon niet dagelijks op de grond laten vallen is ook voorzichtig met je toestel om gaan. Ligt er maar net aan hoe zorgvuldig je met je spullen wilt zijn.
Een aantal compromissen zijn gesloten erg goed. Van mij mag een toesel ook wel 0.1 of 0.2 mm dikker in ruil voor meer accu capaciteit. Kijken wanneer dit gaat gebeuren.
Vind die accu testen zeer belangrijk.
Maar bij mijn s20, heb ik maar amper 5u SoT. Dus ik begrijp die accu duur balk niet van de s20 in die grafieken.
Gebruiken jullie misschien een snapdragon variant van de s21 en s21+ bij de reviews?
Ik hoop van niet, want hier is enkel de exynos chip variant beschikbaar wat resulteert in veel slechtere accu duur en een oververhit probleem met je smartphone.
Zet je toestel maar op lage helderheid en ga dan 10 uur lang browsen ;)

Jij haalt 5 uur SoT maar doet dat waarschijnlijk gedurende een hele dag en wellicht ook nog wel op een hogere helderheid. Je toestel verbruikt natuurlijk ook met andere zaken gedurende de dag.
En sot zegt natuurlijk niks. Als jij een uur lang een spel zit te spelen dan verbruikt hij weer meer dan browsen bijvoorbeeld. Daarom ook diverse scenarios.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 6 maart 2021 10:12]

Wat ik mis in de reviews over de S21+ is dat deze beter en lichter in de hand ligt dan de S21 ultra. Ik had het budget voor een ultra maar na die in de winkel geprobeerd te hebben ben ik voor de plus gegaan. Die is lichter, dunner en beter gebalanceerd. De ultra lijkt achterover te willen kantelen, de plus is heel mooi in balans.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee