Ik wil niet de zoveelste tweaker zeikerd zijn die alles beter lijkt te weten hoor, maar deze keer kan ik het toch echt even niet laten. Ik heb dit artikel gelezen omdat ik dit best interessante materie vind waar ik graag meer vanaf zou weten. Dit is echter meer een mooie samenvatting van markering verhalen met wat oppervlakkige informatie voor mensen zonder enig verstand van elektronica.
Ik kan het artikel als volgt samenvatten: Accus worden geladen met hogere spanning geladen. Dit kan doordat deze tegenwordig meer dan 1 cel hebben.
Naast een opsomming van cijfertjes staat er niet zo heel veel meer in het artikel. Ik had veel liever gelezen over hoe de accus zelf beter zijn geworden, hoe de elektronica die deze laad is verbeterd, en hoe ze deze elektronica zo klein hebben weten te maken dat deze in een telefoon past zonder te veel hitte ontwikkeling.
Daarnaast staan er ook een paar dingen in het artikel die wat mij betreft feitelijk onjuist zijn:
"de USB-kabels van OnePlus zijn dik en daardoor voelt de kabel minder heet dan bij een dunne het geval was geweest"
In relatie tot de context slaat dat nergens op. Een kabel ontwikkeld hitte doordat deze een weerstand heeft en er stroom doorgeen gaat. Hierdoor komt er spanning over de kabel te staan. U=I*R. Veel meer basic dan dit wordt het niet. Een dunnere geleider (het koper) heeft een hogere (totale) weerstand dan een dikkere geleider. Met P=U*I toon je vervolgens aan dat je een hogere dissipate hebt in een kabel bij een hogere weerstand of als je met een hogere stroom werkt. Hieruit kan je ook P = I^2 * R afleiden.
Met andere worden: Een dikkere kabel (lees dikkere geleider) ontwikkeld minder hitte bij dezelfde stroom.
"spanning x stroomsterkte = vermogen, oftewel V*A=W"
In een "technisch" artikel kan je het echt niet maken om dit zo op te schrijven. P = U * I is de enige correcte notatie.
"De lader gaat tot 10V bij 6,5A, goed voor 65W. De accu kan maximaal 7,8V aan. Hoeveel spanning verloren gaat, hangt onder meer af van de dikte en lengte van de kabel"
Hiermee suggereer je een beetje dat de er (10-7,8)*6,5 = 14,3W verloren zou gaan in de kabel. Ook als deze relatief kort is. Dat is echt belachelijk veel en kan simpelweg niet waar zijn.
Nu weet ik niet wat ze tegenwoordig in een gemiddelde USB kabel stoppen maar dat zal wel AWG24 of AWG 22 zijn. Bij een kabel van 1m zijn de verliezen dan eerder iets van:
AWG 24: 6,5^2 * (0,09*2) = 7,6W
AWG 22: 6,5^2 * (0,053*2) = 4,5W
(gebaseerd op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Koperdraad)
Dat klinkt al heel wat realistischer bij zo'n hoge stroom. In beide gevallen nog best veel, dus wellicht gebruiken ze voor kabels die 6,5 A moeten aankunnen nog wel veel dikkere aders. Dat is wel wat ik wenselijk zou vinden iig! Meer informatie over de aderdikte in laadkabels zou voor de tweakers hier dan ook veel interessanter zijn denk ik.
Natuurlijk dissipeer je ook vermogen in connectoren, maar dat mag nooit al te veel zijn bij zulke super kleine contacten. En hier kom je dus weer precies bij de interessante vraag hoe de accu in de telefoon daadwerkelijk geladen worden. Naar mijn weten wordt dit niet door de USB "lader" geregeld. Die geeft alleen maar 5V of een ander ingestelde spanning en limiteert de stroom tot een vooraf ingestelde waarde. Deze "laders" zijn dus dom, en kunnen de accu zelf niet laden. Wederom iets waarover best wat in dit artikel had mogen staan.
De daadwerkelijke lader zit dus in de telefoon zelf, en hier had best wat meer info over mogen staan in dit artikel. Gebeurd dit dmv een DC-DC converter, is deze lineair of switching, of kan het allemaal veel simpeler door de spanning niet te verlagen maar via PWM het laadvermogen te beperken?
manmanman.... Lang verhaal weer. Sorry, maar dit moest even. Zal wel door al het thuiswerken komen.