Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Vliegensvlug weer vol

Hoe we telefoons steeds sneller kunnen laden

20-01-2021 • 16:00

201

Singlepage-opmaak

Tot slot

Snelladen is geen nieuwe techniek voor smartphones, maar de vaart zit er wel goed in. Het gaat natuurlijk deels om marketing. Dat blijkt uit namen als Pump Express en Super Fast Charge, maar ook uit de overdrijving van Xiaomi met zijn '120W' voor de Mi 10 Ultra vorig jaar. Meer watt is beter, zo lijkt de gedachte.

Desondanks zit er interessante techniek achter. Het opvoeren van de stroomsterkte kan door de toegenomen capaciteit van accu's: die is nu gemiddeld 4500mAh en dus is laden met 6A echt niet gek. De spanning opvoeren kan door meerdere cellen te gebruiken. Die techniek werkt, maar heeft ook een nadeel: er is meer ruimte nodig om de cellen te scheiden en in dezelfde ruimte had dus een accu met in totaal hogere capaciteit gepast. Fabrikanten wisselen grotere accu's in voor sneller laden.

Maar zelfs als je alle marketing weglaat, is sneller laden een uitkomst voor veel mensen. Even de telefoon aan de lader hangen met het avondeten en de accu heeft genoeg sap voor een lange avond met vrienden gaan stappen online pubquizzen op de bank.

Met laden dreigt nu wel hetzelfde te gebeuren als met schermen: vanaf 2014 kwamen 1440p-schermen in zwang op smartphones en zeven jaar later is 1080p nog altijd de standaard, zelfs voor veel dure telefoons. Meer is niet oneindig beter. Op een gegeven moment gaat laden snel genoeg en het is de vraag wanneer dat moment zal komen.

Bovendien gaat dit artikel alleen over bedraad laden, maar ook draadloos laden gaat steeds sneller. Waar dat tot een paar jaar geleden tot maximaal 5W of 7,5W ging, kun je nu draadloos laden op veel hogere snelheid. Als veel mensen het interessant vinden om daarover te lezen, gaan we daar een volgende keer induiken.

Reacties (201)

201
197
81
35
5
95
Wijzig sortering
Ik wil niet de zoveelste tweaker zeikerd zijn die alles beter lijkt te weten hoor, maar deze keer kan ik het toch echt even niet laten. Ik heb dit artikel gelezen omdat ik dit best interessante materie vind waar ik graag meer vanaf zou weten. Dit is echter meer een mooie samenvatting van markering verhalen met wat oppervlakkige informatie voor mensen zonder enig verstand van elektronica.

Ik kan het artikel als volgt samenvatten: Accus worden geladen met hogere spanning geladen. Dit kan doordat deze tegenwordig meer dan 1 cel hebben.

Naast een opsomming van cijfertjes staat er niet zo heel veel meer in het artikel. Ik had veel liever gelezen over hoe de accus zelf beter zijn geworden, hoe de elektronica die deze laad is verbeterd, en hoe ze deze elektronica zo klein hebben weten te maken dat deze in een telefoon past zonder te veel hitte ontwikkeling.

Daarnaast staan er ook een paar dingen in het artikel die wat mij betreft feitelijk onjuist zijn:

"de USB-kabels van OnePlus zijn dik en daardoor voelt de kabel minder heet dan bij een dunne het geval was geweest"

In relatie tot de context slaat dat nergens op. Een kabel ontwikkeld hitte doordat deze een weerstand heeft en er stroom doorgeen gaat. Hierdoor komt er spanning over de kabel te staan. U=I*R. Veel meer basic dan dit wordt het niet. Een dunnere geleider (het koper) heeft een hogere (totale) weerstand dan een dikkere geleider. Met P=U*I toon je vervolgens aan dat je een hogere dissipate hebt in een kabel bij een hogere weerstand of als je met een hogere stroom werkt. Hieruit kan je ook P = I^2 * R afleiden.

Met andere worden: Een dikkere kabel (lees dikkere geleider) ontwikkeld minder hitte bij dezelfde stroom.

"spanning x stroomsterkte = vermogen, oftewel V*A=W"

In een "technisch" artikel kan je het echt niet maken om dit zo op te schrijven. P = U * I is de enige correcte notatie.

"De lader gaat tot 10V bij 6,5A, goed voor 65W. De accu kan maximaal 7,8V aan. Hoeveel spanning verloren gaat, hangt onder meer af van de dikte en lengte van de kabel"

Hiermee suggereer je een beetje dat de er (10-7,8)*6,5 = 14,3W verloren zou gaan in de kabel. Ook als deze relatief kort is. Dat is echt belachelijk veel en kan simpelweg niet waar zijn.

Nu weet ik niet wat ze tegenwoordig in een gemiddelde USB kabel stoppen maar dat zal wel AWG24 of AWG 22 zijn. Bij een kabel van 1m zijn de verliezen dan eerder iets van:
AWG 24: 6,5^2 * (0,09*2) = 7,6W
AWG 22: 6,5^2 * (0,053*2) = 4,5W
(gebaseerd op https://nl.wikipedia.org/wiki/Koperdraad)

Dat klinkt al heel wat realistischer bij zo'n hoge stroom. In beide gevallen nog best veel, dus wellicht gebruiken ze voor kabels die 6,5 A moeten aankunnen nog wel veel dikkere aders. Dat is wel wat ik wenselijk zou vinden iig! Meer informatie over de aderdikte in laadkabels zou voor de tweakers hier dan ook veel interessanter zijn denk ik.

Natuurlijk dissipeer je ook vermogen in connectoren, maar dat mag nooit al te veel zijn bij zulke super kleine contacten. En hier kom je dus weer precies bij de interessante vraag hoe de accu in de telefoon daadwerkelijk geladen worden. Naar mijn weten wordt dit niet door de USB "lader" geregeld. Die geeft alleen maar 5V of een ander ingestelde spanning en limiteert de stroom tot een vooraf ingestelde waarde. Deze "laders" zijn dus dom, en kunnen de accu zelf niet laden. Wederom iets waarover best wat in dit artikel had mogen staan.

De daadwerkelijke lader zit dus in de telefoon zelf, en hier had best wat meer info over mogen staan in dit artikel. Gebeurd dit dmv een DC-DC converter, is deze lineair of switching, of kan het allemaal veel simpeler door de spanning niet te verlagen maar via PWM het laadvermogen te beperken?

manmanman.... Lang verhaal weer. Sorry, maar dit moest even. Zal wel door al het thuiswerken komen.
Natuurlijk dissipeer je ook vermogen in connectoren, maar dat mag nooit al te veel zijn bij zulke super kleine contacten. En hier kom je dus weer precies bij de interessante vraag hoe de accu in de telefoon daadwerkelijk geladen worden. Naar mijn weten wordt dit niet door de USB "lader" geregeld. Die geeft alleen maar 5V of een ander ingestelde spanning en limiteert de stroom tot een vooraf ingestelde waarde. Deze "laders" zijn dus dom, en kunnen de accu zelf niet laden. Wederom iets waarover best wat in dit artikel had mogen staan.
In sommige gevallen gaat het wel degelijk om slimme laders. Daarmee kom ik ook bij nog een fout in dit artikel. Er wordt beweerd dat het verplaatsen van het laadcircuit niet zou helpen met de uitzonderlijk vreemde argumenten:
OnePlus beweerde bij de eerste generatie snelladen, toen nog Dash Charge, dat het dat probleem opvangt door de lader de warmte te laten opwekken, in plaats van de accu en de telefoon. Dat is onzin, zegt Peter Otten, hoogleraar energy materials and devices aan de TU Eindhoven. "De tegenstelling dat je kan kiezen of de lader warm te laten worden of de batterij is onzin. Batterijen zullen altijd warmer worden tijdens het snelladen en hoe sneller het laden, hoe groter de temperatuurtoename zal zijn. Wat zou kunnen is de geproduceerde warmte actief afvoeren via metaalgeleiding of ventilatoren." Dat is vermoedelijk ook hoe het zit: de USB-kabels van OnePlus zijn dik en daardoor voelt de kabel minder heet dan bij een dunne het geval was geweest.
Op het moment dat het laadcircuit niet langer in de telefoon zit, maar in de oplader (zoals met Dash Charge het geval is) verplaats je de omzettingsverliezen (warmte..) naar de oplader. De batterij zelf produceert dan niet minder warmte, maar de electronica in de telefoon wel. De telefoon blijft dus koeler en daarmee ook de batterij. Het resultaat: meer thermische ruimte voor een hogere laadstroom en een langere levensduur van de batterij. OnePlus week daarmee wel af van de standaard, waardoor de oplader alleen op dezelfde manier werkt met compatibele telefoons (de telefoon en lader moeten immers met elkaar communiceren). Ik merkte het in de praktijk ook. Mijn OnePlus 5 bleef verbazingwekkend koel ondanks de (destijds) extreem hoge laadstroom. De langzamer ladende iphones en Samsungs van collegas en vrienden werden significant warmer.

De combinatie van argumenten van het actief afvoeren van warmte om de batterij koeler te houden en dikkere draden in de kabels voor koelere kabels slaat natuurlijk ook nergens op. De temperatuur van de kabel heeft niks te maken met de temperatuur van de batterij. Sowieso heeft een dikker draad nauwelijks effect op de warmte dissipatie door het isolerende rubber er omheen. Het dikkere draad wordt minder warm omdat de weerstand lager is, niet omdat de warmte beter weg zou kunnen.
Grappig! Dat wist ik niet van Dash Charge. Dat is wel redelijk uniek! Wat ik daar wel opvallend aan vindt is dat er zonder aparte feedback over het voltage op de batterij het erg lastig is om met het juiste voltage te laden. Als ik mij niet vergis laden LiPo cellen via een CC/CV systeem. CC lijkt mij al lastig door het eventuele verbruik van de telefoon zelf, maar CV is natuurlijk helemaal onmogelijk door de onvoorspelbare spanning val over kabel en connectoren. Deze info zou je in de telefoon moeten meten en terugsturen, wat een dergelijk systeem wel extreem ingewikkeld maakt.

Overigens vind ik laadstromen van bijvoorbeeld 6,5A wel extreem hoog voor een simpele USB-C connector. Met die kleine pinnetjes vindt ik 2A al aardig wat. 5A is ook niet geheel ongebruikelijk, maar 6,5A is wel extreem.

Dergelijke stromen over kleine connectoren en dunne kabels is behoorlijk uitdagend en zeer inefficient. Daarom is het juist zo logisch om die spanning te verhogen. Bij DC-DC converters zie je wel vaak dat de efficiency omlaag gaat als het spanningsverschil groter wordt. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom je de spanning misschien ook niet te hoog wil hebben. Weer een reden waarom ik graag meer had willen zien in dit artikel hoe het daadwerkelijke laden in de telefoon plaats vind en hoe ze de componenten zo klein en efficient hebben gekregen.
De data-verbinding is er al (het is natuurlijk ook gewoon een USB data-kabel), dus de communicatie tussen de batterij en het laadcircuit is een kwestie van omzetten in het USB protocol. Niet bijzonder ingewikkeld dus. Het verbruik van de telefoon zelf maakt het ingewikkelder, maar ook daar zie ik niet al te grote obstakels.

Het grootste obstakel was waarschijnlijk dat de lader en telefoon nog steeds aan de USB standaard moeten voldoen. Zowel de telefoon als de lader moeten dus een redundant systeem bevatten voor het geval dat er een oplader/telefoon van een ander merk wordt gekoppeld. Daar moet veilig tussen geschakeld worden. Je wil immers niet de OP batterij direct op de 5V van 'normale' USB aansluiten en je wil ook niet met je OP oplader een andere telefoon ongecontroleerde spanningen/stromen toesturen. Er moet dus eerst een (betrouwbare) handshake zijn voordat er geladen kan worden met de Dash Charge tech.

Kleine toevoeging: USB-C is rated tot 3A of 5A afhankelijk van het type. Dat was destijds dus voldoende voor Dash Charge (25W uit mijn hoofd).

[Reactie gewijzigd door roelst1 op 22 juli 2024 14:37]

Interessante informatie.

Nu vroeg ik mij af wat er gebeurt wanneer de telefoon aan de lader ligt: gebruikt de hardware (processor e.d.) dan energie direct uit de lader, zonder de accu aan te spreken (die zich aan het opladen is)? Of komt de energie die de hardware gebruikt altijd uit de accu, ook tijdens laden?

En wat als de accu vol is en dus niet bezig is met opladen, maar de telefoon wel aan de lader ligt: wordt de accu dan wel of niet belast door de hardware?

Het zou mooi zijn als de accu nooit belast wordt zolang de telefoon aan de lader ligt.
In sommige gevallen gaat het wel degelijk om slimme laders. Daarmee kom ik ook bij nog een fout in dit artikel. Er wordt beweerd dat het verplaatsen van het laadcircuit niet zou helpen met de uitzonderlijk vreemde argumenten:
Het enige slimme aan een USB stekker is dat deze via een simpele code op de datalijnen aangeeft hoeveel mA maximaal gtrokken mag worden, is er geen code op de datalijnen zal de telefoon max 300mA trekken. En dat is het heerlijke aan charge only USB kabels dat daardoor de stroom lekker laag blijft en mijn accu na ruim 4 jaar nog steeds optimaal werkt.
Het eerste foute wat mij opviel was de accuspanning van 3.9v, de meeste LiPo cellen worden gewoon met 4.2v geladen, oudere Li-Ion met 4.1. Modernere LiPo's hebben een 4.35v laadspanning nodig.
Dan las ik dat het verhogen van de spanning sneller kan laden. Het verhogen van de spanning wordt gedaan om de stroomsterkte door de kabels en voornamelijk connectoren binnen grenzen te houden. Inderdaad wordt in de telefoon de spanning weer verlaagd naar de accuspanning waarmee de stroom bij een dezelfde vermogen omhoog schiet.
En wil je enigzins dieper ingaan op hoe de maximale laadvermogen van de bron te bepalen had hij best wel wat mogen vertellen over de simpele communidatie over de datalijnen dmv spanningniveau's en puljes.
Volgens mij is de chemische reactie van LiPo's en Li-ion's hetzelfde. LiPo's zijn wat duurder omdat ze wat flexiber zijn, minder kans hebben om te lekken, en wat platter gemaakt kunnen worden.

Maar even on topic:
De meeste LiPo/Li-ion's blijven in de meeste gevallen rond de 3.7V.
4.2V betekent "overcharge" en is tegenwoordig veiliger om te doen, vanwege betere productieprocessen. Dat is hoe ze batterijen van grotere capaciteit met dezelfde grootte maken.

Zodra de batterij richting de 0% komt gaat de voltage juist heel erg dalen, en wordt de telefoon voordat deze te laag is uitgezet, omdat je anders in een "deep discharge" terecht komt.

Er wordt nooit aangeraden om een telefoon 24/7 op 100% te laten staan, omdat deze overcharge de levensduur van de batterij in de lange termijn nadelig kan beinvloeden, want Li-ion's zijn niet gemaakt om altijd op 4.2V te draaien. Tijdelijk is niet zo erg, maar je wilt het liefst nooit te lang op deze overcharge zitten.

Dit is dus de reden waarom er zoveel apps en artikelen zijn die zeggen: "laadt je telefoon nooit te ver op" of juist niet te laag. "Tussen de 15% en 85% is ideaal". Het klopt op zich wel: Op deze manier blijft de batterij 90% van de tijd op de rated 3.7V draaien.

Of het in de praktijk wat uitmaakt of je nou 0-100% laadt of 15-90%? Bij dagelijks gebruik niet echt, maar wel als je je telefoon een lange tijd niet gebruikt, laadt je telefoon dan tot maximaal 50% op, en berg hem daarna op: Zo ben je veilig van een deep discharge, en is er geen sprake van overcharge.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:37]

Zodra de batterij richting de 0% komt gaat de voltage juist heel erg dalen, en wordt de telefoon voordat deze te laag is uitgezet, omdat je anders in een "deep discharge" terecht komt.

Er wordt nooit aangeraden om een telefoon 24/7 op 100% te laten staan, omdat deze overcharge de levensduur van de batterij in de lange termijn nadelig kan beinvloeden, want Li-ion's zijn niet gemaakt om altijd op 4.2V te draaien. Tijdelijk is niet zo erg, maar je wilt het liefst nooit te lang op deze overcharge zitten.
Even een vraag over dit. Heeft de fabrikant de software niet aangepast zodanig dat de batterij 100% aangeeft maar in werkelijkheid bv 85% is? Zou toch veel beter zijn om gebruikersfouten te minimaliseren.

Bij mijn Samsung TAB S6 is er een instelling waar je dit kan aanpassen zodanig dat 100% eigenlijk 85% is, dit om de levensduur van de batterij te verlengen.
Ja, dat is in principe wel beter voor de batterij, maar even opletten:

Veel (oudere) mensen denken dat je een Li-ion en LiPo het beste 0-100 kan opladen. Alleen kennen deze batterijsoorten het "memory" probleem niet meer.

Als je een lange tijd niet onder de 15% heb gezeten zal hooguit de calibratie niet helemaal goed meer zijn, en zal je batterij opeens van 15 naar bijv. 10 kunnen schieten in secondes, maar dit soort "problemen" worden snel door de batterijchip opnieuw gecalibreerd.

Afhankelijk van hoelang je niet meer onder de 15% hebt gezeten kan dit een paar laarcycli van terug naar 0-100 kunnen duren. Is dus soms wel handig om te doen :)

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:37]

Dat volledig ontladen is er echt ingedreund vroeger, maar zelfs bij de NiMH batterijen is dat niet eens meer nodig en die zijn al een tijdje in omloop.
Ik heb nog geen enkel toestel onder de 15% laten komen. Mijn Galaxy S8 is ondertussen al 3,5 jaar oud en de batterij is nog steeds behoorlijk.
Check this: onetime in 'reviews: Vliegensvlug weer vol - Hoe we telefoons steeds sneller ... In these specs it says lower charging speed is better than max charging speed. So yes, slower is better.
Check this: onetime in 'reviews: Vliegensvlug weer vol - Hoe we telefoons steeds sneller ... In these specs it says lower charging speed is better than max charging speed. So yes, slower is better.
Thanks. Logical if one is worse the other must be better.
Je hebt misschen wel helemaal gelijk, dat kan ik niet beoordelen.
Maar de formulering van de eerste zin kan wel wat netter.
Ik kan je vertellen dat de meeste NiMh cellen die je tot ~1,42V laad, vrij snel na het loskoppelen dalen naar ~1,36V. Gebruikte cellen, maar ook nieuwe. Dat ken ik ook van 12V accu's. Laden tot 14V, na loskoppelen redelijk snel dalen tot ~13,6V. Ik heb onder dit artikel ergens de specs van een 18650 gepost, die geven aan ondergrens 2,5V. Ik blijf graag tussen de 3V en 4V voor 18650's...
Liever geen extremen, dat zal vast de levensduur bevorderen.
Anoniem: 1031525 @memphis21 januari 2021 08:08
Kunnen dit soort reacties niet achter een betaalmuur worden gezet en dat de tweakers-redactie dan geld moet betalen om deze premium-content te lezen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1031525 op 22 juli 2024 14:37]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @SuperKris21 januari 2021 08:39
Dank voor je uitgebreide reactie! Even punt voor punt:
Ik had veel liever gelezen over hoe de accus zelf beter zijn geworden, hoe de elektronica die deze laad is verbeterd, en hoe ze deze elektronica zo klein hebben weten te maken dat deze in een telefoon past zonder te veel hitte ontwikkeling.
Een van de moeilijkste dingen waar je tegenaan loopt als techjournalist is de afbakening van je onderwerp. Wat is nog interessant voor je publiek en een hoe groot deel van het publiek wil met je mee de diepte in, als je steeds dieper en dieper gaat? Je kunt verhalen breder maken (in dit geval: naast bedraad laden bijvoorbeeld ook draadloos laden meenemen) en dieper maken (dieper ingaan op accutechnnologie) en in beide gevallen kost een verhaal meer tijd en uitzoekwerk. De dingen die je aandraagt zijn interessant, maar ik heb ze met opzet niet meegenomen. Over deze techniek kun je immers makkelijk een boekwerk vullen!
Ik heb geprobeerd een balans te vinden tussen wat veel tweakers nog interessant vinden en wat toch dieper gaat dan 'sneller laden, wow, tof!'.
Met andere worden: Een dikkere kabel (lees dikkere geleider) ontwikkeld minder hitte bij dezelfde stroom.
Ik heb inmiddels contact met een tweaker die in deze markt werkt en die kwam hier ook mee; ik heb verduidelijk dat het gaat om de aderen, niet om de kabel zelf.
In een "technisch" artikel kan je het echt niet maken om dit zo op te schrijven. P = U * I is de enige correcte notatie.
Weet ik. Het is een bewuste keuze; dit is geen natuurkundeproefwerk. Met alleen al het noemen van P=U*I introduceer ik nóg drie nieuwe letters die ik uit moet leggen en die verder nergens terugkomen. Merk op dat ik het in tekst keurig als grootheden aanduid, maar vervolgens overstap op de eenheden: dat is wat je kan aantreffen als je nu de adapter van je telefoon erbij pakt om te kijken wat erop staat. Direct toepasbaar dus.
Hiermee suggereer je een beetje dat de er (10-7,8)*6,5 = 14,3W verloren zou gaan in de kabel. Ook als deze relatief kort is. Dat is echt belachelijk veel en kan simpelweg niet waar zijn.

Nu weet ik niet wat ze tegenwoordig in een gemiddelde USB kabel stoppen maar dat zal wel AWG24 of AWG 22 zijn. Bij een kabel van 1m zijn de verliezen dan eerder iets van:
AWG 24: 6,5^2 * (0,09*2) = 7,6W
AWG 22: 6,5^2 * (0,053*2) = 4,5W
(gebaseerd op https://nl.wikipedia.org/wiki/Koperdraad)

Dat klinkt al heel wat realistischer bij zo'n hoge stroom. In beide gevallen nog best veel, dus wellicht gebruiken ze voor kabels die 6,5 A moeten aankunnen nog wel veel dikkere aders. Dat is wel wat ik wenselijk zou vinden iig! Meer informatie over de aderdikte in laadkabels zou voor de tweakers hier dan ook veel interessanter zijn denk ik.
Ja, dat is de implicatie maar niet per se waar. Laat ik als rekenvoorbeeld Huawei SuperCharge 40W nemen, in combinatie met de metingen van Android Authority (link staat ook in artikel). Die komen uit op:
Huawei
Geclaimd vermogen: 40W
Vermogen bij adapter: 28,1W
Vermogen ontvangen door telefoon: 23W

Ik denk dat hier iets soortgelijks aan de hand is. Dat kan ik alleen hard maken met metingen, maar die kan ik niet doen tijdens de lockdown.
. Naar mijn weten wordt dit niet door de USB "lader" geregeld. Die geeft alleen maar 5V of een ander ingestelde spanning en limiteert de stroom tot een vooraf ingestelde waarde. Deze "laders" zijn dus dom, en kunnen de accu zelf niet laden. Wederom iets waarover best wat in dit artikel had mogen staan.
De daadwerkelijke lader zit dus in de telefoon zelf, en hier had best wat meer info over mogen staan in dit artikel. Gebeurd dit dmv een DC-DC converter, is deze lineair of switching, of kan het allemaal veel simpeler door de spanning niet te verlagen maar via PWM het laadvermogen te beperken?
Ik kan niet antwoorden op je laatste vraag, maar de nuance dat de daadwerkelijke lader 'in' de telefoon zit, staat er inmiddels in :)
Bedankt voor je reactie! Artikelen schrijven voor tweakers lijkt mij niet altijd het allerleukste. Iedereen weet het allemaal beter tot ver achter de komma, en wil dat maar wat graag laten weten.

Uiteraard ben je al auteur volledig vrij in de keuze waar je wel over wil schrijven en waarover niet. Je kan inderdaad niet overal de diepte in gaan. Je moet daarin keuzes maken en het moet voor de meeste mensen grijpbaar zijn. Daar zit wel gelijk het gevaar van het schrijven over zo'n onderwerp; Als je wil uitleggen waarom het laden van telefoon steeds sneller kan, maar wat de beperkende factoren zijn, moet je toch een stukje de diepte in over de achterliggende principes. Voor mijn gevoel doe je dat in dit artikel te weinig waardoor het marketing verhaal van de fabrikant een beetje centraal staat.

Fijn dat je een paar nuances hebt aangebracht! Dat zorgt zeker voor een beter verhaal. Toch blijf ik van mening dat sommige "vereenvoudigen" te veel schade aan het artikel toedoen.

@arnoudwokke
EDIT: ook even dat artikeltje van android authority gelezen. Ik zag geen duidelijke verklaring van wat ze meten en hoe, maar ik denk dat het als volgt is:

Via een standaard verbruiksmeter wordt het vermogen gemeten dat uit het stopcontact wordt getrokken. De vraag is dan al direct met welke apparatuur dit is gemeten en hoe nauwkeurig dit is. De meeste van dit soort meters zijn niet al te nauwkeurig in de lage vermogens en kunnen niet altijd even goed meten aan elektronica zoals deze lader. Heel speciaal hoeft zo'n ding echter ook weer niet te zijn, dus laten we er van uit gaan dat deze meting klopt.

Het lijkt er op dat het andere punt van meten, de connector van de kabel is vlak voordat deze de telefoon in gaat. Je zou daar de stroom en spanning kunnen meten met een multimeter of standaard USB metertje (die niet altijd even nauwkeurig zijn).

Van het bovenstaande uitgaand heb je dan het volgende traject en verliezen:

Adapter: Deze moet de 230/120VAC omzetten naar een veel lagere DC spanning. Zonder al te veel op de techniek in te gaan, kan je stellen dat een typische efficiëntie van een goede SMPS ergens tussen de 85 en 95% ligt. Stel je trekt die 28,1W uit jouw voorbeeld, dan levert de uitgang bij 90% efficiëntie dus 25,3W.

Kabel & connectoren: Om het verlies hier te berekenen moet je de koperdoorsnede en de daadwerkelijke stroom weten. (en nog wat andere details die ik achterwege laat). Als de bovengenoemde aannames correct zijn kunnen we echter ook zeggen dat er 25,3-23= 2,3W verloren gaat in de kabel en connectoren. Dat lijkt mij een redelijk normaal verlies voor een kabel van redelijke kwaliteit.

Maar dit is niet het vermogen dat daadwerkelijk de batterij in gaat. Zoals beschreven zit de daadwerkelijke lader vaak in de telefoon zelf. Hoe deze werkt weet ik niet, maar een switchende DC-DC converter is denk ik wel het meest aannemelijke. De vraag is hoe efficient deze is. Door de kleine componenten en de beperkte ruimte voor dissipatie, moet deze wel extreem efficient zijn. Wellicht richting de 95%, maar dit is echt giswerk. Hier zit dan ook de echte innovatie denk ik. Maar goed, hier raakt het process dus ook energie kwijt.

Als laatste heb je natuurlijk nog te maken met hoe efficient de accu de lading op neemt. Ik heb hier eigenlijk helemaal geen ervaring in. Het enige dat ik zou kunnen stellen is dat de accu warm wordt door het laden, en deze energie dus niet in de accu wordt opgeslagen. Deze laadefficiëntie van de accu zelf zal zeker lager worden naarmate deze met een hogere stroom wordt geladen. Wederom, ik heb hier totaal geen kennis van, maar rond de 85-95% vind ik wel logisch klinken. Wellicht is het minder... geen idee!

Zo gaat er tussen je stopcontact en de accu redelijk wat energie verloren in warmte. Zonde, maar op zich niet zo erg. Op zoek naar sneller laden is het echter vooral van belang de verliezen (hitteontwikkeling) in telefoon en accu tegen te gaan. Weinig mensen wat zullen geven over de paar watt die hun USB lader verliest. Wel is het belangrijk om de stroom door de kabel te beperken om de verliezen hier ook te beperken. Dit kan door het verhogen van de spanning. Iets dat dus ook volop gebeurd.

[Reactie gewijzigd door SuperKris op 22 juli 2024 14:37]

Als je het introduceren van 'nieuwe' symbolen wil voorkomen kan je het beter uitschrijven, maakt het ook nog eens leesbaarder. Vermogen = Spanning × Stroom.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @CEx21 januari 2021 11:20
Uit het artikel:
Snelladen is in de basis een eenvoudige rekensom: spanning x stroomsterkte = vermogen, oftewel V*A=W.
:)

Mijn korte termijngeheugen bleek onvoldoende gedurende het lezen van de reacties. I stand corrected!
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @CEx21 januari 2021 11:30
:)
Een van de moeilijkste dingen waar je tegenaan loopt als techjournalist is de afbakening van je onderwerp. Wat is nog interessant voor je publiek en een hoe groot deel van het publiek wil met je mee de diepte in, als je steeds dieper en dieper gaat?
In politieke kringen zou dat als populisme betiteld kunnen worden. Waarmee ik er geenszins een politiek punt van wil maken maar het lijkt me wel een goede analogie. Als journalist baken je wat mij betreft eerst en vooral je eigen artikelen af. Als je daarmee wat minder publiek bereikt maar wel completere informatie verstrekt en de lezer van meer inzicht weet te voorzien dan wat algemene kennis die je ook op wikipedia kan teruglezen dan lijkt me dat als journalist toch een stuk meer voldoening te geven. Het is immers je vak.

Ik kom al ruim 20 jaar op deze site en lange tijd werd er uitgegaan van het nerdy karakter van de bezoekers. Ik begrijp dat dat uiteraard allang verschoven is naar een meer mainstream publiek. Dat neemt echter niet weg dat er nog genoeg mensen zijn zoals ik die graag artikelen langs zien komen met meer diepgang. Er is al genoeg Jip-en-Janneke journalistiek op de wereld tegenwoordig. Waarbij ik nog wil toevoegen dat met de huidige stroom aan 'premium' artikelen ik helemaal niet warm wordt van het idee om daar ooit voor te gaan betalen.

Met alle respect voor de invalshoek en jullie journalistieke keuzes maar dfit type content scan ik in het beste geval snel overheen en dan ben ik het alweer vergeten. Ik betrap me er ook op dat ik steeds vaker snel naar de reacties scroll in mijn honger naar iets meer diepgang die dan best vaak alsnog ad hoc geboden wordt door een random expert, amateur dan wel pro. Deze community bijdragen zijn dan nog het enige dat tweakers lijkt te onderscheiden van websites als nu.nl en dat is niet best voor een website die tech news als core business heeft. En extra zuur omdat ik weet dat jullie als journalisten meer in je mars hebben maar duidelijk gebonden zijn aan commerciele belangen van derden.
"de USB-kabels van OnePlus zijn dik en daardoor voelt de kabel minder heet dan bij een dunne het geval was geweest"

In relatie tot de context slaat dat nergens op. Een kabel ontwikkeld hitte doordat deze een weerstand heeft en er stroom doorgeen gaat. Hierdoor komt er spanning over de kabel te staan. U=I*R. Veel meer basic dan dit wordt het niet. Een dunnere geleider (het koper) heeft een hogere (totale) weerstand dan een dikkere geleider. Met P=U*I toon je vervolgens aan dat je een hogere dissipate hebt in een kabel bij een hogere weerstand of als je met een hogere stroom werkt. Hieruit kan je ook P = I^2 * R afleiden.

Met andere worden: Een dikkere kabel (lees dikkere geleider) ontwikkeld minder hitte bij dezelfde stroom.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar dat is dan toch geen feitelijke onjuistheid? Je conclusie is hetzelfde, namelijk een dikkere kabel warmt minder snel op bij het laden dan een dunne kabel.
"spanning x stroomsterkte = vermogen, oftewel V*A=W"

In een "technisch" artikel kan je het echt niet maken om dit zo op te schrijven. P = U * I is de enige correcte notatie.
Uit interesse, waarom is dat eigenlijk? Het is toch gewoon het benoemen van de eenheid i.p.v. de grootheid? Is dat omdat er geen waardes worden gegeven? disclaimer: ik moet dit waarschijnlijk geweten hebben, maar daarvoor is de middelbare school te lang terug :+
"De lader gaat tot 10V bij 6,5A, goed voor 65W. De accu kan maximaal 7,8V aan. Hoeveel spanning verloren gaat, hangt onder meer af van de dikte en lengte van de kabel"

Hiermee suggereer je een beetje dat de er (10-7,8)*6,5 = 14,3W verloren zou gaan in de kabel. Ook als deze relatief kort is. Dat is echt belachelijk veel en kan simpelweg niet waar zijn.
Is dat echt wat ze hebben willen suggereren, of is dat misschien iets wat je er achter probeert te zoeken als je veel verstand van zaken hebt? Als leek lees ik het meer als een lader die met een ruime marge kan leveren wat de batterij maximaal kan hebben.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 22 juli 2024 14:37]

Terechte opmerking. Het kan zijn dat ik dingen anders lees dan de auteur het heeft bedoeld, en dat kan volledig mijn fout zijn.

Als we echter de voorgaande regel ook quoten vindt ik het beeld toch anders:
Wat zou kunnen is de geproduceerde warmte actief afvoeren via metaalgeleiding of ventilatoren." Dat is vermoedelijk ook hoe het zit: de USB-kabels van OnePlus zijn dik en daardoor voelt de kabel minder heet dan bij een dunne het geval was geweest.
Het enige verband dat ik hier in kan maken is dat de kabel van de OnePlus koeler voelt omdat deze dikker is en door het extra materiaal de hitte beter afvoert. Afhankelijk van de thermische geleiding van de gebruikte materialen is dat niet feitelijk onjuist. In hoeverre dit echt verschil gaat maken is echter maar de vraag, en de warmteontwikkeling in een kabel wordt in basis echt alleen bepaald door de hoeveelheid stroom die er doorheen gaat en de weerstand van de kabel zelf. Een dikke Porsche is ook sneller dan een Fiat Panda. Dat is mede te danken aan de aerodynamica, maar dat ga je ook niet als eerste argument noemen waarom die Porsche veel sneller is.
Uit interesse, waarom is dat eigenlijk? Het is toch gewoon het benoemen van de eenheid i.p.v. de grootheid? Is dat omdat er geen waardes worden gegeven? [small]disclaimer: ik moet dit waarschijnlijk geweten hebben, maar daarvoor is de middelbare school te lang terug :+
Tja, dan kan je alles wel in twijfel gaan trekken toch? U is de correcte notatie voor spanning, I voor stroom, etc. Zeker bij een wetenschappelijke notatie moet je dat gewoon goed doen. Zo werkt dat gewoon met formules. Iedereen die wel eens iets moet uitreken zal dat snappen. Om iets aan een enorme leek uit te leggen kan je zoiets wel eens modeling uitleggen. "Wil je het vermogen weten dan moet je de ampere met de volts vermenigvuldigen" Ik kan dat amper uit mijn bek krijgen, maar iemand die weet dat zijn lampje 10 ampere trekt op en op 12V werkt kan dan berekenen dat zijn lamp 120W is. Zo hoeft hij niet te snappen wat stroom is, wat spanning is, en wat vermogen is. Zo leg je dus eigenlijk niet de goede basis.
Is dat echt wat ze hebben willen suggereren, of is dat misschien iets wat je er achter probeert te zoeken als je veel verstand van zaken hebt? Als leek lees ik het meer als een lader die met een ruime marge kan leveren wat de batterij maximaal kan hebben
Op zich ook een terechte opmerking. Wellicht is mijn interpretatie volledig verkeerd, maar voor mij wordt er toch echt gesuggereerd dat het verschil tussen het voltage van de lader en de laadspanning op de accu opgaat in verliezen. Een deel gaat inderdaad verloren, maar en ander deel wordt door de elektronica in de telefoon geregeld. Wanneer dit goed wordt gedaan zijn dit geen verliezen. Hier zit nou juist de info die ik interessant zou vinden om te lezen hier.

[Reactie gewijzigd door SuperKris op 22 juli 2024 14:37]

Het enige verband dat ik hier in kan maken is dat de kabel van de OnePlus koeler voelt omdat deze dikker is en door het extra materiaal de hitte beter afvoert. Afhankelijk van de thermische geleiding van de gebruikte materialen is dat niet feitelijk onjuist. In hoeverre dit echt verschil gaat maken is echter maar de vraag, en de warmteontwikkeling in een kabel wordt in basis echt alleen bepaald door de hoeveelheid stroom die er doorheen gaat en de weerstand van de kabel zelf. Een dikke Porsche is ook sneller dan een Fiat Panda. Dat is mede te danken aan de aerodynamica, maar dat ga je ook niet als eerste argument noemen waarom die Porsche veel sneller is.
Ja, ik snap nu wat je bedoelt. Zoals het er nu staat is het alsof een dikkere kabel een voorbeeld is van "de geproduceerde warmte actief afvoeren via metaalgeleiding of ventilatoren," maar ik denk ook niet dat Peter Otten dat zo heeft bedoeld. De dikkere kabel zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat er minder warmte geproduceerd wordt in de kabel zelf, maar zal niet veel wezenlijk toevoegen in de vorm van het afvoeren van warmte. Ik heb het ook even gemeld in het feedback topic.
Tja, dan kan je alles wel in twijfel gaan trekken toch? U is de correcte notatie voor spanning. I voor vermogen, etc. Zeker bij een wetenschappelijke notatie moet je dat gewoon goed doen. Zo werkt dat gewoon met formules. Iedereen die wel eens iets moet uitreken zal dat snappen. Om iets aan een enorme leek uit te leggen kan je zoiets wel eens modeling uitleggen. "Wil je het vermogen weten dan moet je de ampere met de volts vermenigvuldigen" Ik kan dat amper uit mijn bek krijgen, maar iemand die weet dat zijn lampje 10 ampere trekt op en op 12V werkt kan dan berekenen dat zijn lamp 120W is. Zo hoeft hij niet te snappen wat stroom is, wat spanning is, en wat vermogen is. Zo leg je dus eigenlijk niet de goede basis.
Op zich was het van mij echt een vraag: Wat is nou de reden dat je absoluut niet het symbool van de eenheid voor vermogen mag gebruiken in zo'n voorbeeld, maar dat je het symbool van de grootheid zelf moet gebruiken? Ik trek het dus niet direct in twijfel, ik weet het gewoon niet.
Op zich ook een terechte opmerking. Wellicht is mijn interpretatie volledig verkeerd, maar voor mij wordt er toch echt gesuggereerd dat het verschil tussen het voltage van de lader en de laadspanning op de accu opgaat in verliezen. Een deel gaat inderdaad verloren, maar en ander deel wordt door de elektronica in de telefoon geregeld. Wanneer dit goed wordt gedaan zijn dit geen verliezen. Hier zit nou juist de info die ik interessant zou vinden om te lezen hier.
Ik heb er niet genoeg verstand van (en ben niet de schrijver van het artikel) dus ik denk dat ik je daarin niet verder kan helpen, ik denk wel dat "Hier zit nou juist de info die ik interessant zou vinden om te lezen hier." ook wel een klein beetje het bijstellen van verwachtingen is. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk absoluut terechte feedback, maar dan raad ik je ook aan om dat (ook) op het forum te melden (ze zijn over het algemeen niet te beroerd om de discussie aan te gaan).

[Reactie gewijzigd door Patriot op 22 juli 2024 14:37]

Wat is nou de reden dat je absoluut niet het symbool van de eenheid voor vermogen mag gebruiken in zo'n voorbeeld, maar dat je het symbool van de grootheid zelf moet gebruiken?
Met de grootheden maak je het algemeen toepasbaar. Beschrijf je hoe bepaalde meetbare zaken (grootheden) zich tot elkaar verhouden. Als je met eenheden (datgene waarin je het meet) werkt geef je enkel een specifiek geval. Vergelijk het met:
km = km/h x uur
Het klopt wel, maar de algemene regel is: s = v x t
Je kunt het zelfs nog anders formuleren; stel dat je een een oppervlak van een rechthoek wilt berekenen: lengte x breedte = oppevlak

Als je eenheden gebruikt zou je dan iets kunnen krijgen als cm x cm = cm2
Dag zegt natuurlijk weer helemaal niks omdat het vanalles uit zou kunnen drukken als je er geen context bij krijgt. Het gebruik van grootheden biedt de context.
Maar dat is toch ook juist een voorbeeld van waarom het eigenlijk niet zo erg is om de eenheden te gebruiken in plaats van de grootheden? Ik bedoel, als je aan de gemiddelde persoon vraagt wat je precies bedoelt met "km = km/h x uur" dan denk ik dat de meesten daar wel uit kunnen komen. Als je echter vraagt wat "s = v x t" betekent dan denk ik dat die groep aanzienlijk kleiner is.

@Tularis maar denk je echt dat minder mensen uit de voeten kunnen met cm x cm = cm² dan met l² = A? Ik denk dat de enige reden waarom het gros van de mensen überhaupt denkt aan oppervlakte bij die laatste formule is omdat het kwadraat-teken erin staat en dat is iets wat mensen hoofdzakelijk met oppervlakte associëren (m.i.).
Heel flauw, maar als je dat aan iemand vraagt krijg je denk ik eerder een blik van "heb je ze allemaal op een rijtje?". Laat staan dat dit nooit zo in een normaal gesprek naar boven komt.
Wellicht een vraag: hoe bereken je de afstand? Iedereen die naar school geweest is zal dan rekenen met de eenheid die past bij de context. Kom jij met je km = km/h x uur dan wordt dat lastig als het over remweg gaat.
Heel flauw, maar als je dat aan iemand vraagt krijg je denk ik eerder een blik van "heb je ze allemaal op een rijtje?". Laat staan dat dit nooit zo in een normaal gesprek naar boven komt.
Ik snap niet helemaal waarop je doelt, als je bedoelt dat mensen je gek aankijken als je op straat naar ze toe loopt en contextloos vraagt "wat is km = km/h x uur" dan is dat vooral een gebrek aan sociale vaardigheden. Het zegt niets over of de gemiddelde mens een beter idee heeft van wat je bedoelt als je werkt met eenheden als "km", "km/h" of "km/u" en "uur" dan als je werkt met grootheden als "s", "v" en "t".

Ik heb het idee dat het vooral een bijna "cultureel" dingetje is. Als je bezig bent met het toepassen van natuurkunde dan moet dat natuurlijk secuur, want dat kan het verschil zijn tussen een stevig bouwwerk en een ramp. Wat ik vooral ten twijfel stel, is het idee dat het zo'n absolute doodzonde is om in de context van een artikel als deze te werken met de eenheden i.p.v. de grootheden.
Wellicht een vraag: hoe bereken je de afstand? Iedereen die naar school geweest is zal dan rekenen met de eenheid die past bij de context. Kom jij met je km = km/h x uur dan wordt dat lastig als het over remweg gaat.
Dat is ook niet handig, maar mijn vraag was ook niet "is het niet altijd goed om een eenheid te gebruiken", maar "is het misschien niet soms niet zo'n groot probleem om een eenheid te gebruiken."
U is de correcte notatie voor spanning. I voor vermogen, etc.
Psst, je punt is m.i. terecht, maar I is toch echt stroomsterkte en P vermogen ;)
haha oeps! snel even corrigeren |:(
Beetje moeilijk verhaal dit , het kabeltje gaat in je telefoon maar mischien laden ze binnen in de cellen apart op.
Een lithium batterij heeft een maximaal voltage rond de 4,1-4,35V. Met klassieke USB van 5V en nu zelfs USB C met PD tot 20V is het duidelijk dat de lader niet rechtsreeks op de accu wordt aangesloten. Er zal een omvormer in de smartphone (en alle andere apparaten die je op usb kan opladen) om het binnenkomende voltage af te stellen op het voltage van de batterijcel. Die omvormer zorgt voor verliezen en warmteproductie. Na enkele alinea's was ik het lezen al beu, dus ik weet niet of dat ergens duidelijk uitgelegd wordt, maar als ik vermoed van niet als ik de reacties lees.
Inderdaad dus het is interessant om te weten hoe ze de cellen opzichzelf opladen en dan kan je mischien welke fabrikant dat beter aanpakt en de cellen niet meteen stuk laad.
Maar ja dan zou het een tweakers waardig artikel worden waar ik ook nog wel voor zou betalen.
Nu is het meer een lijstje van wat voor technieken er zijn.
Ik vind dat nog het belachelijkste hieraan: ze promoten het als een Premium artikel, waarvoor ze op termijn een abonnement willen uitbrengen, maar het artikel heeft bijna geen meerwaarde. Het gaat niet in detail op hoe het nu effectief mogelijk is, het gebruikt misleidende formuleringen. Tijd dat ze er eens de nodige moeite voor doen om het Premium artikel concept deftig te implementeren, inclusief inhoud van artikel.
Klopt, die is niet uitgelegd terwijl het juist de reden is dat dash charge zo effectief is..
Stom dat ze het niet uitleggen, dat is nu net wat ik zou verwachten als ze "hoe" in de titel plaatsen. Weinig uitleg, veel rare/dubieuze formuleringen. En dan te bedenken dat dit een Premium artikel is waarvoor ze op termijn een abonnement willen vragen...
De Li-Po accu's zijn zelf niet heel veel verbeterd. De capaciteit is wel iets omhoog gegaan door betere en zuivere polymeren, maar de grootste verbetering zit in de opsplitsing in meerdere cellen die parallel geschakeld zijn, maar die bij het laden min of meer individueel in de gaten worden gehouden.

De primaire lader zit in de telefoon, maar dat houdt niet per definitie in dat ook de lader aan de andere kant van de draad (in het stopcontact) dom is. In veel gevallen wordt die wel door de telefoon teruggeschakeld. In de stekker zit ook een thermische beveiliging (verplicht voor het CE keurmerk) die de te leveren stroomsterkte terug schakelt als het blok te warm wordt. Voor het CE keur mag uitschakelen overigens ook, maar dan schiet het opladen helemaal niet op.

Waar vroeger de opladers van alle telefoons gewoon uitwisselbaar waren, is dat nu niet meer zo. Voor het beste resultaat moet je nu toch op zoek naar een lader die geschikt is voor je telefoon. De stekkerblokken zijn gelukkig wel zo beveiligd dat ze nooit meer stroom leveren dan de telefoon af kan nemen.
De capaciteit is ook deels omhoog gegaan door het ophogen van voltage van 4.1/4.2V naar 4.35V. Dit is zonder noemenswaardige verbetering van de chemie gebeurd, maar hoofdzakelijk een berekende gok qua overladen. Natuurlijk zie je niet of de smartphone dat toepast op basis van de mAh weergave van capaciteit
En dan te bedenken dat dit een Premium artikel is, waarvoor ze overwegen om in de toekomst een abonnement aan te bieden... Ik zat er zelf van op te kijken hoe oppervlakkig en foutief sommige uitspraken waren, gelukkig ben ik niet de enige
-edit

[Reactie gewijzigd door Firecrash op 22 juli 2024 14:37]

Een kabel ontwikkeld hitte doordat deze een weerstand heeft en er stroom doorgeen gaat. Hierdoor komt er spanning over de kabel te staan.
Dit is precies omgekeerd. Een stroom gaat lopen omdat er een spanning op de kabel staat.
Met P=U*I toon je vervolgens aan dat je een hogere dissipate hebt in een kabel bij een hogere weerstand of als je met een hogere stroom werkt.
Hier staat geen weerstand in, dus dat toont het niet aan. De formula na deze zin toont dit inderdaad wel aan.
Mooi verhaal.

Enige verkeerde aanname is contactverlies, maar dat is een begrijpelijke. De contact weerstand van een connector is meestal juist hoger dan de weerstand in (relatief) korte kabels, dus daar wordt dan ook meer gedissipeerd.
Voor veel connectoren en goed bemeten kabels absoluut ja. In het geval van USB kabels praten we echter over relatief hoge stromen door toch best dunne draden.

Ik ben echter zeer geïnteresseerd om eens wat cijfers in te zien over gemiddelde USB-C connectoren en de verliezen daarin bij stromen van 2 tot 5A. Gezien de ultra kleine contacten zou ik verwachten dat de verliezen nooit te hoog zouden mogen zijn. Ik heb nooit echt gesnapt hoe je 5A door een dergelijk contact krijgt. 2A vind ik al best veel!
Ze hebben het over max. 30mOhm per pin voor USB-A in de specificatie. Dat moet je dan x4 doen (één connector per kant en min. 2 polig). Met 120mOhm en 5A heb je al 3W (P = I^2 * R) verlies alleen al over de connectoren.

AWG24 is ca. 84mOhm/m (koper), heb je dus een kabel van 50cm, is de weerstand van de kabel (heen en weer) 84mOhm, wat al lager als voor de connectoren bij elkaar.
Interessante cijfers! Dat zou inderdaad een flink verlies zijn. Nou gaat het bij dergelijke stromen wel vaak om een USB C connector. Ik heb het even snel gegoogeld, en ik kom zo snel een max van 40mOhm tegen. Het is mij niet volledig duidelijk of dit dan over en de volledige verbinding gaat of per pin. Omdat ze dat laatste niet specifiek benoemen denk ik dat het gaat over alle 4 de parallele contacten. Dat sluit dan wel goed op jou berekening aan. Dat is inderdaad best een flinke dissipatie in elke connector! Op zich niet heel gek met een dergelijk hoge stroom, maar dat is zeker niet te verwaarlozen. Ik hoop dan ook dat deze max. specificatie wat ruimer is dan de performance in de praktijk. 1,5W vindt ik toch best veel in zon kleine connector.

Overigens vind ik een kabel van 50CM wel een beetje kort voor een gemiddelde telefoon dus die mag je best wat hoger inzetten. De dikte van het koper aan de andere kant ook wel. Dergelijke telefoon en lader zullen meestal toch wel met wat dikkere kabel worden geleverd. Eerder AWG22 of zelfs nog dikker.
Wat ik hier mis is het feit dat de nieuwste toestellen die USB-PD 3.0 PPS ondersteunen helemaal niet werken met een vaste laadspanning.

Bij veel oudere standaarden was het inderdaad zo dat de lader de spanning booste naar aan hogere vaste spanning op vraag van het toestel dat geladen werd (vb 9V of 12V of 15V of 20V). Dit omdat je door een hogere spanning te gebruiken een lagere stroomsterkte kan gebruiken en toch hetzelfde vormogen kan leveren, maar er zijn dan minder beperkingen wat betreft verliezen in de kabels en connectors (I²R). Dit had echter tot gevolg dat er in het toestel zelf ook een buck-convertor moest zitten om terug bij de juiste spanning te komen om de batterij te laden op de juiste spanning. Het is juist deze converter die meestal voor het merendeel van de opwarming van het toestel zorgt bij laden van mobiele toestellen, niet de batterij zelf.

In de nieuwere standaarden is de communicatie tussen de lader en het toestel veel geavanceerder. Er wordt niet langer gebruik gemaakt van één of enkele spanningen. In plaats daarvan stuurt het toestel een exacte spanning door aan de lader die het wenst. Bij het aanvragen van die spanning is reeds rekening gehouden met de spanning die de batterij nodig heeft om op dat moment efficient te laden. Op die manier voert de lader de CC/CV uit in plaats van de converter in het toestel en wordt er dus veel minder warmte in het toestel zelf geproduceerd. Het toestel meet de situatie van de batterij en stuurt in stappen van enkele mV door naar de lader welke spanning gewenst is, hetzelfde geldt voor de stroomsterkte, al naargelang in welke fase van het laden het toestel zich bevindt. Om toch snel te kunnen laden zonder al te veel I²R verlies in de kabels en connectors, wordt er in het toestel een capacitief laadcircuit geïntegreerd dat een geheel veelvoud van de batterijspanning aanneemt en de juiste spanning aflevert tegen een hogere stroomsterkte. Dit werkt erg efficiënt en zo worden hoge verliezen door een buck converter in het toestel vermeden tijdens snel laden. Dit werkt omdat het toestel eender welke spanning tussen 3V en 21V kan aanvragen aan de lader op eender welk moment en eender welke stroomsterkte tussen 0A en 5A (op voorwaarde dat alle partijen dit ondersteunen natuurlijk). Enkel in de eindfase, als de batterij bijna vol is, wordt er terug overgeschakeld op een vaste spanning van de lader en een buck converter in het toestel, maar op dat moment is het laadvermogen al vrij laag, dus zijn de verliezen ook niet meer zo groot.

Bovenstaande werkt enkel indien zowel de lader als het toestel en de kabel dit alles ondersteunen, en ja in nieuwe USB-C kabels moet daadwerkelijk een chip zitten die aangeeft of de kabel de gevraagde handeling aankan, anders wordt er enkel met oudere standaarden of zelfs enkel 5V gewerkt. In het ergste geval laad je zo enkel op aan 15W (5V x 3A, alle USB-C naar USB-C kabels zouden in principe minstens 3A en 5V moeten ondersteunen), in het beste geval aan 100W op het piekmoment, al naargelang de batterij en laadcircuit in je toestel kan dat natuurlijk lager zijn. Hierdoor werkt bovenstaande natuurlijk ook enkel met USB-C poorten, dit is een vereiste, als er zich ergens in het systeem een ander type poort bevindt (vb USB-A aan de laderkant), zal bovenstaande systeem niet kunnen werken omdat dan de communicatie tussen de lader en het toestel niet kan plaatsvinden, dit loopt over de CC lijn van USB-C die niet aanwezig is in oudere poorten/kabels. Dus nodig is een moderne lader die USB PD 3.0 PPS ondersteunt, een USB-C naar USB-C kabel met de juiste chip die de juiste info vrijgeeft en een toestel dat USB PD 3.0 PPS ondersteunt.

Bovenstaande is erg gesimplificeerd, maar ik denk dat het op die manier wel te begrijpen is voor iedereen die ooit eens een klein beetje basis elektriciteit gehad heeft. Alle oude technieken mag je in principe vergeten, over een jaar of twee komen die niet meer voor behalve bij de el cheapo's misschien. Nieuwere technieken hebben ook vrij weinig zin, want je kan niet efficiënter laden als je al de perfecte spanning en stroomsterkte kan gebruiken. Veel hogere spanning (dan 20V) zie ik niet direct gebeuren wegens veiligheid en ook hogere stroomsterkte zie ik niet direct gebeuren in een shared data/stroom kabel, dan wordt je kabel veel te dik. De standaarden die nieuwer zijn dan USB PD 3.0 PPS boeren voornamelijk voort op hetzelfde principe wat men eerder nog niet perfect had geïmplementeerd. Er kunnen nog wel wat kleine aanpassinkjes gebeuren, maar echt grondig gaat het na die standaard niet snel meer veranderen.

Bovenstaande technieken maken de hardware en kabels een pak duurder. Ik vermoed dat dit de reden is dat Samsung stopt met het toevoegen van laders en kabels aan hun toestellen, niet omdat ze zo graag het milieu willen redden. Een USB-C kabel van 1m die bovenstaande ondersteunt kost al snel €10 of meer als je hem niet direct uit China laat komen. De laders hebben prijzen die gemakkelijk over de €30 kan gaan. Zo €40 uitgespaard door Samsung en ik vermoed dat de consument die €40 niet als lagere toestelprijs te zien zal krijgen.
Dat warmteontwikkeling naar de adapter verplaatsen onzin was vond ik ook maar vreemd.
Precies zoals je het uitlegt word het al lang gebruikt, en zou wel al bekend moeten zijn.
Dit had grotendeels in het artikel moeten staan. Dit is TWEAKERS.NET !!!
Je kunt toch simpelweg de snellaad functie in je telefoon uitschakelen als je zo zorgen maakt over de levensduur van de batterij.

Wat ik van batterijen weet is dat ze slecht tegen hoge temperaturen kunnen.
Hoe hoger de laadstromen, hoe hoger de temperatuur. Dat is simpele natuurkunde met de wet van Ohm.
De weerstand blijft gelijk, de stroom neemt toe, dus ook het vermogen wat verloren gaat in warmte.
Die warmte is weer nadeling voor de batterij.
Je moet dus of de batterijen dik gaan koelen of de laadstroom beperken. In een telefoon wordt niet gekoeld, maar wordt wel de temperatuur gemonitord en wordt de rand van wat acceptabel is en soms een stukje eroverheen gekozen om het snelladen tot een must-have-feature te verheven.

In de elektrische auto's van nu doen ze precies hetzelfde, maar daar worden futuristische koel methoden toegepast om de batterijen een beetje fatsoenlijke levensduur te geven bij de enorme laad vermogens waar we daar over praten.

Ik denk dat een handige feature zou zijn dat zodra je een lader aansluit welke snel laden ondersteund, de telefoon een balk laat zien met hoe snel je de telefoon opgeladen zou willen zien.
Deze balk kun je zelf oprekken van de kortste tijd naar vol, tot een veel langere tijd naar vol en de default is de meest duurzame manier van laden waarbij de minste verliezen optreden en dus de minste CO2 uitstoot optreedt.
Oftewel laden naar behoefte en rekening houdend met die vermeende CO2 problemen.
> Je kunt toch simpelweg de snellaad functie in je telefoon uitschakelen als je zo zorgen maakt over de levensduur van de batterij.

Niet alle telefoons geven jou deze optie. Je kunt wel zelf een langzamere oplader kopen om dit te forceren.
Ik ging er vanuit dat dit een optie was welke in iedere Android telefoon beschikbaar was.

Je kunt uiteraard ook de standaard 1A oplader gebruiken. Dan laadt de telefoon nooit snel.
Auto's is anders, daar laad je namelijk veel "accu's" parallel. Dus in plaats dat je 1 string met 2C laad, doe je 2 strings met 1C.

Die andere truc bij auto's om snel te laden (verdubbelen van spanning van 400 -> 800V), werkt waarschijnlijk slechter, cq. is slechter voor de levensduur van de accu. Porsche heeft hun maximale laadvermogen al een paar keer naar beneden bijgesteld.
Parallel of in serie maakt geen verschil voor de levensduur. Bepalend zijn de stroomsterkte door de cel en de warmteafvoer.
Het klopt dat er meer warmteverlies is bij snelladen. Maar dit kun je wel deels compenseren met het feit dat het laden sneller is en de cellen dus korter opgewarmd worden.
Daarnaast zullen laadsystemen de laadstroom terugregelen als een cel te warm dreigt te worden.

Verder zijn er nog een heleboel andere factoren die je levensduur bepalen en die zijn minstens zo significant. Het aantal cycles voordat een End Of Life optreedt neemt bijvoorbeeld drastisch toe als je een telefoon altijd tot minder dan 100% oplaadt.
Ik mis nogal het antwoord op de vraag die gesteld werd in de inleiding: Is het nu daadwerkelijk slechter om snel te laden of niet?

Daarbij mis ik nog wat bij het statement van OnePlus wat de hoogleraar weerlegt: Volgens mij vertelt OnePlus dat er minder warmteontwikkeling is, omdat normaal gesproken de stroom in het toestel wordt omgezet naar de powerinput die de accu nodig heeft. Dit circuit genereert warmte, wat op zijn beurt de accu opwarmt. Door deze omvorming buiten de telefoon te doen, wordt de batterij minder warm (ondanks dat de batterij alsnog warm van zichzelf wordt). Zit de hoogleraar ernaast of overdrijft OnePlus dit effect?
Dit was inderdaad ook een gedachte van mij. Natuurkundig heeft de professor natuurlijk gelijk, maar praktisch gezien niet. Oneplus heeft inderdaad een deel van de warmteontwikkeling in de adapter ipv in de telefoon. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de accu zelf ook gewoon warm wordt tijdens het laden.

Ik mis in de discussie over accu's wel vaak het stuk over hoe een accu correct te gebruiken. Ja, snellader zal vast slechter zijn voor de accu dan traditioneel laden. Maar door het snelle laden, biedt het ook juist de mogelijkheid om even kort de telefoon aan de lader te hangen om even snel 40% bij te laden. Dit heeft er bij mij toe geleid dat ik mijn telefoon niet meer 's nachts aan de lader hang, en ik altijd tussen de in de 20-80% bandbreedte blijf met mijn accu. Mijn oneplus 6t heeft daardoor na >2 jaar nog 85% capaciteit van de accu volgens de officiële oneplus diagnostics app. En volgens mij klopt die waarde niet eens, omdat mijn accu zich niet calibreert omdat ik hem nooit volledig oplaad. Volgens mij is de capaciteit nog meer richting de 90%. Voldoende in ieder geval dat ik er in het dagelijks leven niets van merk. En dat terwijl ik bijna altijd de snellader gebruik.

Dus in mijn situatie: nee, ik denk niet dat voor mij snelladen slecht is. Je telefoon een hele nacht aan de lader houden is schadelijker denk ik, iets wat nu niet meer nodig is

[Reactie gewijzigd door Pietjebelll op 22 juli 2024 14:37]

Ik, en de meeste mensen, gebruiken hun telefoon 2-3 jaar. Ik denk dat het over die periode niet veel uit maakt.
Driemaal raden wat een van de factoren is die er voor zorgt dat veel mensen zo snel hun telefoon vervangen.
Nee joh, gewoon zoals iedereen hier beweert lekker jezelf martelen met een 500mA lader. Dan kun je wel 5 jaar doen met een accu (we laten even buiten beschouwing dat de rest van je toestel dan behoorlijk verouderd is).
ja, snelladen is slecht. gewoon een oude lader pakken die 500mA doet en de accu gaat jaren mee.
Als de laadregelaar echt goed is zal de invloed niet groot zijn, maar het is er wel altijd...
volgens mij zie je het goed.

edit: zie: onetime in 'reviews: Vliegensvlug weer vol - Hoe we telefoons steeds sneller ...

[Reactie gewijzigd door onetime op 22 juli 2024 14:37]

snelladen zal wel de levensduurt van batterij beinvloeden, maar waar Li batterij helemaal niet tegen kan is volledig leeg of volledig vol, dus ja 50-60% houden is samen met traaglader de perfectie!

https://batteryuniversity...g_lithium_based_batteries
Dat kan wel kloppen maar ik zou verwachten dat de controller de batterij als vol beschouwd als hij nog maar voor 80 of 90% vol zit. Idem voor wanneer de telefoon zichzelf uitschakelt. De batterij zal dan nog niet leeg zijn maar wellicht nog 10 a 20% hebben.
Snelladen is in de basis een eenvoudige rekensom: spanning x stroomsterkte = vermogen, oftewel V*A=W.
V*A=W? Die is nieuw voor mij, maar wellicht zijn er nieuwe ontdekkingen gedaan de afgelopen weken waar ik niet van op de hoogte ben...

Sorry, maar dit kan echt niet (en zeker niet in een Premium artikel).

P = U * I is de enige juiste fomule

P = vermogen in Watt
U = spanning in Volt
I = stroom in Ampère.

Over de grenzen wordt U ook wel eens uitgedrukt met de letter V, maar in Nederland en de omliggende landen is dat nog altijd de letter U. Stoom en vermogen hebben een duidelijke letter welke bij iedereen bekend zal moeten zijn.
Overdrijf je nu niet een beetje?
Het lijkt wel alsof Tweakers artikelen bashen tot een religie is verheven hier...

Voltage x amperage = wattage. Misschien niet super technisch verwoord maar het klopt wel.
Jij zegt: Wattage = Voltage x amperage. Dus precies hetzelfde toch?
Dit is meer een stukje algemeen taalgebruik: voltage, amperage en wattage zijn anglicismen. In het Nederlands is het spanning, stroomsterkte en (elektrisch) vermogen.

Daarnaast zie ik zelf geen problemen zolang er maar expliciet gekozen wordt voor V*A=W of P=U*I.
Het eerste is de formule met de eenheden, de ander is de formule met de grootheden. Waar het laatste "correcter" is, zou ik het eerste niet fout rekenen.
De enige mits die dan nog rest is dat deze twee absoluut niet gemengd moeten worden omdat je dan eenheden en grootheden gaat mengen in een berekening, en dat is alsof je twee talen door elkaar gaat praten in één zin.
Ik heb op de middelbare school P=V*I geleerd bij Natuurkunde, jaren 70.
Nee, volgens mij niet. Het is een technisch onderwerp, dan mag ik toch wel verwachten dat de meeste eenvoudige wetten in de elektronica goed weergegeven worden. Het is niet alsof we het hebben over magnetisme en Maxwell formules!

Daarnaast is mijn opmerking niet richting de woordelijke beschrijving, daar kan ik nog wel mee leven. Echter, de formule die aangehaald wordt klopt gewoon niet en dat schept alleen maar verwarring in plaats van dat dit duidelijkheid zou geven voor de niet elektronica mensen.

Als dt over een of andere programmeertaal zou gaan dat is het toch ook niet okay als we opeens integers, booleans en reals een nieuwe naam geven omdat de auteur het niet helemaal snapt?
Daarnaast is mijn opmerking niet richting de woordelijke beschrijving, daar kan ik nog wel mee leven. Echter, de formule die aangehaald wordt klopt gewoon niet en dat schept alleen maar verwarring in plaats van dat dit duidelijkheid zou geven voor de niet elektronica mensen.
Het klopt op zich toch gewoon? Het zijn de symbolen van de eenheden i.p.v. de grootheden en dat is misschien niet helemaal "the best kind of correct", maar als je de symbolen van de eenheden vervangt voor die van de grootheden en de twee zijdes van het gelijkheidsteken met elkaar verwisselt kom je op dezelfde formule uit.
Als dt over een of andere programmeertaal zou gaan dat is het toch ook niet okay als we opeens integers, booleans en reals een nieuwe naam geven omdat de auteur het niet helemaal snapt?
Behalve dan dat V*A=W gebruik maakt van de symbolen die we al kennen en daarom misschien wel bewust hiervoor is gekozen? Als het over "een of andere programmeertaal" gaat dan moest je eens weten hoe vaak ik dan denk "Ja, maar nee", en dan gewoon mijn schouders ophaal omdat het in die vorm tenminste nog enigszins te relateren valt met iets wat mensen al kennen.
Dat is dan eigenlijk weer "taal-natuurkunde verloedering". Officieel gebruiken wij in NL gewoon SI eenheden en daar bestaat wattage, voltage en amperage niet. Dat zijn verbasteringen van nederlands-engels dat per ongeluk in de samenleving is geslopen. Als je het over eenheden hebt, gebruikt dan aub gewoon de SI eenheden en geen zelfverzonnen namen :).
Wat @TLer zegt is het enige juiste: Watt = Volt x Ampère
Wat is de meterage van je werk naar huis?
Wat je is de celciusage van je woonkamer?
Wat is het literage van een kookpan?
Wat is het megabitage van je internetverbinding?

Dus nee, het is stroom, spanning, en vermogen. Die andere drie woorden zijn voor plebs.
Je hebt gelijk, maar vroeger werd dit ook nog wel eens gebruikt zodat je kon begrijpen wat je nu feitelijk aan het berekenen was. V * A = W = J/s = J/C * C/s
Overigens werd tot begin jaren 90 in Nederland ook V gebruikt voor spanning.
Leuk feitje. Ik heb mijn elektronica opleiding in '99 afgerond. Ik wist niet dat dit zo recent was gewijzigd!

Weet je toevallig ook waarom dit veranderd is? Zover ik weet doen enkel Duitsland, Belgie en Nederland het met de U. De rest van de wereld gebruikt voornamelijk V.

In het vakgebied elektronica zijn de V en U verder niet in conflict zover ik mij voor de geest kan halen. Enkel in de natuurkunde wordt voor snelheid de v gebruikt, maar dat kan geen verwarring opleveren m.i.
Geen idee waarom het aangepast is. Misschien Europees uniformeren?
Ik kan me iets herinneren dat men op een gegeven moment potentiaalverschil als U ging definiëren en potentiaal als V. Zou het daar nog iets mee te maken kunnen hebben?
Yep. Ik ben opgevoed met V voor spanning. :)
Voor de volledigheid gaat het hier natuurlijk om "elektrisch vermogen", "elektrische spanning" en "elektrische stroomsterkte".
Dat krijg je wanneer niet-technische gadget freaks zaken gaan testen ;).
Maar op de meter staat toch een 'V' en een 'A' :?

[Reactie gewijzigd door M14 op 22 juli 2024 14:37]

Dan ken je de heer Wokke blijkbaar niet.
Verklaar je nader :)
Dit was verondersteld een 'premium' artikel te zijn. :Y)
Als het zo geformuleerd zou worden wat natuurlijk de juiste is, hoeveel mensen zonder achtergrond in de electronica denk jij dat dan zouden begrijpen wat de schrijver bedoelt?
Aangezien de woordelijke uitleg erbij geschreven staat, iedereen!
Ik heb het echt niet anders geleerd op school. Maar ik ben misschien bejaard inmiddels?
Ik heb het ook zo geleerd, en ik ben wel oud, maar niet bejaard :)

Als we voltage zeiden, mochten we onze mond gaan spoelen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 14:37]

Nou, de techniek in het artikel laat het sowieso nogal afweten. Dat je voor een hoger laadvoltage de accu cellen in serie zou moet hebben is natuurlijk helemaal niet waar. Dat is toch echt een redenering uit het lineaire tijdperk en zo werkt het al lang niet meer.

Waarom hoge spanning? Om de stroomsterkte te beperken door de toch tamelijk dunne USB kabels. Dus wat doe je. 20 V en 2 A gebruiken bijvoorbeeld en zo 40 Watt overbrengen.

Maar wat als de cel geladen wordt op 4.2 V? Daarvoor is de buck converter uitgevonden. Een switching mosfet, een spoel en een paar condensatoren en een regel IC. Die zijn heel efficiënt, er gaat weinig verloren, tot 98%. Neem even ideaal 100% aan. Als de spanning uit de buck converter 4.2 V is en het vermogen nog steeds 40 W dan is de stroomsterkte 9,5 A.

Die 9,5 A wil je niet door de USB kabel.

Overigens is dit totaal niet nieuw. Het is niet voor niets dat het distributie netwerk voor elektriciteit met hoogspanning werken. Precies hetzelfde, hoge spanning en lage stroomsterkte en bij de afnemer lage spanning (230 V is niet heel erg veel hoor) en hoge stroomsterkte.

Die buck converters zorgen er ook voor dat uit de 19 V laptap voeding 5 V, 3 V en 1,35 V en zo wordt gemaakt zonder dat je laptop loei heet wordt van de verliezen. Elke laad circuit in een telefoon werkt zo, ook degene die alleen maar 5 V gebruiken (want 5 V is ook nog te veel en bovendien kan het ook iets meer of minder zijn en het laden heeft een geregelde spanning nodig).

Je hoeft zeer zeker helemaal geen cellen in serie te schakelen om een lader met een hogere spanning te kunnen gebruiken. Dat slaat helemaal nergens op. Het laadcircuit in de telefoon moet het goed om kunnen zetten en kunnen communiceren met de lader want zonder dat levert een lader alleen 5 volt.
Wat bijzonder interessant is, is hoe 'zuinig' de software is. Bijvoorbeeld (data uit dit artikel):

Berekende accucapaciteit van OnePlus 8T na 30min laden= 4185mah
Berekende accucapaciteit van Apple Iphone SE 2020 na 30min laden=528mah

Browsetijd na 30min laden bij OnePlus 8T= 10uur18min (met4158mah)
Browsetijd na 30min laden bij Apple Iphone SE 2020= 3uur10min (met 528mah)

Weeg deze zaken eens tegen elkaar af, de Iphone zou in theorie met een 4000mah accu meer dan 20uur browsetijd hebben! Software is zo underrated...
Of je kijkt even hoe de iPhone 12 Pro Max scoort, die ligt wat specificaties betreft meer in lijn met de OP 8T en scoort een stuk minder in vergelijking met de iPhone SE 2020 terwijl die dezelfde software draait. Het verschil zal hem voornamelijk in de hardware zitten.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 22 juli 2024 14:37]

Berekende accucapaciteit van OnePlus 8T na 30min laden= 4185mah
Berekende accucapaciteit van Apple Iphone 12 Pro Max na 30min laden=1880mah

Browsetijd na 30min laden bij OnePlus 8T= 10uur18min (met4158mah)
Browsetijd na 30min laden bij Apple Iphone 12 Pro Max= 6uur37min (met 1880mah)

De OnePlus 8T browsed 55.7% langer met 122% meer accucapaciteit.

Een uurtje browsen met de Apple Iphone 12 Pro Max kost 284mah, waar de OnePlus 8T 403mah verbruikt.

[Reactie gewijzigd door sdevos13 op 22 juli 2024 14:37]

Een uurtje browsen met de Apple Iphone 12 Pro Max kost 284mah, waar de OnePlus 8T 403mah verbruikt.
Om de vergelijking compleet te maken: als je de resultaten van de Iphone SE 2020 extrapoleert dan verbruikt die circa 165mah voor een uurtje browsen wat aanzienlijk lager is dan wat de 12 Pro Max en de 8T verbruiken.

En nog een kanttekening wat betreft de vergelijking tussen de iPhone 12 Pro Max en de OP 8T: de iPhone heeft een hogere resolutie (~30% hoger) maar daar staat tegenover dat de 8T een 120Hz scherm heeft. Bij de grafiek staat niet welke refreshrate gebruikt is bij de browsertest maar in de review van de Samsung S20 reeks hier op tweakers is te zien dat een hoge refreshrate en/of resolutie een aardige impact op de accuduur hebben.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 22 juli 2024 14:37]

Browsetijd na 30min laden bij OnePlus 8T= 10uur18min (met4158mah)
Browsetijd na 30min laden bij Apple Iphone 12 Pro Max= 6uur37min (met 1880mah)

De OnePlus 8T browsed 55.7% langer met 222% meer accucapaciteit.
122% meer capaciteit. Maak het niet nog groter dan het is ;)
Terechte bedenking, echter denk ik dat software hier zéér weinig mee te maken heeft.

De Apple Iphone SE 2020:
- Scherm: 4,7 inch
- Resolutie van 1334 x 750 pixels bij 326 ppi

OnePlus 8T:
- Scherm: 6,55 inch
- Resolutie van 2400 x 1080 pixels 402 ppi

En dat zijn nog maar de eerste voor de hand liggende verschillen die binnen 5 seconden duidelijk zijn...

Dit is nog beter vast te stellen met de OnePlus Nord N10 en de OnePlus 8T. Die draaien dezelfde software (zelfde Android, zelfde browser) maar het aantal uren je kan browsen met de kleinere budget Nord is pakken meer voor hetzelfde aantal mAh.

[Reactie gewijzigd door DestroBan op 22 juli 2024 14:37]

Als het specifiek over browsen op deze twee telefoons gaat, zal ook het 120 Hz-paneel van de OnePlus wat meer lusten én eisen van de hardware dan een regulier 60 Hz-scherm zoals in de iPhone SE. Maargoed, je punt was al gemaakt :)
Helaas is de hardware ook compleet verschillend natuurlijk.
Een andere accu, processor, geheugen, en niet op zijn minst een ander scherm. De OnePlus heeft een scherm dat een stukkie groter is met een hogere resolutie. Niet alleen software dus.
60hz 4.7 inch 16:9 720p lcd scherm vs 120hz 6.55 inch 20:9 1080p+ oled scherm.

Oja.
Zo heeft Google in Android verplicht om in elk geval te werken met USB Power Delivery, dus elke laadstandaard moet daar compatibel mee zijn.
Dat klinkt natuurlijk goed. Maar hier n spreadsheet (hier gevonden) met hoe snel telefoons laden via USB Power Delivery.
Daar zie je dat sommige telefoons toch veel minder snel laden via PD, dan via de proprietary lader.
Ik weet niet hoor, maar mss denkt n fabrikant, 5V*3A=15W maakt deel uit van de PD standaard, dus als we dat maar ondersteunen is het al goed.
Nouja iets om in t achterhoofd te houden.

Al heb ik de indruk dat de meeste mensen hier dat niet interesseert, die willen de officiele lader, en dan ook "gratis" meegeleverd aub, want daarmee kan je steeds sneller laden.
Maar het lijkt mij wel vet als je gewoon zelf 1x een goeie lader naar wens kan uitkiezen, die alles (ook je toekomstige telefoons) kan laden. En dan kunnen de telefoons zelf goedkoper omdat ze daar geen lader bij leveren.
"Nee ze laten de lader gewoon weg voor meer winstmarge", er is genoeg concurrentie, waardoor je uiteindelijk n andere telefoon zou moeten kunnen kiezen die daardoor wel goedkoper wordt.
Althans dat lijkt mij logisch dat dat gebeurt, zou die trend van geen lader meeleveren doorzetten.
De batterijexpert uit Eindhoven die ik ken heet Peter Notten, niet Peter Otten. Kan het zijn dat zijn naam fout is weergegeven?
Heeft snelladen ook invloed op de levensduur van de batterij? Ik kan me voorstellen dat hierdoor een batterij wellicht langer of minder lang meegaat dan bij 'normaal' laden.
Snel laden slijt helaas sneller de batterij, waardoor de levensduur sneller achteruit gaat.
Linus heeft een leuke video erover gemaakt.
Jammer dat het niet in de artikel wordt gesproken.

https://youtu.be/AF2O4l1JprI

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Dutchredgaming op 22 juli 2024 14:37]

De conclusie was duidelijk: snelladen kan zonder schade op de lange termijn, maar dan moet de telefoon tijdig terugschakelen naar een normaal laadniveau.

Ja hoor, in de comments gelijk weer mensen die het beter weten dan iemand die er dagelijks mee bezig is. Prachtig.
Daarom vind ik het zo frapant om te zien hoe men hier op Tweakers ( en vast en zeker overige tech sites ) zo erop hamert dat het oh zo slecht is dat fabrikanten geen snelladers meer bij hun topmodellen ( S21 laatst ) meeleveren.
Snelladen staat bij mij rustig uit. Ik gebruik nog rustig de laders van mijn S6 of S8.
De levensduur van de accu van mijn foon staat voorop itt het 'snelladen'.
Idem. Ik laad mijn iPhone bewust op met de 5W lader van een aantal modellen geleden.
Ik gebruik uitsluitend de snellader wanneer ik weer op korte termijn voor langere tijd de deur uit ga.
Same ik gebruik nog de 700mAh lader van mijn Samsung Jet. Ik laad de telefoon toch 99% snachts op, dus dan maakt het niks uit hoe snel....

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 22 juli 2024 14:37]

Wat laat je de telefoon snachts doen?
hippe versie van SETI@home :)
Er zijn een aantal stokpaardjes binnen de tweakers mobile/telecom redactie:
1) 3.5 mm aansluiting
2) snel laden
3) vouwbare schermen
Ik ben ook 3.5 mm lover hoor...daar niet van.
Ben me al mentaal aan t voorbereiden dat ik dat ga moeten missen maar voor de rest houdt niets mij verder tegen om de S21 te halen.
Een SD slot lijkt vreemd genoeg alleen op laptops dan weer een probleem :?
Dat is de theorie. In de praktijk lijkt het mee te vallen. Ik heb de batterij van de iPhone X 3 jaar lang misbruikt met snelladers en dagelijks 2x in een autolader. en Na 3 jaar had de batterij nog een capaciteit van 96 procent.
Mwa, ben ik niet compleet met je eens. Ik laad mijn 1+ 6T uitsluitend via snelladen (wel tot 80%) en in de laatste 2 jaar ben ik slechts 16% achteruit gegaan in batterij capaciteit.

[Reactie gewijzigd door Miglow op 22 juli 2024 14:37]

omdat 'leuke' video's weinig bijdragen (behalve voor de irritante Linus)
Dit soort informatie is natuurlijk alleen een algemeen verhaal en zegt niks over specifieke batterijen.

De telefoon communiceert met de batterij. Als de batterij zegt dat hij vol is reageert de telefoon daar op. De batterij kan softwarematig dus zeggen dat hij vol is terwijl hij chemisch gezien ‘slechts’ 90% vol is. De telefoon ziet dat verschil niet.

De telefoonboeren kunnen op die manier er dus voor zorgen dat een een batterij of wat langer mee gaat qua gebruiksminuten per lading of qua levensduur in aantal ladingen.

In de praktijk zal een telefoonboer neigen naar het maximale aantal gebruiksminuten, want daar kijken alle nieuwsmakers/review sites naar. Maar een telefoonboer wil ook niet de naam krijgen dat de batterijen altijd na driekwartjaar op 80% zitten (gechargeerd natuurlijk)
Gaat snelladen ten koste van de capaciteit op lange termijn. "Dat hangt sterk af van het ladingstoestandbereik", zegt Otten. Hij schreef enige tijd geleden daar een paper over. De conclusie was duidelijk: snelladen kan zonder schade op de lange termijn, maar dan moet de telefoon tijdig terugschakelen naar een normaal laadniveau.

Pagina 3
Doe geen moeite. Een kleine groep hier op Tweakers heeft snelladen tot des duivels verklaard. Die veroordelen zichzelf liever tot langzaam laden, want je zou na drie jaar toch een 5% accu kwijt kunnen zijn.
Is dat slecht voor de accu op de lange termijn?
De vraag word wel gestelt in het artikel, maar helaas word er niet echt op ingegaan. Had daar wel meer over willen horen. Ik gebruik namelijk de AccuBattery app en probeer mijn telefoon enkel van 20 tot 80% te laden zodat de batterij het langste mee gaat (levensduur bedoel ik dan). Snelladen gebruik ik momenteel enkel wanneer ik echt ff snel stroom nodig heb, juist omdat ik bang ben dat mijn accu anders onnodig slijt. Maar indien dit niet het geval is, dan hoor ik dat natuurlijk graag :)
Tijd moet het nog bewijzen, maar elke keer dat je laad, gaat je accu er ook op achteruit.

Ik laad zelf niet/nauwelijks tussendoor op, maar eigenlijk alleen 's nachts. Aangezien ik nog telefoons van 10 jaar in huis heb die nog werken, kan ik me voorstellen dat het niet zo'n slechte gewoonte is (op eventueel brandgevaar na dan).
Die had ik ook, maar afgelopen week opende ik de bak waar ze in lagen... 3 ervan was de accu ineens 3x zo dik, bij 2 was de achterkant eraf gesprongen bij 1 was het glas gebarsten.

Die heb ik maar ingeleverd, durfde niet meer te kijken of ze nog aan konden...
Die zou ik inderdaad ook niet meer gebruiken. Het is wel jammer dat accu's ook na verloop van tijd gewoon defect gaan. Dat heb ik hier gelukkig nog niet meegemaakt.
Ik gebruik die app ook, maar lees wel her en der dat de readings niet betrouwbaar zijn en met een korrel zout dienen te worden genomen.

De accu van mijn OP6 van dik 2,5 jaar oud zou nog 'slechts' 78% van zijn capaciteit hebben.
En dat is na 2,5 jaar snelladen. Niet slecht toch? Ik haal nog steeds makkelijk het einde van de dag.

Voor mij duidelijk genoeg: Het is allemaal veel minder dramatisch dan het vaak lijkt als snelladen of 's nachts laden worden besproken.
Lijkt mij wel, vooral doordat de accu warmer wordt. Dit kan op lange termijn toch niet goed gaan? Of is het zo dat ze het prima vinden dat een accu slechts 2 jaar nog goed meegaat?

Aan de andere kant, als fabrikanten stoppen met het leveren van (snel)laders en je daarvoor naar de Action moet, dan is het ook snel afgelopen met snelladen incl. de niet-compatible kabels. Vooral met dit soort nieuwsartikelen in het geheugen, is het niet handig om producten straks niet meer te voorzien van een betrouwbare accu + kabel.
Heb je het artikel überhaupt gelezen...?

Ik citeer:

Dan de andere vraag: gaat snelladen ten koste van de capaciteit op lange termijn. "Dat hangt sterk af van het ladingstoestandbereik", zegt Otten. Hij schreef enige tijd geleden daar een paper over. De conclusie was duidelijk: snelladen kan zonder schade op de lange termijn, maar dan moet de telefoon tijdig terugschakelen naar een normaal laadniveau.
Dit zie ik ook als grootste risico.
Tesla zelf zegt ook dat constant aan een snelader zitten niet gezond is en bouwt beperkingen in voor zij die het zeer vaak doen.
"According Tesla engineers once vehicle has been DC fast charged over a specified amount, the battery management system restricts DC charging to prevent degradation of the battery pack. According Tesla engineers, this vehicle has seen significant DC fast charging and is now has permanently restricted DC charging speeds. Important to note, supercharging will always still be available to the vehicle and the battery pack has not yet experienced significant degradation due to the amount of DC fast charging performed on the pack up until this point in time. Vehicle is operating as designed."
https://insideevs.com/new...ntly-reduced-charge-rate/
Natuurlijk de batterijen van een wagen dienen een stuk langer mee te gaan als de batterij van een smartphone. Ik kan me dus perfect inbeelden dat de fabrikant van een smartphone tevreden zal zijn als er weinig degradatie is na 3 jaar. De vraag is natuurlijk, ben jij daarmee tevreden?
Mijn smartphone gaat inmiddels zijn vierde jaar in en ik hoop hem finaal 5 jaar te kunnen gebruiken. Toen ik hem kocht kon die 3 dagen meegaan, vandaag nog steeds een ruime 2 dagen. Ik laad altijd op zodat hij tussen de 20 en 80% zit en met een zeer trage lader. Dat stoort mij eigenlijk weinig, gewoon om de 2 dagen 90 minutes aan de stekker.
Zoals je misschien wel kan afleiden, een hevige gebruiker van mijn smartphone ben ik niet en ik op zich heb ik geen schrik om het huis te verlaten met maar 30% van mijn batterij.

Dit is ook een interessante:
https://batteryuniversity...g_lithium_based_batteries
Zeker wel ja. Als je wil dat je accu lang mee gaat, moet je drie dingen doen (buiten de dingen die je al doet, zoals em niet tegen de muur gooien enzo :))

1. Altijd langzaam opladen als het kan (met een watt of 5-10)
2. Nooit verder opladen dan ~90%
3. Nooit dieper ontladen dan ~25%

2 en 3 verschillen per accu, en blijft gokwerk, en de meningen zijn er ook over verdeeld.
Voor 2 zijn apps, maar die vereisen root. Ik geloof niet dat er telefoons zijn met deze feature ingebouwd.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 14:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.