Wat onderscheidt een high-end smartphone nog van een minder exclusief geprijsd model? De laatste jaren is het middenklassesegment steeds meer in opkomst. Voor een bedrag tussen de 250 en 600 euro haal je een zeer behoorlijke smartphone in huis, voorzien van een snelle soc, amoledscherm, 5G-verbinding en de meest recente software. Op één punt moet je dan toch iets toegeven: de camera. Bij de steeds astronomischere bedragen waarvoor de allerbeste smartphones in de winkels liggen, is er budget om ook op dat vlak all-out te gaan. Dat gaat van sensoren met tientallen tot honderden megapixels en periscopische telecamera’s met enorm veel ‘zoom’, tot mogelijkheden als 8k- of hdr-video-opname en inventieve snufjes als een 3d-time-of-flight-camera.
Nu de Apple iPhone 12-serie geheel en al in de winkels ligt, hebben alle fabrikanten hun meest high-end toestel voor dit jaar gepresenteerd. Tijd dus om de balans op te maken. We hebben zes van de allerbeste en duurste toestellen uit onze smartphonekast gehaald en zijn op pad gegaan om tot een goede vergelijking te komen. Welke fabrikant maakt de allerbeste camerasmartphone van 2020?
Testveld: zes topmodellen, maar lang niet altijd even duur
We moesten harde keuzes maken in de selectie voor ons testveld van zes, dat uiteindelijk bestaat uit toestellen van Apple, Google, Huawei, OnePlus, Samsung en Sony. Van iedere fabrikant nemen we het meest luxe model uit de line-up mee. Bij Huawei en Samsung is die keuze niet eenduidig, omdat ze twee series in het high-end segment hebben: de P- en Mate-series bij Huawei, de Galaxy S- en Galaxy Note-series bij Samsung. Huawei maakte het ons makkelijk doordat het meest high-end Mate-toestel van dit moment, de Mate 40 Pro+, vooralsnog niet in Nederland wordt uitgebracht. We kozen dus voor de P40 Pro+ van begin dit jaar. Bij Samsung selecteerden we de Galaxy Note20 Ultra, die in de meeste opzichten net wat betere hardware en beeldverwerking heeft dan de S20 Ultra.
Hoewel alle geteste toestellen de beste zijn van een bepaalde fabrikant, lopen de prijzen nogal uiteen. De Google Pixel 5 is met een gemiddeld prijskaartje van 739 euro het goedkoopst. De officiële adviesprijs is zelfs nog 100 euro lager, maar het toestel is niet officieel in Nederland verkrijgbaar zodat je afhankelijk bent van import. Ook de OnePlus 8 Pro en Sony Xperia 1 II kosten met respectievelijk 836 en 980 euro minder dan 1000 euro. Datzelfde geldt op één euro na voor de Huawei P40 Pro+, mits je hem direct bij de fabrikant bestelt. Elders is dit toestel nog steeds duurder en betaal je gemiddeld zo’n 1250 euro. De Samsung Galaxy Note20 Ultra en Apple iPhone 12 Pro Max kosten ongeveer net zo veel. Die laatste smartphone is echter het nieuwst en hij is ook niet goedkoper te vinden, zodat je daar in de praktijk het meest voor betaalt.
Hardware en specificaties
Bij de specificaties van de telefoons in het testveld valt op dat de meeste fabrikanten hebben gekozen voor drie camera’s aan de achterkant en één aan de voorzijde. Ook bij veel goedkopere toestellen tref je tegenwoordig vaker drie camera’s aan de achterzijde, maar meestal is dat een beetje boerenbedrog: bij veel betaalbare smartphones kun je maar met twee camera’s daadwerkelijk foto’s maken, de rest is voor het toevoegen van effecten. Bij de meeste smartphones in dit artikel worden alle camera’s wel echt gebruikt voor het maken van foto's. Naast de primaire camera beschikt het gros van het testveld over een ultragroothoekcamera en een telecamera voor ‘in- en uitzoomen’. Enkel de Pixel 5 moet het zonder telecamera stellen. De P40 Pro+ heeft daarentegen twee telecamera’s, en de OnePlus 8 Pro nog een extra ‘kleurfiltercamera’.
Smartphone
Apple iPhone 12 Pro Max
Google Pixel 5
Huawei P40 Pro+
OnePlus 8 Pro
Samsung Galaxy Note20 Ultra
Sony Xperia 1 II
Aantal camera's achterzijde
3 + lidar dtof
2
4 + itof
4
3
3 + itof
Configuratie
Ultragroothoek, primair, tele
Ultragroothoek, primair
Ultragroothoek, primair, tele, tele
Ultragroothoek, primair, tele, kleurfilter
Ultragroothoek, primair, tele
Ultragroothoek, primair, tele
Brandpuntsafstanden (35mm-eq.)
13mm, 26mm, 65mm
17mm, 27mm
18mm, 23mm, 80mm, 240mm
14mm, 25mm, 75mm
13mm, 26mm, 123mm
16mm, 24mm, 70mm
Als je de specificaties van het testveld naast elkaar zet, vallen de verschillen in sensorgrootte en aantallen megapixels van de gebruikte sensoren op. De iPhone 12 Pro Max, Pixel 5 en Xperia 1 II hebben nog steeds een 12MP-hoofdcamera, terwijl OnePlus, Huawei en Samsung inzetten op niet minder dan 48, 50 en 108 megapixels. Meer megapixels leidt natuurlijk niet automatisch tot betere foto’s. Potentieel voordeel van een sensor met meer megapixels is wel dat hij vaak een stuk groter is en dus per saldo meer licht kan opvangen. Daar staat echter tegenover dat iedere afzonderlijke pixel juist kleiner is, met 0,8 tot 1,22 micron in deze test, waar de modellen met ‘slechts’ 12MP pixels van 1,4 tot 1,8 micron bieden.
Primaire camera
Apple iPhone 12 Pro Max
Google Pixel 5
Huawei P40 Pro+
OnePlus 8 Pro
Samsung Galaxy Note20 Ultra
Sony Xperia 1 II
Sensorresolutie
12MP
12MP
50MP
48MP
108MP
12MP
Pixelgrootte
1,7µm
1,4µm
1,22µm
1,12µm
0,8µm
1,8µm
Sensorgrootte (geschat)
34mm²
23mm²
72mm²
60mm²
69mm²
43mm²
Kleurenfilter
Bayer
Bayer
Ryyb
Bayer
Bayer
Bayer
Pixel binning
1x1
1x1
2x2
2x2
3x3
1x1
Diafragma lens
f/1.6
f/1.7
f/1.9
f/1.8
f/1.8
f/1.7
Ois
Ja (ibis)
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Soort autofocus
Dpaf+lidar
Dpaf
Omnidirectionele pdaf
Omnidirectionele pdaf
Pdaf+laser
Pdaf+itof
De Pixel 5 heeft van dit testveld de kleinste sensor, gevolgd door de iPhone 12 Pro Max en Sony Xperia 1 II. Het model van Huawei heeft nipt de grootste sensor, gevolgd door de Galaxy Note20 Ultra. Die twee sensoren hebben een oppervlak rond de 70 mm², wat liefst drie keer groter is dan het exemplaar van de Pixel 5 (23 mm²). Ook de grootste smartphonesensoren van dit moment zijn uiteraard nog steeds veel kleiner dan die in een ‘echte’ systeem- of spiegelreflexcamera. De APS-C-sensor die je daarin vaak vindt, meet bijna 400 mm².
Het sensorformaat van alle testdeelnemers op schaal naast elkaar. De Huawei P40 Pro+ heeft één van de grootste camerasensoren die ooit in een smartphone werd toegepast.
Voordeel van ‘meer kleinere’ pixels ten opzichte van ‘minder grotere’ is dat zo gebruik kan worden gemaakt van een techniek genaamd pixel binning, waarbij informatie van meerdere sensorgebiedjes wordt gecombineerd tot één pixel in de uiteindelijke foto. De OnePlus 8 Pro en P40 Pro+ combineren standaard de informatie van vier pixels, de Note20 Ultra zelfs van negen pixels. Daar is op hardwareniveau al op gerekend: het kleurfilter is zodanig opgedeeld dat vier of negen pixels dezelfde kleur licht opvangen. Bij OnePlus en Samsung is dat een standaard Bayer-filter, met steeds twee groene gedeelten tussen één rood en blauw deel (rggb), net als bij de drie smartphones met 12-megapixelsensor. Huawei kiest daarentegen voor een ryyb-kleurfilter, waarbij de groene gebiedjes zijn vervangen door gele (met de y van yellow). Omdat gele filters meer licht doorlaten dan groene filters, verhoogt dat de lichtgevoeligheid verder.
Quad-bayer- (links) versus regulier kleurenfilter
'Kleurfiltercamera' met onbedoelde bijwerking
De OnePlus 8 Pro heeft als enige een speciale ‘kleurfiltercamera’ die in slechts één cameramodus wordt gebruikt om een surreëel kleureffect aan foto’s toe te voegen. Gebruikers ontdekten al snel na de introductie hiervan dat het cameraatje ook door dunne materialen - en daarmee ook door kleding - heen kon kijken. OnePlus heeft inmiddels updates uitgebracht om dat te voorkomen, maar daardoor heeft het bijzondere kleurfilter van deze camera nu nog minder effect.
Pixel binning levert meer detail en minder ruis op en verbetert potentieel het dynamische bereik: het verschil tussen de donkerste en de lichtste delen die kunnen worden vastgelegd. Voor image stacking (het over elkaar leggen van beelden voor hdr-fotografie, voor scènes met een heel groot contrast) kan het toestel de sensor bovendien opsplitsen in meerdere groepen pixels die tegelijk een andere belichting krijgen, waar normaal gesproken snel na elkaar meerdere foto’s worden genomen. Hoewel de toestellen van OnePlus, Huawei en Samsung je in staat stellen foto's te maken met 48, 50 of 108 megapixel, is het eigenlijk raadzaam om dat niet te doen. De indeling van het kleurfilter met meerdere gelijk gekleurde pixels naast elkaar verhindert dat op de 'originele' sensorresolutie veel meer detail wordt verzameld. Bovendien neemt ruis in onze ervaring sterk toe en wordt het dynamische bereik juist minder groot, waarbij je ook de toename in bestandsgrootte niet moet uitvlakken.
Ultragroothoek- en telecamera
Alle zes de toestellen hebben een aparte ultragroothoekcamera aan boord. Die van Samsung heeft de grootste beeldhoek, gevolgd door die van Apple en OnePlus. Google en vooral Huawei kiezen juist voor een ultragroothoekcamera met een relatief beperkte hoek. Opvallend aan de camera van de P40 Pro+ is dat de fabrikant kiest voor een 3:2-sensor, waar de sensoren van alle andere camera’s (inclusief hoofd- en telecamera’s op andere modellen) een 4:3-verhouding hebben. Evengoed zie je in de breedte duidelijk minder dan bij de concurrentie. OnePlus en Huawei kiezen voor een sensor met een hoge resolutie en pixel binning, net als bij de hoofdcamera. Bij de OnePlus 8 Pro gaat het om dezelfde sensor die goedkopere toestellen als primaire sensor gebruiken, dus dat belooft wel wat voor de beeldkwaliteit.
Ultragroothoek- camera
Apple iPhone 12 Pro Max
Google Pixel 5
Huawei P40 Pro+
OnePlus 8 Pro
Samsung Galaxy Note20 Ultra
Sony Xperia 1 II
Sensorresolutie
12MP
12MP
40MP
48MP
12MP
12MP
Pixelgrootte
n.b.
1,0µm
n.b.
0,8µm
1,0µm
n.b.
Kleurenfilter
Bayer
Bayer
Bayer
Bayer
Bayer
Bayer
Pixel binning
1x1
1x1
2x2
2x2
1x1
1x1
Diafragma lens
f/2.4
f/2.2
f/1.8
f/2.2
f/2.2
f/2.2
Ois
-
-
-
-
-
-
Soort autofocus
-
-
Pdaf
Pdaf
-
Pdaf+itof
Met behulp van de aparte telecamera van vijf van de zes toestellen kun je ook een stukje ‘inzoomen’ zonder dat er een pixelbrij ontstaat. Van echte ‘zoom’ is uiteraard geen sprake: alle lenzen hebben een vaste brandpuntsafstand. Andere vergrotingsfactoren moeten daarmee met wisselend succes door het toestel worden berekend. De telecamera van Apple geeft met 65mm (2,5x) de minste vergroting. Sony, OnePlus en Huawei bouwen een 3x-telecamera in met een brandpuntsafstand van respectievelijk 70mm, 75mm en 80mm. De tweede telecamera van de P40 Pro+ heeft een ‘periscopische’ lens die door zijn zijwaartse plaatsing in het toestel nog meer vergroting mogelijk maakt. De 10x-telecamera zou een beeldhoek van liefst 240mm hebben, waarbij Huawei standaard zelfs tot 270mm cropt. De Note20 Ultra heeft ook zo’n lens, maar dan met 5x zoom (123mm).
Telecamera(s)
Apple iPhone 12 Pro Max
Huawei P40 Pro+ (3x)
Huawei P40 Pro+ (10x)
OnePlus 8 Pro
Samsung Galaxy Note20 Ultra
Sony Xperia 1 II
Sensorresolutie
12MP
8MP
8MP
8MP
12MP
12MP
Pixelgrootte
1,0µm
n.b.
n.b.
1,0µm
1.0µm
1,0µm
Kleurenfilter
Bayer
Bayer
Bayer
Bayer
Bayer
Bayer
Pixel binning
1x1
1x1
1x1
1x1
1x1
1x1
Diafragma lens
f/2.2
f/2.4
f/4.4
f/2.4
f/3.0
f/2.4
Ois
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Soort autofocus
Pdaf+lidar
Pdaf
Pdaf
Pdaf
Pdaf
Pdaf+itof
Beter 'inzoomen' dankzij image stacking
De Google Pixel 5 heeft geen losse telecamera, maar maakt gebruik van een techniek genaamd ‘Super Res Zoom’ om zonder telecamera toch relatief scherpe ‘ingezoomde’ foto’s te kunnen maken. Net als bij een hdr-foto worden een paar opnamen gemaakt (image stacking). Cruciaal is dat de camera voor iedere opname een heel klein stukje beweegt (hetzij door de gebruiker, hetzij door de ingebouwde beeldstabilisatie) zodat iedere sensorpixel steeds een iets ander stuk van de scène bestrijkt. Door de foto’s vervolgens slim te combineren, ontstaat een foto met meer details en minder ruis. Huawei maakt bij de P40 Pro+ overigens gebruik van dezelfde technieken; niet alleen om beter in te zoomen, maar ook om de resolutie van normale opnamen verder te verbeteren in de ’50MP AI Ultra Clarity’-modus.
Zoals je in de beide tabellen hierboven kunt zien, zijn de sensoren van de ultragroothoekcamera en telecamera(s) over het algemeen kleiner dan die van de hoofdcamera. Tevens zijn de lenzen vaak minder lichtsterk en, bij de ultragroothoekcamera, niet altijd voorzien van variabele focus: enkel de P40 Pro+, OnePlus 8 Pro en Xperia 1 II hebben dat wel. Tot slot moet de ultragroothoekcamera het in ieder geval stellen zonder optische beeldstabilisatie. Je kunt dus op voorhand niet dezelfde beeldkwaliteit verwachten van deze extra camera's.
De juiste focus
Alle toestellen in dit artikel maken gebruik van een vorm van fasedetectie-autofocus (phase detection autofocus, pdaf) om geautomatiseerd te kunnen scherpstellen, tenminste met de hoofd- en telecamera. Voor de ultragroothoek- of frontcamera wordt soms enkel gebruikgemaakt van contrastdetectie, waarbij drie van de zes modellen überhaupt geen variabele focus hebben op deze camera. Bij contrastdetectie doorloopt het apparaat alle focusstappen en gaat hij terug naar het punt waarop het contrast in het beeld het hoogst is. Groot nadeel daarvan is dat het focussen erg lang duurt. Pdaf werkt sneller: het binnenkomende licht wordt als het ware ‘opgesplitst’ en vergeleken in paren, bijvoorbeeld links en rechts. Door de fase van de twee lichtstralen te vergelijken, kan razendsnel het juiste focuspunt worden bepaald. Dat gebeurt via speciale focuspunten die in tweeën op de sensor zijn aangebracht. Hoe meer van die punten, op hoe meer plekken snel kan worden scherpgesteld en hoe sneller het focussen kan verlopen.
De werking van pdaf (bron: Canon)
Tegenwoordig zijn er sensoren waar bij iedere beeldpixel ook een fasedetectie-pixel is aangebracht: dual pixel pdaf (dpaf). Behalve de Samsung Galaxy Note20 Ultra hebben alle toestellen in dit testveld dit. De Huawei P40 Pro+ en OnePlus 8 Pro zijn bovendien voorzien van omnidirectionele pdaf, de nieuwste evolutie van fasedetectie-autofocus die sinds dit jaar op smartphones is te vinden. Bij ‘standaard’ dpaf-sensoren zijn focuspixels enkel in één richting gepaard, waardoor de camera bijvoorbeeld minder goed scherpstelt wanneer er horizontaal heel weinig contrast in de scène zit. Met omnidirectionele pdaf zijn focuspixels bij iedere beeldpixel verder opgesplitst, zodat in iedere richting en op ieder punt van de sensor snel kan worden scherpgesteld. Daar merk je niet altijd iets van; ook de toestellen met ‘gewone’ dpaf in deze test stellen in de praktijk zeer snel scherp.
Pdaf versus dual pixel pdaf (bron: Samsung)
Wordt het erg donker, dan werkt fasedetectie-autofocus niet meer goed. In dat geval moet het toestel terugvallen op contrastdetectie, tenzij er een andere methode aanwezig is: laserautofocus of een time-of-flight-sensor (zie hieronder). Over de laatste beschikken drie toestellen, terwijl de Note20 Ultra laserautofocus heeft om de tragere pdaf-autofocus op de sensor bij te staan. Met tof of laser kan de afstand tot objecten worden gemeten en de focus zodoende worden bepaald. Doordat het toestel zijn eigen licht uitstraalt werkt dat juist beter wanneer het donker is. Middels een tof-sensor kan een dieptekaart worden gemaakt van de hele omgeving, terwijl laserautofocus de afstand op slechts één punt meet, over het algemeen in het midden van het camerabeeld. Je ziet bij de Galaxy Note20 Ultra bijvoorbeeld dat de focus weliswaar snel werkt in het midden, maar dat het toestel meer moeite heeft om goed scherp te stellen wanneer het onderwerp zich in een hoek bevindt.
Tof: een toffe feature?
Het 'Face ID'-systeem op recente iPhones gebruikt een time of flight-camera voor 3d-gezichtsherkenning
Drie toestellen in deze test zijn voorzien van één of meerdere zogenoemde time-of-flight sensoren (tof), die worden gebruikt voor het bepalen van diepte in het beeld of voor autofocus. De Xperia 1 II heeft er enkel een aan de achterkant, de iPhone 12 Pro Max en P40 Pro+ hebben er een aan beide kanten. Bij de iPhone dient de tof-camera ook voor het 'Face ID'-systeem dat sinds enkele jaren op de toestellen is te vinden. De diepte-informatie kan ook worden gebruikt binnen AR-apps, maar in de camera-app is de portretstand met kunstmatige bokeh de meest geziene toepassing. Zonder tof-sensor moet die scheiding worden berekend aan de hand van informatie van andere camera’s, of middels AI-technieken.
Tof-sensoren zijn er in twee smaken: indirect time of flight (itof) en direct time of flight (dtof). De meeste toestellen hebben de eerste variant aan boord. Het toestel straalt een raster van duizenden (onzichtbare) puntjes uit, waarna een speciaal cameraatje registreert hoe de omgeving de structuur van het patroon verstoort. Dat gebeurt bij een itof-sensor door te kijken naar de faseverschuiving van het signaal. Hoe verder het puntje landt, hoe groter de faseverschuiving van het uitgestraalde licht op die plek. De Apple iPhone 12 Pro Max is de allereerste smartphone met een dtof-sensor: een light detection and ranging-scanner (lidar). Hierbij wordt niet de faseverschuiving van de lichtstraal, maar de tijd gemeten die het kost voordat het uitgestraalde licht op de sensor weerkaatst. Daarvoor worden periodiek bliksemsnelle lichtpulsen uitgestuurd. Zo’n systeem is lastiger te fabriceren door de precisie die nodig is om het te laten werken, maar het meet afstanden potentieel accurater en is bovendien beter bruikbaar over langere afstanden. ‘Accurater’ wil overigens niet (noodzakelijk) zeggen dat de resolutie van de dieptekaart hoger is dan bij toepassing van een itof-sensor, reden waarom ook de iPhone 12 Pro Max bij portretfotografie nog vaak genoeg kleine foutjes maakt in voor- en achtergrond.
Interface en bediening
Van alle camera-apps op deze zes toestellen zijn de exemplaren op de Samsung Galaxy Note20 Ultra en de Huawei P40 Pro+ het uitgebreidst. Zo hebben ze een groot aantal camera-modi, waaronder ingebouwde AR-effecten, objectherkenning, time-lapse en super-slowmotion. Samsung heeft een speciale ‘voedsel’-stand en mogelijkheden om de camera met een zwaai van de S-pen te bedienen. Huawei beschikt over relatief unieke standen als ‘Onderwater’ en ‘Dual View’ (met twee camera’s tegelijk fotograferen). Beide toestellen hebben niet alleen een pro-modus voor foto’s, maar ook voor video-opnames. Die van Samsung heeft een behoorlijke omissie: je kunt hem enkel met de hoofdcamera gebruiken.
Camera-apps van Apple, Google en Huawei
Onbegrijpelijk bij de app van Huawei is dat uitgerekend het ‘inzoomen’ bij het toestel met de twee telecamera’s niet handig verloopt. De selector met de lenzen zit in landschapsmodus niet rechts, zoals bij alle andere toestellen, maar onderaan het previewbeeld, zodat je er met je duim niet gemakkelijk bij kunt. Fotograferen gaat met de P40 Pro+ over het algemeen lekker snel, al moet je na een paar foto’s altijd even een paar seconden wachten tot de buffer leeg is. De Note20 Ultra is helaas in alle opzichten wat traag, waarbij met name de iets grotere sluitervertraging en minder goede autofocus opvalt. Ten opzichte van de S20 Ultra is de autofocus hier overigens wel een stuk beter.
Sony: Photo Pro en Cinema Pro
Sony levert naast de standaard-app ook de uitgebreide Photo Pro- en Cinema Pro-apps mee. De eerste heeft een interface die doet denken aan die van de Alpha-systeemcamera’s van het bedrijf, met dezelfde vormgeving van de menu's, de pasm-selector die je van losse camera's kent en lekker uitgebreide configuratie-opties. Er ontbreekt echter ook iets: een virtuele sluiterknop. Je moet dus altijd het fysieke exemplaar gebruiken.
Cinema Pro geeft toegang tot een uitgebreide interface voor video-opnames, waarbij je uit verschillende ‘looks’ (gammacurves) kunt kiezen die het materiaal een professionele uitstraling geven. Je kunt ook focus pulls instellen, waarbij de camera over tijd automatisch de focus wijzigt. Je bent in deze app wel gebonden aan een 21:9-beeldverhouding en hdr-opname, en dat is niet altijd fijn.
Sony’s standaard camera-app is niet zo uitgebreid als die van Huawei en Samsung, maar dat komt omdat alle extraatjes zijn verpakt in extra apps. Zelfs verschillende cameramodi als portret en panorama zijn stiekem aparte apps. Dat brengt als nadeel met zich mee dat je het toestel daarvoor altijd eerst moet ontgrendelen, hoewel 'Photo Pro' en slowmotion-video om een of andere reden wel bruikbaar blijven. De extra modi vind je niet in een carrousel onder het previewbeeld, maar in een uitklapmenu. Zo maakt Sony wel meer eigenzinnige ontwerpkeuzes. Het inzoomen verloopt bijvoorbeeld per camera, waar de andere modellen automatisch de juiste camera selecteren voor een bepaalde beeldhoek/vergrotingsfactor. Wisselen tussen de camera’s gaat gepaard met een duidelijke vertraging. Foto’s maken gaat wel snel, al leiden hdr-opnamen tot meer sluitervertraging dan bij sommige andere modellen. Tevens is de kwaliteit van het previewbeeld teleurstellend: voor video’s kartelig en zeker ’s nachts erg donker, zodat het moeilijk wordt de kadrering te bepalen. Uniek aan de bediening van de Xperia 1 II is tot slot dat er een fysieke dualstage-sluiterknop aanwezig is. Wij gebruikten in de praktijk echter liever de on-screen virtuele knop, omdat je het toestel daarbij beter kunt stilhouden. Bij een systeemcamera of spiegelreflex heb je dat probleem niet, omdat die veel zwaarder zijn.
De app van OnePlus heeft niet zoveel opties als die van de eerste twee merken. De app is vrij minimalistisch vormgegeven, met de bekende indeling met een carrousel onder het previewbeeld, drie knoppen voor de verschillende camera’s en extra opties links of boven. Het ‘bloemetje’ wisselt naar de speciale macrostand, terwijl je verstopt tussen de andere kleurfilters de kleurfiltercamera kunt inschakelen. De Pro-modus is erg compleet, met onder meer een histogram, wat verder alleen de apps van Sony hebben. Qua snelheid scoort de app van de OnePlus-toestellen een ruime voldoende: we hebben geen storende sluitervertraging of problemen met focussen ervaren.Net als de concurrentie heeft ook OnePlus een nachtmodus, al zijn het er bij dit toestel eigenlijk twee-in-één. Als je in de instellingen de speciale Nightscape-stand hebt geactiveerd, kan het toestel belichtingstijden tot een halve minuut gebruiken, voor extra goede nachtfoto's. Probleem is alleen dat het toestel vanuit de normale nachtmodus op schijnbaar willekeurige momenten overschakelt naar deze stand, waarbij uit de hand schieten onbruikbare resultaten oplevert.
Apple en Google leveren standaard de minst uitgebreide camera-apps met hun toestellen mee. Er is bijvoorbeeld überhaupt geen Pro-modus aanwezig bij beide toestellen, hoewel je bij Apple wel een aantal instellingen kunt aanpassen vanuit het hoofdscherm. Daartoe behoort bij de iPhone 12 Pro Max sinds iOS 14.3 ook de mogelijkheid om raw fotografie aan te zetten, waarover je verderop in dit artikel meer leest. Onhandig is dat je voor sommige opties die je misschien vaker wilt gebruiken - bijvoorbeeld die om hdr-video aan of uit te zetten - nog steeds een omweg moet maken naar het instellingenmenu. De app van Apple bevat misschien niet veel functies, hij is wel erg prettig in het gebruik. Zo geeft het previewbeeld de beste indruk van het eindresultaat van alle toestellen in de test. De camera werkt bovendien razendsnel, met de minste sluitervertraging, snelle autofocus en weinig pauzes bij het bewegen door de app. Fraai is ook het haast 'naadloze' wisselen van lens. Daarbij zie je in het previewvenster wat zich buiten het kader van de primaire sensor afspeelt.
Camera-apps van OnePlus, Samsung en Sony (standaard-app)
Ook de Pixel 5 schiet snel foto’s, maar daarbij duurt het wel een paar seconden voordat het eindresultaat in de galerij belandt. De soc van deze smartphone is immers wat trager dan die van de concurrentie. Tevens duurt het maken van hdr-opnamen of ingezoomde foto’s net wat langer door de softwaretrucs die daarvoor worden gebruikt (zie verderop in deze review). Aan de redelijk belabberde kwaliteit van het previewbeeld ’s nachts zie je af dat Google dit toestel van een kleine sensor heeft voorzien, al is de helderheid goed genoeg om te zien wat je in beeld brengt. Uniek aan de app van Google is dat je met het toestel niet alleen panoramafoto's kunt maken, maar ook de hele omgeving kunt vastleggen in een 360-gradenfoto. Dat werkt best aardig als objecten niet te dichtbij staan, al treden binnenshuis onherroepelijk wat beeldfouten op. Daarbij duurt het een poosje voordat de foto is berekend, net zoals bij gewone foto's.
Primaire camera: foto's overdag
Voor de praktijktest hebben we alle toestellen geüpdatet naar de meest recente softwareversie op het moment dat dit artikel werd geproduceerd, eind november. Voor het onderdeel 'raw fotografie' hebben we de software op de iPhone 12 Pro Max opnieuw geüpdatet toen iOS 14.3 medio december uitkwam. Vóór die versie kon het toestel immers geen raw foto's maken met de standaard camera-app.
We hebben elke scène met ieder toestel vanuit hetzelfde oogpunt en zo kort mogelijk na elkaar gefotografeerd, waarbij alle instellingen op de standaardwaarden zijn gelaten en het toestel ook zelf de focus en belichting heeft gekozen. Voor nachtfotografie schakelen we waar mogelijk over naar de nachtmodus, terwijl we voor panorama's, selfies, portretten en macrofoto's uiteraard ook de meest geschikte camerastanden kiezen. De getoonde voorbeeldfoto's zijn - tenzij anders vermeld - niet nabewerkt. We beoordelen de foto’s op verschillende aspecten, zoals kleurweergave, witbalans, dynamische bereik, detailweergave en ruis.
In onderstaande galerijen staan de toestellen telkens op alfabetische volgorde. Dat wil zeggen: eerst de Apple iPhone 12 Pro Max, vervolgens de Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note 20 Ultra en Sony Xperia 1 II. De getoonde EXIF-data vertelt je meer over de gekozen sluitertijd en ISO-waarde. Tevens zie je de toestelbenaming die fabrikanten zelf geven. Bij Apple en Google is dat dezelfde naam als die het toestel ook in de winkels heeft, maar Huawei, OnePlus, Samsung en Sony vullen daar het (interne) typenummer in van de fabrikant.
Testresultaten
Bij het fotograferen met de primaire camera valt allereerst op dat alle fabrikanten kiezen voor een iets andere beeldhoek. De Google Pixel 5 is met een brandpuntsafstand van 27mm het meest ‘ingezoomd’, gevolgd door de toestellen van Apple en Samsung met 26mm. OnePlus, Sony en Huawei kiezen respectievelijk voor 25mm, 24mm en 23mm. Met de laatste is iets opvallends aan de hand: standaard, op 1x vergroting in de camera-app, komen er afbeeldingen uitrollen met een beeldhoek van 27mm. Wanneer je ‘uitzoomt’ in de app, ligt het omschakelpunt naar de ultrawide pas voorbij 0,8x. Je moet dus deze instelling gebruiken om de volledige 50MP-sensor te benutten. Omdat Huawei standaard kiest voor 27mm, hebben we besloten de meeste foto’s met het toestel in deze stand te nemen.
Ondanks het feit dat de Huawei standaard gebruikmaakt van interpolatie voor een foto met de primaire camera, behoort de weergave van fijne details in foto’s van de P40 Pro+ tot de beste in de test. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Huawei standaard een redelijk forse dosis ruisonderdrukking lijkt te gebruiken, die bij moeilijke lichtomstandigheden zorgt voor een afname van het detail. De beeldverwerking is relatief natuurlijk, zonder oververzadigde kleuren, althans zolang je de functie ‘AI Beeld’ voor scèneherkenning uitgeschakeld houdt. De kleurweergave neigt soms wel wat naar roodbruin, waarbij gele en groentinten minder goed zijn te onderscheiden - een typisch bijeffect van het gekozen ryyb-kleurfilter. Bij tegenlicht belicht de P40 Pro+ de schaduwen minder dan de concurrentie. Aan het dynamische bereik van het camerasysteem ligt het niet; schaduwen en highlights lopen niet snel dicht. Je zou die delen van de scène in de nabewerking dus prima kunnen ophalen. De Leica-lens laat soms duidelijke interne reflecties zien, bijvoorbeeld op de eerste opname in de tweede galerij hieronder.
Scène 1
Scène 2
Scène 3
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Zoek je een toestel waarmee je wel standaard uit de verpakking ‘indrukwekkende’ foto’s schiet, dan kun je het best de OnePlus 8 Pro overwegen. Neem een foto van een zonsondergang en het toestel produceert het meest ‘dramatische’ hdr-effect van het hele testveld, met kleuren die ook in de schaduwen diep verzadigd blijven. Sowieso voert OnePlus de kleurverzadiging standaard vrij ver op, net als Samsung. Opvallend is ook dat beide fabrikanten de lucht dikwijls blauwer kleuren dan hij eigenlijk is, zelfs bij volledig bewolkte weersomstandigheden. OnePlus zet texturen verder aan dan de Koreaanse concurrent, naar ons idee wel een beetje té ver: het lokale contrast is zo hoog, dat de foto op volledig formaat soms een haast cartooneske uitstraling krijgt, met zwarte randjes rondom fijne details. Voor beeldpuristen is de OnePlus 8 Pro dus niet de beste optie. Evengoed lijkt het camerasysteem technisch niet slecht. Er is weinig ruis en tussen de oververscherping door is het detailniveau prima. Het dynamische bereik is eveneens uitstekend. De hdr-functie lijkt wel wat moeite te hebben met bewegende objecten, zoals te zien in de tweede scène hierboven. Rondom de vogels is ineens veel meer ruis zichtbaar dan elders.
Ook Samsung heeft er sinds jaar en dag een handje van om de verzadiging in foto’s wat meer op te voeren dan de concurrentie: extra groene weilanden, knalblauwe luchten en haast mediterraanse zonsondergangen. In vergelijking met Samsung-toestellen van vroeger lijkt de benadering van de Note20 Ultra wel wat subtieler geworden. Zo vindt Samsung in de tonemapping voor beelden met een groot dynamische bereik een prima middenweg tussen de wat behoudendere P40 Pro+ en de expressieve OnePlus 8 Pro en iPhone 12 Pro Max. De weergave van details is bij de Note20 Ultra stukken beter dan bij eerdere Samsung-modellen, die gras, blaadjes en steentjes nogal eens samensmeerden tot een waterverfschilderij. Wellicht met dank aan de nieuwe sensor met honderd megapixels kijkt geen ander toestel in dit testveld scherper beeld te produceren, uitgezonderd soms de Huawei P40 Pro+. Ruis blijft evengoed uitstekend onder controle. Dankzij de grote sensor tonen de Note20 Ultra en P40 Pro+ bovendien het snelst een natuurlijk bokeh-effect wanneer voor- en achtergrond ver van elkaar staan.
Met de nadruk op professionals zijn slimme functies voor computational photography, waarbij het toestel de beste foto aan elkaar rekent, bij de Xperia 1 II helaas een ondergeschoven kindje. Sony’s standaard beeldverwerking maakt weinig indruk. Hdr-opnamen zijn steevast erg flets, een beetje vergelijkbaar met hoe dergelijke foto’s er bij de concurrentie een paar jaar geleden uitzagen. Dat is vooral goed zichtbaar op de eerste foto in onderstaande galerij. De Xperia 1 II maakt schaduwen veel te licht, met weinig lokaal contrast, zodat het in deze opname haast lijkt alsof het zwartniveau van je scherm te hoog staat. Ook in highlights kan de hdr-stand van de Xperia 1 II niet altijd even veel detail terugwinnen. Sony’s ruisreductie gaat vrij hardhandig te werk, wat leidt tot een waas over fijne texturen. De kleurweergave is net als bij de P40 Pro+ niet al te verzadigd, met soms een rode tint in het beeld. Opmerkelijk, gezien het gebruik van Zeiss-lenzen, is de behoorlijk tegenvallende scherpte in de uiterste hoeken, bij onze testsample. De lens heeft wel weinig last van flaring.
Waar Apple iPhones sinds jaar en dag bekendstaan om hun relatief ‘natuurlijke’ beeldverwerking, leidt het nieuwe Smart HDR 3-algoritme van de iPhone 12-serie tot een meer kunstmatige look: de nieuwe tonemapping zorgt voor een meer overdreven ‘hdr-effect’ in foto’s. Wat daarbij in vergelijking met de concurrentie opvalt, is dat de iPhone 12 Pro Max de voorgrond vaker een stuk lichter maakt ten opzichte van de lucht. Echt onrealistisch wordt het effect niet, doordat Apple nog steeds kiest voor minder verzadigde kleuren dan Samsung en OnePlus, en vooral lokale contrasten in texturen niet zoveel aanzet als OnePlus. Overdreven blauwe luchten of neongroen gras zul je dus niet terugzien. De witbalans van de foto’s neigt steevast een beetje naar geel/groen en de detailweergave valt nogal tegen, met name bij bomen en planten. Die zien er op volledig formaat uit als objecten in een waterverfschilderij. Het dynamische bereik is niet het best: met name schaduwen lopen vaker dicht, waar de camera’s van concurrenten in die gebieden nog wel detail verzamelen. Tevens leidt het samensmelten van zes opnamen tot één uiteindelijke foto soms tot dubbele artefacten wanneer er beweging in de foto plaatsvindt, al weet de iPhone daar meestal slim omheen te werken. In de tweede scène hierboven, met voorbijvliegende vogels, zie je er bijvoorbeeld niks van terug.
Scène 4
Scène 5
Scène 6
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Bij Google is de beeldverwerking dé troef van het camerasysteem. Dat gold al voor de eerdere Pixels en geldt nog steeds voor versie 5. Het toestel produceert beelden met een relatief groot dynamische bereik en een natuurlijke, soms ietwat koele kleurweergave. Met bewegende objecten in de foto heeft de hdr-functie niet veel moeite. Hooguit is de foto op dat punt iets vager, wat minder goed opvalt dan de extra ruis die de OnePlus rondom bewegende objecten laat zitten. Ruis is elders wel het grootste probleem voor de Pixel 5. Wanneer je de foto op groter formaat bekijkt of bijvoorbeeld wil afdrukken, zal rap opvallen dat de camera nogal snel last heeft van (veel) spikkels in de schaduwen. Dat gebeurt ook al overdag in tegenlichtsituaties, ondanks de effectieve ruisreductie die Google toepast: die beperkt ruis, maar laat het detail goeddeels zitten. Hier wreekt zich de kleine sensor. Er is uiteindelijk een grens aan wat Googles software-algoritmen daar aan kunnen doen. Wat ons betreft maakt de fabrikant binnen de beperkingen van de hardware echter de juiste keuzes. Het lensje van de Pixel 5 lijkt verder wat sneller last te hebben van purple fringing (gekleurde randjes rondom overgangen met een groot contrast), al heeft het toestel net als dat van Sony weinig last van interne lensreflecties.
Onder de streep blijft de beoordeling van de fotokwaliteit deels een persoonlijke keuze. Voor ons eindigt de P40 Pro+ op dit onderdeel op de eerste plaats, gevolgd door de Galaxy Note20 Ultra. Met name de Xperia 1 II kan bij gebruik van de automatische stand niet overtuigen.
Primaire camera: foto's 's nachts
Betere nachtfoto's dankzij nachtmodus
Voor nachtelijke omstandigheden hebben de meeste high-end smartphones sinds vorig jaar een speciale nachtmodus. Het toestel maakt daarbij enkele seconden lang foto's en rekent die vervolgens aan elkaar tot één opname, die aanmerkelijk meer doortekening in schaduwen en hooglichten bevat. Daarbij is een statief zoals bij het maken van een opname met lange sluitertijd niet nodig, wel een redelijk vaste hand én een stilstaand onderwerp.
Onder nachtelijke omstandigheden kunnen de meeste smartphones sinds vorig jaar gebruikmaken van de speciale nachtmodus. Die werkt bij alle toestellen die hem op de primaire camera en ultragroothoekcamera hebben, maar niet altijd op de front- of telecamera. Bij de P40 Pro+ kun je hem opvallend genoeg wél op de 10x-, maar niet op de 3x-telecamera gebruiken. Sony is de enige fabrikant die nog altijd geen nachtmodus heeft toegevoegd, al lijkt er wel iets soortgelijks plaats te vinden wanneer de Xperia 1 II een nachtscène detecteert: het maken van de foto duurt ineens een seconde of twee, waarbij de gemaakte foto stukken helderder is dan wanneer deze feature niet wordt getriggerd. Omdat de nachtmodus een afweging met zich meebrengt - je onderwerp moet stil kunnen staan - is dat niet bepaald handig. Het liefst hebben we een modus die je handmatig kunt in- en uitschakelen. Nog beter is de benadering van Apple, waarbij de nachtmodus automatisch wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is, maar je hem desgewenst ook kunt uitschakelen. Ook fijn bij de iPhone 12 Pro Max: je kunt de belichtingsduur vooraf aanpassen. Dat kan bij de concurrentie nog steeds niet. Wel krijg je nu bij alle merken (ook Sony) een duidelijke indicatie van de voortgang, zodat je weet hoe lang je nog moet blijven stilstaan.
Welk toestel de beste nachtfoto’s maakt, hangt deels af van je voorkeuren met betrekking tot de nabewerking. Apple en Google behoren wat dat betreft tot de meer voorzichtige school. Deze toestellen maken de schaduwen niet overdreven helder en behouden een relatief natuurlijke kleur- en detailweergave, zonder oververscherping. Bovendien verslikken beide toestellen zich zelden. Lelijke artefacten en beeldfouten zie je maar zelden, wat bij sommige concurrenten wel anders is. Daar staat tegenover dat het detail in de schaduwen tegenvalt, zeker als het echt donker wordt, terwijl highlights vaker compleet wit uitslaan. De iPhone 12 Pro Max is naar ons idee té conservatief met de kleurverzadiging; nachtbeelden ogen vaak wat erg flets en naargeestig, ook door de geelgroene tint die Apple ’s nachts blijft toevoegen aan de foto. De Pixel 5 maakt nachtfoto’s juist vaak overdreven blauw, een trucje dat wel helpt ze er in combinatie met het gelige licht van lantaarns wat frisser uit te laten zien.
Scène 1
Scène 2
Scène 3
Scène 4
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
De nachtmodus van Huawei gaat van alle toestellen het meest overdreven te werk. Contrast en verzadiging worden opgevoerd en hetzelfde geldt voor verscherping en ruisonderdrukking. Je zou de belichting overdreven helder kunnen noemen, maar wel weet Huawei erg veel detail en kleurinformatie te verzamelen. Bovendien maakt de P40 Pro+ ook zonder nachtmodus al indrukwekkende opnamen wanneer het donker is. Sterker nog: sommige foto’s van dit toestel met de nachtmodus uitgeschakeld prefereren we boven opnamen van andere modellen mét nachtmodus. Dat maakt de P40 Pro+ als het donker is veel beter bruikbaar. Je hoeft met dit toestel niet meerdere seconden stil te staan voor een goede foto.
Qua algehele uitstraling hebben de nachtfoto’s van Samsung en OnePlus veel van elkaar weg. Beide merken kiezen ervoor de kleurverzadiging ver op te schroeven en proberen zo veel mogelijk detail in highlights en schaduwen te verzamelen. Fotografeer je bijvoorbeeld ’s nachts met de Note20 Ultra een felverlichte etalage, dan behoudt het toestel keurig alle details in de winkelruit. Keerzijde daarbij is dat de Note20 Ultra dat ook blijft proberen in schaduwen die eigenlijk te donker zijn, zodat het eindresultaat vaker lelijke blokkerige artefacten bevat die ook al op kleiner formaat duidelijk opvallen. De concurrentie laat die delen gewoon helemaal zwart en dat vinden we een betere benadering. De OnePlus heeft van dit probleem geen last en produceert bovendien lekker scherpe nachtfoto’s. De lokale tonemapping is echter minder geslaagd. De foto’s ogen door het weinige contrast soms een beetje futloos.
Goed aan de net-niet-nachtmodus van de Xperia 1 II is de relatief natuurlijke kleurweergave. Ook zijn er over het algemeen geen vreemde artefacten, gebrek aan detail of oververscherping te zien. Vreemd genoeg schakelt de automatische nachtstand zelfs in het pikkedonker vaak niet in. Omdat we meerdere foto's hebben gemaakt van iedere scène, konden we toch overal een foto met nachtstand invoegen, zo'n beetje het 'best case scenario' voor dit toestel. Ook met nachtstand is de belichting over het algemeen erg donker, terwijl highlights binnen de kortste keren wit uitslaan. We zijn dus opnieuw niet echt onder de indruk van de Xperia 1 II, al is het resultaat gedurende het 'blauwe uurtje' nog wel te pruimen, zoals op de derde foto. Is er écht weinig licht, zoals bij opnamen twee en vier, dan heb je in de automatische stand nauwelijks nog wat aan dit toestel. Dat is bij de concurrentie in dit segment echt een ander verhaal.
Tele- en ultragroothoekcamera
Zoals op de tweede pagina van dit artikel al aan de orde kwam, loopt de kwaliteit van de ultragroothoekcamera wat meer uiteen dan bij de hoofdcamera. Dat begint al bij de technische specificaties. Ter herinnering: waar OnePlus bijvoorbeeld kiest voor een exemplaar met dezelfde 48- megapixelsensor die goedkopere toestellen voor de hoofdcamera gebruiken, gecombineerd met een lens met autofocus, bouwen Apple, Samsung en Google een kleiner 12MP-sensortje in waarbij de lens geen variabele focus biedt.
Scène 1
Scène 2
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Ook bij OnePlus en Huawei, die aan de ultragroothoekcamera van hun toestellen relatief luxe hardware meegeven, hoef je niet dezelfde kwaliteit te verwachten als bij de hoofdcamera, al lijkt de beeldverwerking er natuurlijk wel op. Dat leidt bij de toestellen van Samsung en OnePlus tot nogal verzadigde kleuren, terwijl Apple de voorgrond weer doet oplichten. Google laat meer ruis zien, maar vertoont met Huawei en Sony wel een natuurlijke kleurweergave. Gelet op detail en scherpte komen met name de camera’s van Samsung en Apple er niet zo heel goed vanaf, waarbij bovendien vrij veel onscherpte in de hoeken te zien is. Bij de camera's van de OnePlus 8 Pro en Xperia 1 II is zeker richting de hoeken vrij veel kleurschifting te zien, maar het detail is bij de eerstgenoemde niet onaardig. De ultragroothoekcamera’s van Google en Huawei bieden het meest gedetailleerde beeld, waarbij zeker bij de P40 Pro+ de afname van scherpte in de hoeken reuze meevalt. Dat komt deels natuurlijk ook vanwege de beperkte beeldhoek, waardoor minder vervormingscorrectie nodig is om lijnen recht te houden.
Scène 3
Scène 4
’s Nachts doen met name de toestellen van Samsung en Google het goed. Opvallend aan de foto's van de P40 Pro+: wanneer je de nachtmodus op de ultragroothoekcamera inschakelt, wijzigt de beeldverhouding van 3:2 in 4:3, zoals bij de hoofdcamera. De zijkanten van de foto vallen dus weg, waardoor je een nog minder wijde hoek overhoudt. Hoewel Apple zijn nachtmodus bij de iPhone 12-serie voor het eerst ook geschikt heeft gemaakt voor de ultragroothoekcamera, valt de belichting bij de iPhone 12 Pro Max in vergelijking met de concurrentie nog wat tegen. Hetzelfde geldt voor de Xperia 1 II.
Telecamera: hoe ver kun je 'inzoomen'?
Puur gelet op de specificaties zou je op voorhand zeggen dat Samsung en Huawei op het vlak van de telecamera het overwicht moeten hebben. Beide fabrikanten zijn immers de enige in dit testveld die kiezen voor een periscopische telecamera, waardoor de kwaliteit als je heel ver wil 'inzoomen' beter kan zijn. In onderstaande galerij tonen we per toestel het zoombereik. In het bijschrift staan de vergrotingen die we per toestel in de camera-app hebben geselecteerd, evenals de equivalente brandpuntsafstand in millimeters die dat voor iedere foto oplevert. '3x' bij de ene smartphone is immers niet gelijk aan '3x' bij het andere toestel, omdat de hoofdcamera (van waaruit deze vergroting wordt berekend) zoals gezegd niet altijd dezelfde beeldhoek heeft en fabrikanten soms ook een klein beetje sjoemelen om op een rond getal uit te komen. Bij Sony is het sowieso lastig, want daar moet je zoals eerder aan de orde kwam per camera digitaal inzoomen. Je kunt met de ultragroothoekcamera zelfs verder digitaal 'inzoomen' dan het perspectief van de hoofdcamera. Wij vinden die benadering vooral nodeloos verwarrend.
iPhone 12 Pro Max
Pixel 5
P40 Pro+
OnePlus 8 Pro
Galaxy Note20 Ultra
Xperia 1 II
Apple iPhone 12 Pro Max - Ultragroothoek (14mm), Primaire camera (26mm), 2,5x (64mm), 5x digitaal (136mm)
Google Pixel 5 - Ultragroothoek (16mm), Primaire camera (27mm), 2x digitaal (54mm), 5x digitaal (~130mm)
Sony Xperia 1 II - Ultragroothoek (16mm), Primaire camera (24mm), 3x (70mm), 1,5x digitaal t.o.v. telecamera = 4,5x effectief (~105mm)
Bij de Note20 Ultra is het verschil in beeldhoek tussen de primaire en telecamera enorm. Van ‘1x’ tot ‘5x’ moeten alle vergrotingen bij elkaar worden gerekend. Tot 3x vergroting wordt simpelweg het beeld van de hoofdcamera opgeschaald, wat een lelijk wazig plaatje oplevert. Vanaf 3x gaat de Note20 Ultra het beeld van hoofdcamera en telecamera combineren, zoals hierboven te zien: het centrum van de foto is scherp, maar de randen erg wazig. Hdr lijkt niet samen te gaan met deze manier van reconstructie, dus de lucht slaat compleet wit uit, waar hij op 2,5x vergroting nog kleur bevat.
Wil je dus zo'n 2x of 3x inzoomen, dan produceren de andere modellen behalve de Pixel 5 een veel scherper plaatje, waarbij de iPhone 12 Pro Max en OnePlus 8 Pro het er het best vanaf brengen. Op 2x komen bijna alle smartphones in de problemen, omdat die vergroting louter bereikt moet worden door interpolatie vanaf de hoofdcamera. De Pixel 5 en Huawei P40 Pro+ leveren niettemin nog een relatief scherpe foto. Vooral bij de Pixel 5 is dat opmerkelijk, want die heeft helemaal geen losse telecamera. Google en Huawei maken gebruik van een techniek genaamd Super Res Zoom om een stukje te kunnen inzoomen zonder enorm kwaliteitsverlies. Beelden op 2x zoom zien er zodoende veel scherper uit dan bij de concurrentie, die het beeld van de hoofdcamera op ‘2x’ simpelweg digitaal opblaast. Met name bij de iPhone 12 Pro Max en Xperia 1 II levert dat een lelijk onscherp beeld op.
Met alle smartphones in dit artikel kun je ook wel verder inzoomen dan twee of drie keer, maar bij de meeste modellen neemt de beeldkwaliteit dan rap af. Dat geldt helemaal voor de Pixel 5, die maximaal 7x digitaal kan inzoomen. De Xperia 1 II en iPhone 12 Pro Max zijn beperkt tot respectievelijk 9x en 12x zoom, de rest kan tientallen keren digitaal inzoomen. Om de beeldkwaliteit bij heel veel zoom te bepalen, hebben we met alle toestellen een foto genomen van het gebouw op bovenstaande afbeeldingserie, staande op 225 meter afstand (ter hoogte van het bordje links op de foto's hierboven). Daarbij hebben we 10x ingezoomd (of, bij Sony en Google, de maximaal beschikbare hoeveelheid digitale zoom). De vergelijkinghieronder,een crop van een klein stukje foto die zo geschaald is dat ieder toestel hetzelfde laat zien, toont het resultaat.
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Enkel de P40 Pro+ en Galaxy Note20 Ultra kunnen qua detailweergave overtuigen. De OnePlus 8 Pro doet het opvallend aardig, ondanks het gebrek aan een echte superzoomlens. De rest produceert enkel nog een lelijke pixelbrij. De foto van de P40 Pro+ is intussen scherp genoeg om de bakstenen in de voorgevel te kunnen tellen, waarmee de beloofde 10x optische zoom wordt waargemaakt. Een zeer indrukwekkend resultaat, gezien de afstand. Het moge duidelijk zijn dat de P40 Pro+ daarmee dit testonderdeel op zijn naam zet: niet alleen kun je veruit het verst inzoomen, de kwaliteit blijft gemiddeld genomen ook het meest op peil bij minder vergroting.
(Zelf)portretten, macro’s en panorama’s
Het wordt eentonig: ook wie graag selfies maakt, wordt het beste bediend met de Huawei P40 Pro+. De fabrikant heeft gekozen voor een grote 32MP-sensor, een lens met autofocus en een losse itof-camera. Door die voorziening is het cameragat in het scherm wel vrij groot. Tevens is de beeldhoek kleiner dan bij de toestellen van Samsung en Apple, waardoor je minder snel een hele groep mensen kunt fotograferen. De beeldkwaliteit is evengoed het best, met de beste verhouding tussen ruis en detail, een natuurlijke kleurweergave en een lekker groot dynamisch bereik. Ook ’s avonds blijft het beeld prima.
Overdag
Nacht
Bij Apple en Samsung geef je met name op het vlak van detailweergave wat op, zeker wanneer je het standaardperspectief gebruikt dat het beeld van de frontcamera cropt voor een perspectief dat meer overeenkomt met dat van de P40 Pro+. Dat hebben we voor de vergelijkende foto's op deze pagina niet gedaan. Voor de rest maken ook deze toestellen prima selfies. Apples nieuwe nachtmodus op de frontcamera maakt in het duister een groot verschil. Jammer is alleen dat autofocus mist, waar de Note20 Ultra dat wel heeft. OnePlus, dat het overdag prima doet qua kleuren, contrast en detail en ongeveer hetzelfde perspectief laat zien als Huawei, heeft het in het donker erg moeilijk. De Xperia 1 II en de Google Pixel 5 zijn beide voorzien van een basaal 8MP-sensortje. Vooral de Xperia 1 II weet daar niet zoveel uit te halen, met lelijke artefacten van ruisreductie en purple fringing in de hoeken. Hoewel hij op de foto hierboven is geactiveerd, laat de Xperia 1 II de hdr-stand vaak uitgeschakeld, wat dan resulteert in een goeddeels witte lucht. De Pixel 5 weet er dankzij de geavanceerdere beeldverwerking nog wel iets van te maken, en komt met name ’s nachts sterk terug. Selfie-liefhebbers kunnen niettemin beter elders terecht.
Portetstand
Voor het maken van zelfportretten met een mooi geblurde achtergrond, zoals echte camera’s met een grotere lens dat kunnen, hebben alle toestellen een portretmodus aan boord. Sommige kunnen zelfs ook tijdens video worden ingezet. Deze standen kunnen op drie modellen goed gebruikmaken van een aanwezige tof-sensor. De iPhone 12 Pro Max en P40 Pro+ hebben er zelfs aan beide kanten een.
Daardoor geholpen maakt dit duo bij portetselfies de beste scheiding tussen voor- en achtergrond in onze lastige testscène. De rest maakt meer foutjes en bij de Xperia 1 II heeft het effect met de frontcamera maar weinig om het lijf, waarbij het toestel je gezicht standaard probeert te 'verfraaien' met extra grote ogen en een wittere teint. De meeste andere toestellen in deze test hebben die opties overigens ook, maar passen ze niet standaard op het camerabeeld toe.
Je kunt het bokeh-effect behalve voor portretten van personen natuurlijk ook gebruiken om een artistiek effect toe te voegen aan een foto van een ander onderwerp, bijvoorbeeld de kerstboom op de foto hierboven. De P40 Pro+ heeft zelfs een aparte bokeh-stand voor als je geen persoon op de foto wil zetten. In deze test doet de iPhone het eveneens goed bij de scheiding van voor- en achtergrond, waarbij we ook het realistische bokeh-effect van dit toestel waarderen. Dat van de OnePlus 8 Pro, Xperia 1 II en Samsung Note20 Ultra lijkt toch meer op een simpele gaussian blur.
Macro's
Maak je graag macrofoto’s, dan is er één overduidelijke winnaar: de OnePlus 8 Pro. De vergelijkingsfoto hieronder zegt wat dat betreft meer dan duizend woorden. Met de OnePlus 8 Pro kun je veel dichterbij komen dan met de andere toestellen, waardoor we zelfs het binnenste van deze bloem op een afstand van luttele centimeters haarscherp konden vastleggen. De foto’s zien er bovendien goed uit qua kleuren en contrast, waar sommige andere modellen zich sneller in de witbalans verslikken. Bij iets meer afstand produceren de Pixel 5, P40 Pro+, Galaxy Note20 Ultra en Xperia 1 II ook nog een scherpe afbeelding, wat niet geldt voor de iPhone 12 Pro Max.
Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II
Panoramastand
In de panoramastand kun je bij de Galaxy Note20 Ultra en iPhone 12 Pro Max kiezen om met de ultragroothoekcamera of de primaire camera te fotograferen, terwijl de Huawei P40 Pro+ altijd de ultragroothoek lijkt te gebruiken. Met de ultragroothoek heb je sneller de complete scène vastgelegd, maar het detail ligt bij de eerste twee toestellen daarbij wel lager dan met de primaire camera. Het resulterende bestand heeft bij alle camera’s een verticale resolutie van meer dan 3000 pixels, maar bij de Pixel 5 slechts de helft. Die foto mist sowieso detail.
Uitsnede van een panoramafoto. Iedere foto is zodanig geschaald dat elk toestel ongeveer hetzelfde laat zien. Van links naar rechts: Apple iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5, Huawei P40 Pro+, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II.
Hetzelfde geldt voor het panorama van de Sony Xperia 1 II, waarvan de belichting niet doorlopend wordt aangepast op het deel van de scène dat in beeld is, zodat het dynamisch bereik tegenvalt. Bovendien heeft het beeld een vreemde groene tint. De P40 Pro+ heeft zich ook verslikt in bovenstaande scène, waarbij de helderste delen van het beeld erg grauw ogen. Net als de OnePlus 8 Pro zien we dat deze smartphone bovendien vaker wat moeite heeft een panorama goed aan elkaar te rekenen, wat her en der dubbele artefacten oplevert. De Galaxy Note20 Ultra en iPhone 12 Pro Max maken dus de beste panoramafoto’s, waarbij we nipt de laatste prefereren omdat Samsung sneller vervaging laat zien als je wat sneller ronddraait.
Video
Alle zes de smartphones kunnen uiteraard opnamen maken in 4k-resolutie. Met de standaard camera-app kun je dat bij vijf van de zes ook doen in 60fps, tenminste met de hoofdcamera, want soms zijn tele of ultrawide beperkt tot 30fps. Bij de Xperia 1 II moet je voor 60fps de aparte Cinema Pro-app gebruiken, waarbij je verplicht in 21:9-beeldverhouding filmt. Een extra die je bij het hele testveld aantreft, is dat videostabilisatie ook blijft werken in de 4k/60fps-modus. Dat gold voor veel van de voorgangers van de toestellen in dit artikel nog niet, en evenmin voor veel goedkopere modellen. Drie van de zes toestellen kunnen tevens hdr-video opnemen, maar gebruiken wel allemaal een andere standaard: de iPhone 12 Pro Max heeft Dolby Vision, de Galaxy Note20 Ultra kan filmen in HDR10 en de Sony Xperia 1 II biedt hlg (opnieuw enkel in de Pro-app). De OnePlus 8 Pro heeft weliswaar een hdr-toggle in de video-interface, maar daarmee wordt feitelijk bedoeld dat het dynamisch bereik van de geschoten beelden wordt verruimd, vergelijkbaar met een hdr-foto.
De galerij hieronder bevat stills van vier videoclips gemaakt onder wisselende omstandigheden. De oorspronkelijke bestanden zijn opgenomen in 4k-resolutie met 30fps, met een eventuele hdr-functie uitgeschakeld. Huawei maakt de interessante keuze om de P40 Pro+ standaard met de ultragroothoekcamera te laten filmen. We hebben daarom van dit toestel zowel voorbeelden van de ultragroothoekcamera (UW) als primaire camera (P). De rest van de opnamen zijn gemaakt met de primaire camera's.
iPhone 12 Pro Max
Pixel 5
P40 Pro+ (UW)
P40 Pro+ (P)
OnePlus 8 Pro
Galaxy Note 20 Ultra
Xperia 1 II
Apple iPhones staan al jaren bekend om hun goede videobeeld. Ook de iPhone 12 Pro Max biedt de beste combinatie van eigenschappen, als we puur kijken naar de beeldkwaliteit: een groot dynamisch bereik, veel detail, niet al te veel ruis, een wijde beeldhoek en een natuurlijke kleurweergave. Ook de Samsung Note20 Ultra maakt mooie opnamen. De Ultra Wide Cine Camera van de Huawei P40 Pro+, zoals de fabrikant hem zelf aanduidt, biedt weliswaar een grote beeldhoek, maar duidelijk minder detail dan de concurrentie.
OnePlus 8 Pro - hdr (links) versus normale video
De OnePlus 8 Pro levert het breedste dynamisch bereik in de speciale hdr-modus, maar heeft ook meer last van ruis en false colour-artefacten rondom contrastrijke overgangen. Bovendien is de beeldhoek beperkt. De Pixel 5 met zijn kleine sensor krijgt al helemaal snel last van overheersende ruis onder moeilijke lichtomstandigheden, terwijl de Xperia 1 II qua dynamisch bereik weer tegenvalt, maar qua detail en kleurweergave niet onverdienstelijk scoort.
Gemonteerd op het videoframe zijn we een stukje met de zes smartphones gaan rondwandelen. De iPhone 12 Pro Max weet kleine trillingen (zoals het neerkomen van je voet) het best uit te dempen, maar de OnePlus 8 Pro is het meest effectief als het aankomt op het laten verdwijnen van grotere schokken, waardoor je er met die smartphone vanuit de hand geschoten het meest stabiele beeld mee ervaart. Net als de Pixel 5 en Galaxy Note20 Ultra heeft de OnePlus 8 Pro bovendien nog een aparte stand met betere stabilisatie, maar een mindere videokwaliteit. De truc is telkens dezelfde: het toestel filmt met de ultragroothoekcamera, zodat er meer ruimte is om een uitsnede te maken en grote bewegingen uit te dempen. Hierin blijkt de Note20 Ultra het meest effectief.
Sommige toestellen bieden nog andere extraatjes op videogebied. Zo kan de Galaxy Note20 Ultra ook filmen in 8k-resolutie (7680x4320), al blijft de framerate daarbij beperkt tot 24fps en is de beeldkwaliteit niet geweldig. De Note kan tevens bokeh-effecten toevoegen aan video. Huawei heeft net als de andere merken een slowmotion-modus ingebouwd, maar gaat daarin een paar stappen verder. Waar de concurrentie over het algemeen niet verder gaat dan 240fps, beschikt de P40 Pro+ over een 7680fps-modus waarin een (720p-)opname liefst 256 keer wordt vertraagd. Hoewel we een donkerbruin vermoeden hebben dat daar de nodige interpolatie aan te pas komt, blijft het effect bijzonder.
Extra: fotograferen in raw
Met zo'n beetje iedere high-end smartphone kun je tegenwoordig wel foto's in raw schieten. Dat geldt ook voor alle toestellen in deze test, met de meegeleverde camera-app. Enkel de iPhone 12 Pro Max kon het bij lancering nog niet met de meegeleverde app, maar wel met andere camera-apps. Met iOS 14.3, dat medio december uitkwam, heeft Apple voor het eerst ook een raw toggle in de normale camera-interface toegevoegd.
Zoals je kunt lezen in het gelinkte achtergrondartikel geeft het schieten in raw beduidend meer flexibiliteit in de nabewerking dan het gebruikelijke jpg-bestandsformaat waarin foto's normaal worden opgeslagen. Om een jpg-bestand met een resolutie van tientallen tot honderden megapixels niet al te veel ruimte te laten innemen, wordt het sterk gecomprimeerd vanaf de originele ruwe data, waarbij de kleurdiepte (het aantal verschillende kleuren) omlaaggaat. Je zult dat misschien niet merken als je het eindresultaat simpelweg bekijkt. Het wordt echter wel relevant als je de foto nog wilt bewerken. Highlights die in een jpg-foto helemaal wit uitslaan kun je nooit meer terugwinnen door in de bewerking de belichting terug te schroeven. Bij het bewerken van een raw bestand kan dat nog prima lukken, omdat de details in die gebieden tijdens het maken van het bestand niet zijn weggegooid. Hetzelfde geldt voor schaduwen die veel te donker zijn geworden, of een verkeerde witbalans. Met raw heb je alle mogelijkheden om dit in de nabewerking aan te passen.
Foto uit het gelinkte artikel over raw fotografie: eerst het origineel, vervolgens de bewerkte jpeg en de bewerkte raw
De voordelen van schieten in raw zijn dus duidelijk, voor wie het maximale uit een toestel wil halen, maar zonder nadelen is het formaat niet. Een raw bestand kan om te beginnen veel groter zijn dan een gewone jpg. Hoeveel groter loopt opvallend sterk uiteen tussen de toestellen in deze test. Raw bestanden van de Google Pixel 5 nemen over het algemeen maar een megabyte of 10 in, alsnog ongeveer twee tot drie keer zoveel als de gemiddelde jpg. Bij de meeste andere modellen moet je rekening houden met 20 tot 25MB per raw foto. De Huawei P40 Pro+ alloceert voor ieder raw bestand liefst 96MB. Het is dus maar goed dat ons testmodel is voorzien van 512GB opslag. Een tweede potentieel nadeel van raw bestanden is dat je ze minder breed kunt gebruiken dan standaard jpg-bestanden die je met iedere app die iets met foto's doet wel kunt openen, bewerken en verzenden. Dat geldt lang niet altijd voor het dng-formaat waarin raw bestanden worden opgeslagen. Het is daarom handig als het toestel van iedere foto gelijktijdig zowel een jpg- als raw bestand opslaat. Dat doen alle modellen, met uitzondering van de iPhone 12 Pro Max.
Niet altijd optimaal
Tijdens onze praktijktest blijkt bovendien dat de mogelijkheden voor raw fotografie niet altijd optimaal worden geïmplementeerd, tenminste in de meegeleverde camera-app. Zo kun je met de Huawei P40 Pro+, Galaxy Note20 Ultra en OnePlus 8 Pro enkel in raw schieten wanneer je de Pro-stand gebruikt. Daardoor pakt schieten in raw op deze modellen in de praktijk eerder nadelig uit voor de beeldkwaliteit. Zoals eerder opgemerkt passen toestellen allerlei trucs toe om meer data te verzamelen bij het nemen van een foto, bijvoorbeeld het opdelen van de sensor in meerdere gebieden, het maken van meerdere foto's met andere belichting, of het terugrekenen van meerdere sensorpixels tot één exemplaar in de uiteindelijke foto. In de Pro-modus lijken veel van deze stappen te worden overgeslagen. Hoewel de data in het raw bestand wel veel meer nuances bevat dan een jpg, heb je in de nabewerking daardoor soms toch het nakijken. Er is op het moment dat de foto werd genomen immers veel minder data verzameld.
raw fotografie met de Samsung Galaxy Note20 Ultra: links de onbewerkte raw, vervolgens de raw met nabewerking en rechts een jpg genomen met de automatische stand. Hoewel de iso-waade volgens de exif-data bijna gelijk is, zijn er in de raw meer ruis en gekleurde artefacten in de schaduwen zichtbaar, waarbij de lucht in het midden tussen de reling van het viaduct compleet wit blijft.
Zoals je hierboven ziet, levert een raw opname die je achteraf nabewerkt niet altijd betere resultaten op dan wanneer je simpelweg de automatische stand gebruikt. Wanneer een toestel zelf een hdr-opname aan elkaar rekent, kan er voor donkere gebieden bijvoorbeeld een opname met langere sluitertijd en lagere iso-waarde worden gemaakt, die vervolgens met de rest van de foto wordt samengevoegd. Voor de lucht kan de belichting juist worden teruggeschroefd. Een raw foto is bij het genoemde drietal echter 'ouderwets' één foto. Bij nachtfotografie is het verschil al helemaal enorm. De informatie in het raw bestand laat zich haast met geen mogelijkheid nog nabewerken tot een resultaat dat beter is dan wat het toestel in de nachtmodus aan elkaar rekent. Je kunt tijdens het maken van de foto in de Pro-modus natuurlijk spelen met de belichtingsduur of andere instellingen, waarmee je toch een beter resultaat zou kunnen verkrijgen. Voor deze foto's hebben we het toestel laten kiezen, net als in de rest van de test. Punt is alleen dat je in de Pro-modus niet, zoals in de nachtstand, een zeer lange belichting kunt kiezen zonder dat dat een bewogen foto oplevert.
Je kunt nog wel iets aanvangen met deze nachtelijke raw opname van de Galaxy Note20 Ultra (links het origineel, rechts de bewerkte versie). Verwacht echter niet hetzelfde resultaat als een foto met nachtmodus, als het gaat om ruis en dynamisch bereik.
Bij de Galaxy Note20 Ultra en OnePlus 8 Pro kun je in de Pro-modus bovendien niet alle camera's gebruiken. Dat betekent dat je voor raw fotografie een deel van het camerasysteem moet missen bij het gebruik van de standaard camera-app. Bij de OnePlus 8 Pro en P40 Pro+ hebben we tot slot een probleem ervaren met de witbalans in de gemaakte raw bestanden, althans met de programma's waarmee wij de raw bestanden op de pc hebben geopend en nabewerkt. Zelfs met de Tint-slider op zijn maximale positie in Lightroom CC vertonen foto's van deze toestellen vaak nog een vreemde kleurtint, waarbij de complete foto groen of paars uitslaat wanneer de slider op een neutrale positie wordt gezet.
Beter voor de pro
Gelukkig zijn er ook toestellen waarmee fotograferen in raw wel goed werkt: de iPhone 12 Pro Max, Google Pixel 5 en Sony Xperia 1 II. Bij de eerste twee kun je raw fotografie inschakelen in de normale camerastand en de nachtmodus. Zo kun je dezelfde data die het toestel tot zijn beschikking heeft, gebruiken voor je eigen nabewerkingen. De Google Pixel 5 slaat standaard zowel een jpg- als raw bestand op. Hieronder zie je een vergelijking tussen een jpg van het toestel, en een raw opname die we naar eigen inzicht hebben nabewerkt. Enorm veel beter wordt het resultaat niet altijd, omdat Googles eigen nabewerking al behoorlijk geavanceerd is, maar het is leuk om vanaf daar verder te kunnen finetunen.
Google Pixel 5: links de jpg, rechts een bewerking op basis van het raw bestand
In het raw bestand worden standaard by design niet dezelfde nabewerkingstrucs toegepast als het toestel zelf doet, zoals lokale tone mapping (het helderder of donkerder maken van bepaalde delen van de scène), ruisonderdrukking of verscherping. Misschien vind je sommige nabewerkingen die het toestel van zichzelf toepast eigenlijk wel prima, en wil je bijvoorbeeld alleen de belichting nog wat verbeteren.
Als het donker wordt, verwerkt de iPhone 12 Pro Max alle data van de nachtmodus in het raw bestand (hier de nabewerkte versie). Een heel verschil met wat je nog kan met de raw van de Galaxy Note20 Ultra hierboven.
Daar heeft Apple iets op bedacht in de vorm van ProRAW, waarover de iPhone 12 Pro Max beschikt. Zoals te lezen in deze lezenswaardige blogpost over het formaat, afkomstig van de makers van de bekende camera-app Halide, wordt een deel van de bewerkingen die het toestel normaal gesproken toevoegt aan de foto, in een Proraw foto non-destructief aan het raw bestand toegevoegd door middel van metadata. Dat zie je mooi in het onderstaande voorbeeld. In de jpg zit de tonemapping van het toestel al verwerkt, in het kale raw bestand zie je het echter niet, omdat het programma waarin we het raw bestand hebben geopend nog geen ondersteuning biedt voor Apples nieuwe metadata. Misschien is dat ook de reden waarom de iPhone 12 Pro Max standaard geen jpg opslaat wanneer je in raw fotografeert. Totdat programma's en apps brede ondersteuning hebben voor raw bestanden en Proraw metadata, was dat echter wel handig geweest.
iPhone 12 Pro Max: links een jpg, midden een onbewerkt raw bestand (zonder toegepaste metadata) en rechts de nabewerkte raw
De Sony Xperia 1 II, tot slot, kwam op de voorgaande pagina's niet zo best uit de verf, maar komt eindelijk in zijn element wanneer je ermee in raw gaat schieten. We gebruikten daarvoor de aparte Photo Pro-app die Sony meelevert, want de gewone camera-app ondersteunt geen raw opnamen. Je kunt ook in deze app hdr-opnamen maken en ook lijkt het toestel soms zijn net-niet-nachtmodus te gebruiken. De Xperia 1 II is van zichzelf misschien niet goed in het combineren van al die data tot een fraai jpg-bestand, maar als je in raw schiet heb je daar weinig last van. Dan is te merken dat het camerasysteem qua hardware prima in elkaar zit. Met een beetje extra werk in de nabewerking valt er van de foto's best iets moois te maken, zonder de fletse contrasten, rode tint en matige detail/ruisverhouding waar de standaardfoto's vaker door geplaagd worden. Aan de matige lens valt allicht weinig te doen. Bovendien produceert de concurrentie in de vorm van de iPhone 12 Pro Max en Pixel 5 niet alleen prima raws, maar ook veel betere foto's direct van de camera.
Conclusie
Na het uitgebreid beproeven van zes van de beste smartphonecamera’s van dit jaar is het tijd om de balans op te maken. Met welk toestel schiet je de beste foto’s en video’s? Over het geheel genomen springt één model er echt uit: de Huawei P40 Pro+. Dankzij de imposante hardware schiet je zowel overdag als ’s nachts de beste foto’s als we alle eigenschappen bij elkaar optellen. Ook inzoomen gaat dit toestel het allerbeste af, met dank aan de imposante 10x-telezoomlens met 240mm-brandpuntsafstand, waarbij de ultrawide een minder weidse opname maakt - maar wel van betere kwaliteit. Meer een selfiefan? De camera aan de voorkant maakt de beste opnamen, waarbij de dubbele tof-sensor garant staat voor een mooie blur, wanneer je daarom vraagt.
Het is kortom indrukwekkend wat Huawei op cameragebied in zijn topmodel voor 2020 heeft weten te verwerken. Tegelijk kunnen we ons prima voorstellen dat je juist per se geen Huawei wilt. Door het Amerikaanse handelsverbod zitten Google-diensten er bij dit merk niet in. Dat maakt de P40 Pro+ voor veel consumenten niet interessant, zelfs niet als de fabrikant een 300MP-camera en een lensconstructie met 50x optische zoom had ingebouwd.
Laten we de P40 Pro+ buiten beschouwing, dan komen drie modellen bovendrijven als aanraders: de Apple iPhone 12 Pro Max, OnePlus 8 Pro en Samsung Galaxy Note20 Ultra. De eerste is fijn en snel in gebruik en zet consistente resultaten neer, waarbij video’s, panorama’s en portretten tot de beste van dit testveld behoren. Helaas zijn de specs van lenzen en sensoren niet het meest high-end, wat zich vertaalt in mindere detaillering, slechtere nachtfoto’s en matige zoomprestaties. Bovendien is dit model het duurst.
De OnePlus 8 Pro is juist een relatief betaalbare keuze en schiet foto’s die direct geschikt zijn voor social media: een uitgesproken contrastrijke look en veel verzadiging. De purist zal dat niet altijd waarderen. Macrofoto’s van dit toestel zijn heel erg fraai, terwijl ultrawide en telecamera niet tegenvallen en dit model voor de rest vrij gemiddeld scoort.
Samsung maakt met de Note20 Ultra vooral indruk met een uitgebreide selectie aan opties en mogelijkheden, waarbij dit toestel na de P40 Pro+ het verst kan inzoomen. De kwaliteit van foto’s, video’s en bijzondere verrichtingen zoals macro’s, panorama’s en portretten is over de gehele linie prima, met weinig echte missers. Onhandig is wel dat deze camera wat traag is in gebruik, waarbij inzoomen niet altijd een optimale kwaliteit oplevert. Op die manier hebben alle drie hun sterke en zwakke punten. Het zal van je eigen voorkeuren als smartphonefotograaf afhangen welke van deze modellen het best bij je past.
Wat ik altijd mis in dit soort vergelijkingen is dat er altijd statische objecten worden gefotografeerd. Ik begrijp dat dat eenvoudiger is maar hoe vaak is het niet dat je binnenshuis een foto van je kinderen, huisdier of vrienden wil maken en die zijn niet statisch.
De meeste camera's kiezen voor een lange sluitertijd waardoor je wazige foto's krijgt. Ook shutterlag is erg belangrijk op zo'n moment.
Verder zijn dit soort testen subjectief wat kleur en contrast betreft dus zul je echt moeten kijken naar objectieve zaken.
Goed punt mbt subjectiviteit. Steevast hoor je van alle kenners dat iPhones de beste foto's maken, maar als je kijkt naar Marques Brownlee's jaarlijkse Blind SmartPhone Camera Test vallen de iPhones er altijd al in de eerste ronde uit.
Ik vind zijn video’s vrijwel altijd wel goed, maar die blind smartphone camera test is net de uitzondering wat mij betreft. Door de manier waarop toestellen afvallen, zijn de resultaten vertekend. Elke ronde wordt er een ander type foto vergeleken. Dus een smartphone die in de eerste ronde is afgevallen kan in andere rondes juist excelleren. Hij kan beter met een puntensysteem voor alle foto’s gaan werken.
Wat je trouwens tijdens die test ook vaak ziet is dat juist de oververzadigde foto’s het goed doen. Maar dat snap ik wel, want de foto’s van mijn Note 10+ spatten er echt uit. Terwijl die van mijn 12 Pro Max ook mooi zijn, maar dat wauw gevoel van de Note 10+ foto’s mist.
Op de manier waarop de blind camera test wordt gehouden valt natuurlijk van alles op af te dingen. Echter blind camera test is mi vooral interessant omdat het duidelijk maakt waar mensen met het bekijken van online foto's op letten. Daarbij toonde de laatste test ook nog een keertje aan dat de verschillende social media ook verschillende compressie methoden gebruiken waardoor exact dezelfde foto er op Twitter anders uitziet dan op Instagram.
Context is heel belangrijk. Marques' fotos worden op social media gezet met zware compressie. Scherpte, detail, textuur en contrast komen daardoor minder uit de verf. De dingen waar iphone erg goed in is.
Als je die fotos aan een groep mensen voorlegt dan blijken mensen gemiddeld voor de lichtere fotos te kiezen. iphone fotos zijn iets donkerder doorgaans omdat de software andere keuzes maakt in de wit balans.
Ik heb een S10+, mijn vriendin een Huawei P30 Pro.
oa n.a.v de review hier heeft mijn vriendin gekozen voor de P30 Pro omdat deze betere fotos zou maken dan mijn S10+.
In de praktijk kiezen we steeds beiden continu de S10+ als winnaar van onze "vakantiekiekjes" en fotos van uitjes. Het lijken truukjes te zijn, het weer lijkt bijna altijd beter te zijn op de foto's van mijn S10+...is dat altijd zoals de werkelijkheid is geweest? Dat beweer ik niet...maar is dat interessant als je na een jaar nog eens door de foto's kijkt? Absoluut niet...en dan zijn de foto's waar de zon net wat moooier schijnt toch echt de mooiste vakantiefotos.
Helemaal eens, "binnenshuis een foto van [bewegende] kinderen of huisdier" zou gewoon de standaard foto in elke test moeten zijn, niet 'wat random gebouwen in een straat bij daglicht' zoals nu de wereld-standaard is.
(De Google Camera app (eigenlijk voor de Pixels, ik heb er alleen ervaring mee op mijn OnePlus 6) doet het in dat scenario nog helemaal niet zo slecht, die app zoals de meeste apps tegenwoordig werkt op basis van het combineren van een aantal opnames achter elkaar tot 1 foto, dus je zou verwachten dat wordt een ramp bij bewegende objecten maar dat valt alles mee, ze gebruiken waarschijnlijk 1 van de opnames als basis en gebruiken de andere opnames alleen om die basis te verbeteren)
Het is lastig om dat op een consistente en vergelijkbare manier te doen voor alle toestellen, dus dat het maken van foto's van gebouwen en straten vaak gebeurt voor dit soort tests is op zich niet gek. Naast dat ik zelf ook geen huisdier of kinderen heb om foto's van te maken, dus dat wordt lastig . Nu zijn er gelukkig ook op straat nog wel wat bewegende objecten, of bij de foto's die ik in het park heb gemaakt van voorbijvliegende vogels, zodat ik in het artikel toch nog wel iets heb kunnen zeggen over hoe de camera met beweging omgaat. Inderdaad wat jij ook ziet: dat de Pixel met GCam prima omgaat met bijvoorbeeld de bewegende vogels, waar de OnePlus 8 Pro overduidelijk de andere opnames in het gebied rond de vogel weggooit, zodat daar ineens veel meer ruis is. De Pixel zal dat ook doen maar weet de overgang gewoon goed te camoufleren.
Ik denk dat binnenfoto's van bewegende objecten inderdaad een waardevolle toevoeging zouden zijn. Persoonlijk merk ik dat ik aanzienlijk meer foto's maak (en dus meer waarde hecht aan een goede (smartphone)camera) sinds ik kinderen heb en dat zijn meestal dergelijke foto's.
Is het niet mogelijk om een opstelling te maken mbv een bewegend object dat altijd met dezelfde snelheid en richting beweegt? Bijvoorbeeld een simpele speelgoed auto of bewegende slinger? Eventueel een tweede beweging als dat een ander resultaat geeft, een Chinees zwaaiende kat op een robot stofzuiger. Er zijn vast betere testopstelling te bedenken.
Als de testopstelling goed doordacht, gestandaardiseerd en de belichting kunstmatig is dan zou je zelfs toestellen uit verschillende tests kunnen vergelijken...
[Reactie gewijzigd door dabrown op 22 juli 2024 14:36]
Wel, dat kun je oplossen door kinderen te... maken... of een paar honden te nemen. Heb je dat nu niet over voor je jaarlijkse telefoon kamera overview? Tsssk ;-)
Maar serieus, de volgels deden het toch best goed op dit vlak, die zaten geen moment stil en je ziet toch hoe sommige telefoons hier meer moeite mee hadden dan andere. Dank voor de review!
Wat ik altijd mis in dit soort vergelijkingen is dat er altijd statische objecten worden gefotografeerd. Ik begrijp dat dat eenvoudiger is maar hoe vaak is het niet dat je binnenshuis een foto van je kinderen, huisdier of vrienden wil maken en die zijn niet statisch.
De meeste camera's kiezen voor een lange sluitertijd waardoor je wazige foto's krijgt. Ook shutterlag is erg belangrijk op zo'n moment.
Voor dat soort zaken is een dedicated camera onvermijdbaar, ja zelfs de klassieke compactcameras falen hier meestal. Heel soms hebben die een Sportstand zonder de minimaal 1, meestal 2-3 seconden vertraging, maar dan werkt alleen het centrale focuspunt. Bij de Pentax LX, uit 1980 (dus zonder autofocus) was de sluitervertraging slechts 40ms, de Canon EOS RT en EOS-1RS (1,5kg) hadden zelfs een halfdoorlatende, en dus niet-bewegende spiegel en zijn misschien sneller (mits autofocus uitgeschakeld). Digitaal moet je denken aan een Sony SLT of een mirrorless.
Kortom, leer handmatig scherpstellen en anticipeer waar je onderwerp gaat zijn, dat is meestal betrouwbaarder dan autofocus, zelfs met algoritmes die voorspellen op welke afstand het onderwerp gaat zijn.
Heb zelf een Xperia 1 ii en gebruik steeds minder de gewone camera app. Photo Pro is bijna dag en nacht verschil op vlak van kwaliteit en de mogelijkheden die er zijn. Natuurlijk is een beetje ervaring of kennis bij het schieten van foto's een meerwaarden.
De auto modus in de photo pro app is ook beter dan in de standaard camera omdat die applicatie door de Sony Alpha team is ontwikkelt. Gebruik maken van de standaard camera app is dan ook eigenlijk een beetje zinloos. Misschien durven ze niet een iets uitgebreide applicatie als standaard te voorzien maar denk juist dat ze dat op de voorgrond moeten zetten om zich te differentiëren van andere merken.
Ik heb zelf de Xperia 1 II en ben over het algemeen erg tevreden over het toestel. De camera is tot veel mooie dingen in staat en ik ben ook wel fotonerd genoeg om af en toe te willen spelen met de instellingen.
Maar... wat dit toestel mist is toch echt een Auto functie die betrouwbaar mooie plaatjes schiet. Het voordeel van de telefoon camera is dat je die altijd bij je hebt en dus snel memorabele momenten kan vastleggen. En daarin schiet de Sony gewoon tekort.
Ik heb het dan niet over de overmatige Nacht Modus van sommige concurrenten (waar veel reviewers het zo knap vinden dat een foto zo licht is, vind ik het vaak slappe levenloze beelden). Nee, het gaat bijvoorbeeld om gewone situaties binnenshuis. De camera kiest dan vaak een trage sluiter waardoor het bijna onmogelijk is om onbewogen beelden te krijgen van mensen in huis. En de beelden zijn dan nog niet eens heel mooi als je inzoomt.
Sony moet echt aan de slag met de camera software en computational photography. Er is veel meer uit deze hardware te halen. Soms wil je gewoon dat het gemakkelijk en goed is. En dan verbaas ik me soms over hoe goed de plaatjes uit de iPhone van mijn vrouw zijn. Daar moet ik dan heel veel moeite voor doen.
En qua gebruik is de Photo Pro app ook niet altijd heel vriendelijk en vlot.
Nu is de grap dat ik dit toestel uiteindelijk netto voor minder dan €450 verkregen icm een abonnement en cash back. En voor een toestel met die prijs is dit echt een topcamera. Ik ben dus best heel tevreden.
Dat weet ik niet. De Photo Pro App is momenteel enkel beschikbaar op de Xperia 1ii en 5ii. Hopelijk dat de Android 11 update dit ook beschikbaar maakt voor de 2019 flagships maar dan zul je nog een maand of twee moeten wachten denk ik.
Er zijn sommigen die de apk wel geport hebben gekregen maar met een aantal bugs dus niet ideaal.
Tsja, maar slechts 1% van de mensen neemt de moeite om wat met handmatige settings te doen op hun telefoon, laat staan dat ze met die Sony app aan de slag gaan.
Maar het zou wellicht eens interessant zijn om Horlings zijn licht eens te laten schijnen op telefoonfotografie en wat de keus zou zijn van iemand die veeleisend is als het om camerainstellongen gaat.
De PhotoPro app heeft gewoon een Auto modus, die net als de normale camera app alles voor jou regelt. Je HOEFT met de PhotoPro app niet alles zelf in te stellen, maar je kunt het wel.
Ik kan het in de review niet duidelijk terugvinden, maar volgens mij heeft men de PhotoPro app niet gebruikt, behalve voor op t einde wat RAW foto's te maken. Dit vind ik voor een site als Tweakers bijna schandalig. Iedereen met ook maar een klein beetje kennis van de nieuwe Sony telefoons weet dat, zoals hierboven ook al gezegd is, de normale Camera app constant (beduidend) slechtere foto's oplevert (ook in JPEG) dan de PhotoPro app in Auto modus. Sinds Android 11 heb ik het idee dat het verschil iets minder is geworden, maar ik blijf erbij: indien je de Xperia 1ii of Xperia 5ii meeneemt in een fotografie review, gebruik dan de PhotoPro app en niets anders.
Net als voor de andere toestellen heb ik voor de standaard foto's inderdaad de standaard camera-app gebruikt, ook bij de Xperia 1 II. Dat was voor mij ook een van de uitgangspunten van de test, al vind ik er nu ik je comments lees iets voor te zeggen om het volgende keer anders te doen. Al zou ik als gebruiker liever zien dat Sony ook zijn standaard-app uitrust met even goede beeldverwerking in plaats van alles maar in aparte apps te stoppen, zoals ik ook in het artikel heb gezet.
Dank voor de reactie. Ik denk dat het niet puur en alleen aan Sony ligt waarom ze dit niet gedaan hebben, maar ook aan Google. Het is speculatie, maar kijkend naar hoe goed (of slecht) de Google Camera app werkt op non Pixel devices (is met vele smartphones niet eens compatible volgens Google's eigen Playstore), dan zou het me niet verbazen als Google haar eigen telefoons wil bevoordelen door het derden zo lastig mogelijk te maken om alles uit de eigen hardware te halen. Hier eveneens refererend naar Samsung (en recent in stroomversnelling ook Huawei), die al jaren probeert zich los te breken van alles haken en ogen die Google introduceert bij Android.
En ja, wellicht had het hele probleem niet bestaan als Sony hun eigen app niet "Photography Pro" maar "Camera" had genoemd, alleen had dit waarschijnlijk weer juridische gevolgen gehad.
Ik zou trouwens nog willen opmerken dat ik het vreemd vind dat de Sony in de hele conclusie niet eens meer genoemd wordt. De Huawei wordt apart genoemd vanwege "zeer goed, maar Google problemen", ook al is de conclusie op basis van deze manier van testen dat de Sony minder goed uit de verf komt, had ik toch op zn minst 1 regeltje in de conclusie hierover verwacht.
Verder, maar ook dit had dus heel anders geweest had men de PhotoPro gebruikt, wordt op de pagina m.b.t. de nachtfoto's geschreven:
"Ook fijn bij de iPhone 12 Pro Max: je kunt de belichtingsduur vooraf aanpassen. Dat kan bij de concurrentie nog steeds niet."
Ik neem aan dat hier sluitertijd bedoeld wordt en zo ja, als de Sony (PhotoPro) iets tot in detail kan, dan is het een waslijst aan instellingen als deze (shutterspeed, exposure value, focus mode, volledig instelbare whitebalance). Had de conclusie iets geweest van "de Sony stelt met de default Camera app wat teleur, met Photography Pro doet ie vrolijk mee met de besten maar het kost je wel meer moeite" had ik het alleszins redelijk gevonden.
Tweakers probeert kostte wat kost aan haar members het "premium" model te slijten en ook bij dit artikel wordt gevraagd "wat vind je ervan?". Mijn conclusie is dan: er is veel tijd en moeite in gestoken, maar de diepgang en kwaliteit ontbreekt voor het niveau van Tweakers (key feature v.w.b. fotografie van 1 toestel zo goed als helemaal negeren). En dat vind ik gewoon jammer, maar dat versterkt mijn gevoel dat ik voor hoogwaardige tech nieuwsartikelen en reviews echt ergens anders moet zijn en niet meer bij Tweakers.
Dus je test de beste smartphone camera, maar gebruikt niet de beste app die speciaal ontwikkeld is om het maximale uit de hardware te halen? Dus als je de beste gametelefoon test, dan gebruik je ook niet een speciale instelling om het maximale uit de soc te halen?
Ben geen Sony fan, maar ik snap niet dat je als tech site een merk niet beloont dat probeert zich te onderscheiden van de mainstream (meer, groter, sneller alles).
Ik snapte ook al niet waarom ook de Pixel in de conclusies totaal genegeerd wordt (en snap het nog steeds niet, waarom neem je hem dan mee?)
Aaah ja..zie je..
Mijn vermoedens waren dus juist..
Je gaat af op native camera apps...en niet speciaal ontwikkelde camera apps...Gooi al die eigenschappen dan in de default app denk ik dan...Normaal is het een native camera app die het maximale eruit weet te trekken en niet een speciaal ontwikkelde app...😵😵
Hoe kunnen we deze review nou serieus nemen? En alle reviews hiervoor en die nog volgen? Het is als een sportwagen testen en dan zeggen dat je de 6e t/m 8e versnelling niet hebt gebruikt omdat de andere wagen deze ook niet hebben. Zoals aangegeven is, maakt die Photo Pro app onlosmakelijk deel uit van deze Sony toestellen. Het er gebruik van maken is simpeler dan welke camera instelling van welk toestel dan ook. Wellicht heb je de dedicated camera knop op de Sony ook gemist? Leveren ze al jaren mee en valt in te stellen, ook om de Photo Pro App direct mee op te starten (zie screenshot). Makkelijker en beter dan dat wordt het niet. Succes met de volgende review.
Staat ook letterlijk in de tekst "Sony's standaard camera-app". Dat zal wellicht ook de insteek zijn geweest, de standaard apps gebruiken, niet een of ander extra app.
Het is nauwelijks een extra app te noemen. Sony is tijdens de promotie heel duidelijk geweest: voor fotografie gebruik je de Photography Pro app, voor video de Cinema Pro. Dat er ook nog een standaard Camera app op staat heeft denk ik meer te maken met Google die van fabrikanten eist dat bepaalde apps op een device staan wanneer je Android draait. Vanuit Sony's standpunt is de Photography Pro app de camera app.
De Huawei gebruikt namelijk ook niet Google's Camera app, want die mogen geen volledige Android meer gebruiken. En als we iets verder in het geheugen graven, vroeger werden alle Samsung telefoons met een eigen Samsung webbrowser geleverd. Tests m.b.t. de browser werden ook daarmee uitgevoerd, niet met de Android browser. Dit veranderde toen Google als standaard app Chrome begon te leveren, toen ging Samsung dit ook doen.
Punt blijft gewoon: een van de "main sellingpoints" van de Sony Xperia 1ii en 5ii zijn de uitgebreide Photography Pro en Cinema Pro apps. In een review puur en alleen over het fotograferen met smartphones, daarbij een Xperia 1ii selecteren maar dan de Photography Pro niet gebruiken en alleen kijken naar "welk app Camera heet" is gewoon debiel. Dat is hetzelfde als een Macbook vergelijken met Windows laptops en kijken welke keyboard shortcuts er zijn binnen Adobe Premiere Pro i.c.m. de Alt-toets en dan zeggen "die zijn er niet op een Macbook, want die heeft geen Alt-toets". Nee, daar zit een Command-toets op...
Met alle respect..
Nu ben ik een fervent Samsung gebruiker maar als ik een leek zou zijn dan zou ik verwachten dat ik met een standaard native camera app gewoon mijn ding moet kunnen doen. Als ik desbetreffende foon in de winkel bekijk dan zoek ik naar camera...niet "photography pro app".
Ik wil niet perse op zoek gaan naar een 'speciale foto-app' voor een smartphone..
[Reactie gewijzigd door LongJoy1980 op 22 juli 2024 14:36]
Sorry, maar ik ben het niet met je eens. Sony doet niet veel aan marketing voor haar telefoons, maar bij deze modellen ging 75% of meer over de Photography Pro en Cinema Pro apps. Krijg je de telefoon en start je hem voor het eerst op, staan deze apps midden op je homescreen. Op de productpagina op de website van Sony staat het uitgebreid beschreven.
Ik weet dat lang niet iedere smartphone gebruiker een tech liefhebber is, de leken v.w.b. smartphones zoals jij ze noemt, maar als je al zover bent dat je deelneemt aan het verhoudingsgewijs kleine marktaandeel van Sony smartphones, dan heb je zeer zeker gehoord van deze apps en de bedoeling ervan.
Sterker nog, voor mensen die weinig met tech hebben en "gewoon een telefoon kopen" durf ik het volgende te stellen: zij zullen de foto's gemaakt met elke mid tot highend smartphone van 2019 of 2020 geweldig mooi vinden en de verschillen zoals in een review als deze beschreven nooit opmerken. Zelfs als de foto's in deze review vergelijk met foto's die ik jaren geleden gemaakt heb op een Xperia Z2 (telefoon uit 2014), dan zijn die van destijds niet bijzonder veel slechter.
De laatste 1 a 2 jaar is er eindelijk weer wat vooruitgang geboekt qua smartphone fotografie, door het gebruik van meerdere lenzen en het toevoegen van RAW support. Maar goed, we zitten hier op Tweakers, je mag aannemen met mensen die op zn minst IETS met tech hebben...ik schat dat voor hen het gebruiken van een "Photography Pro" app in plaats van "Camera" ze niet van de leg af zal brengen. En daar gaat het nu om: dit is een review op Tweakera.net, voor diens publiek, niet een reviewtje van 30 secondenbvan tante Sjaan wat ze op Facebook heeft geplaatst.
Enige tijd geleden nog een video review gezien van iemand die alle Galaxy Note en alle iPhone telefoons met elkaar vergeleek op basis van de camera (kan de filmpjes helaas zo snel niet terugvinden). Resultaat: het verschil tussen de Note 1, 2 en 3 was nog best substantieel qua kwaliteit, hoe verder je kwam was het bijna lood om oud ijzer en kwam het meer aan op eigen voorkeur (wat meer contrast in de foto, wat lichter, wat meer overdreven kleuren of juist niet). In lastigere omstandigheden (fel tegenlicht of bij heel weinig licht) waren er tussen de laatste paar generaties wel iets duidelijkere verbeteringen (HDR en RAW support in de laatste modellen).
Ik zal eerlijk zijn.....ik heb nog nooit van desbetreffende apps gehoord.
Zal misschien ook wel zijn omdat ik toch niet echt naar telefoons uitkijk aangezien ik Samsung locked ben, Sony niet interessant genoeg vind en komende juni toch wel de S21 ga halen maar hoe dan ook durf ik te wedden dat t meerendeel hier op Tweakers er ook niet echt vanaf weet.
Ik weet ook vrijwel zeker dat als ik deze telefoon voor t eerst in mijn handen zou krijgen ik eerder naar de native camera app zou gaan dan naar de speciale app...maar ja...dat ben ik.
Ik weet ook vrijwel zeker dat als ik deze telefoon voor t eerst in mijn handen zou krijgen ik eerder naar de native camera app zou gaan dan naar de speciale app...maar ja...dat ben ik.
Dat ligt er denk ik meer aan dat, zoals je al zegt, je om redenen alleen naar Samsung modellen kijkt. Maar jou moeten dan termen als Bixby of in mindere mate Samsung Dex wel bekend voorkomen? Dit omdat Samsung deze zaken voor haar toestellen promote en zo heeft ieder merk wel bepaalde punten onder de aandacht brengen. Ik ken ook niet alle speciale features van b.v. Xiaomi telefoons, maar dat komt omdat ik weinig interesse heb in dat merk.
Los van dit, het gaat mij er met name om dat dit nog altijd Tweakers is, een tech website voor enthousiasten als core. Daarbij wordt in de review zelfs in een apart groen blok tekst uitleg gegeven over Sony's Photography Pro en Cinema Pro apps, maar vervolgens wordt dit totaal genegeerd.
Wanneer men niet van het bestaan van een feature weet en daardoor niet het beste uit een device haalt, jammer maar het gebeurt. Weet men er echter van en negeert men het bewust, dan vraag ik me af hoe serieus men zo'n review nog kan nemen.
Daarbij wordt in de review zelfs in een apart groen blok tekst uitleg gegeven over Sony's Photography Pro en Cinema Pro apps, maar vervolgens wordt dit totaal genegeerd.
Mijn vermoeden is dat het Tweakers puur om de native camera app gaat.
Hoe je het went en/of keert...de Photography Pro app is een speciaal ontwikkelde app voor het toestel...een aparte app naast de native camera app en daar is het in deze om te doen. Een vergelijking tussen native camera apps.
De Photography Pro app is, in Tweakers-land, wellicht alleen 'bekend' bij de Sony telefoon kenners ( en misschien nog wel een aantal anderen..) maar de native camera app is bij iedereen bekend.
Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik dit wel een aparte actie vind. Ik verwacht juist dat native camera apps, over het algemeen, altijd het maximale uit een telefooncamera sensor weten te halen. Als ik dit dus moet geloven is het in dit geval juist andersom.
Tis ook de reden dat ik altijd foto's/filmpjes met mijn native camera schiet en dan upload naar FB/IG en juist geen gebruik maak van de camera van die 2 apps wetende dat de kwaliteit behoorlijk waardeloos is.
"Native camera app" betekent als je het aan mij vraagt een camera app die altijd op je telefoon in de basis staat, ingebakken in de rom. Niet iets dat apart geïnstalleerd kan worden door de user via de play store. Het is er altijd ook al format je je toestel.
De photography pro app is een native app in de rom, en valt niet los te downloaden via de store. Je moet dus niet "op zoek" naar iets speciaals op de store. Dus dat is gewoon harstikke native als maar kan. Of zie ik dat verkeerd?
Je hebt nu gewoon 3 native apps ipv 1 ( "Camera" ," Photography pro " en "Cinema Pro") - simple as that.
Als je dit toestel gekocht hebt, heb je minimaal de product pagina bekeken, en zeker wat YouTube reviews. Ik heb geen enkele YouTube review gezien die niet over de pro apps gesproken heeft. Dus als consument die dit toestel koopt zou je het wel weten.
Ik classificeer dit nog steeds niet als native camera app maar een side app met extra toeters en bellen.
Waarom heeft Sony dit dan niet in de 'officiele' camera app geimplementeerd..?? Omdat dat wellicht niet mogelijk was dus hebben zij een extra app daarnaast ontworpen om zich uniek op te stellen tov de rest.
Samsung...Apple en Oneplus krijgen het wel voor elkaar om goede resultaten neer te zetten met de native camera app....( ok..Apple heeft het allemaal zelf in de hand terwijl Samsung..Oneplus afhankelijk zijn van Google..) waarom lukt het Sony dan niet maar hebben zij een speciaal ontworpen app nodig om hoge resultaten te kunnen scoren..? Sony...die momenteel flink aan de weg timmert en veel $$$ binnenhaalt met hun A7 camera reeks...
Ik ben niet perse een Sony hater of zo maar ik vind dit gewoon een aparte gang van zaken.
Zal wat zijn als elke manufacturer een eigen specifieke camera app ontwikkelt..😄
[Reactie gewijzigd door LongJoy1980 op 22 juli 2024 14:36]
Ik vrees dat het een app is die tot nu toe beperkt is tot de Xperia 1ii en Xperia 5ii. Ik zie wel dat ie mogelijk te sideloaden is, maar of de app dan goed werkt met (de camera hardware van) jouw toestel weet ik niet. De APK kan je hier downloaden.
Dit vindt ik een hele goeie opmerking.
Want eerlijk is eerlijk met al die apps en de bijbehorende instellingen zie je soms door het bos de bomen niet meer.
Ik had eigenlijk graag een Xiaomi in de vergelijking gezien. Meer bepaald: de Xiaomi Mi 10 Pro. Xiaomi is momenteel de 3de in smartphoneverkoop ter wereld. Normaliter is het een budgetmerk, maar de Mi 10 Pro kost gewoon 1000 Euro. DXOMark geeft de camera dezelfde score als de iPhone 12 Pro.
De Mi 10 Ultra scoort nog hoger, maar is niet verkrijgbaar in Europa, dus is het logisch dat deze niet is opgenomen in de test. Ik had liever de Xiaomi Mi 10 Pro gezien ipv die Sony.
Ik dacht precies hetzelfde toen ik de line-up aan het begin zag. Een vreemde omissie aangezien Xiaomi dit jaar hoge ogen weet te gooien op het gebied van de smartphone cameras waar dat voorheen een ondergeschoven kindje was.
We hebben Xiaomi voor deze test benaderd, maar helaas konden ze ons geen toestel leveren. Maar ben zeker met je eens dat de Mi 10 Pro interessant was geweest!
Ik ben laatst overgestapt van een Google Pixel 3 naar een Samsung Galaxy S20 en dat voelt, met name op het gebied van fotograferen, als een enorme downgrade.
Veel foto's zijn - bij grondige inspectie - onscherp / wazig, de applicatie is héél traag en even snel een foto schieten ('point and shoot') zit er gewoon niet in. Dan heb ik het nog niet eens over de slechte prestaties bij weinig licht (binnen / buiten).
Jammer, want ik had juist gedacht (en gelezen) dat de S20 een upgrade zou zijn t.o.v. de Pixel 3, zeker gezien de toevoeging van de verschillende lenzen.
Het laat toch maar zien dat de Pixel 3 (uit 2018!) nog steeds zijn mannetje staat.
Ja ik heb vanwege het werk nu een iPhone en heb mijn pixel 3 aan mijn vriendin gegeven.
De iPhone XR was zo bagger in zijn foto's in vergelijking dat ik zelf een iPhone 11 pro gekocht heb en deze kan mee qua foto's met de pixel 3.
Maar qua point en shoot doet de pixel 3 het nog steeds beter als we beide ergens fotograferen.
Bij de iPhone moet ik achteraf altijd wat spelen met de waarden nog.
Ik zie een hoop subjectieve beoordelingen van de foto’s maar geen enkele meting. Waarom niet wat foto’s nemen van een ColorChecker en de kleurafwijking meten ? Voor beeldschermen en TV’s posten jullie toch ook meetwaardes ?
Hoewel Iphones op papier vaak niet de beste cameras heeft vindt ik ze in de praktijk toch de beste. Vooral als het gaat om het delen van fotos en videos op het social media met name op instagram. De fotos/ videos die je maakt met een android (Samsung) toestel zien op het toestel goed uit. Maar zodra je het post op social media zien ze bijna atijd niet goed uit. Niet scherp de kleuren komen niet overeen enz. Ook de gezichts tinten zijn het mooist op een Iphone is mijn mening. Hier heb ik een link waar dit door meerdere mensen ook bevestigd wordt. https://doormariska.nl/sm...roid-kwaliteit-instagram/
Misschien is het een leuk iedee om te testen wat de beste smartphone camera is voor social media.
[Reactie gewijzigd door Cihan1988 op 22 juli 2024 14:36]
Dat komt omdat vele toestellen vaak hun kleuren van het scherm boosten (extra contrast etc) waardoor het er erg kleurrijk uitziet allemaal, maar niet zoals het werkelijk is.
Daarnaast zijn de Social Media apps op Android van lagere kwaliteit als het gaat om het maken van video's foto's etc. De reden waarom veel mensen die actief zijn op Social Media ook een iPhone gebruiken, omdat de kwaliteit beter is van het posten maar ook van het livestreamen en opnemen van video's.
Met Instagram ligt het probleem bij de app zelf, niet de camera is de software van de camera zelf.
Instagram,en dan vooral in de stories, zorgt op een Android toestel zelf voor mindere kwaliteit. Zou je van beide toestellen de foto's downloaden en via een andere, gelijke manier op Instagram zetten, zie je ineens geen verschil meer.
Daar is helaas flink over geklaagd, maar weinig aan te doen.
Misschien is het een leuk iedee om te testen wat de beste smartphone camera is voor social media.
Het hangt ervan af hoe je die foto neemt. Ik heb een Pixel 5 en daar doet de camera app het meeste werk. Neem je je foto's via de social media app verlies je de toeters en bellen van de Google software.
Voor iemand die veel met social media bezig is, is het misschien dat niet de beste telefoon. Dit gezegd zijnde, als je foto's op meerdere platformen post, misschien net weer wel.
Ik heb in mijn vrienden/familiekring/kennissenkring echt nog nooit een toestel van Xiaomi of Oppo gezien.
Het is bijna allemaal Samsung en Apple wat de klok slaat. Heel soms een verdwaalde Nokia, Pixel of OnePlus. Dus zo ingeburgerd is Xiaomi volgens mij niet. De gemiddelde tweaker is niet de gemiddelde consument, dat lijken we nog wel eens te vergeten hier.
Maar is jouw sociale omgeving dan de benchmark voor de populariteit?
Ik ken zat mensen met een Xiaomi, dus dan is het ineens wel weer populair?
In de Tweakers community is het sowieso een populair merk, dus als je dan een artikel schrijft op Tweakers, van en voor de community, dan zou het best logisch zijn om die hierin op te nemen.
Er wordt veel tijd gestoken in zo'n vergelijkend onderzoek en als je dan gaat cherry picken ipv een totaalbeeld van de bekende goede camera toestellen te geven wordt de waarde van het artikel niet beter van. Dat doet Tweakers wel vaker en ik vind het altijd zonde. Dat is toch een reden om bij andere bronnen te gaan kijken die wel een totaalbeeld geven van bijv. de top 10.
Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder hebben een Xiaomi
Maar dat was in beide gevallen op mijn advies, dus misschien niet helemaal een eerlijke vergelijking
Ik ken ook niemand met een Xiaomi of Oppo.... geen idee waarom dit zo kan verschillen, wellicht regionaal bepalend? Hier in Zeeland hebben de meeste jongeren een Samsung en vanaf een jaar of 30 vooral een iPhone, in ieder geval zoals ik het heb ervaren in de afgelopen maanden.
Is het bij de Android toestellen nog steeds zo dat wanneer je binnen een app een foto maakt, deze van mindere kwaliteit is dan de camera-app? Dus via de camera binnen whatsapp en instagram bv? Is dat wel eens getest?
En verder ben ik benieuwd welke toestellen nog meer de hand-indicator als selfie-timer hebben zoals de Samsung-toestellen dat hebben. Dat maakt het erg makkelijk om selfies met groepen te maken en zorgt ervoor dat er minder kans is op een bewogen foto (door indrukken van toetsen) en door de opvallende timer, staat ook iedereen klaar. Dus je toont een open hand aan de sensor, timer begint te lopen (en ondertussen doe je je hand weer weg) en de foto wordt gemaakt. Heel handig als je even spontaan een foto wilt maken.
Verder mis ik bij dit soort reviews het vergelijkingsmateriaal van een goede fotocamera. Ik vind het bij veel foto's lastig om in te schatten hoe het er werkelijk uit ziet en wat het toestel ervan maakt.
[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:36]
Ik run zelf lineageos 17.1 op een xiaomi mi 5. Ik weet niet hoe het op jou telefoon geregeld is, maar de standaard lineageos camera op mijn telefoon is ronduit bagger. Het is aan te raden om gcam op je telefoon te installeren. Met deze applicatie maak ik nog betere foto's dan de miui camera.
Is helemaal niet bizar. De google-camera dankt zijn kwaliteit bijna uitsluitend aan de software/algoritme s. Dus als je met andere software een foto neemt is het normaal dat het helemaal een andere kwaliteit is
Dat is vanuit het oogpunt van de gebruiker wel bizar en een van de slechtste eigenschappen van Android. Je wil gewoon consistent over alle applicaties dezelfde kwaliteit als eindgebruiker. Dus als een fabrikant software optimalisaties uitvoert In zijn camera software om optimaal gebruik te maken van de hardware, dan wil je dat ook in de applicaties die de camera gebruiken.
Anders zouden al die applicatiebouwers ook rekening moeten houden met alle verschillende fabrikanten. De ene fabrikant heeft weer 3 verschillende lenzen en camera modules erin zitten, de andere werkt weer met extra z/w camera om meer detail toe te voegen.
Al dat soort dingen hoort gewoon netjes achter een API te zitten. De camera software komt naar voren, je maakt foto en het resultaat gaan naar de app. En dat werkt zo niet met Android.
Dat kan zeker wel zo werken met Android zover ik begrijp, de standaard camerafunctionaliteit staat gewoon ter beschikking voor apps. In Whatsapp bijvoorbeeld kun je met een long press op de cameraknop (onder de paperclip) en Take Photo kiezen om de standaard camera-app te gebruiken. Dat WhatsApp dit niet alleen verbergt en hun eigen camerafunctie naar voren schuift, maar in A/B testing ook al deze functie eruit heeft gehaald (begreep ik van een collega) is dan toch echt aan WhatsApp te wijten en niet aan Android.
Nee. Waarom maakt Sony's PhotoPro app dan juist betere foto's dan de standaard Camera app? Het ligt er gewoon aan hoeveel moeite de developer erin steekt.
Ik maak soms ook foto's via Adobe's Lightroom app, die zien er prima uit, zeker niet slechter dan die uit de Camera app, eerder beter (betere HDR werking bij Lightroom).
Erg jammer dus dat de Huawei geen Playstore meer heeft. Helaas valt dit niet op te lossen op korte termijn. Voor mij zou dit inderdaad een reden zijn geen Huawei te kopen.
[Reactie gewijzigd door slvans op 22 juli 2024 14:36]
Een Tweaker kan dit best er weer op krijgen hoor. Alleen voor de doorsnee consument is dat een wat groter risico, om het aan de praat te krijgen en te houden.
Kennelijk worden hier steeds tegen measures voor genomen dat een geinstalleerde playstore versie die werkt binnen de kortste keren niet meer werkt. Net nadat het besluit genomen was zag je meerdere reviewers het proberen en het kon gewoon niet aangeraden worden om hiervan afhankelijk te zijn.
Dus je blijft vooral afhankelijk van de Huawei App Gallery. Overigens zitten daar best leuke dingen in qua promoties. Zo kreeg mijn vader (die een oudere Huawei heeft) gratis 6 maanden TomTom Liveservices (tot morgen geldt de aanbieding voor de mensen die er wat aan hebben).
Installeer je echter veel apps, dan valt het aan te raden voorbij het merk te kijken.
Wat ik me afvraag is hoever je komt als je bereid bent de illegale tour op te gaan. Er zijn nog altijd mensen die gebruik maken van de grijze regionen van het internet waar het gekraakte spul te vinden is. Maar een goede werking van veel apps is nog altijd afhankelijk van de aanwezigheid van de Googleservices. Stel dat daar een weg omheen gevonden is, dan kan het voor een bepaalde groep wel weer interessant zijn om een Huawei te nemen.
Je zou verder nog kunnen kijken of je via een dure third party oplossing als sigma key de bootloader kan unlocken, en dan een Android generic system image er op kan zetten, maar goed, dat is weer een stap verder en een dure oplossing.
Is niet waar ... Velen hebben het geprobeerd en dan lukt het maar sommige apps blijven problemen geven.
Weken erna zijn er weer issues bij en zie je dat updates niet goed gaan.
Kortom, een extra baan erbij mbt het managen van je apps.
Sure, Als je weinig van google gebruikt en toevallig jouw bankapp geen last heeft en je wellicht altijd een 2e telefoon erbij gebruikt dan is het te doen, maar als Main phone voor iemand die toch als gemiddelde gebruiker veel apps gebruikt en dus ook die van Google en/of G services gebruikt is het lastig.
Mind you, dat apps die nu prima werken straks met een update niet meer goed kunnen werken omdat men kan besluiten om G services te gaan gebruiken.
Tja, dan is het voor het geld geen goede keuze.
Tevens een groot nadeel vind ik, Single bottom speaker. Iets waar ik nooit meer voor zou kiezen voor een device.
Tevens slechts 90HZ, iets wat nu niet echt bijzonder meer is en zelfs een beetje midrange aanvoelt, geen supermoderne Soc (990 is meer dan 1 jaar oud) en slechts 8GB RAM.