Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

Battalion Wars 2: midden in de actie

Inleiding

Tanks besturen, gevechtsvliegtuigen naar de strijd dirigeren en het bevel voeren over allerlei grondtroepen... iedereen heeft er wel eens van gedroomd en met Battalion Wars 2 wordt het ook mogelijk op de Wii.

Battalion Wars 2 is het vervolg op het eerste Battalion Wars-spel, dat op de Gamecube verscheen. De werktitel voor deze voorloper was oorspronkelijk 'Advance Wars: Under Fire' en het mag dan ook duidelijk zijn dat ontwikkelaar Kuju de Advance Wars-serie met Battalion Wars 2 gewoon wil voortzetten.

Advance WarsIn de nieuwe game is het nog steeds de bedoeling optimaal gebruik te maken van je beschikbare troepen door hen opdrachten te geven om doelwitten te beschermen of aan te vallen, waarbij de speler als een opperbevelhebber het overzicht over het slagveld moet zien te bewaren. In tegenstelling tot de Advance Wars-serie, wordt er bij Battalion Wars niet ieder op zijn beurt gespeeld, maar worden elementen uit first-person shooters gemengd met kenmerken van een real-time strategiespel.

* Meer dan een sequel?

In beginsel lijkt het verschil met het Gamecube-spel Battalion Wars niet zo groot. De gameplay is zo goed als onveranderd - al is het dit keer wel mogelijk slagschepen en duikboten te besturen - en het spel straalt dezelfde sfeer uit als zijn voorganger.

Battalion Wars 2 Screenshot

Terwijl de eerste Battalion Wars er echter net niet in slaagde een klassieker te worden en, toch enigszins onterecht, al snel uit de aandacht verdween en nooit echt een groot publiek kon bekoren, doet Battalion Wars 2 een goede poging om dit hogere niveau wel te halen. Met name de online multiplayer modus zorgt ervoor dat Battalion Wars 2 wel eens een blijvertje zou kunnen zijn, maar ook de mogelijkheid zeeslagen uit te vechten en het veroveren van 'facilities' draagt bij aan de gameplay.

* Verhaal

Battalion Wars 2-figuurBattalion Wars draait vooral om het 'leuk zijn' en daarbij is de gameplay van primair belang. Een goed verhaal kan echter net dat tikje extra geven en daar is men bij Kuju in elk geval in geslaagd. Zo worden de 'Anglo Isles' omschreven als 'een groen en aangenaam eiland dat ooit een machtig rijk omvatte, maar nu gedegradeerd is tot de lagere regionen van de diplomatie'. Bovendien worden deze Anglo Isles in de eerste missies meteen al overtuigd om een andere natie aan te vallen op zoek naar een of ander superwapen - dat echter ongevonden blijft. De verschillende bevelhebbers worden als leuke karikaturen neergezet en weten geregeld een glimlach op het gezicht te toveren, zonder dat ze vervelend worden.

Het spel weet wel steeds een goede reden te verzinnen om oorlog te voeren, maar helaas valt het in de missies zelf in herhaling. Daar komt het toch steeds weer neer op het veroveren van een productiefaciliteit, het beschermen van een basis of het innemen van een hoofdkwartier van de vijand.

Graphics en besturing

*Graphics

Hoewel Battalion Wars voor de Wii op dezelfde engine gebaseerd is als de Gamecube-editie, lijkt het spel er dankzij de opgepoetste graphics en de hogere rekenkracht van de Wii toch in te slagen het niveau van games als Metroid Prime 3 te kunnen halen. Vooral in de cutscenes werden me af en toe verbazend mooie beelden voorgeschoteld. Tijdens het spelen blijft Battalion Wars 2 overigens steeds trouw aan de cartooneske sfeer die bij de games hoort, wat in elk geval bijdraagt aan de 'oorlog is leuk'-ervaring. Verwacht echter geen hoogstaand next-gen-waardig realisme.

* Besturing

Om tegelijkertijd het overzicht te bewaren, allerlei troepen afzonderlijk aan te sturen en bovendien niet te veel schade op te lopen, zou je verwachten soms drie handen nodig te hebben. Helaas is dat ook zo, al biedt de Wii enkele uitstekende hulpmiddelen om de besturing te vereenvoudigen. De ontwikkelaars hebben flink hun best gedaan om optimaal gebruik te maken van deze mogelijkheden van de Wii-besturing, al moeten we daar eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ze hier en daar ook een steekje hebben laten vallen.

Battalion Wars 2 Screenshot

Het aanduiden van doelwitten is dankzij de aanwijsmogelijkheid van de Wiimote in combinatie met de Z-knop van de Nunchuck - voor het fixeren van een doelwit - een fluitje van een cent en ook het geven van orders aan specifieke troepen - vlammenwerpers, aanvalstroepen, tankdivisie, ... - gaat na een kleine periode van gewenning behoorlijk vlot.

Battalion Wars 2 Screenshot

Minder gecharmeerd was ik dan weer van de besturing van de vliegende brigade. Het stijgen en dalen gecombineerd met sturen ging me niet altijd even makkelijk af. Ik gaf er dan ook al gauw de voorkeur aan om de luchtmacht gewoon opdrachten te geven en die door de spelcomputer zelf af te laten handelen. Een ander euvel in de besturing bevindt zich in het uitvoeren van een ontwijkende koprol als je met een infanterist aan het spelen bent. Daartoe moet de joystick van de Nunchuck in een richting bewogen worden, terwijl de Nunchuck in dezelfde richting gekanteld wordt, maar dat vergt soms enige pogingen voordat een ontwijkingsmanoeuvre slaagt.

Battalion Wars 2 Screenshot

Oorlogje spelen

Met de gameplay van Battalion War 2 zit het wel goed. De missies in de singleplayer modus zijn dan wel behoorlijk lineair - zo wordt je door de opvolging van objectives nogal bij het handje gehouden - en niet al te moeilijk, maar de uitdaging zit hem in het behalen van een steeds betere ranking. Afhankelijk van de geleden verliezen, de gebruikte tijd en de toegebrachte schade aan de vijand, wordt namelijk een C-, B-, A- of S-rank toegekend. Wie erin slaagt voldoende S-medailles te bemachtigen, krijgt als beloning extra bonuscontent.

Battalion Wars 2 Screenshot

De singleplayer missies mogen dan wel simpel zijn, af en toe komt enig strategisch inzicht en planning wel van pas. Zo zul je af en toe prioriteiten moeten stellen om je verliezen te minimaliseren - het is bijvoorbeeld een goed idee om de luchtmacht even te laten rusten terwijl tanks de luchtverdediging aan flarden knallen. Bovendien krijg je af en toe te maken met 'secondary objectives'. Deze hoef je niet per se te halen om de missie uit te spelen, maar ze kunnen je wel extra's opleveren. Vaak gaat het hierbij om facilities veroveren - waardoor je geregeld nieuwe troepen of voertuigen krijgt - of het bevrijden van krijgsgevangen - wat je manschappenaantal een eenmalige impuls geeft.

Vaak bestaat een missie uit meerdere missiedoelen: steeds als het ene obstakel overwonnen is, kun je doorschuiven naar het volgende. Er is echter geen mogelijkheid om binnen een missie tussentijds je voortgang op te slaan. Na een succesvolle bestorming van het strand oprukken naar de productiefaciliteiten van de vijand om vervolgens toch nog verslagen te worden bij de belegering van het hoofdkwartier, betekent dus dat je bij een volgende poging weer helemaal op zee mag beginnen, wat soms frustrerend kan zijn.

Battalion Wars 2 Screenshot

Tijdens het spelen wordt wel duidelijk hoe belangrijk het is om je troepen steeds in het oog te houden en nieuwe orders te geven. Voor je het weet staan je manschappen met vlammenwerpers op een tank te vuren, wat weinig efficiënt is - behalve als zelfmoordpoging. De kunstmatige intelligentie laat dan ook wel eens en steekje vallen, al werden orders wel steeds goed uitgevoerd.

Ten opzichte van de Gamecube-game Battalion Wars, is er wel een flinke verbetering te merken in het tempo van het spel. Alles gaat wat vlotter vooruit en je wordt als speler wat meer in de actie betrokken. Dit maakt dat het spel in de basis eigenlijk niet zo veel verschilt van zijn voorganger, maar tegelijkertijd toch veel leuker is om te spelen en dat zou wel eens net kunnen zijn wat deze titel nodig heeft om er een succes van te maken.

* Multiplayer

Het belangrijkste aspect is echter wellicht de online functionaliteit. Het is mogelijk om zowel middels Friends Codes met een bekende te spelen als online op zoek te gaan naar een onbekende collega-generaal. Tijdens het testen leek dit online spel geen last te hebben van lag of haperingen, al is het jammer dat een medegamer er af en toe zomaar vandoor ging, waardoor ook mijn spel afgebroken werd. Het was leuk geweest als de computer de rol van de tegenspeler had kunnen overnemen. Bovendien zou een strafmaatregel voor mensen die op deze manier spelen ook geen overbodige luxe zijn geweest.

Online krijg je de keuze tussen Co-op, Assault en Skirmish. Bij Co-op is het de bedoeling om samen een bepaalde missie te doorstaan, maar helaas heb je hier niet de beschikking over de verschillende singleplayer opdrachten. De keuze is hier namelijk beperkt tot een viertal speciaal voor deze online modus ontworpen missies. Assault zet een speler op de verdedigende positie, terwijl de ander zijn best moet doen een aantal doelwitten te veroveren. Bij Skirmish draait het louter om het afschieten van zoveel mogelijk troepen van de tegenstander.

Battalion Wars 2 Screenshot

Aangezien de Wii niet over voicechat-mogelijkheden beschikt, is de interactie met de tegenspeler beperkt tot het geven van de opdrachten 'vernietig dit doelwit', 'kom hier' en 'bescherm dit object'. Offline spelen met twee spelers op één Wii is helaas niet mogelijk en dat lijkt mij wel een gemiste kans, vooral voor de co-op functie.

Conclusie

Battalion Wars 2 - ArtworkBattalion Wars 2 gaat verder waar Battalion Wars gebleven was en doet dat met waardigheid. De ontwikkelaars hebben in elk geval duidelijk geleerd van de fouten van de eerste editie op de Gamecube en flink wat verbeteringen aangebracht. Toch worden - wellicht net door de hogere algemene kwaliteit - bij momenten de tekortkomingen pijnlijk duidelijk.

Wie echter op zoek is naar een variant van de Advance Wars-reeks om in de zetel te spelen op groot scherm, zal zich met Battalion Wars 2 op de Wii zeker weten te amuseren. Ik hoop alvast dat er nog een derde editie verschijnt die de laatste oneffenheden weet uit te wissen, want met BW2 is ontwikkelaar Kuju in elk geval op de goede weg. Het spel biedt een unieke game-ervaring en is dan ook en aanrader voor elke Wii-bezitter.

Score: 8

Pluspunten

+ Tempo
+ Online modus
+ Verhaal
+ Gameplay

Minpunten

- Steekjes laten vallen
- Besturing is net niet wat het zou moeten zijn
- Beperkt aantal missies in online modus

TitelBattalion Wars 2
Battalion Wars 2 - Box
PlatformWii
OntwikkelaarKuju
UitgeverNintendo
Releasedatum25 februari 2008

Reacties (11)

Wijzig sortering
Mja, ik heb een aantal filmpjes van dit spel op youtube zitten bekeken, en het leek mij niet echt een aanrader. Tip voor de mensen die het spel willen gaan kopen, bekijk ook de 'reviews' op youtube eens.

Deze bijv: http://www.youtube.com/watch?v=THYxkTe_Ph8
Tja ik heb het filmpje gezien en volgens mij is dit gewoon niet zijn soort spel. Hij is echt annoyed door bijna alles in het spel. En op het eind geeft ie ook nog nog aan dat hij ontzettend slecht is in online spelen. Kijk als je niet van dit soort spellen houdt moet je ze ook niet gaan spelen. Ik houd niet van mama's kooking games en hoe goed ze die games ook maken ik zal ze altijd achterlijk blijven vinden.

De review van T.net vond ik erg goed btw.
Bij gamekings waren ze er ook niet echt super over te spreken hoor. Hij was wel beter dan de Cube versie, maar daar hield het dan ook wel mee op ;)
Jouw bericht doet me meteen denken aan iemand in het HALO 3 topic hier in het GoT forum

Ja i heb wat reviews gelezen en het spel leek me niks
Toen wat filmpjes gedownload en demo gespeelt en vond het echt helemaal niks
Toen maar het spel gekocht en jesus zeg wat een kut spel |:(

Somige mensen zijn gewoon dom omdat je een spel niet leuk vind is hij niet slecht het is gewoon geen spel voor jou
Zelf ben ik een gameverzamelaar en koop alles wat ik ook maar een beetje leuk vind
Maar games als NHL en NFL en WWF worstellen komt er bij mij gewoon niet in omdat ik het helemaal niks vind maar kan me best voorstellen dat er mensen zijn die er niet genoeg van krijgen.

ONTOPIC
Leuke review alleen beetje rare combie in de + en - gameplay is een pluspunt maar de besturing is een - punt ?
Bij mij lopen die 2 meestal samen als een game niet lekker bestuurt vind ik de gameplay gewoon minder maar kan aan mij liggen vorige deel wel gespeelt op de gamecube was geen mega titel maar wel leuk voor erbij maar kan zich lang niet tippen aan games als Advance wars vind ik.

Ooit maar eens uit de grabbelbak pakken als ie daalt in prijs
@Jamal
Was alleen een deju vu joh was niet op jou gericht vond jouw bericht juist goed het schoot me alleen weer te binnen

[Reactie gewijzigd door HADES2001 op 1 maart 2008 00:51]

:)

Advance Wars op de GBA vond ik helemaal geweldig. Toen ik Batallion Wars 2 zag ; verschijnen' was ik in eerste instantie erg enthousiast. De review hier op tweakers.net is prima. Alleen door de punten hier ook gemeld, dat het allemaal wat beter had gekund, ga ik het dus NIET kopen. Dat is dezelfde conclusie die ook uit die youtube review (en meerdere reviews komt) alleen tillen ze er daar wat zwaarder aan dan in deze review.

En nee, ik ben niet zo dom om een spel slecht te vinden als ik het zelf niet leuk vind. Alleen vind ik het, doordat ik meerdere reviews heb gekeken / gelezen, geen aanrader.
Het is een heel aardig spel. In het begin is het een beetje overweldigend, omdat je, naast dat je overzicht probeert te houden op wat er gebeurt, ook zelf op het strijdtoneel rondloopt/rolt/vliegt/dobbert. Op momenten met de meeste actie is het dan lastig om in korte tijd de juiste commando's te geven en jezelf nuttig te maken. Handige mogelijkheid is dan om even op de kaart te kijken en even te bedenken wat er moet gebeuren. Haalt misschien dan even de vaart uit het spel, maar anders hou ik het niet bij :)

In de online modus gaat dat truckje uiteraard niet werken
Lijkt me wel een goede toevoeging aan de reeks top-spellen op de Wii. Niet een spel waarvoor je een Wii gaat kopen, maar als je er toch één hebt staan, is dit een goede aanvulling.

Goeie review!
Zeer vermakelijk spel. De uitvoering is zeker nog niet perfect, maar hij is zeker wel het spelen waard...
0Anoniem: 230001
28 februari 2008 18:38
Heb 'm op de eerste dag gekocht en kan alleen maar zeggen dat het een geweldige game is. Maar je moet wel van de cartooneske sfeer houden natuurlijk. Voor mij is ie zijn geld waard.
0Anoniem: 215024
6 maart 2008 11:21
ik heb m zelf al een paar uurtjes gespeeld besturing is even wennen het enige probleem wat ik wel eens tegen kom is de target lock die wil wel eens flippen op de verkeerde tegenstander.
zodat je je grunts richting een tank laat lopen ( eindigt in een bloedbad)
maar voor de rest ben ik zeer te spreken over het spel. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee