Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Schoothondjes met tanden 1: Asus G2S

24-11-2007 • 12:21

43

Multipage-opmaak

Inleiding

Asus G2S opengeklapt voorkant.jpgGamelaptops winnen rap aan populariteit. Het lukt fabrikanten steeds beter om krachtige modellen te introduceren die zich kunnen meten met desktopsystemen. Tweakers.net neemt een aantal mobiele krachtpatsers onder handen om te kijken wat ze te bieden hebben. De Asus G2S bijt het spits af.

Notebooks gaan als warme broodjes over de toonbank en om aan de wensen van zoveel mogelijk consumenten te voldoen, komen laptopfabrikanten met modellen die zich op verschillende typen gebruikers richten. De komst van krachtige mobiele gpu’s en zuinige, maar goed presterende processors stelt ze in staat om zelfs voor gamers met passende producten te komen. Moderne games vragen het uiterste van systemen en de ontwikkelingen gaan snel, maar aangezien energiezuinigheid en miniaturisering de toverwoorden zijn van dit moment, lijkt het de laptopbouwers aardig te lukken om het tempo van de grote desktopbroeders bij te benen.

Een van de bedrijven die probeert de markt voor mobiele gamers te veroveren is Asus. Vorig jaar herfst introduceerde de Taiwanese onderneming zijn Gaming-laptopserie. De eerste schreden op het pad van gamingnotebooks nam het bedrijf met de introductie van de G1P en de G2P, waarbij de eerste over een 15,4"-scherm beschikte, en het andere model over een scherm met een diagonaal van 17". Daarnaast kenmerkte de G1 zich door zijn groene tinten, terwijl G2 rood als steunkleur kreeg toebedeeld. In juni bracht Asus de G1S en de G2S op de markt, waarbij het uiterlijk van de voorgangers werd behouden, maar de onderdelen een flinke upgrade kregen. Zo werd onder andere de stap gezet naar het Santa Rosa-platform van Intel. Van de twee modellen kregen wij de laatste toegestuurd.

Asus G1 G2

Uit de verpakking

De doos van de gamelaptop toont de G2S in vol ornaat, evenals het gaming-logo van Asus: een soort rood oplichtend oog. In de doos vinden we het apparaat zelf en een heleboel extra's. Bij ons testexemplaar troffen we geen bijpassende rugzak aan, maar Asus levert deze normaliter wel mee. Ook ontbrak de afstandsbediening, een andere accessoire die klanten als het goed is wel zullen aantreffen in de doos.

Asus G2S Box

* Accessoires

Wel troffen we aan: een 8-cell 4800mAH-accu en een adapter, een audio/video-adapter met aansluitingen voor rca en s-video, een dvb-t-antenne, een verloopstukje voor tv-aansluiting via coax, een usb-gamingmuis met ps/2-adapter, een externe infraroodontvanger, een kabelbinder en een doekje om het scherm schoon te maken. Wat documentatie betreft vonden we een Nederlandstalige en een uitgebreidere Engelstalige handleiding, evenals een snel-aan-de-slag-brochure in het Engels. Op softwaregebied bevatte de verpakking het spel Stalker, een Asus 'support cd', Nero oem suite versie 7.5, de Asus recovery dvd en een Windows Anytime Upgrade dvd.

Asus G2S Accessoires

Asus G2S muis kleinDe meegeleverde muis betreft in feite de Logitech MX518 die in een Asus gaming-jasje is gegoten. Dit knaagdier werd in 2005 geintroduceerd maar voldoet nog prima. De muis ligt goed in de hand en is niet te licht. De knoppen boven en onder het scrollwiel van dit type zorgen ervoor dat er tussen 1800dpi en 600dpi geschakeld kan worden, naargelang welke gevoeligheid gewenst is. Een andere knop onder het wiel zorgt voor het switchen tussen openstaande programma's, terwijl met twee knoppen bij de duim naar voren en naar achteren bewogen kan worden in spellen.

Met de meegeleverde dvb-t-ontvanger scoort Asus punten. Een jaar geleden was het voordeel van een ontvanger voor draadloze digitale tv in Nederland nog beperkt, aangezien toen nog alleen Nederland 2 als free-to-airzender te ontvangen was. In vergelijking met het buitenland kent Nederland nog steeds weinig gratis, ongecodeerde dvb-t-zenders, maar sinds december vorig jaar zijn tenminste wel alle drie de netten van de publieke omroep als zodanig te ontvangen.

De G2S beschikt over een eigen geïntegreerde infraroodpoort. Asus levert echter toch een externe ontvanger mee voor correcte samenwerking tussen de afstandsbediening en Windows Media Center. Alleen door Microsoft gecertificeerde ontvangers werken namelijk samen met de media-omgeving van Vista. De interne poort werkt wel met de afstandbediening en Asus' eigen multimedia-omgeving Home Theater.

Uiterlijk en indruk

De G2S is zonder twijfel een prettige verschijning. Het is Asus gelukt de Gaming-serie een eigen stijl aan te meten, zonder daartoe zijn toevlucht te nemen tot overdreven poespas. De G2S is met zijn 17"-scherm en zijn afmetingen van 41 bij 31.5 bij 4.6 cm wel een flinke jongen. Tel daarbij op dat hij 4,4 kilogram weegt en het mag duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een desktopvervanger. Gamers die veel reizen en deze knaap mee willen nemen gaan het zwaar krijgen. Voordeel is wel dat het apparaat niet gauw per ongeluk van zijn plek gestoten zal worden: deze schoothond blijft op zijn plek.

Asus heeft zijn best gedaan de G2S een robuust uiterlijk te geven. Zo lijkt de achterkant van het scherm door zijn metallic grijze kleur van aluminium, een indruk die versterkt wordt door de vier schroeven in elke hoek.

Asus G2S vooraanzicht

*Het scherm

Het scherm zelf zit op drie punten stevig bevestigd aan de rest van het apparaat en de klep wordt geflankeerd door twee rode uitstulpingen, die oplichten als er een applicatie draait die gebruikmaakt van DirectX. Over het nut hiervan kan gediscussieerd worden, opvallend is het wel. Er zijn echter situaties denkbaar waarbij het knipperen kan afleiden,zoals bij het kijken van een spannende film of het spelen van een spel in het donker. Gelukkig is het oplichten uit te schakelen met de door Asus meegeleverde Direct Console-software. In het midden van het scherm zit een 1,3-megapixelcamera verwerkt.

Het beeld van het scherm is ronduit goed te noemen: scherp, contrastrijk en mooie kleuren. Bovendien blijft het beeld ook prima als je niet recht achter je systeem zit. Asus heeft er voor gekozen de G2S van een glanzend scherm te voorzien. Dat heeft niet ieders voorkeur en vooral bij het gamen kunnen spiegelingen nog wel eens hinderlijk zijn. Anderen zweren er juist weer bij, dus of het Taiwanese bedrijf hier een goede beslissing heeft genomen moet ieder voor zich bepalen.

Asus G2S schermpjeBoven de linkerkant van het toetsenbord vinden we een klein blauw oplichtend matrix-schermpje, dat bij het opstarten het Asus-logo en tijdens gebruik de tijd laat zien. Via de Direct Console-applicatie is echter ook in te stellen dat deze de status van de accu en verzender en onderwerp toont van berichten die binnenkomen via Outlook en de Windows Live Messenger. Dit is natuurlijk bij lange na geen Windows SideShow, maar sommige gebruikers zullen dit zeker handig vinden om op de hoogte te blijven onder het gamen en aangezien het toch niet bepaald een aanslag op het energieverbruik vormt, is het een leuke toevoeging.

* Het toetsenbord en omgeving

Aan de rechterkant van het toestenbord zitten een aantal sneltoetsen en de aan/uit-knop. Met de sneltoetsen kan de gebruiker bijvoorbeeld het touchpad activeren en snel schakelen tussen verschillende schermweergaven en tussen de energiebeheerschema's zoals 'battery saving' of 'high performance'. Op het scherm krijgt de gebruiker dan een korte animatie te zien

Asus G2S High Performance screenshot

Op het toetsenbord zelf zijn de nog immer door gamers veelgebruikte W-, A-, S- en D-toetsen rood gemarkeerd. Naast het klopbord vinden we de, eveneens rode, geïntegreerde speakers, waar opvallend goed geluid uit komt. Het gedeelte voor de toetsen is spiegelend zwart en dat ziet er weliswaar mooi uit, maar trekt ook vingerafdrukken aan als een magneet, of in dit geval waarschijnlijk polsafdrukken. Voor het touchpad bevindt zich een grote button met het gaming-logo van Asus. De enige functie hiervan is om op te lichten als het touchpad geactiveerd is. Opnieuw niet bepaald onmisbaar, maar het draagt wel bij aan het stoere uiterlijk van de laptop.

Asus G2S voorkant touchpad

* De voorzijde

Aan de voorzijde zitten verder nog een aantal lastig in te drukken tiptoetsen bevestigd die fungeren als bediening voor Windows Media Center. De power-knop aan de linkerkant schakelt niet de laptop zelf uit, maar schakelt tussen Windows Media Center en Vista. Naast deze bedieningsknoppen geven een aantal indicatoren onder andere aan of er verbinding is met een draadloos netwerk en bluetooth en of de laptop stroom betrekt via de stekker of niet.

De specificaties

Hardware
ProcessorIntel Mobile Core 2 Duo T7500 2,2GHz
ChipsetIntel GM965
Geheugen2048 MB ddr2 667MHz
Grafische kaartnVidia GeForce 8600M GT, 256MB gddr3 vram
Harde schijf 200GB, 5400rpm
Behuizing
Afmetingen 41 x 31,5 x 4,6 cm
Gewicht4,4 Kg
Scherm
Diagonaal17" WXGA+
Standaardresolutie1440 x 900
Optische drive
8x super-multi dvd-brander, lightscribe
Draadloze communicatie
802.11a/b/g/n, bluetooth 2.0 +edr
Interfaces
4-in1-kaartlezer: MMC, SD, MS, MS-Pro
1 x hdmi
1 x vga (D-sub 15 pin)
1 x tv-uit (S-Video)
5 x usb 2.0 (1x e-sata)
1 x expresscard
1 x microfoon-in
1 x hoofdtelefoon-uit (s/pdif)
1 x line-in
1 x ieee 1394
1 x rj11 modem
1 x rj45 lan
1 x draadloos aan/uit
Extra
Camera1,3 megapixel
Accu
TypeLitium-ion, 8 cell
Sterkte4800mAh

* De processor


De G2P bevatte nog de T7200 die op 2GHz liep, maar Asus rust de G2S standaard uit met de T7500, Intels mobiele Core 2 Duo-processor die op 2,2GHz klokt en een fsb van 800MHz heeft. Dit is bij lange na niet Intels snelste mobiele processor. Dit model moet nog de T7700 en T7800 voor zich dulden, en niet te vergeten de Core 2 Extreme-modellen X7800 en X7900. Verder is het apparaat voorzien van Intels PM965-chipset in combinatie met de ICH8M-southbridge. Ons testexemplaar bevatte daarnaast 2048MB ddr2-werkgeheugen dat op 667MHz geklokt was en een 200GB sata-schijf die 5400 omwentelingen per minuut kan maken.

* De grafische kaart


Belangrijkste onderdeel voor de grafische prestaties is natuurlijk de videokaart. De G2P bevatte in zijn standaardconfiguratie de ATi Mobility Radeon X1700 met 512MB. Bij de nieuwe generatie is gekozen voor een mobiele nVidia-kaart: de GeForce 8600M GT met 265MB. Om hier prestatiewinst te halen had Asus ervoor kunnen kiezen om de kaart van 512MB te voorzien. De hoger geklokte variant van de 8600M, de 8700M, was geen optie aangezien nVidia dit model pas in juni introduceerde terwijl een keuze voor 7950 GTX erin geresulteerd zou hebben dat er geen ondersteuning voor DirectX 10 zou zijn. Werkelijk puike grafische prestaties met DX10-ondersteuning lijkt overigens de recent geïntroduceerde 8800M GTX naar laptops te gaan brengen.

*....en de rest


Gaan we de G2S rond dan zien we aan de linkerkant een ExpressCard-slot en een 4-in-1-cardreader met ondersteuning voor Memory Stick (pro), MultiMediaCard, SD-geheugenkaarten en xD-Picture Card. Hier schuin boven bevindt zich, verdekt opgesteld, een kleine schakelaar om wifi aan en uit te zetten; tevens de reden dat we in eerste instantie draadloos internet niet aan de praat kregen. Daarnaast bevindt zich de mini-FireWire-aansluiting, die de audio-in- en uitgangen naast zich moet dulden. Opvallend is dat de hoofdtelefoon-uitgang ook dienst doet als digitale s/pdif-connectie. Verder bevinden zich hier de tv-uitgang, een hdmi-interface, een modem- en een ethernet-poort.

Asus G2S linkerzijkant close

Aan de rechterkant heeft Asus ruimte weten te vinden voor slechts één usb-poort en dat is wel wat weinig. Sluiten we de muis aan dan moeten we ons namelijk al tot de achterkant van het apparaat wenden om verdere usb-apparaten aan te sluiten. Daar bevinden zich namelijk de overige vier usb-poorten, waarvan er overigens één tevens als e-sata-poort ingezet kan worden. Ook aan de achterkant zit de 15-pins d-sub vga-uitgang, terwijl we aan de linkerkant alleen de voedingaansluiting en de dvd-drive aantreffen. Wat betreft de drive is nog noemenswaardig dat deze over LightScribe-technologie beschikt zodat schijfjes van een mooi uiterlijk voorzien kunnen worden.

Asus G2S achterkant

Prestaties

Om een indruk te krijgen van de prestaties van de Asus G2S hebben we de laptop aan een aantal benchmarks onderworpen. Uit de resultaten komt naar voren dat de notebook resultaten laat zien waar heel wat desktops zich niet voor zouden schamen. De meeste desktopgamesystemen zal de G2S echter ver voor zich moeten laten. Interessant wordt het daarom als we onderstaande cijfers de komende weken gaan vergelijken met die van een aantal andere gamelaptops.

PCMark05
PCMark Score4996
Processor5439
Geheugen4382
Graphics5461
Harde schijf3046

PCMark Vantage
PCMark Score2589
Memories1860
TV and Movies1978
Gaming2706
Music Score2894
Communications2646
Productivity2417
HDD1800
3DMark06
3DMarks4284
SM2.0 score1720
HDR/sm3.0 score1647
CPU-Score1907
CineBench Release 10
Rendering 1 cpu1195
Rendering xcpu2219
OpenGL Standard1687
SiSoft Sandra XII 2008
Processor Arithmetic
Dhrystone ALU10682 mips
Whetstone iSSE37526 flops
Processor Multi-media
Integer x8 iSSE3 66115 iit/s
Floating point x4 iSSE2 35927 fit/s
Geheugenbandbreedte
Integer gebuffered iSSE2 3609 MB/s
Floating point gebuffered iSSE23583 MB/s
Bestandssysteem
Drive index 27MB/s
Random Acces Time12ms

* De accu

Om te kijken hoe lang de schootcomputer het volhoudt zonder zijn voeding, laten we de applicatie Battery Eater los op het systeem. In Classic-modus probeert het programma de accu zo snel mogelijk leeg te trekken. In de 'read'-stand leest deze om de 15 seconden een stukje van Shakespeare's Hamlet van de harde schijf en in idle stand wordt de accutijd tijdens inactiviteit gemeten.

Battery Eater Pro v2.70
Classic99 minuten
Read110 minuten
Idle130 minuten

De scores die het systeem van Asus neerzet zijn niet bepaald hoog, maar ook niet schrikbarend laag voor een laptop met deze specificaties.

* Gamebenchmarks

Heeft het zin om zowel de G2S als enkele net uitgebrachte games op je verlanglijstje te zetten voor de feestdagen? Om daarachter te komen, hebben we de gemiddelde framerates van een twee games gemeten. Bij de test hebben we de demo's gebruikt, dus honderd procent representatief zijn de resultaten niet, maar ze geven een goede indruk van wat je bij het volledige spel kunt verwachten en de cijfers zijn prima bruikbaar als vergelijkingsmateriaal als bij komende testen ook de demo's gebruikt worden.

Eigenlijk was het de bedoeling ook Bioshock in de test mee te nemen, maar deze kregen we niet aan de praat. Onderstaande benchmarks zijn met ForceWare 167.45 uitgevoerd. Nvidia publiceert de drivers voor de 8M-serie niet meer zelf, maar laat dat over aan de laptopfabrikanten en dat blijkt voor de gebruiker soms slecht uit te pakken. Asus levert zelf geen recente drivers voor de GPU in de G2S dus we hebben onze toevlucht moeten nemen tot de drivers van Dell met een aangepast .inf-bestand. Het belang van recente drivers blijkt duidelijk uit de prestatieverbetering die waar te nemen was in Crysis en Unreal Tournament 3 na installatie van de meest recente drivers: onder bepaalde omstandigheden bedroeg de performanceverbetering bijna 500%. In 3DMark06 hebben we de standaardinstellingen aangehouden: een resolutie van 1280x854 pixels, geen AA, 3.0-shaders en optimal filtering.

Crysis (demo) average frames per second
800x600, geen AA, alles low 65,9
800x600, geen AA, alles medium 27,3
1024x768, geen AA, alles low 50,7
1024x768, geen AA, alles medium 21,4
1280x720, geen AA, alles low 41,9
1280x720, geen AA, alles medium 18,4

Dat Crysis computers het vuur aan de schenen legt mag als bekend verondersteld worden. Het spel blijft op een resolutie van 1280x720 pixels goed speelbaar, maar dan wel alleen als de instellingen in het spel op low staan. Op medium duikt de framerate naar beneden, vandaar dat de resultaten van benchmarks in high niet meegenomen zijn in bovenstaande tabel.

Unreal Tournament 3 (demo) average frames per second - DM_HeatRay_bot
800x600, geen AA 56,51
1024x768, geen AA 44,97
1280x800, geen AA 38,53
1440x900, geen AA 33,62

Bij Unreal Tournament 3 zien we iets lagere scores en kunnen we in ieder geval de resolutie op een stand zetten die ook na de milleniumwisseling nog gebruikelijk is. Of gaminglaptops in het algemeen niet opgewassen blijken tegen de veeleisende games van dit moment, zal uit komende reviews moeten blijken.

Conclusie

Asus levert met de G2S een gamelaptop af waar je mee gezien mag worden. Het apparaat kan bij veel gebruikers prima dienen als vervanger van de desktop. De prestaties zijn ernaar en vanwege het uiterlijk hoef je je niet te schamen als deze laptop een plek op je bureau heeft veroverd. Bovendien levert Asus het model met veel extra's tegen een redelijke prijs. Gebruikers die op zoek zijn naar een makkelijk verplaatsbare multimedia-computer waarop je ook nog behoorlijk goed kunt gamen, kunnen zich aan de G2S nauwelijks een buil vallen.

Aan de andere kant kan de gamer die van plan is zijn systeem vaak mee te slepen dit model waarschijnlijk beter links laten liggen. Voor werkelijk mobiel gebruik is de G2S wel erg groot en zwaar. De veeleisende gamer op zijn beurt zal niet snel tevreden zijn over de prestaties van dit model en kunnen beter investeren in een systeem met een snellere processor en krachtiger grafische kaart. Dit neemt niet weg dat de nieuwste games op een acceptabele beeldkwaliteit te spelen zijn. Gamers die een mobiel alternatief zoeken voor een gamedesktop kunnen een gamelaptop overwegen, maar moeten dan wel genoegen nemen met iets marginaal lagere prestaties dan desktops.

Update: De benchmarks werden opnieuw uitgevoerd met een nieuwere driverversie. De correcte testresultaten zijn nu in de review opgenomen.

Asus G2S opengeklapt vooraanzicht half 2

*Pluspunten

+Stoer uiterlijk
+Redelijke prijs
+Veel extra's

*Minpunten

-Groot en zwaar
-Prestaties voor serieuze gamers onder de maat

Eindscore: 8,5

Reacties (43)

43
41
7
6
0
14
Wijzig sortering
Ik heb nu al een tijdje de G1S, de 15" versie van deze laptop en ik kan jullie verzekeren dat het toen ik hem kocht de goedkoopste laptop was met deze specs. Dat er nu al fabrikanten zijn die 4 maanden later met dezelfde specs onder de 1200 euro duiken, verbaast me niets. Alleen jammer dat asus dan niet meegaat met de prijsdalingen. Ik was één van de eersten met deze laptop en daar heb ik dan ook mijn prijs voor betaald. Je kunt niet blijven wachten. Ik heb er absoluut geen spijt van. Het is echt een mooie snelle laptop.
Wat de max resolutie betreft : bij mij staat die op 1680 x 1050. Ik denk dus niet dat de resolutie in het artikel klopt
Ik heb zelf sinds een half jaartje de voorganger van deze laptop, de Asus G2P. Destijds had deze laptop de beste specs in z'n prijsklasse (rond de 1800 euro). Ik heb hem niet zozeer gekocht om te gamen, voornamelijk voor videobewerking. Heb er wel een aantal games op geprobeerd, waaronder Call Of Duty 4 die prima liep, Crysis daarentegen was niet vooruit te branden.
Hoewel ik over het algemeen erg te spreken ben over deze laptop, zijn er een aantal minpuntjes die in deze review niet naar voren komen:
  • Extreem lange opstarttijd. De laptop wordt geleverd met veel bloatware die het opstarten erg traag maakt. De G2P werd nog geleverd met XP, ik weet niet of dat met Vista inmiddels verbeterd is.
  • Ik heb het idee dat ie na verloop van tijd steeds meer geluid begint te maken. Of het aan slechte kwaliteit fans ligt of aan iets anders weet ik niet.
  • De G2P is voorzien van een ATI Radeon X1700. Hiervoor zijn op de site van ATI geen driverupdates te krijgen, en de drivers op de site van Asus zijn drastisch verouderd. Hopelijk is dat met de NVidia drivers beter geregeld.
Daarnaast wil ik ook een aantal pluspunten noemen die niet in de review staan:
  • Uitstekende geluidskwaliteit uit de ingebouwde speakers. Meestal is het geluid uit laptops niet om aan te horen, de geluidskwaliteit van deze laptop is prima, zelfs met het geluid voluit.
  • Ingebouwde 1.3 Megapixel webcam met microfoon. Kwaliteit daarvan is prima.
  • Warmteproductie is zeer acceptabel. Bij zware processen wordt ie wel warm, maar dan is ie nog altijd op schoot te houden zonder er schroeiplekken aan over te houden.
  • En natuurlijk de hoge patsfactor 8-) Ik gebruik hem wel eens in de trein (eigenlijk is ie daar net te lomp voor maar goed), en dan trekt het meestal wel een paar bewonderende blikken (of de 'wat een patser' blik) ;).
Dit zijn dus mijn bevindingen over de oudere G2P, niet de G2S. Maar erg veel zullen ze niet met elkaar verschillen. De behuizing is in ieder geval identiek. Over het algemeen een laptop waar ik zeer over te spreken ben!
Gezien de videokaart vind ik het al geen gaming laptop meer..mja..my humble opinion
eigenlijk moet je bij een laptop al "blij" zijn dat er überhaupt een mooie grafische kaart van nvidia of ati inzit. Een "onboard" oplossing komt nog steeds veel vaker voor.
In een "game"laptop niet de allersnelste gpu inbouwen is vaak eerder een afweging van gewicht/koeling dan van prestaties imho. En dan nog is een 8600GT een zeer mooie kaart voor een laptop!
Integendeel, ik merk juist dat lappies met een kaartje van AMD of Nvidia steeds vaker voorkomen. Niet gek eigenlijk, aangezien er steeds meer en meer laptops verkocht worden, waaronder dus ook "game"-laptops.
waar haal je die "En dan nog is een 8600GT een zeer mooie kaart voor een laptop!" vandaan ?
Als een grafische kaart op natieve reso spellen niet goed laat draaien vind ik het geen zeer mooie kaart...
Enne dat je blij moet zijn met de geleverde prestaties, tsjah dat gaat voor echte gamers niet in en trouwens ook niet voor de producenten van de grafische kaarten zelf ; anders zouden "monsters" zoals de mobiele versie van de 8800GT en GTX niet gemaakt zijn...
Crysis moet wel erg zwaar zijn zeg. Iig mooi dat de nieuwste drivers zijn gebruikt nu. Er is in ieder geval wel wat verschil te zien met de eerste keer dat de review online kwam. Prestaties vallen tegen naar mijn mening of de spellen (die ik nog niet heb geprobeerd) zijn erg zwaar. De prestaties liggen op het niveau dat ik van mn oude Go 7600 met 2200 3Dmark06 punten had verwacht.
Ik denk dat dat idd geen verkeerde inschatting is. Als je kijkt naar de prestaties van de 'gewone' 8600 kaarten (desktop) zie je ook dat ze achterblijven omdat de kaart an-sich gewoon ondermaats presteerd op lagere kloksnelheden dan de 8800 kaarten, en nauwelijks (of niet) boven de 7x00 serie uit kan komen. De 8600 heeft dan DX10 ondersteuning door z'n ontwerp, maar is niet echt snelller als de vorige generatie.

Daarnaast, tja, Crysis IS inderdaad redelijk zwaar, en veel desktop computers hadden al problemen om het vloeiend te draaien - dan vind ik het niet vreemd als een laptop het niet bij kan benen.

Zelf ben ik het met the_stickie, in een reactie hierboven, eens dat je uiteindelijk niet zozeer allereerst moet kijken naar 'wat voor FPS haal ik', wat gebruikelijk is voor desktop kaarten, maar naar de combinatie verbruik/hitte, prijs en gewicht..
Tsja, er zijn krachtiger laptops, zoals de XPS serie van Dell, en een aantal Alienware laptops, maar dan betaal je daar ook voor, in zowel prijs als gewicht en hoe heet het ding wordt. :)
En met €1600 is dit misschien geen goedkope laptop, erg duur voor een nieuwe machine die uberhaupt nieuwe games kan draaien, vind ik'm zelf ook niet.
Crysis krijgt met gemak mijn XFX GeForce 7600 GT XXX op de grond. Bij low geen problemen, bij medium ook niet.. maar bij high is het onspeelbaar en ultra high (iig de hoogste optie) kan ik niet eens selecteren, waarschijnlijk omdat mijn kaart over "slechts" 256 Mb videogeheugen beschikt.

(Rest systeem = 2 * 2,5 GHz AMD proc | 1024 Mb kingston hyperx dualchannel | 1024 Mb van C:/ schijf aan geheugen, virtueel | 2 * 150 GB S-ATA ..)
Ultra high settings kan je niet selecteren omdat een 7600 GT geen DirectX 10 ondersteuning biedt.
Voor 1500 euries is dat toch echt wel een heerlijke laptop
ik vind het eerlijk gezegd wel een beetje aan de hoge kant .

Onderstaande laptops met vergelijkbare specs (C2D T7xxx, 2GB DDR 677 mhz, 8600GT) heb ik even snel van de PW geplukt

Fujitsu Siemen AMILO Xi 2528
http://tweakers.net/price...siemens-xi-2528-7022.html
voor < 1100 euro

Sony Vaio VGN-FZ21M
http://tweakers.net/price.../sony-vaio-vgn-fz21m.html
voor < 1200 euro

MSI GX700P
http://tweakers.net/price...647/msi-gx700p-001nl.html
voor <1200 euro
Ik kan maar niet begrijpen dat wanneer er een review wordt gedaan onder het motto van een "game laptop" en de volgende conclusie wordt gedaan

Zwakke punten: -Prestaties voor serieuze gamers onder de maat

Dat de laptop dan toch nog een beoordeling krijgt van een 8.5 8)7


edit: dingen die ik voor mezelf moet houden verwijderd.

[Reactie gewijzigd door Systemlord Max op 23 juli 2024 18:49]

In de eindscore tellen ook zaken als prijs, features, ... mee en niet alléén de gameprestaties. Dat deze laptop op zich mooie gameprestaties neerzet wordt daarbij dan ook afgezet tegen de prijs, die bvb gevoelig verschilt van een Dell XPS of Alienware-laptop ;)

Je insinuatie over reclame mag je voor jezelf houden. De redactie van Tweakers.net laat zich niet, en zal zich niet laten, betalen voor het manipuleren van content. Wij werken onafhankelijk van de advertentie-afdeling en dat zal zo blijven, wat jij daar ook van wil denken.
maar ben het wel met systemlord max eens. Een 8.5 op een test naar gaming laptop staaft niet met de conclusie. Noem het dan een gewone test waarbij gaming een onderdeel van beoordelingspunten is.

Als je nu de test lees en een rijtje laptops opnoemt met cijfers en je concludeert daaruit dat de asus 8.5 scoort, dan verwacht je dan ook dat deze niet "ondermaats" presteert.

Ik vind he tom eerlijk te zijn ook maar een halve review. Er zitten zeker goede aspecten in, maar objectief is het niet. Veel gaat over uiterlijk terwijl de specs toch echt niet bijzonder zijn. Zeker niet als opgesomde concurrenten in de PW 4 tot 500 euro goedkoper zijn.

Om eerlijk te zijn vind ik dit een van de laptops die je nooit zou moeten kopen: het biedt niets extra's en het uiterlijk is geheel persoonlijk.

Deze laptop dekt een markt die er niet is:

Te snel en duur voor office/werk/simpel spelletje, te langzaam/goedkoop voor het echte werk.

In IMO m.b.t. gaming laptop een mager 7-tje waarbij in vergelijking een Thinkpad gemiddeld een 6 zou krijgen en een laptop van 2 jaar oud een 5 of 4. Dat is realistisch want dat reflecteerd wat je krijgt als gaming laptop zijnde. Andere aspecten zijn toch helemaal niet belangrijk? Wtf heeft uiterlijk met de gaming prestaties te maken, en nogmaals ook dat is subjectief: wie is de reviewer om te bepalen dat dat lelijke logo 1 punt extra waard is? (nofi, maar uiterlijk moet in geen geval meegenomen worden).

Ook de scherm reso is achterhaalt en de batterij is helemaal om te huilen hoewel dat van ondergeschikt belang is met een gaming laptop.

IMO zitten er nogal veel gaten in en verre van objectief (en dus soms suggererend dat het gesponderd is, ik zeg niet dat he tzo is)

En je vergelijking met alienware/prijs prestatie.....als ik een echte sportwagen zoek, dan krijgt een BMW z5 toch ook geen 8.5 als een ferrari, lambo of veyron vele malen sneller is / maar ook duurder.

Prijs speelt hier nu een te grote rol want immers door de "gunstige" prijs krijgt hij een hoger cijfer; tja dan is een laptop van 2 jaar oud nog gunstiger omdat ie vast wel op low alles kan spelen en nog goedkoper is.

Prijs is niet zo heel belangrijk, zeke rniet als het een gaming laptop is en al helemaal niet als je een onderlinge vergelijking doet met andere merken. 1 laptop op zichzelf zegt niets over de prijs.

[Reactie gewijzigd door Seesar op 23 juli 2024 18:49]

bij 90% van de huidige 17" laptops heb je deze resolutie en qua batterij krijg je dit ook bijna altijd ... ik vind de waarde van 8.5 een reële score, daar je veel laptop krijgt, waaronder ook fatsoendelijke prestaties..... Het feit dat je crisis in low moet zetten zegt helemaal niets? Een quadcore Sli 8800gtx systeem kan het niet eens op ultra high zetten (minder dan 10fps) ... Mss hadden ze wel voor een andere referentiegame kunnen kiezen ... mss zelfs een 3d mark?

Gamer is niet synoniem voor iemand die fps'en wil spelen he? C&C3, nfs franchise, WoW, gaan allen prima draaien op dit systeem en ook de toekomstige games zullen het hier prima op doen ...

Met je auto vergelijk kun je ook zeggen, als je een sportwagen zoekt kan je jezelf mss prima vinden in een mazda 8rx, nissan z350 of Cooper S, BMW M1, Super7 of zelfs een Smart Roadster Brabus wat echte sportwagens zijn onder de 50 000 euro (belgië) maar voor de serieuze racer is idd een ferrari (de snellere), lambo of veyron (20x meer dan 50.000 euro) vele malen sneller & duurder... Is daarom de nissan je blik niet waard of moet daarom de nissan een score van 7 krijgen? Ik zeg van niet want daar kan je tenminste met 4 personen in ...
en wat zou jij dan een alienware notebook in segment GAMING geven? een 9 of 10? Want moet natuurlijk wel hoger zijn dan de Asus sinds die vele malen sneller is; ook daar valt nog wat op en aan te merken........

Plus dat ik nergens rep over Crysis specifiek. Wat denk je van Act of War? Ik betwijfel met een 8600gt dat toekomstige spellen het goed zullen doen. Zeker sinds je niet kunt upgraden.

Ik vind een 8.5 veels te hoog. Een 7 was beter geweest. Een leek die op dit cijfer zou afgaan zou denken dat hij een laptop krijgt die alles op hoge reso's aankan, en dat kan deze gewoon NIET.
Anoniem: 167619 24 november 2007 12:58
Leuk al die reviews die jullie iedere keer posten. :)

alleen,
De veeleisende gamer op zijn beurt zal niet snel tevreden zijn over de prestaties van dit model en kunnen beter investeren in een systeem met een snellere processor en krachtiger grafische kaart. Dit neemt niet weg dat de nieuwste games op een acceptabele beeldkwaliteit te spelen zijn.
Nieuwste games alleen op low kunnen spelen noem ik geen acceptabele beeldkwaliteit.
Crysis is dan ook het meest vragende spel
Op dit moment. Er komen binnen een jaar or twee, drie waarschijnlijk wel spellen die wat zwaarder zijn dan Crysis. Dus alleen op low is niet echt acceptabel, vind ik.
Deze laptop is er ook nu en niet over 2 a 3 jaar, wat sowieso maar natte vingerwerk is wat er dan aan spellen is cq uitkomt.
de gemiddelde klant behoudt zijn laptop ook wel 2-3 jaar en koopt er echt niet elk jaar een nieuwe...
Ik vind dat veel tweakers hierboven een inschattingsfout maken. uiteindelijk gaat het hier om een high-end machine (met patsfactor) voor een prijs van "slechts" 1600€.
Dat er snellere dingen bestaaan, akkoord, maar die kosten meestal ook een héél stuk meer en verworden meer tot kilo's koelblok in een gigantische behuizing.
En de meeste échte gamers verkiezen gelukkig nog steeds een desktop, al was het maar omdat een high-end desktop nog steeds maar de helft kost van gelijkaardige specs in laptop-formaat ;)
Of er is helemaal geen laptop te krijgen met gelijkwaardige specs ;)
Maar ik ben het niet met je eens over de patsfactor, een patsfactor word ook zeer zeker bepaalt door wat er in zit, en een 8600M is niet echt snel...
dat valt best mee hoor.
ik heb een zepto 6224 met geforce 8600m gt en ik ben bijna even snel als de 7950 gtxjes laptops. alleen is mijn laptop 14" en die van hen een 17 inch bakbeest.
ach dat zal ook wel reuze meevallen...
ik heb op mijn desktop een 7900gt en die is echt een portie sneller dan me 8600GT op me laptop...
Ben ik nou de enige of is die resolutie van 1440x900 niet wat laag voor een high-end 17"wide scherm? In het hele artikel lees ik er verder niks meer over.

Verder wel een leuk alternatief om niet vastgeroest te blijven bij het idee dat alleen desktops high-end kunnen zijn.
Werk er zelf meer dan een jaar mee en ik vind het precies perfect. Ik hoef geen vergrootglas om de letters nog te kunnen lezen bovendien gaat het ten koste van performance.
Vind dat die accu betje klein is,.. ik heb hier een 'gewone' laptop van asus en die heeft een accu met 7200 mAh met 11,1 volt. Of levert deze acuu soms een hogere spanning (wat me eigenlijk onlogisch lijkt omdat de maximale input bij doorsnee computer maximaal 12v gelijkstroom is).

Verder vind ik dat als je zonodig een 17'' laptop hebt dat ze bij het toetsenbord ook weel een nummeriek toetsenbordje erbij kunnen plaatsen.

Wel mooi dat ze eraan gedacht hebben om hun verlichting uitschakelbaar te maken, vind het zelf vaak heel irritant als je zo'n lampje in je monitor, laptop of wat dan ook hebt wat je maar niet kan uitschakelen.

Verder leuke dingetjes maar vind ze gezien ze voor gaming bedoeld zijn wel beetje matig.
Meeste accu's (iig de laders) zijn 19 volt.
Me lader is ook 19 volt en dat veranderd niks aan het voltage dat mijn accu levert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.