Door Dimitri Reijerman

Redacteur

The Simpsons Game: 'Hi, Super Nintendo Chalmers!'

Verhaal

Nintendo Wii gameDe satirische en licht maatschappijkritische animatieserie The Simpsons gaat sinds zijn debuut in 1989 al negentien seizoenen mee. Inmiddels zijn de karakters van Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie over de gehele wereld bekend en geliefd. Op de reeks gebaseerde computergames konden uiteraard niet uitblijven.

Een eerste poging werd in 1991 gedaan met het spel Bart vs. the World, maar deze game kende relatief weinig succes. Ook de titels die in de loop der jaren verschenen, waren van wisselende kwaliteit. Meest succesvol was nog The Simpsons: Hit & Run uit 2003, ontwikkeld voor de PlayStation 2 door Radical Entertainment. Uitgever Electronic Arts waagt nu een nieuwe kans en brengt de 3d-platformer The Simpsons Game uit op liefst zes platformen: Xbox 360, PS2, PS3, PSP, Wii en de Nintendo DS. Wij bekeken de Wii-versie.

De special powers van Homer

The Simpsons Game begint wanneer Bart de handleiding van het gelijknamige spel op straat vindt. Hieruit valt op te maken dat het maffe gezinnetje beschikt over superkrachten, eigenschappen waar de familieleden later tot treurens toe gebruik van zullen maken. Niet veel later wordt duidelijk dat de must-have game Grand Theft Scratchy - een dikke knipoog naar de hitserie van RockStar - in de winkels ligt. Uiteraard wil Bart een kopietje, maar Marge wil niets van gewelddadige spelletjes weten.

Behalve verwijzingen naar Grand Theft Auto, worden bij het doorlopen van de verhaallijn nog een dozijn andere bekende titels op de hak genomen. Zo komen de verschillende Simpson-leden met enige regelmaat terecht in de 'game engine', waarin verwijzingen zijn opgenomen naar Sonic, Madden football, Frogger en Mario, maar ook Medal of Honor, Wolfenstein 3D en Pokemon krijgen er met de typische humor van Matt Groening ongenadig van langs. Zelfs de Japanse spelcultuur en uitgever Electronic Arts ontspringen de dans niet.

Drukte in Springfield

Behalve het bespotten van verschillende gameconventies, verschijnen ook op de meest onverwachte momenten bekende karakters uit de animatieserie zelf in het spel. Zo zijn onder andere Kodos en Kang van de partij en Krusty the Klown ontbreekt evenmin. Daarnaast komt de speler verschillende 'gaming-clichés' tegen, die in de vorm van popups beschreven worden. Zo moet de speler kisten breken om powerups te bemachtigen - Homer: ''Ah, the crate. As seen in everything.' - en de onvermijdelijke trampolines ontbreken ook niet. De conclusie is op dit vlak duidelijk: het team van EA Redwood Shores en de tekstschrijvers van The Simpsons hebben goed gekeken naar de gamecultuur van de laatste vijfentwintig jaar. Met de vaak rake grappen wordt het spelen van spelletjes bijna een ridicule bezigheid. Overigens hebben we Jack Thompson nog niet kunnen ontdekken, maar misschien laat EA dat over aan Take Two Interactive.

Gameplay & presentatie

De speler kan in The Simpsons Game slechts uit een speltype kiezen: het uitspelen van de queeste, bestaande uit zestien 'afleveringen' met elk vier hoofdstukken. De hoofdkarakters krijgen gedurende het spel hun eigen superheld-mogelijkheden: Homer kan flinke boeren laten en zijn postuur omvormen tot een enorme en allesvernietigende stuiterbal, Bart kan muren beklimmen en met een katapult schieten, Lisa is goed met grote objecten en is in staat bliksemschichten af te schieten, terwijl Marge grote groepen verontruste ouders kan mobiliseren om te protesteren tegen Grand Theft Scratchy.

Bart en Homer voor het gemeentehuis van Springfield

Bij een aantal missies wordt geschakeld tussen de karakters, maar dankzij een co-op-modus kunnen twee spelers tegelijk proberen om een level te voltooien. Hierbij wordt helaas wel splitscreen-modus gebruikt, waardoor het gezichtsveld beperkt is. Een groter probleem vormt echter de camera: het komt regelmatig voor dat het zicht ernstig wordt belemmerd door het slecht meedraaien van de camera. Bovendien heeft EA gekozen om voor de aansturing van de camera de d-pad op de Wii-mote te gebruiken, maar de onnatuurlijke en onhandig plaatsing hiervan helpt de speler niet om het perspectief op tijd te kunnen corrigeren. Ook de plaatsing en de reactietijd van de controls voelen na uren gamen nog steeds niet lekker aan. Wij vermoeden dat Homer en zijn gezinnetje met een klassieke gamepad aanmerkelijk beter door de levels zijn te loodsen.

Feest der herkenning

De 3d-spelwereld komt door het gebruik van cel-shaded graphics en de herkenbare Simpsons-tekenstijl goed uit de verf. Zelfs de Wii, allesbehalve een krachtpatser op grafisch gebied, weet de vreemdsoortige levels zonder noemenswaardige haperingen over de speler uit te storten. Ook het geluid is goed afgewerkt. EA heeft alle originele stemmen uit de Simpsons-cast bij elkaar weten te brengen, zodat de grappen goed overkomen. De achtergrondmuziek is an sich weinig verrassend te noemen, maar vrijwel altijd functioneel.

Homer heeft honger

Ondanks de camera- en controllerperikelen blijven we doorspelen, al is zelfs de originaliteit in het levelontwerp niet van een constant niveau. We willen immers toch weten op welke hilarische one-liner Homer ons nu weer gaat trakteren. Ook het feit dat het soms zelfs gunstig is om een level zo snel mogelijk te doorlopen, speelt hierbij mee. Wel is duidelijk dat de diverse items die in de zestien episodes verzameld kunnen worden, weinig meerwaarde bieden.

Een geoefende gamer zal in zes tot acht uur door The Simpsons Game gewandeld zijn. Helaas is EA er niet in geslaagd om de speler te verleiden het spel daarna nogmaals te doorlopen. Na het voltooien van een level is een race tegen de klok het enige wat de speler nog rest. De levensduur van deze titel is dus beperkt.

Conclusie

Homer SimpsonDe wandeling door Springfield en omstreken laat ons met gemengde gevoelens achter. De humor van de Simpsons blijft van een hoog niveau en de steken richting de gamewereld zijn scherp, zoals van The Simpsons verwacht mag worden. Ook op grafisch vlak stelt de EA-titel niet teleur.

Toch is en blijft The Simpsons Game op de keper beschouwd een middelmatige platformer met controls die tekort schieten. Deze fout had Electronic Arts bij het ontwikkelen van een A-titel als deze in onze ogen niet mogen maken. Concluderend stellen we dan ook dat The Simpsons Game vooral bij de trouwe fans in goede aarde zal vallen, maar dat fanatieke gamers mogelijk nog even moeten wachten totdat ze overgaan tot de aanschaf van een 3d-platformer. Misschien klopt er wel snel een populaire loodgieter aan...

Pluspunten

+ Uitstekende Simpsons-humor met originele stemmen
+ Goede, sfeervolle graphics

Minpunten

- Irritante cameravoering
- Matig levelontwerp
- Slecht uitgewerkte controls

Cijfer: 6,5

TitelThe Simpsons Game
The Simpsons Game boxart Wii
PlatformNintendo Wii, Nintendo DS, Xbox 360, PS2, PS3, PSP
UitgeverEA
OntwikkelaarEA Redwood Shores
Releasedatum1 november 2007

Reacties (26)

26
22
6
4
0
1
Wijzig sortering
"...vs the space mutants" dateert van 1990.
ff stiekem gespiekt op de originele hoes.
Heb het spel op de DS gespeeld en daar was het best te pruimen.
Voornamelijk vanwege de humor (geluid is hiervoor een MUST).
Controls zijn hier ook niet helemaal feilloos; voor mijn gevoel reageert het allemaal wat traag, maar niet storend. Jammer ook dat de pen maar minimaal gebruikt wordt; daar waar het gebruikt wordt is het eigenlijk onnodig en meer een gimmick.
Graphics ook op de DS met cellshading (in ieder geval de personages) en bijzonder goed uitgevoerd bovendien, hoewel duidelijk verschillen met de stijl van de tekenfilms.
Het spel zelf is niet zo héél uitdagend en vrij standaard platform werk, maar door de stijl wel beter dan de doorsnee platform bagger die op DS te vinden is.
Het spel Bart vs the World was niet de eerste Simpsonsgame, volgens mij was Bart vs the Spacemutants eerder....
Volgens Wikipedia is er in 1991 meer dan een spel uitgebracht. Maar welke nu precies eerder was... Volgens het artikel van Bart vs The Space Mutants is vs The World een opvolger van vs The Space Mutants. Het Bart vs The World artikel spreekt ook over vs The Space Mutants als zijnde de voorganger. Hoewel Wikipedia niet het sterkste bronmateriaal is, ga ik er toch maar vanuit dat je gelijk hebt. Iemand zin om dit verder uit te pluizen? :O ;)
Bart vs The World is later uitgekomen dan Bart vs The Space Mutants. Iig in Nederland dan. Ik had ze beide toen ik nog klein en lief was, en kan me nog goed herinneren dat ik naar Bart vs The World uitkeek...

De goede oude tijd _/-\o_
ik ken alleen bart vs world maar ik meende ook dat dit eerste game van hun was

[Reactie gewijzigd door Bluedevil op 13 november 2007 11:06]

Men geeft aan dat zelfs de Wii het spel goed draait. Het lijkt mij eerlijk gezegd ook een mindere uitdaging voor de processor om grote vlakken zonder al teveel textures te berekenen...of mis ik iets.
Het zal je verbazen over hoeveel rekenkracht je moet beschikken om cell-shaded te tekenen ;)
Er zijn diverse technieken voor, maar meestal komt het toch neer op 2 keer tekenen: 1 keer back-facing polygoontjes int zwart met een dikke zwarte rand, en daarna de front-facing polygoontjes (welliswaar zonder veel shading) daar overheen.
Kortom: je moet alles 2 keer renderen...
Zoals al gezegd, er zijn wel andere technieken, maar het komt wel altijd neer op meer reken- en tekenwerk dan een normale scene renderen.
Ah, is het dan wellicht zo dat textures makkelijker zijn? Die zijn vaak al uitgerekend, hebben slechts veel geheugen nodig... of niet? :)
In het geval van de Wii valt dat heel erg mee, ding is behoorlijk goed in cell shading en ook absoluut grafisch niet zo slap als men je doet geloven. Dat apparaat heeft nogal wat bijzondere features in huis.

Voor cell shading sowieso, er zit een ati chipje in, die flink doorontwikkeld is. De eerste en snelle cellshading demo's van de Radeon 9700PRO lieten al mooie kwaliteit met veel minder kracht dan de wii zien. Op de gamecube zijn ook wat cell shaded spelletjes uitgekomen, werkte ook behoorlijk goed. Cell shading is namelijk ook te krijgen door wat te rommelen met pixel shadertjes.
Anoniem: 232966
13 november 2007 10:09
Ik heb de demo gespeeld op de xbox360 en hierbij vond ik ook de controlls een beetje vaag! Ik hoopte dat ze meer zouden doen zoals bij de komende mario galaxy kwa controlls op de wii helaas dus niet geslaagd.

Maar nu komt de vraag waar moet ik hem nu op kopen? xbox, wii op toch maar pc???
(helaas) komt hij niet uit op de pc... Maar misschien bedoelde je ps..
als je bevoorrecht bent in het hebben van 3 consoles/gameplatforms vind ik dat je dat maar zelf moet uitzoeken ;)
Bart vs the Spacemutants eerder.... Heb ik nog vroeger op mijn gamegear gespeeld ;D vond ik toen echt megamooi haha:p
Even een sidenote; The Simpsons; Hit & Run is ook op de pc uit gekomen ;)
Ach. ik hoor rockstar ook niet klagen over de coca cola reclame die al een paar weken op de buis is. (Ik vraag me af hoeveel rockstar bijgedragen heeft aan die reclame)

Even ontopic, erg jammer dat de besturing zo matig is.
Lijkt me voor de rest erg leuk. Weer eens wat anders, een spelletje wat je met een grote glimlach op je snuit kan spelen. (In plaats van de vele godvers onder het spelen van een heftige online shooter :+ )
quote: 666pack
(In plaats van de vele godvers onder het spelen van een heftige online shooter :+ )
Ik heb toch ook nogal vaak zo'n "godver"gevoel bij het spelen van dit spel op mijn DS.
Vind het niet echt denderend, maar misschien is het op grote consoles beter. Tussenfilmpjes zijn wel leuk natuurlijk.
Ik heb het ook gespeeld op de DS, en ik moet zeggen dat het een leuk spel is, vooral de sfeer is goed met de standaard simpsons humor en quotes en de game cliche's die er in zitten.
Minpunten vond ik wel het snel verdwijnen van tekst-berichten met hints, uitleg of de cliche's, waardoor ik ze regelmatig (gedeeltelijk) miste en het soms regelmatig moeten wisselen van knoppen en de stylus.

Ik heb me in 6 uur (ongeveer non-stop) door de levels heen geworsteld, en ik ben het wel met de review eens dat het spel niet uitnodigd om daarna alles nog een keer te doorlopen, hoewel sommige plaatsen dan pas bereikbaar zijn met de later in het spel verkregen krachten.
In Need For Speed Carbon wordt je echt dood gegooit met billboards van dit spel. 8)7
Werk op zich wel zulke reclame, had me interesse in deze game wel gewekt. Maar helaas niet op de PC verkrijgbaar. Dus ging dat feest niet door. :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee