De satirische en licht maatschappijkritische animatieserie The Simpsons gaat sinds zijn debuut in 1989 al negentien seizoenen mee. Inmiddels zijn de karakters van Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie over de gehele wereld bekend en geliefd. Op de reeks gebaseerde computergames konden uiteraard niet uitblijven.
Een eerste poging werd in 1991 gedaan met het spel Bart vs. the World, maar deze game kende relatief weinig succes. Ook de titels die in de loop der jaren verschenen, waren van wisselende kwaliteit. Meest succesvol was nog The Simpsons: Hit & Run uit 2003, ontwikkeld voor de PlayStation 2 door Radical Entertainment. Uitgever Electronic Arts waagt nu een nieuwe kans en brengt de 3d-platformer The Simpsons Game uit op liefst zes platformen: Xbox 360, PS2, PS3, PSP, Wii en de Nintendo DS. Wij bekeken de Wii-versie.

The Simpsons Game begint wanneer Bart de handleiding van het gelijknamige spel op straat vindt. Hieruit valt op te maken dat het maffe gezinnetje beschikt over superkrachten, eigenschappen waar de familieleden later tot treurens toe gebruik van zullen maken. Niet veel later wordt duidelijk dat de must-have game Grand Theft Scratchy - een dikke knipoog naar de hitserie van RockStar - in de winkels ligt. Uiteraard wil Bart een kopietje, maar Marge wil niets van gewelddadige spelletjes weten.
Behalve verwijzingen naar Grand Theft Auto, worden bij het doorlopen van de verhaallijn nog een dozijn andere bekende titels op de hak genomen. Zo komen de verschillende Simpson-leden met enige regelmaat terecht in de 'game engine', waarin verwijzingen zijn opgenomen naar Sonic, Madden football, Frogger en Mario, maar ook Medal of Honor, Wolfenstein 3D en Pokemon krijgen er met de typische humor van Matt Groening ongenadig van langs. Zelfs de Japanse spelcultuur en uitgever Electronic Arts ontspringen de dans niet.

Behalve het bespotten van verschillende gameconventies, verschijnen ook op de meest onverwachte momenten bekende karakters uit de animatieserie zelf in het spel. Zo zijn onder andere Kodos en Kang van de partij en Krusty the Klown ontbreekt evenmin. Daarnaast komt de speler verschillende 'gaming-clichés' tegen, die in de vorm van popups beschreven worden. Zo moet de speler kisten breken om powerups te bemachtigen - Homer: ''Ah, the crate. As seen in everything.' - en de onvermijdelijke trampolines ontbreken ook niet. De conclusie is op dit vlak duidelijk: het team van EA Redwood Shores en de tekstschrijvers van The Simpsons hebben goed gekeken naar de gamecultuur van de laatste vijfentwintig jaar. Met de vaak rake grappen wordt het spelen van spelletjes bijna een ridicule bezigheid. Overigens hebben we Jack Thompson nog niet kunnen ontdekken, maar misschien laat EA dat over aan Take Two Interactive.