Door Arnoud Wokke

Redacteur

Op naar een gemiddelde van 4000mAh

Telefoonaccu's krijgen steeds meer capaciteit

Inleiding

Het begon duidelijk te worden toen we de Google Pixel 4 bekeken. Die heeft een 2800mAh-accu en dat was misschien ooit een capabele capaciteit, maar anno 2019 is het aan de krappe kant. Wat heet, in de markt voor midrange- en high-end smartphones moet je veel moeite doen om een telefoon met een lagere accucapaciteit te vinden. Toen we dat probeerden, viel ons op dat telefoons met een lage accucapaciteit schaars zijn geworden. Ga maar na bij onlangs gepresenteerde telefoons; alleen de vouwbare Motorola Razr met zijn 2510mAh-accu valt uit de toon, maar verder is het 'grote accu's' wat de klok slaat. Moto G8 Plus: 4000mAh. Realme X2 Pro: 4000mAh. OnePlus 7T Pro: 4085mAh. Xiaomi Mi Note 10: 5260mAh. Asus ROG Phone II: 6000mAh.

De lat kwam in de afgelopen jaren steeds hoger te liggen; waar we een paar jaar geleden een 4000mAh-accu nog als 'heel groot' betitelden, is dat inmiddels zo ongeveer de middenmoot geworden. Niet alleen dat: dun lijkt uit de mode in smartphoneland. Zo groeiden iPhones langzaam van 6,9mm bij de iPhone 6 naar 8,3mm bij de iPhone 11. Huawei kwam ook aan. De P6 was 6,18mm, de P30 Pro komt uit op 8,4mm.

Hebben smartphonemakers eindelijk geluisterd naar iedereen die vroeg om iets dikkere telefoons in ruil voor accu's met veel hogere capaciteit? Omdat wij vanwege de Pricewatch de specificaties hebben van alle telefoons die in de Benelux verschijnen, konden we dat uitzoeken.

Google Pixel 4

De gemiddelde accucapaciteit

Hoe groot denk je dat de gemiddelde accucapaciteit van nieuwe smartphones is? Denk je dat we al op 3000mAh zitten, iets groter dan een Pixel 4 en rond de waarde van een iPhone 11? Of zitten wel al op 3400mAh, zoals een Galaxy S10? Is het gemiddelde al 3650mAh, zoals een Huawei P30?

Allemaal mis. Het gemiddelde van de afgelopen maanden ligt rond de 3900mAh. Deze zomer was het 3850mAh en de grote accu's van telefoons als de Xiaomi Mi Note 10 hebben het gemiddelde al opgetrokken naar meer dan 3950mAh. De 4000mAh-accu die een paar jaar terug nog als groot gold, is nu dus bijna het gemiddelde geworden.

Om te bepalen wat de capaciteit van de gemiddelde accu is, kunnen we natuurlijk kijken naar telefoons die in onze Pricewatch staan. We besteden veel aandacht aan de juistheid van de specificaties en dus kunnen we op basis daarvan zien hoe de accucapaciteit zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

We kunnen onmogelijk alle 1600 telefoons die we in de afgelopen jaren in de Pricewatch hebben gezet, in één grafiek tonen. Je ziet dus een gemiddelde per kwartaal en dan zie je een duidelijke trend ontstaan in de capaciteit van ingebouwde accu's van smartphones.

De gemiddelden zijn niet die van alle telefoons in de Pricewatch; dumbphones hebben we ertussenuit gehaald. Ook bepaalde Chinese smartphones die meer lijken op een powerbank dan op een smartphone, extreem dikke telefoons met extreem dikke accu's, zitten niet in deze gemiddelden. Wel zitten er smartphones in alle prijsklassen tussen. We hebben als startpunt begin 2014 genomen, omdat grote smartphones toen al vrij gewoon waren. Een vergelijking met tien jaar geleden is niet zinvol, omdat veel smartphones toen veel kleiner waren.

We zien deze ontwikkeling bij goedkope en bij dure telefoons. Neem nu iPhones. De iPhone XS Max heeft een accu van rond 3175mAh, opvolger iPhone 11 Pro Max komt uit rond 3960mAh. De Galaxy S9 heeft een 3000mAh-accu; de S10 komt uit rond 3400mAh.

In de midrangemarkt is dezelfde ontwikkeling aan de gang. De Xiaomi Mi A2 heeft een 3010mAh-accu, de Mi A3 heeft een accu van 4030mAh: een derde meer. Hetzelfde geldt voor marktleider Samsung; de Galaxy A6 uit 2018 heeft een 3000mAh-accu, de Galaxy A50 een 4000mAh-accu.

Nu zul je al snel denken: tovenarij bestaat niet en accu's met een hogere capaciteit zullen over het algemeen groter of dikker zijn. Dus zijn telefoons ook groter of dikker dan vijf jaar geleden? Ook daar hebben we naar gekeken.

Hoe telefoons steeds grotere accu's herbergen

Geen idee hoe de verjaardagen die jij bezoekt eruitzien, maar ik kan nauwelijks op een feestje komen zonder dat iemand mij vertelt dat smartphones in de afgelopen jaren écht groot zijn geworden. Het is dan uiteraard hilarisch om de haast pittoresk kleine iPhone SE te laten zien, maar het is gemakkelijk om te denken dat die mensen een punt hebben; smartphones lijken groter.

Daarbij staren veel mensen zich blind op de diagonaal van het scherm. Telefoons van vijf jaar geleden hadden schermen van tussen 4,5" en 5,7", nu zit dat tussen 5,6" en 6,7". Nu is de diagonaal al een matige manier om weer te geven hoe groot een scherm is, want schermen zijn vooral langer geworden en niet breder. Voor de weergave van de grootte van een telefoon is de diagonaal helemaal waardeloos, want in vijf jaar tijd zijn de bezels van telefoons haast geëlimineerd.

Daarom hebben we schermdiagonalen helemaal buiten beschouwing gelaten, maar we kunnen wel kijken naar de gemiddelden van andere kenmerken. Laten we beginnen bij de lengte en breedte.

Telefoons zijn sinds begin 2014 langer én breder geworden, maar de mate waarin verschilt. Een gemiddelde smartphone begin 2014 was 14x7cm groot, eind 2019 is dat 16x7,5cm. De lengte is dus meer toegenomen dan de breedte: telefoons zijn 13 procent langer geworden en 6 procent breder. Omdat een plaatje meer zegt dan cijfers, hebben we het nog even visueel weergegeven.

Gemiddelde formaat van telefoons per jaar op schaal

Telefoons zijn dus groter geworden, maar zijn ze ook dikker? Het antwoord daarop is tweeledig. In de cijfers zien we dat telefoons eerst dunner werden, tot rond 8,3mm in het voorjaar van 2016. Inmiddels nemen ze in dikte gemiddeld weer iets toe, naar rond 8,75mm. Kortom: de trend dat telefoons steeds dunner worden is inmiddels gestopt, in ruil voor grotere accu's dus.

Dan is er nóg een kenmerk waar we naar kunnen kijken: het volume, de lengte maal de breedte maal de dikte. Als je alle groei bij elkaar neemt, hebben we dan simpelweg volumineuzere telefoons gekregen in ruil voor accu's met hogere capaciteit?

Het volume van smartphones blijkt in de afgelopen tijd fors te zijn toegenomen, met de grootste groei in het afgelopen jaar. Het volume van een smartphone is nu 18 procent groter dan begin 2014. Dat is behoorlijk wat, maar de groei in accu's is nog veel groter.

Nu zul je denken: leuk al die data in verschillende grafieken, maar hoe verhouden die zich tot elkaar? Omdat de verschillende eenheden niet hetzelfde zijn - accu's zijn in mAh, afmetingen in millimeters en volume in kubieke centimeters - hebben we ze omgerekend naar indexcijfers. De waarde van het eerste kwartaal van 2014 is daarbij 100. Een waarde van 103 betekent dus dat iets 3 procent hoger of groter is. Dan ziet de grafiek er zo uit:

Dus als je volgende keer op een feestje hoort dat telefoons groter zijn geworden, kun je vertellen dat het inderdaad zo is. Maar weet je wat in diezelfde tijd nog veel meer is gegroeid? De accucapaciteit: die steeg met 87 procent.

Een laatste vraag is hoe het zit met de dichtheid van de accu's. Immers, accu's met een hogere dichtheid kunnen een hogere capaciteit hebben zonder in afmetingen te groeien. Het blijkt lastig om van hele telefoonseries de formaten van de accu's te achterhalen, laat staan dat er cijfers zijn over alle telefoons. Wel hebben we die van iPhones kunnen achterhalen.

Wat je hier ziet, is de dichtheid in mAh/cm³, een eenheid die we voor deze gelegenheid in het leven hebben geroepen. Het is de hoeveelheid accucapaciteit in relatie tot het volume van de accu.

De dichtheid van accu's neemt nog elk jaar licht toe en dat zien we hier terug. Uitschieter is de iPhone 7. Die heeft de hoogste capaciteit van de iPhones met 4,7"-scherm. Ons vermoeden was dat het Apples compensatiedrang is; de iPhone 7 was de eerste iPhone zonder 3,5mm-jack en de fabrikant wilde wellicht laten zien dat er een accu met meer capaciteit in de behuizing paste. Maar dat is niet juist; de accu is fysiek de kleinste in het hele overzicht. Wellicht is Apple voorzichtig geworden na het debacle met de Galaxy Note 7 en besloot het daarom wat meer ruimte te pakken voor een accu met minder hoge capaciteit in de iPhone 8.

Het effect op de accuduur

Telefoons zijn dus groter geworden, maar hebben procentueel nog veel grotere accu's gekregen. Prima, maar betekent het ook dat we langer met onze telefoons kunnen doen? Om dat uit te vissen, kunnen we helaas niet bogen op data uit onze Pricewatch. In ons Testlab testen we wel telefoons op accuduur, maar we hebben geen data van alle telefoons die sinds 2014 zijn uitgekomen.

Wat we wel kunnen doen, is een vergelijking maken van enkele telefoonseries en dus doen we dat. We hebben wel vrij complete resultaten van de high-end telefoonseries van Samsung, Apple, OnePlus en Huawei, vier van de grootste merken op Tweakers. Daarbij hebben we gekeken naar het basismodel van de high-end lijn. Voor iPhones ging het daarom om de iPhone 6 in 2014 en iPhone 11 in 2019. Zo kunnen we jaar op jaar goed vergelijken.

Ook hier zie je weer indexcijfers om de diverse elementen goed te kunnen vergelijken. Daarbij geldt dat de waarde van de telefoon uit 2014 100 is, zodat je goed kunt zien hoeveel groter of breder de nieuwere telefoons zijn. De accutest die we gebruiken, is onze browsetest op wifi, die we sinds 2014 op dezelfde manier uitvoeren. Laten we beginnen met iPhones.

De ontwikkeling is duidelijk te zien; het formaat van de basis-iPhone is in de afgelopen jaren toegenomen. Daarvoor had je deze grafiek niet nodig, want dat wist iedereen wel. Wat minder duidelijk is: de accucapaciteit is meer toegenomen dan het volume. Dat is knap als je nagaat dat er in de iPhone 11 meer camera's zitten en er ruimte moest bijkomen voor Face ID en meer antennes.

Wat het meest is toegenomen, is het resultaat van de accutest. De iPhone 6 gaf de geest na een uur of zes toen we hem testten in 2014. De iPhone 11 kwam tot meer dan dertien uur: meer dan een verdubbeling in vijf jaar tijd.

Bij Samsung zien we een iets minder duidelijke ontwikkeling; de grootte van de telefoon is namelijk nagenoeg gelijk gebleven. De lengte steeg van 142mm bij de S5 naar 150mm bij de S10, maar de breedte slonk juist van 72,5 naar 70,4mm. De accucapaciteit nam wel toe, van 2800mAh bij de S5 naar 3400mAh bij de S10. De S5 had voor zijn tijd best een redelijke accu, die van de S10 is aan de kleine kant. Samsungs high-end modellen behoren ook al jaren niet meer tot de accutoppers.

Bij Huawei zien we een heel gemiddelde ontwikkeling. Het heeft ook altijd accu's in de P-telefoons gestopt die rond het gemiddelde van de markt lagen. Wel is er een dip bij de P10, omdat die door rare softwareaanpassingen het scherm dimde tijdens de accutests. Daardoor hebben we daarmee nooit een betrouwbare accutest kunnen draaien. Het beeld is hetzelfde als dat voor de hele markt; de telefoons werden iets groter, de accucapaciteit nam relatief meer toe, maar de accuduur ging er het meest op vooruit.

Bij OnePlus ging het allemaal iets anders. De OnePlus One draaide op Cyanogen OS en dat bleek achteraf zuiniger dan het zelf ontwikkelde Oxygen OS. Bovendien koos de fabrikant voor dunnere telefoons met kleinere accu's en dat heeft de accuduur van de OnePlus 3 geen goed gedaan. Maar uiteindelijk ging OnePlus mee in de vaart der volkeren, al is de stijging in accuduur niet zo spectaculair als bij andere merken.

Wat we dus vaak zien, is dat de accuduur meer stijgt dan de accucapaciteit. Dat wijst erop dat telefoons bij het uitvoeren van dezelfde taken zuiniger zijn geworden. Dat lijkt ook logisch; de schermtechniek heeft zich ontwikkeld en een scherm zal op 250 candela per vierkante meter minder stroom vragen dan vijf jaar geleden. Socs zijn ook sneller geworden zonder dat de tdp ernstig zal zijn gestegen. Wat je dan kunt afleiden, is dat hij minder capaciteit nodig heeft voor dezelfde workload en dus zuiniger werkt in onze browsetest.

Tot slot

Meten is weten en alleen al daarom meten we zo graag bij Tweakers. De cijfers in dit verhaal hebben mijn verwachtingen in elk geval iets bijgesteld. Als je nu een telefoon ziet met een 4000mAh-accu, hoef je niet langer te denken dat het een bijzonder grote accu is. Het is een gemiddelde accucapaciteit voor een hedendaagse smartphone.

Die gestegen capaciteit van smartphones heeft, zoals we bij diverse merken hebben kunnen zien, geleid tot een hogere accuduur. Telefoons van nu houden het zonder blikken of blozen tien uur vol in onze browsetest en dat is iets wat een paar jaar terug écht uitzonderlijk was. Het gemiddelde van de telefoons die we hebben getest, steeg in de afgelopen jaren ook telkens een beetje.

Jarenlang vroegen bij elke smartphoneaankondiging veel tweakers om een iets dikkere telefoon met een veel grotere accu. Het is misschien niet zo snel gegaan als veel mensen hadden gehoopt, maar nu 2020 nadert, hebben fabrikanten eindelijk geluisterd. Een bijkomend voordeel is dat als de accu op een gegeven moment slijt en de capaciteit terugloopt, er nog altijd voldoende over is om de telefoon dagelijks te kunnen gebruiken. En problemen zoals Apple had met iPhones die met een enigszins versleten accu geen piekprestaties meer konden leveren, moeten ook tot het verleden behoren.

Daar komt nog bij dat opladen in de afgelopen jaren eveneens sneller is geworden. Waar met 10W opladen in 2014 als snel gold, laden telefoons nu vaak op met 25W, 30W of zelfs nog meer. Ze zijn dus sneller vol en minder snel leeg. Dat is een combinatie die veel smartphoneliefhebbers natuurlijk graag zien.

Lees meer

Reacties (110)

Wijzig sortering
Anoniem: 120539
6 december 2019 07:21
Bij de capaciteiten van de accu’s worden alleen het aantal mAh vergeleken.
Dat is alleen zinvol voor het vergelijken van de hoeveelheid opgeslagen energie als de spanning in alle gevallen hetzelfde is (gebleven).

De vraag @arnoudwokke is dus: is dat zo?
Praktisch alle fabrikanten gebruiken LiPo of Li-on accu's. Ik heb nog niemand gezien die ze in serie zet, dus de spanning zal nominaal 3.7 volt zijn en maximaal rond de 4.2. Met goede kwaliteit cellen kun je tot 4.35 pushen, maar dat gaat ten koste van de levensduur. De spanning zal in de praktijk dus redelijkerwijs gelijk zijn, waarmee de capaciteit kan worden vergeleken op ampère uur.
Wat is er zo speciaal aan die ~3.7 volt? Gewoon een standaard of is dat een fundamentele / natuurkundige eigenschap van een bepaald iets?

Net als: Waarom zijn oplaadbare AA batterijen 1.2V ipv 1.5V

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 6 december 2019 11:31]

Dit is inderdaad gewoon het voltage dat een bepaalde chemische samenstelling levert per cell.
Hetgeen overigens niet statisch is, elk type cel kent een grafiek die het verband tussen lading en voltage weergeeft. De 'gewone' batterij levert bijvoorbeeld wel 1.5 volts, maar dit wordt al snel minder naarmate ze leeglopen. Een NiMH oplaadbare batterij levert een veel stabielere 1.2 volt.
Chemische eigenschap. Als je onder de 4.2 volt blijft verlies je capaciteit. Ga je er ver boven, dan neemt de slijtage disproportioneel toe.
Er is overigens soms verwarring over die 4.2 versus 3.7 volt, waarbij mensen denken dat de 4.2 volt batterij sterker is. Dit is echter een andere eigenschap van dezelfde batterij.
Een lithium batterij wordt meestal geladen tot 4.2 volt. Bij gebruik zakt dit snel in naar de nominale (=normale/gemiddelde) waarde van 3.7 volt. Deze daalt vervolgens langzaam verder tot rond de 3 volt. Hier springt vaak de bescherming tegen te diepe ontlading in werking (telefoon schakelt zichzelf uit), omdat lithiumcellen heel slecht tegen ontlading voorbij deze 3 volt kunnen.
De ontladingscurve begint dus meestal bij 4.2, zakt snel naar 3.7 en eindigt rond de 3 volt.
"Bij gebruik zakt dit snel in naar de nominale (=normale/gemiddelde) waarde van 3.7 volt."

Voor de volledigheid: hiermee bedoelt U, "nadat we de telefoon uit de lader halen en het accupercentage omlaag gaat, zakt dit snel in...", nietwaar?

Het zou ten onrechte gelezen kunnen worden als, "bij gewoon gebruik zakt het voltage al na enkele maanden in...", wat U niet bedoelt.
Klopt. Zodra de accu belast wordt zakt het voltage (relatief) snel in naar rond de 3.7 volt. Een telefoon is een lichte belasting, dus daar zal het iets langer duren. Bij een zaklamp op een felle stand zal dit beter merkbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 7 december 2019 10:02]

Dit is niet waar. 4.2V = 100% opgeladen. Bij 3.7V is de accu ongeveer half vol. Als je hem uit de lader pakt en 10 min gebruikt zit hij ronde de 4.1V.

De curve tussen batterijspanning en % opgeladen (de zogenaamde "state-of-charge") ziet er zo uit:

https://cdn-learn.adafrui...ydischarge.gif?1447976645

Op de grafiek moet je naar de 0.2C curve kijken, om de state-of-charge te bepalen.

[Reactie gewijzigd door mohf op 8 december 2019 03:41]

Je ziet in de grafiek dat deze afvlakt rond de 3.7 volt. Bij de 2C ontlading (zoals bijvoorbeeld bij een felle zaklamp) zit deze na 20 minuten al op 3.7 volt, maar na 95 minuten op 3 volt. Dit bevestigt dus precies wat ik schreef. Bij een lichte belasting zie je dit effect ook, maar in veel mindere mate. De afvlakking vindt echter nog steeds plaats rond de 3.7 volt.
Als je de spanning meet terwijl deze belast wordt met 2C, dan meet je niet meer de daadwerkelijke batterijspanning, maar de loadspanning. Want zodra je de load eraf haalt vliegt de spanning weer omhoog.
Voorbeeld.
Batterij = 4.2V
Batterij weerstand = 0.2 ohm
Load = 1 Ampere
Loadspanning = 4.2V - (0.2 ohm * 1A) = 4.0V

Stel dat je de oplader nu 1A in je accu pompt.
Battery = 4.2V.
Charge Current = 1 A
Spanning = 4.2V + (0.2 ohm * 1A) = 4.4V.

4.0V en 4.4V is in beide gevallen niet de echte batterijspanning. Dit is een meetfout door de serieweerstand. Om de echt celspanning te meten moet de stroom (idealiter) 0A zijn.
In bepaalde situaties zijn de 4.0V en 4.4V wel nuttig. Bijvoorbeeld als je telefoon minimaal 3.0V nodig heeft om te werken, dan moet de accu dus minimaal 3.2V zijn (uitgaande van maximaal 1A load).
Omgekeerd moet de oplader in theorie minimaal 4.4V kunnen leveren om een accu van 4.2V met 1A op te laden.

[Reactie gewijzigd door mohf op 8 december 2019 19:57]

OK. Wat ik bedoelde is dat er dus ambiguïteit is, tenzij je al weet wat er moet staan. Het gaat om één laadcyclus, maar het kan ook gelezen worden als dat het gemiddelde voltage zakt gedurende de totale levensduur van de accu.
Op mijn telefoon kan ik de spanning van de accu zien. Als de accu b.v. 95 procent vol is terwijl hij niet aan de oplader ligt, staat er b.v. 4.3 Volt. Dat kan dan toch niet een spanning zijn waarmee hij opgeladen wordt?
I stand corrected, wat je zegt klopt inderdaad.
Ik ben geen expert, alles behalve, dus wat nu volgt is zuiver speculatie:
3.7 is ongeveer 3x 1.2, dus wellicht werkt veel elektronica goed hierop omdat we soms dingen ook graag op batterijen aansluiten, en dan is 3 een praktisch aantal batterijen.
Dat is een beetje onzin en zinloos om daarover te speculeren lijkt me. Electronica is duurder en gevoeliger naar mate het op een lager voltage moet werken. Voor veel toepassingen is een spanning van rond de 2 volt genoeg, dus dat kunnen twee klassieke batterijen makkelijk leveren (zie veel afstandbedieningen), maar hoger is beter, vandaar dat je ook veel voorbeelden met 4 batterijen ziet. Met 3 is een stuk zeldzamer.

Een lithium cel heeft altijd een voltage van 3,7 volt als hij volgeladen is (om chemische redenen), wat dus ook al genoeg is voor de elektronica. Je kan dus met een enkele lithiumcel al genoeg spanning leveren wat je anders met 2 of meer klassieke batterijen zou moeten bereiken, dat is de reden.
Dank je voor deze uitleg. Het was dus zeker geen onzin om te speculeren, want nu heb ik wat geleerd :)
Ja, in elk geval om en nabij. Telefoonaccu's zitten in alle gevallen die ik weet rond 3,7/3,8V.

Een ander probleem is data: specsheets van telefoons melden de capaciteit alleen in mAh en vermelden zelden tot nooit de spanning of de capaciteit in Wh, zoals dat bij andere apparaten wel gebruikelijk is. Daarom moest ik daarvoor meegaan in dit verhaal, ondanks dat we bij Tweakers uiteraard liever Wh gebruiken als eenheid dan mAh. Daar komt bij dat iedereen de capaciteit van smartphone-accu's alleen kent in mAh (omdat fabrikanten die al jaren op deze manier communiceren). Ik had het ook graag anders gezien, maar ja ¯\_(ツ)_/¯
Het kromme daarbij is dat fabrikanten snelladers dan wel aangeven met waardes in Watt.
Dat is wel logisch. Watt is een eenheid van verplaatsing van energie dus precies goed om een laadsnelheid aan te geven.
Door toestel dunner te maken werden ze ook kwetsbaar. Menig toestel boog om een paar jaar geleden. Het moest steviger, dus meer dikte. En om te bellen is een flinterdun toestel ook niet fijn beetpakken. Toen ook OIS gemeengoed werd en het toevoegen van meer camera's bon ton werd, nam de benodigde dikte toe. Camera bobbels heeft men een hekel aan. Dus langzamerhand kreeg men vanzelf meer ruimte voor een grotere accu.
Het is net alsof de fabrikanten naar de wensen van de klanten luisteren! Ik vond persoonlijk 2015 echt een zwaar dieptepunt qua telefoons, mede door de extreem lage accucapaciteiten toen. Voorbeeldje, de galaxy s6 had een lagere capaciteit als de s5, met 2550mah, de iphone 6s kreeg een downgrade naar 1715mah. Ik heb beide telefoons gebruikt, als ik echt even weinig te doen had, en de helderheid moest hoog omdat het zonnig was, dan had ik die phones letterlijk in een uur of 3-4 leeg. Schandalig, en ik ben erg blij dat de telefoons nu allemaal wat dikker worden en een grotere accu mee krijgen.

Zelf heb ik een asus zenfone 6, een high end telefoon met 5000mah accu, ik vind het geweldig. Ik rij een half uur van en naar werk, en in dat uur in de auto per dag laadt mijn telefoon zo'n 65% op. Dit betekend dat ik nooit meer thuis op hoef te laden, behalve in het weekend. Nu ook, ik ben net wakker, 43% nog, als ik straks uit de auto stap is dat 75%. En als ik vanavond thuis kom is dat +-85%. Kan ik mijn telefoon daadwerkelijk gebruiken ipv aan de lader moeten hangen, zoals ik vroeger wel moest, omdat ik de dag niet redde vanaf 100%.
Het is inderdaad net of ze naar ons luisteren..

Maar het is en blijft wel raar dat ik met mijn blackberry's en Nokia Windows phone's wel ruim de dag door haalde en ik nu met Android (ook nokia's en Samsungs Note 9 en OnePlus 7) de dag niet doorkom.

Ik zit wel veel onderweg (vertegenwoordiger) en heb vaak podcast/Navi aanstaan, vaak wel met 't scherm op een lage stand. Natuurlijk kan ik bijladen in de auto, maar daar gaat het in principe niet om. Tevens gaat het battery management op android niet zo ver als dat i.m.o. zou mogen en kunnen. De Here maps was bijvoorbeeld op WP een stuk spaarzamer met de accu.

Ik heb even het verbruik van de afgelopen week opgezocht:
Waze 1 dag en 6 uur zorgt voor 72% verbruik
Chrome 5 uur zorgt voor 61,7% verbruik
WhatsApp 1 dag en 14 uur is 58,6%
Firefox 6 uur en 42%
Dat toont toch wel dat chrome een stuk slechter omgaat met z'n resources.. Denk dat k 'm er ook maar af ga gooien..

Maar met deze stats zou ik een accu van ong 6000mah moeten hebben om netjes tot einde dag door te kunnen zonder bijladen. Nu laad ik zodra ie op 20% is bij tot 80% en dan kom ik de dag wel door.
Probleem is denk dat we de afgelopen 10 jaar ook veel meer met telefoon zijn gaan doen. Waar het eerst telefoon was, daarna misschien iets opzoeken is het nu veel meer dan een telefoon en is het gebruik schat ik ook aanzienlijk gestegen.

Je geeft zelf bijv al aan waze, je telefoon is nu ook navigatie.
Je speelt podcasts af.

Met een blackberry of oude nokia win phone deed je dat nog niet.

Neemt niet weg dat fabrikanten steeds meer in een tel stoppen en ja de accu zal dan ook zwaarder moeten.
Zelfs met mijn Nokia e71 deed ik dat al... (nog sterker: voor mijn e50 had ik een externe GPS, op bluetooth)

Maar eigenlijk heb je wel gelijk. Wilde het hoogstens opgemerkt hebben. Toen 'belde' ik ook nog wel eens...
Dark Mode helpt best veel, ik haal makkelijk een zware dag met mijn LG G8S en bij normaal gebruik 1,5 tot 2 dagen, ik heb weleens dark mode uitgezet om te testen hoeveel het scheelt en op een zware dag moest ik dan wel de lader zoeken net tegen de vroege avond aan.

Voor de rest hangt het af wat je doet, wat mij wel opvalt is dat hoe meer ik m'n tijd in Chrome spendeer hoe sneller de accu leeg gaat tegenover andere apps, ik zou bijna durven zeggen dat ik sommige games net zo lang kan spelen op 1 lading als dat ik Chrome kan gebruiken.
Chrome is inderdaad een grote accuslurper.

Helaas werkt dark mode alleen op een OLEDscherm, voor mijn LG G7 maakt dat helemaal niks uit voor zover ik heb gemerkt helaas.

Wat ook helpt, is gewoon schermresolutie omlaag zetten (hier van 1440p naar 1080p) en energiebesparing aanzettem als je de hoge prestaties niet nodig hebt.

Met mijn accu van 3000 mah kom ik ook nog 1,5-2 dagen door, soms zelfs 3 of 4
Wat is een zware dag? 2-3 uurtjes? Mijn S9+ met ongeveer dezelfde accu gaat misschien 5 uur mee, maar met hogere helderheid natuurlijk minder. En buiten heb je minimaal 70% helderheid nodig om iets te kunnen zien. Smartphones kunnen nog steeds nauwelijks een halve dag mee als je ze constant gebruikt.
Zware dag voor mij is tussen de 7,5 en 8,5 uur on screen time op 1 lading.

Met automatische helderheid haal ik dat makkelijk, ook als ik veel buiten ben en mijn toestel die schiet (helaas) vrolijk meteen naar 100% helderheid als er überhaupt zon buiten is.

Binnen valt dat mee, die 7,5 uur haal ik als ik veel buiten ben, 8,5 en soms 9 uur als ik juist meer binnen ben.

misschien ligt het ook eraan dat ik nooit BT of NFC gebruik, geen idee hoeveel accu dat slurpt

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 9 december 2019 09:36]

Een telefoon als navigatiesysteem gebruiken blijft een alternatief voor een “echt” navigatiesysteem zoals een TomTom of Garmin kastje.

Ik heb jarenlang m’n telefoon voor het navigeren gebruikt. Onlangs op aanraden van een vriend toch een TomTom met live functie aangeschaft en er geen moment spijt van gehad. Dit had ik veel eerder moeten doen.
Ik heb sinds 2010 TomTom op mobiel (iOS). Zelfde kaarten, zelfde verkeers- en fliitsinformatie, alleen geen extra toestel nodig dat regelmatig aan vernieuwing toe is. Doet het uitstekend, zeker met Carplay tegenwoordig, waarbij het dan gewoon op het scherm van je auto verschijnt en je de telefoon gewoon aan de lader kan hangen (al dan niet draadloos).
Hiermee ben je in gebruik natuurlijk niet de gemiddelde persoon. En bedrijven willen zo veel mogelijk telefoons maken en richten zich daarbij dus op de grootste groep.
Die kan (zonder tussendoor opladen) voortaan prima een dag met een telefoon doen. Ik en anderen die hun telefoon minder gebruiken, kunnen prima twee en soms drie dagen met de telefoon doen.
Alleen power users die niet makkelijk tussendoor kunnen opladen hebben een onfortuinlijke situatie.
Dat chrome veel gebruikt komt omdat standaard op webpagina's heel veel witte elementen zijn. En daar is het dus het scherm wat veel stroom gebruikt.
Je zou alles eens in "dark mode" moeten draaien en dan nogmaals meten? WhatsApp heeft dat niet geloof ik maar de rest wel. Hier een mate 9 van bijna 3 jaar die echt een volle dag nog meegaat, en ik mag mezelf een veelgebruiker noemen. Ook je achtergrond donker thema kiezen scheelt weer.
De Mate 9 heeft een lcd-scherm toch? Dan maakt dark mode aan of uit niets uit in relatie tot het batterijverbruik :)

edit: typo

[Reactie gewijzigd door rickertsnaak op 6 december 2019 17:01]

Wist ik wel 😂😂😂😂
Ik ben nog steeds blij met de 5100mAh van mijn Lenovo P2, hoewel hij wel ieder jaar wat sneller leeg raakt. Ook mijn dochter is tevreden met haar 5000mAh in haar Moto E4 Plus. Het is natuurlijk ook wel afhankelijk van het verbruik van de interne componenten maar een grote accu is altijd fijn.
P2 hier. Bevalt goed, maar ik doe niet meer 3 dagen op een acculading. Meer 1 a 2.
Ja, ik ook. Ligt er ook nog wel aan hoeveel ik hem gebruik maar dat is logisch.
Ik haal hier nog ruimschoots 2 dagen op een acculading en dat voor een 3 jaar oud mobieltje. Ik heb collega's met nieuwere mobieltjes die daar alleen maar van kunnen dromen.
Ik heb mijn werktelefoon in de super battery saver stand staan waardoor ik alleen kan bellen en sms'en. En ik haal makkelijk een week op de accu. Samsung a8. :)
Ik gebruik nog steeds mijn Galaxy note 4 met verwisselbare accu en draadloze lader in de auto. Nog steeds geen alternatief gevonden wat er aan kan tippen.
Super leuk artikel! Hier zit aardig wat tijd in om dit op te zoeken en te analyseren. Als data analist kan ik het waarderen dat er indexcijfers zijn gebruikt, mooi gedaan.
Wel rest me een vraag @arnoudwokke : je toont duidelijk dat bijna alle telefoons op wifi langer meegaan in de test. Is er gecorrigeerd voor wifi-verbeteringen? Ik kan me namelijk voorstellen dat door allerlei verbeteringen in wifi en hardware je langer mee gaat in de test. Als voorbeeld; Oled ging vroeger minder lang mee in de accutest door het vele wit. Uiteraard haal je door te middelen en het indexcijfer een deel weg, maar toch - meet je ook niet tegelijkertijd verbeteringen in zuinigheid van wifi (indirect) mee?
Voor de rest: alle complimenten.
Super leuk artikel! Hier zit aardig wat tijd in om dit op te zoeken en te analyseren. Als data analist kan ik het waarderen dat er indexcijfers zijn gebruikt, mooi gedaan.
Wel rest me een vraag @arnoudwokke : je toont duidelijk dat bijna alle telefoons op wifi langer meegaan in de test. Is er gecorrigeerd voor wifi-verbeteringen?
Dank je wel! Als data-analist zal je ook weten hoe het proces gaat om zulke data in grafieken te vervatten: de database benaderen met de juiste zoekopdracht, data opschonen, goede manieren vinden om het te visualiseren... Het schrijven van het artikel was in dit geval écht het minste werk. Gelukkig had ik hulp van onze cijfertovenaar @chengbondkwok, die de data op heeft geduikeld en mee heeft gedacht over de visualisatie ervan :)

Nee, ik heb niet gecorrigeerd naar verbeteringen in wifi. Er zijn natuurlijk allerlei factoren die daarin meespelen. Rond 2014 kwam envelope-tracking net in zwang op smartphones volgens mij, om maar eens wat te noemen. Wifi-chips blijven ook relatief lang hetzelfde in smartphones. Maar er zijn uiteraard meer dingen die van invloed zijn op accuduur: schermen spelen ook een grote rol bijvoorbeeld, maar ook de cpu en gpu.

Het was ook niet specifiek het doel om het verschil in capaciteit te laten zien, maar echt het verschil in accuduur in de test. Aan onze test hebben we in elk geval niet of minimaal gesleuteld afgelopen jaren, waardoor de resultaten daadwerkelijk onderling goed vergelijkbaar zijn. The best we could do ;)
[...]


Dank je wel! Als data-analist zal je ook weten hoe het proces gaat om zulke data in grafieken te vervatten: de database benaderen met de juiste zoekopdracht, data opschonen, goede manieren vinden om het te visualiseren... Het schrijven van het artikel was in dit geval écht het minste werk. Gelukkig had ik hulp van onze cijfertovenaar @chengbondkwok, die de data op heeft geduikeld en mee heeft gedacht over de visualisatie ervan :)
Klopt volledig, vandaar mijn complimenten en ook aan @chengbondkwok voor het aanleveren van de cijfers.

Gebaseerd op het feit dat de test de afgelopen jaren hetzelfde is gebleven hoeft er inderdaad geen correctie te gebeuren. Het zit immers dan in alle vier de reeksen. Nogmaals, ik doe - het denkbeeldige - petje voor jullie af.
Optimalisatie in de browser(s) zou ook nog wel 'ns van invloed kunnen zijn op browsertests.
Een fijne ontwikkeling. Ik heb net een Huawei P30 Pro gekregen en van mij part mogen de telefoons nog dikker en groter met een accucapaciteit van 6000mAh+ en ruimte voor grotere camerasensoren. Als je een groter formaat combineert met een rubberen (wellicht verwisselbare) buitenkant dan hoeft de dikte niet te veel te groeien met een apart hoesje. Integreer het hoesje met de telefoon!

En dan heb ik nog de existentiële vraag of een reverse notch wel eens geprobeerd is? De frontcamera in een uitstulpingkje bovenaan het scherm dus. Ik zou daar fan van zijn.
Zoals de mi 9t (pro) met een motertje omhoog?
Of wil je eentje die constant een revers notch heeft? Dan zou ik dat wel in het montuur bouwen, zoals oude mobieltjes hebben (bij galaxy s4). Anders vangt die plek veel klappen.
Ik stel me ook een een stalen kooitje voor de camera voor wellicht in het frame ingebouwd? Wellicht is dat lastig omdat telefoons vaak uit één blok materiaal geslepen worden, maar ik kan mij weinig nadelen voorstellen van een reverse notch. En ook geen bewegende delen die ruimte en geld kosten en ook kapot kunnen gaan.
Oké fus zoals de S4.
Scherm niet helemaal tot bovenin en dan daar ruimte voor camera's en sensoren.
Nee, in plaats van een bezel vol sensoren, een waterdrop notch zoals op een Oneplus 7t alleen dan naar boven/buiten het scherm in plaats van naar beneden/in het scherm.
Maar waarom dan een notch? Kun je net zo goed de camera er gewoon boven plaatsen aangezien hij toch langer zal moeten zijn. De notch is juist een compromis om zo bezel-less mogelijk te blijven. Doe je de notch omhoog verlies je dat toch helemaal?
Maar een hele kleine uitstulping is m.i. veel minder storend dan een bezel die je telefoon weer 0,5cm lang maakt. En die bezel geeft je ook het idee van "wasted screen space".
Mijn oneplus 7t pro heeft geen notch. Dat was ook de reden dat ik hem gekocht heb. Front camera via motortje omhoog als ik hem nodig heb. Maar ik maak geen selfies, dus dan maakt dat niet veel uit. Face id wel geprobeert werkte opzich goed, echter prefereer ik vinger afdruk en/of pincode.
Maar dat was s mijn persoonlijle smaak
Ik denk dat dat nogal duur is (aparte vorm) en schadegevoelig. Als je hem laat vallen, valt die al snel op die notch....
Wat voor effect hebben de fast/quick charging technologieen op het levensduur van de accu?
Zelf laad ik mijn telefoon op vanaf 20% tot 80% via de usb aansluiting van mijn computer.
Als het goed is weinig. Fast charging verlaagt de stroom als de accu bijna vol, alleen dan is snelladen schadelijk.

Tot 80% laden is trouwens ook verstandig. 100% lading schijnt slecht te zijn. Hoewel ik ook wel eens gehoord heb dat onder de 50% niet goed is.
Geldt dat nog steeds dat van die 80%? Gaat dit verhaal van jou over Li-Ion of Li-Po?
Volgens mij claimt de developer van AccuBattery dat helemaal 'leeg' prima is.
https://accubattery.zende...University-article-BU-808

Mijn telefoon houdt er ergens net onder de 3.5 volt mee op. Dat is zodat de AIVD toegang kan krijgen je batterij geen gevaarlijk laag voltage haalt. Ook kan je telefoon anders zomaar uitvallen omdat de batterij bij zo'n voltage geen 1A kan leveren.
Leuk artikel, wat ik nog mis en wel graag zou willen zien, is een antwoord op de vraag of we dit wel willen. In het artikel wordt het een aantal keer geclaimd, maar dit is niet onderbouwd.

Zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld de populariteit van de toestellen mee te nemen in het gemiddelde? En dan kijken of de cijfers meer of juist minder het beeld versterken. Of doe het alleen voor de toppers in de afgelopen jaren. Zowel high-end als mid-end. Bij een versterking van de groei, zal de accuduur ook een rol gespeeld hebben. Bij een afzwakking juist niet.
Maar die vergelijking is niet te maken, want de verschillen tussen de telefoons zijn veel meer dan alleen accu's.
Alleen als er telefoonmodellen zijn die precies identiek zijn afgezien van de accugrootte, zou je kunnen kijken naar de populariteit om daaruit iets te halen van hoe belangrijk mensen accuduur vinden.

Als mijn OnePlus 6 vandaag stuk zou vallen, zou ik waarschijnlijk overstappen naar een Pixel 3a. Maar het zou fout zijn om daaruit te concluderen dat ik graag een kleinere accu (3300 om 3000mAh) in mijn telefoon wil....
En toch heb ik altijd een Anker van 22kwh standaard opgeladen liggen en mee, teveel gemerkt dat er van die dagen zijn dat je vergeet te laden of dat je die telefoon teveel hebt gebruikt en je met 10% vermogen onderweg naar huis gaat.
Bedoel je niet 22k mAh in plaats van kwh?
Ter vergelijking: mijn elektrische auto had een accu met 8,8 kiloWattuur, daar kon ik 40 km mee rijden.
Ik doe altijd locatie, NFC en Wi-Fi (Wi-Fi thuis aan) uit om nog meer accu te besparen. Mijn Galaxy S8+ met een accucapaciteit van 3500mAh gaat wel lang mee op zijn accu. Als ik intensief werk gaat die halve dag mee en moet ik een powerbank bij me hebben.

Mijn tablet heeft 7040mAh een Samsung Galaxy Tab S5e. Onder tablets is de laatste jaren de accucapaciteit ook toegenomen en ik doe al een paar dagen op de accuduur!

Gelukkig heb ik een Xtrom XB202 Discover 17.000mAh met snellader Quick-Charger 3.0, waardoor ik 4.5 dagen of 4.5× mijn smartphone vol kan laden

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 6 december 2019 17:05]

Ik vraag me altijd af wat dat bespaard, ik heb altijd alles aan staan wat aan kan en ik doe gewoon 1 dag met mijn telefoon bij best wel interief gebruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee