Door Sim Kranenburg

Redacteur

Sony AG8-oled-tv Review

Geluid uit het scherm óf eronder

Conclusie

Sony's AG8 is een prachtige tv met een strak uiterlijk en een zeer goede beeldkwaliteit. Doordat de tv erg plat is en er geen koelsleuven aan de achterkant zitten, kan hij zeer strak tegen een muur worden opgehangen. Dankzij het oledpaneel beschikt deze tv over een zeer goed contrast, heel goede kijkhoeken en een schitterende kleurweergave. Ook de weergave van hdr is erg goed. Dat kan in de formaten Dolby Vision, hlg en hdr10. Dat hdr10+ niet wordt ondersteund, vinden we geen groot minpunt omdat dit geen heel populair formaat is en bovendien kan op hdr10 worden teruggevallen.

Dankzij Sony's unieke audiosysteem, waarbij het oledpaneel in trilling wordt gebracht, komt het geluid daadwerkelijk uit het scherm. Dat klinkt, vooral als er pratende mensen in beeld te zien zijn, zeer natuurlijk. Mocht je het ingebouwde audiosysteem niet goed genoeg vinden, bijvoorbeeld omdat je een indrukwekkendere laagweergave wenst, kun je de voet andersom monteren, zodat de tv hoger boven het tv-meubel komt te staan en er ruimte is voor een soundbar onder het scherm.

De voor gamers belangrijke inputlag is bij deze tv niet goed voor elkaar en Sony is op dit vlak voorbijgestreefd door de Koreaanse televisiefabrikanten. Dat is opvallend, want Sony is nog altijd de succesvolste gameconsolefabrikant. De AG8 is duurder dan vergelijkbare modellen van de concurrentie. Of je dit prijsverschil ervoor over moet hebben, zal vooral afhangen van het audiosysteem, want alleen Sony biedt geluid uit het scherm. Wat beeldkwaliteit betreft ontlopen de oledmodellen van de verschillende fabrikanten elkaar niet veel.

Getest

Sony KD-55AG8 Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.700,-

Vanaf € 1.399,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Sony KD-55AG8 Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

HelloTV

Score: 5 (188)

€ 1.399,-

€ 1.399,-

Bekijk

Reacties (54)

Wijzig sortering
Ik begrijp niet wat de meerwaarde is van het renderen van je interface op 4k eigenlijk :? Wat mij betreft renderen ze het op 100x100 pixels, als het maar duidelijk blijft.
Dat staat toch in de review? Voornamelijk text ziet er schijnbaar wat korrelig uit op 1080p. Voordeel van de interface op 4k renderen is dus dat alles er lekker scherp uitziet.

Ondersteund deze tv trouwens geen HDMI 2.1? Nu LG het ondersteund is elke tv in dit prijssegment eigenlijk meteen al een no-go voor mij als HDMI 2.1 niet word ondersteund.
Wat is de meerwaarde juist van 2.1 ?
Enige wat ik kan denken is om een pc aan te koppelen dan.
-Variabele refresh rate. ( VRR )
-4K 120hz

Zijn wel de belangrijkste.

VRR word ook door consoles ondetsteund, 4k120hz is vooralsnog inderdaad alleen voor pc gebruikers interesant.
Als je tv langer mee gaat dan je console/PC, wat voor veel mensen nog altijd zo is als ik om mij heen kijk, maakt een tv die dat aankan hem een stuk toekomstbestendiger tegenover de competitie. Als bijv. een PS5 of de volgende xbox 4K @120Hz kunnen (geen idee, ik hou de geruchten niet bij), of dat een standaard voor films/netflix wordt over 4-5 jaar (wie weet), kan je er dan wel eens profijt van hebben dat je nu voor hdmi 2.1 hebt gekozen.

*Aanvulling op @micla , maar voornamelijk een reactie op @jinks26
HDMI eARC. Kun je high def geluid naar je receiver sturen. Handig bij bijvoorbeeld apps zoals Netflix, Plex, Nu zijn dat soort native apps gelimiteerd tot dolby digital+ 5.1.

[Reactie gewijzigd door TLLRS op 26 november 2019 13:07]

eARC kan ook met HDMI 2.0, o.a. redelijk wat receivers hebben deze feature terwijl ze enkel HDMI 2.0 hebben.
LG is daar volgens mij de eerste en voor nu enige mee.De volgende series die in 2020 uitkomen zullen naar verwachting allemaal 2.1 hebben (alle merken) nu de specs en standaard bekend is.
Dat vind ik voor een interface geen voordeel eerlijk gezegd. Een interface moet overzichtelijk zijn..
Puur scherpte en de beleving die dat met zich meebrengt. Ik heb zelf een AG9 en de interface van mijn shield is nagenoeg gelijk aan die van de tv, maar ziet er een stuk beter (scherper) uit.

Zijn ze allebei duidelijk en werkbaar, ja. Ziet de 4K variant er beter uit, ook ja.

Hoeveel tijd breng je door in het homescreen? Niet veel, maar je ziet het wel vaak :)
Erg jammer dat het scherm niet als centerspeaker gebruikt kan worden. Dat zou echt ideaal zijn bij mijn surroundset. Wel een mooi strak design, ga toch in de gaten houden of de prijs een beetje zakt de komende tijd.
Dat is bij de AG9 overigens wel van toepassing, Centerspeaker. Gebruik het inmiddels al een tijdje. Werkt erg goed in combinatie met een AVR.
Het ontbreken als center snap ik niet zo goed. Dit vond ik echt een top propositie voor diegene die al een AVR setup hebben. Wellicht kan de TV hierdoor iets goedkoper zijn? Al zou je denken dat de kosten van zo'n functie veel meer in R&D zitten dan productie.

Maar ben je te spreken over de klankkleur? Omdat ik in mijn setup wat meer opzoek ben naar warme klanken vraag ik me af of de TV hier goed in past.

Zou graag weer een Sony pakken ten tijde van PS5, maar prijs en inputlag houden me nog een beetje tegen.
Ben geen supergamer maar zolang ik met CoD nog regelmatig bovenaan sta heb ik geen problemen met de inputlag op deze tv.
Ja, had eerst een canton midden speaker, die eruit gegooid en ik gebruik nu dus de AG9 midden speaker. Werkt prima, praten enzo komt uit de tv. Werkt erg goed icm met Pioneer AVR.
Het is wel iets om serieus te overwegen, maar zou wel tof zijn als Sony dat dan wel weer terugbrengt in TV's. Ik verwacht toch pas met PS5 release de nieuwe aanschaf te doen omdat de huidige Sony prima vooruit kan. Alleen dit soort artikelen maken zo lekker hebberig :P
Huh? Terugbrengt? Het zit in de AG9 serie ;)
Huh? Terugbrengt? Het zit in de AG9 serie ;)
Ja ik bedoel omdat het in dit model plots weer ontbreekt.
Dus ik hoop niet dat ze het dan in meerdere toekomstige modellen eruit gaan halen, omdat dit het moment is waarop ik er naar ga kijken.

Die AG9 is toch al langer uit of ben ik nu de weg kwijt? :P
Ja de AG9 is sinds Juli te krijgen, is het 'high-end' model van de AG8.
Ben er erg blij mee.
Ja de AG9 is sinds Juli te krijgen, is het 'high-end' model van de AG8.
Ben er erg blij mee.
Zou dat de reden kunnen zijn? Dat die center optie een meer premium functie is?
Weird. Nouja, whatever. Mooi toestel in ieder geval!
Collega van mij was ook al erg te spreken over zijn A1 of de opvolger ervan.
Ha, ja ik had de A1 vantevoren. Maar daar was AndroidTV super traag op. In de AG series hebben ze de CPU aangepast, nu vliegt de interface, dus heb de A1 toen ingewisseld bij plattetv voor de AG9 met bij betaling.
Ik zie in de review niets over de HDMI versie. Doorklikken naar de specs bij Tweakers levert ook niets op. Pas als de dan nog eens doorklikt naar de specs van sony zelf zie je dat er HDMI-ARC wordt gebruikt, geen HDMI-eARC. Een andere fatsoenlijke aansluiting voor geluid heeft deze TV niet. Het is dus geen HDMI 2.1, wat het dan wel is kan ik niet vinden.

Dat is toch wel belangrijk voor iedereen met een fatsoenlijke geluidsinstallatie. Ik heb voor mezelf bij bijvoorbeeld een LG B8 gemerkt dat er een aanzienlijk verschil in geluidskwaliteit zit tussen Netflix van de TV zelf, en Netflix via NVidia Shield TV of een andere externe bron, zodra ik het geluid via mijn Marantz versterker laat lopen. En dat komt doordat alles voor HDMI 2.1 een gecomprimeerd geluidssignaal via audio-return gebruikt.

Ben overigens wel benieuwd of dat voor anderen een argument is waar ze rekening mee houden bij aanschaf van een TV.

[Reactie gewijzigd door Jan-Remco op 26 november 2019 13:43]

Ik vind het ontbreken van eARC echt een dealbreaker. Als ik een serieuze soundbar wil aansluiten op de TV dan wil ik audio met maximale kwaliteit.
Hopelijk zet die ontwikkeling van geluid uit het scherm door, maar het is nu duidelijk nog niet helemaal klaar om een fatsoenlijke center speaker te vervangen. Gezien het oppervlak dat beschikbaar is, heb ik hoop voor de toekomst.
Dat zou wel ideaal zijn. Ik weet nog dat ik bijna een echtscheiding aan kon vragen toen mijn B&W lcr600 center niet in het tv meubel pastte.
"Zoals bij alle televisies die op Android TV draaien, is gebruikgemaakt van een goedkope soc van MediaTek. In dit geval de MT5891, die is voorzien van vier Cortex-A53 ARM-cpu-cores."

Bovenstaande zou bij de minpunten genoemd moeten worden vind ik. Want ik heb de AF8 en hoewel ik in het begin er niet zoveel last van leek te hebben, is het nu ontzettend storend dat die soc zo traag is.

Je merkt het met alles, vertraging met zappen, vertraging met het opstarten van de TV-gids en het scrollen in de gids. Gewoon de gehele interface is van tijd tot tijd haperig en traag.

Omdat dat in de praktijk zo is, mag er van mij ook een hele punt van de score van 8 af worden gehaald wat mij betreft. Het treft je immers in de normale gebruikservaring van de TV.
Helemaal mee eens.

Zolang Sony niet vlottere SOCs gaat gebruiken vind ik het erg moeilijk om Sony's Android TVs aan te raden.
Alleen maakt iedereen gebruik van de Mediatek SOCs in hun TVs. Zelfs oneplus waarvan je zou verwachten dat ze een Snapdragon in hun TV zouden stoppen.

Ik vermoed dat het iets met licenties en compatibiliteit te maken heeft.
Maar draaien die allemaal Android TV ook? Want wellicht is de combinatie gewoon niet fijn.

Anno 2019 verwacht je gewoon dat je TV qua snelheid een beetje in de buurt komt van een low-end telefoon. Als LG en Samsung dat wel lukt met hun OS, en Android niet, dan moet je wat mij betreft als TV producent investeren in een betere SOC.
Allemaal android tv. Mediatek heeft speciaal voor tv bouwers deze SOC(s) gemaakt. Er zijn wel losse android tv doosjes die andere SOCs gebruiken.

Zelf vind ik tizen & webos niet interessant. Juist doordat veel populaire apps al op android draaien is de stap kleiner om deze naar android tv te poorten. Kodi, Emby & youtube kids bv. Volgens mij enkel voor android tv.

Het blijft idd wel tobben met socs hoe dan ook.

[Reactie gewijzigd door lowfi op 28 november 2019 14:19]

WebOS lijkt me redelijk, maar ja, Android apps op je TV is wel fijn, ookal zijn het er maar 2 of 3 die ik heb geinstalleerd.

Laten we hopen dat dit verbetert.
Heeft iemand Dolby Vision content gekeken met een mediaspeler (Apple TV 4K of Nvidia Shield tv Pro) op de Sony AG8? Het beeld schaalt juist terug in helderheid via HDMi-ingangen 2 en 3, ondanks dat de HDMI-signaal op verbeterde indeling is ingesteld. Ongeacht op welke beeldmodus het is ingesteld, piekverlichting staat op midden. De built-in Netflix app heeft dat probleem niet. Daar heb je wel de pop/punch in helderheid die je bij DV mag verwachten. Het lijkt alsof Sony een geheel ander Dolby Vision profiel gebruikt voor de HDMI poorten en voor de interne apps. Mijn media consumptie doe ik liever op de Shield TV Pro vanwege de veel snellere SoC. Apple biedt met TV+ alles in DV, maar alles oogt dus donker. Tv draait op 8.0 Oreo en HDMI kabels zijn van AudioQuest (Pearl). Heeft iemand hetzelfde issues?
Valt me op dat er veel gebruikers reviews instaan waar een beloning voor is uitgegeven.
Ik heb de Sony AF9 en het is vreemd dat de input zo laag kan zijn bij een nieuwer model. De AF9 is samen met de LG C9 een van de beste OLED TV's die tegelijkertijd een laag inputlag hebben.

Verder is de prijs inderdaad hoger dan de concurrentie, maar dat vind ik niet perse een minpunt. Je betaald namelijk voor het design en op het gebied van geluid is Sony altijd een van de betere gezien hun expertise.

Voor de rest een prima TV naar mijn mening, ik hoop dat ze in de toekomst niet te vaak het wiel opnieuw proberen uit te vinden.
Prima kleurweergave? Heeft sony niet de meest accurate kleurweergave ?
En tot begin volgend jaar krijg je nog 300 euro terug van Sony als ik het goed heb. Mooie deal! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee