Door Chris Broesder

Redacteur mobile

TCL Plex Preview

Betaalbare smartphone met nachtcamera

10-09-2019 • 06:00

31 Linkedin

Preview

Het merk TCL zie je in Europa niet veel. Toch is deze Chinese speler bepaald geen kleintje. Natuurlijk kennen we de smartphonesubmerken Alcatel en BlackBerry, maar TCL is bijvoorbeeld ook een enorme televisiefabrikant. In Azië en de Verenigde Staten kom je het merk vaak tegen, onder andere op enorme koelkasten, wasmachines en slimme sloten, om maar wat te noemen. Bij de presentatie van de Plex op de IFA in Berlijn, gaf de fabrikant aan vanaf nu ook onder eigen vlag smartphones te willen uitbrengen.

De Plex is de eerste en het is meteen al een eigenzinnig beestje. Dat kunnen we wel waarderen. De smartphone heeft een speciale nachtcamera, die bedoeld is om video's mee te schieten bij slechte lichtomstandigheden. Dat doet deze camera met behulp van bijzonder grote pixels van 2,9μm. Om dat voor elkaar te krijgen, telt de sensor dan ook slechts twee megapixels. Dit soort bijzondere dingen zou je wellicht verwachten op een high-end smartphone, maar de Plex krijgt de alleszins redelijke prijs van 329 euro. We doken op de IFA dan ook de TCL-hal in om zoveel mogelijk over deze aparte smartphone te weten te komen.

Het ontwerp

Voordat we het over die nachtcamera gaan hebben, eerst maar eens een beter beeld vormen van het uiterlijk van de Plex. Het is een smartphone met een glazen achterkant en volgens de fabrikant een metalen rand. Tot zover weinig nieuws, maar we moeten wel zeggen dat hij een stuk goedkoper aanvoelt dan de meeste andere telefoons die dit hebben. Zowel de achterkant als de randen voelen aan als plastic. Toch is het toestel best stevig als je het probeert te buigen.

Er is een witte en een zwarte versie, en beide hebben een s-vormig patroon als je ze in het licht houdt. De zwarte breekt het licht in regenboogkleuren en doet denken aan parelmoer. Als je niet te lang kijkt, lijken dit duurdere toestellen dan het zijn. Als je je ogen echter beter de kost geeft, zie en voel je wel dat het een middenklasser is en dat bij deze eerste TCL-smartphone wat verfijning ontbreekt.

Zo zit de 'dotch', ofwel het gat in het scherm voor de frontcamera, veel dichter bij de bovenbezel dan bij de zijbezel, wat het ontwerp niet ten goede komt. Ook is de rand tussen het scherm en de buitenkant erg groot, en is de bezel onder het scherm eveneens groter dan gewenst. Dat laatste kunnen we een telefoon met deze prijs echter wel vergeven. De achterkant ziet er even flitsend als verzorgd uit, met een opvallend rijtje camera's en een flitser aan beide kanten daarvan. De afwerking is net wat minder dan bij sommige andere toestellen in dit prijssegment, zoals de eveneens op de IFA aangekondigde Nokia 7.2. Ook voelen de knoppen minder fijn aan en zijn ze vermoedelijk van plastic.

Interessante cameraset-up

Het interessantste aan dit toestel is echter de cameraset-up. De primaire camera heeft de 48-megapixelsensor IMX582, die bijvoorbeeld ook in de Xiaomi Mi 9T zit. De pixels van deze sensor lijken volgens specificaties klein, waardoor ze weinig licht zouden kunnen opvangen, maar bij het maken van een reguliere 12-megapixelfoto worden er vier gecombineerd tot één pixel.

Camera Primair Ultragroothoek Nachtcamera
Megapixels 48 16 2
Lensopening f/1.8 f/2.4 f/1.8
Sensorgrootte 1/2" 1/3" 1/2,8"
Pixelgrootte 0,8μm 1μm 2,9μm
Beeldhoek 79 graden 123 graden 77 graden
Sensor IMX582 S5K3P9 OVO2K

De ultragroothoekcamera heeft een behoorlijke beeldhoek van 123 graden en dat komt regelmatig van pas. Er zit geen telelens op de camera, maar zoals gezegd wel een nachtcamera. Deze is niet bedoeld om foto's mee te maken; twee megapixel is ook wel een erg lage resolutie. Wel kun je er video's mee schieten met een resolutie van 1080x1920 pixels. De pixels van 2,9μm vangen relatief veel licht op, waardoor deze camera in theorie erg geschikt is voor nachtopnames. Waar je ook veel lichtopbrengst voor nodig hebt, zijn slowmotionvideo's. De camera kan 960fps-video's schieten met 1080p-resolutie, wat uniek is voor deze prijsklasse.

We hebben dat kunnen doen op de beursvloer en dat viel bepaald niet tegen. Waar je normaal gesproken een behoorlijk goed verlichte ruimte nodig hebt om 960fps-video's te schieten met bijvoorbeeld een Xperia-smartphone of recent Samsung Galaxy S-toestel, konden we met de Plex prima slowmotionvideo's schieten op de matig verlichte beursvloer. Natuurlijk zie je ruis, maar het resultaat is op het eerste gezicht best indrukwekkend, zeker met de prijs in het achterhoofd.

Ook doken we met de Plex een verduisterde ruimte met miniatuurlandschap in en vergeleken we de resultaten met die van de Xperia 1. De Plex herkende direct dat het te donker was voor de reguliere camera en schakelde over op de nachtcamera. We konden de video helaas niet van het toestel halen, maar op het smartphonescherm zag de video van de TCL Plex er een stuk helderder en gedetailleerder uit. Toch moeten we nog meer testen om echt te kunnen zeggen of deze nachtcamera veel meerwaarde biedt. Het is immers lastig te beoordelen op een klein scherm en bij een momentopname als deze. De helderheid van het scherm kan bijvoorbeeld een misleidende factor zijn bij de beoordeling. Veelbelovend is het wel, maar we willen de video's toch echt eerst vergelijken op een en dezelfde monitor voordat we een conclusie trekken.

Er is trouwens ook een Super Night Mode, waarmee je foto's kunt schieten in donkere omstandigheden. Ook deze modus deed het aardig, al was focussen in het donker een uitdaging. Verder hebben we nog een paar foto's kunnen schieten die we wel konden meesmokkelen.

De foto's van de primaire camera zien er op het eerste gezicht niet slecht uit wat kleur en detail betreft, hoewel we er bij een preview zoals gezegd nog niet veel van kunnen zeggen. De ultragroothoekfoto's zijn wat kwaliteit en kleur betreft beduidend minder dan de foto's die van de primaire sensor komen. We zien er in elk geval naar uit om de camera's van de TCL Plex te vergelijken met die van gelijkgeprijsde smartphones als de Nokia 7.2.

Volle en flink verbouwde Android-ervaring

Een nieuwe fabrikant brengt ook weer een nieuwe softwareskin mee en onze eerste indruk van de skin van TCL is niet best. TCL UI is volgestopt met bloatware die je niet kunt verwijderen en de Android-ervaring voelt niet soepel aan. De animaties zijn erg langzaam en tussen apps schakelen duurt lang. Als je iets te snel twee keer op de multitaskknop drukt, schakelt het toestel niet naar de vorige app. Hier is duidelijk nog werk aan de winkel en in de huidige vorm zou dit een reden zijn om de Plex niet aan te raden. TCL heeft verder ook bepaald niet de beste naam op het gebied van Android-updates en -upgrades, als we naar submerk Alcatel kijken tenminste. Dat is wel een merk met veel budgettoestellen, dus we zullen TCL een eerlijke kans geven.

De Plex heeft een Snapdragon 675-soc en dat is een vrij logische keuze voor deze prijsklasse. Verder zitten er een 3,5mm-jack, nfc en bluetooth 5 op het toestel. Wat dat betreft missen we niets. Je kunt bovendien niet zoals gebruikelijk bij bluetooth 5 naar twee, maar naar vier apparaten tegelijk broadcasten, zoals speakers of headsets. Er is duidelijk wel bezuinigd op de haptische feedback. Deze is zo zwak dat je hem amper voelt. De vingerafdrukscanner op de achterkant doet het redelijk, maar is erg lastig te vinden op de tast. De 3820mAh-accucapaciteit lijkt vrij ruim voor de 6,53"-lcd, al moeten we dat natuurlijk eerst testen. Het scherm is met 105 vierkante centimeter en een resolutie van 2340x1080 pixels vrij groot, maar wel gangbaar in deze prijsklasse.

TCL heeft veel kennis op het gebied van schermtechnologie in huis en heeft die naar eigen zeggen gebruikt in de Plex. Nxtvision heet de technologie volgens TCL en houdt onder meer in dat video's zonder hdr een hdr-effect krijgen door 'kleur en contrast te versterken'. Wij zagen daar niet direct iets van terug, maar testen dat natuurlijk graag als hij eenmaal in ons testlab ligt.

Tot slot

De TCL Plex komt volgens planning begin 2020 naar Nederland en de prijs van 329 euro staat nog niet officieel vast voor de Benelux. Gezien de software is het zeker geen smartphone die we zonder meer zouden aanraden. Toch is het interessant dat er op de smartphonemarkt een merk bij komt dat het net even anders lijkt te willen aanpakken in de middenklasse. We zien er dan ook naar uit om de nachtcamera mee te nemen op een van onze nachtelijke avonturen.

Reacties (31)

Wijzig sortering
Heb zelf TVs van TCL. Ze worden geadverteerd als “Smart TVs” maar de software is zo bagger dat je er niks mee kan. Hetgeen wat wel goed werkt is het “naar huis bellen”: de tvs zijn met enige regelmaat Chinese servers aan het opzoeken. Dat blokkeer ik met pihole maar het is toch een beetje vreemd.

Affijn, ontopic: ik zou TCL niet perse vertrouwen als mijn belangrijkste communicatie apparaat en ben benieuwd wat de eerste reviews daarover gaan zeggen.
Ben benieuwd welke reviews jij gebruikt. Afaik test geen enkel groot kanaal dit. Terwijl voor mij privacy en update beleid de belangrijkste overwegingen zijn bij de aankoop van mijn belangrijkste ICT product, kom ik die info praktisch nergens in een review tegen.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 10 september 2019 13:30]

5.53 inch, bij 19:9 denk ik? Dat is toch aan de compacte kant ofniet. Net onder de 5 inch gok ik in 16:9 formaat.
Neuh, dat was een typo. Het is 6,53", 105 vierkante centimeter. Heb ik even gefikst :) Het is met 16,2x7,7cm dankzij de grote bezels geen compacte telefoon, maar juist één van de grotere telefoons :)
Misschien dat het artikel tussentijds is aangepast, maar ik lees in de op 2 na laatste alinea 6,53 inch...
In de pricewatch staat 6,53 inch, dus ik denk dat het (helaas) een fout is.
Er is duidelijk wel bezuinigd op de vingerafdrukscanner. Deze is zo zwak dat je hem amper voelt.
Deze snap ik niet, wat zou je moeten voelen?
Misschien dat er wordt gedoeld op feedback dmv trilling, iets wat mijn LG V30 wel doet bij het scannen van mijn vingerafdruk.
Bedankt voor de tip. Daar is iets misgegaan, want het moest gaan over de haptische feedback. Ook nog wat toegevoegd over de vingerafdrukscanner.
Dit doet me denken aan de HTC's met ultrapixel camera's. Uiteindelijk is dat niet aangeslagen in de markt. Verschil is dat er nu meer mogelijkheden zijn omdat het gebruikelijker is om meerdere camerasensoren te hebben. Wat dat betreft is dit nu een interessante ontwikkeling. HTC was dus gewoon te vroeg.
Die htc one m7 heb ik gehad. Naar mijn mening met afstand de beste telefoon van 2013, totdat na anderhalf jaar mijn camera ineens paarse plaatjes ging schieten. En gezien de vele klachten daarover op het internet was ik allesbehalve de enige. Uiteindelijk niks mee gedaan, was zo'n leasetoestel van Hi, dus een paar maanden later weer ingeleverd, nieuwe telefoon uitgezocht.

Hopelijk slaat dit idee van TCL aan, want als iets goed is, zie ik het graag op meer telefoons.
Yup, ook mijn camera schoot prachtige paarse foto's in het donker. Kon je overigens wel gratis laten fixen door HTC, alleen zat er in mijn scherm een barst. Daardoor viel de camera for some reason niet meer in de garantie...
Op zich is 2 MP ook genoeg voor social media foto's.
Gelukkig zag ik het volgende vrij snel in de tekst en kon ik de rest skippen :).
TCL UI is volgestopt met bloatware die je niet kunt verwijderen en de Android-ervaring voelt niet soepel aan.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 10 september 2019 08:00]

Edit: reply op verkeerde reactie..

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 10 september 2019 09:46]

Helaas is bij veel merken een hoeveelheid bloatware te vinden. Dit is gewoon een verdienmodel om een toestel wat goedkoper in de markt te zetten. Helaas zitten er vaak een aantal app's tussen die een negatieve invloed op de prestaties of de batterijduur hebben.

Ook voor mij is dit een NoGo. Ik bepaal liever zelf welke app's ik op mijn telefoon zet. BloatWare die wel te verwijderen is kan ik nog accepteren (als het niet te veel is) maar een app als Facebook die ook niet te verwijderen is, is echt een rede om een toestel niet te kopen. Zelfs als de specs super zijn en de prijs laag.
Voor mij ook. Ik gebruik nu (veel) Sailfish. Die kostte, naast de telefoon, €50 en een uurtje of twee om te flashen, maar dat betekent ook:
 • Geen gedoe met updates (op mijn vorige Sailfish telefoon >5 jaar, nu al zo'n 2 jaar op mijn huige toestel)
 • Geen reclame (in native apps)
 • Geen schending van privacy (in native apps)
 • De mogelijkheid tot root-toegang.
 • Geen bloatware
Ik betaal graag om geen reclame te hoeven kijken. Adblockers gebruik ik waar ik gehinderd word mijn gang te gaan. Advertenties ok, maar consumenten hinderen: nee.

Er wordt al jaren geklaagd over bloatware op Android, maar ook al daarvoor op laptops. Voor mij is het makkelijk: bloatware is nee, klaar. Ik weiger nog langer samen met de kudde schapen de sloot in te springen. Kom maar met een alternatief.
De niet te verwijderen bloatware is voor mij een nogo.., die snapdragon 675 zal wel logischerwijs beter zijn dan de 660 die bijv. in de Nokia 7.2 zit?
Chris,

de Slo Mo video's van 960 fps zijn niet echt "uniek voor deze prijsklasse" hoor. Denk maar aan de Poco (+ - 250 €)

of Xiaomi 9T dat ik net gekocht heb voor 290 €.

leuke gimmick inderdaad!
1080p-resolutie
, dit maakt het uniek. Het is in die prijsklasse vaak 720p. 1080p blijft dan vaak op 480p hangen.
Bedankt, maar het gaat om de combinatie van 1080p met 960fps.
Je hebt gelijk! Bedankt!
*off topic*
Ik kijk vooral uit naar de tcl televies in de benelux.
zelfde zoniet betere kwaliteit dan LG of Sony in oled aan helft van de prijs.
Komt in vele gespecialiseerde reviews naar voor als "beste koop"

maar ze richten hun pijlen vooral op USA momenteel :(
Vind je? Volgens mij had Huawei dit veel eerder. Niemand klaagde toen de s10/note 10 iets dergelijks deed. Daarnaast Zijn de kleuren totaal anders al is het "regenboog effect" ongeveer hetzelfde.
En voor Samsung had Huawei ook al iets met die kleuren.
En vergeet die oude zwarte bakelieten telefoons uit de jaren ‘50 niet.
Dus als een fabrikant met een zwarte telefoon komt, mag niemand meer met een zwarte telefoon komen? :+
Ben je 13 ofzo? Dit is niet hoe Tweakers met elkaar omgaan.

Los daarvan, hij heeft gewoon een heel goed punt, de kleur van een product is nooit een "unieke vinding" en kan dus ook nooit als "gekopieerd van..." worden geclassificeerd. Dat hij het enigszins sarcastisch brengt (zie: :+ ) doet aan de juistheid niets af.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee