Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Sonos Move Preview

De eerste voor binnen én buiten

05-09-2019 • 15:00

79 Linkedin

Preview

Sonos staat natuurlijk bekend om zijn draadloze speakersystemen, die je met een even eenvoudige als featurerijke app kunt besturen. Ook kun je de speakers in kamers indelen, waardoor je bijvoorbeeld een bepaalde groep speakers kunt besturen. Je kunt er zelfs een surroundopstelling van maken in combinatie met je homecinema. Wat echter nog niet kon, was een Sonos-speaker oppakken en draadloos mee naar buiten nemen. Ze hebben namelijk geen van allen een accu.

Daar is nu verandering in gekomen met de Sonos Move. Je kunt deze speaker gewoon binnen gebruiken als onderdeel van je Sonos-systeem, terwijl hij op het laadstation staat en je dus niet over opladen hoeft na te denken, maar je kunt hem ook op een andere plek in huis of in de tuin gebruiken. In dat geval kan hij gewoon nog met wifi werken, wat een betere geluidskwaliteit oplevert dan bluetooth, omdat er standaard minder compressie plaatsvindt. Als je echter naar het strand gaat of je verjaardagsbarbecue in het park viert, kun je hem ook meenemen. Dan werkt hij wel op bluetooth en stream je gewoon je muziek naar de Move, via je smartphone bijvoorbeeld. Op de IFA in Berlijn konden we een eerste indruk opdoen van de Move.

Stevige en spuitvaste behuizing

De Sonos Move is niet Sonos' kleinste. Hij torent boven de One uit en is ook een stukje breder dan de populairste wifispeaker in de Pricewatch. Ook is hij een stukje zwaarder dan de One en de Play:3. De accu zal daaraan bijdragen. Draagbaar is hij nog wel, al zijn de meeste bluetoothspeakers lichter. Je pakt de Move op aan de inkeping achterop. Deze geeft een vrij stevige grip en we waren bij de hands-onsessie niet bang om hem uit onze handen te laten vallen.

Sonos-speaker Move One Play:3 Play:5
Hoogte (mm) 240 161 132 203
Breedte (mm) 160 120 268 364
Diepte (mm) 126 120 160 154
Gewicht (kg) 3 1,9 2,6 6,4

Boven op de Move zitten de gebruikelijke aanraakknoppen en deze reageerden goed op onze aanrakingen. De middelste knop op de achterkant dient om te schakelen tussen bluetooth en wifi, wat praktisch is. Helaas hebben we het koppelen zelf niet ter plaatse kunnen proberen.

We hebben de Move en de diverse onderdelen waaruit hij is opgebouwd, uitgebreid vastgehad. Deze voelen stuk voor stuk ontzettend stevig aan, van de grille tot de stukken kunststof van binnen en van het rubber van de onderkant tot het aanraakplaatje aan de bovenkant. Dit is natuurlijk belangrijk voor een relatief prijzige speaker, die voor binnen én buiten is bedoeld. De Move is dan ook stootvast volgens Sonos.

Als je de speaker van zo'n dertig centimeter op een hard materiaal als steen laat vallen, overleeft hij het volgens de fabrikant. Dat werd geïllustreerd met een valtest. Hier moeten we Sonos op zijn blauwe ogen geloven, want de speaker in de valtest zat in een glazen kist. Ook is er geen officiële certificering, zoals mil-std-810G. Toch neigen we ernaar te geloven dat de Move een behoorlijke stoot kan hebben, zeker ook omdat we de binnenkant van het apparaat hebben gezien. De materialen zijn dik, zijn stevig en zitten stevig op elkaar zonder zichtbare zwakke delen die snel zullen breken

Certificering is er gelukkig wel voor water- en stofdichtheid, want de Move heeft een ip56-rating. Dat betekent niet dat er helemaal geen stof in de speaker kan komen, maar wel dat de goede werking gegarandeerd blijft. Wat waterdichtheid betreft betekent het dat er honderd liter water per minuut onder een willekeurige hoek op het apparaat kan worden gespoten zonder dat de Move stukgaat. Binnen in de Move zitten allerlei waterdrainagekanalen, waar het water weer uit kan lopen als het binnengekomen is. Garantie tegen onderdompelen heeft hij niet, dus als je hem in het zwembad laat vallen, zou het kunnen zijn dat hij het loodje legt.

Wijziging van filosofie

Voor Sonos is deze speaker een behoorlijke culturele omslag geweest. Het bedrijf richtte zich op speakers die in principe op hun plek bleven staan en was in eerste instantie van plan dat te blijven doen. Dat was dan ook een deel van de meerwaarde van de speakers, want je kon de app vertellen dat je One in de keuken stond en de Play:5 in de woonkamer bijvoorbeeld. Als speakers van hun plek gaan, werkt het niet meer als je Google Assistant vraagt om een liedje in een bepaalde kamer af te spelen. Toch kreeg Sonos langzamerhand door dat mensen ook behoefte hebben aan een speaker die je kunt meenemen. De Move is een combinatie van een vaste speaker en een meeneembare.

Je zet de Move in principe gewoon in zoals je elke andere Sonos-speaker inzet, namelijk op één bepaalde plek, de plek waar het laadstation staat. Natuurlijk kun je dat ergens anders in het stopcontact steken, maar dat is niet het idee. Je gebruikt de Move binnenshuis als volwaardige toevoeging voor je Sonos-systeem. Hij is volgens Sonos gedeeltelijk in de plaats gekomen van de Play:3, die niet meer uit de fabrieken rolt. Natuurlijk heeft de Move extra draagbare functionaliteit, maar wat prijs en geluidskwaliteit betreft zit hij volgens de speakerfabrikant tussen de Sonos Play:5 en de Sonos One in.

Dat is op het eerste gehoor ook onze ervaring, al is het lastig om daar na een bijzonder korte luistersessie over te oordelen. Vooral de lage tonen van de Sonos Move zijn nog wat bonkig, waar dat met de Play:5 al een stuk minder het geval is. Dat is natuurlijk meestal het geval met kleinere speakers, dus we kunnen het de Move niet al te kwalijk nemen. Compactheid gaat in principe gepaard met dit nadeel. Verder klinkt de Move ons echter prima in de oren.

Ook het vermelden waard is de naar beneden gerichte tweeter. Normaal gesproken moet een tweeter in de richting van de luisteraar worden geplaatst, maar bij dit soort speakers is het de bedoeling dat hij niet gericht hoeft te worden neergezet. Mensen zitten er misschien wel omheen of de speaker staat ergens achter een groep mensen. Sonos heeft de tweeter daarom naar beneden gericht en rondom een uitsparing gemaakt waar het geluid uitkomt. Deze uitsparing heeft een aparte, ogenschijnlijk vrij willekeurige vorm. Volgens Sonos is dit het resultaat van 64 verschillend gevormde prototypes, waarmee is getest hoe goed de hoge tonen van alle kanten uit de speaker te horen zijn. Onze eerste indruk is dat dit met de uiteindelijke versie goed is gelukt.

Een handige feature voor de Move is TruePlay van Sonos. Er is een gyroscoop in de speaker ingebouwd, waardoor hij weet wanneer hij wordt verplaatst. Vervolgens gaat de speaker zichzelf opnieuw tunen als hij weer stilstaat. Buiten is een geheel andere tuning nodig dan binnen, waar het geluid meer wordt weerkaatst. Dit heeft een behoorlijke invloed op de klank en het is dan ook fijn dat Sonos deze feature heeft ingebouwd.

Accu, concurrentie en overige functies

Het laadstation verraadt natuurlijk al dat er een accu in de Move zit. De capaciteit blijkt bij navraag 2500mAh te zijn en hij moet daarmee tot tien uur muziek kunnen afspelen op één volle lading. In slaapstand, waar hij na dertig minuten automatisch in gaat, kan hij vijf dagen mee volgens Sonos. Zodra je de Move terug op de laadstandaard zet, gaat hij weer laden. Ook kan hij buiten of elders worden opgeladen met een usb-c-lader. Voor zover we konden achterhalen, kan hij niet je smartphone opladen terwijl je naar muziek luistert, zoals de Denon Heos 1 HS2 met Go Pack. Wel fijn is dat de accu van de Move verwisselbaar is. Uiteindelijk zal dat vermoedelijk nodig zijn. Lithium-ion-accu's gaan nu eenmaal achteruit en Sonos-producten zijn bedoeld om lang mee te gaan, langer dan smartphones bijvoorbeeld. Wat de prijs van een nieuwe accu is, wil Sonos nu nog niet communiceren.

De concurrentie is dun gezaaid als we naar alle aspecten van de Move kijken. Natuurlijk zijn er genoeg wifispeakers die ook bluetooth hebben, maar er zijn er bar weinig die zo makkelijk mee naar buiten te nemen zijn als de Move, veelal simpelweg omdat er een stekker aanzit. De Libratone Zipp is een voorbeeld van een wifispeaker met multiroomfunctionaliteit die wel makkelijk mee naar buiten kan. Deze heeft echter volgens de specificaties een flink kortere accuduur en heeft ook geen laadstation.

Er zijn ook slimme assistenten in de Move ingebouwd. Er is ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa, dat in de toekomst ook naar Nederland komt. Er is een ledindicator aanwezig om te laten zien wanneer de slimme assistent luistert. Met vier far-fieldmicrofoons luistert de Move naar je gesproken opdrachten.

Er is ondersteuning voor AirPlay 2 en wifi 802.11b/g/n (2,4 en 5GHz). De bluetoothversie is echter slechts 4.2. Dat is opvallend aangezien bluetooth 5 al een tijdje uit is en voordelen heeft op het gebied van bereik en in theorie ook op dat van geluidskwaliteit. Bij navraag zegt Sonos daarover "Sonos heeft zijn eigen versterker ingebouwd voor het bluetoothbereik, zodat het bereik van 4.2 groter is dan 5.0 zelfs. En het lagere verbruik van 5.0 tegenover 4.2 wordt door Sonos zelf gelijk getrokken door de manier waarop de software is ingesteld, en hardware is gemaakt en bedraad." Prima als dat zo is natuurlijk, maar het blijft een beetje raadselachtig dat niet gekozen is voor bluetooth 5, aangezien dat gemakkelijker lijkt dan zelf via allerlei omwegen bluetooth 4.2 even goed krijgen als bluetooth 5.

Tot slot

Sonos-speakers zijn luxeproducten, die over het algemeen erg fijn en eenvoudig werken, maar ook uitgebreide ondersteuning en een fijne app hebben. De prijs is hier ook naar en dat geldt ook voor de Sonos Move. Je kunt hem vanaf 24 september voor 399 euro kopen. Dat is erg prijzig. Het grootste voordeel van deze speaker is dat we hem met liefde binnenshuis willen gebruiken, gezien de prima audiokwaliteit op het eerste gehoor. Dat betekent dat je twee vliegen in een klap kunt slaan; voor 399 euro heb je een fijne uitbreiding voor je Sonos-systeem, maar vooral ook een degelijke en kwalitatief hoogstaande bluetoothspeaker, die dus niet alleen je kast uitkomt als je in de tuin of in het park gaat zitten. Dat maakt de Move tot een potentieel efficiënte aankoop, zeker als je al een Sonos-bezitter bent.

Reacties (80)

80
78
41
4
1
25
Wijzig sortering
Vond het een beetje een gekke preview om te lezen eigenlijk. Een deel was a la Tweakers, en een deel VEEL te wollig.

"Sonos-speakers zijn luxeproducten, die over het algemeen erg fijn en eenvoudig werken, maar ook uitgebreide ondersteuning en een fijne app hebben. De prijs is hier ook naar en dat geldt ook voor de Sonos Move."

Wat? Dit is een beetje een marketingzin zonder extra waarde. Dus jullie vinden de prijs ok? Alleen omdat het luxeproducten zijn en er een 'fijne' app is (waar trouwens ontzettend veel over geklaagd wordt).

"Het grootste voordeel van deze speaker is dat we hem met liefde binnenshuis willen gebruiken, gezien de prima audiokwaliteit. Dat betekent dat je twee vliegen in een klap kunt slaan; voor 399 euro heb je een fijne uitbreiding voor je Sonos-systeem, maar vooral ook een degelijke en kwalitatief hoogstaande bluetoothspeaker, die dus niet alleen je kast uitkomt als je in de tuin of in het park gaat zitten. Dat maakt de Move tot een efficiënte aankoop, zeker als je al een Sonos-bezitter bent."

Het grootste voordeel is dat je hem met liefde binnen gebruikt.... gezien de prima audiokwaliteit, die wel tussen andere speakers in zit, en niet zo goed is als andere producten van Sonos. Maar verder is het een uitbreiding van je al bestaande Sonos systeem? En waarom zou je dan met deze uitbreiden? Alleen voor buiten?

Dit klinkt allemaal niet heel efficient, en vrij duur. Wat je wilt zeggen is denk ik dat het een prima idee kan zijn om dit ding toe te voegen aan je al bestaande Sonos-setup als je wilt genieten van dezelfde muziek en redelijke kwaliteit buiten, of hem ergens mee heen wilt nemen (Maar Too be Honest dan wel heel duur). En dat het een goede optie voor beide kan zijn als je nog niks van Sonos hebt, maar niet dit wollige verhaal.

Maargoed, gezien het prijskaartje en de use-case hoeft dit helemaal niet een efficiente optie te zijn. Hij is namelijk best duur. Je zou 2x een Play-1 kunnen aanschaffen + een speaker voor buiten (als je dat niet zoveel gebruikt zoals jullie beschrijven) en nog goedkoper/beter af kunnen zijn. Tenzij all in one belangrijk is, maar you get the jist of it.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 5 september 2019 15:26]

"Sonos-speakers zijn luxeproducten, die over het algemeen erg fijn en eenvoudig werken, maar ook uitgebreide ondersteuning en een fijne app hebben. De prijs is hier ook naar en dat geldt ook voor de Sonos Move."

Dit is een mening en er staat nergens dat we de prijs oké vinden. Wel dat het in lijn ligt met andere Sonos-producten.

Het grootste voordeel is dat je hem met liefde binnen gebruikt.... gezien de prima audiokwaliteit, die wel tussen andere speakers in zit, en niet zo goed is als andere producten van Sonos. Maar verder is het een uitbreiding van je al bestaande Sonos systeem? En waarom zou je dan met deze uitbreiden? Alleen voor buiten?

Zoals in de tekst staat, zou deze wat audiokwaliteit betreft tussen de Play:5 en de Sonos One in zitten. Denk dat je daar overheen gelezen hebt. Hard oordelen over geluidskwaliteit gaan we natuurlijk niet doen bij een evenement als dit. Voor de duidelijkheid: persoonlijk kan ik me goed voorstellen dat het een interessante speaker is om aan te schaffen, omdat je hem zo makkelijk ook buiten kunt gebruiken en omdat je (zoals het er naar uitziet) niet inlevert op audiokwaliteit ten opzichte van een Play:3, om maar wat te noemen.

Maargoed, gezien het prijskaartje en de use-case hoeft dit helemaal niet een efficiente optie te zijn. Hij is namelijk best duur. Je zou 2x een Play-1 kunnen aanschaffen + een speaker voor buiten (als je dat niet zoveel gebruikt zoals jullie beschrijven) en nog goedkoper/beter af kunnen zijn. Tenzij all in one belangrijk is, maar you get the jist of it.

Wat mij betreft is meer niet altijd beter. Dit is dus precies wat ik niet zou willen: twee minder goede speakers (Sonos One) en een losse, nog minder goed klinkende, bluetoothspeaker voor buiten, die je ook nog eens ergens op moet bergen.
Dank voor de reactie. Ik snap ook echt wel wat je bedoelt - heb ook nergens overheen gelezen - ik denk alleen wel dat je het nogal ongelukkig hebt opgeschreven.

Pietluttig, maar je zegt in het begin bijvoorbeeld niet dat de prijs in lijn ligt met andere Sonos-producten, maar refereert aan luxeproducten die fijn en eenvoudig werken, uitgebreide ondersteuning hebben en een fijne app hebben.

Bovendien, had het objectiever gekund. Als je de specs + prijzen vergelijkt, en meeneemt dat je ook niet erg duidelijk bent over de use-case van het 'buiten' luisteren met een speaker als deze en waarom dat een dergelijke prijs kan rechtvaardigen (het gemak van draadloos v.s. een Karwei verlengsnoer uitgedrukt in geld), dan wordt het een moeilijk verhaal.

Ik denk dat wanneer je een vergelijking trekt tussen het productaanbod van Sonos, wat er mogelijk is qua een dergelijke speaker buiten (meerdere mensen halen hieronder de nadelen van buiten hard muziek luisteren al aan) en dan de prijs van deze speaker, je eigenlijk alvast de vraag moet stellen of het dan voor dit geld een verstandige aankoop is - zelfs in een preview (tenzij je nog niks hebt bijv, er zijn vast uitzonderingen etc).

"Zoals in de tekst staat, zou deze wat audiokwaliteit betreft tussen de Play:5 en de Sonos One in zitten. Denk dat je daar overheen gelezen hebt. Hard oordelen over geluidskwaliteit gaan we natuurlijk niet doen bij een evenement als dit. Voor de duidelijkheid: persoonlijk kan ik me goed voorstellen dat het een interessante speaker is om aan te schaffen, omdat je hem zo makkelijk ook buiten kunt gebruiken en omdat je (zoals het er naar uitziet) niet inlevert op audiokwaliteit ten opzichte van een Play:3, om maar wat te noemen."

Juist niet, ik noem het letterlijk (minus typenummers). En ik denk dat draadloze speakers super interessant zijn! Is hem buiten kunnen neerzetten alleen dit geld waard? En is dat in de praktijk uberhaupt haalbaar? Merk je iets van de geluidskwaliteit wanneer je hem in een tuin zet en je buren niet wilt irriteren? Sowieso, het lijkt me gek dat het grootste voordeel van een buitenspeaker is dat je hem met liefde binnen gebruikt. Je betaalt immers extra omdat hij draadloos is, voor de BBQ buiten (als ik voor het gemak even de use-case moet quoten. Ja, Sonos introduceert voor het eerst iets dat draadloos is, maar ze willen ook nog steeds graag de rest verkopen).

"Wat mij betreft is meer niet altijd beter. Dit is dus precies wat ik niet zou willen: twee minder goede speakers (Sonos One) en een losse, nog minder goed klinkende, bluetoothspeaker voor buiten, die je ook nog eens ergens op moet bergen."

Helemaal eens, ik had dan ook liever achtergrond gezien waarom juist dit buiten-aspect zo belangrijk is, en wanneer. Daarom haal ik ook 2x een Sonos Play:1 aan, niet omdat dit nu zo efficient is, juist niet. Maar ik twijfel of deze 'buitenspeaker met binnen mogelijkheden' dan de oplossing is en de investering waard is. Het opbergen laat ik even, dat lijkt me geen issue.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 5 september 2019 17:57]

Gebruiksvriendelijk vind ik Sonos anders echt niet vergeleken met concurrentie.

Zonder een router met internetverbinding kan je die dingen niet werkend krijgen, bluetooth ondersteunden ze tot voorheen niet, en de app blijft toch regelmatig hangen.

Op locaties zonder internet verbinding zijn ze echt bagger en duurder dan een ultimate ears (ue boom) of jbl setup.

Alleen wanneer je in meerdere kamers soms verschillende en soms dezelfde muziek wil luisteren zie ik een voordeel maar dat is nou ook niet echt een veelkomende usecase voor mij.
Ik denk dat veel mensen hier een aspect vergeten: hij is makkelijk verplaatsbaar en dat kan naar buiten zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik heb nu een Sony SRS-X7 (ook met accu, bluetooth, WiFi en Airplay) en dat was de belangrijkste overweging om die te kiezen. Normaliter staat hij in de huiskamer als radio, maar het gebeurd regelmatig dat ik heb even meeneem naar een andere ruimte. En soms inderdaad naar de tuin ja. Aangezien die X7 qua bediening een ramp is zou deze Sonos wel eens een mooi startpunt kunnen zijn om te kijken of dat ecosysteem me bevalt. De prijs is wel even schrikken ja.
Terug van een drukke IFA en weer even tijd om te reageren. Ik vrees dat we het toch echt niet eens gaan worden dan. Ik vind bijvoorbeeld niet dat een speaker mede beoordeeld moet worden op de vraag of hij nog goed klinkt als hij niet irritant is voor de buren. De speaker is juist ook bedoeld voor gebruik buiten de tuin en niet altijdf in dichtbevolkt gebied. Wel natuurlijk of hij met laag volume ook goed klinkt, bijvoorbeeld. Maar dat kan natuurlijk niet in een preview. Verder kan iedereen denk ik wel bedenken hoe je hem buiten zou willen gebruiken en noem ik ook een aantal scenario's. Als je dat niet kunt bedenken, is deze speaker niet interessant voor jou. Een preview als deze is bovendien zonder meer subjectief. Ik zie er de meerwaarde wel van in, omdat als dit een speaker is die je binnen meer dan goed genoeg vindt, het erg fijn is als je hem ook in de tuin kunt gebruiken. Weinig mensen zullen immers honderden euro's neerleggen voor een speaker die je alleen buiten gebruikt. Wellicht heb ik het wat enthousiast opgeschreven en heb ik een positievere mening over het product dan de algemene opinie hier,, maar dat betekent niet dat het direct een marketingstuk is natuurlijk :)
En dan nog te bedenken dat een Play:1/One gewoon waterdicht is (niet onderdompelen, maar dat mag deze ook niet), dus in de zomer kun je je Play:1 buiten zetten (zoals meerdere mensen doen, zie Sonos topic) en in de winter weer binnen zetten...
Mijn Play:1 zet ik ook gewoon buiten met feestjes. En het fijne, gezien ik gewoon stroom buiten heb is dat ik 'm kan inpluggen en geen rekening hoef te houden met een accu, maar het gewoon werkt op stroom.

En het fijne is dat die zichzelf ook niet hoeft te gaan tunen. Je laat 'm gewoon muziek afspelen en klaar. Dat hele tunen heeft m'n Sonos een stuk minder nuttig gemaakt. Immers, de desktopsoftware kun je niet meer gebruiken om iets in te stellen. Dat is er gewoon uitgesloopt, is nu mobile only.

Dit ziet er vooral uit om mensen nog meer geld uit hun zak te kloppen.
Vind de oplossing van Denon stukken logischer, zie onderstaand:
https://www.denon-hifi.nl/nl/heos/heos-1-go-pack

Artikel lijkt wel copy en paste werk van de marketingafdeling van Sonos?!
'Als je echter naar het strand gaat of je verjaardagsbarbecue in het park viert, kun je hem ook meenemen. '
Ik verbaas me ook dat hier niet een duidelijke vergelijking mee is gemaakt. Deze oplossing van Denon is logischerwijs zelfs 1-1 vergelijkbaar gezien je beide ook kan inzetten voor integratie in je volledige audio setup in huis. M.n. de nieuwe technologie geeft Sonos leuke mogelijkheden, maar een echt beeld over de concurrentie is het niet te noemen. Ik vind het echt jammer dat dit niet is benoemd, maar meer als marketing praat doet voorkomen.
Daarom noem ik de Denon ook. In een review kunnen we het Denon-speakersysteem er uitgebreider mee vergelijken. We testten tot nu toe niet veel van dit soort systemen en willen dat wat meer gaan doen.
Denon heeft dat ook al veel langer, aan Sonos werd al jaren gevraagd voor een draadloze speaker door de consumenten
Dit dus, dan klik je hem er gewoon op als je wilt, maar je kan ook minder uitgeven (180 euro ongeveer) als hij niet draadloos hoeft.

Nu ben je 120 euro meer kwijt dan met de Denon + batterij....
Wat is toch de drang om buiten muziek af te spelen? Als je een vrijstaand huis hebt met riante tuin zonder directe buren oke, maar dit soort speakers kan een volume aan waarmee je de hele buurt irriteert met jouw herrie.

[Reactie gewijzigd door Supreme op 5 september 2019 16:00]

Inderdaad! Eens buiten zonder muziek zitten is tegenwoordig een moeilijkere opdracht dan met muziek.
Ik heb wel eens gedacht, ik zet gewoon Sjostakovitsj op tien en wacht tot mijn buren naar binnen zijn gegaan... Maar dat doe je dan toch niet. Ik heb deze zomer meerdere malen met mijn noise-cancelling headphones op buiten gezeten. (Ooit gekocht om het mogelijk te maken te werken in een kantoortuin.)
Dat je een kantoortuin accepteerd bij je werkgever. Moet het salaris wel heeeeeel veel goed maken.
Ik ben er niet lang gebleven... Ja, ik kreeg iets van 90 euro per uur, maar het bedrijf gaf zelf noise cancelling headphones (van sony, niet goed genoeg) uit, gratis paracetamol, maar niets, niets, niets hielp genoeg om werken mogelijk te maken in die kantoortuin, met zes of zeven dubbele rijen van vier bureaus naast elkaar, maal twee met een midden pad, permanente scrum meetings de hele dag door -- en dan ook nog in een hippe gere-modelde echo-kamer van een oude fabriekshal.
Ik begrijp dit ook niet helemaal, als je een feestje hebt is achtergrond muziek prima. Maar daarvoor kan je net zo goed een goedkope bluetooth speaker voor gebruiken.

Helaas hebben mijn buren er ook een handje van, kan je met hun muziek mee genieten. :/
Mijn buren ook, maar ik beschik over een houtkachel O-)
Hier een houtkachel en Bluetooth speakers, BBQ gaat ook regelmatig aan. Geen vrijstaand huis maar buren links hebben er geen last van. Ik ook niet van hen. Buren rechts, heb ik niet. Leven en laten leven.

OT: voor €399 ben ik niet mee met dit product, maar ja Sonos ben ik sowieso niet meer mee.
Zou nog beter zijn als die mensen astma hebben o.i.d. een houtkachel of BBQ is dan de ideale manier om je buren hun leven compleet kapot te maken. Goed idee.
Mijn stereo is ook luid genoeg voor de hele straat , daarom zet ik die nog niet op 10 ...
Ik heb een riante tuin zonder buren. Door de hele tuin hangen een aantal play:1’s die eigenlijk alleen ‘s winters van de muur af gaan. Ze hangen overigens altijd uit de regen.

Maar ook met buren en een klein tuintje is het wellicht prettig om tijdens de bbq Gerard Ekdom’s BBQ lijst er op te zetten? Het hoeft niet hard.

Ik vind muziek prettig. Tijdens een bbq, of tijdens het tuinieren.

[Reactie gewijzigd door Redwood op 5 september 2019 17:22]

Is Sonos niet een beetje de "Beats by Dre" onder de speakers? Ofwel: vrij duur maar kwalitatief niet veel beter t.o.v. andere merken zoals bijv. Onkyo, Denon, Marantz.
Het is niet echt een concurrent voor de merken die jij noemt... deze discussie wordt ook heel vaak gevoerd, maar Sonos biedt oa goede multiroom, goede integratie met alle media, een gebruiksvriendelijke app, goede support etc etc.
"goede integratie met alle media"

Behalve DTS....
Ook eeuwenlange discussie, maar Dolby wordt gebruikt in alle streaming media, niet DTS. En laat Sonos zich nou richten op de moderne tijd
Ik heb bewust voor heos gekozen, Sonos is ook prima, zijn beiden goed.
Waarom support Sonos dan geen Dolby TrueHD of Dolby Atmos of zelfs Dolby DD+?

Sonos support alleen DD. Een dertig jaar oude codec. Heel modern van ze.

[Reactie gewijzigd door TLLRS op 6 september 2019 10:07]

Ga jij Atmos horen op je soundbar dan? Leuk dat je receiver zegt dat er Atmos signaal binnenkomt, maar ik ken weinig mensen met speakers in het plafond.
Nee, maar desondanks is het kunnen decoderen door de speaker praktischer dan steeds een andere geluidstrack te moeten selecteren (vooropgesteld dat die aanwezig is) of in het ergste geval je bestand opnieuw decoderen.
Zit er gewoon op sinds de Beam
1 HDMI poort. Op andere soundbars zitten er meer. Bijv Denon heos bar.

[Reactie gewijzigd door Hellboy! op 5 september 2019 18:54]

Bij Sonos is je tv de hub. Waarom zou je dan meerdere HDMI poorten moeten hebben?

Apparaten plug je in je tv, en 1 kabel van de tv naar de Sonos voor het geluid.
Ik gebruik de bar als hub, persoonlijk vind ik de tv niet geschikt om audio te decoderen. De heos bar heeft tenminste support voor vele audio codecs DD en DTS, high red audio.
En jij gaat zeker het verschil horen tussen DD en Atmos etc. op je soundbar? ;)
Volgens mij is het prima spul. Je betaald een stukje voor de gebruiksvriendelijkheid en connectiviteit.
Zelf heb ik gekozen voor de Bose SoundTouch oplossing, qua prijs te vergelijken, ik vond het geluid iets beter en de bediening iets makkelijker. Weer anderen vinden het geluid van Sonos beter, voor ieder wat wils.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 5 september 2019 17:39]

sonos one buiten gebruiken? prima! prijs x2
maar dan moet je wel een stroomvoorziening in de buurt hebben
Tja, voor €400 kun je wel een kabeltje naar buiten trekken hoor :)
Keek erg uit naar dit product.
Ik was opzoek naar een Sonos toestel voor in de woonkamer + keuken. (1 geheel +- 84m²)
Echter twijfel ik als zo'n Sonos One wel voldoende ging zijn voor deze grootte omdat dit een relatieve kleine speaker is.

Dus deze Move is 200 euro duurder maar heeft dan ook betere volume dan een Sonos One?
Ja of 2x One. Ze werden recentelijk bij een Huawei P30 pro weggegeven en op MP aangeboden voor minder dan 150 p.s.
Even zoeken en je hebt 2x One voor onder de € 300,-
Je kan twee keer een Play-1 kopen en koppelen, en nog goedkoper uit zijn.
Sonos one gaat behoorlijk hard en heeft goed geluid. je kan er ook 3 neer zetten.de goedkopere play1 zijn net zo goed als de play ones.
Ik heb gezocht naar de tekst 'gesponsord door' boven of onder het stuk. Het hele stuk komt niet journalistiek of objectief over.

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Zeehond op 5 september 2019 21:14]

Oké, bedankt voor de opmerking, ik zal er in het vervolg rekening mee houden.

Ik had het ook minder kort door de bocht moeten doen. Laat ik daarom iets inhoudelijker reageren.

"Dat is op het eerste gehoor ook onze ervaring, al is het lastig om daar na een bijzonder korte luistersessie over te oordelen. Vooral de lage tonen van de Sonos Move zijn nog wat bonkig, waar dat met de Play:5 al een stuk minder het geval is. Dat is natuurlijk meestal het geval met kleinere speakers, dus we kunnen het de Move niet al te kwalijk nemen. Compactheid gaat in principe gepaard met dit nadeel. Verder klinkt de Move ons echter prima in de oren."

Conclusie:
"Het grootste voordeel van deze speaker is dat we hem met liefde binnenshuis willen gebruiken, gezien de prima audiokwaliteit op het eerste gehoor. Dat betekent dat je twee vliegen in een klap kunt slaan; voor 399 euro heb je een fijne uitbreiding voor je Sonos-systeem, maar vooral ook een degelijke en kwalitatief hoogstaande bluetoothspeaker, die dus niet alleen je kast uitkomt als je in de tuin of in het park gaat zitten. Dat maakt de Move tot een potentieel efficiënte aankoop, zeker als je al een Sonos-bezitter bent."

Enerzijds betreft het een preview waarvan jullie aangeven dat de sessie te kort was om te oordelen. Anderzijds is de conclusie is dat het een efficiënte aankoop is.

Dat vind ik op grond van de eerdere opmerkingen een erg prematuur eindoordeel.


Overigens ben ik een Sonos bezitter.
Vergeet niet dat Sonos zo z'n minpunten heeft. Vanaf een iOS apparaat is het niet meer mogelijk lokale muziek te streamen.
Er wordt hevige druk gelegd op het up-to-date moeten blijven met de verschillende apparaten i.c.m. mobiele apps en de Sonos speakers zelf. Zo hebben ze laatst een fysieke controller softwarematig gebricked omdat het zogenaamd onveilig zou zijn(lees nieuwe kopen).

Ook is het verplicht om een account aan te maken om uberhaupt gebruik te maken van de functionaliteit. Ik heb het dan nog niet eens over de data die verzameld en verstuurd wordt naar o.a. Google.
https://tweakers.net/nieu...den-worden-geweigerd.html
Sonos verkoopt geen klantgegevens, en dat hebben ze nooit gedaan. Als je Google assistant of Alexa op je Sonos One zet dan begrijp je zelf ook wel dat je dan aan de privacyregels van Google/Amazon gaat voldoen.

Ik ben het ook niet helemaal eens met bricken van de controller. Maar anderzijds: die controller was bijna 15 jaar oud en klanten konden hem inruilen tegen een goed aanbod, om nieuwe Sonos apparatuur van te kopen.
Dat bricken klopt; de CR100 werd onbruikbaar en volgens vele bezitters (Ik heb er 3, waarvan er 2 in actief gebruik waren) onnodig.
Het dwingen om een nieuwe te kopen was echter niet aan de orde: de opvolger van de oude, de CR200 dus, is ook al jaren niet meer te koop.
De vraag bij mij is nu vooral of die laatsten ook tikkende tijdbommen zijn.

Meer over deze speaker: wat een hoop negativiteit in de reacties. Zelf wel eens een extra kast inclusief accu en omvormer naar 230v gebouwd om maar een portable Play 1 te kunnen hebben.
Later toch maar gewoon een snoer gaan gebruiken, omdat het wel een lompe constructie was geworden....

Wat nu aangeboden wordt is precies waar al jaren om gevraagd wordt in de Sonos fora.

Als je 1 BT speaker zoekt heeft Sonos weinig (geen) zin. Als je perfect geluid zoekt is Sonos niet goed genoeg.
Als je door je huis heen overal dezelfde podcast of Spotify lijst wilt horen, of soms juist in de ene ruimte iets anders dan in de andere, dan is een Sonos oplossing het antwoord, waarbij ook minder technische mensen (wellicht inclusief je partner) er prima mee overweg gaan kunnen.

En nu ook nog eens op veler verzoek een draadloze variant. Top!
399 oef, daar heb ik bijna 3x een Play:1 voor.
Hier bij de Ikea koop je er 4 van die Sonos units voor
Leuk product en zou een goede aanvulling zijn op mijn Sonos huishouden, maar ik vind de prijs iets te overdreven. 400 euro voor een draadloze play1 (even kort door de bocht) is iets te duur. Gelukkig koop ik altijd Sonos spullen in de aanbieding, scheelt toch weer 20%.
Ik dacht te lezen dat het meer een play 3 is dan een one. Al is ie zeker niet goedkoop. Zal hem ook niet kopen. Heb wel sonos spul.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee