Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Gamemicrofoons Round-up

Maak jezelf beter verstaanbaar

15-08-2019 • 11:00

154

Singlepage-opmaak

Blue Yeti Blackout

Blue was een van de eerste merken die zich toelegden op usb-microfoons voor gamers en streamers, en dat is te merken. De Yeti Blackout is een microfoon met lekker veel en goed doordachte opties. Het is ook een flink gevaarte, dat met 1300g inclusief voet verreweg het zwaarste is van de geteste microfoons. Blue geeft zijn microfoons steeds een klassiek uiterlijk mee en dat geldt ook voor de Yeti, die niet zou misstaan op het bureau van een Amerikaanse talkshowpresentator.

De Yeti is een lekkere microfoon om mee te werken. Hij heeft een stevige voet, waardoor hij erg stabiel staat en hij is ook gemakkelijk verstelbaar. Yeti heeft bovendien goed nagedacht over de plaatsing van de knoppen; de meest gebruikte vind je voorop, de minder gebruikte achterop. De twee draaiknoppen zijn helaas wiebelig, zeker de volumeknop voorop. Die schuurt tegen de behuizing als je hem gebruikt. Een groot probleem is dat niet, maar we zijn benieuwd hoe de knoppen zich op lange termijn houden.

Blue Yeti Blackout

De Yeti kan ook zonder de massieve voet worden gebruikt. Onderop is de veelgebruikte 5/8"-schroefdraad te vinden, zodat hij op een willekeurige microfoonstandaard kan worden geplaatst. Zo kun je hem aan een broadcastingstandaard koppelen, een arm zoals Trust die bij de Emita Plus levert. Blue verkoopt zelfs een aparte shockmount voor de Yeti, al is die behoorlijk prijzig. Met een kleine 500g exclusief voet is de Yeti wel aan de zware kant voor een broadcastingstandaard, zeker als je hem ook nog in een shockmount plaatst. Om die reden verkoopt Blue ook een zeer stevige, eigen broadcast boom-arm, maar die is eveneens behoorlijk aan de prijs. Microfoon, arm en shockmount kosten samen driehonderd euro en dat is drie keer zoveel als de Emita Plus, een set waarin Trust alles in één biedt. Zeker de shockmount kan overigens geen kwaad, want ondanks de stevige voet is de Yeti gevoelig voor contactgeluiden. Tikken of stoten tegen de tafel waarop de microfoon staat, hoor je al snel in het geluid door, maar dat geldt eigenlijk voor alle microfoons.

Regelbare uitgang

Blue Yeti Blackout

Type Condensator
Gewicht 1302g
Lengte snoer 201cm
Frequentiebereik 15 – 22.000Hz
Samplerate 48kHz
Bitdiepte 16bit
Richtingskarakteristiek Cardioid, Bidirectional, Omnidirectional, Stereo

De meerwaarde van de Yeti zit in de vele bedieningsopties. Zo is de Yeti de enige microfoon uit de test waarbij het uitgangsvolume van de microfoon in te stellen is, een optie die we erg prettig vinden. Zo kun je het volume van je spraak regelen buiten de game om en hoef je tijdens het gamen niet te switchen tussen game en besturingssysteem. De volumeknop voor de microfoon is achter op de behuizing geplaatst, samen met de draaiknop waarmee je uit verschillende richtingskarakteristieken kunt kiezen. Net als de QuadCast van HyperX heeft de Yeti vier karakteristieken in de aanbieding. Behalve voor cardioid kun je kiezen voor omnidirectional, bidirectional en stereo. Dat maakt de microfoon interessant voor streamers die ook af en toe bezoekers voor de camera willen slepen.

De verschillende standen werken goed. Bij cardioid is geluid van achter merkbaar zachter en ook de bidirectionele en omnidirectionele standen werken als gewenst. Stereo heeft een prima kanaalscheiding, die beter is dan bij de QuadCast van HyperX, waarbij er meer overspraak is.

Helaas zijn we minder te spreken over het geluid van de Yeti. Het is scheller dan bij de microfoons van HyperX en Audi-Technica, en klinkt bovendien hol. Ook is er ruis in het geluid hoorbaar. De Yeti produceert een flink volume en alleen al om die reden is het goed dat hij daarvoor een aparte volumeknop heeft. Nadeel is wel dat hij ook gevoelig is voor oversturen, iets waarvoor ook de Seiren X van Razer gevoelig is. Het is al even prettig dat je de mix tussen microfoon- en gamevolume kunt inschakelen, want het geluid van de microfoon kan behoorlijk hard zijn. Waar het bij de Seiren X eerder te zacht is, is deze behoorlijk hard. Gelukkig is het te temmen.

Verder zit op de voorkant van de Yeti een muteknop. Die is heerlijk stil. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid, maar de muteknop van de microfoons van HyperX en Razer geven een hoorbare klik.

Conclusie

De Yeti Blackout van Blue is een mooie, klassiek vormgegeven en lekker stevige microfoon met prima voorzieningen. We zijn vooral blij met de aparte knop voor het uitgangsvolume van de microfoon, hoewel het knopje zelf nogal wankel is. Dat je uit vier richtingskarakteristieken kunt kiezen, is mooi en ze werken ook alle vier naar behoren, maar het geluid van de Yeti is iets minder mooi dan dat van sommige concurrenten en er klinkt ruis in het geluid door. Voor gaming of streaming is dat wellicht niet erg, maar voor andere toepassingen wel. Voor een podcast raden we hem niet aan.

Blue Yeti BlackoutBlue Yeti BlackoutBlue Yeti BlackoutBlue Yeti Blackout

Het reviewexemplaar van de Blue Yeti Blackout is beschikbaar gesteld door Coolblue.