Realistischer en rustiger
Titel |
FIFA 20 |
/i/2002843484.jpeg?f=imagenormal) |
Platform |
Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch |
Ontwikkelaar |
EA Sports |
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
27 september 2019 |
Dat EA Sports op het EA Play-event in Los Angeles, voorafgaand aan de E3, de nieuwe FIFA-game zou gaan onthullen, was te verwachten. Dat de maker zich daarbij voornamelijk richtte op een geheel nieuwe spelmodus zagen we echter niet aankomen, maar het gebeurde echt: de makers vertelden van alles over 'Volta', de nieuwe spelmodus in FIFA 20 die een heel andere kant van de voetbalsport moet belichten, compleet met een heel eigen cultuur. We konden de modus nog niet spelen, maar duidelijk was alvast wel dat zaalvoetbal en diverse varianten ervan terugkeren in FIFA.
Inmiddels zijn we bijna twee maanden verder en hebben we al wél de kans gekregen om zelf vast een stukje van Volta te spelen. EA nodigde Tweakers en een groot aantal e-sporters uit om in Berlijn een dagje te komen spelen. Net als op EA Play bevatte de speelbare demo de optie om een normale wedstrijd met grote ploegen als Liverpool, Manchester City en Real Madrid te spelen, maar nu was dus ook Volta actief. De aanwezigen konden een eigen avatar maken en met een eigen team drie verschillende wedstrijdvariaties uitproberen. Daarnaast deden de ontwikkelaars opnieuw een boekje open over de te verwachten features in de game, met daarbij opnieuw een aantal heel aardig klinkende veranderingen in de gameplay.
Met die veranderingen beginnen we, want dat zijn de aspecten die de meeste spelers mee zullen krijgen. Niet iedereen zal zich immers bezighouden met Volta. Dat bleek ook wel in Berlijn. Waar de meeste journalisten uitgebreid rondkeken in de nieuwe modus, stortten de aanwezige e-sporters zich vooral op de normale potjes. Begrijpelijk, want hun carrières staan of vallen bij de prestaties op de digitale velden, maar het onderstreept nog maar eens dat een modus als Volta de meer competitiegerichte gamers niet zal aanspreken. Zij zullen zich ook in FIFA 20 met name richten op FIFA Ultimate Team. Het goede nieuws was dat EA Sports ook over FUT al het een en ander kon melden. Maar zoals gezegd beginnen we met de gameplay.
Spelers ogen rustiger
Veel van wat er in Berlijn werd gezegd, was een herhaling van wat we op EA Play in juni al hadden gehoord. Toch zagen we enkele duidelijke verschillen, en het meest indrukwekkende daarvan was wat EA met een sexy marketingnaam 'True Player Motion' noemde. Kort gezegd kun je in FIFA 19 zien wanneer een speler een andere keuze maakt met betrekking tot de richting waarin hij wil lopen. Zijn lichaam draait steeds een beetje en de speler loopt erg onrustig. Zo gaat dat niet in het echt. Spelers maken continu nieuwe afwegingen, maar blijven met hun lichaam over het algemeen gericht naar waar de actie zich afspeelt. Niet elke gedachtekronkel betekent een zichtbare verandering in lichaamspositie. Het gevolg is dat spelers in FIFA 20 veel rustiger ogen, en dat is meteen prettig. De game oogt er direct geloofwaardiger door. Grappig, want dit is geen element dat ons eerder in negatieve zin was opgevallen. Het is typisch iets dat je niet meer kunt 'ont-zien' als je het eenmaal door hebt.
Vervolgens demonstreerde EA de nieuwe manier waarop een verdediging zich opstelt. Wat daarbij opvalt is dat de AI-teams een stuk minder compact staan. Er is meer ruimte voor één-tegen-één-duels, en de AI-spelers zullen elkaar minder snel te hulp schieten. Hoe dat uitpakt is nog even de vraag, want het maakte sommige aanvallende situaties opvallend veel makkelijker. EA zal de eerste zijn om aan te geven dat er nog gespeeld wordt met de balans in het spel, dus hier onthouden we ons nog even van een oordeel.
Lager tempo
De twee hierboven genoemde aspecten gaan hand in hand met een algemeen lager tempo in het spel. De gedachte hierachter is dat het tempo in FIFA 19 soms zo hoog lag dat het niet meer op voetbal leek. Spelers hadden niet de tijd om over tactische bewegingen na te denken. Dat moet nu dus anders zijn, en afgaande op wat we dit keer te spelen kregen, klopt die lezing. Ook hier weer een kanttekening: de potjes oogden nu juist weer erg statisch. De nieuwe manier van positie kiezen zorgde in combinatie met het lagere tempo voor een spelverloop dat weliswaar realistischer oogt, maar niet per definitie leuker is. Ook hierbij geldt dat we even afwachten hoe dat in de uiteindelijk game uitpakt. Wij vonden het wat tragere tempo fijn, want het zorgt inderdaad voor meer controle over wat je doet, maar het is wel zaak dat de balans tussen controle en 'saaiheid' in orde blijft. Van die saaiheid was nu overigens nog lang geen sprake. Dat zou ook wat gek zijn na pakweg een uurtje spelen, waarbij de overige speeltijd dus besteed werd aan Volta.
Nieuwe hoofdmodus of leuk extraatje?
Ruim baan voor Volta dus. Wat was Volta ook alweer? Volta is de nieuwe spelmodus in FIFA 20 die zich richt op een meer urban beleving van de sport. Het woord betekent in het Portugees 'terugkeer' en dat slaat natuurlijk op het feit dat het zowel voor de straat als voor de zaal een terugkeer betekent binnen de FIFA-franchise. Spelers zullen de vele variaties kunnen spelen met normale topteams, maar misschien nog wel belangrijker is Volta World. Hierin maken gamers een eigen avatar waarmee ze een eigen team opbouwen. Dat gaat hand in hand met een verhaal dat spelers niet alleen de ins en outs van straatvoetbal aanleert, maar ook onderwijst in de cultuur die er omheen hangt. Zo leer je dus dat het alleen cool is om trucjes te doen als je de wedstrijd ook wint, want anders ben je eigenlijk maar een loser.
Zes uur durend verhaal
Dat verhaal duurt ongeveer zes uur, maar daarmee is Volta nog lang niet afgelopen. De game heeft namelijk een overeenkomst met Ultimate Team. In beide spelmodi kun je je team doorlopend verbeteren. In FUT doe je dat door kaartjes van betere spelers te verzamelen, in Volta maak je je eigen Avatar beter met skillpoints en kun je je team verbeteren door goede spelers van andere teams over te nemen. Dat werkt via de 'World Tour'. Dit is de Volta-versie van de Squad Battles in FUT. Je speelt dus tegen teams van andere spelers, alleen worden die teams bestuurd door de AI. Slaag je erin zo'n team te verslaan, dan mag je een van de spelers inlijven. Dat is overigens geen diefstal. Het verliezende team behoudt die speler wel, maar jij mag er een kopie van in je eigen team opnemen. Het is daarbij zaak om te kijken naar kwaliteit, maar ook naar een voorkeur voor een spelopvatting en de favoriete posities van de speler. Dat vertaalt zich namelijk naar een bepaalde chemie in je team - hoe herkenbaar - en dat bepaalt weer voor een deel hoe goed je team uiteindelijk echt is.
Met je team kun je tegen echte spelers, en dus ook tegen de AI, spelen. Tijdens de previewsessie deden we beide, en beide vormen van spelen waren eigenlijk wel leuk. Het is goed merkbaar dat de basis van de gamelay in Volta gewoon de '11 tegen 11-engine' is. FIFA Street werkte vroeger met een heel andere engine en was dus eigenlijk een compleet ander spel, waarbij het uit je hoofd leren van moeilijk af te stoppen trucs aan de basis lag van succes. Dat werkt nu anders. De basis is 'normaal' voetbal, met het positiespel dat daarbij hoort. Natuurlijk verandert de werking daarvan naar mate het aantal spelers wijzigt, maar ook in Volta draait het erom dat je een effectieve manier vindt om te voetballen.
/i/2002822380.jpeg?f=imagearticlefull)
Die insteek werkt uitstekend. Sterker, we hadden binnen de kortste keren meer plezier met Volta dan we ooit in FIFA Street hebben gehad. Snelle combinaties, af en toe een goed geplaatste schijnbeweging, en - als je met boarding speelt - soms goed gebruikmaken van de mogelijkheid om de bal via een van de muren te spelen: het kan allemaal succes opleveren en het zijn wapens die je kunt gebruiken tegen je tegenstanders. Ons belangrijkste wapen werd trouwens al snel het 'gecontroleerde schot'. Spelers in Volta schieten met een normaal schot zelden raak, zeker als je op een veld met kleinere doelen speelt, maar een gecontroleerd schot verdwijnt opvallend vaak in het netje. Dit kan wellicht nog wat beter worden balanceerd.
Toch zorgden die schoten er allerminst voor dat we ons niet vermaakten. We konden aan de slag met 3v3 en 4v4 zonder keeper, en met een potje 5v5 Futsal, waarbij de doelen uiteraard wel worden verdedigd. Het was leuk om te zien dat elke variant voor ander voetbal zorgde. Drie tegen drie draait veel meer om het profiteren van dom balverlies waarbij open schietkansen ontstaan op het tamelijk kleine doel, terwijl je in Futsal echt goede kansen moet creëren om de keeper te kunnen verschalken. We kennen de zaalsport niet goed genoeg om te oordelen over het realisme van het tempo en spelverloop, maar vermakelijk is het zeker.
Ander gevoel
De verschillende stijlen van voetbal die je in Volta tegenkomt, corresponderen met diverse locaties en veldjes over de hele wereld. De World Tour in Volta laat je op vrijwel alle continenten spelen, waar je toernooien afwerkt om zo je team te verbeteren. Uiteindelijk ligt de echte lol en uitdaging natuurlijk in het spelen tegen andere spelers. Zoals gezegd deden we ook dat een paar keer, en hoewel het inderdaad leuk was, viel op dat we toch niet hetzelfde fanatieke gevoel kregen als bij een normaal potje FIFA. Een belangrijk gegeven, want dat zou een indicatie kunnen zijn dat Volta uiteindelijk de status van gimmick, een leuke extra, niet gaat ontgroeien. Dat zou jammer zijn, want het is duidelijk dat EA Sports nogal wat aandacht heeft besteed aan deze nieuwe modus.
Updates voor FUT
Hoewel het spel in Berlijn vooral ging om Volta, had EA Sports ook de nodige informatie meegenomen over Ultimate Team. Interessant, want dat is al enige jaren de populairste spelmodus in FIFA. Jaar in, jaar uit proberen duizenden, zo niet miljoenen gamers een zo sterk mogelijk team te verzamelen. Dat gebeurt door kaartjes van spelers te bemachtigen, middels het openen van digitale pakjes of het volbrengen van speciale in-game-uitdagingen. Rond die pakjes moeten we in Nederland natuurlijk nog een slag om de arm houden, want ze zijn sterk vergelijkbaar met lootboxes en in-game verhandelbaar. Daarmee voldoen ze aan de door de Kansspelautoriteit opgestelde omschrijving van wat onwettig zou zijn. Of dat betekent dat in Nederland niet alle features van Ultimate Team bruikbaar zullen zijn, is nog niet bekend. In deze preview gaan we er vooralsnog even vanuit dat Nederlandse gamers geen nadelige effecten ondervinden.
FUT Friendlies & House Rules
Een van de grootste toevoegingen voor FUT in FIFA 20 is FUT Friendlies. Dit geeft gamers de mogelijkheid om op een vriendschappelijke manier met hun teams tegen elkaar te spelen. Dan kan gewoon samen op de bank, of online. Hoe je ook speelt, je zult hoe dan ook profiteren van de nieuwe stat tracking die EA aan het spel heeft toegevoegd en allerlei statistieken toont. Die statistieken worden per tegenstander getoond, dus je kunt precies zien tegen wie van je vrienden je vaak veel balbezit hebt, of tegen wie je slechts weinig kansen krijgt.

Aan die FUT Friendlies zijn ook de House Rules toegevoegd, die we kennen uit FIFA 19. Deze setjes regels waren extraatjes die je in de Vriendschappelijke modus in FIFA 19, dus buiten de Ultimate Team-modus, al kon gebruiken. Je speelde dan bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij schoten van buiten het strafschopgebied dubbel tellen, of waarbij je een speler moet inleveren als je een doelpunt maakt. Deze House Rules vind je nu ook in FUT Friendlies, met daarbij enkele nieuwe varianten.
Zo kun je 'Max Chemistry' spelen, waarbij je FUT-team, ongeacht met welke spelers je speelt, altijd de optimale score heeft op Chemistry. Ook leuk is dat in Swaps het spel drie spelers van jouw team ruilt met spelers uit het team van je tegenstander. Stel je dan nog steeds je beste team op? Of plaats je her en der wat zwakkere broeders, in de hoop dat ze naar je tegenstander verhuizen? In King of the Hill draait het om balbezit in het strafschopgebied. Als je daar de bal hebt, gaat een metertje lopen dat langzaam meer doelpunten waard is. Uiteraard kun je dat metertje 'cashen' door te scoren, wat goed kan zijn voor meerdere doelpunten in één keer. Mystery Ball is een spel waarbij de bal, elke keer als hij buiten de lijnen komt, met een andere boost het veld in komt. De ene keer kan de speler in balbezit daardoor veel sneller dribbelen, een andere keer wordt schotkracht geboost, en ga zo maar door.
Nieuwe Icons
Een nieuw jaar Ultimate Team zou verder natuurlijk niet compleet zijn zonder weer wat nieuwe Icons. Gamers in Nederland kunnen in de persoon van Ronald Koeman uitkijken naar een nieuwe Nederlandse voetbalheld, terwijl ook Ian Wright, Andrea Pirlo, Carlos Alberto en Didier Drogba aan de collectie kunnen worden toegevoegd. Of de rating van Johan Cruijff in FIFA 20 naar de gewenste '98' wordt opgeschroefd, is echter nog niet bekend ...
/i/2002979596.jpeg?f=imagearticlefull)
Voorlopige conclusie
Al met al was het bliksembezoekje aan Berlijn best vruchtbaar. Goed, we zijn er nog niet helemaal uit of Volta het gaat redden als volwaardige spelmodus of meer 'leuk voor erbij' is, maar we hebben ons in elk geval goed vermaakt met de eerste potjes op de digitale straten en zalen. Daarnaast is het goed om te zien dat EA Sports meer 'fun' toevoegt aan de Ultimate Team-modus, waardoor de populairste spelmodus van FIFA wellicht nóg meer spelers weet aan te trekken. De gameplaywijzigingen klinken verder prima, en voor een deel hebben we ze ook al echt werkend gezien, al moet altijd worden afgewacht hoe dergelijke features zich staande houden in de uiteindelijke game. Nog iets meer dan anderhalve maand wachten, dan is het tijd voor de release van FIFA 20 en zal blijken of de gameplay inderdaad een stap vooruit weet te zetten.