Door Jurian Ubachs

Redacteur

Gaming Round-up

Vier games voor regenachtige zomerdagen

06-08-2019 • 06:00

117

Singlepage-opmaak

Pro Cycling Manager 2019

Als dit artikel online staat is allang duidelijk wie de Tour de France heeft gewonnen, maar op het moment dat we dit schreven was het peloton net op weg naar Gap en wachtten er nog de nodige zware bergetappes. Of Kruijswijk de Tour nu wel of niet wint, vast staat dat een aardig clubje mensen de verrichtingen van de renners dagelijks nauwgezet volgt. Het deel van die groep dat games leuk vindt, ziet beide hobby's al jaren samenkomen in Pro Cycling Manager. Het spel bestaat al sinds 2001 - toen nog onder de naam Cycling Manager - en verschijnt sindsdien jaarlijks.

Pro Cycling Manager 2019
Titel Pro Cycling Manager 2019
Platform Windows
Ontwikkelaar Cyanide Studios

Zo'n jaarlijks verschijnende game is leuk, maar we zien bij veel van dat soort games dat 'blijven vernieuwen' een uitdaging is. Reviews over Football Manager, FIFA en de F1-games veranderen dan ook meestal in een uiteenzetting over welke nieuwe elementen de makers hebben toegevoegd en op welke manier die wel of niet van meerwaarde zijn voor het spel. Vaak luidt de conclusie dat er aardig wat nieuwe toeters en bellen zijn, maar dat de basis van het spel - de gameplay dus - nagenoeg hetzelfde is als het jaar ervoor. Datzelfde geldt voor Pro Cycling Manager. De basis, de manier waarop je als virtuele ploegbaas je renners aanstuurt, is al jaren gelijk. De verbeteringen moeten dus worden gevonden in wat er om die gameplay heen is te vinden, en in hoe realistisch de wielerwedstrijden worden gesimuleerd.

Verbeteringen in Pro Cyclist

De verbeteringen om het fietsen heen zijn er ook wel, maar ze zijn met name te vinden in de modus waarin je zelf een carrière als wielrenner probeert op te zetten. De game begeleidt die modus dit jaar met een nieuw trait-systeem, waardoor je bepaalde bonussen kunt verdienen die handig zijn in wedstrijden. Daarnaast is de manier waarop je over je contract onderhandelt aangepast, wat ook positief aanvoelt. Opvallend is daarbij overigens wel dat je niet op al te veel interesse van andere ploegen lijkt te kunnen rekenen. Het kan zijn dat daar meer seizoenen voor nodig zijn, maar we hadden graag een iets levendigere markt gezien. Dat neemt niet weg dat Pro Cyclist als spelmodus een duidelijke stap vooruit zet.

Die stap vooruit missen we in de Carrièremodus, waarin je als ploegbaas de controle krijgt over een wielerteam en vanuit die rol verantwoordelijk bent voor het samenstellen van opstellingen, het materiaal en de sponsors moet regelen, en voor je renners een seizoensplanning moet maken. Afgezien van enkele details en een licht verbeterde interface is hierin niet veel verschil te vinden met Pro Cycling Manager 2018. Liefhebbers van deze spelmodus profiteren dus minder van een eventuele overstap naar de 2019-editie.

Betere performance

Er zijn echter ook elementen waar alle spelers van profiteren. In de eerste plaats lijken de makers een aardige stap te hebben gezet op het gebied van performance. De game ziet er met hoge specs iets mooier uit. Wat opvalt is bovendien dat de grafische concessies meevallen als je op een wat minder krachtige machine speelt. Helaas is die prestatie niet helemaal indicatief voor het hele spel. Zoals we helaas wel een beetje gewend zijn van Pro Cycling Manager kent het spel flink wat bugs. Die kunnen er in het ergste geval toe leiden dat opgeslagen spellen niet meer werken. Het is natuurlijk dodelijk voor een game als je je carrière na een of twee seizoenen kunt weggooien omdat je niet te back-uppen savegame niet meer kan laden. Wij kregen zelf niet met dit probleem te maken, maar helaas zijn er gamers geweest met minder geluk.

De bugs treffen de gameplay niet zozeer, al gebeuren er wel dingen waarbij je je kunt afvragen of ze zo bedoeld zijn. Vooropgesteld: de gameplay is dit jaar best pittig. Het is niet makkelijk om de kunstmatige intelligentie te verslaan. Zeker in bergetappes slaagden we er zelden in de potentie van onze renners optimaal te benutten. Wanneer het dan wél lukt, geeft dat extra voldoening. Daarnaast vertonen de uitslagen, zeker als je even de moeite neemt een custom database uit de Steam Workshop te halen, realistische uitslagen.

Geblokt bij de start

Dat is allemaal prima. Je loopt onderweg alleen wel vaak tegen rariteiten aan. Zo zie je groepjes vluchters sprinten voor tussensprints of bergprijzen waarbij ze in de klassementen geen rol van betekenis spelen. Een echte renner zou, tenzij hij voor kleine premies rijdt voor een kleine ploeg, nooit zo met energie smijten in een poging de vlucht tot een geslaagd einde te brengen. Dat laatste lukt in Pro Cycling Manager 2019 dan ook zelden. Ook vervelend is dat er vaak vanuit de start al meteen een vluchtpoging is. Je kunt dan eigenlijk alleen reageren met renners die bij de voorste 20 á 30 van het peloton zitten, want de rest doet er te lang over om eerst naar voren te rijden. Zo kan het gebeuren dat jouw favoriete renner voor een ontsnapping zich pas voorin meldt als het kopgroepje al een paar minuten is weggereden. Ja, jammer joh. Natuurlijk, het lukt niet altijd om mee te zitten in een ontsnapping, maar door deze opzet is het vaak onmogelijk om het überhaupt te proberen.

Ondanks die kritiekpuntjes is en blijft Pro Cycling Manager 2019 best vermakelijk. Het is dankzij de Steam Workshop makkelijk om alle niet kloppende namen en tricots aan te passen, zodat je ook echt met de juiste namen en shirts kunt rijden. Opvallend is trouwens wel dat het spel dit jaar geen editor bevat. Wel lijken enkele door de community gemaakte editors van voorgaande jaren te werken met de PCM19-databases, maar dat brengt uiteraard een hoger crashrisico met zich mee. Wellicht alleen interessant voor gamers die de verhoudingen in het peloton heel minutieus willen namaken, maar toch. Voor anderen is simpelweg de Tour de France of een seizoentje met Jumbo-Visma rijden wellicht al genoeg. Of je daar vier tientjes voor wilt neertellen, is echter de vraag, want met de bugs en de beperkte mate van vernieuwing in de game kun je je afvragen of je elders niet veel meer waar voor je geld krijgt.