Door Femme Taken

UX Designer

Areca ARC-1280 preview en mini SATA RAID-vergelijking

04-08-2006 • 17:21

53

Singlepage-opmaak

Conclusie

Twee jaar na de succesvolle introductie van zijn SATA RAID-adapters heeft Areca nog steeds weinig te vrezen van de concurrentie als het op prestaties aankomt. De ARC-1160 en de ARC-1280 zijn heer en meester in de benchmarks en hebben feitelijk geen zwakke punten. Bij de ARC-1280 kan op dit moment enkel aangemerkt worden dat de random I/O-performance bij grote aantallen disks tegenvalt. Dit verschijnsel, dat zich voordoet in de synthetische IOMeter fileserversimulatie, is in de tests van real world schijfbenaderingen echter nauwelijks zichtbaar. De nieuwe producten van LSI Logic en Promise moeten het vooral hebben van hun lagere prijs per poort. De 4- en 8-poorts kaarten van Areca zijn behoorlijk prijzig in vergelijking met de kaarten van de andere fabrikanten. De modellen met zestien poorten zijn echter nauwelijks duurder of soms zelfs goedkoper dan de concurrentie, terwijl de prestaties aanzienlijk beter zijn en ook de featureset van deze adapters nog altijd ongeëvenaard is. Met name de ethernet management interface is een welkome feature die het beheer op afstand kan vereenvoudigen.

De nieuwe ARC-1280 zet geheel nieuwe standaarden wat betreft performance scaling. De sequentiële transfer rates die deze adapter in grote RAID-arrays weet te halen, zijn bijna dubbel zo hoog als de resultaten van de concurrentie. De uitstekende performance scaling in de workstation- en serverworkloads doet vermoeden dat er ook in grotere configuraties dan de door ons geteste opstelling met veertien schijven nog winst is te halen. Het prijskaartje van de ARC-1280 is nog niet bekend, maar de niet misselijke prijs van 1.400 euro voor de huidige 24-poorts ARC-1170 doet vermoeden dat de ARC-1280 zijn ongekende schaalbaarheid niet zonder een passende vergoeding zal prijsgeven. Voor toepassingen zoals grootschalige disk-to-disk backup en video-opslag, waar zowel capaciteit als prestaties doorslaggevend zijn, is de Areca ARC-1280 de aangewezen oplossing.

Thuisgebruikers vinden in de HighPoint RocketRAID 2320 een oplossing met een uitstekende price/performance en een zeer lage prijs per poort. De LSI Logic MegaRAID SATA 300-8X biedt een goede price/performance voor databasetoepassingen. Minder enthousiast zijn we over de 3ware 9550SX-12 en de Promise SuperTrak EX16350. Gezien hun hoge prijs en tegenvallende prestaties kunnen we deze producten moeilijk aanbevelen. Promise heeft met de betaalbare SuperTrak EX8350 en EX8300 wel een aantrekkelijke 8-poorts oplossing in zijn assortiment. Opmerkelijk genoeg zijn twee van deze 8-poorts kaarten goedkoper dan een enkele 16-poorts SuperTrak EX16350. In de nabije toekomst zullen we kijken in hoeverre adapter teaming van SuperTrak-kaarten een positieve bijdrage kan leveren aan zowel de performance als de prijs per poort.

Areca ARC-1280 Ver. B

Op onze todolist staan verder tests van de B-versie van de Areca ARC-1280, waarvan we inmiddels een exemplaar in bezit hebben. De B-versie biedt in tegenstelling tot het hier besproken pre-productiemodel wél ondersteuning voor cache-upgrades. We zijn benieuwd wat cachevergrotingen naar 1GB en 2GB kunnen betekenen voor de reeds indrukwekkende prestaties van de ARC-1280.

Dankwoord: Dit artikel werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van AMCC Storage, Areca, HighPoint, Iwill Benelux, LSI Logic en Promise.

Reacties (53)

53
53
35
10
0
16
Wijzig sortering
Femme, in de review vermeld je:
---
Hiermee kan de I/O processor direct dubbele pariteit berekenen zonder de hulp van het Areca-chipje dat wordt gebruikt op de huidige Areca-kaarten.
---
Je doelt waarschijnlijk op de Areca RAID6 engine chip die volgens mij al meer dan een jaar niet meer op de Areca controllers worden gebruikt omdat de RAID6 engine geintergreerd is op de Intel IOP processoren. Dat leverde niet alleen een kosten besparing op, maar bespaarde ook bandbreedte op de interne PCI bus (intern op de controller).

Overigens weer een prima review, ook de wijze van schrijven dat leest als een spannend boek.
AuteurFemme UX Designer @John2B4 augustus 2006 22:51
Het was mij niet bekend dat Areca tussentijds is overgestapt op de IOP333. In de specs op de Areca-site wordt vermeld dat de PCI-X-versies (nog steeds) gebruikmaken van de IOP331, dus zonder geïntegreerde RAID 6. De PCI Express-kaarten vanaf de ARC-1220 (acht poorten) hebben een IOP333, de ARC-1210 met vier poorten heeft een IOP332 en ondersteunt geen RAID 6.
Areca blinkt inderdaad niet uit in het up to date hebben van hun website of documentatie.

Sinds ongeveer mei/juni 2005 zie ik op de Areca controllers geen RAID6 engine chip meer.

In de beschrijving op de website staat met niet al te veel woorden het volgende:

Intel IOP331 processor has integrated the RAID 6 engine inside. It offers Areca the advantage of reduced engineering and development costs, by having the New RAID6 function build-in and integrated part saves on component costs and internal PCI bandwidth. Intel emphasis on architectural commonality in IOPs allows Areca developers to capitalize on their existing code base.
AuteurFemme UX Designer @John2B4 augustus 2006 23:35
De PCI-X-kaarten zullen dan waarschijnlijk ook wel een IOP333 gebruiken. De IOP333 is een hybride chip met ondersteuning voor zowel PCI-X als PCIe als externe interface.
Voor de PCI-X wordt nog steeds de IOP331 ingezet, die ook een RAID6 Accelerator heeft in tegenstelling tot de IOP332.

Voor de PCI-E wordt inderdaad de IOP333 gebruikt met uitzondering van de ARC-1210 (RAID6 op een 4 poorts heeft niet zo veel nut)

http://www.intel.com/design/iio/iop333.htm

Zie tabel: Processor Comparison
Leuke review fem! Ik snap alleen die enorme read/write buffer uitschieters niet bij de Highpoint, waarom is dat zo?
De RocketRAID 2320 doet kennelijk wat caching in z'n drivers. Omdat die cache zich in systeem RAM zal moeten bevinden (de RocketRAID 2320 heeft geen eigen geheugen) is de bandbreedte en de latency veel lager dan van de cache op een PCI-kaart.
Is het mischien een idee om de overige kaarten die genoemd worden links in een tabelletje met de pricewatch-noteringen erbij te zetten?
AuteurFemme UX Designer @TD-er4 augustus 2006 18:10
Dat was ik nog vergeten :) .
Femme, zou je met de 2GB versie die jullie gaan testen, kunnen kijken, hoe bruikbaar het is om --het geheugen van-- de RAID als Scratch disk te gebruiken in Adobe Photoshop? Is de Areca daar erg geschikt voor? Of is het beter om de Scratch disk gewoon op een losse Raptor (windows startup harddisk aangesloten op moederbord) te zetten?
Ik gebruik zelf Photoshop met vaak grote files op een dual Opteron met 3GB RAM en vier Raptors op een Areca controller met veel cache (eerst de ARC-1160 met 1GB en nu de ARC-1280 met 512MB). Ik merk eigenlijk nooit iets van enige scratchdisk-activiteit.

Wat je ook kunt doen is een RAID-set aanmaken van bijvoorbeeld vier schijven en dan een RAID 10 of RAID 5 volume set maken voor Windows, appicaties en data en een RAID 0 volume set voor temp en scratch. Zo kun je met hetzelfde setje schijven zowel RAID 5 als RAID 0 gebruiken.
Anoniem: 97275 4 augustus 2006 20:33
Grappig om te zien dat die Highpoint's echt software RAID controllers zijn.

Ik zag dat die temperatuur van de CPU van die Areca zown 70 graden was (screenie webinterface).

Dat wordt dus een Zalman erop prikken :)
Vraagje, waarom hebben jullie een 1160 gebruikt ipv. een 1170 (de 24 poorts versie)? Lijkt me eerlijker vergelijkingsmateriaal...
De ARC-1160 had ik nog liggen van een vorige review. Qua prestaties is er geen verschil tussen de kaarten met zestien en 24 poorten zolang je niet meer dan zestien schijven gaat gebruiken. De processor is hetzelfde en draait op gelijke kloksnelheid. Alleen de aanwezigheid van een derde Marvell SATA-controller zou wellicht voor wat extra overhead kunnen zorgen, maar aangezien die controllers een hele 133MHz PCI-X-bus met een bandbreedte van 1,0GB/s voor zichzelf hebben is het niet te verwachten die ze elkaar snel in de weg zullen zitten. De ARC-1120 (8p) en de ARC-1160 met 128MB cache presteerden nagenoeg gelijk.
Mijn complimenten voor dit zeer uitgebreide en volledige verslag!

Wellicht is het interessant om, indien mogelijk, in de toekomst ook eens wat SAS apparaten mee te nemen in dit soort tests.
We gaan binnenkort een nieuwe database-server aanschaffen die al beschikken over een extern array met vijftien 15K SAS-schijven. Ik was van plan om hier wat benchmarks op te gaan draaien, zodat we ook meteen kunnen zien hoe goed of slecht een setje Raptors presteert ten opzichte van 15.000 toeren SAS RAID.
Wordt Areca nu al ondersteund in linux? De laatste keer dat ik voor servers dit soort controllers moest hebben was dat de reden dat de keuze op een ander merk (3ware) viel.

Daar kunnen ze een hoop markt winnen.
Zie hier een overzichtje van Linux-drivers die Areca beschikbaar stelt.
Ze zitten tevens al behoorlijke tijd in de MM patches. Ubuntu 6.06 Server x64 (de andere edities misschien ook) heeft ook 'out of the box' ondersteuning voor de Areca controllers.
Voor thuisgebruik had ik graag nog wat benchmarks willen zien van de Highpoint Rocketraid 2320 in Raid 0.
Iemand die hier wat toelichting over kan gegeven hoe hij dan ongeveer presteerd.
Voor Raid0 Lijkt mij deze kaart een beetje overkill, er zijn om 2 HD's aan te sluiten goedkopere alteratieven. En bovendien wordt er Raid 10 vergelijkt Dit is (1raid+0)
Ik heb het niet over 2 schijven maar meerdere, deze kaart heeft namelijk in totaal 8 poorten en natuurlijk pci-e.
En dan ben ik ook niet gebonden aan de onboard raid van het moederbord mocht die stuk gaan.
Owkee, de 2310 versie zou het ook kunnen doen met 4 poorten, voor mij want ik heb nou mijn pci bus vol met 2 raptors.
AuteurFemme UX Designer @lamko5 augustus 2006 23:20
Ik doe wel standaard benchmarks met twee en vier schijven in RAID 0. Op deze pagina kun je alle resultaten van de kaarten met vier disk in RAID 0 bekijken. Klik op een naam van een test om een vergelijking met staafgrafieken te bekijken.
Anoniem: 140545 5 augustus 2006 16:39
Helaas hebben we in het verleden meerdere malen moeten constateren dat de prestaties van de AMCC en 3ware RAID-controllers achter blijven bij die van de concurrentie. Ook de testresultaten van de 3ware 9550SX-12 schetsen geen rooskleurig beeld.
Maar als we dan naar Raid-levels gaan kijken is die 3ware een middenmode of beter. Los van de Areca die idd veel beter presteerd.

En als we dan naar de cache resultaten gaan kijken is hij toch mee van de langzaamste dit natuurlijk omdat er haast geen cache op zit of trager dan op de andere.

Een ook de IO-Meter lijkt het bij 3ware niet slecht te doen. Dus de conclusie vind ik een beetje raar of snap/mis ik iets/niet?
De belangrijkste testresultaten vind je in deze review op pagina 10 t/m 12. In de desktop-, workstation- en serverbenchmarks presteert de 3ware 9550SX-12 matig tot slecht met uitzondering van de RAID-levels 1 en 10. De low-level benchmarks worden uitgevoerd en besproken om de prestaties in de traces van real world disk I/O beter te kunnen begrijpen, maar ze hebben niet of nauwelijks invloed op de beoordeling van de RAID-adapter.

Het probleem met de 3ware-kaarten is dat ze slecht presteren, geen bijzondere features bieden en ook nog eens prijzig zijn. Alleen voor RAID 10 zijn ze goed geschikt, maar wie koopt een dure intelligente RAID-adapter met veel poorten om RAID 10 te gaan draaien? De HighPoint RocketRAID 2320 levert ook geen topprestaties maar onderscheidt zich tenminste door zijn lage prijs. Hetzelfde geldt voor de 8-poorts versie van de Promise SuperTrak 16350.
Anoniem: 140545 @Femme5 augustus 2006 18:53
@Femme,

Bovenstaand andwoord snap ik.

Nog een vraagje over die Areca LAN poort. Die moet dus op je switch aangesloten worden om via LAN een verbinding met de kaart te kunnen maken. bestaat er ook iets als Localhost op die kaart. Dus als je die kaart in je server hebt zitten en de LAN poort niet aansluit dat hij dan gewoon via de PCI-bus van je mobo bereikbaar is?
of moet hij echt aangesloten worden?
Als de LAN poort niet aangesloten is kun je alleen met lokale tools (BIOS, ArcHTTP) de configuratie aanpassen/uitlezen. Als je de LAN-poort wel hebt aangesloten kun je dat d.m.v. een webinterface vanaf iedere PC in het netwerk doen (de Arecakaart heeft in zijn firmware een webserver ingebakken). Dit laatste is dus ideaal indien jouw server in een COLO staat en werkt ook als de server zelf is uitgeschakeld.
Anoniem: 176518 5 augustus 2006 15:58
zag ik het nu verkeerd of zit er ook een LAN aansluiting op? :?
De Areca RAID-adapters hebben een zeer uitgebreide featureset. De kaarten beschikken over alle essentiële RAID-features en net als bij de ARC-1280 is er een ethernet management interface en ondersteuning voor RAID 6 aanwezig. De ethernet interface en het SO-DIMM-slot (full DIMM bij ARC-1280) is standaard voor de kaarten met twaalf, zestien en 24 poorten.
Hiermee kan de kaart op afstand dus gemanaged worden, zonder dat het systeem waar hij inzit geboot moet zijn.
ok thank you, ik had er totaal overheen gelezen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.