Door Jurian Ubachs

Redacteur

Jurassic World Evolution Review

Ondanks tekortkomingen toch verslavend

04-07-2018 • 07:28

69

Singlepage-opmaak

Dino's onderzoeken, parken vrijspelen

Jurassic World Evolution Review

Jurassic World Evolution is geen managementsimulatie van de orde van Planet Coaster, dat ook gemaakt is door ontwikkelstudio Frontier Developments. De game mist bepaalde handigheden en de diepgang die liefhebbers van simgames wel zoeken. Ook valt de gameplay wat in herhaling en is het jammer dat het uiterlijk van je parken nauwelijks kan worden aangepast. Ondanks dat alles is Jurassic World Evolution een fijne game om te spelen. Het bouwen van een park en er steeds nieuwe dinosaurussen in plaatsen is leuk en de Jurassic World-sfeer komt goed over, mede door de prachtige manier waarop de beesten zijn vormgegeven en geanimeerd. Dat heeft tot gevolg dat de game, hoewel de minpuntjes zichtbaar zijn en niet ontkend hoeven te worden, toch verslavend kan werken.

Eerder dit jaar kon je lezen hoe we Jurassic World Evolution voor het eerst konden spelen. Die eerste kennismaking duurde een uurtje. Dat was voldoende om een aantal vragen te beantwoorden, maar er ontstonden ook nieuwe vragen. Zo viel zelfs in dat eerste uurtje spelen al op dat de game zwaar leunt op een aantal steeds terugkerende gameplay-elementen. Natuurlijk hadden we nog niet veel van het spel gezien, maar als je steeds dezelfde handelingen moet herhalen, kun je je afvragen of je dat überhaupt zou willen. Inmiddels is de game uit, en natuurlijk verdient Jurassic World Evolution de kans om te laten zien dat het meer in zijn mars heeft.

De papieren zijn alvast goed. De game wordt ontwikkeld door Frontier Developments, de ontwikkelstudio achter Planet Coaster en, wat langer geleden, Zoo Tycoon. Dat zeggen we niet zomaar, want in een notendop is Jurassic World Evolution een soort ultieme combinatie van die twee games, maar dan met dinosaurussen in plaats van 'gewone' dieren. Het tweede deel van de genoemde papieren wordt geleverd door Universal. De Jurassic World-licentie is aansprekend en heeft als bijkomend voordeel dat er net een nieuwe film in de franchise is verschenen.

Het doel van de game is simpel. Spelers dienen vijf verschillende eilanden te veranderen in goedlopende Jurassic-parken, compleet met dino's, teams die de beesten verzorgen en de veiligheid waarborgen, en alle andere voorzieningen die je nodig in een dergelijk park nodig kunt hebben. Dat begint op Isla Matanceros, waar de moeilijkheidsgraad nog laag is. De speler krijgt aangeleerd hoe het bouwen van een park werkt, zonder zich druk te hoeven maken over al te veel rampspoed. Er ontstaan alleen problemen als je dino's ontevreden zijn en uit hun leefomgevingen breken.

Dat is echter al een paar stappen voorbij de basis. In den beginne zet je dino's uit die niet al te veel eisen hebben. Als je zorgt dat ze water en voedsel hebben, zijn ze eigenlijk al tevreden. Door expeditieteams de wereld in te sturen om fossielen te zoeken, en die fossielen vervolgens te analyseren, ontdek je steeds nieuwe soorten dino's. Die nieuwe beesten zijn echter steeds lastiger tevreden te houden. Sommige dino's zijn bijvoorbeeld behoorlijk asociaal en hebben een eigen, afgeschermd verblijf nodig, anders staan ze binnen de kortste keren met hun kop tegen je omheiningen te beuken.

Tegen die tijd ben je waarschijnlijk al aardig voorbereid en weet je hoe je moet reageren. Jurassic World Evolution laat de dinosaurussen namelijk stapsgewijs los. Je dient een bepaalde score te halen in een park voor je een volgend eiland vrij speelt. Per eiland komen er nieuwe 'opgravingen' bij waar je fossielen kunt zoeken, en zo komen er dus ook steeds nieuwe dino's bij. De iconische Tyrannosaurus Rex kun je bijvoorbeeld pas vrij spelen als je het derde eiland hebt bereikt. Op die manier kent Jurassic World Evolution een natuurlijke, goed te behappen leercurve, al duurt het even voor je favoriete dinosaurussen in je park lopen.