Een nieuwe start
Op een enkel uitstapje na werkte IO Interactive altijd met dezelfde uitgever. De Hitman-games van de Deense studio verschenen eerst bij Eidos. Nadat deze uitgever was overgenomen, gingen de Hitman-games mee naar de nieuwe eigenaar, Square Enix. Dat leek tot wederzijds genoegen, maar in 2017 kwam er een kink in de kabel, een breuk in het goede huwelijk. De scheiding verliep opmerkelijk vreedzaam. Het Japanse concern stelde de studio in staat om zich uit te kopen, waarbij de Denen de rechten behielden op Hitman en Freedom Fighters. Square Enix bleef eigenaar van de rechten op Kane & Lynch en Mini Ninjas.
Waarom Square Enix van de Deense studio af wilde, is nooit duidelijk geworden. Opvallend is wel dat de scheiding plaatsvond nadat een enigszins controversiële editie van Hitman was uitgebracht. De controverse betrof zeker niet de kwaliteit van de game. De Hitman uit 2016 werd alom geprezen vanwege de terugkeer naar het open karakter van de serie waarbij je veel vrijheid hebt bij het omleggen van je slachtoffers. In Hitman: Absolution uit 2012 was die vrijheid er veel minder, wat IO destijds op veel kritiek kwam te staan.
Maanden wachten
De controverse rond Hitman uit 2016 betrof het episodische karakter van de game. Wie de game meteen na de release kocht, kreeg een korte missie die als tutorial diende, en verder welgeteld één echte missie die zich afspeelde in een prachtig gedetailleerd paleis in Parijs. De missie maakte duidelijk dat IO met Hitman een geweldige game had gemaakt, en die eerste kennismaking smaakte dus naar meer. De eerstvolgende missie zou echter pas een maand later beschikbaar komen, een derde missie weer een maand daarna, en de rest van de game in de resterende maanden van 2016. Of dat een goed idee was, laten we hier in het midden. De Deense studio gaat het bij Hitman 2 in ieder geval anders doen. Dit vervolg, dat door Warner Bros wordt uitgebracht, verschijnt gewoon op de ouderwetse manier, met alle missies tegelijk aan boord.
Vertrouwd
Los van de manier waarop de game wordt uitgebracht is Hitman 2 vergelijkbaar met zijn voorganger. Uiteraard zijn er nieuwe missies, maar in grote lijnen is er verder weinig veranderd. Agent 47 is nog steeds de hoofdrolspeler, hij is nog steeds in dienst als huurmoordenaar bij de International Contract Agency en wordt nog steeds op pad gestuurd om hooggeplaatste personen uit te schakelen. De zes missies waar de game uit bestaat, wijken daarin nauwelijks af van wat je uit de vorige game gewend bent.
Kleine verschillen
Er zijn echter wel degelijk wat kleine, maar fijne verschillen. Zo heeft Hitman 2 werkende spiegels. Agent 47 kan via een spiegel zien wat er achter hem gebeurt. Het werkt echter ook andersom, en daar zul je dus rekening mee moeten houden bij het uitvoeren van je acties. Verder heeft IO Interactive iets meer hulp ingebouwd, in de vorm van een 'picture in picture'-mode. Op die manier krijg je te zien welke belangrijke zaken elders in het level plaatsvinden. Als je bijvoorbeeld het lichaam van een slachtoffer niet goed hebt opgeborgen en het wordt ontdekt, krijg je dat in een inzetvak te zien. Dat lijkt triviaal, maar de ervaren speler weet dat het soms lastig is om te onthouden wat je allemaal hebt uitgespookt in de behoorlijk grote levels. Dan is zo'n geheugensteuntje best prettig.
Verder zul je in Hitman 2 meer volk tegenkomen dan ooit. In een van de levels die we mochten spelen lopen zo'n 2.000 personen rond die allemaal iets hebben te doen. Elk van die 2.000 personen heeft een eigen agenda, eigen bezigheden en eigen looproutes. Het mooie is dat de variatie tussen al die virtuele mensen groter is dan ooit. Je zult minder vaak dezelfde gezichten en kleding zien, en passanten hebben ook meer interactie met elkaar. Zo zie je, om een klein voorbeeld te geven, stelletjes hand in hand lopen.
Racen in Miami
Van de zes missies waar de game uit bestaat, konden we er tijdens de E3 eentje spelen. In deze missie wordt Agent 47 naar Miami gestuurd, waar de drukbezochte Global Innovation Motor Race plaatsvindt. In dit level lopen de 2.000 mensen rond waar we het op de vorige pagina over hadden. Agent 47 krijgt als opdracht om zowel Robert als Sierra Knox uit te schakelen. Robert is directeur van Kronstadt, een bedrijf dat groot is in de energiesector. Weinig mensen weten dat Knox met Kronstadt ook actief is in de wapenhandel en zonder bezwaar wapentuig aan de foutste regimes levert. Dat is de reden waarom hij uit de weg moet worden geruimd. Dochter Sierra Knox is het financiële brein achter het bedrijf, en daarmee dus ook achter de wapenhandel. Ze is echter ook een uitmuntend coureur, daarom rijdt ze namens Kronstadt mee in de race in Miami.
Dat laatste is een complicerende factor, want het maakt dochter Knox een moeilijk slachtoffer. Het circuit is goed afgeschermd, en los daarvan is een coureur in een racebolide natuurlijk een lastig doelwit. Een creatieve Hitman weet echter talloze manieren te verzinnen om Knox uit te schakelen. Dat hoeft niet per definitie met een kogel. Het leuke is dat de race die plaatsvindt ook echt wordt gesimuleerd. Dat betekent dat de race na een bepaald aantal rondes is afgelopen, waarna Sierra Knox uit haar auto stapt. Dat biedt kansen, maar het brengt ook risico's met zich mee. Als je van plan was om haar tijdens de race uit te schakelen, heb je maar beperkt de tijd.
Sniper Missions
Los van de paar kleine vernieuwingen speelt de missie in Miami precies zoals je gewend bent. Je kunt op tal van manieren in de buurt van je slachtoffer komen. Je kunt je uiteraard verkleden, maar je hebt nog veel meer opties. Je kunt bijvoorbeeld toegangspasjes jatten, drankjes van gif voorzien, en mensen neerslaan of vermoorden en hun lichaam vervolgens verbergen. Je belangrijkste wapen is wellicht dat je mensen af kunt luisteren. De meest onschuldige voorbijganger kan al een opmerking maken waar je iets aan hebt. Het is dus zaak om je oren goed de kost te geven. De missie in Miami biedt daarmee precies wat je van Hitman verwacht. Hij is uitdagend, uitgebreid, en vol opties om je eigen aanpak te kiezen.
Gelukkig konden we ook een Sniper Mission spelen, hoewel deze missie wel erg kort was. De opdracht was heel simpel, schakel drie tegenstanders uit die deelnemen aan een groot jetsetfeest in een luxe buitenhuis. Je kunt je daarbij niet onder de gasten begeven. Je zit vast op een plek tegenover het buitenhuis, met het langeafstandwapen van een sluipschutter. De complicerende factor is dat als je een van de tegenstanders neerschiet, er al snel paniek uitbreekt. Daardoor heb je vervolgens weinig tijd om de andere twee neer te schieten. Ze zullen proberen te vluchten, zodat je snel moet handelen. De grootste uitdaging van de Sniper Missions is dus om een moment te vinden waarop je een van de drie uit kunt schakelen zonder dat het paniek veroorzaakt. Dat vergt veel getuur door de lens van je scope. De Sniper Missions zijn een aardig extra, maar ze missen het afluisteren, het verkleden, en het verzinnen van andere opties dan schieten.
Voorlopige conclusie
De missies uit voorganger Hitman uit 2016 werden door IO Interactive bestempeld als Season 1 van de game. Met dat in het achterhoofd kan Hitman 2 worden beschouwd als Season 2 van de game, alleen wordt hij niet in de vorm van losse episodes uitgebracht, maar gebundeld in een klassieke game met verschillende episodes. Je hoeft dus niet steeds te wachten tot de volgende losse missies verschijnen. Naast de zes traditionele missies is er nu bovendien een onbekend aantal Sniper Missions. Dat is echter niet direct een toevoeging waarvoor we naar de winkel rennen. Dat zouden we wel doen voor die zes klassieke missies, omdat ze net zo goed beloven te worden als de missies uit de voorgaande game, en IO Interactive bovendien wat kleine, maar fijne verbeteringen aan de gameplay heeft doorgevoerd. Hitman 2 wordt daarmee wellicht niet spectaculair, maar wel gewoon een fijn vervolg.
Titel |
Hitman 2 |
 |
Platform |
Windows, Xbox One, Playstation 4 |
Ontwikkelaar |
IO Interactive |
Uitgever |
Warner Bros |
Releasedatum |
13 november 2018 |