Door Jelle Stuip

Redacteur

Ockel Sirius A Review

Alleskunner tussen wal en schip

30-06-2018 • 06:00

55

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

Samengevat

De Ockel Sirius A is een alleskunner, die je kunt gebruiken als desktop-pc of als tablet. Hij draait Windows 10 en is voorzien van een touchscreen en vingerafdrukscanner. Helaas valt de alleskunner tussen wal en schip doordat de processor vrij langzaam is voor desktopgebruik, en het apparaat voor een tablet een wat klein scherm heeft. In een specifiek scenario waarin je beide apparaten in één systeem wilt verenigen, werkt het misschien, maar anders zouden we de zevenhonderd euro niet snel voor de Sirius A neerleggen.

In 2015 begon de Nederlandse start-up Ockel met een crowdfundingsactie voor de Sirius A, een systeem met een 6"-touchscreen dat Windows 10 draait en genoeg aansluitingen heeft om te functioneren als een los desktopsysteem. In de tussentijd bracht Ockel nog de Sirius B en de Sirius B Black Cherry uit, wat eenvoudige systeempjes zijn in een klein formaat, gebaseerd op Intel Atom-hardware, net als de Intel Compute Stick. Afgelopen mei kwam vervolgens de langverwachte Sirius A op de markt.

Ockel Sirius A

De Sirius A is een verhaal apart, want wat is het? Met zijn 6"-touchscreen heeft de Sirius A de schermdiagonaal van een hedendaagse smartphone, maar er zit geen modem in, dus je kunt er niet mee bellen en bovendien is hij aan de dikke kant voor een telefoon. Een tablet is het ook niet echt, want ook voor een tablet is hij vrij dik en bovendien zitten er alle aansluitingen van een desktopcomputer op. De eerste vraag die bij je opkomt als je de Ockel Sirius A vasthoudt, is dan ook: waar kan ik dit apparaat voor gebruiken?

Ockel Sirius ADie vraag zagen ze bij Ockel al aankomen en daarom hebben ze op hun website een pagina gemaakt, getiteld: 'How to use the Sirius A'. Eigenlijk kun je Ockel op twee manieren gebruiken: als tablet en als desktopcomputer. Dankzij het touchscreen kun je Windows-apps gebruiken en, mocht je dat willen, ook gewoon in de desktopmodus van Windows aan de slag gaan, terwijl je dankzij de aanwezige aansluitingen een externe monitor en invoerapparatuur kunt aansluiten om het computertje te laten werken als een gewone desktop-pc. Een accu zit er ook in, dus voor al die dingen hoef je niet in de buurt van een stopcontact te blijven.

Behuizing en aansluitingen

De behuizing van de Sirius A meet ongeveer 16 bij 8,5 centimeter en is in een soort wigvorm gebouwd. Aan de voorkant zit het scherm, terwijl de rest van de behuizing van metaal is gemaakt, op twee plastic vlakjes aan de zijkant na, waarachter de wifi- en bluetoothantennes zitten. De metalen achterkant is geïnspireerd op het Grote Hond-sterrenbeeld, waarvan Sirius de helderste ster is, en die wordt weer verbeeld door het grootste cirkeltje op de achterkant. De achterkant fungeert ook als heatsink en voert de warmte af die de Atom-processor ontwikkelt.

De Sirius A weegt 320 gram; ongeveer het dubbele van een 5"-smartphone en iets meer dan een iPad Mini 4. Door het kleine formaat lijkt de Ockel wat zwaar, maar samen met de metalen behuizing straalt het ook wel weer degelijkheid uit.

Ockel Sirius AOckel Sirius A

Als je de Sirius A als desktop-pc wilt gebruiken, kun je er randapparatuur op aansluiten, maar er zijn wat beperkingen. Er zijn bijvoorbeeld een hdmi- en een displayportaansluiting aanwezig, maar de Atom-processor is gelimiteerd tot een verversingssnelheid van 30Hz bij een resolutie van 3840x2160 pixels. Wil je een beeldscherm op 60Hz aansluiten, dan kan dat tot een resolutie van 2560x1440 pixels. Verder zijn twee usb 3.0-aansluitingen en gigabitethernet aanwezig. De usb-c-aansluiting kun je eventueel ook gebruiken om een hub met extern scherm en randapparatuur aan te hangen, maar omdat er ook fullsize-usb en -hdmi aanwezig zijn, heb je de usb-c-aansluiting eigenlijk nergens voor nodig. Wel praktisch is dat je de usb-c-aansluiting kunt gebruiken om de accu op te laden. Dat kan gewoon met een smartphonelader die vijf volt levert.

De rechterkant van de Ockel biedt verder nog een volumeregelaar en mini-jackaansluiting, terwijl er aan de linkerkant een vingerafdrukscanner zit. Die reageert snel en inloggen in Windows is daarmee een fluitje van een cent.

Ockel Sirius AOckel Sirius A

Het is vervolgens wel de vraag wat je met de Sirius A gaat doen. De Atom-hardware maakt het apparaat geschikt om mee te browsen en video's mee te kijken, maar met een schermdiagonaal van 6" is het scherm maar iets groter dan dat van de gemiddelde smartphone. Bovendien kun je je smartphone dankzij mobiel internet onderweg gebruiken en dat kan met de Ockel, door de afwezigheid van een 4g-modem, niet. Heb je al een tablet, dan is de Ockel ook niet echt een vervanger, tenzij je Windows 10 prefereert boven iOS of Android. Wat de Ockel dan ook uniek maakt, is de mogelijkheid om hem als tablet te gebruiken, om het systeem aan te sluiten op een extern scherm en erop verder te werken als op een desktop-pc, en om onderweg dingen mee op te zoeken, zolang het maar niet op internet is.