Lightroom heeft als rawbewerker en workflowpakket de toon gezet voor een nieuwe generatie beeldbewerkingssoftware. Software voor individuele bewerking van foto's, zoals Photoshop, is daardoor minder vaak nodig, behalve voor specialistisch werk, zoals het gebruik van lagen en uitgebreid retoucheren. Lightroom was tot voor kort ook redelijk betaalbaar, met een eenmalige prijs van rond de 130 euro voor een licentie. Dat is min of meer veranderd sinds Adobe abonnementen invoerde. Lightroom los kopen kan sindsdien niet meer. Ook is de software gesplitst in het oorspronkelijke CC Classic en het nieuw ontworpen Lightroom CC. Dat laatste is wat laagdrempeliger voor nieuwe gebruikers, maar het eerste biedt meer mogelijkheden. Voor wie gewend is aan de werkwijze van Lightroom, zal een van beide versies de beste keus zijn. De software is zeer compleet en veelzijdig.
Capture One komt wat ons betreft het dichtst bij de functionaliteit van Lightroom. Bepaalde zaken ontbreken, maar daar staan weer andere zaken tegenover, zoals het werken met lagen en diverse maskers. De software presteert bovendien behoorlijk vlot. Wel vinden we de workflow minder prettig; je moet meer handelingen verrichten, en de interface is vanwege de vele tabbladen en knoppen met verschillende functies minder overzichtelijk. Ook de prijs is pittig, maar wel lager dan die van Lightroom op basis van diverse jaren gebruik. Vooral voor gevorderde fotografen en beeldbewerkers is Capture One een goed alternatief.
Van de andere varianten vinden we met name Luminar verfrissend. De interface is minimalistisch, en werpt daardoor geen hoge drempel op voor nieuwe gebruikers en fotografen zonder al te veel ervaring met beeldbewerking. De ingebouwde filters zijn krachtig, maar vooral de manier waarop ze werken, spreekt ons aan; je voegt ze naar behoefte toe, eventueel meer dan eens, en dan pas komen ze in het overzicht met schuifregelaars terecht. Luminar is ook met afstand het betaalbaarste pakket - op het gratis Darktable na natuurlijk. Dat mag overigens ook wel, want op dit moment werkt de software nog per individuele foto en niet als een catalogus. Dat moet later dit jaar veranderen, maar het is nog onduidelijk hoe dat eruit gaat zien.
ON1 Photo RAW, DxO PhotoLab en Darktable hebben ieder hun charmes. ON1 Photo Raw biedt als enige Lightroom-alternatief ondersteuning voor het maken van hdr's en panorama's, en vooral het digitale gummetje op basis van content aware-fill kunnen we waarderen. Met DxO PhotoLab is het ook prima werken, maar over de bewerkingsresultaten en algemene mogelijkheden zijn we iets minder enthousiast. Darktable is voor een gratis pakket verrassend compleet, maar zit wat gebruiksvriendelijkheid, snelheid en resultaat betreft nog niet op het niveau van de andere software in deze round-up.
Lightroom is wat ons betreft nog steeds het veelzijdigste en prettigste workflowpakket om mee te werken, maar voor wie een abonnement niet ziet zitten, zijn er gelukkig redelijk wat alternatieven. Capture One gooit hoge ogen, maar de andere software is een stuk voordeliger. Van alle pakketten zijn proefversies beschikbaar, waardoor je makkelijker kunt beslissen welke software het beste past bij je persoonlijke wensen en voorkeuren. En voor wie er geen geld voor overheeft, zijn er gelukkig ook gratis alternatieven.
Links
Update: naar aanleiding van feedback zijn enkele aanvankelijk ontbrekende features van Darktable toegevoegd aan de tabellen op pagina 10 en 11 en in de lopende tekst.