Opensource-fotobewerkingsprogramma Darktable is beschikbaar voor Windows

Darktable 2.4.0 is uitgekomen en daarmee is de gratis fotobewerkingssoftware nu ook beschikbaar voor Windows. Het opensource-alternatief voor Lightroom was voorheen alleen beschikbaar voor Linux en macOS.

In een aankondiging schrijven de makers dat de Windows-versie nog niet helemaal compleet is. Zo ontbreekt de mogelijkheid om te printen en om gebruik te maken van tethering moeten er speciale drivers geïnstalleerd worden. Het Darktable-team zegt echter vanaf nu Windows te zullen ondersteunen. De port werd al lange tijd verwacht.

Darktable is een programma voor het bewerken van rawbestanden uit camera's. Het wordt door velen gezien als een gratis en opensource-alternatief voor Lightroom van Adobe. De eerste versie van Darktable verscheen in 2009. Darktable 2.4.0 is te downloaden via GitHub.

Darktable 2.4

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-12-2017 • 11:47

86

Reacties (86)

86
83
48
4
0
23
Wijzig sortering
Nog nooit van gehoord.

Is het een waardige vervanger? Wat zeggen de kenners?
Ik heb er mee gewerkt (maar ik ben dan ook Open Source puritein, en weiger Adobe flink te spekken) en ik vond het fijn werken. Dat was pakweg 4 jaar geleden en dus vele versies geleden.

Zeker als je nog niet met lightroom werkt zou ik zeggen probeer het een maandje, als je er al mee werkt dan zal je natuurlijk een stukje opnieuw moeten leren omdat iedere interface net eigen is.
Het is m.i. een goed opensource-LR-alternatief. Zelf nog wat geholpen met vertalingen, maar dat blijft lastig bij te houden soms ;)

De leercurve is nogal steil pittig en het is niet altijd even intuïtief en dat komt m.i. vooral door de enorme hoeveelheid modules die je aan en uit kunt zetten. Kom er bijvoorbeeld net achter dat er een Clarity-optie zit bij Equalizer. Maar ja, dat had ik echt nooooooit ontdekt terwijl ik het al jaren gebruik.

Een Darktable for Dummies zou fijn zijn :) Ah de handleiding is blijkbaar kort geleden stevig geüpdatet zo te zien! dank @AlterEgo

En dat het gratis is, betekent natuurlijk dat je er aan mee mag werken. Dus voor al die nieuwe Windows-Darktable-gebruikers: geef input aan de community om het met een veel grotere user base een nog veel beter programma te maken!

Edit: interessant, nooit zo gedacht over 'steile leercurve'. Zo leer je altijd wat :p

[Reactie gewijzigd door letatcest op 23 juli 2024 10:24]

De handleiding is erg goed. En de blogs zijn bijzonder informatief.
Sorry jongens, moet het toch even kwijt: een steile leercurve betekent dat je in korte tijd veel leert; ik denk dat je een vlakke/niet-steile leercurve bedoelt.
Inderdaad. Hier stoor ik mij ook heel vaak aan :+

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leercurve_(studie)
Wanneer men spreekt van een steile leercurve kan dat twee zaken betekenen:
men hoeft weinig tijd te investeren, om relatief veel stof te leren over het onderwerp
men heeft in een korte tijd veel stof tot zich moeten nemen.
Omtrent dit begrip (en in het Engelse taalgebied het equivalente learning curve) bestaat enorm veel verwarring, want vaak wordt het omgedraaid, en verstaat men er juist de hoeveelheid moeite die men moet doen om iets te leren, afgezet tegen de tijd, onder.
Wanneer men dan spreekt van een steile leercurve wil dit dus in de praktijk meestal zeggen dat iemand juist veel tijd moet investeren om een bepaald onderwerp te leren, wat vergeleken kan worden met een steile heuvel waarbij men meer energie moet gebruiken om deze te beklimmen dan een minder steile heuvel. Dit is echter niet wat oorspronkelijk onder het begrip steile leercurve werd verstaan

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 23 juli 2024 10:24]

Bij taal is het zo dat een uitdrukking betekent wat de meeste gebruikers er mee bedoelen.
Met een steile leercurve bedoelen de meeste gebruikers dat je flink veel tijd en moeite moet steken in het onder de knie krijgen ergens van. Dat je met het ontleden van de afzonderlijke onderdelen op een andere theoretische betekenis komt is leuk voor het rariteitenkabinet van taalliefhebbers, maar van 0,0 praktische waarde.

Er is geen enkele regel dat taal logisch moet zijn, al is het wel fijn dat het dat in een groot aantal gevallen wel is.
Ik zie echt niet in waarom juist taalgebruik en daarmee het voorkomen van verwarring enkel leuk is voor het rariteitenkabinet van taalliefhebbers. Ik heb geen taalliefhebber maar vind het toch wel belangrijk om te weten of letatcest nou bedoelt of Darktable juist wel of juist niet makkelijk is om te leren (ik ben er namelijk zeer in geïnteresseerd maar niet als ik er teveel energie in moet stoppen).

Dat een uitdrukking betekent wat de meeste gebruikers ermee bedoelen begrijp ik, en dat is ook het mooie van taal, maar op zo'n moment verandert dan ook de definitie van de uitdrukking. Dat is in dit geval (nog) niet gebeurd. Maar goed, vrij zinloze discussie verder. Ik begrijp inmiddels dat Darktable veel tijd kost om te leren.
Een stijle leercurve betekent dus ook dat je wel veel kennis op moet kunnen/willen nemen in korte tijd.
Bovendien betekent een stijle leercurve ook dat je dus niet aan het werk kunt zonder eerst een flinke hoeveelheid basiskennis van het progrramma hebt.

een vlakke leercurrve betekent dus dat het heel eenvoudig zou zijn.
Een steile leercurve betekent ofwel dat men in korte tijd veel kennis moet kunnen opnemen, ofwel dat men weinig tijd hoeft te investeren om relatief veel te leren over een onderwerp. Over de hoeveelheid benodigde basiskennis zegt een leercurve vrij weinig.
Een vlakke leercurve betekent juist dat je veel tijd moet investeren om relatief weinig over het onderwerp te leren. Zoek het maar eens op als je me niet gelooft.

Ik en PdeBie worden omlaag gemodereerd en dat snap ik, dit onderwerp lijkt off-topic. Toch zijn we hier mijns inziens om ons te informeren over technologie-nieuws en om dat nieuws met z'n allen te bespreken. Spelfoutjes zul je mij hier op Tweakers niet over horen (daar maak ik mijzelf ook schuldig aan), maar wanneer foutief taalgebruik ertoe leidt dat iemand iets anders - of in dit geval zelfs het tegenovergestelde - zegt dan hij/zij daadwerkelijk wil zeggen, vind ik het toch wel de moeite waard om dat even te benoemen.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 23 juli 2024 10:24]

Ach steil/vlak whatever.. uiteindelijk bedoeld men in het dagelijks leven bij dit begrip: de moeite die men moet doen om op een normale manier aan de slag te kunnen.
Bovendien betekent een stijle leercurve ook dat je dus niet aan het werk kunt zonder eerst een flinke hoeveelheid basiskennis van het progrramma hebt.
Nee hoor, je kan prima aan het werk als je niet veel basiskennis hebt. Je bereikt er alleen een stuk minder mee ;)
nee hij bedoeld een steile leercurve, het kost veel tijd om alles te leren, aka steile leercurve :)
Kan je me mss ff helpen? Heb het geïnstalleerd, maar default staat die in het NL... Ik ben dus op zoek naar de GUI preferences (of eender welke preferences) en kan nergens die optie vinden. Ookal de handleiding bekeken maar toont nergens waar dit verborgen zit. Odd...

Edit: dan post je het en begin je toch nog alles 10x aan te klikken, die ik plots rechtsboven een tandwieltje... verdekke!

[Reactie gewijzigd door Nees op 23 juli 2024 10:24]

"En dat het gratis is, betekent natuurlijk dat je er aan mee mag werken."

Dat is juist waar FOSS de distinctie maakt, "free as in freedom, not free beer"
Dus vrij, niet gratis. FOSS kan zelfs niet gratis zijn (maar omdat de broncode beschikbaar moet zijn, kun je hem aanpassen en zelf compilen tot je deze zonder betalen kan gebruiken.)
Maar wel gratis :)
Dat ligt er aan hoe je dat bekijkt, tijd-geld en dat kan betekenen dat Lightroom nog steeds goedkoper is. Het is maar hoe je je tijd waardeert en hoeveel waarde je hecht aan open source.

Ik vind Open Source een super goede ontwikkeling, maar realiseer me ook dat het geheel gedragen wordt door de vrijwillige inspanning van een kleine groep ontwikkelaars. Gezien de mensheid vind ik het al bijzonder dat zoveel mensen hub tijd en kennis hebben 'gedoneerd' voor dergelijke projecten. Echter ben ik zelf wel bijzonder pragmatisch, zeker zakelijk geef ik liever €50/maand uit aan Adobe Creative Suite dan dat ik ga prutten met de OS alternatieven. En geloof mij, daar heb ik al redelijk wat tijd ingestoken, maar meer vanuit een hobby perspectief of vanuit een zakelijke evaluatie.
Voor een aantal pakketten is ook geen open source alternatief, voor lightroom zijn er best al wat erg goede alternatieven, zie ook in de GoT.
Adobe krijgt steeds meer concurrentie. Zie ook Serif's Affinity lijn,Affinity Photo en Affinity Designer. Er komt ook nog een Publisher app. uit volgend jaar. Precies wat ik nodig heb. Sinds Adobe geen speciale prijs heeft voor alleen photoshop, Illustrator en Indesign is dit een zeer goed alternatief. Om nu 60+ euro te betalen elke maand alleen voor drie apps is ook wat...Affinity Photo wordt op dit moment gezien als enige serieuze tegenkandidaat voor Photoshop. Raw development is op dit moment nog wel de Achilles hiel.

Affinity Photo + Darktable is een mooie combo, vergelijkbaar met Photoshop/Lightroom.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 10:24]

De Affinity serie is enkel intern binnen een bedrijf / team te gebruiken. Als je PSDs wilt aanleveren bij bedrijven waar ze wel de Adobe reeks gebruiken worden alle tekst elementen gerasterized bij het ingeladen. Bitmap en vector elementen worden wel correct weergegeven binnen Affinity.
Voor sommige bewerkingen van tekst zet Photoshop ook de tekst eerst om naar bitmap...... ;)
Maar geen opensource. Er zijn voor zowel photoshop, indesign, illustrator en acrobat pro simpelweg geen opensource alternatieven (helaas).
Voor Photoshop is er het prima alternatief genaamd GIMP :)
Niet echt, kom je wel achter als je veel effectief moet retoucheren. Er zit veel in de Gimp en cinepaint, maar snel en handig werken kun je niet.
Dat ligt eraan wat je gewend bent. Ik ken mensen die het net zo snel kunnen in GIMP maar als je Photoshop gewend bent moet je veel zoeken naar de functies. Als je Photoshop goed kent kun je bijv. in Affinity Photo ook meteen goed van start.
De opzet van photoshop lijkt misschien niet zo logisch, maar snel zul je merken dat alles gemaakt is voor snel snel snel. Dat mis ik in veel (niet alle!) alternatieven en met name dan in Gimp (heb ik jaren gebruikt, eigenlijk meer de 32 bits versie CinePaint, dus ik weet waarover ik het heb).

Van veel zijn er alternatieven, maar wanneer je heel erg veel met een pakket werkt, merk je dat er maar weinig kapers op de kust zijn.
Affinity Photo lijkt veel op Photoshop. GIMP niet echt, waardoor je inderdaad wel veel moet zoeken.
Affinity kost ook gewoon geld en is geen open source en heeft daarmee geen plaats in deze discussie. Dat is zeker het voorbeeld van hoeveel tijd en dus geld bespaar je met de extra functionaliteit van de Adobe producten.

Adobe heeft een speciale prijs voor een enkel product: €25/maand, voor Photoshop+Lightroom €12,09/maand.

De vraag is altijd: wat heb je nodig, wat voor tijd bespaart het en hoeveel is jou tijd waard. Er zijn genoeg gratis alternatieven voor mensen die niet veel nodig hebben en/of hun tijd niet waarderen... Als je precies kan wat je moet zonder extra handelingen in een veel goedkoper pakket, dan kan je natuurlijk wel een hoop geld besparen.
Ja en? Photoshop kost ook geld. Affinity photo en Darktable is nog steeds veel goedkoper dan 1 jaar abonnement van Adobe en je hebt zeker 90+ procent van wat Photoshop kan. De meeste mensen weten niet eens wat photoshop allemaal kan laat staan dat ze het allemaal nodig hebben. Dan is een Affinity Photo/Darktable combo een zeer goed alternatief!
En dit is de decennia oude discussie met Windows/Office, applicatie/OS kan 90% van wat Windows/Office kan. De vraag is gebruikt iemand die missende 10% en is die overige 90% wel even snel.

Als ik kijk naar bv. Excel vs Calc vs Google Spreadsheets dan doe ik 90% gewoon in Google Spreadsheets en de overige 10% in Excel. Calc is leuke OS software, maar als ik vette spreadsheets moet maken/bewerken dan werkt Excel gewoon veel efficiënter. Mijn eigen zakelijke workflow loopt via Google apps for business (of hoe het nu ook mag heten), veel zakelijke workflows van klanten lopen via Office 365, dan zou je gek zijn als je geen Office zou gebruiken.

Word gebruik ik eigenlijk nooit, tenzij een klant er specifiek om vraagt (of iemand anders documentatie zo heeft aangeleverd). Het gaat bij mij een Google document in, mocht iemand anders het willen hebben dan kan ik het downloaden als docx of als pdf. Indien ik echt een pro opmaak wil hebben, dan gaat het Indesign in.

Hetzelfde bij Photoshop vs Affinity Photo, het is waarschijnlijk perfect voor de meeste hobbyisten en zelfs vele bedrijven, echter is Adobe nog een industrie standaard. Veel bedrijven wiens business het is om dergelijke zaken uit te voeren zullen gewoon Adobe producten blijven gebruiken. Redenen zijn, zij gebruiken delen van die missende 10%, de applicaties worden zoveel gebruikt dat de kosten makkelijk worden terug verdiend door efficiënter/sneller te kunnen werken, professionele uitstraling. Klanten die niet thuis zijn in die business (aka leken) zullen zich afvragen waarom je el cheapo software gebruikt ipv. de bekende professionele software, dat is een vooroordeel, maar dat kan je zeker klanten kosten.

Voor (momenteel) €43,99 kan je moeilijk een slechte aankoop doen imho met Affinity Photo of Designer.
Precies.

Maar er zijn ook nog veel plug-ins beschikbaar waarmee je je functionaliteit in Photoshop kunt uitbreiden. Deze doen het vaak beter dan Photoshop zelf. Helaas vaak ook niet goedkoop maar misschien kun je zo de abonnementsvorm voorkomen.

Persoonlijk vind ik dat de CC series erg karige upgrades hebben gehad door de jaren heen.

Als je een functie moet gebruiken die alleen Photoshop CC heeft, ja dan moet je wel.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 10:24]

Yep, Affinity designer heeft Illustrator bij ons vervangen.
Lightroom is vervangen door Capture One, maar we gaan zeker ook kijken naar Darktable.

De abonnementen zijn de hoofdreden om dat te doen. Niet in de eerste plaats vanwege het geld, maar vanwege het feit dat bij het niet betalen van Adobe we toegang verliezen tot de software terwijl bij Darktable (e.a.) je de softwareversie koopt voor zolang je het wil gebruiken. Dus ook over 10 jaar nog steeds dit project te openen zonder 10 jaar licentiegeld te moeten betalen om je archief toegankelijk te houden.

Affinity &C1 kosten wel geld, maar als ik zie wat je voor 100 euro samen krijgt dan mag je daar helemaal niet over klagen. Dat is bijna gratis.
Dat is inderdaad ook een erg goede combinatie en die wordt ook nu veel gebruikt. C1 pro is een erg goede vervanger voor Lightroom. velen zeggen zelfs beter in veel aspecten. Veel mensen zeggen de DAM tool van Lightroom prettig te vinden. Ik vind dat er wel betere dam tools zijn. Die in ACDsee is ook erg goed bijv.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 10:24]

Gebruik al jaren Aftershot Pro op linux ( commercieel en voorheen heette dit BibblePro) en aanvullende OS alternatieven.
Werkt prima, en heb dan ook al jaren geen Windows machine voor media bewerking meer gebruikt.
Is ook geen open source, maar wel een goed programma voor zover ik dat in een korte tijd kon beoordelen.
Nou, de leer curve zal niet veel pittiger zijn dan die van Light Room, aangezien ik van de twee Dark Table intuïtiever vond.

Met veel projecten is het inderdaad wel zo dat een betaald alternatief in veel opzichten beter is, maar Dark Table is denk ik wel een van de betere. Daarnaast denk ik dat RawTherapee, een soortgelijk programma, misschien wel nog beter zal vallen en al jaren op Windows werkt.
Zet er wel even bij dat het om een versie gaat van 4 jaar geleden (als ik naar de comments kijk)
Waarom wil iedereen "LR alternatief "
Darktable is dit NIET, darktable onderscheid zich van andere raw verwerkers.
sinds 2014 in gebruik en erg tevreden. een autopreset aanmaken kan lastig zijn

omdat soms vergelijken moeilijk kan zijn en uitleggen waarom darktable goed is ;-)
enkele foto's te zien op http://www.photo-memories.be/html/reizen/72-00.html
Omdat LR nu redelijk de standaard is voor amateur/enthousiaste fotografen voor hun foto beheer en bewerking. Maar met de nieuwe verplichte abonnementen heeft Adobe zich niet bij iedereen populair gemaakt.

Daarom willen veel mensen kijken of ze dit als alternatief zou kunnen dienen voor LR. Dat het niet precies hetzelfde werkt als LR is prima, als er maar hetzelfde mee bereikt kan worden.
Ik denk dat Lightroom vooral populair (standaard) is bij professionele fotografen, samen met Capture One, al dan niet in combinatie met Photoshop.

Als ik kijk naar de studenten fotografie die het gebruiken en m'n collega's dan is het zeker 80%.
Ik heb 'mn eigen standalone Lightroom versie naar de laaste versie geupdate. Lightroom ondersteunt geen standalone versies meer na deze.
LR is waarschijnlijk meest gebruik, gekend.
Daarom niet "standaard", een standaard moet toch vrij te gebruiken zijn ;-)
Daar komt nog bij, ze noemen het DarkTable... Die naam is ook niet at random gekozen ofzo ;)
Ze noemen het darktable. Zonder hoofdletters, lekker linux.
goed, darktable. Maar ik neem aan dat je de overeenkomst ziet: darktable - Lightroom. ?
omdat soms vergelijken moeilijk kan zijn en uitleggen waarom darktable goed is ;-)
enkele foto's te zien op http://www.photo-memories.be/html/reizen/72-00.html
Wat is hier te zien waaruit blijkt dat het zo goed is?
als je iets van rawverwerking kent kun je er wel iets uithalen aan de hand van de vele foto's dat van jouw voor toepassing is door er naar te kijken en te beoordelen vb scherpte, ruis, highlights, kleuropbouw, .....
Hey dat kaartje met GPX route op http://www.photo-memories.be/html/reizen/72-03.html is wel netjes. Die stop ik even in mijn gereedschapskist.. :Y)
Tot nu toe gebruik ik Rawtherapee... Als browser gebruik ik Faststone Image Viewer. Raw conversies zijn mooi maar het kost je gewoon veel teveel tijd om alles in te stellen. Faststone is een heel plezierige tool voor het browsen en beheren van je fotos. Darktable ga ik zeker uitproberen..
Grappig dat je tijd noemt, om diezelfde reden (ik ben lui) probeer ik de foto bij het maken al goed te hebben. Alleen bijzondere dingen gaan door de converter heen.
Precies, zo werk ik al jaren. M'n vrije tijd is mij te kostbaar om continue achter de laptop/pc te zitten om m'n eigen slordigheden te corrigeren ;-)
Faststone gebruik ik ook inderdaad. Er zit zelfs een raw-converter ingebouwd, al is die wel heel basic. Darktable ga ik zeker ook eens proberen.
De meeste OS RAWconversie software is gebaseerd op DCRAW zoals RAWtherapee etc.
Mooi, dit ga ik eens uitzoeken hoe aan de praat te krijgen voor op locatie shoots via wifi-tethering. Ipv op andere laptop ook nog eens lightroom te moeten installen.

Heb al een script gevonden dat je kan gebruiken om een folder in het oog te houden voor nieuwe files en te importeren, moest iemand interesse hebben.

https://redmine.darktable...c204ccf45e030a68fda68a88f

Had handiger geweest dat deze versie al direct kon importeren door een folder te "watchen" ipv nog een script te moeten gebruiken.
ik gebruik een Luarc file
deze importeerd auto bij het starten een folder, met de combi van autoapply presets is dit de maxx


------------
print("Lua enabled")

dt = require "darktable"
dt.print("Welkom Gebruiker, darktable is gestart met automatisch importeren!")

dt = require "darktable"
dt.preferences.register("myScript","load_directory","string","Image directory","A directory that will be automatically reloaded on startup","")

dt.database.import(dt.preferences.read("myScript","load_directory","string"))
-----------
Nog uitzoeken hoe dit zou werken met die scripts (in windows). Maar dat is een éénmalige import ipv realtime import?
idd, dit luarc filestuff is éénmalig bij de startup van darktable.
Maar werkt de tethering module niet voor jouw, (wel geen ervaring met draadloos tethering) ?
http://www.darktable.org/usermanual/en/tethering_chapter.html
Ik ga dit nog uitzoeken. Tehtering gaat perfect met de canon software. Die neemt het downloaden van de fotos voor zich. Die gaan in een map. Deze ga je dan monitoren met bijvoorbeeld lightrool, maar dat ga ik dus moeten proberen met deze.
Goeie zaak
Meer van dit soort hoogwaardige opensource apps zijn er nodig.
Dit maakt het aantrekkelijk om over te stappen naar Linux bijvr.
Dit maakt het aantrekkelijk om op Windows te blijven, aangezien het nu beschikbaar is op Windows.
ik heb in het verleden wel wat migraties windows 7/8 -> linux gedaan, het voor handen hebben van dit soort software, op windows, is daar, voor mij athans, altijd een nuttige overgangstool geweest.

vervang in de windows omgeving bepaald bedrijfsaplicatie x
door een webbased versie,
vervang na een tijdje bij een paar 'premium gebruikers' offlice voor libreoffice. zij worden je expert-users. stap over van outlook naar iets als zarafa.
haal de overige gebruikers naar libreoffice en andere nieuwe software.
en na de kerst/oud en nieuw is een een nieuwe desktop, op een nieuw netwerk en kun je in de maand januari hier een daar nog wat trainigssessies etc organiseren.
totale doorloop tijd +/- 7 a 8 maanden.

en tegelijkertijd helpt die beschikbaarheid ook om in speciale gevallen mixed-software netwerken op te tuigen omdat je de basis software zoals document uitwisseling bijvoorbeeld, gewoon onder windows mac en linux kunt handhaven...

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 10:24]

Hum, ben al tijden opzoek naar iets wat Aperture kan vervangen op mijn Mac.
De move van Apple naar Photos, nooit blij van geworden. Adobe wil Ik niet aan beginnen. Open Source goed plan, kan niet beter.

Dit lijkt er wel wat op, focus op de workflow, non destructieve, zal eens een poging gaan doen of het wat is.

Of iemand die voor de foto hobby nog een andere goed Mac stukje software kent??
Affinity photo is een heel goed pakket met ook goede ondersteuning en niet te duur.
Affinity Photo heeft trouwens ook plugins zodat je Photos op Mac kan gebruiken maar toch bewerken met Affinity.

Capture One is ook een bekende voor Mac.
Hum, ja, prijs valt idd alles mee. En nog ff met 20% korting tot einde van het jaar :-)
En via de App store, vind ik wel handig, dat hebben de andere genoemde opties niet (Capture One en Aftershot Pro)

Thanks, ik ga eens ff kijken wat de opties zijn en of ik eenvoudig vanuit mijn Aperture lib kan importeren, want ik heb nu alles nog in mijn Aperture lib's staan. En om nu de 2TB aan foto's met de hand te moeten overzetten is niet heel handig. Da's een beetje teveel...
Je zou eens kunnen kijken naar Aftershot Pro
Hoe hangt de Photos app van macOS hier tegenaan? Die heb ik onlangs gebruikt om mijn voor het eerst RAW geschoten foto's te bewerken. Voornamelijk licht bijstellen.
Darktable voor Windows en Affinity Photo zijn de redenen dat ik Adobe de deur uit heb gedaan, zo een maand geleden toen mijn wurgabonnement met Adobe afliep. Ik gebruikte Darktable al langer onder Ubuntu en was al zeer tevreden over dit fantastische open source programma. Ik ben vooral te spreken over de vele verschillende modules en de fantastische opties bij het gebruik van maskers. Daar ligt naar mijns inziens echt de kracht van dit programma t.o.v. Lightroom. Lightroom doet ook meer ‘onder de motorkap’, op de achtergrond, bij Darktable moet je het veel meer zelf instellen. Dat kun je een nadeel vinden en dat maakt de leercurve wat steil in het begin.

Het programma is nog een beetje een "diamond in the rough", maar ik kan iedereen aanraden om het eens te proberen.
idd ik heb een 3 maand nodig gehad om Darktable te kunnen gebruiken zoals "ik wilde", (zoals Aftershot dit in den tijd deed)
Nu kan ik een foto automatisch importeren en direct exporteren, de autoapply presets zijn ingesteld en staan op punt :)

vb
Canon 6D + lens 16-35 + F11 + iso 800 ==> belichting +0.5 , kleurbalans, ruisreductie op 800, .....
Canon 6D + lens 70-200 + iso 100 ==> belichting op +0.1, kleurbalans, geen ruisreductie, ......
Ja, de presets werken ook prima en dan werkt Darktable voor mij net zo vlot als Lightroom. Ik heb diverse presets, per lens, per situatie en vaak in 2 smaken, wat meer verzadiging en levendigheid en mijn standaard verzadiging en levendigheid. Ook batch editing - b.v. voor star trails of timelapse - werkt prima m.b.v. de presets.

Ik heb Aftershot 3 ook nog een tijdje gebruikt onder Ubuntu, maar toen ben ik overgegaan naar Darktable. Het is gewoon een heel goed programma!
Anoniem: 474132 28 december 2017 11:53
Mooi dat er nu een volwaardig opensource alternatief is om zoiets persoonlijks als een fotoarchief in te bewaren en bewerken. Vooral ook prima voor de continuïteit, bij proprietary alternatieven komt het niet zelden voor dat voor een nieuwe versie weer extra betaald moet worden.
Er is een levendig topic Het grote alternatieve raw-converters topic op dit board. Persoonlijk ben ik helaas te veel verknocht aan het Adobe spul, maar zal deze gaan proberen..
Los van de gratis OLYMPUS software die ik bij mijn camera kreeg gebruik ik vaak rawtherapee
Op Linux had ik dark table ook geprobeerd een paar jaar geleden, helaas werkte hij toen niet. Misschien dat ik het nu nog eens probeer :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.