Door Jurian Ubachs

Redacteur

Shadow of the Colossus Review

Na dertien jaar nog net zo sterk

11-02-2018 • 06:00

86

Multipage-opmaak

Geen remaster, maar remake

Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus was op de PlayStation 2 een meesterwerk en bewijst dertien jaar na dato nog steeds een dijk van een game te zijn. Het actiespel is grotendeels opnieuw gemaakt en het resultaat mag er zijn. De PlayStation 4-versie oogt op diverse vlakken als een moderne game en ook de interface en besturing zijn gemoderniseerd. Dat maakt dat Shadow of the Colossus veel meer is dan simpelweg een heruitgave met mooiere beelden. Deze versie is op diverse vlakken beter en veelzijdiger dan de originele versie en dat is een prima prestatie van Bluepoint Games. Dit is een uitstekende kans voor veel gamers om een niet eerder gespeelde klassieker alsnog mee te pakken, en fijne nostalgie voor gamers die al eerder de strijd met de kolossen zijn aangegaan.

Getest

Shadow of the Colossus, PS4

Prijs bij publicatie: € 39,99

Vanaf € 26,-

Vergelijk prijzen

Het PlayStation 2-tijdperk ligt al anderhalf decennium achter ons. Dat heeft als voordeel dat het tijdperk is afgesloten, je het complete spelaanbod kunt bekijken en een lijst kunt maken met de beste PS2-games. Op die lijstjes zul je dan waarschijnlijk titels als Grand Theft Auto: San Andreas, Final Fantasy X en Pro Evolution Soccer 6 tegenkomen, maar ook twee meesterwerken van Famito Ueda. Van zijn hand kwam in 2016 The Last Guardian, maar zijn sporen verdiende hij vooral met ICO en Shadow of the Colossus. Beide games gelden als absolute klassiekers. Het is dus niet vreemd dat fans blij waren toen Sony aankondigde dat Shadow of the Colossus opnieuw wordt uitgegeven, maar dan voor de PlayStation 4.

Beelden van de Cinematic Mode op de PlayStation 4 Pro, waarin de game in een 4k-resolutie op 30fps draait.

Daarmee sluit Shadow of the Colossus aan bij enkele andere games die in 'remastered' vorm zijn verschenen, maar toch is er een verschil. Wie de PS4-game naast de PS2-game zet, zal zien dat hier bijna sprake is van een andere game. De inhoud is weliswaar tot op zekere hoogte hetzelfde, in die zin dat het verloop van het verhaal gelijk is aan dat van de PS2-versie. Daarnaast hebben spelers dezelfde mogelijkheden in de gameplay, maar daar houden de gelijkenissen wel mee op. Shadow of the Colossus is een van de meest uitgebreide game-heruitgaven die je ooit zult spelen. Sterker nog, het spel is 'hermaakt' en dus niet alleen maar opnieuw uitgegeven.

Dat is in eerste instantie uiteraard te merken aan de graphics. 'Opgepoetst' is daarbij niet het goede woord. Voor deze PS4-versie zijn de assets in de game voor een groot deel helemaal opnieuw gemaakt. Dat sorteert een prima effect. Zelden heb je het idee naar een game te kijken die zijn wortels in 2005 heeft. De grafische stijl doet enorm denken aan die van The Last Guardian, en hetzelfde geldt voor de mysterieuze spelwereld. De huisstijl van Famito Uedo is duidelijk zichtbaar, en de grafische kwaliteit komt ook dicht in de buurt van die van The Last Guardian. Nu bespraken we bij die game weliswaar dat zichtbaar was dat hij lang in ontwikkeling is geweest, maar dan nog: een game uit 2005 eruit laten zien als een game uit (ongeveer) 2016 is een bijzondere prestatie.

Het positieve resultaat valt vanaf het eerste moment op. Shadow of the Colossus oogt als een moderne game. De omgevingen zien er mooi uit en ze profiteren van prachtige lichteffecten. Het mag duidelijk zijn dat hier flink wat werk in heeft gezeten. Ook Wander en Agro, het hoofdpersonage en zijn paard, zien er goed uit. Agro beweegt zich zelfs prachtig en wisselt moeiteloos van draf naar galop. De game is op zijn mooist wanneer Agro in volle galop is en de camera een beetje uitzoomt om een groter deel van de spelwereld te vangen. Dat verklapt ook meteen dat Shadow of the Colossus cinematografisch een uitermate sterke game is. De camera draait regelmatig naar hoeken van waaruit de actie mooi in beeld kan worden gebracht. Heel af en toe is dat niet per se de meest ideale kijkhoek voor de gameplay, maar die momenten zijn schaars.

Het geluid sluit moeiteloos aan bij het grafische niveau. De gesproken taal zul je niet verstaan, want die is verzonnen, al is er wel wat Japans, Engels en Latijn in terug te horen. De inhoud volg je via de ondertiteling, en daaruit blijkt dat er meestal in raadsels wordt gesproken. Dat is niet erg, want over het algemeen is duidelijk genoeg wat Wander moet doen, dus gedetailleerde uitleg is niet nodig. Belangrijker is dat de muziek en de geluidseffecten goed zijn. De uitstekende soundtrack droeg in The Last Guardian enorm bij aan de sfeer, en in Shadow of the Colossus is dat niet anders.

Sommige verbeteringen in deze versie zijn echter niet direct te zien aan de beelden, of te horen aan het geluid. De PS4-versie van Shadow of the Colossus beschikt namelijk ook nog over een flink aantal extra opties. Zo kun je zelf een ander kleurenfilter over de game heen gooien, waardoor je er bijvoorbeeld voor zorgt dat de hele game zich in de nacht afspeelt, of helemaal in zwart-wit. Daarnaast is de game in 4k in 30 frames per seconde speelbaar en kunnen gamers die in 1080p spelen, kiezen of ze in 30 of 60fps spelen, waarbij de beelden net iets mooier zijn als voor de lagere fps-setting wordt gekozen. Dat soort keuzes in consolegames zien we anno 2018 eigenlijk nog steeds veel te weinig, dus we moedigen dit alleen maar aan.

In meerdere opzichten gemoderniseerd

Beelden zijn niet de enige factor die kunnen verraden dat een game oud is. In meer dan tien jaar tijd verandert de manier waarop naar games gekeken wordt. Om de zoveel tijd verschijnt er een game die bepaalde zaken blijvend verandert. Zo is er voor sportgames een algemeen idee dat 'kruisje' op een PlayStation 4-controller staat voor overspelen, om maar een voorbeeld te geven. In een shooter verwacht je te kunnen schieten met R1 of R2 en is het knoppenschema idealiter instelbaar. Shadow of the Colossos is een third-person actiespel dat zelfs in 2005 al anders aanvoelde dan andere third-person actiespellen. Dat is nog steeds zo, maar Bluepoint Games - de studio achter de bewerkingen - heeft zijn best gedaan om de game naar de tegenwoordige tijd te teleporteren.

Soms onhandig

Dat is gelukt. De game laat spelers 'moderne' spelinstellingen kiezen, waarbij het besturingsschema beter correspondeert met wat anno nu als normaal wordt gezien. Wie echter de klassieke spelervaring wil, kan ook de oude besturing gebruiken. Hoe je ook speelt, Shadow of the Colossus voelt soms wat onhandig of raar aan. Zo slingerden we regelmatig meer heen en weer met ons paard dan nodig was, en het platformen voelt soms ook wat onhandig aan. Tegelijk gaat er in de uitvoering ook heel veel goed. De manier waarop je met Wander een kolos beklimt is leuk en uitdagend. Wander dient zich vaak vast te grijpen aan de haren van een kolos, en moet hem beklimmen om bepaalde kwetsbare plekken te bereiken.

Shadow of the Colossus PS4

Waarom doet hij dat eigenlijk? Oh ja. We zouden bijna vergeten dat zelfs een absolute klassieker niet voor elke gamer automatisch bekende kost is, dus voor de volledigheid nog even de samenvatting: Wander komt aan het begin van de game aan in een mysterieuze tempel, met zijn overleden partner in zijn armen. Een geheimzinnig wezen, genaamd Dormin, vertelt hem dat hij zijn geliefde terug kan krijgen, mits hij de kolossen in de wereld verslaat. Vanaf dat moment bindt Wander de strijd aan met steeds weer een andere kolos, waarbij de gameplay draait om uitzoeken hoe je hem kunt beklimmen en hoe je zijn kwetsbare plekken kunt bereiken om hem vervolgens uit te schakelen. Dat begint natuurlijk vrij gemakkelijk, maar het wordt steeds ingewikkelder, waarbij Wander soms spectaculaire stunts moet uithalen om zijn doel te bereiken.

Extra opties

Toch is Shadow of the Colossus geen game die specifiek bedoeld is om de vaardigheden van gamers tot het uiterste te testen. Het verhaal en de setting spelen een belangrijkere rol dan je aanvankelijk wellicht zou denken, maar daar kunnen we natuurlijk niet meer over vertellen. Wie Shadow of the Colossus te gemakkelijk vindt, kan zich opmaken voor wat extra opties die de PS4-versie met zich meebrengt. De game kent namelijk een 'NewGame+'-setting waarin de speler een minder grote levensbalk en minder uithoudingsvermogen heeft, en de colossi ook lastiger zijn te verslaan. Daarnaast kun je de game, nadat je hem een keer hebt uitgespeeld, in spiegelbeeld spelen. Alles in de wereld is dan dus omgekeerd, inclusief Wander zelf. Je vecht dan met je zwaard in je linker- in plaats van in je rechterhand. Een leuke uitdaging, al denken wij dat de hogere moeilijkheidsgraad aantrekkelijker is dan deze 'inversed' modus.

Conclusie

De PlayStation 4-versie van Shadow of the Colossus is veel meer dan simpelweg een 'remaster' van een bijna dertien jaar oude game. Bluepoint heeft de game voor een groot deel opnieuw opgebouwd, en dat levert een prachtig resultaat op. Op bepaalde momenten is de leeftijd van de game merkbaar, bijvoorbeeld in sommige onderdelen van de besturing, maar zelden levert dat echt irritaties op. Na afloop is duidelijk waarom Shadow of the Colossus na al die jaren nog steeds wordt gezien als een meesterwerk. De originele PS2-game mag de tand des tijds dan wat minder goed doorstaan, deze PS4-versie levert dat meesterwerk in het moderne jasje dat nodig is om ook een nieuwere generatie gamers te laten genieten.

Reacties (86)

86
81
45
4
0
9
Wijzig sortering
Correctie:
Cinematic mode is niet 4K, maar slechts 1440p @ 30fps
Zie ook de uitgebreide technische analyse op Digital Foundry
Heb dit Meesterwerk iets van 3 uren gespeeld en het eerst uur was pure bewondering van de openening scene en verhaal intro en het verkennen van de prachtige wereld tot de tweede Colossi..

Daarna begon het magische moment te verdwijnen en viel mij wat dingen op als rennen, springen, vechten, hangen, richten etc. vooral met de derde Colossi het gaat niet soepel en na deze verslagen te hebben dacht ik nee.. ga niet nog eens 13 keer dit herhalen.

Mijn persoonlijke ervaring en mening is dat Shadow of the colossus werkelijk een een Meesterwerk is voor oog en oor en als je liever 16 gigantische vijanden hebt dan honderden kleine dan is het perfect voor jou.

Maar ook al is het allemaal prachtig en mooi ik had meer verwacht.. iets als obstakels tijdens gevechten of dat stukken uitrusting veranderen in kleine colossi of iets van mini quests of iets van puzzels maar naast de Colossi is er alleen een Time trial en je kunt Coins verzamelen.

De hele gameplay in de woorden sfeer, jongen, meisje, paard, colossi, goden, zwaard, boog, rennen, springen, klimmen, zwemmen, rollen, munten verzamelen, time trial, repeat.. en wel in een prachtige wereld maar wat voor waarde heeft het als er weinig mee gedaan wordt..

Dus ja een 9 zou kunnen want het is persoonlijk maar voor mij was het een 7 en ingeruild na 3 uren gameplay.. de makers hadden het er ook over dat het spel voor de Fans was dus waarschijnlijk mijn eigen fout.
Een 9 vind ik wel wat overdreven, ik zou het zelf een 7,5 geven.
Het is zeker een mooie remake en het geheel ziet er goed uit en loopt soepel, echter hadden ze ook wel wat verbeteringen mogen aanbrengen in de besturing van bijvoorbeeld de colosus en het paard.
Sommige gevechten voelen nog even "onhandig" als in het orgineel, en laat dat nou net zijn waar de game om draait!
Ik voel de oude schoonheidsfoutjes er nog steeds in zitten.
Daarnaast is het nog steeds een remake en is er zodoende niks verandert aan het verhaal of de speelduur (+\- 8uur) terwijl er wel de volle prijs (35 euro) voor wordt gevraagd.
Kortom, grafisch gezien een duidelijke verbetering en leuk voor iemand die de game niet kent.
Maar een 9 voor een reworked game met oude schoonheidsfoutjes, geen nieuwe toevoegingen en een relatief dure intro prijs?

[Reactie gewijzigd door Jaran op 22 juli 2024 13:29]

Volle prijs = 59,95 ..... geen 35. Er wordt dus al geen volle prijs gevraagd.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:29]

Inderdaad. Dit verzandt anders in een discussie over 'wat een game zou mogen kosten'.

En blijkbaar is het al vele jaren de norm, 60 euro, ook vroeger betaalde je gauw 120 gulden of meer voor een game, inflatie niet meegerekend nog. Alles beneden dat bedrag voor een volwaardige productie is eigenlijk al meegenomen, zoals 40 euro voor Uncharted: The Lost Legacy of Shadow of the Colossus.

Toegegeven, dat zijn misschien betrekkelijke korte games maar wel met triple-A productiewaardes en lovende recensies.
Ik legde in januari 1993 voor mijn 13e verjaardag 190 gulden neer voor Super Probetector Alien Rebels :). Er waren genoeg SNES spellen die >200 gulden kostten.
StreetFighter II 249 gulden. ;) Ach, Neo Geo games waren nog een tikkeltje duurder.
En ja, met de komst van CD, zouden de prijzen flink omlaag gaan, geen dure chips en eproms meer nodig.... lol.
Juisssssst. Briljantje hoor! :D

Chrono Trigger US import destijds ook 200+
En dan nog de converter erbij van 50 :P
Beste investering van mijn leven.
35 euro is toch niet de volle prijs? Dacht dat dat 65 euro was voor ps4/xbox games.
De volle prijs in de zin van ''het maximale wat ze er voor kunnen vragen''.
Voor 65 euro gaat natuurlijk niemand een remaked game kopen uit 2005.
Daarentegen, voor 20 euro zou ik hem aan iedereen hebben aangeraden hem te kopen.
35 is naar mijn mening de ''volle prijs'' die ze kunnen vragen voor een remaked game met 8 uur originele gameplay.

[Reactie gewijzigd door Jaran op 22 juli 2024 13:29]

De volle prijs in de zin van ''het maximale wat ze er voor kunnen vragen''.
Sorry hoor, maar dit verhaal begint echt ridicuul te worden.

Ik snap dat iemand 65,- voor een remake wat veel vindt. Zelfs dan hangt het nog steeds af van het type remake, vind ik. 50,- voor een game die van de grond af aan opnieuw gebouwd is, is niet meer dan normaal. 35,- is gewoon een koopje. 20,- is echt een grap. Dat betaal je voor een games als Inside en Ori and the blind forrest. Een game van dit calbiber, komop. Heb je gezien hoe SotC er op een PS4 Pro uitziet? Had gewoon een game uit dit jaar kunnen zijn.

En prijs per uur?? Die discussies hebben we ergens in 2013 al achtergelaten toch. Misschien wel eerder, want sinds Journey begon men ineens te begrijpen dat ook een korte experience het geld waard kan zijn.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 13:29]

Dat betaal je voor een games als Inside en Ori and the blind forrest.
Behoorlijk offtopic inmiddels, maar toch: Ori & the Blind Forest is ook gewoon een volwaardige game die wat mij betreft absoluut full-price verkocht kan worden, ik heb er zelf tientallen uren inzitten voordat ie uitgespeeld was. Ik zou echt niet weten waarom die game 'minder waard' zou zijn dan 9 van de 10 andere 'volledige' games die ook gewoon full-price verkocht worden.
Ja maar wacht even, dit was niet denigrerend bedoeld tov Ori en Inside. Twee van mijn favo games. Ik noemde deze omdat ik het zwaargewichten vind in het downloadable/indie gebied (onderdanks dat het helemaal geen indie games zijn).

En met caliber gaat het mij niet over meer of minder waard (of volwaardig), maar wel enigszins in termen van 'grootte' (blijft misschien ietwat vaag). Misschien heeft dit wel te maken met budget of hoeveel mensen eraan hebben gewerkt. Ik kan mijn vinger er ook niet precies op leggen hoor.

Misschien heb je gelijk en zijn Ori en Inside ook meer waard. Maar ik vind de statemens van Jaran echt absurd. Naja, teveel negatieve energie. Blij dat deze game in deze vorm is gemaakt. Komt gewoon helemaal opnieuw tot leven.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 13:29]

Misschien heb je gelijk en zijn Ori en Inside ook meer waard. Maar ik vind de statemens van Jaran echt absurd. Naja, teveel negatieve energie. Blij dat deze game er in deze vorm is gemaakt. Komt gewoon helemaal opnieuw tot leven.
Helemaal mee eens. Games en software in zijn algemeen worden gewoon schandelijk ondergewaardeerd als het gaat over wat mensen er voor over hebben. Welke andere vorm van betaald entertainment geeft je nou tientallen uren plezier voor omgerekend om en nabij de 1 euro per uur? Wat mij betreft is 35 euro voor een game als dit gewoon een koopje, en ben je gewoon een schraper als je dat er niet voor over hebt maar het spel alsnog wel wil spelen.
Dit spel was 13 jaar geleden ook al een 'bizar' spel voor velen die niet echt snapten wat het doel was (buiten "repetitief colossi slayen").

Voor anderen was het echter een hele openbaring, en voor velen waarschijnlijk ook een van de eerste open world games waar ze vele uurtjes in gesleten hebben op hun kolossale CRT TVs.
(Weet je nog? Toen je controllers nog bekabeld waren en Memory cards van 64MB echt de shit waren?)

Mensen die deze release willen vergelijken met games als The Witcher III, jah oke, die zullen het de prijs nooit waard vinden. Maar de release is er gekomen op vraag van de fans, voor de fans, en die tellen er maar al te graag 35 euro voor neer.

Het gaat allemaal over perceptie I suppose... Ik kan er wel inkomen dat mensen die er heel het nostalgische effect niet bij krijgen 35 misschien wat veel vinden... maar jah, dan kan je over elk bedrag discussieren...

[Reactie gewijzigd door DeZwarteLijst op 22 juli 2024 13:29]

Anoniem: 443119 @Jaran11 februari 2018 09:28
Hmm...
Volgens mij heeft de game meerdere modus en Fumito Ueda heeft met de ontwikkeling geholpen dus wat geleverd wordt is toch de game dat hij visioneer.
Voor sommige is dat misschien raar, maar je gaat niet twee keer dezelfde "fout" maken lijkt mij en is misschien een reden waarom ze het precies die ene stuk niet hebben aangepast maar de rest weer wel.
SotC kostte destijds 60 euro met inflatie en all that shit, dit is van de gronds af aan gebouwt dus een echte remake, maar kost net zo "veel" als de Ps3 versie I.p.v. 60 euro.
Een bewuste keus door Sony (positief bedoeld) en dat terwijl het een volledige remake is, eentje dat vervolgens ook nog eens wereldwijd beter scoort dan de originele. So in other words I respectfully am inclined to disagree with your remarks.
Fumito! Fumito! Fumito!, Bluepoint! Bluepoint, Bluepoint!
Als iemand dat de originele versie nooit heeft gespeeld waardeer ik deze remake want anders zou ik nooit van deze masterpiece kunnen genieten en voor een schappelijke prijs ook nog plus remake done right als ik Digital Foundry zo leest.
Ach, ik bekijk het ook als een eigenaar van het origineel.
Over de originele prijs, die was toen al te hoog. Ik heb hem later op de kop getikt voor een stuk minder.
Nu heb ik liever een goede en korte game dan een lange en eindeloos herhalende game, maar toch, een uurtje of 8 a 10 is niet zo lang
Het blijft een relatief korte game voor een wat hogere prijs.
Als je de prijs deelt door het aantal uur originele gameplay is dat dus rond de 3,5 euro per uur.
De prijs ten opzichte van de speelduur zie ik nergens meegenomen in de review van Tweakers.
Als je er nog niet eerder mee in aanraking bent gekomen is het de 35 euro misschien wel waard, maar voor iemand die de game al kent vind ik er weinig toevoeging.

[Reactie gewijzigd door Jaran op 22 juli 2024 13:29]

3.5€ per uur is toch echt weinig? Heb het idee dat hier op tweakers vaak geredeneerd wordt vanuit studenten (veel tijd, wijnig geld). Ik heb op z’n hoogst 2,5 uur per week (net als vele mensen met werk en andere verplichtingen), dus voor 4 weken 40€ vind ik echt niet veel.
Anoniem: 695873 @Jaran11 februari 2018 11:11
Ik ga ver mee met je verhaal, tot aan het punt dat je €35,- de volle prijs van een game noemt.

Wat een onzin. 8)7
Ik vind het een fantastisch spel. Ongetwijfeld dat dit op een superdikkemegaturbopc of Xbox X er vééééél beter uit zou hebben gezien in 8k met HDR2.0 op144fps. Maar als mijn tante kloten had gehad was het mijn oom geweest. Dat heeft ze niet, dus is het mijn tante.

Heeft het minpunten? Jazeker, de controls zijn niet altijd even soepel, de wereld is vrij leeg en de colossi (tot nu toe heb ik er zeven verslagen) zijn niet heel erg moeilijk. Ook moet je vooral veel op het paard zitten want fast travel ontbreekt.
Daarnaast heb je geen killstreaks, luchtsupport of lootcrates maar moet je items en afbeeldingen vrijspelen door timetrials te doen. Aangezien ik gewoon op easy speel zal ik die waarschijnlijk nooit zelf zien :+

Wat het spel wel heel goed doet is een sfeer neerzetten die ergens tussen melancholisch, nobel, hoopvol en verdriet zit. Je doet alles voor je vriendin maar eigenlijk voelt elke colossus die je verslaat als het laten inslapen van je hond of kat zodat je zelf lekker op wintersport kan. Geen euforisch "ik heb een eindbaas verslagen" gevoel maar eerder een "had dit nou niet anders gekund?" gevoel. Maar dit zal van persoon tot persoon verschillen denk ik.

Pluspunt ook voor de muziek. Deze is nooit heel overdonderend aanwezig maar altijd wel zachtjes te horen. Draagt veel bij aan de sfeer.

Ohja, en de fotomode. Net als bij HZD en TLoU:r kan je daar de prachtigste plaatjes mee maken.

Dit is trouwens de derde keer dat ik spel koop want ik had het ook al op de PS 2&3 maar nooit echt gespeeld :9

[Reactie gewijzigd door Vrijdag op 22 juli 2024 13:29]

de colossi (tot nu toe heb ik er zeven verslagen) zijn niet heel erg moeilijk.
Aangezien ik gewoon op easy speel
8)7
Ik weet het :P Maar omdat ik niet zo veel tijd heb om te gamen speel ik SP's eigenlijk altijd op easy. Als ik het mezelf moeilijk wil maken of een uitdaging zoek ga ik wel een middagje naar een binnenspeeltuin :+
Zet het dan niet in je rijtje met minpunten :?
Fantastisch spel. Had hem op de ps3, erg van genoten. De bosses zijn echt immens en vereisen allemaal een andere strategie. Aanradertje voor degenen die iets "anders" willen proberen.
Op de ps2 heb ik me er onwijs mee vermaakt. Het is echt een aanrader voor de mensen die twijfelen!
Op de PS2 heb ik hem wel eens bij een vriend gespeeld en op de PS3 zat hij een keer bij de PS Plus games als ik me goed herinner. Zo goed als ik ICO vond, deze kon mij maar niet boeien. En dat terwijl ik toch gewoon onder de mainstream gamers val dus alle best-of lijstjes heb ik wel gehad en van genoten.
Misschien nog eens een laatste poging op de PS3 doen om te kijken of ik ‘in kan komen’.. als je de hype volgt plus de reviews moet het bijna aan mij liggen ;)
Sony is wel echt héél lekker bezig met de PS4 qua software release.
Wou net zeggen. Het is dat ik de controller fijner vind van de X1, maar ik had achteraf beter een ps4 kunnen hebben qua games. Wat een domper weer.
Koop ze beide zoals ik _/-\o_
Ik heb ze hier allemaal staan.. de Switch, PS4 én Xbox One. Die laatste staat al anderhalf jaar stof te happen.. zodra ik dat ding aan zet zit ie weer te zeuren over updates.
Als je hem gewoon in de standby laat staan dan update hij zichzelf. Zowel de xbox zelf als je games.

Scheelt een hoop frustratie.

Zo heb ik een dual boot windows/Linux systeem en als ik zo 1x in de paar maanden windows start dan loopt die ook alleen maar te piepen op updates of is die weer bezig je ".Net te optimaliseren", heel je computer op virussen te scannen of je disk opnieuw te indexeren.

Dat is helaas de prijs die je betaald bij ms als je het product niet dagelijks gebruikt.
Die een keer in de 2 maanden dat ik er een half uurtje op speel en klaar ben met dat trage ding? Nah. Zonde van de stroom om de stand-by te gebruiken.
In de gameplay videoreageert zo'n coloss wel erg mild op een zwaarden steek.
Als je meer uit de game wilt halen speel dan op hard mode. Dan heb je zo nog een paar uur game plezier erbij ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.