Door Femme Taken

UX Designer

Western Digital Scorpio VE review

28-04-2005 • 20:51

18

Multipage-opmaak

Inleiding

Western Digital Scorpio notebook harde schijf aankondigingDe markt voor mobiele computers is in de afgelopen magere jaren voor veel fabrikanten de hoop in bange dagen geweest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven zich zijn gaan richten op oplossingen specifiek voor notebooks en laptops. Onder de fabrikanten van harde schijven is een vergelijkbare ontwikkeling te bespeuren. De prijzen van desktop harde schijven staan al jaren zwaar onder druk, wat onmiskenbaar zijn invloed heeft gehad op de winstcijfers van de harde schijf fabrikanten. De hoger geprijsde enterprise harde schijven konden voor sommige fabrikanten houvast bieden, hoewel ook hier de verkopen niet geweldig waren. Daarom werd er gezocht naar nieuwe markten, waarvan de retailmarkt (externe harde schijven), harde schijven voor consumenten elektronica en mobiele harde schijven de belangrijkste mogelijkheden waren. Mede dankzij het aanboren van deze groeimarkten zijn de meeste fabrikanten inmiddels weer uit de rode cijfers gekomen. Voor de consument heeft de toegenomen concurrentie een forse prijsverlaging van met name mobiele harde schijven tot gevolg gehad.

Terugkijkend op de situatie van enkele jaren geleden is het eigenlijk bizar dat de markt voor notebookschijven werd gedomineerd door slechts drie partijen; IBM, Toshiba en Fujitsu. Vandaag de dag is er sprake van aanzienlijk meer diversiteit. De concurrentiestrijd laaide op toen Samsung begin 2004 aankondigde zich te zullen gaan mengen in de markt voor notebook harde schijven. Seagate volgde halverwege dat jaar en eind 2004 introduceerde Western Digital zijn eerste notebookschijf. Deze ontwikkeling heeft overigens niet alleen plaatsgevonden op initiatief van de fabrikanten zelf, maar werd ook actief aangemoedigd door de fabrikanten van notebooks, voor wie de beperkte concurrentie in het segment van de notebook drives al langer een doorn in het oog was. Van de grote schijffabrikanten heeft alleen Maxtor zich niet in de strijd gemoeid.

* Western Digital Scorpio

De Western Digital Scorpio is de laatste nieuwkomer in de markt. De Scorpio is verkrijgbaar als UE- en VE-serie waarbij de eerste beschikt over een buffer van 2MB en de laatste 8MB cache heeft. De plattercapaciteit van 40GB maakt in uitvoeringen met één en twee platters een capaciteit van 40GB, 60GB en 80GB mogelijk. Bij alle modellen draaien de platters 5400 rondjes per minuut. Volgens Western Digital zijn de meeste opvallende eigenschappen van de Scorpio-serie het lage stroomverbruik, de geluidsarme werking en de solide constructie van de drive.

Western Digital Scorpio WD800VE (80GB, 8MB)

Onlangs kregen we door het Nederlandse PR-bureau van Western Digital een Scorpio WD800VE in onze handen gedrukt. In deze review zullen we de prestaties van deze schijf bespreken en een antwoord zoeken naar de vraag of Western Digital zijn claims over het lage stroomverbruik en de lage geluidsproductie van de Scorpio-serie kan waarmaken. De WD800VE is het 80GB model met 8MB cache. De modellen met 40GB capaciteit dragen de naam WD400VE en WD400UE. De typenummers van de 60GB versies mag je zelf invullen.

* Testomgeving

De Scorpio WD800VE werd getest op ons StorageMark 2004B-testsysteem, bestaande uit een Opteron 240-processor, 2GB PC2100-geheugen, een Tyan Thunder K8S-moederbord en een Promise FastTrak TX4000 ATA/133-controller. Het nieuwe nForce Pro-testsysteem was nog niet gereed op het moment dat de harde schijf werd getest. De harde schijf werd onderworpen aan onze uitgebreide set benchmarks waarvan je in de

Low-level performance

De sequentiële lees transfer rates van de Scorpio WD800VE zijn zowel aan het begin als het eind van de schijf vrijwel identiek aan de twee andere 5400rpm schijven. Voor wat betreft de Scorpio en de Toshiba MK4026GAX zijn de verschillen niet opmerkelijk, want beide zijn gebaseerd op 40GB platters. Bij gelijk toerental en gelijke platterdiameter zullen de leeskoppen daardoor per tijdseenheid een vrijwel gelijke hoeveelheid gegevens van de platters kunnen inlezen. De transfer rates van de Seagate Momentus 5400.2 zijn beneden verwachting. Deze schijf heeft 50GB platters en zou dus beter moeten kunnen presteren dan de 5400rpm schijven met 40GB platters. Ook over de resultaten van de Hitachi Travelstar 7K60 zijn we niet helemaal tevreden. Hij presteert weliswaar beter dan de 5400rpm drives maar de verschillen zijn klein. Ook dit heeft te maken met de platterdichtheid. De Travelstar 7K60 heeft namelijk een capaciteit van slechts 30GB per platter.

De laagste toegangstijd komt vanzelfsprekend voor rekening van de Travelstar 7K60, die een onoverkomelijke voorsprong heeft vanwege zijn hogere toerental. De Seagate Momentus 5400.2 volgt echter op korte afstand. De verschillen tussen de Western Digital Scorpio WD800VE en de Toshiba MK4026GAX zijn verwaarloosbaar klein.

Workload simulaties

We maken gebruik van RankDisk, een tool uit Intel IPEAK Storage Performance Toolkit, en de I/O traces uit onze StorageMark 2004-suite om de prestaties van de harde schijven te testen in realistische workloads. Met behulp van RankDisk kunnen traces van schijfbenaderingen uit échte applicaties op de harde schijven afgespeeld worden. Desktop StorageMark 2004 is gericht op desktoptoepassingen met een beperkte mate van multi-tasking. In deze suite zijn onder andere traces van MS Office, een virusscanner, een defragmentatieprogramma, kopieracties, bestandscompressie en het booten van Windows XP opgenomen. De Desktop StorageMark 2004 Index is een gewogen en geïndexeerd gemiddelde van de dertien tests in deze suite, die tezamen een dataverplaatsing van 37,2GB veroorzaken. Het indexgetal 100 staat gelijk aan de prestaties van de Western Digital Raptor WD360GD. Details over de tests in de desktop suite kun je nalezen in de Desktop StorageMark 2004 Index

Harde schijfScore (StorageMarks)Seagate Momentus 5400.2 100GB 56,2WD Scorpio WD800VE 80GB 55,6Hitachi Travelstar 7K60 60GB 53,2Toshiba MK4026GAX 40GB 44,9Toshiba MK4025GAS 40GB 36,2Hitachi Travelstar 80GN 40GB 32,0

De Gaming StorageMark 2004 Index is een samenstelling van tien traces van de harde schijfactiviteit in diverse games, de Windows bootprocedure en de installatieprocedure van Need For Speed Underground. In de gaming suite wordt voor 10,3GB aan data verplaatst. Details kun je nalezen op deze pagina. Wat betreft prestaties is er geen noemenswaardig verschil tussen de drie 5400rpm harde schijven en de Hitachi Travelstar 7K60. Alleen de 4200rpm drives hebben duidelijk afwijkende prestaties.

Tot slot de Workstation StorageMark 2004 Index, waarin de prestaties worden gewogen in zware multi-tasking scenario's en toepassingen zoals Photoshop, Premiere, WaveLab, Windows Media Encoder en dvd transcoders. De traces uit de workstationsuite veroorzaken een dataverplaatsing van in totaal 53,3GB. Met marginaal betere prestaties dan de Scorpio WD800VE mag de Seagate Momentus 5400.2 zich opnieuw winnaar noemen. De Travelstar 7K60 finisht op de derde plek en de Toshiba MK4026GAX geeft wederom blijk van matige prestaties.

Energieverbruik, warmte en geluid

Seagate en Western Digital claimen beide dat hun 5400rpm drives een vergelijkbaar energieverbruik hebben als 4200rpm harde schijven. Western Digital weet dat zeker waar te maken, want zowel het idle als seek stroomverbruik van de Scorpio WD800VE doen niet onder voor de twee 4200rpm schijven in de test. De Seagate Momentus 5400.2 heeft een relatief hoog idle stroomverbruik, hoewel de absolute verschillen klein zijn. Het verbruik tijdens seeks is bij de Momentus 5400.2 het laagste van alle schijven. Een laag stroomverbruik tijdens seeks is zeker niet onbelangrijk bij notebookschijven, want door hun traagheid - op de vorige pagina's heb je kunnen zien dat de prestaties op pakweg de helft liggen van een snelle desktop harde schijf - duren de perioden van hoger energieverbruik door kopverplaatsingen langer dan bij snellere desktopschijven.

Het energieverbruik werd vastgesteld door het verbruik van het gehele systeem te meten met een Voltcraft Energycheck 3000 energiemeter. Er werden circa 20 samples genomen van het energieverbruik met een idle harde schijf, een seekende harde schijf en het systeem zonder disk. Het gemiddelde van de laatste meting werd in mindering gebracht op het idle en seek energieverbruik.

De idle warmteproductie van de schijfjes werd gemeten na een half uur van inactiviteit. Vervolgens werden de disks aan het werk gezet in de 27 minuten durende IOMeter fileserver simulatie, waarna de temperatuur onder load werd vastgesteld. De temperatuur werd gemeten met een infrarood thermometer op een vaste hoogte boven het schijfoppervlak. Als resultaat wordt de netto temperatuur weergegeven, oftewel de gemeten temperatuur na aftrek van de omgevingstemperatuur.

De idle warmteproductie na een half uur opwarmen is bij de Scorpio WD800VE wat minder goed dan bij de andere twee 5400rpm drives, maar de temperatuur onder maximale load is uitstekend. De Scorpio presteert duidelijk beter dan de Seagate Momentus 5400.2 en wordt een heel stuk minder warm dan de Hitachi Travelstar 7K60 en de Toshiba MK4026GAX. We kunnen stellen dat Western Digital de warmteproductie van zijn eerste notebook harde schijf prima onder controle heeft.

Een factor die door veel mensen als zeer belangrijk wordt beschouwd, is de geluidsproductie. De huidige generatie energiezuinige notebooks neemt tijdens beschaafd gebruik genoegen met passieve koeling. De daardoor onstane stilte willen we uiteraard niet verpest zien worden door een luidruchtige harde schijf. Over de oudere 4200rpm schijfjes weten we dat ze extreem stil kunnen zijn. De Toshiba MK4025GAS is daar een goed voorbeeld van. De vraag is of de trend naar hogere toerentallen voor notebook harde schijven negatieve bijwerkingen heeft ten aanzien van de geluidsproductie.

Uit de metingen blijkt dat er inderdaad een duidelijk verschil bestaat tussen de geluidsproductie van 4200rpm, 5400rpm en 7200rpm notebook drives. De Toshiba MK4026GAX is de stilste schijf uit de 5400rpm klasse, op de voet gevolgd door de Scorpio WD800VE. Beide schijfjes presteren een stuk beter dan de Seagate Momentus 5400.2, die een meer dan dubbel zo hoge idle geluidsdruk produceert. De Hitachi Travelstar 7K60 is gewoon een luidruchtige harde schijf. Hoewel we het gevoel hadden dat de meetwaarde van 48,0 dB(A) hoger was dan de gevoelsmatige geluidsproductie, bestaat er geen twijfel over het feit dat de Travelstar 7K60 meer herrie produceert dan de schijfjes met een toerental van 5400rpm.

De Scorpio WD800VE scoort zeer goed wat betreft de geluidsproductie tijdens seeks. De schijf is aanmerkelijk stiller dan zijn concurrenten uit het kamp van Seagate en Toshiba. Ook in deze test steekt de Travelstar 7K60 negatief af met een hoge geluidsproductie.

Prijsvergelijking en conclusie

Een duik in de Productsurvey. Op het moment van publicatie waren er surveys voor de Toshiba MK4026GAX.

Reacties (18)

18
18
11
0
0
7
Wijzig sortering
Anoniem: 28659 29 april 2005 12:18
Weer een goede en nuttige review, klasse.
Ondanks een plattergrootte van 40GB zijn de prestaties op gelijk niveau als de Seagate Momentus 5400.2, die is uitgerust met 50GB platters. Verrassend genoeg weten beide harde schijven de hoogtoerige Hitachi Travelstar 7K60 voor te blijven.
Dat die Hitachi achterblijft is dat dan af te geven aan zijn kleinere plattergrootte? Aangezien hij wel bovenaanstaat bij die trace waar maar 10 GB aan data verplaatst wordt.

Als laatste werk ik al een jaartje met de/een 7200 rpm van Hitachi maar die is gevoelsmatig toch stukken sneller dan de 5400 rpm van m'n vader. (beide laptops idd)
De Travelstar 7K60 is van een oudere generatie dan de nieuwe 5400rpm schijven van Seagate en Western Digital. Vergeleken met de Toshiba MK4026GAX is de Travelstar 7K60 wél duidelijk sneller. Als jouw vader's laptop een oudere 5400rpm harde schijf heeft is aannemelijk dat de Travelstar 7K60 merkbaar sneller is.
Anoniem: 55563 19 mei 2005 01:39
De WD van 80GB heeft dus platters van 40GB. Maar hoe zit dat met de 60GB variant? Als die er namelijk 2 van 30 GB heeft dan is dat ongetwijfeld te merken aan de lagere prestaties. Als je budget niet al te groot is maar je vindt snelheid belangrijk dan kun je in dat geval dus beter voor de 40 GB versie gaan.
De 60GB variant heeft twee platters van 40GB waarbij de capaciteit van één platter slechts voor de helft (enkele zijde) gebruikt wordt.
Zeer interessante review voor mensen welke op zoek zijn naar een nieuwe HD voor hun laptop, of externe usb-schijfstationnetje.

Deze WD presteerd voor de externe usb-behuizingen markt dus duidelijk zeer posietief met zijn lage stroomgebruik :)

Ik weet iig al wat ik moet bestellen als ik toestemming krijg voor een disk-upgrade in mijn portable usb-diskstation.
Anoniem: 103341 29 april 2005 13:40
Sorry maar ik kan het niet laten, de een maakt zich misschien druk om een ' dt' (dat doe ik dus weer niet) en de ander waaronder ikzelf maakt zich druk om andere dingen, so no flame intended. Misschien kan je Stroomverbruik in de grafieken vervangen door opgenomen vermogen in watt. Lees voor de lol eens het stukje grootheden en eenheden van een binas door. Tevens is het handig om te vermelden wat de omgevingstemperatuur was waarbij je meet. Je vermeld namelijk een temperatuurverschil ( gemeten_temp – omgevings_temp) echter het verband is niet liniar. Als je het bij een kamertemperatuur had gemeten die 5 graad lager was geweest dan waren je gemeten temperaturen niet 5 graad lager geweest! Maar misschien iets van 4 graden! Voor de rest stel ik het wel op prijs dat er niet alleen naar 'standaard desktop onderdelen' word gekeken. Het liefst heb ik zelf natuurlijk een USB2.0 2,5” schijf dan zijn grote broertje, kan je makkelijker meenemen in je binnenzak.
Had wel graag ook een Samsung in het testje gezien willen hebben, die timmeren ook aardig aan de weg. Heb daar zelf ook eentje van in mijn oude laptop (upgrade) en die beviel ook aardig goed (40gb 5400rpm 8mb cache variant). Maar verders een nette test, WD is goed bezig met hun kwaliteit en performance/stilte van schijven.
Anoniem: 14829 5 mei 2005 11:54
Grappig, die real time pricewatch prijzen...
€ 21 voor een 80GB WD, en € 32 voor een Seagate. Lijkt me dat daar nog een '1' voor moet staan? :)
De geluidstest geeft wel een beetje vertekend beeld. Zoals bekend is de hoeveelheid platters een bepalende factor bij het idle geluid. Hier worden 1 en 2 platter disks bij elkaar in 1 grafiek gezet. Niet helemaal eerlijk. WD geeft voor de scorpio met 1 platter (tot 40GB dus) ook lagere geluidsdruk waardes op.
AuteurFemme UX Designer @LiGHtNiNG!8 mei 2005 19:11
De Scorpio WD800VE 80GB, Momentus 5400.2 100GB en Travelstar 7K60 60GB zijn allen uitgerust met twee platters. Dit zijn ook de belangrijkste harde schijven in deze test. Alleen de Toshiba MK4026GAX heeft in vergelijking van de 5400rpm en 7200rpm wellicht voordeel van z'n enkele platter, maar dat zal aan de conclusie weinig veranderen vanwege de magere prestaties van deze schijf in vergelijking met de nieuwere modellen van de concurrentie.
Ik stel de conclusie ook niet ter discussie. Vindt het alleen jammer dat deze niet meegenomen is, specifiek in deze tests komt de singleplatter Scorpio waarschijnlijk als snelste "stille" schijf er uit, (nog) beter dan de 80GB variant. Als je daar toevallig naar op zoek bent (en de grootte daaraan ondergeschikt maakt) dan was het wel aardig geweest en meteen een mooie demo om te zien wat het nu echt uitmaakt binnen één en hetzelfde type schijf, iets wat zo ongeveer NOOIT in tests gedaan wordt.
Verder prima review hoor ;)
Ik ben al voor 3 maanden eigenaar van een WD scorpio 80gig en het zijn heerlijke hardeschijven. Je hoort ze vrijwel niet en pc is lekker snel daardoor. Het lijkt net de raptor voor de laptop :) .
Ik had toch echt wel verwacht dat de 7k60 in alle tests zou winnen. Het valt idd een beetje tegen. Komt idd misschien omdat ie platters heeft van 40 gb, en hijs ook al een stukkie ouder. Maar over die geluidsprductie, het lijkt nu net zo alsof de 7k60 een stofzuiger is, hij maakt echt veel meer herrie als de rest. Is dat nu ook echt zo? die 80GN, die heb ik zelf, en dies dus echt onhoorbaar tijdens idle. Dus als de 7k60 wel een beetje hoorbaar is, kan ik me voorstellen dat ie zo uit de grafiek rolt. Hoe moet je dit dan in interpreteren?
Ik werk al vanaf de introductie met de 7k60 drive in mijn notebook. Ik zit regelmatig 's avonds laat thuis nog wat te werken, tis dan echt stil in huis, maar de drive is nauwelijks hoorbaar. Dus die geluidsproductie cijfers neem ik in ieder geval met een korreltje zout. Wel interessant dat de 7k60 met z'n 7200 t/pm niet de 'snelste' meer is, ik had eerder verwacht dat andere fabrikanten met 7200 toeren disks zouden komen. Is voorlopig nog niet nodig dus. Grappig dat er uit 5400 toeren disks dus nog meer performance te persen is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.