Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Dikke hardware, passief gekoeld

Acers Switch 7 met heatpipes bekeken

31-08-2017 • 06:00

58 Linkedin Google+

Acer Switch 7

Acer heeft op de IFA dit jaar een aantal interessante aankondigingen gedaan. Het Taiwanese bedrijf heeft bijvoorbeeld een all-in-one met een 6 millimeter dik scherm gepresenteerd en daarnaast toonde Acer nieuwe randapparatuur en een desktopcomputer in de Predator-reeks, die met een Core i9-processor, 128GB geheugen en vier AMD RX Vega-kaarten geleverd kan worden. Het meest interessante product vinden we Acers nieuwe high-end tablet; de Switch 7.

Als je de foto's van de Switch 7 bekijkt zou je de voorbarig conclusie kunnen trekken dat de nieuwe Acer-tablet de zoveelste Microsoft Surface-kloon is, inclusief opklapbaar toetsenbordje, maar dan heb je de ontwerpers bij Acer onderschat. Een groot verschil met de Microsoft Surface en vergelijkbare tablets is bijvoorbeeld het formaat. De Switch 7 heeft een 13,5"-scherm, in tegenstelling tot de 12"-schermen van de concurrentie. De resolutie bedraagt 2256x1504 pixels; exact hetzelfde als bij de Surface Laptop. Het levert een voor high-end-tablets gebruikelijke beeldverhouding van 3:2 op, waardoor er meer verticale ruimte beschikbaar is dan bij een gebruikelijk 16:9-scherm. De Switch wordt uiteraard voorzien van een ips-scherm, dat op het eerste gezicht netjes gelamineerd is en een goed contrast heeft.

Die fikse schermdiagonaal zorgt er ook voor dat de Switch 7 een grote tablet is, van bijna 33 bij 23 centimeter. De behuizing is aan de voorkant van glas gemaakt, terwijl de achterkant van metaal is. Het is geen unibody-chassis, want er zitten naden tussen de metalen achterkant en de zijranden, die van plastic gemaakt lijken. De tablet voelt solide aan, maar wat het meeste opvalt is het gewicht van 1,15 kilogram; dat is al zwaarder dan de meeste ultralichte laptops zoals Acers eigen Swift 7. Het is dus geen tablet om veel vast te houden en wij kregen na vrij korte tijd al de neiging om het ding neer te zetten.

Die gedachte hadden ze bij Acer blijkbaar ook en daarom heeft de fabrikant de kickstand 'automatisch uitklapbaar gemaakt'. Dat werkt met behulp van twee nokjes onderaan de tablet, die ervoor zorgen dat de kickstand ontgrendelt wanneer de onderrand van de tablet een oppervlak raakt. De nokjes moeten wel tegelijk ingedrukt worden, anders werkt het systeem niet. Al met al is de constructie een leuke gimmick, die in de praktijk voorkomt dat je zit te priegelen met de kickstand van je tablet.

Hardware 

Acer Switch 7 Black Edition  
Processor Core i7-8550U
Gpu Nvidia MX150
Scherm 13,5", 2256x1504 pixels
Geheugen 16GB lpddr3
Opslag Liteon CV3-SD512, 512GB ssd
Besturingssysteem Windows 10 Pro

De Switch 7 is dus een uit de kluiten gewassen tablet, en dat komt goed uit als je naar de hardware kijkt die Acer erin heeft gestopt. Het geheel wordt aangedreven door een quadcore i7-processor van Intels nieuwe Kaby Lake Refresh-generatie.  Opvallend is dat Acer ook een MX150-gpu van Nvidia heeft toegevoegd. Dat hebben we nog niet eerder in een tablet gezien en het zorgt ervoor dat je eenvoudige games kunt spelen, of de gpu voor foto- of videobewerkingssoftware in kunt zetten. Als klap op de vuurpijl wordt het hele zaakje ook nog eens passief gekoeld door een dubbele heatpipe.

Of dat koelsysteem genoeg warmte kan afvoeren zonder dat cpu of gpu gaan throttlen is natuurlijk de vraag, maar Acer heeft het met de Switch Alpha eerder gepresteerd. Toen vroegen we ons aanvankelijk af of de enkele heatpipe genoeg was om een 15watts-processor te koelen, maar dat bleek geen probleem te zijn en ondertussen koelt Microsoft zijn Surface Pro met i5-processor ook al passief. Het koelen van zowel een gpu en cpu is natuurlijk lastiger, en daarom heeft Acer een extra heatpipe-lus aan het koelsysteem toegevoegd, waardoor het nu de naam 'Dual LiquidLoop' heeft gekregen. Nvidia geeft geen tdp op voor de MX150-gpu en het verbruik hangt ook samen met de kloksnelheden die Acer instelt, maar we vermoeden dat de MX150 tussen de 15 en 30 watt kan verstoken. Wanneer we een reviewsample van de Switch 7 bemachtigd hebben zullen we zeker kijken of Acer de passieve koeling weer succesvol weet toe te passen.

Vingerafdrukscanner, stylus en toetsenbord

De passieve koeling en de combinatie van een quadcore-processor en MX150-videokaart maken de Switch 7 al aardig uniek, maar Acer heeft nog andere opvallende dingen toegevoegd. De vingerafdrukscanner die rechts naast het scherm is geplaatst, kun je bijvoorbeeld gebruiken om de tablet aan te zetten en meteen in te loggen in Windows. We konden de functie op de beursvloer helaas niet uitproberen, maar in de uiteindelijke review zullen we zeker aandacht besteden aan de manier waarop Acer dat geïntegreerd heeft.

De Switch 7 is voorzien van een digitizer van Wacom en wordt dan ook geleverd met een stylus. Die stylus ondersteunt - net als Microsofts nieuwste pennetje - 4096 drukniveaus en herkent de kantelhoek van de stylus. Dat klinkt goed, maar de stylus is erg klein omdat hij opgeborgen kan worden in de zijkant van de tablet. Daardoor is het formaat afgenomen tot dat van de pennetjes die je bij de pda's van weleer kreeg. Om aantekeningen of eenvoudige schetsjes te maken volstaat de stylus, maar de gemiddelde graficus zal liever een grotere pen aanschaffen.

Tot slot is de Switch 7 niet compleet zonder toetsenbord. Het gewicht van de tablet noopt je ertoe hem neer te zetten en dus als 'laptop' te gebruiken en gelukkig levert Acer een toetsenbordcover mee. De cover is van plastic gemaakt en plakt magnetisch aan de tablet, waarbij het hele zaakje ook onder een hoek gezet kan worden. De toetsen hebben verrassend veel travel en daardoor is het prettig tikken, vooral als de cover plat ligt. Zet je hem onder een hoek, dan veert het geheel bij iedere aanslag iets mee, al is dat niet direct storend.

Voorlopige conclusie

De Switch 7 gaat tweeduizend euro kosten, en hoewel dat veel geld is krijg je er ook behoorlijk wat voor terug. Vergelijk je de Switch op specificaties met een Surface Pro, dan betaal je voor laatstgenoemde met een langzamere i7-processor en zonder Nvidia-gpu bijvoorbeeld al driehonderd euro meer. Bovendien heeft Acer een uniek product in handen, want het is de eerste tablet met een quadcore-processor en een aparte gpu, die ook nog eens passief gekoeld is. Leuke toevoegingen zijn de vingerafdrukscanner en de automatisch uitklappende kickstand. De bijgeleverde stylus is makkelijk mee te nemen in de zijkant van de tablet, maar zal voor het serieuze werk geen uitkomst bieden. En het forse gewicht maakt dat tablet waarschijnlijk weinig als zodanig gebruikt zal worden, maar eerder als laptop, in combinatie met de toetsenbordcover. Dankzij de snelle hardware moet dat geen straf zijn en we kijken er dan ook naar uit om deze uit de kluiten gewassen 'supertablet' nog eens verder aan de tand te voelen als hij in december te koop is.

Reacties (58)

Wijzig sortering
Persoonlijk heb ik om exact deze reden de Switch Alpha 12 met (7e generatie) i7-7500u gekocht. Een passief gekoelde i7 wie wil dat nou niet?

Nou 2 maanden later ik niet. De passieve koeling is prachtig maar als je de machine echt belast dan wordt die letterlijk te heet om langer als 3-4 seconden aan te raken. Zowel de voor- als achterkant! Een gloeiend heet touchscreen ik heb het nog nooit eerder meegemaakt.Vooral als de GPU ook zwaar belast wordt werd het mijn Switch allemaal teveel. Die throttelde tot bijna 50% van de base clock en de machine werd echt onbruikbaar traag.

Full disclosure: met Prime95 stress test lukte mij dit niet, dan wordt die gewoon warm. Maar wanneer ik een batch foto's inlaad in Capture One Pro bezwijkt de machine letterlijk aan de hitte.

De mijne is dus terug voor garantie. De penhouder was ook al gescheurd en er zat al een vlek in het scherm. Wellicht had ik een maandagmorgen exemplaar, maar hoe interessant ik deze Switch 7 ook vind klinken ik sla hem even over...
Dat is jammer te horen. Hoe groot was zo'n batch foto's en hoeveel MB per foto? In de tests van de Switch Alpha 12 trad geen throttling op en in de meeste Youtube reviews was te zien dat ze erg over het apparaat te spreken waren. Misschien heb je met je software eisen wel gewoon iets meer nodig, zoals een i7 Core ....HQ processor nodig etc.?
SSD kan ik me haast niet voorstellen met 20-25Mb 20 megapixel 1DXII bestanden, maar interessante gedachte nog niet over nagedacht. Ik heb helaas de screenshots van de temperaturen niet meer (stonden op de Switch). Wat ik me herinner is dat de CPU idd minimaal throttelde (kan het me niet exact herinneren, maar dacht rond de 10% misschien iets meer), maar de GPU zoals gezegd bijna 50%.. Het apparaat werd echt bizar heet, heter als elke andere laptop of telefoon die ik ooit heb gehad.

En ja een HQ variant zou natuurlijk veel sneller zijn, maar in dit geval maakt het me niet uit of de previews in 1,5 uur of 5 minuten gerenderd worden, als de computer maar bruikbaar blijft qua temperatuur en tegelijkertijd draaien van andere apps. En dat was nu - nogmaals, misschien was het een maandag morgen exemplaar - helaas niet het geval. In combinatie met de gescheurde (letterlijk door het gewicht van alleen de pen) penhouder én vlek in scherm had ik er niet bepaald een positief gevoel bij.

[Reactie gewijzigd door miekol op 31 augustus 2017 12:38]

Ik zal wel minnetjes krijgen, maar dit is echt het typische Acer verhaal. Consument verleid met mooie specificaties voor een lage prijs om er vervolgens achter te komen dat de bouwkwaliteit oid heel slecht is. De reden waarom ik dit merk vermijd, ondanks dat er vast ook goede ervaringen zijn.
Yep. Dat is ook mijn beleving van het merk. Stukken die van de behuizing af vallen, aan de lopende band kapotte scherm scharnieren of laptops die spontaan niet meer opstarten. Nope, bij mij staat het merk ook op de 'niet kopen of aanbevelen' lijst, samen met o.a Trust en bijv. Archos. :P
Ik heb precies hetzelfde bij een Acer gaming laptop gehad. Dat ding word veels te warm. Ik heb mijn volledige aankoop bedrag terug gekregen. Na een jaar van gebruik dus dat is wel netjes. Ik moest het wel 3-4 keer opsturen voor reparatie.

Dankzij CoolBlue.
Moetje proberen bij MediaMarkt, je krijgt geen cent terug.
2 keer problemen gehad met een surface RT. totdat mij werdt aangeboden om gewoon het hele ding te vergoeden. ligt echt aan de persoon die je helpt gok ilk.
" i7-7500u gekocht. Een passief gekoelde i7 wie wil dat nou niet?"

Juist de i7-7500u wil je niet hebben: het is nog steeds een dual core en het enige i7 eraan is een extra hoge clock. Maar juist die extra paar honderd MHz zorgt voor een exponentiële toename in stroomverbruik en dus warmte.

Op notebookcheck.net wordt veel aandacht gegeven aan het Throttling probleem, b.v. hier een "ThrottleStop Guide": https://www.notebookcheck...-Guide-2017.213140.0.html

Wellicht helpt dit om het probleem te verkleinen, success!
Interessante tool, ga ik zeker proberen. Vind in 1e instantie wel dat Acer zijn zaakjes voor elkaar moet hebben, maar b.v. zo een failsafe profiel is wel erg interessant.
Dat is overigens het probleem van Acer in het algemeen. Ze maken op papier intressante producten voor een intressante prijs. Maar in de praktijk vallen ze vaak vies tegen en gaan ook nog eens niet heel lang mee. Na wat schermen, laptops en zelfs een TV gehad te hebben van Acer blijf ik voorlopig van het merk weg. Alle dingen die ik heb gehad voldeden wel, maar meer ook niet en helaas allemaal toch eerder kapot dan gewenst. Nee wat dat betreft kan je ook nu weer beter gewoon wat extra geld uit geven en gewoon voor de surface pro gaan of als het je echt om de Wacom pen te doen is gewoon gaan voor de Wacom mobile studio. Alle 2 misschien op papier iets minder, maar in de praktijk waarschijnlijk een stuk beter doordacht en degelijker!

Acer lijkt heel veel waard voor je geld. Maar helaas krijg je ook gewoon waar je voor betaald. Zoals de prijs minder is, is het product dat ook...

[Reactie gewijzigd door ro8in op 31 augustus 2017 18:46]

De Surface Pro schijnt ook niet zo betrouwbaar te zijn.
("nietes, de mijne doet het al 5 jaar prima", fijn voor je maar het gaat over de gemiddelden).
Full disclosure: met Prime95 stress test lukte mij dit niet, dan wordt die gewoon warm. Maar wanneer ik een batch foto's inlaad in Capture One Pro bezwijkt de machine letterlijk aan de hitte.
Is het dan wel de CPU/GPU? Is het niet gewoon de SSD die over de zeik gaat? SSD's kunnen ook vrij warm worden :)
Lijkt mij dat Prime95 alleen de CPU belast, terwijl een foto import waarschijnlijk ook de GPU gebruikt (denk aan JPEG decode met de GPU)?
Wat ik mis is in de review is de mogelijkheid of je het systeem kan encrypten. Zit er bijv. een TPM module in? Zeker bij mobile devices vind ik dat tegenwoordig een must.
net zoals bij raid in opslag technieken zou ik uberhaubt wegblijven bij hardware-lockin oplossingen. gaat je controller kapot en is er geen nieuwe meer voor handen dan ben jij alles kwijt.
met al die moderne snufjes in cpu's tegenwordig kun je veel beter gewoon op OS-niveau gaan encrypten.
Bijvoorbeeld door software zoals veracrypt of een van de andere truecrypt- afgeleiden.
net zoals bij raid in opslag technieken zou ik uberhaubt wegblijven bij hardware-lockin oplossingen. gaat je controller kapot en is er geen nieuwe meer voor handen dan ben jij alles kwijt.
met al die moderne snufjes in cpu's tegenwordig kun je veel beter gewoon op OS-niveau gaan encrypten.
Je weet duidelijk niet hoe BitLocker werkt.

BitLocker is een softwareoplossing om je systeem te encrypten, net als VeraCrypt. Het enige verschil is dat standaard een TPM gebruikt wordt om het sleutelmateriaal te beschermen. Dit voorkomt dat als bijvoorbeeld de BIOS of de boot loader gecompromitteerd is door een aanvaller dat het systeem nog opstart. In tegenstelling tot de FUD campagnes van +10 jaar geleden is de TPM helemaal niet eng. De standaard is volledig open. Ook kan je in bepaalde gevallen BitLocker gebruiken zonder TPM, bijvoorbeeld met een USB stick.

Jouw rampscenario is geen rampscenario met BitLocker. Je kan gewoon een recovery key aanmaken om de betreffende schijf op een willekeurig ander Windows systeem te benaderen.
Bijvoorbeeld door software zoals veracrypt of een van de andere truecrypt- afgeleiden.
VeraCrypt is een goed alternatief. Voor data at rest biedt het zeker adequate bescherming, zolang je een computer maar niet in standby ('save to RAM') zet. Hetzelfde voor BitLocker. Hibernation is OK.

Bron:
Ik heb zelf een BitLocker-achtige oplossing voor Linux geïmplementeerd met behulp van TrustedGRUB2.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 september 2017 07:50]

Naast wat de Zep Man uitlegt, toch ook nog maar even de dooddoener... back your shizzle up. Terug halen van backup is meestal makkelijker en kan ook remote gedaan worden mocht je iemand hebben die niet naast je zit.Tevens is de kans dat de laptop gestolen of verloren word ongeveer 10 keer zo groot dan dat er een controller faalt of er een hardware issue is (dat is dan mijn eigen ervaring, ymmv).

Hier komt er geen laptop zonder tpm meer in.
Wat ik mis is in de review is de mogelijkheid of je het systeem kan encrypten. Zit er bijv. een TPM module in? Zeker bij mobile devices vind ik dat tegenwoordig een must.
Met de eisen die Microsoft aan fabrikanten van mobiele apparatuur stelt (o.a. om BitLocker te ondersteunen) mag je verwachten dat er een TPM 2.0 op zit. Soms zit die in de chipset/TEE zelf ('virtuele TPM'), maar dat is nog steeds afdoende voor encryptie. Zoiets zit zelfs op de goedkoopste Windows 10 tablets.

En al heb je een ouder systeem zonder TPM dat je ooit van Windows 10 hebt voorzien (of dat Windows 7 draait), dan kan je er altijd nog VeraCrypt mee gebruiken, die meer dan afdoende data at rest bescherming biedt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 augustus 2017 07:23]

Yup, er zit een tpm op heeft Acer aan me bevestigd, en zoals The Zep Man ook zegt zijn vrijwel alle laptops/tablets met Windows die ik de afgelopen tijd in handen heb gekregen er gewoon van voorzien :)
Ik ben benieuwd naar de kwaliteit van het scherm. Dit zou een mooi apparaat kunnen zijn voor on-the-go photo editing.

Het is een Acer. Ik heb er ook moeite mee om ¤2000,- neer te leggen voor een Acer. Mijn ervaringen zijn niet zo goed met het merk.
Tsja in de periode dat Acer een slechte naam had hebben we het al snel over circa 15 jaar geleden. De tijd dat Toshiba zo goed zou moeten zijn, bewust een Toshiba gekocht toen der tijd. 2x RMA en toen maar besloten het geld terug te krijgen en daarvoor een Acer te kopen.
Leuke is, na 14-15 jaar maakt mijn opa nog wekelijks gebruik van die Acer. Enige wat we verandert hebben is de 2GB werkgeheugen verandert naar 4GB. Van XP naar Windows 7 en dat was het. Laptop ziet er nog puntgaaf uit en doet zijn ding.

Niet veel laptops uit dat bouwjaar wat nog hun dienst doen.

Het ''nadeel'' van acer is, is dat ze laptops uitbrengen van 200 tot 2000 euro, ja daar zit wel degelijk een verschil in :) Een Acer van 250 euro zal niet snel op welk gebied dan ook beter zijn vergeleken bijv een Asus van 1000 euro.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 31 augustus 2017 10:09]

Ik heb nog een HP Compaq NC4200 uit 2005, volgens mij. Laten we het zo zeggen, hij is heel oud. :+ Ik heb er Ubuntu met Mate op draaien en RetroPie. :)
Ooit wat extra geheugen bijgeprikt en een nieuwe 250GB HD. Het is geen i7, natuurlijk :+ , wat browsen en retrogamen kan prima.

Laptops kunnen inderdaad best lang meegaan.
Ik heb een acer travelmate 803 gehad die origineel 1800¤ + kostte voor de studie in 2003. Dat was een van de beste laptops van het hele jaar. De goedkopere acers en hp's waren allemaal zomaar kapot. Die van mij is tot 2009 nog goed te gebruiken geweest, werd wel wat traag. Acer kan het dus wel en er zit groot verschil in kwaliteit tussen goedkoop en prijzig.
Ik sluit me hier inderdaad bij aan. Heb van de Acer Aspire lijn meerdere laptops gehad. En bij al deze producten vielen schroefjes eruit. Nou is dit wel enkele jaren geleden, maar sinds dien heb ik geen Acer meer gehad.
Niets negatiefs te vinden, in de review over het artikel maar ook als ik zelf even naar het apparaat kijk.

Is dit dan één van de eerste echt goede 2-in1's, en daarmee misschien de start van iets moois?
(Naar mijn mening kwamen de Surface 2-in-1's Al nooit echt lekker van de grond)

De prijs is hier ook duidelijk naar maar hey, kwaliteit komt nu eenmaal met een prijskaartje.
Er wordt niks gezegd over de accu. Dit zou nog wel eens een tegenvaller kunnen zijn. Ook 1,15 kg is vrij zwaar om hem als een tablet te gebruiken. Dan is dit toch meer een laptop met een touchscreen.
Over accu's maak ik me nooit zo druk bij een laptop, en vooral een als deze. Als je daadwerkelijk (grafisch) aan het werk bent ben je vaak toch wel in de buurt van een stopcontact :+
Klopt, maar je noemt het dan ook een laptop. Voor 2000 euro kun je een flink betere laptop kopen. En voor veel minder kun je een betere en veel lichtere tablet kopen.
Dit is een terugkerend probleem bij de tablets en laptops en één van de redenen dat die markt een flinke dip heeft gekend denk ik (en de tablet zo populair werd opeens). Een laptop is en blijft ook vandaag de dag nog een machine vol compromissen en we vragen eigenlijk per definitie teveel van deze apparaten; het is al gauw te zwaar om portable te zijn en echt voor laptop door te gaan wanneer je voor goede specs wil gaan, of het is te dun en licht om echt snel te kunnen zijn.

Er zijn maar weinig eindproducten die die balans goed op orde hebben. Er wordt wel van alles geprobeerd, maar je ziet overal dat elke fabrikant zoekende is, en dat de echt solide producten gelijk ook de hoofdprijs kosten. We zitten nu op het punt dat we componenten UIT de laptop halen en als losse apparaten gaan meenemen of plaatsen, denk aan de externe GPUs... eigenlijk ook weer een ultiem voorbeeld van dit probleem.

In dat licht bezien is het ook heel ironisch dat Intel nu cores gaat toevoegen en daarmee dus ook de TDPs van de CPUs weer wat omhoog krikt, want dat gaat bovenstaand probleem niet helpen mbt high-end specs in laptops. Er is meer warmte af te voeren ipv minder, dat gaat eigenlijk tegen de trend en de wensen van de consument in. Op desktops niet zo'n punt (al is het ook daar een duidelijk teken dat Intel stil staat momenteel met Core). Ben om die reden ook erg benieuwd wat de Ryzen-APUs qua TDP gaan doen, want die bieden nu ook al meer cores op een goede kloksnelheid en op een lager TDP dan Intel met een wat meer conservatieve boost techniek.

Ik zie het nog wel gebeuren dat Intel z'n Broadwell design weer uit de kast trekt als AMD echt een dikke APU weet neer te zetten. De 5775c is nog niet vergeten...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 augustus 2017 09:23]

Als je het hebt over stil staan van Intel, kijk naar wat Apple qua performance uit de A10 chip haalt. Ze komen ondertussen aardig in de buurt van Intel, zeker omdat de A10 een veel lagere clock heeft dan de Intel processors en een soort van Big.little heeft met 4 cores. Ook verbruikt de A10 veel minder. Het lijkt mij dat er een dag komt, dat Apple een betere MacBook kan maken, lichter, dunner en sneller zal zijn dan een Intel variant. Nadeel zal zijn dat niet alle, maar wel veel, software zal werken.
Het is ontwikkeling maar ze zijn er nog lang niet hoor, en zolang er een Appeltje op het product moet blijven staan zal het toch nooit echt meer worden dan niche. Verder zie ik vooralsnog dat de scheiding x86 en ARM gehandhaafd blijft, niet eens door technische beperkingen maar vooral door wetmatigheden en belangen van de markt. Het gaat vooral om Intel's Core architectuur die nu over de houdbaarheidsdatum heen is, wie weet wat er nog op de plank ligt, zeker over 4-5 jaar. Er is altijd een juichstemming als er een nieuwe Iphone verschijnt, heel het internet gaat dan even roepen hoe de wereld na de volgende KeyNote is veranderd, uiteindelijk valt het allemaal aardig mee en komen de beperkingen om de hoek kijken, in dit geval met name die van Apple's strategie tot nu toe.

Eén ding is echter zeker waar; het is goed voor de concurrentie op CPUs dat Apple nu ook stappen maakt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 augustus 2017 09:51]

Het is niet alleen Apple met ARM natuurlijk, maar zelfs Microsoft die heeft aangegeven dat een groot deel van de Azure hardware op ARM gaat draaien en ook Windows wordt geschikt gemaakt voor een beweging naar ARM met x86 simulatie. Intel heeft 10 jaar geleden de boodschap gekregen dat ze zuinige, goedkope en snelle processors moeten maken. Het lukt ze niet. De zuinige lijn die ze hebben, is niet heel zuinig, niet heel goedkoop maar wel heel traag. De reden dat ze nu meer cores toevoegen, komt niet alleen door AMD. Ze staan vrijwel stil. Enige manier om meer performance te leveren is met meer cores. De grote vraag is volgens mij: Ligt dit aan Intel of ligt het aan x86? Als het aan Intel ligt, dan zullen ze aan de slag moeten, anders zal AMD ze bij de volgende generatie voorbij knallen. Ligt het aan x86, dan heeft Intel ook een flinke uitdaging om op tijd met een nieuwe instructieset te komen en daar acceptatie voor te krijgen. Want die moet tegelijkertijd ook veel meer voordelen hebben dan ARM.
Spijker op de kop vwb de vraag die je terecht stelt: is het Intel of x86. Persoonlijk geloof ik er meer in dat het Intel is, en dat hoop ik eerlijk gezegd ook gewoon een beetje omdat ik zeker qua high end systemen voor ARM toch nog wel wat grote problemen zie. Het zal nog een behoorlijke tijd duren voordat ARM de x86 prestaties echt kan evenaren - nu doet het dat vooral met heel erg veel cores in allerlei opstellingen, en zie je ook daar een stagnatie in prestatieverbetering opkomen omdat de best practices nu wel toegepast zijn.

AMD's Ryzen is in elk geval al een teken dat er nog wel wat ruimte voor verbetering is, en het is ook een gegeven dat Intel een hele specifieke koers heeft gevaren op het eindeloos verbeteren van single threaded prestaties, daar is Core op gebaseerd, dus het is niet onlogisch dat Core minder efficient is in een ARM-achtige opstelling. Wat ik ook nog wel zie gebeuren is een mix van x86 en ARM cores op een SoC.
Volgens mij hebben de meeste gebruikers van laptops absoluut geen behoefte aan extra power. Een laptop met ssd en dual core i5 of i7 volstaat voor bijna alle taken die de meeste mensen op een 13-15" laptop doen.. Het zijn geen game-machines, dat klopt, maar gamen lijkt mij niet de voornaamste missie van een laptop...
De prijzen zullen waarschijnlijk wel wat zakken maar zover ik weet bestaat er geen 13" laptop met een dedicated gpu + quadcore die op de koop toe nog een cool en stil is.

De gpu is echt wel de bottleneck van sde meeste laptops. Je moet maar eens eennte zware pdf openen, een 4K video editen, veel tabs open zetten in uw browser, photoshop of indesign openen met veel lagen of componenten. Elke laptop met een ingebouwde gpu gaat op zijn knieen (zware frame drops, alles word mt traag en nee dat ligt niet aan een te zwakke cpu) en bovendien zal die vooral heel hardgaan blazen en zeer warm worden.

Deze tablet weet net die performance van een high end laptop te combineren met de flexibiliteit een passief gekoelde tablet. Je ben veel flexibeler maar je hebt de kracht als je het nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 31 augustus 2017 10:23]

"Deze tablet weet net die performance van een high end laptop te combineren met de flexibiliteit een passief gekoelde tablet."

Of dat zo is moet nog aangetoond worden: wellicht wordt dit apparaat bij hoge last te heet en gaat de performance omlaag.
Dit is natuurlijk geen review maar een preview, dat maakt dit verhaal een stuk minder 'hoopvol' en meer 'eerst zien dan geloven' het toetsenbordje lijkt OK, maar blijft die dat ook als je er langer op typt (of is het na ongeveer een week al stuk, gaat die koeling echt werken of brand je binnen notime je vingers.
en boven alles, wat gaat dit ding eigenlijk kosten, is 800 een redelijke prijs, is 1200 nog wel ok of moet je hiervoor een 2e hypotheek nemen?

laten we eerlijk zijn, dit klinkt allemaal wel heel positief en/of hoopvol maar als je er vervolgens 1999 voor moet neertellen klinkt het op eens wel erg magertjes.
De Switch 7 gaat tweeduizend euro kosten,
Ik heb de review niet gelezen dat zal ik eerst vast zeggen.
Maar dat komt omdat ik het nog steeds verschrikkelijk vaag vind waarom fabrikanten kiezen voor een opstelling als dit.

Je kan deze niet tot nauwelijks lekker op schoot zetten, je hebt een floppy-keyboard (zoals ik het noem), wat inhoud dat er geen ondersteuning is voor het scherm.
En die 2 redenen maken het voor mij al een don't buy.

Ik koop veel liever dan een surfacebook pro waarbij je een mooie hybrid hebt waar het scherm leunt op het scharnier dat aan het toetsenbord vastzit.
Die kun je net als deze gebruiken als tablet, als laptop, op schoot zetten....

Nee, het zal best een goed apparaat zijn maar zolang dit soort "hybrids" geen vast connectie hebben met het toetsenbord zal dit aan mij voorbij gaan.
Deze redenering gaat alleen maar op als je niet verder kijkt dan je neus lang is..

https://www.brydgekeyboar...soft-surface-pro-keyboard
Ik weet ook dat er altijd weer extra onderdelen van derde partijen te krijgen zijn maar ik heb in het verleden te vaak slechte ervaringen gehad met 3rd party oplossingen om alsnog iets voor elkaar te krijgen.

Ik zeg niet dat alles slecht is maar ik heb zoiets dat ik toch liever originele onderdelen wil die specifiek ervoor gemaakt zijn daar de fabrikant zelf.

En ja zelfs dan heb je nog geen garanties, i know.

[Reactie gewijzigd door controvi op 31 augustus 2017 13:24]

Ik vind dat er voor 2000,- euro wel een 3000x2000 scherm in had mogen zitten. Dit huidige scherm resulteert in een veel lagere dpi dan op de Surface Pro. Daarnaast leuk dat de Surface Pro met vergelijkbare specs 300 euro duurder is, maar dan vergeet je even dat je voor 900,- euro ook al een Surface Pro kan aanschaffen. Natuurlijk zijn de interne specs daarvan minder maar voor veel mensen genoeg; die hebben geen hardware van 2000 of 2300 euro nodig. Het scherm (een van de pluspunten van de Surface Pro) is namelijk wél hetzelfde ongeacht interne specs.
Dit is het topmodel van Acer. Ze hebben met ook nog de Switch 3 en 5 goedkopere alternatieven.
Zelf heb ik pas deze op de kop getikt voor 500 euro: https://www.gearbest.com/laptops/pp_620996.html
Kwam nog wel 80 euro invoer+btw bij maar dan heb je ook wat, compleet stil en exact hetzelfde 3000x2000 scherm uit de Surface Pro. :) Voor een kwart van de prijs? :)
Nauwelijks. Een Surface Book die iets meer dan het dubbele kost, biedt al meer.

En het is niet exact hetzelfde scherm, want het scherm van de Cube is niet volledig gelamineerd.
Haha, wel dus: https://www.notebookcheck...book-Review.153126.0.html

Dan graag een linkje naar de Surface Book met 8GB/256GB voor iets meer dan 1000 euro. Want de goedkoopste die ik zie is bij Amazon.de voor 1749,- en dan heb je een Duits toetsenbord.

Daarnaast is de Cube Thinker i35 compleet stil, want fanless. Dus jouw opmerking 'nauwelijks' kan ik niet echt plaatsen. Ik heb liever die Cube Thinker dan de Acer of de Microsoft variant die 3-4 keer duurder is.
Ook nog: Supports the Microsoft Surface Pen (Stylus) N-Trig, so the panel stylus digitzer tec is even the same as the Surface Book.
Zie o.a.: https://techtablets.com/2...unboxing-hands-on-review/
Wat een gave tablet zeg. Als je zoiets weet neer te zetten mag er inderdaad wel een een duur prijskaartje aan. Dedicated graphics en passief gekoeld en dat in een tablet is een technisch hoogstandje.

[Reactie gewijzigd door Letters op 31 augustus 2017 09:10]

Zo'n vingerafdrukscanner die je kunt gebruiken als het apparaat uit staat is niet zo heel nieuw hoor. M'n 5 jaar oude Thinkpad T530 heeft dat ook.
Ik had van te voren nooit kunnen bedenken dat ik de woorden Acer en high-end in 1 zin zou kunnen lezen.

Acer's reputatie werkt voor mij niet mee om hier ooit 2000 euro voor neer te tellen.
Ja die kickstand ziet er wel lekker uit maar ik meen mij dergelijke snufjes nog wel te herinneren van de begindagen van electronica.
Dit lijkt mij iets dat echt heel snel stuk gaat gaan.

Microsoft is nu ook wel niet echt aan te raden. Het lijkt strakke hardware.
Consumer report heeft al een redelijk slecht advies erover gegeven.

En zelf ben ik met mijn microsoft band ook van idee veranderd.
(In de US gekocht, 1 jaar garantie dus, tijdens dit jaar 5 keer moeten vervangen worden, nu ik buiten het jaar zit en het bandje begint te scheuren, nope, dikke pech).
Lekker van wegblijven dus ook van microsoft. Na die 2 jaar is de kans groot dat je apparaat voor de vuilnisbak is.

Edit: ik heb een Band 2.
Sommige dachten blijkbaar dat hier minder issues mee waren en ik daarom een eerste versie had.
Nope.
Ik heb het toestel altijd graag gehad, daarom ook voor de laatste omruil gegaan ipv voor geld (dom dom dom).
Je vind zelfs een pagina waarop amazon zijn klanten aanraadt te kiezen voor geld terug wegens de blijvende problemen.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 31 augustus 2017 09:33]

Het onderzoek van Consumer Report is allang onderuitgehaald. En ja met de Surface Pro 4 waren in het begin wat softwareproblemen maar die zijn inmiddels allemaal opgelost afaik. Mijn Surface Pro 3 doet het al sinds release uitstekend dus ik heb geen reden om aan te nemen dat de nieuwe Surface Pro 2017 slechter zal zijn.
Het gaat voornamelijk om hardware problemen.

Is dit onderuit gehaald? Ik heb hier niets van gelezen.
Ik weet dat Microsoft hiervan gezegd heeft dat het niet waar is maar dit telt natuurlijk niet echt.

Na mijn recente ervaring blijf ik er zelf toch van weg.
Er was bij de laatste omruiling die dicht tegen het einde van de garantie periode was aangegeven dat ik sowieso nog geholpen ging worden. Dat als het weer faalde ik mijn geld terugkreeg.
Niet dus.
Zelfs met die email te voorzien krijg ik nog steeds het antwoord dat het buiten garantie is.
De eerste Band heeft inderdaad nog wel wat ontwerp manco's, mijn pa heeft er ook één en ook daar begon het bandje te slijten en te scheuren. Nu heeft ie de opvolger en die heeft dat probleem niet, er zit ook meer ronding in het apparaatje zelf.

Vergeet ook niet dat MS nog niet zo gek lang met dit soort hardware bezig is, al doende leert men, en dat zie je ook wel duidelijk terug. Verder: de support schijnt erg goed te zijn (Band is drie keer kosteloos vervangen geloof ik) en het werkt allemaal verder ook best goed. Daar kan menig fabrikant een puntje aan zuigen hoor.
Ik heb de band 2 :p

Die heeft exact dezelfde problemen.

Voornaamste 2:
- Batterij gaat kapot en je toestel is gewoon dood ineens
- Bandje scheurt
Video: stielus?!?! Stylus! Maarre mooi ding. Wat ik mij afvroeg, is Acer nu beter dan vroeger?

[Reactie gewijzigd door codebeat op 31 augustus 2017 15:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True