Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
Acers Switch 3 is voor een prijs van zeshonderd euro uitgerust met een stevige beugel, toetsenbordcover en stylus, wat het tot een complete tablet maakt. De tablet zelf is met 876 gram relatief zwaar en een verloopkabeltje voor de usb-c-aansluiting ontbreekt. Het scherm heeft een relatief hoge helderheid en contrast, en de Pentium-processor is sneller dan vergelijkbare tablets met Atom-processor. De accuduur is gemiddeld in deze klasse, en bedraagt zes uur tijdens browsen en acht uur bij het kijken van video.
Eindoordeel
Acer bouwt sinds 2016 de Switch Alpha, een high-end tablet met passieve koeling, die ondertussen omgedoopt is tot Switch 5. De Switch 5 concurreert met Microsofts Surface Pro-tablet, maar de fabrikant verkocht ook geruime tijdje een goedkopere uitvoering: de Surface 3. De productie van de Surface 3 is in december 2016 gestopt en Acer vult de leegte die dat oplevert, met de Switch 3, een tablet met toetsenbord en stylus à la Surface voor zeshonderd euro. Is de Switch de nieuwe Surface?
/i/2001610665.jpeg?f=imagenormal)
Het uiterlijk van de Switch 3 lijkt enigszins op dat van de Surface. De achterkant is van metaal gemaakt en uiteraard is er een standaard aanwezig. De standaard voelt stevig aan en wordt in de uiterste positie opgevangen door een rubbertje. Dat voorkomt waarschijnlijk dat hij de behuizing kan laten scheuren, zoals bij het reviewsample van onze Switch Alpha gebeurde. Klap je de standaard in, dan wordt hij ook daar opgevangen door een rubbertje en aan de onderkant van de tablet zitten eveneens rubbertjes, zodat de tablet zonder te krassen op een oppervlak kan staan.
In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld Surface-tablets zijn alleen de achterkant en de standaard van metaal gemaakt. De zijkanten en omlijsting van het scherm zijn van plastic, wat wellicht goedkoper is om te produceren. Gezien de hoeveelheid plastic hadden we een relatief laag gewicht verwacht, maar dat blijkt niet zo te zijn. De Switch 3 weegt 876 gram, een stuk meer dan de Surface 3, die 622 gram weegt, maar ook bijna een ons meer dan de 787 gram die een Surface Pro in de schaal legt.
De Switch 3 is voorzien van 64GB opslag. Een micro-sd-kaartlezer om de opslag uit te breiden is dus een must. Gelukkig is die terug te vinden aan de linkerkant van de tablet, samen met een usb 3.0-aansluiting, gecombineerde mini-jackaansluiting, de aansluiting voor de lader en usb-c. De usb-c-aansluiting is helaas niet te gebruiken om de laptop mee te laden, dus je zult altijd de bijgeleverde lader mee moeten nemen. Een tweede beeldscherm aansluiten via usb-c is wel mogelijk, al zul je daarvoor een adapter moeten aanschaffen, want alleen de lader, het toetsenbord en de stylus worden meegeleverd.
Toetsenbord, touchpad en stylus
Voor een Windows-tablet van zeshonderd euro heeft Acer de Switch 3 goed uitgerust; toetsenbord en stylus worden namelijk gewoon bijgeleverd. In dichtgeklapte toestand beschermt het toetsenbord het scherm van de tablet en als je hem openklapt, kun je hem in twee posities gebruiken: plat op tafel of opgeklapt tegen de tablet, waardoor het toetsenbord enigszins onder een hoek staat.
Dat concept kennen we van Microsofts Surface-tablets en is ondertussen door verschillende fabrikanten nagemaakt. We hebben het Microsoft- en het Acer-toetsenbord niet naast elkaar kunnen houden, maar dat van de Switch 3 lijkt niet voor dat van Microsoft onder te doen. De toetsen hebben relatief veel travel en een vrij goede feedback, waardoor je best prettig kunt tikken op zo'n dun toetsenbordje. Het enige nadeel, dat zich wellicht alleen bij ons exemplaar voordeed, is dat het toetsenbord aan de kant van de tablet niet vlak op tafel wilde blijven liggen, maar iets omhoog kwam. Klap je het toetsenbord tegen de tablet aan, in de positie die waarschijnlijk het meest gebruikt zal worden dus, dan heb je daar geen last van. Toetsenverlichting, iets wat je op duurdere Surface-toetsenbordjes tegenkomt, ontbreekt helaas, maar hadden we voor dit geld ook niet verwacht.
/i/2001610661.jpeg?f=imagenormal)
De touchpad heeft een plastic oppervlak en reageert prettig direct op muisaanwijzingen en multitouchbewegingen. De bijgeleverde stylus is met een lengte van dertien centimeter aan de korte kant, maar is wel van een rubberen puntje voorzien, waardoor hij niet over je scherm krast. De pen is voorzien van twee knoppen, waarbij de onderste als 'gum' werkt, terwijl de bovenste als rechtermuisklik functioneert. De pen heeft 1024 drukniveaus en weegt achttien gram. We zijn geen tekenaars, dus is het moeilijk om de pen te beoordelen, maar het tekenen met de verschillende drukniveaus gaat goed en wat je tekent, verschijnt met niet al te veel vertraging op het scherm.
Specificaties en benchmarks
De Switch 3 wordt in Nederland en België in één hardware-uitvoering geleverd: met een Pentium-processor van de Apollo Lake-generatie, 4GB geheugen en 64GB opslag. Er zijn echter twee versies van de Switch 3 te koop, waarbij de duurdere Windows 10 Pro draait in plaats van de 'gewone' versie van Windows 10.
|
Acer Switch 3 SW312-31-P9XJ |
Processor |
Intel Pentium N4200 |
Cores/threads |
4/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
1,1 (2,5GHz) |
Gpu |
Intel HD Graphics 505 |
Werkgeheugen |
4GB lpddr3-1866 |
Opslag (ssd) |
Hynix HCG4a2 (64GB eMMC) |
Wifi |
Intel Dual Band Wireless-AC 7265 |
Schermpaneel |
12,2", 1920x1200 pixels, ips |
Besturingssysteem |
Windows 10 |
Benchmarks
De Pentium N4200-processor komt uit Intels laatste serie Atom-processors, met codenaam Apollo Lake. De cpu is voorzien van vier cores, die op maximaal 2,5GHz tikken, waarbij een maximum-tdp van 6 watt hoort. Dergelijke processors zijn vooral bedoeld voor niet te zware taken, zoals browsen, video kijken en het draaien van kantoorsoftware. Cinema4D moet je er dus vooral niet op draaien, maar omdat de software mooi gebruikt kan worden om processors onderling te vergelijken, draaien we Cinebench toch.
- Cinebench 15 Multi
- Cinebench 15 Single
- Cinebench 15 OpenGL
De score in Cinebench laat mooi het verschil zien tussen de quadcore-Apollo Lake-processor en een Core m3-processor met 'slechts' twee cores. Laatstgenoemde kom je in duurdere tablets tegen en is dan ook een stukje sneller, zowel in single- als in multicoreworkloads.
- Lightroom
- 3DM Cloud Gate
- 3DM - Graphics
- 3DM - Physics
- Photoshop
Hoewel de hardware er niet helemaal op is toegerust, kun je met een beetje goede wil natuurlijk wel zwaardere software zoals Photoshop of Lightroom draaien. Dankzij de vier cores is de Pentium N4200 in ieder geval een stuk sneller dan bijvoorbeeld laptops met een dualcore-Celeron N3060. In Lightroom en Photoshop ben je met de Switch 3 ongeveer dertig procent langzamer uit dan met de veel duurdere Surface Pro 4 of Switch Alpha.
- PCMark Storage 2.0 - Score
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
De processor kan dankzij zijn vier cores dus nog best wat voor elkaar krijgen en dan is de Switch 3 nog vlot te noemen. Datgene wat ervoor zorgt dat de tablet toch langzaam aanvoelt, is de opslag. Die bestaat uit emmc-geheugen, dat een stuk langzamer is dan een ssd. We draaien PCMark Storage nog niet zo lang, dus hebben we nog weinig relevante benchmarkresultaten in de bench-db staan en daarom hebben we de Surface Pro en Toshiba X20W toegevoegd. Beide hebben vlotte ssd's, terwijl de Medion en Acer voorzien zijn van emmc en de HP weliswaar een ssd heeft, maar niet een van de snelste.
Scherm en accuduur
Acer heeft bij de Switch 3 voor een afwijkend scherm gekozen. Het is al een tijdje de trend om schermen met een 3:2-beeldverhouding in tablets te monteren, nadat de eerste tablets meestal een 16:9-scherm hadden. Acer gaat daartussenin zitten, met een beeldverhouding van 16:10 en een resolutie van 1920x1200 pixels. Wij vinden die extra hoogte vooral fijn werken bij browsen en het gebruik van kantoorsoftware. Wat ons betreft had Acer ook best een 3:2-scherm in de Switch 3 mogen zetten. Dat wil niet zeggen dat het scherm dat er nu in zit, tegenvalt. Het is namelijk netjes gelamineerd en behoorlijk helder, en het bedient zich bovendien van een ips-paneel.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Dat blijkt ook uit de metingen, want we hebben het scherm uiteraard doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software. We mogen dan een helderheid en contrast noteren die prima zijn voor een tablet van deze prijs. Uit de grijswaardentest blijkt dat de gemiddelde kleurtemperatuur iets te laag is, maar verder zijn er geen gekke afwijkingen.
Voor een tablet voor dit geld is de Switch 3 bovendien prima gekalibreerd. De kleurtemperatuur is iets te laag, maar gemiddeld is een afwijking van 3ΔE met het blote oog niet te zien, terwijl een afwijking van 5ΔE nog acceptabel is. Ook bij het testen van de primaire en secundaire kleuren komen we op een lage afwijking uit. Veel laptops en tablets tot duizend euro hebben vaak een slechter gekalibreerd scherm dan deze Switch 3: prima scherm dus.
Accuduur
De accuduur testen we in drie scenario's: bij browsen, bij videokijken en bij zwaarder gebruik, met behulp van PCMark.
- Accutest browsen
- Accutest video
- PCMark creative tijd
- PCMark creative pts.
Tijdens het kijken naar video komt de accuduur opvallend goed uit de bus en halen we de door Acer beloofde acht uur. Bij browsen hou je helaas nog maar iets meer dan zes uur over en bij nog zwaardere belasting, door PCMark, mag je er nog twee uur van aftrekken. Je kunt er dus geen dag op werken, maar in vergelijking met de concurrentie en de duurdere Switch Alpha is de accuduur prima.
Conclusie
Wie een complete Windows-tablet zoekt voor weinig geld, heeft niet zoveel te kiezen. Met een beetje geluk vind je nog een Surface Pro- of Galaxy TabPro-tablet uit een oude voorraad, maar de meeste tablets in de prijscategorie tot zevenhonderd euro zijn goedkopere modellen met een lage schermresolutie en een langzame processor. Acer heeft daar mooi op ingespeeld door een complete tablet uit te brengen met een schermresolutie van 1920x1200 pixels, inclusief toetsenbordcover en een stylus voor zeshonderd euro.
Je krijgt dus aardig veel waar voor je geld, al moet je geen al te hoge verwachtingen hebben van de hardware. De stylus vraagt erom om in fotobewerkingssoftware gebruikt te worden, maar daarbij moet je het niet te gek maken. De Pentium-processor is namelijk niet de snelste en er is maar 4GB geheugen aanwezig naast 64GB niet al te snelle opslag. Voor het maken van aantekeningen met behulp van de Windows Ink Workspace is de Switch 3 aan de andere kant wel prima geschikt.
Naast de complete uitrusting vinden we het scherm een pluspunt van de Switch 3. Het heeft geen 3:2-verhouding zoals veel concurrenten, maar met 16:10 komen we ook een eind. Bovendien heeft het scherm voor een tablet van deze prijs een prima maximale helderheid en contrast, en het is ook nog eens prima gekalibreerd.
Een minpuntje vinden we het gewicht van de tablet. De meeste tablets van dit formaat laten zich al niet zo lekker vasthouden, maar de Switch 3 weegt bijna negenhonderd gram, wat al in de richting van de lichtste laptops gaat. Daarnaast missen we eigenlijk nog een usb-c-verloopkabeltje, waarmee je een extern scherm kunt aansluiten.
De Switch 3 is in zijn prijsklasse een van de weinige tablets die inclusief toetsenbordcover en stylus worden geleverd en ook nog eens van de redelijk vlotte Pentium- in plaats van een Atom-processor is voorzien. De hardware leent zich ondanks de bijgeleverde stylus echter niet tot het draaien van zware (foto)bewerkingssoftware, maar kan wel goed met de Windows Ink Workspace overweg. Zijn je eisen niet te hoog en wil je voor zeshonderd euro graag op een complete tablet werken, dan is de Switch 3 een van de weinige interessante opties.
Eindoordeel