Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Googles grote update voor Android TV

Van apps naar kanalen

21-05-2017 • 08:00

99

Android TV

Is het omgooien van de interface van een besturingssysteem een teken dat je fout zat? Android voor smartphones is veel veranderd in de bijna negen jaar sinds het verscheen, maar de opzet van de interface is vrijwel ongewijzigd. Het heeft homescreens, een hoofdmenu en een instellingenmenu en de plek daarvan is nauwelijks aangepast.

Bij andere producten dan smartphones ligt het minder eenvoudig. Een bekend recent voorbeeld is de Apple Watch. Na een jaar gooide Apple de interface van de Watch om. De manier waarop je op bepaalde plekken komt veranderde en elementen die de bediening ingewikkelder maakten dan nodig is, werden verwijderd.

Nu gaat Google hetzelfde doen met Android TV. In een sessie achter gesloten deuren konden we spreken met de ontwikkelaars achter Android TV en zien hoe de nieuwe interface in elkaar steekt.

Android TV

Kanalen in plaats van apps

De belangrijkste wijziging in Android O voor Android TV is het homescreen. Dat zijn nu rijen met apps waar je op kunt klikken, maar dat worden 'kanalen'. In kanalen kunnen aanbieders van media thumbnails plaatsen van video's waarvan de diensten denken dat jij ze interessant zult vinden. Per dienst kunnen er meer kanalen zijn. Zo heeft YouTube een kanaal met trending video's, maar ook met bijvoorbeeld 360-gradenvideo's.

De gedachte daarachter is dat mensen niet zozeer geven om de diensten waarop ze video's kijken, maar dat de iconen een tussenlaag zijn om interessante video's te vinden of te selecteren, zegt Sascha Prueter, director van Android TV. "Uit gebruiksonderzoeken weten we dat mensen maar een paar diensten gebruiken op hun tv", aldus Prueter. "Dat is totaal anders dan op smartphones, waar mensen makkelijk veertien diensten op een dag gebruiken. Op een tv zijn dat er hooguit vier."

Bovenaan staat daarom een balk met favoriete apps. Er is nog altijd een hoofdmenu met alle apps, maar dat zit nu wat meer verstopt. De tweede balk op het homescreen is 'Watch Next'. Daarin verschijnen bijvoorbeeld volgende afleveringen van series die je aan het kijken bent. "Veel mensen bingewatchen bijvoorbeeld series op Netflix", aldus Prueter. "De app onthoudt bij welke aflevering je bent gebleven en zet dan de volgende episode automatisch in Watch Next."

Als je zelf iets tegenkomt waar je op dat moment geen tijd voor of behoefte aan hebt, dan werkt Watch Next ook als een favorietenlijstje. De video is dan handmatig in die lijst te zetten en verschijnt vooraan.

De lijst met thumbnails is niet statisch. Als je er even op blijft staan, begint een video te spelen in de thumbnail om een beter beeld te geven van wat je kunt verwachten als je erop klikt. "In tests zagen we dat mensen meer geneigd waren te klikken als ze bewegende beelden hadden gezien", zegt Prueter.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De beperking van de hardware

Het bleek een hele kluif om de nieuwe interface soepel te laten werken op huidige tv's met Android TV. "We hebben een jaar of drie geleden de minimumvereisten voor de hardware vastgesteld en voorlopig veranderen we die niet." Smart-tv's, ook de dure, beschikken vaak over zwaar verouderde en weinig krachtige socs. Die zijn veelal vergelijkbaar met die van de goedkoopste smartphones.

"We hebben veel moeten optimaliseren om de interface goed te laten werken op dergelijke hardware", aldus Prueter. De interface kan, ook op uhdtv's, niet draaien in 4k. Het hoogst haalbare is 1080p.

Assistant

Google geeft Android TV niet alleen een update, maar brengt ook Assistant naar het besturingssysteem. De digitale assistent kan diensten doorzoeken, waaronder Netflix en YouTube. Vage omschrijvingen als namen van acteurs of onderwerpen moeten daarbij genoeg zijn om tot resultaten te komen. Ook kan Assistant de context van een video gebruiken. Als je bijvoorbeeld een video kijkt van een interview met een acteur, kun je vragen 'waar speelt hij in' en Assistant moet dan begrijpen dat het gaat over de geïnterviewde acteur. Daarnaast kan Assistant dagelijkse taken uitvoeren, zoals het checken van weer en verkeer en het bekijken van agenda-afspraken.

De kans bestaat natuurlijk dat gebruikers meerdere apparaten met Assistant hebben, zoals een Home-speaker of een Android-smartphone. "Daarvoor hebben we techniek ontwikkeld, zodat Assistant op basis van onder meer volume en context kan bepalen welk apparaat je probeerde aan te spreken", aldus Prueter.

Later dit jaar

Zoals veel van wat Google presenteert, komt Assistant pas later dit jaar uit voor Android TV. De assistent werkt op Android TV op basis van Marshmallow, Nougat en O. De update naar Android O komt in de zomer uit. Een previewversie ervan draait alleen op de inmiddels niet meer verkrijgbare Nexus Player. Er komt geen preview voor andere apparaten.

Reacties (99)

99
96
47
1
0
43
Wijzig sortering
Ik verwacht dat de meeste gebruikers dit heel prettig gaan vinden. Het draait nu om de content, niet om de app. Spijker op zijn kop.

Wellicht dat men hier op tweakers wat kritischer is, maar wij zijn ook geen doornsnee gebruikers.
Lijkt mij juist heel vervelend om youtube en netflix content door elkaar te zien staan. Dit lijkt me dan ook meer veranderen om het veranderen dan proberen tegemoet te komen aan behoeftes van gebruikers.
Dit is alleen handig als je gebruikt maakt van een aantal VOD diensten maar je geen idee hebt welke content waar staat. Persoonlijk gebruik ik alleen youtube en netflix en weet exact dat ik voor films en series bij netflix moet zijn dus dan heeft het geen toegevoegde waarde.
Het staat toch niet door elkaar? Hoogstens bij watch next, waar je verder kunt kijken waar je eerder naar hebt gekeken. Voor de rest is het gewoon per app te zien. Het verschil is dat de tussenlaag waarbij je eerst naar de app moet gaan is weggehaald. Goede zet wat mij betreft, want ik open zelf steeds dezelfde apps, en mis daardoor content van andere apps die ik ook wel had aangeklikt. Ik gebruik de Nvidia shield TV. Eerst kiezen welke app om vervolgens te kijken wat daar te zien is is een onnodige stap. Als je het al direct te zien krijgt kun je door de content van meerdere apps kijken om te zien wat je interessant vindt.

Wat je op het einde zegt geeft alleen maar aan hoe jouw situatie is. Er zijn meer diensten. En vooral in het buitenland.
Ik heb mijn android smart TV een keer aangesloten op het net. Krijg ik gelijk die kop van Enzo Knol in beeld als gesuggereerde content, omdat ik Nederlander ben. Een beter argument om dat ding te firewallen kan ik me niet voorstellen. Nouja, afgezien van het hele privacy & tracking gebeuren natuurlijk.

Ik wil gewoon een 55" monitor met ambilight om plex op te kijken, thank you very much.
Dat is gewoon gebaseerd op je ipadres. Daar heeft een firewall niks mee te maken.
Verder staat het je vrij om in te loggen met je YouTube account en je krijgt alleen content te zien die jij interessant vindt. Tenzij je enzo knol kijkt zal die er dan niet meer tussen zitten.
Maar ja, die stomme algoritmen ook ;).
Plex werkt ook gewoon met Android tv.
Maar anders sluit je dat ding toch niet aan op internet en gebruik je een Chromecast als je dat soort dingen problematisch vindt. Philips is toch al niet zo goed in een comfortabele user interface. Heb je je lampjes en een groot scherm en alleen de content die je wilt gebruiken.
Ik vraag me af waarom ze dit niet op chromecast zetten... Eigenlijk het enige wat je doet op chromecast is films e.d. kijken. voeg nog een pictogram toe waarmee je ook je fotos kunt bekijken en je hebt alles wat chrmecast kan maar dan beter. Volgensmij moet het gewoon mogelijk zijn om android tv te laten draaien op een HDMI stickje.
Het omgekeerde is wel aanwezig. Android tv komt met ingebouwde Chromecast. Denk dat er toch wel meer nodig is om een user interface te draaien met opslag en aansluitingen. Dan wordt de Chromecast onnodig duur. En dan kom je in het rijk van de android tv boxen.
Bovendien zit er ook voice search etc ingebouwd welke uiteindelijk uitgebreid wordt. Chromecast doet inderdaad alleen maar de video weergeven.
Foto's video en muziek kun je al streamen met de Chromecast.
Android-TV heeft juist de mogelijkheden om de tuners i.c.m. smartcards, scart-, hdmi, component- en vga-aansluitingen weer te geven. Ik heb nog geen chromecast gezien welke alle tv-kanalen en frequenties uit een stuk coax halt :)
Dat is inderdaad gebaseerd op IP, als in: we kunnen aan je IP adres zien dat je Nederlander bent. De firewall is er om te zorgen dat de TV verder niet meer met internet kan lullen, alleen met het LAN.
Je krijgt hetzelfde effect hier als op Facebook. Je bepaalt niet meer zelf wat je ziet, Facebook bepaalt dat. Hun algoritmes bedenken dat jij bepaalde content boeiend vindt, en de rest krijg je niet te zien. En zo wordt het steeds minder interessant en krijg je steeds minder dingen te zien die misschien je blik wel kunnen verruimen.
En op de TV gaat dat straks net zo. Jij kiest niet meer wat je ziet, Google bepaalt dat. En dat wordt dan gebaseerd op alle data die Google van je verzameld heeft, of wat de hoogste bieder jou wil laten kijken.
Dat is nu toch ook al zo. Als je naar YouTube gaat (of de website, of de Android TV app) krijg je ook als eerste aanbevelingen op basis van je kijkgedrag. Hetzelfde voor Netflix, ook daar staat het startscherm gevuld met aanbevelingen op basis van je kijkgedrag. In die zin is het juist makkelijk als het gewoon rechtstreeks op het homescreen van Android TV zelf staat. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog steeds gewoon de app openen om zelf rond te zoeken, maar in het geval van Netflix blijft dit sowieso altijd gebaseerd op basis van je kijkgedrag.

Als ik nu een serie of film wil kijken op m'n SHIELD moet ik eerst kiezen of ik dat via Netflix of Kodi wil doen, en kan ik daarna bv in de bibliotheek bladeren, of de aanbevelingen bekijken, om een keuze te maken. Met Android O kan dat dadelijk in een oogopslag vanaf het homescreen, en hoef ik dus niet meer de apps zelf na te kijken. Daarnaast dan het voordeel van de Watch Next lijst dat je vanaf het homescreen meteen een serie kunt oppakken waar je gebleven was, zonder dat je eerst de juiste app moet openen etc.

Op basis van deze preview kan ik in ieder geval niet wachten totdat Android O uitkomt voor de SHIELD. En gezien Android N al eind februari, toen ik mijn SHIELD kocht, beschikbaar was heb ik ook goede hoop dat Android O er relatief snel zal zijn. In ieder geval sneller dat dat je updates op telefoons (of zoiets hier te lezen, TVs) ziet verschijnen.
Dat heeft niks met deze layout te maken. Dat is tegenwoordig overal het geval. Als je zelf alles zou moeten zien te vinden zou je nauwelijks relevante content te zien krijgen.
Daarnaast kun je gewoon nog naar iedere volledige app gaan. Waar je ook overal al op algoritme gebaseerde lijsten met content te zien krijgt. En je kunt nog altijd zelf zoeken. Het blijven suggesties. Geen verplichtingen. Als ze de zoekfunctie eruit zouden slopen zou het een heel ander verhaal zijn.
De beperkingen van de hardware zijn inderdaad zeer goed merkbaar. Op een Sony Bravia met Android 6.0 is de lag vaak merkbaar. Op de vorige versie werkte alles vrij vlot maar sinds de update zit er een duidelijke vertraging op bijv. de volumeweergave. Ook duurt het vrij lang voor bijv. Netflix reageert wanneer de tv net uit standby komt, ook het internet lijkt het steeds enkele seconden niet te doen voor ik een stream kan starten.

Wat de 'kanalen' betreft, die lijken me zeer vervelend. Het startscherm lijkt me dan al snel te verwateren naar een zee van iconen waarvan allerlei verschillende diensten denken dat je die video/app interessant zal vinden. 1 of 2 iconen per app lijken me perfect, één op de app te starten en een 'Quick resume' voor bijv. Netflix. Maar goed even afwachten hoeveel 'oude' tv's deze update nog zullen krijgen want de meest recente update van enkele weken geleden was dus die naar 6.0.
Anoniem: 603170 @Aegir8121 mei 2017 09:55
Wordt er in een TV, waar zoveel ruimte is voor hardware dan zo'n zwak systeempje (noem ik het maar even) ingebouwd? Ik heb zelf zo'n Android HDMI TV stick thuis liggen. Als ik zie wat voor prestaties dat ding levert op formaat kleiner dan een creditcard en ook nog eens full-blown Android.
Ja, blijkbaar wel. In mijn geval een soc van MediaTek: MT5890. Die is trouwens ook bij bijv. Philips in gebruik voor hun televisies. Ik vind ook dat ze voor de prijs van een tv, best degelijke hardware zouden mogen inbouwen. Op mijn vorige 'domme' tv, gebruikte ik een Chromecast en die werkte vlekkeloos. Vreemd toch hoe een apparaatje van enkele tientjes beter werkt dan tv's in een prijsbereik van honderden tot duizenden Euro's.

Het is ook een supportprobleem. Android 5.1 draaide wel vlot, sinds de update naar Marshmallow is er lag en af en toe een spontane reboot (bij gebruik van een digirecorder via HDMI). Ondertussen zijn we het één en ander gewoon qua falend updatebeleid van Android telefoonfabrikanten, op tv's gaat het blijkbaar niet veel beter worden.

Misschien zou het beter zijn om modulair te werken, lever gewoon een scherm en koop 'extraatjes' zoals soundbar, home theater, Chromecast, ... Dan hoef je steeds maar één onderdeel te vervangen wanneer iets stuk gaat. Al zal het wel de andere weg opgaan, het is tegenwoordig een hele klus om een 'gewone' tv te vinden.
Vergeet niet dat je grotendeels betaalt voor het scherm. Om de TV dan nog enigszins betaalbaar te houden wordt er goedkope hardware gebruikt.

Waarschijnlijk dat de beredenering is dat de meeste consumenten het toch niet zullen merken omdat ze enkel TV en misschien wat YouTube/Netflix zullen kijken. Zwaardere apps worden bijna niet gebruikt.
Om de TV dan nog enigszins betaalbaar te houden wordt er goedkope hardware gebruikt.
De besparing van een goedkope mediatek soc tegenover bvb een snapdragin 600 is echt niets, grootteorde 10 euro. Op een TV van 2-5 duizend euro is dat een achterlijk klein bedrag. Ik vind dus echt dat TV fabrikanten idioot gierig zijn ten koste van de consument: ze besparen liever 0.5% van de verkoopprijs dan consumenten een aangename ervaring te leveren. Schande, als je het mij vraagt.
Moet Qualcomm nu ook eens TV socs maken dan zouden TV fabrikanten dit zeker overwegen. Maar er is niet zoveel keuze qua socs als je het hele arsenaal aan broadcast standaarden in europa (analoog, DVBT-C-S-S2) moet ondersteunen.
De schande ligt eerder bij Europa dan bij de fabrikanten zou ik zeggen.
Lol. "Alles is de schuld van de EU!".

Hebben ze in de VS of Azië dan TVs met veel betere socs, als de EU de oorzaak van dit probleem is?

Natuurlijk niet: overal besparen TV fabrikanten door goedkope slechte rotzooi in hun dure producten te stoppen. Dat heeft helemaal niets met Europa te maken.
Op welke manier is het Noord-Amerikaans/Koreaanse ATSC of het Zuid-Amerikaanse/Japanse ISDB dan een verademing voor de soc ten op zichte van DVB? Die standaarden zijn geschreven voor hardware decoding en dat vindt meestal ook zo plaats in een module in de soc, dat is echt iets van enkele euro's. Daarnaast zit de techniek van de fysieke laag (T/C/S) in de tuner en niet in de soc zelf.

Het is veel meer een kwestie van wisselwerking. TV-fabrikanten zijn niet kritisch in hun verwachtingen van de soc-leverancier, dus worden er matige socs geleverd en iedereen is tevreden want er mag een Netflix of YouTube logo op. En maar klagen dat SmartTv niet breed van de grond komt en mensen toch ChromeCast, TV-sticks, AppleTV of andere mediacenters gebruiken.
ik ben met je eens maar sony of beter gezegd de persoon die dat bepaalt kijkt anders.
als ze de midatek soc for 5 euro kunnen krijgen dan is het een no brainer waarom ze voor die soc gaan.
als ze 1 miljoen tv zouden verkopen dan hadden ze 5 miljoen in hun broekzak overgehouden en daar kijken ze naar.
je zal wel zeggen "maar mensen zijn niet tevreden en kopen later geen sony meer", maar die persoon kijkt daar niet naar.

neem maar een voorbeeld waar jij werkt en kijk hoe het daar gaat.
Dat volg ik wel gedeeltelijk, een prima beeldscherm en een aanvaardbaar geluid uit de standaard speakers is inderdaad wat ik verwacht maar het kan nu toch niet zo'n grote kost zijn voor fabrikanten als Sony om een degelijke soc te gebruiken. Vooral als je kijkt wat er mogelijk is met relatief goedkope HDMI-sticks zoals een Chromecast, die wordt verkocht voor 39 EUR.

Meer dan YouTube en Netflix zal er inderdaad niet gebruikt worden maar ik merk sinds de laatste update ook een vertraging wanneer ik bijv. het volume aanpas, het geluid gaat wel meteen harder/zachter meer het volumebalkje verschijnt soms veel later.
Ik denk dat het wel veel uitmaakt, instap 4K tv's koop je nu voor 600 euro. Het toevoegen van snelle hardware (je hebt weinig aan een snelle CPU zonder snel geheugen, een Chromecast heeft de performance van een drol) gaat dan makkelijk in de centen lopen waardoor de tv met gemak 100 euro duurder wordt. Daarmee concurreer je jezelf direct een bepaalde markt uit.
De oplossing: maak domme tv's. Koop het slimme deel er later bij. Android of Apple, los zijn ze beter dan ingebakken!
Ik kijk bij een tv ook totaal niet naar het gebruikte smartplatform. Als ik nu een nieuwe zou kopen, komt daar een losse dedicated mediaplayer bij. Minix, Shield, etc. Die zijn veel beter dan welke smart-tv dan ook.
Toen ik je reactie las, dacht ik: laten we dan een Kickstarter oid opzetten voor een echt modulaire smart tv. Alleen een prachtig dun paneel voor wie z'n tv als veredelde monitor wil gebruiken, een smart module met krachtige processor, soundbar met topgeluid etc.

Wat blijkt: Xiaomi heeft de Mi TV 4, weliswaar niet met losse smart module, maar wel met Android TV voor zover ik kan zien, en een Cortex-A53 quad-core CPU: http://www.mi.com/en/mitv4/

-edit- Ik vergat bijna m'n punt duidelijk te maken; dat er in ieder geval ook tv's zijn die wel wat processing power hebben. Maar ik blijf het idee van een 'tweakable' tv nice vinden!

[Reactie gewijzigd door TripleM op 24 juli 2024 15:09]

Net zoals een CAM CI+ module voor digitale tv. Ik zie daar wel wat in! Maak alleen maar domme tv's, en voorzie ze van een "smart slot".

Schuif er Android TV, Apple TV, WebOS TV, ..., in, net wat je nodig hebt of waar je voorkeur naar uitgaat!
Geen problemen hier met 2x chromecast 2. Als ze haperen ligt het waarschijnlijk aan je wifi.
Ik doelde erop dat de rekenkracht van de cpu in een Chromecast laag is, niet zozeer of ie wel of niet vloeiend streamed.
Dat is ook de reden dat ik geen gebruik maak van de smart functionaliteit van mijn tv. Daar gebruik ik nu mijn xbox one voor, weg lag en hallo jaren lang goed ondersteuning
En hoi stroomrekening. Toch weer een dikke 100watt extra verstoken met je XBONE aan voor wat simpele tv content.
Daar lig ik nou echt niet wakker van dus. Elektra is in totaal nog geen kwart van mijn rekening van Nuon. Ik lig meer wakker van een keer de kachel vergeten uit te zetten ;)
Heb je daar geen thermostaat voor?
Ik heb geen slimme thermostaat. Dus moet ik zelf de thermostaat op dag of nacht stand zetten (nachtstand 15 graden en Dagstand 20,5). En geloof me, als hij op de dagstand staat stookt hij bijna de hele dag, en dat vind ik zonde als ik slaap of niet thuis ben
Oh, welk merk heb jij? Heb hier een China stick liggen maar die is zo traag dat t gewoon niet leuk is.
Het hangt er natuurlijk ook vanaf welk merk en welke specs je koopt enzoverder. Maar ik moet hier wel bij zeggen dat ik smart tv's en de manier waarop ze werken zeer slecht zijn voor de consument. De producent heeft er natuurlijk alleen maar voordelen bij als het smart gedeelte outdated is na 2 jaar want dan koop je hopelijk een nieuw toestel terwijl het niet smart gedeelte van de tv minstens 8 jaar meegaat (Ik heb een Samsung 'verkoper' aan huis gehad, die zei dat 8 jaar de gemiddelde leeftijd van een TV is)

Waarom maken ze het smart gedeelte niet gewoon via een kastje dat je in je TV moet steken of gewoon helemaal extern? Zo heeft de consument zelf de keuze om te upgraden als hij dat wenst maar toch zijn scherm (het duurste deel) te behouden als dit nog goed genoeg is.

De TV markt draait tegenwoordig echt om nieuwe dingen vinden om nieuwe TV's te kunnen verkopen aangezien elk toestel degelijke beeldkwaliteit heeft en lang meegaat. 3D, HDR, OLED, 4K, ... Allemaal leuk maar wat ben ik er mee? De setupbox van mijn provider heeft niet eens goede kwaliteit 1080P denk ik (lage bitrate, vergelijkbaar met Youtube) tenzij je zelf een 4K blueray speler hebt die HDR ondersteunt heb je er niets aan. En dan ziet 4K OLED met HDR er waarschijnlijk wel zeer goed uit vooral voor home cinema liefhebbers. Maar wat heeft de gemiddelde persoon er aan?
Waarom maken ze het smart gedeelte niet gewoon via een kastje dat je in je TV moet steken of gewoon helemaal extern? Zo heeft de consument zelf de keuze om te upgraden als hij dat wenst maar toch zijn scherm (het duurste deel) te behouden als dit nog goed genoeg is.
Samsung heeft dat op de duurste modellen. Maar dat kastje is nauwelijks verkrijgbaar en zo duur, dat het gewoonweg niet interessant is.
Of je koopt gewoon een Apple TV. Extern kastje, apps voor beschikbaar en Apple kennende zal het met de ondersteuning voorlopig ook wel goed zitten. En als 'ie verouderd raakt, houd je je TV en vervang je de ATV.
Of een Shield TV met Android TV. Hands down de beste en snelste mediaspeler die verkrijgbaar is als je geen gebruik hoeft te maken van Apple diensten.
Anoniem: 292578 @oef!21 mei 2017 18:56
Shield TV is inderdaad de beste, ik heb er al zoveel geprobeerd maar die liggen allemaal in de schuif. Heb ondertussen al 2 Shield TV's in huis.
Anoniem: 603170 @Shanquish21 mei 2017 11:51
Het apparaatje dat ik hier heb liggen is ook een China Stick... Een CX-803 als ik het me goed herinner. Dat apparaat is wel al een jaar of 3, dus qua snelheid zal het niet meer gelijk liggen met nieuwere Android-boxen. Zal destijds rondom 50-70 euro gekost hebben denk ik.

Stock was het apparaat al best vlot, na geflasht te hebben van ICS naar Kitkat en van Dalvik naar Android Runtime gewisseld te hebben werd hij nog net wat kwieker.

EDIT: de stick werd in 2013 al verkocht, dus 4 jaar inmiddels 8-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 603170 op 24 juli 2024 15:09]

Er is genoeg ruimte idd in een tv, en waarom ze zoiets traags gebruiken is dan na mij idee puur om kosten tebesparen.

Al hoewel ik zelf loewe connect uhd hebt met normale tv interface dus geen android tv of iets degelijks draait dat dan wel weer prima incl. de apps.

als ik dan kijk naar android tv's dan maakt het niet uit welke merk is dat aanzienlijk trager dan de loewe met normale interface/software.

dit op een sigma sx-7 4 core arm7 cpu op 1 ghz met 2GB ram ohja en gpu is mali 450 ish.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 24 juli 2024 15:09]

Dit soort lags zijn prima op te lossen met een software-update. Het zal alleen wel maanden duren voordat deze er komt. Android O kun je wel vergeten bij Sony.
Daar vrees ik ook voor. Als je weet dat de Android M-update nu pas uitgerold wordt nadat de eerste poging gestaakt werd wegens te veel bugs, dan heb ik weinig hoop op een update naar 7.0.

Op zich geen ramp zolang er beveiligingsupdates gedaan worden maar dan was ik liever bij 5.1 gebleven (+ security updates uiteraard) omdat die versie gewoon vlotter werkt. Hopen maar op een update voor 6.0 die wel een betere performance levert.
Ik zie eerder het omgekeerde - Android wordt gestaag langzamer. Je krijgt nu op een Android 7 telefoon met Snapdragon 820 en 4 GB RAM dezelfde UI snelheid als je een paar jaar geleden met een simpele Snapdragon S2 met 512 MB RAM had.
Dat heeft vaker van doen met extra software van fabrikanten, zodra je bij stock in de buurt zit zul je merken dan de performance gewoon prima blijft bij nieuwe versies (en zelfs beter word).
Ook bizar eigenlijk... je betaalt voor een beetje TV al snel €1000, dan zou je ook verwachten dat de hardware snel genoeg is voor de interface die ze daar zelf bij doen. Als je na gaat dat je een streamdoosje die wél alles op 4K kan weergeven al hebt voor grofweg €100, dan lijkt me dat nou niet echt een probleem.

Die kanalen zijn inderdaad ook verwarrend. Makkelijk voor de mensen die niet eens weten wat Youtube is misschien, maar ik vind 't zelf ook wel fijn als de content gewoon per app gespecificeerd is.
Klopt idd. Eigenlijk is het van de zotte mijn Sony Bravia koste destijds 3499 en zit gewoon een dual-core soc in. Daarom maar een shieldtv aangeschaft. Wordt tijd dat tv fabrikanten er een zwaardere soc in doen die niet het net aankan. Komt trouwens bij Sony heeft Android tv nog steeds niet bug vrij.
Ik heb precies andersom de ervaring. Met de nieuwe update vind ik mijn tv stabieler en sneller/vloeiender werken dan voorheen. Maar ik gebruik dan ook alleen Netflix en Youtube.
Ik heb deze ervaring dan totaal weer niet. Ik heb de X8505C serie, en maak erg veel gebruik van Kodi en Netflix, beide met 4K. Ja, dit is wel buiten Android zelf, maar krachtig genoeg lijkt het in mijn ogen wel. Ook Android TV zelf gaat voor mij zeer vloeiend. Misschien wat lomp, maar al eens een factory reset gedaan?
Hier net hetzelfde probleem na de nieuwe update met een Sony Bravia. Alles lijkt gewoon slechter te werken onder Nougat. Vooral dat traag detecteren van internet voor Netflix is rampzalig.

Voor mij hoeft het echt niet meer dat Android TV. Mijn volgende TV zal dan ook geen Sony meer zijn als ze blijven vasthouden aan Android TV. Het enige dat ik gebruik van Android TV op mijn TV is Netflix en heel soms youtube. De rest is gewoon onzin. Ik snap echt niet wat er zo smart zou zijn aan een smart TV.

Ik wil gewoon een scherm waar ik zelf wel smart devices aan koppel maar dan smart devices van mijn keuze en niet de keuze van Sony. Jammer genoeg is het echt zoeken naar zo'n 4K schermen. Heb ooit eens zo'n link zien voorbij komen maar helaas nooit opgeslagen.
Ik heb er niet voor gekozen. Ik heb altijd Sony TV's gehad en die waren altijd prima. Maar nu kan je gewoon geen meer zonder Android kopen en Ik hoef die zooi niet op mijn TV. Het draag niks bij aan de TV ervaring.

Smart TV is gewoon rommel. Je hebt er geen zak aan. Netflix en Youtube staan op al mijn randapparatuur waarom moet het dan ook nog eens op een TV als het je een onstabiele TV ervaring bezorgt.
Je zou beter je eigen informatie lezen. Er zit geen enkele 4K TV zonder Android tussen.
Anoniem: 889777 @monojack23 mei 2017 00:25
Ik ben blij met de Tv die ik heb, dus ergens heb ik toch de goede keuze gemaakt. :)
Jammer dat jij gefaald hebt!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 889777 op 24 juli 2024 15:09]

Jammer dat google niet de minimum eisen voor de hardware niet verhoogd, als dit 3 jaar geleden is vast gesteld is dat hopeloos verouderd, of ze moeten de nieuwe Android versie gigantisch geoptimaliseerd hebben. (Mijn tv is zo smart dat hij overal over na moet denken)

TV van nog geen anderhalf jaar op de markt zal vast geen update meer krijgen. Maar tot nu toe is het smart gedeelte een flinke tegenvaller (interne tv guide is al zo traag als kweet niet wat, en apps starten is zo traag dat je op een oude smartphone al klaar bent voordat de app op de tv is opgestart.
Dat vind ik net goed. Bij een telefoon kun je na een jaar of 3 verwachten dat een groot deel van de gebruikers een nieuwe koopt maar een tv mag toch wel minstens 10 jaar meegaan, dus als de software na 3 jaar niet meer geüpdatet kan worden, dan loop je zeker alle updates mis.
Absoluut mee eens, het zou fijn zijn als de hardware het zelfde blijft voor velen jaren om zo lange support te kunnen geven (zeker als de updates niet meer via de vendor hoeven te gaan, want vendors hebben baad bij een korte cycle time.)

Maar de huidige hardware is al niet toereikend voor de huidige software, pas als de software vloeiend draait dan pas graag een tijdelijke stop in verhoging systeem vereisten (nu kunnen fabriekanten ondermaatse hardware gebruiken die de user experience van android TV niet ten goede komt.
In den beginne, toen ik 2 jaar geleden android TV op mijn Sony Bravia had dacht ik, dat is nog best rap en best ok.

Ik kan leven met een wat trager systeem, maar ik hekel het feit dat mijn homescreen vol met meuk staat welke ik niet gebruik en welke er niet af kan.

DE reden waarom ik ook nooit meer Android telefoons heb gekocht.

Wat gebruik ik op mijn TV:
- Digitale TV
- Netflix
- HDMI aansluiting
- Kodi
- Youtube
- N64-emulator

Dat is het.
Een paar extra iconen voor instellingen, analoog tv, diverse andere poorten op de TV kan ik wel accepteren maar er staan denk ik wel 40 iconen op mijn homescreen welke ik niet weg kan halen.

Daarbij is de N64-emulator alleen te bereiken via diverse menu's of als favoriet in Kodi. Ik kan deze niet bewust aan het homescreen pinnen.

Je kunt iconen dan nog wel sorteren, maar elke keer als ik de TV uit standby haal heeft android de volgorde weer gehutseld.

Ze hebben het nu al zo gergeld dat datgeen wat wij nog het meest gebruiken, digitale tv, nu onderaan in het home menu staat, alsof het niet belangrijk genoeg is. Maar wij gebruiken dit het meest!

Zoals ik het nu zie heb ik amper tot geen enkele invloed op de homescreen van mijn
TV.

Ik zit nu te wachten tot MS zijn W10M tot TV interface ombouwt zodat ik helemaal de vrijheid heb mijn homescreen op te bouwen zoals ik zelf wil. Geef toe, wat MS nu gebouwd heeft voor mobiele systemen zou erg goed kunnen functioneren op TV's
Bij Android telefoons kan je toch altijd u eigen homescreen inrichten? Je kan desnoods Nova launcher installeren en als je naar de instellingen van de Play Store gaat kan je apps toevoegen aan homescreen uitschakelen.
Mijn laatste android kwam met 40 apps. Van de 40 kon ik er 8 verwijderen. Van de overige gebruikte ik er 7. Dus zat ik nog met 25 apps die ik niet kon verwijderen en niet wilde hebben.
Een beetje Tweaker flasht een custom Rom en root hem. Kan je alles, maar dan ook alles eraf gooien wat je niet wil. Opgelost op je telefoon. ;)
Daar betaal ik niet voor. Ik betaal liever €20,- meer voor een telefoon als ik daar dan voldoende controle over krijg.
Android TV is anders dan Android voor mobile (Tablet en Mobile). Je mag geen custom homescreen installeren, kunt de bootup ook niet aanpassen en de homescreen die wordt geleverd is maar beperkt aanpasbar. Staan dus al suggesties op van apps en Google. Zo heeft ie standaard dat ie opstart met filmtrailers van Google Play Movies (duurde even voor ik de setting had gevonden om dat uit te schakelen).

Daarnaast zijn nog geen 10% van de apps beschikbaar voor Android TV als voor mobile devices. Erg jammer. Zo is er bv geen Chrome (niet officieel tenminste) en nog meer. Er is wel een mogelijkheid om APK's te sideloaden, maar je kunt een stuk minder.

Zo kun je wel rooten om je homescreen geforceerd te wijzigen, maar na elke update staat je homescreen weer op default. Iets wat ik zelf best kan oplossen, maar voor mn ouders is het dan weer niks. En dat gaat ook nog eens anders omdat het hele systeem dicht zit.

Je hebt overigens wel van die tv-kastjes met Android. Van die kodi-machines. Maar die gebruiken meestal geen Android-TV. Dat zorgt ervoor dat Netflix niet in HD werkt en je geen Chromecast ondersteuning hebt (bij een Nvidia Shield bv wel). Maar je kunt dan wel weer meer customizen. Dus eigenlijk is er geen enkele oplossing die én uitgebreide customization biedt én NetflixHD of Chromecast ondersteuning. Al kun je Allcast e.d. als alternatief voor Chromecast gebruiken, Netflix wil alleen niet hoger.
De beperkigen die je nu noemt zijn een keuze van de tv-leverancier, een ander OS zal daar geen verandering in brengen (en zeker closed source operating systems niet- die kun je juist nog verder vendor locken)
Ze hebben het nu al zo gergeld dat datgeen wat wij nog het meest gebruiken, digitale tv, nu onderaan in het home menu staat, alsof het niet belangrijk genoeg is. Maar wij gebruiken dit het meest!
Er zit een dedicated knop op de AB voor digitale tv, die hoef je toch niet via het homescreen te starten.
Onze AB heeft alleen een knop voor analoog.
Oh da's wel raar dan.
Toen ik de titel las dacht ik al, dit wordt toch niks, de hardware in tv's is belachelijk. En dit wordt gelukkig genoemd in het artikel.

Smart tv's worden echt niks zolang er in zelfs zeer dure tv's snapdragon 210 achtige socs worden geplaatst.

Wat ik niet begrijp, is dat apple nog niet de vloer met iedereen heeft aangeveegd op dit punt. Er gingen altijd geruchten over een apple tv, het zou echt heel typisch apple zijn om een a10 chip in een tv te gooien, het it just works praatje roepen en een top tv voor een vermogen gaan verkopen. En iedereen is dan weer zo wauw kijk dit apple product duur zijn en goed werken, en helemaal terecht, want ze zijn de enigen die het aanpakken zoals het hoort dan.
Een erg goed idee, een ultieme All in one smart TV formfactor analoog aan pc aio/imac waarbij het smartgedeelte niet een ondoordacht aanhangsel is maar volwaardig onderdeel van de tv. Moet het smartgedeelte wel met relatief goede hi end specs bedeeld zijn om ca 6-8 jaar mee te gaan.
Arm socs evolueren nu misschien nog net iets te snel hiervoor maar in de nabije toekomst wanneer hw specs plateauen is een goede implementatie van een ultieme all in one SmartTV zeker niet onmogelijk.

Een ander probleem van SmartTV is een eenduidig input mechanisme, of een gebrek daaraan. Trackpad of trackball maar ook motion control zou een betere oplossing zijn dan de huidige android ab. Ik geloof dat lg's webos al een wii achtige input methode gebruikt dat erg goed werkt. AndroidTV zou erg profiteren bij een gestandaardiseerd input mechanisme.

Er zijn een aantal redenen om aan te nemen waarom Apple het niet zo snel zal doen.
Ze hebben al apple tv in een apart extern doosje, relatief goedkoop en makkelijk te vervangen en up te graden.
Apple is minder geintresseerd in hw met lange refresh cycli omdat die minder geld opleveren dan de gouden standaard: de iphone. De iphone met haar jaarlijkse hw refresh is wat echt geld in het laadje brengt bij Apple. Producten met langere hw refresh worden helaas wat verwaarloosd, zie de ipad en de mac.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 24 juli 2024 15:09]

De iPads hebben dit jaar nog een refresh gehad. De problemen van verouderde hardware zit meer bij de iMac, mac mini, mac pro en accessoires (AirPort, timecapsule, etc..)
Het is jammer dat hierdoor de kleine app makers en video content owners nu nog meer naar de achtergrond verdwijnen nu veel OS'en standaard videos uit de grote aanbieders voorrang geven in de home interface. Als kleine app word je alleen nog maar moeilijker ondekbaar.
Ik ben toch heel erg benieuwd welke tv's wel en niet deze update gaan krijgen, ik heb een sony uit 2015 waarvan ik merk dat ie nu al behoorlijk last van lag heeft. Maar dit is wel heel promising en ziet er gelikt uit, fingers crossed.
Niet alleen de hardware loopt achter, mijn Philips ging gisteren van Android L naar Android M. Voordat die via N naar O gaat is de levensduur van het apparaat wel om.
Verwacht maar niet dat je uberhaupt N gaat krijgen.
SmartTV als consumenten product is overrated en veelal niet goed doordacht. Je hebt nu een combinatie van 2 producten die clashen vanwege verchillende refresh cycli. Het monitor/tv gedeelte gaat 6-10 jaar mee terwijl het smart gedeelte al verouderd is op de dag van uitgave.

Beste is om de 2 gescheiden te houden zodat het smartgedeelte makkelijker up te daten is. Consoles, appletv/chromecast, smartphones, tv kastjes zijn een verstandiger oplossing dan ingebouwde hw.

SmartTV fabrikanten zijn zich hier ook van bewust, vandaar de low-end hw in zelfs de duurdere SmartTV's.

SmartTV mist ook een eenduidige gestandaardiseerd inputmechanisme. Afstandsbediening, trackpad/bal, wiimote, joypad, het is een wirwar voor de consument.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 24 juli 2024 15:09]

"We hebben een jaar of drie geleden de minimumvereisten voor de hardware vastgesteld en voorlopig veranderen we die niet." Smart-tv's, ook de dure, beschikken vaak over zwaar verouderde en weinig krachtige socs. Die zijn veelal vergelijkbaar met die van de goedkoopste smartphones."
Helemaal mee akkoord (spreek uit ondervinding) en en dit zal hier veel bijval kennen. Het wordt hoog tijd dat fabrikanten met betere hardware uitpakken en hier ook grote reclame voor maken.
....en eigenlijk is het bijna een utopie (in analogie met de gewone smartphone Android) dat men de tv 'smart' genoeg kan maken dat deze minstens 10 jaar of de hele levens/gebruiksduur van de tv compatible zou blijven met de nieuwere versies van Android TV. Natuurlijk zou een degelijke harware ondersteuning van UHD op een UHD tv ook al heel wat zijn want de schermresolutie kan niet verhoogd worden.

[Reactie gewijzigd door mutmong op 24 juli 2024 15:09]

Fabrikanten hebben helemaal niets aan apparatuur welke een jaar of tien of langer kan meegaan. Die zien liever dat je elk jaar een nieuw model koopt. Afhankelijk van het product werkt dat prima, gezien de volksstammen die dagen voor de winkel bivakkeren om de laatste smartphone te kopen. Of die elk jaar bij hun baas zeuren dat ze écht een nieuwe leasebak moéten omdat ze anders hun werk niet goed kunnen doen.

Best vaak dat ik van mensen hoor dat het smart gedeelte van hun tv behoorlijk tegenvalt. Reageert langzaam, apps die niet werken etc. Dan gaat het echt niet alleen maar om Salora tv's van een paar euro.

[Reactie gewijzigd door Vrijdag op 24 juli 2024 15:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.