[img=620]IlaS5kVU[/img]
Vanaf 1 jan 2016 gaat het TV kijken bij ons in huis vermoedelijk compleet veranderen met de komst van Netflix. De HTPC moet de deur uit en een dedicated settop box moet het werk gaan doen want alleen op een ipad netflix kijken is niet wat ik in gedachten heb.
[img=620]tiOckSjc[/img]
De nieuwe settop box moet voldoen aan mijn volgende eisen pakket:
- snel in bediening
- snel in starten
- netflix tooling
- HD en liefst hoger kunnen
- XBMC (KODI) draaien
- Eenvoud
(vrouwlief moet het kunnen bedienen zonder allerlei toeters en bellen toe hoeven starten en keuzes te maken voor audio routing e.d.)
[img=620]w2b3lAnq[/img]
Waarom mijn keuze gevallen is op de Nvidia Shield?
Technisch gekozen
Op basis van een aantal engelse Youtube filmpjes oa tussen de Apple TV en de Nvidia Shield TV heb ik toch gekozen om technische redenen voor de Shield. Dit vertaalt zich in de volgende plus punten die de doorslag geven:
- 4K over HDMI 2.0 output
- optie om te games inc game controller (looks van de xbox)
- hoofdtelefoonaansluiting op de afstandsbediening en controller
- snelheid van de menu's
Gevoelsmatige aanvulling op de keuze
Het merk Nvidia is voor mij het merk qua graphics, dus gevoelsmatig mag ik hier dan ook mooie dingen van verwachten qua snelheid van de menu's en de grafische mogelijkheden van het gamen.
[img=620]PvHalTnL[/img]
Op het moment van schrijven was de prijs van de shield met controller zo rond de 200 euro, en aanvullend nog eens 40 euro voor de afstandsbediening. Echter kwam ik een combi deal tegen bij amazon en heb voor 170 euro inc verzending een combi weten te kopen en gevoelsmatig is dat een hele nette prijs.
Bezorgen zoals verwacht binnen een paar dagen in huis
[img=620]BAXqvLFI[/img]
Als een kind zo blij met het pakje dat is binnen gekomen en oh oh oh, wat ziet dat er allemaal slik uit. De verpakking van de afstandsbediening is al top en die van de Shield met controller helemaal.
De foto's zeggen meer dan genoeg:
ShieldTV uitpakken
[img]Jlh7qmu7[/img]
Remote
[img]8C4PdjbP[/img]
[img=620]KwucOr8z[/img]
Het zijn de kleine dingen die het juist even op een hoger niveau weet te trekken zoals:
- de simple afplakfolies op de shield zijn goed
- de plakkers op de doos voor het open te maken zijn aangeduid met pijltjes hoe je deze los moet halen
- de kartonnenhoesjes om de kabels met tekst aanduiding wat het is
- de groene icoontjes op de stekkers van de USB kabels
- de led verlichting op de shield die je kan dimmen in 3 standen
- de eenvoud van de afstandsbediening
Helemaal top !
[img=620]9nelyQF4[/img]
In twee woorden (1 begrip): Appletje eitje.
Zonder een handleiding te openen is de aansluiting, ingebruik nemen, een extra controller aansluiten geen enkel probleem. Het configureren van de Netflix App die standaard aanwezig is was kinds eenvoudig en we konden meteen kijken (als we dat zouden willen).
Om KODI te installeren heb ik even gespiekt op het internet, maar deze staat eenvouding in de app store. Gevonden doormiddel van de spraak besturing...
[img]Cq0xgfvj[/img]
Met een 30 - 40 minuten was ik daar waar ik wezen wou. KODI geconfigureerd naar mijn wensen met alle verwijzingen naar mijn NAS. Netflix geinstalleerd en werkend, controller & afstandsbediening werkend en de led helderheid naar medium gezet.
De meeste tijd gaat hem zitten nadat je hem voor het eerst heb aangezet en keuzes hebt gemaakt in taal, dat er updates van shield worden gedownload. Maar dit alles ging zonder problemen.
[img=620]cAhPOVi4[/img]
Sneldheid
Het menu van de shield is lekker snel. Dit is volgens verwachting dat ik had van Nvidea en dat wordt ook overal als plus punt gebracht. Het kijken naar Netflix is heerlijk, ook dit loopt lekker soepel en het beeld is mooi in HD.
4K
Ik ben erg benieuwd hoe het staat in 4K, maar helaas als min-puntje moet ik nu toch opschrijven dat ik wel verplicht ben om over te stappen op een 4K televisie. (gelukkig hebben we een oudjaars lot gekregen

Update 4 juli 2016:
Vanaf versie 3.2 is het met Youtube mogelijk om 4K 60fps te kijken en Netflix in HDR.
Het oudjaarslot heeft niet mogen helpen om dit testbaar te maken.
KODI
KODI werkt top, zoals ik altijd met XBMC heb gedraait op een PC is dit geweldig. De instelling waren weer snel gemaakt, de afstandsbediening vanaf de telefoon aangezet en klaar voor gebruik. Muziek, Foto's, Video kunnen nu weer van de NAS worden bekeken en beluisterd.
Bediening / eenvoud
De bediening is eenvouding en mijn vrouw zag dit gelijk helemaal zitten.
Gaming
Gaming viel me in alles wat tegen. De controller ligt niet zo lekker in de hand als de afstandsbediening. De volume knoppen op de controller is een beetje raar plastic achtig gevoel en ook al heeft hij de looks van een xbox 360 controller, zo speelt hij geheel niet.
De graphics viel me ook tegen, zeker om dat het merk nvidia op de box staat. Ik heb een aantal vrije games geprobeerd uit de app store (racing, shooter en pinball). Het was wel aardig, maar ik zit dan toch liever achter mijn 360, dit apparaat gaat dat zeker niet vervangen of overstijgen.
Over de kwaliteit van de games met een betaalde abonnement in GeForce Now heb ik (nog) geen ervaring mee.
Ook een spel streamen vanaf je lokale PC heb ik (nog) geen ervaring mee. De minimale vereiste is een GeForce GTX 650 video kaart voor de hardware ondersteuning om het spel te kunnen streamen naar de shield.
xbox 360 controllers -
Aanvulling gemaakt op 17 augustus 2016
Tweaker 3raser liet in een reactie weten dat met een 'Xbox 360 Wireless Receiver' (Dongle) het mogelijk is om games te bedienen/spelen met xbox 360 controllers. De controllers worden niet zichtbaar in de instellingen van de shield en je kan ook het menu niet bedienen, maar eenmaal in het spel...

Dit is wel een toffe aanvulling want persoonlijk vind ik de controller van de 360 ligt vele malen lekkerder in de hand dan de controller van de shield.
Zelf heb ik dit getest met 1 controller op het spel Asphalt 8 en tweaker 3raser heeft dit getest met
4 controllers op het spel Bomb Squad. Nice !
Opslag
Een aantal schreven dat de 16GB een minpunt was als je veel ging gamen. Zelf vind ik dat geen minpunt, want het staat duidelijk in de specificaties dat er 16GB in zit. Echter, de games zijn wel groot en dan heb je meer ruimte nodig en dat is wel een feit. Maar ook naar het budget moet gekeken worden en dan de optie om een memory kaart te plaatsen helemaal geen gek idee.
Daarnaast zijn 2x USB 3.0 aansluitingen aanwezig.
Cast
Vanaf mijn iphone even iets delen via de shield naar de grote tv in de woonkamer ging makkelijk. Dit is een verwelkome aanvulling op iets te delen met de rest.
Internet radio
Dat is wel weer het leuke van dit apparaat dat de app store er aan gekoppeld is. Download een app voor radio en meteen zijn de meeste Nerderlandse radio's onder de knop te vinden. Weer de eenvoud die ik zocht in de bediening.
HDMI-CEC
De Shield ondersteund de HDMI-CEC en mijn TV van Samsung ook, dus dat zou gezellig moeten worden onderling. De gebruiker kan vanuit de instellingen bepalen of de TV ook aan moet gaan als de Shield uit slaap mode komt.
Update 4 juli 2016:
Vanaf versie 3.2 kan de gebruiker ook instellen of de TV uit moet gaan als de Shield in slaap mode komt.
Echter dit werkt niet icm mijn TV.
Wel handig is dat de bediening van de TV afstandsbediening ook wordt meegenomen, hierdoor kunnen we die ook gebruiken om door de menu's heen te lopen en dat is wel eens erg handig. In theorie heb je dan de mooie 'remote' niet nodig, maar zijn eenvoud verdient wel de aanbeveling.
Stroomverbruik
Standby - Controller op USB (opladen): ~2.7 Watt
Game - Asphalt 8 (hoogst gemeten): ~13 Watt
Game - Beach Buggy Racing (hoogste settings) (hoogst gemeten): ~20 Watt
Plex
Vanaf versie 3.2 is er ook ondersteuning voor plex server op de shield.
De installatie verliep allemaal prima, heb alleen het resultaat nog niet kunnen bekijken.
NAS locaties toevoegen
Vanaf versie 3.2 is het mogelijk om een share/folder op te geven van een NAS locatie. Dit werkt eenvoudig vanuit de instellingen en werkt prima.
Dolby Atmos
Vanaf versie 3,2 is er ondersteuning voor Dolby Atmos maar heb hier geen ervaringen mee.
YCbCr 4:4:4 color space
Vanaf versie 3.2 is het mogelijk om ook YCbCr 4:4:4 color space aan te zetten. De diepte van de kleur zwart is vele malen beter in mijn eerste bevindingen en heb hem in deze mode laten staan.
Shield folder share
Vanaf versie 3.2 is het mogelijk om folders te delen over het netwerk naar een pc om bestanden makkelijker op de shield te zetten.
Nog geen ervaring mee.
[img=620]wXa2O8cY[/img]
Pluspunten
Het mag dan wel niet de goedkoopste in zijn soort zijn, maar toch ergens wel het geld waard. De menu bediening is zo snel dat zal nooit in de weg gaan staan wat je bij anderen misschien wel eens zou ervaren dat je moet wachten op de interface.
4K ondersteuning is een plus punt, zo direct vanuit Netflix.
Het idee is al helemaal top.
Mogelijkheid om standaard iets te kunnen delen (cast) vanaf de telefoon of ipad is handig.
De verpakking en design is helemaal top (op de controller na, deze is technisch onderbelicht met de rest)
Aanvullende apps zoals radio en alle andere zaken die nog gaan komen in de toekomst.
Minpunten
Vele apps voor te downloaden en ook games. Dat laatste zou een pluspunt moeten zijn, maar mijn advies zou zijn: koop voor 100 euro een tweede hands xbox 360 als je leuk wilt games. Het aanbod is nog beperkt, en misschien veranderd dit nog wel in de toekomst omdat de games vooral gebouwd zijn richting de tables e.d.
Neutraal
Steam zou ook moeten werken, maar daar heb ik geen ervaring mee.
HDMI-CEC werkt deels. Wat hij in theorie zou kunnen is erg leuk, maar ik denk dat mijn TV niet echt mee werkt. Wel prettig als de TV automatisch
aanuitgezet wordt
wanneer de shield uit slaap mode komt.
dat de shield dan volgt (meestal).
[img=620]M3VVB5Wg[/img]
De volgende bronnen heb ik gebruikt om keuze te maken:
Nvidia Shield TV
Apple TV (4th Gen) vs Nvidia Shield TV: Comparison
[img=620]g0vwgfRF[/img]
Onderbouwde op- en aanmerkingen zijn welkom, nooit te jong om iets te leren.
Review updates
17 januari 2017 - SHIELD EXPERIENCE UPGRADE 3.3
- Top New Apps & Games
- DTS:X Audio
17 augustus 2016
- Stroomverbruik (met dank aan 3raser)
- Ondersteuning van 360 controllers in games dmv dongle (met dank aan 3raser)
- Aanvulling op game ervaring
4 juli 2016 - SHIELD EXPERIENCE UPGRADE 3.2
De nieuwe update van nvidia bevat oa:
- HDR ondersteurning voor netflix
- Youtube 4K 60fps
- Plex server
- Dolby atmos
- Toegang tot de folders van shield over het netwerk
- Toevoegen van NAS locaties om vanaf te streamen
- Automatisch aan / uit van de TV wanneer de shield uit of in sleep mode gaat.
- YCbCr 4:4:4 color space toegevoegd
Mijn bevindingen zover kunnen testen verwerkt als update in de review.
4 januari 2016 - HDMI-CEC ervaring