×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei P10 Lite Review

Lichtgewicht te licht bevonden

Door , 54 reacties

23-05-2017 • 06:00

54 Linkedin Google+

Review

Samengevat

De Huawei P10 Lite is op het eerste gezicht een prima toestel met een degelijke en goed ontworpen behuizing. Ook het contrastrijke scherm, dat zelfs goed af te lezen is in de felle zon, maakt indruk voor deze prijsklasse. Het toestel is ook redelijk vlot en er is dan ook goed mee te werken. De concurrenten in dit prijssegment hebben bepaald niet stilgezeten op het gebied van accuduur, maar Huawei helaas wel en daarnaast gaat het opladen traag. Als je dat niet zo'n probleem vindt en je vindt bloatware niet onoverkomelijk, dan kunnen we deze smartphone prima aanraden.

Getest

Huawei P10 Lite Wit

Prijs bij publicatie: € 330,-

Vanaf € 253,18

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Update, 02-06-2017: Naar aanleiding van een aantal reacties die sommige bevindingen van deze review tegenspreken, hebben we even bij Huawei gecheckt of we een juiste versie van het toestel hebben. Huawei bleek ons een P10 Lite met de verkeerde software te hebben gestuurd. We hebben nu een week rondgelopen met de P10 Lite met de nieuwste retailsoftware en hebben geen last meer gehad van vastlopers. Ook starten apps tot onze verbazing veel sneller en is de algemene snelheid van het toestel erop vooruit gegaan, zo bleek toen we de toestellen naast elkaar legden. Het cijfer is daarom verhoogd van een 6 naar een 7 en de minpunten zijn aangepast.


Huawei brengt elk jaar een Lite-versie van zijn high-end smartphones op de markt. In werkelijkheid zijn het heel andere toestellen, maar met een enigszins herkenbaar ontwerp. De Lite-versies van Huawei hebben geen dubbele camera, high-end soc of andere snufjes, maar zijn vaak gericht op een strak ontwerp en een goede gebruikservaring. Hoewel ze goed worden verkocht, waren we tot nu toe niet onder de indruk van de Lite-smartphones. Kan de P10 Lite daar verandering in brengen?

Behuizing

De P10 Lite lijkt erg op de P9 Lite wat ontwerp betreft. Toch is hij een stukje luxer uitgevoerd, met een glazen achterkant in plaats van het plastic dat we vorig jaar zagen. In combinatie met het metalen frame voelt hij daardoor niet aan als een goedkope smartphone. De hoeken zijn ook wat meer afgerond, wat het toestel net een wat modernere uitstraling geeft. Bedenk wel dat het geen Gorilla Glass is dat op de achterkant zit en dat hij daardoor wellicht wat makkelijker kapotgaat dan wanneer de achterkant van plastic of metaal zou zijn. De behuizing is wel behoorlijk stevig door zijn metalen frame, dus waarschijnlijk overleeft hij het wel als je er eens op gaan zitten. De knoppen zitten ook stevig in de behuizing en voelen prettig aan.

Het was een pluspunt geweest als er een omkeerbare usb-c-aansluiting op het toestel had gezeten, ook omdat deze over het algemeen wat steviger is, maar die is nog niet standaard in deze prijsklasse. De vingerafdrukscanner zit achterop en valt mooier in het toestel dan bij de P9 Lite. De scanner zelf reageert redelijk vlot, maar de software is niet altijd even snel. Daardoor voelt ook de scanner af en toe niet snel aan, doordat het beeld niet direct aanspringt. Langzaam is hij zeker niet, maar we zijn inmiddels sneller gewend in deze prijsklasse.

De luidspreker is er duidelijk op vooruitgegaan ten opzichte van de P9 Lite. Als je de toestellen naast elkaar legt en hetzelfde stuk muziek afspeelt, merk je dat de hoge tonen minder schel klinken en dat het geluid in het algemeen wat voller klinkt. Ook kan de luidspreker behoorlijk hard, wat praktisch is bij het handsfree bellen.

Scherm

De P10 Lite heeft zoals de meeste vergelijkbaar geprijsde concurrenten een schermresolutie van 1920x1080 pixels. Dat levert op de 5,2"-lcd een prima pixeldichtheid van 424ppi op. Het scherm ziet er met het blote oog goed uit, maar we hebben het natuurlijk ook even gemeten.

  • Max. helderheid
  • Min. helderheid
  • Contrast
  • Kleurtemperatuur
Maximale helderheid
Smartphone in cd/m² (hoger is beter)
Motorola Moto G5 Plus
**********
623
Apple iPhone SE
**********
601
Huawei P10 Lite
*********
579
Asus Zenfone 3
*********
552
Huawei Nova
********
502
Huawei P10
********
491
Sony Xperia X Compact
********
485
Huawei P9 Lite
********
485
Huawei P8 Lite (2017)
*******
466
Wileyfox Swift 2
*******
451
Motorola Moto Z Play
******
398
Huawei P9
******
395
Lenovo P2
******
385
Minimale helderheid
Smartphone in cd/m² (lager is beter)
Lenovo P2
**
2,00
Huawei P10
**
2,20
Huawei P10 Lite
***
3,70
Huawei Nova
****
4,00
Sony Xperia X Compact
****
4,50
Apple iPhone SE
*****
5,00
Huawei P9
*****
5,25
Motorola Moto G5 Plus
*******
7,90
Asus Zenfone 3
**********
10,97
Contrast
Smartphone Contrast in verhouding (hoger is beter)
Huawei Nova
**********
1688:1
Huawei P10 Lite
**********
1620:1
Asus Zenfone 3
********
1387:1
Huawei P8 Lite (2017)
********
1291:1
Huawei P9 Lite
********
1271:1
Huawei P10
*******
1255:1
Motorola Moto G5 Plus
*******
1163:1
Huawei P9
*******
1146:1
Sony Xperia X Compact
******
1079:1
Apple iPhone SE
*****
904:1
Wileyfox Swift 2
*****
887:1
Kleurtemperatuur
Smartphone in kelvin (lager is beter)
Lenovo P2
*******
6.753
Apple iPhone SE
********
7.069
Motorola Moto Z Play
********
7.165
Huawei P8 Lite (2017)
********
7.529
Asus Zenfone 3
********
7.643
Wileyfox Swift 2
********
7.731
Motorola Moto G5 Plus
*********
8.186
Huawei Nova
*********
8.292
Huawei P10
*********
8.338
Huawei P9
*********
8.363
Huawei P10 Lite
**********
8.807
Huawei P9 Lite
**********
9.165
Sony Xperia X Compact
**********
9.193

De maximale helderheid van het scherm is een positief punt. Je zult weinig moeite hebben om het scherm af te lezen, ook al zit je in de felle zon te braden. Verder is de minimale helderheid laag genoeg om comfortabel naar de telefoon te kunnen kijken terwijl je je in een donkere ruimte bevindt.

Het contrast is een van de meest bepalende factoren voor hoe mooi een scherm oogt. Zeker voor een lcd in deze prijscategorie is dit scherm erg contrastrijk en het is dan ook fijn om naar te kijken. Helaas is de kleurechtheid van het scherm niet al te best en is het standaard erg blauw afgesteld. Gelukkig kun je de kleurtemperatuur in de instellingen wijzigen naar standaard-, warme en koude waarden, maar ook handmatig. Het gaat wel iets ten koste van de maximale helderheid, maar daarin heb je gelukkig wat speling.

Accuduur

Een accu met een capaciteit van 3.000mAh zien we de laatste tijd vaak en ook de Huawei P10 Lite heeft er een. Dat zegt in de praktijk lang niet alles over hoe lang een smartphone meegaat, zoals we hieronder kunnen zien.

  • Browsetest
  • Videotest
  • PCMark 2.0
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m2)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2 5.100mAh Snapdragon 625
**********
15u47m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh Snapdragon 625
*******
11u30m
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh Snapdragon 625
******
10u9m
Apple iPhone SE 1.642mAh A9
******
9u26m
Asus Zenfone 3 3.000mAh Snapdragon 625
******
9u11m
Sony Xperia X Compact 2.700mAh Snapdragon 650
******
8u56m
Huawei P9 Lite 3.000mAh Kirin 650
******
8u48m
Huawei P8 Lite (2017) 3.000mAh Kirin 655
*****
8u15m
Wileyfox Swift 2 2.700mAh Snapdragon 430 (MSM8937)
*****
7u56m
Huawei P10 Lite 3.000mAh Kirin 655
*****
7u56m
Huawei P9 3.000mAh Kirin 955
****
6u38m
Huawei Nova 3.020mAh Snapdragon 625
****
6u9m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m2)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Schermtype tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2 5.100mAh Super Amoled
**********
1d5u15m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh Super Amoled
********
22u45m
Huawei P10 3.200mAh LCD
*****
13u31m
Apple iPhone SE 1.642mAh LCD
*****
13u19m
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh LCD
****
12u11m
Asus Zenfone 3 3.000mAh LCD
****
10u38m
Huawei P9 Lite 3.000mAh LCD
***
8u58m
Huawei P10 Lite 3.000mAh LCD
***
8u56m
Sony Xperia X Compact 2.700mAh LCD
***
8u37m
Huawei Nova 3.020mAh LCD
***
8u23m
Wileyfox Swift 2 2.700mAh LCD
***
8u11m
Huawei P8 Lite (2017) 3.000mAh LCD
***
7u38m
Huawei P9 3.000mAh LCD
**
6u54m
PCMark Android - Work 2.0 (accu)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh Snapdragon 625
**********
8u56m
Wileyfox Swift 2 2.700mAh Snapdragon 430 (MSM8937)
********
7u10m
Huawei P8 Lite (2017) 3.000mAh Kirin 655
********
7u5m
Huawei P10 Lite 3.000mAh Kirin 655
********
6u53m
Huawei P10 3.200mAh Kirin 960
*******
6u16m

Huawei-telefoons in de goedkopere klassen zijn over het algemeen geen hoogvliegers en de P10 Lite brengt ook geen verbetering ten opzichte van de P9 Lite. Dat de smartphones niet mee kunnen komen ten opzichte van bijvoorbeeld de Moto G5 Plus, die een even grote accucapaciteit heeft, zal te maken hebben met een combinatie van software en het type soc. De Huawei Nova is hier een vreemde eend in de bijt, aangezien de Snapdragon 625 over het algemeen erg zuinig is. Blijkbaar springt de software van Huawei niet goed om met de accu. Hoe dan ook, als je een telefoon zoekt die lang meegaat, is het verstandig om naar alternatieven te kijken. De Moto G5 Plus ging bijvoorbeeld bij ons veel en veel langer mee op een acculading. De concurrentie heeft dit jaar slagen gemaakt op het gebied van accuduur, maar Huawei stelt hierin teleur.

  • Procent vol na 30 min.
  • Laadtijd tot 100%
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Toename acculading in procenten in % (hoger is beter)
Huawei P10 3.200mAh
**********
48
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh
*********
45
Asus Zenfone 3 3.000mAh
*******
33
Huawei P9 3.000mAh
*******
33
Apple iPhone SE 1.642mAh
******
29
Huawei P10 Lite 3.000mAh
****
19
Huawei P8 Lite (2017) 3.000mAh
****
18
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) tijd in uren en minuten (lager is beter)
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh
*****
1u46m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
*****
1u52m
Huawei P10 3.200mAh
******
2u5m
Apple iPhone SE 1.642mAh
******
2u6m
Lenovo P2 5.100mAh
*******
2u17m
Asus Zenfone 3 3.000mAh
*******
2u18m
Huawei P9 3.000mAh
*******
2u25m
Sony Xperia X Compact 2.700mAh
*******
2u34m
Huawei Nova 3.020mAh
********
2u43m
Huawei P10 Lite 3.000mAh
*********
3u14m
Huawei P9 Lite 3.000mAh
**********
3u28m
Huawei P8 Lite (2017) 3.000mAh
**********
3u29m

Hoewel Huawei het heeft over de snelle laadtechnologie van de P10 Lite, is daar in de praktijk weinig van te merken met de bijgeleverde lader. Het toestel is wat opladen betreft zelfs een van de langzaamste smartphones die we in de afgelopen tijd hebben gezien.

Hardware en prestaties

De Huawei P10 Lite draait op de eigen octacore-soc Kirin 655 van het dochterbedrijf HiSilicon. Daarbij zit 4GB werkgeheugen en dat is voldoende. Toch kun je de met de P8 Lite (2017) ook een telefoon met Kirin 655 in huis halen voor honderd euro minder, al krijg je er dan wel 1GB minder werkgeheugen en 16GB minder opslaggeheugen bij. De P10 Lite mist gelukkig geen functies die je inmiddels mag verwachten op dit prijsniveau. Zo heeft hij nfc, een stappenteller en, in tegenstelling tot de Moto G5 Plus, een kompas.

  • Native
  • Java
  • Native singlecore
  • Java singlecore
AndEBench - native
Smartphone CPU/SoC in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P9 Kirin 955
**********
30.284
Huawei P10 Kirin 960
*********
25.844
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
********
25.112
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
********
24.909
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
********
24.869
Huawei P10 Lite Kirin 655
*******
22.167
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
*******
22.065
Huawei Nova Snapdragon 625
******
19.657
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
*****
14.585
Sony Xperia X Compact Snapdragon 650
*****
14.479
AndEBench - Java
Smartphone CPU/SoC in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P10 Kirin 960
**********
3.544
Huawei P9 Kirin 955
*********
3.242
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
*******
2.443
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
*******
2.442
Sony Xperia X Compact Snapdragon 650
*****
1.894
Huawei Nova Snapdragon 625
*****
1.813
Huawei P10 Lite Kirin 655
*****
1.766
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
*****
1.687
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
*****
1.635
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
****
1.586
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone CPU/SoC in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P9 Kirin 955
**********
6.438
Huawei P10 Kirin 960
*********
5.974
Huawei P10 Lite Kirin 655
******
3.757
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
*****
3.392
Huawei Nova Snapdragon 625
*****
3.232
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
*****
3.228
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
*****
3.213
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
*****
3.211
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
***
2.248
Sony Xperia X Compact Snapdragon 650
***
2.239
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone CPU/SoC in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P10 Kirin 960
**********
1.187
Huawei P9 Kirin 955
**********
1.149
Huawei P10 Lite Kirin 655
****
510
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
****
445
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
****
420
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
***
397
Huawei Nova Snapdragon 625
***
387
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
***
386
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
**
277
Sony Xperia X Compact Snapdragon 650
**
271

Op het gebied van rauwe processorkracht doet de P10 Lite het aardig en in verhouding tot de andere toestellen zeker als er maar een enkele core gebruikt wordt. Natuurlijk kan hij niet tippen aan de Huawei P9 en P10, die dan ook een high-end soc hebben.

PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Huawei P10 Kirin 960
**********
6.322
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
********
4.970
Lenovo P2 Snapdragon 625
********
4.883
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
********
4.806
Huawei P10 Lite Kirin 655
*******
4.726
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
*******
4.450
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
******
3.722
Huawei P9 Lite Kirin 650
****
2.311

De PCMark-test probeert de realiteit na te bootsen door dagelijkse handelingen te simuleren. Daarbij moet de P10 Lite telefoons met een Snapdragon 625 nipt voor zich laten. Wel verslaat hij de goedkopere toestellen en de Lite-versie van vorig jaar.

  • Seq. read
  • Seq. write
  • Random read
  • Random write
  • RL benchmark
Androbench - sequential read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P10
**********
613,00
Huawei P9 Lite
*****
282,40
Lenovo P2
****
274,84
Asus Zenfone 3
****
273,85
Wileyfox Swift 2
****
262,28
Huawei Nova
****
261,12
Motorola Moto Z Play
****
255,00
Huawei P9
****
249,93
Motorola Moto G5 Plus
****
239,00
Sony Xperia X Compact
***
207,71
Huawei P10 Lite
***
185,83
Huawei P8 Lite (2017)
***
175,54
Androbench - sequential write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Asus Zenfone 3
**********
210,71
Huawei P10
*********
182,00
Sony Xperia X Compact
******
136,06
Motorola Moto G5 Plus
******
132,92
Huawei P9
*****
107,50
Huawei P10 Lite
*****
96,53
Lenovo P2
****
76,96
Huawei Nova
***
73,49
Wileyfox Swift 2
***
72,57
Motorola Moto Z Play
***
66,00
Huawei P9 Lite
**
42,77
Huawei P8 Lite (2017)
**
41,19
Androbench - random read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P10
**********
165,00
Asus Zenfone 3
*****
75,37
Motorola Moto G5 Plus
****
66,90
Wileyfox Swift 2
***
53,57
Huawei P8 Lite (2017)
**
39,30
Huawei P9 Lite
**
39,05
Motorola Moto Z Play
**
39,00
Huawei Nova
**
38,89
Lenovo P2
**
38,54
Huawei P9
**
34,70
Huawei P10 Lite
**
32,96
Sony Xperia X Compact
**
30,41
Androbench - random write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P10
**********
150,00
Motorola Moto G5 Plus
****
66,60
Lenovo P2
***
44,48
Huawei Nova
***
44,16
Motorola Moto Z Play
***
44,00
Huawei P9
**
31,00
Huawei P9 Lite
*
12,58
Huawei P10 Lite
*
11,30
Wileyfox Swift 2
*
9,28
Sony Xperia X Compact
*
8,66
Huawei P8 Lite (2017)
*
7,96
Asus Zenfone 3
7,45
RL Benchmark
Smartphone in seconden (lager is beter)
Huawei P10
**
2,94
Huawei P9
**
3,03
Huawei P8 Lite (2017)
***
5,40
Lenovo P2
****
8,08
Huawei P10 Lite
*****
8,76
Motorola Moto G5 Plus
*****
9,63
Motorola Moto Z Play
*****
10,10
Huawei Nova
*******
13,04
Sony Xperia X Compact
********
15,57
Wileyfox Swift 2
*********
16,14
Asus Zenfone 3
**********
18,67

De snelheid van het opslaggeheugen is ook nog altijd belangrijk voor de algehele snelheid van een smartphone. De P10 Lite laat bij de synthetische benchmark Androbench wat steekjes vallen en de ruwe snelheid van het geheugen is ten opzichte van de concurrentie dan ook niet heel hoog. RL Benchmark is meer gericht op de praktijk en injecteert queries in een sql-database, de soort die Android-apps vaak gebruiken. De P10 Lite scoort daarin juist prima.

In de praktijk is de P10 Lite redelijk vlot. Er zijn wel wat meer framedrops te zien dan bijvoorbeeld bij de Moto G5 Plus. Het starten van apps duurt ongeveer even lang, waarbij de P10 Lite het bij de ene app wint en de Moto G5 Plus bij de andere.

  • Sling Shot Unl.
  • Manhattan onscreen
  • Manhatttan offscreen
3DMark - Sling Shot Unlimited
Smartphone CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Huawei P10 Kirin 960
**********
2.512
Sony Xperia X Compact Snapdragon 650
******
1.425
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
***
863
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
***
861
Lenovo P2 Snapdragon 625
***
855
Huawei Nova Snapdragon 625
***
818
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
**
618
Huawei P10 Lite Kirin 655
**
617
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
**
569
GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone Resolutie CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone SE 1136x640 A9
**********
58,3
Sony Xperia X Compact 1280x720 Snapdragon 650
*****
31,0
Huawei P10 1920x1080 Kirin 960
*****
29,0
Huawei P9 1920x1080 Kirin 955
***
19,0
Wileyfox Swift 2 1280x720 Snapdragon 430 (MSM8937)
***
15,0
Motorola Moto G5 Plus 1920x1080 Snapdragon 625
**
10,0
Lenovo P2 1920x1080 Snapdragon 625
**
10,0
Motorola Moto Z Play 1920x1080 Snapdragon 625
**
10,0
Huawei Nova 1920x1080 Snapdragon 625
**
9,8
Asus Zenfone 3 1920x1080 Snapdragon 625
**
9,7
Huawei P8 Lite (2017) 1920x1080 Kirin 655
*
8,5
Huawei P10 Lite 1920x1080 Kirin 655
*
8,5
GFXBench Manhattan - offscreen
Smartphone CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone SE A9
**********
40,1
Huawei P10 Kirin 960
*******
29,0
Huawei P9 Kirin 955
****
18,0
Sony Xperia X Compact Snapdragon 650
****
15,0
Lenovo P2 Snapdragon 625
**
10,0
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
**
9,9
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
**
9,9
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
**
9,9
Huawei Nova Snapdragon 625
**
9,5
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
**
7,8
Huawei P10 Lite Kirin 655
**
7,8
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
**
7,1

Op grafisch gebied hoef je weinig te verwachten van de Huawei P10 Lite. Natuurlijk kun je prima een spelletje spelen op het toestel, maar elk ander toestel in dit rijtje presteert in de praktijk beter. Dat geldt zelfs voor de goedkope Wileyfox Swift 2, omdat deze een lagere resolutie heeft. Waarschijnlijk koop je de P10 Lite echter niet voor de spelletjes, of dat zou je in elk geval niet moeten doen, dus we wegen het niet al te zwaar mee in deze prijscategorie.

Software

De interface van de softwareskin Emui is met versie vijf een stuk verbeterd. Het is nog altijd een zware skin, in elk geval in die zin dat Android behoorlijk aangepast is. Het is ook een skin waarin veel in te stellen is en waarin best handige functies zitten. Standaard is er geen app drawer, maar die kun je gelukkig wel terugbrengen via de instellingen.

Er worden met de P10 Lite behoorlijk veel apps meegeleverd. De app Telefoonbeheer is handig. Je kunt je toestel ermee optimaliseren, waarbij je onder meer tips krijgt om de accu langer te laten meegaan, zoals het uitzetten van bluetooth als het niet nodig is. Er wordt onder meer werkgeheugen vrijgemaakt door apps te sluiten. In de Telefoonbeheer-app kun je diverse onderdelen van je smartphone beheren, zoals de toestemmingen die je apps hebt gegeven, de virusscanner en je vergrendelde apps. Je kunt ook aangeven welke apps op de achtergrond mogen functioneren, om dataverkeer te beperken en accusap te sparen.

Toch zijn de meeste apps niet nodig en vaak dubbel als je zelf al een favoriete app hebt voor een bepaald doel. Gebruik je Google Agenda? Dan staat de Huawei Agenda-app ook nog op je toestel. Hou je je notities bij met Google Keep? De Kladblok-app zweeft nog steeds ergens op je telefoon rond. Veel van de meegeleverde apps zijn namelijk systeemapps, waardoor je ze niet kunt verwijderen. Wel kun je ze uitschakelen, waardoor je ze in elk geval niet meer ziet.

De navigatieknoppen zijn softwarematig en zitten zoals gebruikelijk onder aan het scherm. Huawei heeft de knoppen echter vrij klein gemaakt. Daardoor tikten we in het begin nog wel eens mis. Gelukkig konden wij er persoonlijk wel aan wennen. Kortom, de software van Huawei heeft een verbeterde interface, veel functionaliteit, maar ook veel bloatware.

Camera

De P10 Lite heeft een twaalfmegapixelcamera, waarbij de sensor 1/2,8" groot is en pixels heeft van 1,25μm. Dat is niet overdreven groot en met een lensopening van f/2.2 evenmin bij uitstek lichtsterk. Het toestel neemt slow motion op met 120fps, maar wel met een resolutie van slechts 640x480 pixels. De camera heeft overigens behoorlijk wat modi, waaronder een paar interessante, zoals Panorama, de Pro-foto- en videomodus en Lichtschilderij. Laatstgenoemde is een soort lange sluitertijdmodus, wat leuke effecten kan opleveren. De camera-app is net als de rest van de software helaas vrij traag, hoewel het focussen best snel gaat.

De camera van de P10 Lite heeft, zoals wel vaker in dit prijssegment, geen optische beeldstabilisatie of 4k-video-opnamemogelijkheden. We zijn op pad geweest met de Huawei P10 Lite en de Moto G5 Plus, omdat de camera van laatstgenoemd toestel zich positief onderscheidt binnen dit prijskader. Over het algemeen levert de Moto G5 Plus betere resultaten af. Dat komt vermoedelijk door de grotere sensor, de betere autofocustechnologie en het grotere diafragma.

De foto van het gezichtje van de Moto G5 Plus is een stuk mooier, vanwege een contrastrijker beeld en accuratere kleurweergave. In de foto van de boom in het water zie je goed dat het dynamisch bereik van de Moto G5 Plus een stuk groter is, omdat de lucht nog mooi in beeld is en de rest van de foto niet onderbelicht. De P10 Lite heeft er duidelijk meer moeite mee.

Wel verrassend is het resultaat van de molen bij weinig licht. De isowaarde van de Moto G5 Plus is zoals je zou verwachten lager, door de hogere lichtsterkte, maar alsnog is er meer ruis te zien. We vermoeden dat dit komt door de matige ruisonderdrukking bij de Moto G5 Plus. De P10 Lite laat hier een beter plaatje zien. Al met al is de camera van de P10 Lite niet slecht, maar maakt hij ook geen indruk voor zijn prijsniveau.

Specificaties

Product Huawei P10 Lite
Eerste prijsvermelding Dinsdag 28 februari 2017
Mobiel besturingssysteem Google Android 7.0
Schermdiagonaal 5,2"
Resolutie 1920x1080
Dots per inch 424dpi
Relatieve schermgrootte 70,7%
Schermtype Lcd
Cpu/soc HiSilicon Kirin 655
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2,1GHz
Geheugengrootte 4GB
Opslagcapaciteit 32GB
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Aantal sims Dual
Simkaartslot 1 Nanosim
Simkaartslot 2 Nanosim
Sim2 gedeeld met micro-sd Ja
Cameraresolutie 12Mp
Diafragma 2,2
Cameraresolutie (voor) 8Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Ondersteunde videoresoluties 1920x1080
Mobiele netwerken 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz, 2600MHz
Opmerking lte/4g-band - Lte fdd band 1: 1920–1980 MHz (ul), 2110–2170 MHz (dl) - lte fdd band 3: 1710–1785 MHz (ul), 1805–1880 MHz (dl) - lte fdd band 7: 2500–2570 MHz (ul), 2620–2690 MHz (dl) - ltw fdd band 8: 880–915 MHz (ul), 925–960 MHz (dl) - lte fdd band 20: 832–862 MHz (ul), 791–821 MHz (dl)
Wifi 5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie Bluetooth 4.1
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc)
Gsm-connector 3,5mm, micro-usb
Miracast Nee
Gps Ja
Gsm-functies Bewegingssensor (g-sensor), kompas, snelladen, vingerafdrukscanner, wifi direct
Stand-by-tijd 295u
Accucapaciteit (mAh) 3.000mAh
Accutype Li-ion
Accu verwisselbaar Nee
Draadloos laden Nee
Lengte 146,5mm
Breedte 72mm
Hoogte / diepte 7,2mm
Gewicht (gram) 146g
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Alternatieven

De Moto G5 Plus doet het bijzonder goed in deze prijsklasse, waarbij de camera, behuizing en schone software drie hoogtepunten zijn. Ook de accuduur is goed en de eenknopsnavigatie via de vingerafdrukscanner werkt lekker. Het toestel heeft geen grote nadelen, maar als we er eentje moeten noemen, is dat het uitsteken van de camera.

Score: 4.5(9 reviews)
linkReview

De Lenovo P2 is op één vlak de absolute uitblinker, in welke prijscategorie dan ook, en dat is accuduur. De smartphone gaat bijzonder lang mee met zijn enorme accu, waarbij de behuizing niet eens zo heel groot is. Wel is hij een stuk groter dan Huawei P10 Lite, maar hij heeft dan ook een 5,5"-oledscherm. De soc in de P2 is vrij snel en het toestel heeft een degelijke behuizing. Je levert echter duidelijk in op de camerakwaliteit en ook de software is niet je van het.

Score: 4.5(51 reviews)
linkReview

De Galaxy A5 heeft niet zo'n goede prijs-kwaliteitverhouding als bijvoorbeeld de Moto G5 Plus, maar wel een prima accuduur en een goed ontwerp. De bouwkwaliteit is eveneens op niveau. Het oledscherm is het absolute hoogtepunt van dit toestel. De camera valt helaas wat tegen, dus kijk liever elders als je dat belangrijk vindt.

Score: 4(44 reviews)
linkReview

De 16GB-versie is net wat duurder dan de P10 Lite, maar ook de iPhone SE is in principe een goed alternatief voor de Huawei P10 Lite. Apple ondersteunt toestellen vier jaar lang, waar Android-toestellen meestal twee jaar krijgen en onder andere daardoor is het minder erg dat het toestel nu een jaar oud is. Het is voor de prijs nog altijd een kwalitatief hoogstand toestel met een zeer goede accuduur en een goede camera voor de prijs. Helaas heeft hij dus maar 16GB opslag, tenzij je er nog zo'n vijftig euro bovenop telt.

Score: 4.5(33 reviews)
linkReview

De Nova is ook van Huawei en heeft dan ook dezelfde softwareskin. Hij is ongeveer even duur, en behoorlijk slank en compact. Ook ligt hij lekker in de hand. Verder is het een snel toestel met een usb-c-poort en dualsim-functionaliteit. Er zijn eigenlijk maar weinig grote nadelen aan deze telefoon, hoewel hij geen uitblinker is op het gebied van camera of geluidskwaliteit.

Score: 3.5(3 reviews)
linkReview

Conclusie

De P10 Lite is een prima smartphone. De behuizing is stevig, hij is mooi afgewerkt en ziet er luxe uit. Het scherm is het paradepaardje, want het is contrastrijk en ook in de zon goed afleesbaar. Ook de snelheid van het toestel is zeer redelijk. We hebben hem naast de zeer geslaagde en iets goedkopere Moto G5 Plus gehouden en daar doet hij niet voor onder.

Concurrenten in deze prijsklasse hebben flinke sprongen gemaakt wat de accuduur betreft, maar Huawei boekt jammer genoeg geen progressie ten opzichte van vorig jaar. We hadden iets meer gehoopt van de camera, zeker gezien de resultaten die de goedkopere Moto G5 Plus ons voorschotelt, waarmee we de P10 Lite vergeleken hebben. Hoewel er dus wel duidelijke verbeterpuntjes zijn, kun je de P10 Lite met een gerust hart aanschaffen, zeker wanneer accuduur niet het allerbelangrijkste is.

Laagste prijzen voor: Huawei P10 Lite Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

MidiMedia

Score: 5 (5)

€ 259,95

€ 267,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 259,95
Pakketpost € 8,-
iDeal € 0,-
Totaal € 267,95
Bekijk

Telefoonwereld.nl

Score: 5 (1)

€ 269,-

€ 269,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 269,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 269,-
Bekijk

Belsimpel.nl

Score: 4.5 (327)

€ 272,-

€ 272,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 272,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 272,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (1023)

€ 273,-

€ 273,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 273,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 273,-
Bekijk

Bol.com

Score: 4.5 (584)

€ 273,-

€ 273,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 273,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 273,-
Bekijk

Reacties (54)

Wijzig sortering
Heb dit toestel zelf als tijdelijke vervanger van mijn oude, trouwe Nexus 5 gekocht. In dagelijks gebruik heb ik een aantal problemen die hier genoemd worden, nog niet gezien. Met name de 'vastlopers' van Whatsapp komen me niet bekend voor, terwijl ik dat dagelijks veel gebruik en het toestel al een week of 5 in gebruik is. Ook de accuduur is goed te noemen. Ik game nauwelijks, maar ik kijk onderweg (4 tot 6 uur reistijd) veel Netflix en browsen doe ik ook veel. Ik laad de telefoon doorgaans eens per twee dagen op.

Toegegeven, het is geen topper. Hij blinkt nergens in uit. Maar voor simpele zaken is hij goed bruikbaar, scherm is altijd leesbaar en de accu gaat, in mijn beleving, prima mee.

Welke emui-rom staat op het testtoestel? Zit daar wellicht verschil in?

NB: Zijn reviews niet langer in hoofdstukken, maar altijd in dit soort long reads?
EDIT: @Junketsu : Nu je het zegt, ik heb daar eens iets over gelezen inderdaad. Het viel me gewoon op omdat het op mijn telefoon (die slechte Huawei P10 Lite, haha) een enorm scrollfestijn was. Misschien zou dit nog device-afhankelijk kunnen worden gemaakt. Komt de leesbaarheid waarschijnlijk wel ten goede.. :)

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 23 mei 2017 08:40]

NB: Zijn reviews niet langer in hoofdstukken, maar altijd in dit soort long reads?
Een kortere review is een bewuste keuze - als ik het mij goed herinner. De meer bekende/beruchte/gehypte toestellen zoals iPhones of Galaxy toestellen krijgen grotere volledige reviews.

Dit zorgt ervoor dat Tweakers meer reviews kan afleveren.
Dat klopt inderdaad. Er is sprake van het idee om ook reviews die nu wel in pagina's zijn opgedeeld te publiceren zoals deze review op één pagina, met goede en klikbare inhoudsopgave. De gedachte is dat veel mensen liever scrollen dan naar een volgende pagina klikken: zouden jullie dat een verbetering vinden?

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 mei 2017 09:25]

Mijn zegen heb je, ik vind dat fijn. Als je maar regelmatig kan switchen naar een ander gedeelte, dan kan je sommige delen skippen.
Scrollen is prettiger. Kun je ook beter met Ctrl-f zoeken op alle pagina's in 1 keer.
Dat klopt inderdaad. Er is sprake van het idee om ook reviews die nu wel in pagina's zijn opgedeeld te publiceren zoals deze review op één pagina, met goede en klikbare inhoudsopgave. De gedachte is dat veel mensen liever scrollen dan naar een volgende pagina klikken: zouden jullie dat een verbetering vinden?
Maak er een poll van zou ik zeggen, daar bereik je een veel groter publiek mee dan dit zo terloops als vraag te stellen in een reactie. Positief bedoeld hoor, maar ik ben voor. ;)
Ik vind persoonlijk een kort, scrollbaar artikel zoals dit ook fijn :)
Wellicht ietwat offtopic, maar bij de review van de Huawei P9 vond hetzelfde plaats: de review zelf was op veel punten erg negatief, de conclusie was dat het toestel tegenviel. Ook hier kon menig Tweaker zich niet in vinden, gezien de hoeveelheid reacties onder de review waarin men de negatieve punten niet herkende. Vooral de accuduur zou ver onder de maat zijn volgens de review; één dag zou met moeite te halen zijn. Ik doe twee dagen op één lading en ben een best intensieve gebruiker en zo met mij vele anderen die hetzelfde ervaren.

Vraag rijst dus wederom of dit te maken heeft met de gebruikte rom, gezien daar best grote verschillen in zitten. De ene update heeft grote problemen terwijl de volgende weer soepel en snel draait.
De software die op ons reviewtoestel staat is:

Build-number: was-lx1ac900b050-log. Emui 5.1

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 23 mei 2017 10:00]

Build was-lx1ac432b102 is de huidige versie. Heb het toestel 2 weken en nog geen vastloper gehad, reageert ook vlot en was aangenaam verrast door het goede scherm.
Misschien eens hertesten met laatste versie erop.
Het grootste minpunt vind ik de gladde glazen achterkant een hoesje is wel aan te raden.
Inderdaad, ik heb het toestel nu een maand, nog geen vastloper gehad en alles draait soepel.

Ik vraag mij af wanneer de p10 lite is getest, want deze firmware is best wel een tijdje beschikbaar.

En ik ben het met je eens , het toestel is te glad. Ik vond online een heel dun (0,3mm) bumpertje voor de P10 lite. En die is erg fijn. (de knopjes van de volumeregeling en aan/uit steken nog een fractie boven de bumper uit.)
De review staat sinds ongeveer een week klaar, dus redelijk recent. Kan zijn dat we een verkeerde sample opgestuurd hebben gekregen. We checken het momenteel.
Ik had eigenlijk verwacht dat voorafgaande aan een review er gekeken zou worden of er een software update beschikbaar is. Nu lijkt het alsof er puur op de fabrikant afgegaan wordt.
Hoe is het beleid van Tweakers op dit punt?

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 23 mei 2017 13:26]

Natuurlijk doen we dat, maar er is een kans dat we een sample hebben die niet te updaten is, blijkt nu..
Ah op die manier. Het zou mooi zijn als jullie het toestel nogmaals met de nieuwe software versie zouden kunnen testen. Ik lees de nodige verbazing in de reacties, ben benieuwd of jullie ook verschillen opmerken.
Ja, daarom. Gelukkig hebben we daarvoor de tweakers-community. Ik krijg als het goed is snel een andere P10 Lite.
Ik check het even met Huawei. Het scherm is ook absoluut goed. De praktijkervaring met de vastlopers en substantieel meer haperingen dan een toestel als goedkopere G5 Plus vond ik wat minder.

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 23 mei 2017 10:23]

Ik heb wel last van vastlopers bij whatsapp sinds twee weken, ik denk niet dat het aan de software ligt want ik draai de nieuwste op m'n nexus 5x.
Ik kan de conclusies niet onderschrijven. De telefoon is snel (genoeg), vastlopers heb ik totaal niet en de accuduur is gelijk aan al m'n andere telefoons die ik heb (gehad), zoals de iPhone 6; 2 dagen. Het trage opladen kan ik niet goed beoordelen, want dat gebeurt meestal 's nachts, maar die keren dat ik hem overdag moet opladen, dan krijg ik niet de indruk dat het langzaam is.

De enige fout die Huawei heeft gemaakt is de prijs; voor ¤ 349 (advies) is 'ie behoorlijk duurder dan z'n broertjes P8 Lite 2017 en P9 Lite. Er zijn verschillen, maar desondanks is het prijsverschil te fors.

Ik zou absoluut niet weten waarom de P10 Lite geen goede telefoon is. De door de auteur genoemde 2 breekpunten (snelheid en haperingen) herken ik helemaal niet. Ik ben heel tevreden over de telefoon, ook over de accuduur en snelheid. Wat mij betreft WEL een aanrader, want het is ook een hele mooie telefoon.

[Reactie gewijzigd door Sunthon op 23 mei 2017 06:43]

Ook ik snap de conclusies/bevindingen niet.

Week of wat geleden deze telefoon door mijn vriendin voor zichzelf laten kopen. Ik heb er nooit gehoord over vastlopers en dergelijke. En zij zit dagelijks véél op whatsapp (o.a. voor werk).

Daarnaast is de accuduur ook geweldig. Als we naar bed gaan heeft ze nog ~70% accuduur resterend. Dat is redelijk vergelijkbaar met mijn Huawei mate 8. (80%).

En dan draait ze ook nog eens die verdomde facebook app op de achtergrond en andere rotzooi die een normaal mens niet nodig heeft.
Ik onderschrijf dit. Ik gebruik de P10 lite dagelijks en best intensief. Accuduur is prima, opladen doe je als je slaapt en dus geen last van uurtje langer laadtijd. Verder heb ik nog geen enkele vastloper, traagheid of hapering gemerkt.

Het enige echte minpunt is de camera bij schemering en weinig licht. De kleuren kloppen dan totaal niet en hij is heel onscherp. (dit in vergelijking met de Nexus 5X)
Ik vind de waarschuwing voor langzaam laden zeker op z'n plaats, zodra je fast charging gewend bent is het imo echt een breekpunt. Het geeft je aanzienlijk meer vrijheid.
Ja, ik heb echter de indruk dat met de meegeleverde quickcharge lader de P10 lite echt wel snel laadt. Ik heb dit echter nog niet gemeten, zal dit eens testen.
Ik had na het lezen van de review toch ook het gevoel van hier klopt iets niet. Heb zelf een Honor 7 met even groot scherm en even hoge resolutie, maar minder geheugen en een zwakkere CPU/GPU. Ik heb in het anderhalf jaar dat ik het toestel heb nog nooit een hapering gezien. Vastgelopen apps misschien een paar keer maar dat is niet noemenswaardig in zo'n periode en die heb je wel op elk toestel. EMUI is misschien niet de mooiste skin voor velen, maar in vergelijking met Sense op de HTC die ik en mijn collega's ervoor hadden, pakken stabieler en lichter (spreek wel over redelijk wat jaren terug, ik vermoed dat Sense ondertussen ook gewoon stabiel werkt). Je kan het meeste ook wegwerken met een andere launcher/lock screen notificatie app.

Misschien toch eens contact opnemen met Huawei en een ander toestel vragen. +3u om vol te laden is ook wel heel lang, m'n Honor 7 is in 1,5u volgeladen en heeft een grotere accu (3100mAh).
Ik had na het lezen van de review toch ook het gevoel van hier klopt iets niet. Heb zelf een Honor 7 met even groot scherm en even hoge resolutie, maar minder geheugen en een zwakkere CPU/GPU. Ik heb in het anderhalf jaar dat ik het toestel heb nog nooit een hapering gezien.
Soms moet je even een echt vlot toestel gebruiken om te beseffen dat je eigen toestel wel hapert.
Wil je nu zeggen dat de Honor 7 hapert of wat bedoel je precies? Ik kan dat in ieder geval tegenspreken. Onder 'haperen' versta ik nog altijd dat de interface schokt of niet direct doet wat je ervan vraagt, daar heb ik nooit last van. Wat versta je dan onder 'een echt vlot toestel' vraag ik mij af? Een high-end toestel? Die vergelijking mag je niet echt maken gezien het een mid-range toestel is.

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 23 mei 2017 11:15]

Ik zeg dat jou referentiekader anders is dan iemand die dagelijks verschillende smarphones gebruikt en test.
Als accuduur gelijkwaardig aan iPhone 6 is dan is het inderdaad geen goede accuduur tov concurrentie.

Ik haalde net aan de dag met de iPhone 6 en een budget/midrange telefoon moet het veel beter doen omdat de soc minder prestaties levert en daardoor vaak zuiniger zijn tov hun highend tegenhanger.
In de review wordt geschreven dat de accuduur tegenvalt. Die mening deel ik niet. Ik kan natuurlijk alleen oordelen o.b.v. de telefoons die ik zelf heb gehad, waaronder maar niet uitsluitend de iPhone 6, maar ik vind de accuduur niet slechter dan andere telefoons die ik ken. Afgezien van alle technische oorzaken en marketing blah blah; de P10 Lite doet gewoon 2 dagen met een accu. Of je dat goed of slecht vind is punt 2, maar ik vind het voor een smartphone normaal (het liefst zag ik natuurlijk "nokia 3310"-achtige standby-tijden) en de P10 Lite stelt wat dat betreft niet teleur. Aangezien de review anders beweert vond ik dat het vermelden waard.
Ook ik kan mij totaal niet vinden in de review:

Onlangs hebben we dit toestel gekocht en ik heb er al enkele keren mee mogen spelen. De genoemde haperingen doen zich hier niet voor. Zeker in combinatie met een snelle internetverbinding is het internetten een verademing op dit toestel, waarbij meerdere tabbladen en het switchen tussen pagina`s zeer snel gaat. Het toestel voelt hiermee, als het gaat om de internetervaring, vergelijkbaar aan als een iPhone 6s.

Bij het toestel wordt een snellader geleverd, waarmee het toestel in een uur bijna volledig (90%) vol zit. Dat duurt bij een iPhone 6S Plus (high end vs low end) met een iets lagere batterijcapaciteit bijna het dubbele. 'Traag' wordt hiermee een vaag begrip in een beoordelding die tussendoor high end toestellen aanhaalt.. Huawei levert, op basis van vergelijking met een high end toestel als een 6s plus, hiermee zeer acceptabele resultaten en tot genoegen van gebruikster. De telefoon gaat met intensief gebruik (veel internet, tussentijds facebook, serie op netflix, veel whatsapp, pinterest, etc twee dagen mee, waarbij het toestel `s avonds om 23.00 uur dan nog 13% over heeft aan batterijcapaciteit.

De user interface heeft vooralsnog geen vreemde dingen vertoond, hapert niet en reageert 'spontaan'. Crashed zijn niet aan de orde.

Op deze telefoon heb ik vooralsnog alleen Super Mario Run gespeeld. Geen 'high end' game, maar ook hierbij geen haperingen of iets dergelijks opgemerkt.

Facebook laadt snel nieuwe berichten in, reageert vloeiend met autostarten van filmpjes.

Het toestel gaat ook perfect om met bijvoorbeeld een klasse 10 micro sd kaart, welke erg snel ingelezen wordt (waardoor previews van foto`s gemaakt op je oude toestel snel zichtbaar zijn).

Ik durf op basis van de review bijna te zeggen dat de P10 Lite op de redactie mogelijk een 'maandagochtendmodelletje' is. Hoe kan het zijn dat de gebruikerservaringen zo ver uit elkaar zitten?? :?
Gelet op de genoemde ROM-versie zou je in elk geval vermoeden dat het om een ander of bijzonder exemplaar gaat. Reviews hier op het Tweakers-forum en in buitenlandse (Duitse) media geven een veel positiever beeld.
De P10 lite heb ik enkele weken in gebruik als vervanging van een Nexus 5x. Ik heb zelf geen last van grote haperingen en instabiliteit heb ik niet gemerkt.
Ik gebruik de Nova launcher i.p.v de Emui launcher. De laadtijd vind ik meevallen, de telefoon ondersteunt fast charge en met de bijgeleverde lader gaat het redelijk rap.
Herken mijn toestel totaal niet in bovenstaande review.
Toestel is lekker vlot en laadt juist zeer snel met de meegeleverde snellader.

Vermoed dan ook dat er een maandagmorgenmodel bij Tweakers terecht is gekomen, ook de firmware heeft een andere versie dan die van mij.

Heb ook de originele book-cover erbij gekocht, geniaal hoesje. Reageert op open en dicht doen en je kan ook opnemen met het hoesje dicht.
Mijn vriendin heeft een voorganger van deze, de P9 Lite en is hier ontzettend tevreden over. Ook ik was verbaasd over de soepelheid van het toestel in combinatie met de prijs. We hebben de P9 Lite ook aangeraden aan een kennis, is ook zeer tevreden. Beide geen tweakers, maar wel gebruikers.

Ze zullen beide zo de p10 of p11 lite kopen als het zover is.
P9 Lite heeft mijn vriendin ook. Erg stevig ding! Tig keer laten vallen en als ik het zie doet dat pijn aan mijn hart! Maar na zeker 8x vallen wat ik heb gezien (laat hem vast vaker vallen) is het glas gewoon nog heel.
Heb hier ook een P9 lite als extra telefoon. Belangrijke feature; de notificatie LED. Die mist bij moterola.

Wel vreemd dat de P10 Lite gewoon wat minder scoort op veel punten (accu, opslag snelheid). Over de P9 Lite ben ik zelf namelijk erg tevreden. De accu gaat bijna een week mee (wifi ipv 4g). Toestel verder even snel als mijn Oneplus One. Bovendien recent een update gekregen naar Android 7.0 (voor wie daar om geeft).

Nadeel van Huawei is wel dat de standaard launcher geen app overzicht heeft. Alles komt ergens op je bureaublad terecht.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 mei 2017 13:33]

Toch lijkt me de honor x6 een beter alternatief voor een budgettelefoon, terwijl het van dezelfde producent komt 8)7
Klopt, de Honor 6x biedt eigenlijk bijna hetzelfde voor 120 euro minder.... (alleen 3GB ram ipv 4 voor 229, anders betaal je 299 voor 4GB/64GB)

Ik heb die laatst voor 229 gekocht en kreeg er zelfs nog een hoesje en selfie-stick bij.
Leukste is, ze gaan voor 160 euro hier in china met dual sim 8)7 en dan krijg je er ook nog gifts als hoesjes enzo bij
Ah geinig om te weten!

Ja, rechtstreeks in China blijft altijd goedkoper.

Wij moeten het doen met de officiële webshop van Honor/Huawei (als je netjes garantie etc wilt), en dan zit je op de prijzen die ik noemde, welke ook al niet verkeerd zijn overigens.
Je zal dit toestel maar net gekocht hebben en dan deze review lezen....
Ik lees tegenstrijdige ervaringen van gebruikers en deze review.
Is daar een verklaring voor?
Ik denk dat het komt omdat Tweakers de telefoons vergelijkt met de directe concurrentie, en dat de gebruikers de telefoon vergelijken met hun oude telefoon.

TOV de directe concurrentie valt ie misschien tegen, maar in vergelijking met een vorige generatie midrange telefoon, is het misschien wèl een enorme verbetering.
Dat zou kunnen voor sommigen. Ik baseer het op mijn ervaring met de Nexus 5 van alweer wat jaartjes terug. Een toestel wat nog steeds razendsnel was en met games geen haperingen vertoonde. De accuduur is / was echter schandalig slecht. Na zijn onfortuinlijke val via een traptrede door een trappengat, heeft hij nog een aanvullend nadeel dat hij het gewoon niet meer doet :)

Deze Huawei P10 Lite is in dagelijks gebruik niet merkbaar langzamer dan een aantal andere telefoons die ik in mijn omgeving heb liggen. Daarnaast herken ik een aantal van de negatieve ervaringen niet. Zoals gezegd kijk ik onderweg wel een paar uur Netflix per dag en zit ik veel te browsen, maar ik hoef pas na een dag of 2 de lader op de zoeken. Ook heb ik nog geen meldingen gehad, zoals in de review genoemd, over een vastlopende Whatsapp, terwijl ik echt wel 50+ berichten verstuur per dag, variërend van tekst tot foto en van audio tot video. Ik zou verwachten dat ik dit probleem dan ook al eens zou moeten hebben gehad.

Mijn verwachting is dat het ook kan liggen aan een vroege uitlevering van de EMUI-rom. Ik heb momenteel 5.1 (WAS-LX1AC432B102). Wellicht dat daar wat verschil in zit. Of misschien heeft de reviewer onwetend allerlei malware op z'n telefoon. Geen idee. Dat blijft gissen. Maar al met al kan ik me dus niet helemaal vinden in de review, behalve dan dat de telefoon er erg mooi uit ziet. Daar heeft de reviewer helemaal gelijk in. Van mij zou de telefoon een stevige 7 tot 7,5 krijgen. Geen uitblinker, gewoon een prettige telefoon.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 23 mei 2017 08:53]

Typisch dat de p10 lite langzaam bevonden is. Ik keek naar review video's van de p8 lite 2017 op YT, daar zie je bij meerdere video's alles snel laden, ook Asphalt 8, ik zag geen lag spikes of wat dan ook. Daar zag je ook de p10 lite naast en het verschil was nihil. De snelheid leek mij dus goed, maar ik kan geen reden zien om de 10 lite over de 8 te kiezen. Honor 6x zou dan ook redelijk matchen op snelheid-gebied met dan een bokeh modus.
De Galaxy A5 2016 is in de meeste gevallen sneller of even snel als een iPhone 6S. De P10 Lite is sneller dan de A5 2016. Dus waarom wordt de P10 Lite als traag bevonden? Het is inderdaad langzaam bij het openen van games, maar dat geld voor alle Anroids op de Galaxy S8 na. Bij de socialere apps is de P10 Lite gewoonweg zeer rap en ook sneller dan de iPhone 6S. Zoals we al weten is de 6S absoluut geen traag toestel, dus waar gaat het mis Tweakers?
Ik basseer mijn bevindingen op YouTube vergelijkingen en mijn persoonlijke ervaring met de P10 Lite & de Galaxy S8.
Heb dit toestel vorige week voor een klant van mij geïnstalleerd. Na de goede ervaringen met de P9 Lite van andere gebruikers was dit de eerste P10 Lite die binnen kwam. Ik moet zeggen dat ik totaal geen verschil in performance verschil zag vergeleken de P9 Lite, vind het toestel er erg mooi uitzien voor die prijs ook al is die inderdaad hoger dan de P9 Lite maar de specs zijn dan ook iets beter. Ik ben de problemen niet tegengekomen die hier beschreven worden, ondanks de vrij korte tijd dat ik hem gebruikt heb. Ik zal eens informeren hoe hij bevalt bij de medewerker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*