Ik mis een toch niet onbelangrijk aspect dat het artikel onbelicht laat: providers roepen namelijk dat gratis roaming de prijzen van alle abonnementen omhoog zal drukken. Immers: omdat de roamende klant niets extra mag orden aangerekend, moet ook de niet-roamende klant er via diens abonnement voor gaan betalen.
Zowel op Tweakers als op Redit zie ik daar mensen over klagen: gebruikers zeggen dat ze op vakantie geen roaming hoeven (want het hotel heeft wifi en daarbuiten hoeven ze niet online), dus als de prijs ook maar een halve euro omhoog gaat, betalen ze dus eigenlijk voor iets dat ze niet willen.
Persoonlijk vind ik deze zorg terecht, maar valt het allemaal reuze mee. Tenslotte heb je dit nu ook al: als T-Mobile klant betaal ik sowieso mee voor de aanleg en onderhoud van het hele T-Mobile netwerk. Ook de masten in het oosten en noorden van het land dus, die ik nooit gebruik: providers bieden geen abonnementsformule waarbij je per provincie betaalt. Het is nu dus al zo dat iedereen gebruiker betaalt voor infrastructuur en functies die ze nooit gebruiken, roaming verschilt op dat punt niet echt.
Daarnaast is er ook nog het aspect van vrije markt werking op roamingprijzen dat nu eindelijk kan gaan spelen, waardoor de kosten van roaming eindelijk naar omlaag kunnen.
In het artikel staan namelijk de maximumprijzen vermeld die providers aan elkaar mogen aanrekenen. Punt is: dit zijn
maximumprijzen. Minder aanrekenen mag altijd: je mag er zeker van zijn dat de T-Mobile franchises over de hele wereld elkaar een stuk minder dan dat aanrekenen.
Echter, onafhankelijke telecom boeren, zoals Proximus en KPN, die hebben geen zusterbedrijven over de hele wereld, en alle andere providers rekenen hun natuurlijk wel gewoon de maximumprijs aan. En een Proximus of een KPN vond dat tot nu toe ook gewoon prima: die kosten rekenden ze gewoon rechtstreeks door aan de klant, en einde verhaal. Proximus en KPN doen bij elkaar gewoon hetzelfde (maximale tarief aanrekenen), en rekenen dus allebei aan hun eigen klanten dat hoogst toegestane tarief door, en dat is het einde van het verhaal: er is geen enkele druk op hen om lagere prijzen af te dingen bij elkaar, want de klant betaalt toch. Beide providers hun klatnen betalen dus een royaal bedrag aan de andere provider, en daar zijn ze allebei blij mee: geen druk op elkaar om de prijs te drukken dus. En er is (zo goed als) niemand die zijn abonnement kiest op basis van de roamingtarieven, dus van de klant uit is er ook geen druk.
Nu wordt het echter
eindelijk anders. KPN en Proximus mogen de kosten nu niet langer rechtstreeks doorsluizen naar de consument. Dus: alle klanten betalen er voor. Als Proximus en KPN hun winstmarges op pijl willen houden, moeten de prijzen dus omhoog voor
alle abonnementen, ook de klanten die nooit naar het buitenland gaan. Dat heeft dus effect op de prijzen die je op de reclames ziet, en dat kan klantenverlies veroorzaken.
Dit is imo een enorm belangrijk maar door niemand besproken aspect van het afschaffen van roamingkosten: eindelijk zet het druk op de wholesaletarieven. Waar tot nu toe de maximumprijzen de norm waren, zul je zien dat providers nu eindelijk keihard gaan onderhandelen met elkaar voor lagere tarieven.
[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 06:50]