Inleiding: premiumbehuizing
Samengevat
X2 heeft naar eigen zeggen met de Siryus een behuizing ontwikkeld die hoogwaardige materialen, vakwerk en ontwerp verenigt. Over het ontwerp kun je, zoals bij smaak, twisten, maar de kwaliteit en het vakwerk zijn lastig te ontdekken. Er zitten nogal wat afwerkfoutjes in de behuizing, zoals slecht passende onderdelen, scherpe randen en rammelende componenten. Tel daar een armzalige featureset, zoals het ontbreken van ventilators en plaats voor enkel 120mm-ventilators, en slecht benutte ruimte bij op, en je krijgt een behuizing die veel te duur is voor wat hij biedt.
Eindoordeel
Spire heeft met zijn X2-submerk de ambitie zich als premiumgamemerk te vestigen en het nieuwste middel om dat voor elkaar te krijgen is de Siryus-behuizing. Deze high-end behuizing moet met een opvallend ontwerp en premiummaterialen gamers en enthousiastelingen weten over te halen een fors bedrag voor hun behuizing neer te leggen. De X2 Siryus kost namelijk een kleine driehonderd euro.
Daarvoor krijg je een metalen behuizing die is voorzien van enkele trucjes en extra's. Zo is het opvallendste kenmerk de aparte oriëntatie van de Siryus; hij is 45 graden voorover gekanteld. Daardoor is er vanzelfsprekend geen ruimte voor een normale voet meer, dus die is vervangen door een extra bodemplaat. De voorkant annex bovenkant is voorzien van gebogen aluminium met plexiglas en de zijpanelen zijn uitgevoerd in gehard glas.
De behuizing is rood, met zwart en aluminium, en nog wat extra chroom. De Siryus is voorzichtig gezegd een opvallende verschijning en met zijn contrasterende kleuren allerminst subtiel. Dat is hij door zijn afmetingen en gewicht van ongeveer vijfentwintig kilogram ook allerminst. Daarmee is de Siryus niet voor iedereen, ook al heb je een budget van een kleine driehonderd euro voor een behuizing beschikbaar.
/i/2001478325.jpeg?f=imagenormal)
Uiterlijk: sneeuwscooter of behuizing?
De ontwerpers van X2 hebben ongetwijfeld gedacht dat de Siryus helemaal anders moest worden dan een normale behuizing. Probleem is dat je niet zo gek veel kunt doen aan het kernprincipe van de meeste behuizingen en dat is buiten wat gekkigheid dan ook niet gelukt. De Siryus is in beginsel namelijk een normale behuizing van ongeveer 51 centimeter hoog en diep, en 23 centimeter breed.
De behuizing is 45 graden voorover gekanteld en heeft onderin en bovenin een afgeplat kantje gekregen. Daarna is een flinke voet met faux radiateurs onder de behuizing geplaatst, waarbij een paar veren die geen echte functie hebben, aan de staanders tussen kast en voet aan de achterkant zijn geplaatst.
De achterkant, nu een achtste slag achterover gekanteld, is voorzien van twee grote, verchroomde stangen die weinig functie hebben. De boven- annex voorkant is voorzien van een gebogen stuk aluminium van 3 millimeter dik en is reden tot klagen. In beginsel zou dat namelijk best mooi kunnen zijn, maar om een of andere reden is er een uitsparing in gesneden waarachter een stuk plexiglas is geschroefd. Vervelend aspect hiervan is dat je de beschermfolie niet van het plastic kunt halen, want dat loopt helemaal achter het aluminium door. Demontage is dus noodzakelijk.
/i/2001478333.jpeg?f=imagenormal)
Het ergste punt van die aluminium plaat is echter de afwerking. Die is er namelijk nauwelijks. De plaat lijkt simpelweg uit een grotere plaat gestanst en niet netjes afgeschuurd. De kans op het openhalen van vingers of handen is dan ook reëel. Ook de knoppen zijn niet mooi in de plaat verwerkt en kunnen een beetje heen en weer bewegen, maar erger is dat ook die uitsparingen niet afgerond zijn om scherpe randen te verwijderen.
De gehard glazen zijpanelen zijn apart verpakt in epe-schuim en voorzien van beschermfolie. Op de schroefgaten moet je eerst rubberen ringen monteren, waarna je de glasplaten kunt monteren en vastzetten met grote, bordeauxrode schroeven. Dat rood is anders dan het rood van de behuizing, wat een beetje vreemd is. De glasplaten lijken niet helemaal te passen op de behuizing, twee randen van de metalen behuizing blijven onbedekt en aan de linkerkant gaat één kromming tegen de kromming van de aluminium plaat in. Bovendien lijnen de gaten in het glas niet mooi uit met de schroefgaten en wordt onnodig lang schroefdraad gebruikt.
De hele behuizing is daarmee een beetje een allegaartje van materialen, kleuren en ontwerpelementen. Zo hebben we rood en zwart staal, aluminiumkleurig metaal en echt aluminium, glas en perspex, chroom en veren, en als kleine kersjes op de taart bordeauxkleurige schroeven. Over smaak valt niet te twisten, maar in het ontwerp had wat ons betreft toch wat meer lijn of ten minste een helder idee mogen zitten.
Interieur: standaard
Na het verwijderen van de twee glazen panelen komen we bij het interieur, dat we uiteraard al konden zien. Veel te zien is er echter niet, want de Siryus beschikt niet over een groot aantal features. De binnenkant is grotendeels gemaakt van zwart metaal met hier en daar rode accenten.
Het hoofdcompartiment bestaat uit een grote plaat met daarin ruimte voor het moederbord, waarvoor zes van de benodigde afstandsbusjes al zijn voorgeïnstalleerd. De extra busjes zijn niet zwart, zoals de busjes die er al zitten, maar koperkleurig. De rest van de ruimte kun je vrij indelen, bijvoorbeeld met componenten voor lucht- of waterkoeling. Bovenin lopen de kabels voor de frontpanelconnectors en die eindigen in een kaal pcb, zonder trekontlasting of afscherming. Voor een behuizing van een kleine driehonderd euro had dat best netter uitgevoerd mogen worden.
De voeding kun je onderin kwijt en wordt dan in een eigen tunnel ingebouwd, zodat je iets minder last hebt van kabels in het zicht door de glazen panelen. De tunnel wordt gedeeld met een drivebay voor twee 3,5"- harde schijven. Die zitten met een schijfslede in de drivebay. De sledes zijn gemaakt van plastic en klemmen om de harde schijven heen. Een retentiemechanisme van rood plastic moet de schijven op hun plek houden, maar is slechts aan één kant vastgeklikt.
Verder kun je twee 2,5"-drives als ssd's in twee kooitjes monteren en als je meer ssd's kwijt wil, kun je er drie direct aan de moederbordplaat vastschroeven. In totaal kun je dus zeven ssd's kwijt of vijf 2,5"-drives en twee 3,5"-drives.
Koeling en kabelmanagement
Meer features biedt de behuizing niet. Er zijn geen fancontrollers ingebouwd en ventilators levert X2 evenmin mee. Wel kun je voorin een radiator van maximaal 360mm kwijt en ook bovenin kun je 360mm-radiators kwijt. De bracket waarop je de koeling voorin kunt monteren, zit overigens aardig los. De constructie gebruikt aan de linkerkant drie schroeven, maar aan de rechterkant zit de zaak met twee pallen in gaten vast en dat rammelt nogal. Bovenin is de bracket wel aan twee kanten vastgeschroefd en rammelt het niet. Achterop kun je een zevende 120mm-ventilator kwijt, maar plaats voor 140mm-ventilators is er niet.
Achter de moederbordplaat is ruimte voor kabelmanagement, maar om een nette build te maken is dat onhandig, omdat je alles door het glazen venster kunt zien. Enkele kabels kun je in de tunnel van de voeding kwijt. In de moederbordplaat zijn de uitsparingen voor kabels voorzien van rubberen dichtingen en je krijgt wat kabelbinders meegeleverd om kabels bij elkaar te houden.
Prestaties
In de behuizing bouwen we ons testsysteem, dat is gebaseerd op een Intel Haswell-processor en een Z97-moederbord. De Core i7-4790K hebben we in MSI's Z97 MPower Max AC-moederbord gestoken en koelen we met een compacte Noctua NH-U9B SE2. Als videokaart hebben we Nvidia's GTX 980 gekozen. Windows 8.1 installeerden we op een Force LX-ssd en we zetten daar een Samsung Spinpoint- harde schijf naast. De voeding is de 620W Gamer van Antec.
Normaal gesproken laten we alle ventilators in de behuizing in eerste instantie onbelast op lage snelheid draaien en later op vol vermogen, maar de Siryus heeft geen meegeleverde ventilators. Daarom moeten we het met alleen de cpu-ventilator doen. De processorkoeler draaide idle op 1000rpm en onder belasting zetten we de processorkoeler vol aan en belastten we het systeem met Furmark voor de videokaart en Prime95 voor de processor. We noteerden steeds de processor-, systeem- en gpu-temperatuur zoals uitgelezen door Command Center en gpuz. Verder hebben we de geluidsproductie in de twee scenario's op 20cm van de voorkant van de behuizing gemeten. De geluidsproductie geven we in absolute waarden, maar van de temperaturen trekken we de kamertemperatuur af, omdat deze kan variëren van 19 tot 23 graden.
Inbouw
Bij het inbouwen valt uiteraard op dat er een zee van ruimte is om de componenten in te bouwen. Dat is met een gebrek aan 5,25"-drivebays of andere drivecages natuurlijk niet zo vreemd. De ruimte kun je echter maar mondjesmaat benutten, want anders dan een eatx-bord, dat net een paar centimeter verder reikt dan een atx-bord, heb je niet veel opties. De posities waar je radiators of ventilators kunt inbouwen zijn alleen geschikt voor 120mm-ventilators en dus 120mm-, 240mm- of 360mm-radiators. Alles wat op 140mm-ventilators is gebaseerd, kun je dus vergeten, wat voor een behuizing van bijna driehonderd euro een beetje gek is.
Idle zijn de temperaturen ondanks een gebrek aan casefans niet eens zo gek, wat goeddeels te danken is aan de ruimte in de behuizing. Alleen de systeemtemperatuur is toch wel een paar graden hoger dan bij de koelste behuizingen.
Onder belasting bereiken de cpu en gpu beide vrij vlot hun maximale temperatuur, waarna ze gaan throttlen. Dat de koeling niet helemaal lekker is zonder extra ventilators in de behuizing, zien we ook aan de systeemtemperatuur. Die is met afstand de hoogste, zelfs vergeleken met behuizingen die extra geluiddemping, en dus ook warmte-isolatie, hebben.
Geluidsproductie
- Cpu-fan laag - Casefans laag
- Cpu-fan hoog - Casefans hoog
Het gebrek aan casefans maakt de Siryus wel lekker stil. Aan de voorkant, waar geen ventilator te bekennen is, pikt de geluidsdrukmeter dan ook extreem weinig geluid op. De geluidsisolatie is echter niet geweldig, getuige de geluidsdruk onder belasting. De Siryus is net zo gehorig als menige behuizing die wel over casefans beschikt.
Fotogalerij en specificaties
Categorie |
Behuizingen |
Merk |
X2 |
Uitvoering |
X2 Siryus |
Eerste prijsvermelding |
Vrijdag 28 oktober 2016 |
Behuizingtype |
Tower |
Form-factor |
Atx (standard), eatx (extended atx), micro-atx (µatx) |
Behuizingpaneel |
Window |
Materialen |
Aluminium, glas, secc |
Grafische kaart maximumlengte |
430mm |
Cpu-koeler maximumhoogte |
180mm |
Behuizing bay intern |
6 x 3,5" |
Aansluitingen voorzijde |
3,5mm, 2x usb 2.0, 2x usb 3.0 |
Kabelmanagement |
Ja |
Inclusief voeding |
Nee |
Voeding plaats |
Onder |
Voeding form-factor |
Atx |
Fan-poorten |
7x |
Hoogte |
740mm |
Breedte |
240mm |
Diepte |
690mm |
Volume |
122,54 liter |
Gewicht |
26kg |
Kleuren |
Rood, zilver, zwart |
Fabrieksgarantie |
2 jaar carry in |
Conclusie: voor grote beurzen
Dat de X2 Siryus tegenvalt, is inmiddels wel duidelijk. Je betaalt een aanzienlijke prijs voor een behuizing die dat niet rechtvaardigt. Daarbij schiet onder meer de kwaliteit tekort. Zo is de afwerking van de behuizing geenszins wat je van een bijna driehonderd euro kostende behuizing mag verwachten. Als je bijna je vingers snijdt aan een aluminium plaat, het glas niet mooi uitlijnt met de schroefgaten en je de beschermfolie niet kunt verwijderen zonder de behuizing te demonteren, gaat er iets niet helemaal goed bij de kwaliteitscontrole.
En dat zijn maar een paar punten. Daarnaast is de verf niet overal even netjes aangebracht, zitten sommige onderdelen los, zoals de montageplaat voor koelers, en schort het aan oog voor detail, zoals de manier waarop de frontpaneelkabels zijn verwerkt. Bij een behuizing in een normale prijsklasse is dat allemaal overkomelijk, maar van een behuizing die als premiumproduct wordt verkocht, mag je ook premiumkwaliteit verwachten.
Op het gebied van features ontbreekt eveneens nogal wat. Er zijn slechts twee 3,5"-drivebays, die ook nog eens van bedroevende kwaliteit zijn. Weinigen zullen 5,25"-drivebays missen, maar ook die zijn er niet. Ventilators, of ten minste een fancontroller, zijn evenmin meegeleverd en als je zelf aan de slag wil, ben je beperkt tot 120mm-ventilators. Voor je kabels ben je aangewezen op de summierste vorm van kabelmanagement, die niet veel meer inhoudt dan een tunnel voor je voeding en wat oogjes om cableties aan vast te maken. Met glazen zijpanelen valt elk kabeltje op, dus meer opties om die netjes weg te werken hadden niet misstaan.
We kunnen dan ook niet anders dan concluderen dat de X2 Siryus niet zozeer voor eindgebruikers bedoeld kan zijn, maar puur als eyecatcher voor hardwareverkopers. Op een beurs, boven op een pilaar om dure hardware tentoon te stellen en brute systemen te demonstreren, misstaat de behuizing niet. Dan moet alles goed opvallen en dat doet de Siryus ontegenzeggelijk. Voor privégebruik kunnen we de meerprijs van het design, waar je van kunt houden of niet, echter moeilijk rechtvaardigen, zeker gezien de minpunten.
Samengevat
X2 heeft naar eigen zeggen met de Siryus een behuizing ontwikkeld die hoogwaardige materialen, vakwerk en ontwerp verenigt. Over het ontwerp kun je, zoals bij smaak, twisten, maar de kwaliteit en het vakwerk zijn lastig te ontdekken. Er zitten nogal wat afwerkfoutjes in de behuizing, zoals slecht passende onderdelen, scherpe randen en rammelende componenten. Tel daar een armzalige featureset, zoals het ontbreken van ventilators en plaats voor enkel 120mm-ventilators, en slecht benutte ruimte bij op, en je krijgt een behuizing die veel te duur is voor wat hij biedt.
Eindoordeel