Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Sony XZ Premium en XZs Preview

Filmen met bijna 1000 beelden per seconde

02-03-2017 • 06:00

65

Multipage-opmaak

Inleiding

We hadden in de afgelopen paar jaar iets meer verwacht van Sony op smartphonegebied dan wat het bedrijf heeft laten zien. Ook op het MWC 2017 gingen we weer hoopvol naar de Sony-stand om te zien hoe de vlag er dit jaar bijhangt. Sony presenteerde dit jaar in Barcelona twee high-end smartphones, namelijk de Xperia XZ Premium met een 5,5"-scherm en de iets kleinere Xperia XZs met een 5,2"-scherm. We beginnen maar niet over de verwarrende naamgeving die Sony hanteert, want het gaat immers om de inhoud en we kunnen alvast verklappen dat de nieuwe toestellen ons in eerste instantie meer boeien dan de Sony-smartphones van de afgelopen jaren.

Productfoto's Sony Xperia XZs preview MWC 2017Productfoto's Sony Xperia XZs preview MWC 2017Productfoto's Sony Xperia XZs preview MWC 2017Productfoto's Sony Xperia XZs preview MWC 2017

Dat zit hem niet in eerste instantie in de behuizing van de toestellen, hoewel de water- en stofdichte XZ Premium er prachtig uitzag achter het glas op de Sony-stand. Hij heeft een achterkant als een spiegel, dus zodra je hem vasthebt, weet je weer waarom dit niet praktisch is. Zelden kwamen we een toestel tegen dat zo snel vingervegen laat zien als dit. Dat geldt voor zowel de chromekleurige als de zwarte versie, hoewel het bij die laatste iets minder erg is. Toch laat Sony een mooi staaltje smartphone maken zien, want het Gorilla Glass 5 is geheel om het toestel heen gevouwen, zonder onderbreking.

We hebben echter vooral de XZs vastgehad, omdat Sony schichtig was met het uitlenen van de XZ Premium aan journalisten. Dat is omdat de software nog niet af is. Het toestel komt dan ook pas tegen de zomer uit, waar de XZs al in april op de markt komt en vanaf 13 maart vooruit te bestellen is. De XZs heeft een minder besmettelijke behuizing, dankzij een matte afwerking, en dat is fijn. Wel zijn de zijkanten van plastic, hoewel dat op zich geen nadeel hoeft te zijn. Het toestel voelt namelijk vrij stevig aan. Verder lijkt het ontwerp sterk op dat van de Xperia XZ, waardoor de XZs voor ons niet heel nieuw aandoet. Sony's smartphones liggen nog altijd lekker in de hand en ze zien er wezenlijk anders uit dan de stereotype smartphone anno 2017.

960fps slow motion

Het element waar we het meest blij van werden, is Sony's eigen, nieuwe camerasensor die in beide toptoestellen zit. Het opvallendste en indrukwekkendste van deze sensor is de Super Slow Motion-modus, die maar liefst 960 beelden per seconde in een 720p-resolutie opneemt. Dat is vier keer zoveel als de snelste toestellen van dit moment. Sony heeft dit voor elkaar gekregen door 125 megabyte dram in de sensor te bouwen. Daarin worden bijzonder snel beelden gebufferd, die vervolgens naar de beeldprocessor gestuurd kunnen worden.

Met het beperkte geheugen in de sensor kun je niet continu slow motion op 960fps opnemen, maar je kunt wel tijdens het filmen een knop indrukken om de daarop volgende 0,182 seconde in super slow motion op te nemen. Dat vijfde deel van een seconde wordt vervolgens uitgerekt tot 5,8 seconden bij het afspelen. Het nadeel van het niet continu kunnen opnemen van slow motion is dat je leuke acties kunt missen als je net te laat op de Super Slow Motion-knop drukt. Er is echter gelukkig ook gewoon een slowmotionmodus, die continu 120 beelden per seconde in 1080p-resolutie opneemt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

We hebben op de beurs een Super Slow Motion-video kunnen schieten met de Xperia XZs. Die zie je hierboven. Sony voorzag de opstelling die je hier ziet van veel licht en het beeld ziet er behoorlijk strak uit. Je krijgt hierdoor een indruk van hoeveel langzamer je bewegingen in beeld kunt brengen. Het is bijna alsof je de tijd even stilzet en dat is ronduit gaaf.

We hebben echter ook wat video's gemaakt op net wat minder verlichte plekken en dan zie je logischerwijs veel meer ruis. Dat is niet gek; de eerste smartphones die slow motion op 120 beelden per seconde konden opnemen, hadden dat euvel ook. De sensor kan het licht met dat hoge aantal beelden per seconde simpelweg niet snel genoeg opvangen. Het is echter wel iets om rekening mee te houden; je kunt in daglicht of bijvoorbeeld met flits prima 960fps-slowmotionbeelden schieten, maar in een matig verlichte kamer hoef je het niet te proberen.

Hoewel je door het beperkte dram van de sensor soms momenten mist bij het opnemen van 960fps-slow motion, voorkomt datzelfde geheugen paradoxaal genoeg juist dat je actiemomenten mist bij het maken van foto's. Met de Predictive Camera-modus, die automatisch aanstaat, worden namelijk de beelden opgeslagen van voordat je op de sluiterknop drukt. Als je dus net te laat op de sluiterknop drukt, kun je alsnog het beeld van net daarvoor terughalen. De camera gaat deze beelden automatisch bufferen zodra hij beweging registreert. Anders heeft het immers geen zin om constant te bufferen en extra energie te gebruiken. Aan de hand van de snelheid van die beweging, krijg je beelden te zien van 300 tot 600 milliseconden voordat je afdrukte. Het is een praktische functie, als je het ons vraagt, die erg eenvoudig werkt voor de gebruiker.

Sony Xperia XZs Predictive Camera

Een foto van voordat we de sluiterknop indrukten, waarbij de clown net uit het kanon schiet

We hebben de camera natuurlijk beperkt kunnen testen op de Sony-stand. Toch was onze indruk na het maken van wat foto's met de XZs dat de camera redelijk goed presteert bij weinig licht, hoewel de lensopening van de XZs met f/2.0 niet heel wijd is voor een toptoestel. De autofocussnelheid hebben we wel eens beter gezien, maar het afdrukken ging erg vlot en zonder merkbare sluitervertraging. Een interessant gegeven van de nieuwe sensor is verder dat hij het rolling-shuttereffect beperkt, maar net als de algemene cameraprestaties kunnen we dat hier op de beursvloer niet goed testen.

De nieuwe XZ-smartphones hebben overigens geen optische beeldstabilisatie, maar wel de elektronische variant. Deze is nu voor het eerst ook te gebruiken als je 4k-video opneemt. Het lijkt niet de beste stabilisatie die we ooit gezien hebben, want tijdens het lopen met de camera was het beeld enigszins schokkerig. Ook daarvoor geldt echter dat we de telefoon eerst goed willen vergelijken met andere, gelijkgeprijsde toestellen, voordat we een definitief oordeel kunnen geven.

XZ Premium: SD835 en 4k-hdr-scherm

Een uniek kenmerk van de Xperia XZ Premium is het 5,5" grote 4k-scherm met hdr-ondersteuning. De Z5 Premium van vorig jaar had wel al een 4k-scherm, maar nog geen ondersteuning voor high dynamic range. Met hdr kunnen donkere delen donkerder en lichte delen helderder worden weergegeven.

Op de stand van Sony werd het verschil getoond tussen hdr-content op het Z5-scherm en dezelfde content op het XZ Premium-scherm, en dat verschil was goed te zien. De lcd van de XZ Premium maakte indruk, waarbij vooral de video’s met daarin veel hooglichten er op de Sony-stand erg goed uitzagen. We zijn wel sceptisch over dit soort opstellingen, maar aan de andere kant zou het ook weer niet slim zijn van Sony om de eigen Z5 Premium er expres extra slecht uit te laten zien.

Hdr-ondersteuning op een smartphonescherm is op zichzelf overigens niet nieuw, want we zagen het al eerder bij de Note 7 en de LG G6. De technologie komt in theorie overigens het best tot zijn recht op een oledscherm, vanwege de superieure zwartwaarde. Hdr-content is nog wat schaars, dus zelf zouden we de ondersteuning ervoor, zeker op een smartphone, niet als een reden zien om een toestel wel of niet te kopen. Toch is het natuurlijk mooi meegenomen.

Met het 4k-scherm van de XZ Premium komt de pixeldichtheid uit op meer dan 800 pixels per inch. Dat is eigenlijk overdreven hoog, want ook met veel minder hoge resoluties kun je de individuele pixels al niet meer onderscheiden. We zijn benieuwd wat het in de praktijk met de accuduur doet, maar als die goed is, zul je ons er niet over horen klagen.

Snapdragon 835

Snapdragon 835

Waar LG en HTC in 2017 high-end toestellen hebben gepresenteerd met de Snapdragon 821 van vorig jaar, heeft Sony in de XZ Premium wél de nieuwe Snapdragon 835 gestopt. Samsung houdt die soc dus niet alleen voor zichzelf, zoals in het geruchtencircuit rondging. Wel is de Galaxy S8 waarschijnlijk de eerste met de soc, want de Xperia XZ Premium komt pas aan het einde van de lente uit.

De Snapdragon 835 is Qualcomms kakelverse, op 10nm gebakken high-end processor en we hoopten natuurlijk op de eerste bepotelingen met een toestel met deze topsoc. Maar helaas, de software van de XZ Premium was nog niet klaar, waardoor we er alleen naar mochten staren en hem alleen kort konden besmeuren met vingervegen.

Tot slot

We zijn blij dat Sony twee toestellen heeft laten zien die in elk geval op cameragebied indruk maken. De Super Slow Motion-modus met 960 beelden per seconde is misschien niet voor iedereen een reden om alvast gewikkeld in een slaapzak voor een winkeldeur te gaan liggen, maar het is technisch gezien vrij indrukwekkend voor een smartphone. Het is bovendien fijn dat Sony de sensor niet alleen in de duurste variant stopt, maar ook in de Xperia XZs.Sony lijkt de weg naar
interessante innovatie
weer te hebben gevonden

Dat toestel is met 650 euro 100 euro goedkoper en daarvoor krijg je alsnog een heel snelle soc, namelijk de Snapdragon 820. Wie de meest courante soc geen must vindt en een 4k-scherm ook niet op zijn verlanglijst heeft staan, heeft dus de optie om niet de hoofdprijs van 750 euro voor de Xperia XZ Premium neer te tellen om toch deze camera te krijgen.

Met zijn, soms letterlijk, oogverblindende uitstraling en 4k-hdr-scherm is de XZ Premium het toppunt van smartphoneluxe. Er is bovendien nog geen ander toestel officieel aangekondigd met de Snapdragon 835-soc. Of het toestel kan opboksen tegen de Galaxy S8, die volgende maand uitkomt, is zeer de vraag, maar Sony lijkt de weg naar interessante innovatie in elk geval weer te hebben gevonden.

Reacties (65)

65
63
37
5
0
16
Wijzig sortering
Telkens als ik "bijzondere camera" in smartphone lees dan flikkert er een vlammetje van hoop op , gevoed door nostalgie naar de tijd dat echt Nokia's met innovatieve camera's de show stalen (voor wie er aandacht voor had).
Daar komt nog eens bij dat Jolla en Sony er blijkbaar in gaan slagen een bijna high end telfoon van een officieel ondersteunde Sailfish OS port te voorzien.
Reden genoeg om dit Sony gerelateerd artikel te lezen.

Jedoch, waarom Gorilla Glass 5 rondom rond? Een camera annex telefoon is een ultiem gebruiksvoorwerp, heren Sony designers! Het dient vooral niet uit je vingers te willen slippen om kapot te vallen als straf voor wie durft zonder crashrubbertje de straat op te gaan.

Waarom keuze voor Gorilla Glass? Goriilla Glass heeft voor zover ik kan zien het monopolie op display covermateriaal.
Resultaat: de ondermaatse standaard blijft gewoon standaard.
En iedereen aanvaardt braafjes dat schermen bij de minste valpartij zonder direct contact vloer-gorrilla glass gaan barsten.

Blijkbaar hebben de fabrikanten een goedkope oplossing gezien om via Gorilla Glass de achterkant en nu ook de zijkant een luxe uitstraling te geven. Overgebruik van technologie, zoals morphing in de jaren 90.

Er moet maar 1 enkele fabrikant beter doen en het Gorilla Glass sprookje is uit en iedereen vraagt zich af hoe we zo masochistisch konden zijn via meedragen van die super breekbare schermpjes die gretig wachten om de gebruiker 300 Euro afhandig te maken voor "reparatie".
Hoewel ik het met je eens ben wil ik toch even aanstippen dat Gorilla Glass niet per sé bescherming tegen valpartijen geeft, maar meer krasbestendigheid.
Het Gorilla Glass geeft de telefoon een bepaalde 'hardheid' mee (zie schaal van mohr). Dit zorgt er geenszins voor dat het materiaal sterker wordt. Glas is nou eenmaal niet erg sterk.

Daarom ben ik het wel met je eens dat het glas beperken tot de voorkant een ietwat meer gewenste toepassing is dan het rondom te doen om een 'premium' uitstraling te geven (die overigens na een week vol zit met vingerafdrukken).
Inderdaad maar het probleem is de valonbestendigheid.
Het is zowat de omgekeerde wereld: het Gorilla is min of meer krasbestendig terwijl het in de eerste plaats vooral schokbestendig had moeten zijn.
Krassen kunnen gemakkelijk vermeden worden met een beschermlaagje (welke de meeste mensen toch installeren omdat er altijd hardere materialen in de omgeving zijn - zoals bepaalde zandkorrels).
Het resistieve scherm van mijn Nokia N900 is niet krasbestendig maar kan wel de meeste valpartijen overleven. Dat scheelt toch een hoop stress doorheen dik 6 jaar gebruik.

Edit: in de promo video van GG5 gaat het vooral over verbeterde valbestendigheid.
Let op de rigide, dikke dummy smartphone welke ze gebruiken bij die valtest vanop 1.6m. Het ding lijkt eerder op een N900 dan op een moderne, flexiblere smartChinaphone. Ik heb zo een vermoeden dat alleen de schokbestendigheid wordt getest en niet in combinatie met torsie of buiging bij impact, maar goed, dit kan slechts een deeltje van een reeks testen zijn.

https://youtu.be/WU_UEhdVAjE

[Reactie gewijzigd door Vetsmelter op 22 juli 2024 23:00]

Anoniem: 14842 2 maart 2017 07:26
Ik moet zeggen: briljante zet van Sony met die camera functie om ook een paar beelden voordat je op de sluiterknop drukte op te nemen!

Ik ben altijd nog gecharmeerd van de kleinere snelle Sony telefoons (Z3 en 4 compact), maar de laatste jaren liepen die toch wel wat achter op de grotere telefoons. Het foto's opnemen van voor de sluiter is ingedrukt is voor mij echt een unique selling point! Dat is het verschilt tussen mijn zoontje die een vlieg inslikt of die gewoon dom naar de camera kijkt zeg maar :P

Aangezien je hier echt wel wat snel ram voor nodig hebt kunnen andere smartphone makers dit denk ik ook niet zo snel (softwarematig) oplossen.

Wat mij betreft een reden om weer te denken aan een Sony (heb nu Xiaomi).

P.S.
De Sony Xperia (Compact) forums op XDA zijn ook altijd heel druk en gezellig. Genoeg custom roms en tweaks altijd voor deze telefoons! Alleen wel opletten om de camera: als je daar de drm functionaliteit sloopt heb je plotseling véél slechtere plaatjes!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 14842 op 22 juli 2024 23:00]

Ik moet zeggen: briljante zet van Sony met die camera functie om ook een paar beelden voordat je op de sluiterknop drukte op te nemen!
Als je nu al een Xperia hebt, moet je eens bij je de Camera-apps kijken (camera openen, 6 stippen in het menu links) en Timeshift burst kiezen. Werkt op ongeveer dezelfde manier: hij neemt iets van te voren (en iets er na) een hele rits foto's. Op die manier heb ik hele mooie onweersfoto's kunnen maken, want normaal ben je natuurlijk altijd te laat met het indrukken van de ontspanner.
Timeshift Burst is eigenlijk gewoon een video zonder geluid, waarbij alle frames als losse JPG's worden opgeslagen. De resolutie en kwaliteit is bijgevolg ook redelijk belabberd. Deze nieuwe sensor kan het gewoon op volledige resolutie, zonder verlies aan kwaliteit.
Ik moet zeggen: briljante zet van Sony met die camera functie om ook een paar beelden voordat je op de sluiterknop drukte op te nemen!
Briljante zet? Je weet dat Lumia's, iPhones, Galaxy's en vast ook andere Android phones dat ook al een tijdje kunnen toch?
Anoniem: 14842 @Donstil2 maart 2017 11:33
Lumia's weet ik niet. iPhones ook niet.
Android phones ken ik dit echter niet bij.

Ik heb net even gezocht: de Galaxy series kent een gewone burst mode, die je eventueel ook opnieuw kunt starten nadat de 1e burst is geweest. Maar dat is toch wel heel anders dan hoe dit concept wordt uitgelegd voor de Sony.

Zoals ik het lees neemt de Sony zodra je de camera app start continue foto's. Zodra je op de sluiterknop drukt wordt de foto van dat moment en een hele korte poos daarvoor bewaard. Dan hoef je dus niet eerst op "burst mode (of foto nemen)" te drukken voordat er uberhaubt wordt gestart. Als je vooraf weet dat er een moment zit aan te komen zou je altijd burst mode kunnen aanzetten. Maar dan nog heb je telkens 30 foto's die je door moet zoeken en kun je een foto missen tussen de burst modes in, want die loopt niet continu door...
Lumia's en iPhone's doen dit al een tijdje en hebben daar hun eigen (marketing) termen voor. Bij iPhone's heet het Live Photos. Geïntroduceerd bij de iPhone 6s dacht ik.

Ik heb even kort een S7 (edge) gehad en deze deed het ook. In de galery zie je een normale foto maar stiekem zit er een seconde "video" voor en achter, dit is apart van de burst mode die jij waarschijnlijk gevonden hebt.

Het is idd een leuke feature maar dus zeker niet nieuw en/of uniek voor Samsung toestellen.
Anoniem: 14842 @Donstil2 maart 2017 11:51
Als die video precies dezelfde kwaliteit heeft als de foto (resolutie/compressie/helderheid) dan heb je gelijk inderdaad. Maar meestal is die video beeld voor beeld van slechtere kwaliteit.

Iets zegt me dat de sensor van Sony dit gewoon 1-op-1 doet, mede door de grotere sensor en hoge mogelijke framerate ook.

Als ik er naast zit dan is het USP inderdaad wel weg voor de Sony (buiten het feit dat ik niet over de Android versie van Samsung kan :P ).
Van samsung weet ik het niet, maar op de iPhone
Apple benadrukt dat het hier niet echt om een video gaat, maar een collectie van foto’s die in een hoog tempo achter elkaar gemaakt zijn. Vergelijk het met een burst-foto, waarmee je tien foto’s schiet in een paar seconden. Zodra je een foto maakt en de Live Photos-functie ingeschakeld staat, pakt de iPhone ook anderhalve seconde voor en na het moment van de statische foto. Al deze beelden worden achter elkaar gezet, waardoor er een animatie van ongeveer drie seconden ontstaat.
Dus niet echt een USP voor Sony, nee
S7 heeft bewegingfoto, dat maakt een filmpje voordat je de sluiterknop ingedrukt heb. Het wordt bij mij een 720p foto.

[Reactie gewijzigd door Boender op 22 juli 2024 23:00]

Nou echt briljant is het niet, Nokia telefoons kunnen het al jaren!
Nieuwe Sony telefoons hebben goede specs maar die bezels kunnen echt niet meer! Slowmotion 960 is een goede aanvulling maar een paar sec opname tijd valt wel tegen.
Boven kan je er mee wegkomen, maar aan de onderkant vind ik de bezel wel erg lelijk. Vooral als het scherm aanstaat en je de onscreen knoppen kan zien.
Ze hadden net zo goed fysieke knoppen kunnen inbouwen en de onscreen knoppen kunnen weglaten.
Anoniem: 14842 @Valinor2 maart 2017 11:35
Voor wat betreft die onscreen/fysieke knoppen ben ik het helemaal met je eens.
Ik heb nu een toestel met fysieke knoppen en dat bevalt weer super en het scheelt scherm ruimte.

Op mijn Sony gebruikte ik dan altijd al Pie controls zodat ik de schermruimte die nodig was voor de on screen knoppen ook gewoon nuttig kon gebruiken. Maar dat is toch eigenlijk een hack...
Is de XZ Premium Daydream Ready?
"A 4K smartphone would probably make for a gorgeous display for Google's Daydream VR headset, but the XZ has a 4K LCD—LCD response times aren't fast enough for VR, and, therefore, the XZ Premium doesn't work with Daydream." ~ arstechnica.com
dat is dan wel weer erg zonde eigenlijk, een 4K scherm is een hogere resolutie dan welk device for VR ook |:(
Dit is dan ook de eerste (?) smartphone met een 4k scherm. Geef het wat ontwikkeltijd, en ik denk dat er snel flagships zullen volgen die het wel ondersteunen.
Je hebt de sony xperia z premium ook maar ik weet niet precies hoe die het doet op mobile-vr.
de Z5 Premium heeft een LCD scherm, welke niet voldoen aan Google's Daydream eisen.

zie:
http://www.androidauthori...eady-phones-specs-727780/

en de Google source:
http://source.android.com....html#7_9_virtual_reality

Het lijkt erop dat fabrikanten toch niet helemaal naar Daydream trekken, veel QHD schermen, >snapdragon 820's en genoeg RAM, maar de combinatie om het 'Daydream Ready' te maken ontbreekt :?
Misschien wel belangrijk om te vermelden dat je maar 0.18s kan opnemen in 960fps per keer.
Of te wel als je iets hebt wat maar 1x gebeurt (ipv continu) zoals iets sportgerelateerd zal het erg moeilijk zijn het goeie moment te vinden
(edit, in de tekst staat het wel zie ik)

ik heb overgens liever een 1080p of 1440p scherm en nog een veel betere batteryduur..... (en betere performance). 4k is zelfs op een 24 of 27" monitor overkill.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 22 juli 2024 23:00]

24" ja (denk ik, niet getest), maar 27" nee (ik heb zelf 28" 4K en dat is toch echt wel heel wat meer 'ruimte' dan een scherm met 1080).
Tuurlijk is er meer ruimte. Maar dat heb je bij 1440p ook. Die resolutie past veel beter bij 27"
Dat dan weer wel, ik twijfelde al of je dat niet bedoelde :)
Op zich mooie toestellen maar ik zie wel een aantal potentiële nadelen. Om te beginnen met de XZ. Gorilla Glass rondom is heel mooi. Maar het komt erop neer dat als je je toestal laat vallen en het glas kapot is je dus rondom je glas moet vervangen'; ook het glas van je LCD dus! Als het gelamineerd is en je achterkant is gebarsten dan moet je dus gelijk je scherm vervangen. Dat wordt een duur geintje.
Met het 4k-scherm van de XZ Premium komt de pixeldichtheid uit op meer dan 800 pixels per inch. Dat is eigenlijk overdreven hoog, want ook met veel minder hoge resoluties kun je de individuele pixels al niet meer onderscheiden. We zijn benieuwd wat het in de praktijk met de accuduur doet, maar als die goed is, zul je ons er niet over horen klagen.
Mij wel. Want ook al zou je 2 dagen met de accu doen, met een lagere resolutie als 1080p zou je dan misschien wel 2,5 tot 3 dagen met je telefoon doen. Wat mij betreft gemiste kans, zeker omdat de XZ toch niet gebruikt kan worden voor VR.
En hoezo kan de XZ Premium niet gebruikt worden voor VR?

Edit: Sorry, las er overheen dat deze niet Daydream ready is.

[Reactie gewijzigd door Inoble op 22 juli 2024 23:00]

Een erg mooi toestel dat ook nog eens best scherp geprijsd in de markt wordt gezet gezien de hardware die er in zit. Ook het feit dat de Snapdragon 835 erin zit, zorgt ervoor dat het toestel een streepje voor heeft op andere 2017 "high-end" toestellen van fabrikanten.
Kunnen deze ook in 4K HDR opnemen? Leuk dat die XZ Premium het kan afspelen, maar opnemen?

Jammer dat ze niet met een compact-variant komen. Als enigste mobielmaker bedienden ze die markt van de compacte smartphone.
Had toch weer een vergelijkbare klapper zoals de Z1 Compact verwacht, maar dit is echt weer tegenvaller.
Ben benieuwd wanneer de volgende high end Compact komt. Sept/okt mss?
Toch mooi dat de Sony telefoons steeds meer in de schijnwerpers komen, want naar mijn mening werden ze sinds de Xperia Z2 behoorlijk onderschat. Niet alleen op het gebied van de camera (sensoren), maar ook met de accu (inc. STAMINA mode), de locatie van knoppen (vingerafdruk zijkant, fysieke camera knop), introductie van water- en stofdicht, geluid (inc. de oordopjes met noise cancelling) en de integratie met andere Sony producten (TV, Playstation en Vita).

Enige waar ik mij zorgen om maak bij deze telefoon is de accuduur, hoe de camera zal presenteren bij weinig licht en of er nog een compact versie uitkomt sinds die ook erg populair zijn. Voor de rest lijkt het mij een prima telefoon, ben benieuwd hoe die uiteindelijk zal bevallen in de lente/zomer :) .

[Reactie gewijzigd door Wizzu op 22 juli 2024 23:00]

Ik zag een comment van iemand ergens anders die ik met een flinke korrel zout neem maar wel logisch kan zijn, namelijk: Dat de reden waarom Sony wel een SD835 aan boord heeft is vanwege een onderhandeling met Samsung vanwege gebruik van de camerasensoren van Sony in de S8.

Het zou lang nog niet zo gek zijn, zeker ook omdat Sony geen megapartij SOC's nodig heeft gezien hun verkoop (helaas) een stuk minder is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.