Door Chris Broesder
Redacteur mobile
Feedback
• 02-03-2017 06:00
Inleiding
We hadden in de afgelopen paar jaar iets meer verwacht van Sony op smartphonegebied dan wat het bedrijf heeft laten zien. Ook op het MWC 2017 gingen we weer hoopvol naar de Sony-stand om te zien hoe de vlag er dit jaar bijhangt. Sony presenteerde dit jaar in Barcelona twee high-end smartphones, namelijk de Xperia XZ Premium met een 5,5"-scherm en de iets kleinere Xperia XZs met een 5,2"-scherm. We beginnen maar niet over de verwarrende naamgeving die Sony hanteert, want het gaat immers om de inhoud en we kunnen alvast verklappen dat de nieuwe toestellen ons in eerste instantie meer boeien dan de Sony-smartphones van de afgelopen jaren.
Dat zit hem niet in eerste instantie in de behuizing van de toestellen, hoewel de water- en stofdichte XZ Premium er prachtig uitzag achter het glas op de Sony-stand. Hij heeft een achterkant als een spiegel, dus zodra je hem vasthebt, weet je weer waarom dit niet praktisch is. Zelden kwamen we een toestel tegen dat zo snel vingervegen laat zien als dit. Dat geldt voor zowel de chromekleurige als de zwarte versie, hoewel het bij die laatste iets minder erg is. Toch laat Sony een mooi staaltje smartphone maken zien, want het Gorilla Glass 5 is geheel om het toestel heen gevouwen, zonder onderbreking.
We hebben echter vooral de XZs vastgehad, omdat Sony schichtig was met het uitlenen van de XZ Premium aan journalisten. Dat is omdat de software nog niet af is. Het toestel komt dan ook pas tegen de zomer uit, waar de XZs al in april op de markt komt en vanaf 13 maart vooruit te bestellen is. De XZs heeft een minder besmettelijke behuizing, dankzij een matte afwerking, en dat is fijn. Wel zijn de zijkanten van plastic, hoewel dat op zich geen nadeel hoeft te zijn. Het toestel voelt namelijk vrij stevig aan. Verder lijkt het ontwerp sterk op dat van de Xperia XZ, waardoor de XZs voor ons niet heel nieuw aandoet. Sony's smartphones liggen nog altijd lekker in de hand en ze zien er wezenlijk anders uit dan de stereotype smartphone anno 2017.
960fps slow motion
Het element waar we het meest blij van werden, is Sony's eigen, nieuwe camerasensor die in beide toptoestellen zit. Het opvallendste en indrukwekkendste van deze sensor is de Super Slow Motion-modus, die maar liefst 960 beelden per seconde in een 720p-resolutie opneemt. Dat is vier keer zoveel als de snelste toestellen van dit moment. Sony heeft dit voor elkaar gekregen door 125 megabyte dram in de sensor te bouwen. Daarin worden bijzonder snel beelden gebufferd, die vervolgens naar de beeldprocessor gestuurd kunnen worden.
Met het beperkte geheugen in de sensor kun je niet continu slow motion op 960fps opnemen, maar je kunt wel tijdens het filmen een knop indrukken om de daarop volgende 0,182 seconde in super slow motion op te nemen. Dat vijfde deel van een seconde wordt vervolgens uitgerekt tot 5,8 seconden bij het afspelen. Het nadeel van het niet continu kunnen opnemen van slow motion is dat je leuke acties kunt missen als je net te laat op de Super Slow Motion-knop drukt. Er is echter gelukkig ook gewoon een slowmotionmodus, die continu 120 beelden per seconde in 1080p-resolutie opneemt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
We hebben op de beurs een Super Slow Motion-video kunnen schieten met de Xperia XZs. Die zie je hierboven. Sony voorzag de opstelling die je hier ziet van veel licht en het beeld ziet er behoorlijk strak uit. Je krijgt hierdoor een indruk van hoeveel langzamer je bewegingen in beeld kunt brengen. Het is bijna alsof je de tijd even stilzet en dat is ronduit gaaf.
We hebben echter ook wat video's gemaakt op net wat minder verlichte plekken en dan zie je logischerwijs veel meer ruis. Dat is niet gek; de eerste smartphones die slow motion op 120 beelden per seconde konden opnemen, hadden dat euvel ook. De sensor kan het licht met dat hoge aantal beelden per seconde simpelweg niet snel genoeg opvangen. Het is echter wel iets om rekening mee te houden; je kunt in daglicht of bijvoorbeeld met flits prima 960fps-slowmotionbeelden schieten, maar in een matig verlichte kamer hoef je het niet te proberen.
Hoewel je door het beperkte dram van de sensor soms momenten mist bij het opnemen van 960fps-slow motion, voorkomt datzelfde geheugen paradoxaal genoeg juist dat je actiemomenten mist bij het maken van foto's. Met de Predictive Camera-modus, die automatisch aanstaat, worden namelijk de beelden opgeslagen van voordat je op de sluiterknop drukt. Als je dus net te laat op de sluiterknop drukt, kun je alsnog het beeld van net daarvoor terughalen. De camera gaat deze beelden automatisch bufferen zodra hij beweging registreert. Anders heeft het immers geen zin om constant te bufferen en extra energie te gebruiken. Aan de hand van de snelheid van die beweging, krijg je beelden te zien van 300 tot 600 milliseconden voordat je afdrukte. Het is een praktische functie, als je het ons vraagt, die erg eenvoudig werkt voor de gebruiker.
/i/2001422183.jpeg?f=imagenormal)
Een foto van voordat we de sluiterknop indrukten, waarbij de clown net uit het kanon schiet
We hebben de camera natuurlijk beperkt kunnen testen op de Sony-stand. Toch was onze indruk na het maken van wat foto's met de XZs dat de camera redelijk goed presteert bij weinig licht, hoewel de lensopening van de XZs met f/2.0 niet heel wijd is voor een toptoestel. De autofocussnelheid hebben we wel eens beter gezien, maar het afdrukken ging erg vlot en zonder merkbare sluitervertraging. Een interessant gegeven van de nieuwe sensor is verder dat hij het rolling-shuttereffect beperkt, maar net als de algemene cameraprestaties kunnen we dat hier op de beursvloer niet goed testen.
De nieuwe XZ-smartphones hebben overigens geen optische beeldstabilisatie, maar wel de elektronische variant. Deze is nu voor het eerst ook te gebruiken als je 4k-video opneemt. Het lijkt niet de beste stabilisatie die we ooit gezien hebben, want tijdens het lopen met de camera was het beeld enigszins schokkerig. Ook daarvoor geldt echter dat we de telefoon eerst goed willen vergelijken met andere, gelijkgeprijsde toestellen, voordat we een definitief oordeel kunnen geven.
XZ Premium: SD835 en 4k-hdr-scherm
Een uniek kenmerk van de Xperia XZ Premium is het 5,5" grote 4k-scherm met hdr-ondersteuning. De Z5 Premium van vorig jaar had wel al een 4k-scherm, maar nog geen ondersteuning voor high dynamic range. Met hdr kunnen donkere delen donkerder en lichte delen helderder worden weergegeven.
Op de stand van Sony werd het verschil getoond tussen hdr-content op het Z5-scherm en dezelfde content op het XZ Premium-scherm, en dat verschil was goed te zien. De lcd van de XZ Premium maakte indruk, waarbij vooral de video’s met daarin veel hooglichten er op de Sony-stand erg goed uitzagen. We zijn wel sceptisch over dit soort opstellingen, maar aan de andere kant zou het ook weer niet slim zijn van Sony om de eigen Z5 Premium er expres extra slecht uit te laten zien.
Hdr-ondersteuning op een smartphonescherm is op zichzelf overigens niet nieuw, want we zagen het al eerder bij de Note 7 en de LG G6. De technologie komt in theorie overigens het best tot zijn recht op een oledscherm, vanwege de superieure zwartwaarde. Hdr-content is nog wat schaars, dus zelf zouden we de ondersteuning ervoor, zeker op een smartphone, niet als een reden zien om een toestel wel of niet te kopen. Toch is het natuurlijk mooi meegenomen.
Met het 4k-scherm van de XZ Premium komt de pixeldichtheid uit op meer dan 800 pixels per inch. Dat is eigenlijk overdreven hoog, want ook met veel minder hoge resoluties kun je de individuele pixels al niet meer onderscheiden. We zijn benieuwd wat het in de praktijk met de accuduur doet, maar als die goed is, zul je ons er niet over horen klagen.
/i/2001423459.jpeg?f=imagenormal)
Snapdragon 835
Waar LG en HTC in 2017 high-end toestellen hebben gepresenteerd met de Snapdragon 821 van vorig jaar, heeft Sony in de XZ Premium wél de nieuwe Snapdragon 835 gestopt. Samsung houdt die soc dus niet alleen voor zichzelf, zoals in het geruchtencircuit rondging. Wel is de Galaxy S8 waarschijnlijk de eerste met de soc, want de Xperia XZ Premium komt pas aan het einde van de lente uit.
De Snapdragon 835 is Qualcomms kakelverse, op 10nm gebakken high-end processor en we hoopten natuurlijk op de eerste bepotelingen met een toestel met deze topsoc. Maar helaas, de software van de XZ Premium was nog niet klaar, waardoor we er alleen naar mochten staren en hem alleen kort konden besmeuren met vingervegen.
Tot slot
We zijn blij dat Sony twee toestellen heeft laten zien die in elk geval op cameragebied indruk maken. De Super Slow Motion-modus met 960 beelden per seconde is misschien niet voor iedereen een reden om alvast gewikkeld in een slaapzak voor een winkeldeur te gaan liggen, maar het is technisch gezien vrij indrukwekkend voor een smartphone. Het is bovendien fijn dat Sony de sensor niet alleen in de duurste variant stopt, maar ook in de Xperia XZs.Sony lijkt de weg naar
interessante innovatie
weer te hebben gevonden
Dat toestel is met 650 euro 100 euro goedkoper en daarvoor krijg je alsnog een heel snelle soc, namelijk de Snapdragon 820. Wie de meest courante soc geen must vindt en een 4k-scherm ook niet op zijn verlanglijst heeft staan, heeft dus de optie om niet de hoofdprijs van 750 euro voor de Xperia XZ Premium neer te tellen om toch deze camera te krijgen.
Met zijn, soms letterlijk, oogverblindende uitstraling en 4k-hdr-scherm is de XZ Premium het toppunt van smartphoneluxe. Er is bovendien nog geen ander toestel officieel aangekondigd met de Snapdragon 835-soc. Of het toestel kan opboksen tegen de Galaxy S8, die volgende maand uitkomt, is zeer de vraag, maar Sony lijkt de weg naar interessante innovatie in elk geval weer te hebben gevonden.