Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Asus Zenfone 3 Review

Strakke middenklasser vol vlotte software

Door , 67 reacties

24-02-2017 • 11:00

67 Linkedin Google+

Asus Zenfone 3

Samengevat

De Asus Zenfone 3 is een luxueus ogende smartphone met glazen achterkant en metalen frame. Hij is wel wat glad en vatbaar voor vingervegen, maar dat is de consequentie van het gebruikte materiaal. De soc is een fijn beestje, want de prestaties zijn alleszins redelijk voor een middenklassechip. Hij is ook zuinig; mede daardoor gaat de accu lang mee en dat is voor iedereen fijn. Niet voor iedereen fijn is dat de software volgestopt is met zoveel functionaliteit dat je door de bomen het bos niet meer ziet, al zitten er handige functies bij. De vele bloatware is voor niemand leuk, en de sluitervertraging van de camera bij minder goede lichtomstandigheden en de wat wisselvallige resultaten zijn evenmin fijn. Toch zijn het geen zwaarwegende nadelen die de Zenfone 3 plagen en het toestel stelt daar een mooi scherm, goede specificaties en prima prestaties tegenover.

Getest

Asus Zenfone 3 (ZE552KL) Zwart

Prijs bij publicatie: € 400,-

Vanaf € 259,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Na lang aandringen van de Nederlandse Asus-afdeling bij het hoofdkantoor in Taiwan komen smartphones van het merk nu dan toch naar Nederland. De hier besproken Zenfone 3 is een van de toestellen die begin juni 2016 werden getoond op het Zenvolution-evenement, vlak voor de Computex-beurs, en we schreven er toen al een preview over. Het toestel is dan ook niet fonkelnieuw, maar wordt nu uitgebracht in Nederland en België. De versies die hier worden uitgebracht, zijn de budgettoestellen Zenfone 3 Go en Zenfone 3 Max, en de middenklasser Zenfone 3. Die laatste bespreken we hier.

De Zenfone 3 is wat specificaties en prijs betreft nog het best te vergelijken met de modulaire Moto Z Play, die we een paar maanden geleden hebben onderzocht. Er zijn twee versies van de Zenfone 3. De goedkopere variant heeft een 5,2"-scherm, 32GB opslag, 3GB werkgeheugen en een accucapaciteit van 2.650mAh. Wij hebben de duurdere variant getest, met een 5,5"-scherm, 64GB opslag, 4GB werkgeheugen en een accucapaciteit van 3.000mAh. De twee versies zijn te koop in de kleuren wit en blauw en hebben beide dual-simfunctionaliteit.

Behuizing

Het vrij dunne toestel ziet er verzorgd uit met zijn glanzende, glazen achterkant, metalen frame en chamfered edges. De solide aanvoelende knoppen zijn van metaal en als je licht in een bepaalde hoek op de achterkant van het toestel laat schijnen, zie je het door Asus vaker gebruikte concentric circle-patroon, met als middelpunt de vingerafdrukscanner: een mooi effect. Wel is de gladde achterkant vrij besmettelijk, want vingervegen zie je nu eenmaal snel op glas. Een voordeel van het glas is dat de achterkant niet onderbroken hoeft te worden met antennestrepen en dat ziet er strak uit.

Enigszins jammer is de uitstekende camera, hoewel die weinig afdoet aan het ontwerp. Er zit volgens Asus saffierglas voor en tijdens onze testperiode kraste het glas niet, terwijl we hem wel op elke tafel legden met de camerabobbel onderop. Naast de camera zitten de laserautofocus en de dualledflitser. Eronder vind je de kenmerkende, langwerpige vingerafdrukscanner. Deze werkt in de praktijk snel en accuraat. De monoluidspreker zit aan de onderkant van het toestel en klinkt redelijk voor deze klasse. Onder het scherm vind je ook de hardwarematige Android-navigatieknoppen. Deze zijn niet verlicht, wat enigszins jammer is. In de praktijk hadden we echter geen problemen om de knoppen in het donker te vinden.

De stevigheid van het toestel is voldoende, hoewel het makkelijker buigt dan veel toestellen die geheel uit metaal zijn opgetrokken. Het voelt voor een toestel met 5,5"-scherm behoorlijk licht aan, maar gelukkig niet zo licht dat het aanvoelt als speelgoed. Het randje tussen het scherm en het frame is, net als we bij de P8 Lite 2017 zagen, behoorlijk zacht en jammer genoeg zelfs te beschadigen met een nagel. Al met al heeft Asus duidelijk zijn best gedaan om een middenklassetoestel met een premium-uitstraling neer te zetten en daar komt het aardig in de buurt.

Scherm

Het 5,5"-scherm van de Zenfone 3 heeft een 1080p-resolutie, waardoor de pixeldichtheid neerkomt op een veelvoorkomende 401 pixels per inch. Je zou het als een nadeel ten opzichte van concurrenten als de Moto Z Play en de One Plus 3T kunnen zien dat het een lcd is en geen oledscherm. Gelukkig zien we in onderstaande resultaten en ook in de praktijk dat het een behoorlijk contrastrijke lcd is, waardoor we het enorm hoge contrast van een oledscherm slechts een beetje gemist hebben.

  • Max. helderheid
  • Contrast
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
Maximale helderheid
Smartphone in cd/m² (hoger is beter)
LG G5
**********
718
Apple iPhone SE
********
601
Asus Zenfone 3
********
552
Samsung Galaxy A5 2017
********
550
Xiaomi Mi 5
*******
516
Huawei Nova
*******
502
OnePlus 3T
******
459
Motorola Moto Z Play
******
398
Huawei P9
******
395
Lenovo P2
*****
385
Contrast
Smartphone Contrast in verhouding (hoger is beter)
Huawei Nova
**********
1688:1
LG G5
*********
1589:1
Asus Zenfone 3
********
1387:1
Huawei P9
*******
1146:1
Xiaomi Mi 5
******
1026:1
Apple iPhone SE
*****
904:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 3T
**
2,00
Samsung Galaxy A5 2017
***
2,70
Xiaomi Mi 5
****
4,10
Lenovo P2
****
4,30
Apple iPhone SE
****
4,50
Motorola Moto Z Play
******
6,30
Asus Zenfone 3
********
8,00
Huawei Nova
********
8,00
Huawei P9
**********
10,10
LG G5
**********
10,50
Gemiddelde kleurfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy A5 2017
***
2,05
OnePlus 3T
***
2,19
Apple iPhone SE
****
2,80
Lenovo P2
*****
3,12
Motorola Moto Z Play
*****
3,54
Xiaomi Mi 5
******
3,93
Asus Zenfone 3
********
4,97
Huawei Nova
********
5,60
Huawei P9
*********
6,04
LG G5
**********
6,62

Ook de maximaal in te stellen helderheid is hoog genoeg. In de praktijk konden we zonder enig probleem ons scherm aflezen op een zonnige dag. Wel was er af en toe wat raars aan de hand bij het instellen van de helderheid. Het instellen lukte dan wel, maar zodra we uit het scherm gingen waar de helderheid in te stellen is, schakelde het toestel naar een andere helderheid. Na een herstart werkte alles weer naar behoren en het gebeurde niet vaak, maar het is een van de softwareproblemen waar we tegenaan liepen.

Om terug te komen op het scherm: de kleuren wijken niet storend veel af van het ideaal. Bovendien kun je met de app Splendid de kleurtemperatuur en de verzadiging naar wens instellen. In de app kun je ook een blauwlichtfilter toepassen, zodat je na het bepotelen van de Zenfone 3 gewoon kunt slapen. Helaas kun je niet plannen dat het filter aangaat zodra het donker wordt of op een bepaalde tijd.

Accuduur

Met 3.000mAh heeft de Zenfone 3 geen overdreven accucapaciteit. Toch zagen we al eerder dat de Snapdragon 625 een behoorlijk zuinige soc is en dat blijkt ook als we naar de resultaten van de accutest kijken.

  • Browsetest
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m2)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2 5.100mAh
**********
15u47m
Samsung Galaxy A5 2017 3.000mAh
*******
11u40m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
*******
11u30m
Apple iPhone SE 1.642mAh
******
9u26m
Asus Zenfone 3 3.000mAh
******
9u11m
Xiaomi Mi 5 3.000mAh
******
8u54m
OnePlus 3T 3.400mAh
*****
7u15m
Huawei P9 3.000mAh
****
6u38m
Huawei Nova 3.020mAh
****
6u9m
LG G5 2.800mAh
****
6u2m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m2)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2 5.100mAh
**********
1d5u15m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
********
22u45m
OnePlus 3T 3.400mAh
******
18u18m
Samsung Galaxy A5 2017 3.000mAh
******
18u5m
Apple iPhone SE 1.642mAh
*****
13u19m
Asus Zenfone 3 3.000mAh
****
10u38m
Xiaomi Mi 5 3.000mAh
****
10u30m
Huawei Nova 3.020mAh
***
8u23m
LG G5 2.800mAh
***
7u45m
Huawei P9 3.000mAh
**
6u54m

Hoewel er een paar accuduurknallers in dit rijtje staan die de Zenfone 3 verslaan, is de accuduur van deze smartphone meer dan prima. Bij de browsetest laten we toestellen op een constante helderheid door lokale webpagina's bladeren. Bij deze test wordt de soc zwaarder belast dan bij video kijken en de Zenfone begeeft het daarbij pas na zo'n negen uur. In de videotest houdt de Zenfone 3 het wat minder lang uit dan andere toestellen, omdat hij daar minder profiteert van zijn zuinige soc en omdat toestellen met een oledscherm aanzienlijk in het voordeel zijn bij deze test.

  • Laadtijd tot 100% vol
  • Percentage vol na 30 min.
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 3T 3.400mAh
******
1u42m
Samsung Galaxy A5 2017 3.000mAh
*******
1u47m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
*******
1u52m
Xiaomi Mi 5 3.000mAh
*******
1u53m
Apple iPhone SE 1.642mAh
********
2u6m
Lenovo P2 5.100mAh
********
2u17m
Asus Zenfone 3 3.000mAh
********
2u18m
LG G5 2.800mAh
********
2u18m
Huawei P9 3.000mAh
*********
2u25m
Huawei Nova 3.020mAh
**********
2u43m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Toename acculading in procenten in % (hoger is beter)
OnePlus 3T 3.400mAh
**********
53
Samsung Galaxy A5 2017 3.000mAh
********
41
Asus Zenfone 3 3.000mAh
******
33
Huawei P9 3.000mAh
******
33
Apple iPhone SE 1.642mAh
*****
29
LG G5 2.800mAh
**
13

Het geheel opladen van de Asus Zenfone 3 gaat niet overdreven snel met de bijgeleverde lader, maar je laadt hem toch in een halfuurtje tot 33 procent op. Je kunt dus in elk geval weer een tijdje voort als je de Zenfone 3 net voordat je weggaat, even in het stopcontact duwt. De bijgeleverde lader is overigens geen Quick Charge 3.0-lader, maar de Snapdragon 625 ondersteunt die laadtechnologie wel.

Software

Hier wordt het interessant. We hebben natuurlijk wel wat Asus-tablets gerecenseerd, maar het is al lang geleden dat we een Asus-telefoon onder de loep namen. De software is iets waarin fabrikanten zich nog behoorlijk kunnen onderscheiden en het idee van Asus hierover is duidelijk als je naar de ZenUI 3.0-Android-skin kijkt. Het draait vooral om veel instelmogelijkheden en veel functionaliteit. We zijn geneigd om te zeggen: te veel, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Zeker als je de telefoon net ingesteld hebt, springen overal tutorials vandaan, die zoveel uitleggen dat het lastig is om het allemaal meteen te onthouden. Als je gewend bent aan je eigen apps en Android-instellingen, ben je zeker wat tijd kwijt om alles naar eigen wens te configureren. Het instellingenscherm heeft veel verschillende onderdelen en ook de rest van de interface is volgepropt. Het zou prettiger zijn als er, zoals bij Cyanogen OS, veel in te stellen is zonder dat het overzicht verloren gaat.

Dat volgepropte karakter geldt helaas ook wat bloatware betreft. Er staan enorm veel apps op de Zenfone 3 die handig moeten zijn en apps waar Asus voor betaald krijgt als het deze op de toestellen meelevert. Veel van die apps kun je niet verwijderen. Sommige kun je wel uitschakelen, zodat je ze niet meer in je applade ziet, maar helaas nemen ze dan nog wel ruimte in op je toestel. Het besturingssysteem met alle bijgeleverde zaken neemt in totaal overigens zo'n 8,5GB in.

Een opvallende iOS-achtige functie is dat je vanaf een willekeurige plek op het thuisscherm naar beneden kunt swipen om veelgebruikte apps en contacten te zien, of te zoeken naar een app of naar iets op een zoekmachine. Het menuutje verschijnt wat haperend, maar het kan best handig zijn. Ook handig is dat je twee jaar lang gratis 100GB aan Google Drive-opslag bij de Zenfone 3 krijgt.

Hoewel we een paar bugs tegenkwamen, zoals we hierboven al schreven over de automatische schermhelderheid, is ZenUI 3.0 vrij stabiel en ook soepel. Hoewel hij vol zit met functionaliteit en een veelheid aan informatie, voelt de software lekker vlot aan. Een tijdelijk nadeel van de software van de Zenfone 3 is dat het toestel nog steeds op Android 6 draait. Asus staat niet bekend om het vlotste updatebeleid, maar volgens het bedrijf wordt de Android 7-update vanaf 1 maart uitgerold voor de Zenfone 3.

Hardware en prestaties

We zagen al dat de op 14nm gebraden Snapdragon 625-soc, met zijn dubbele set van vier A53-kernen die draaien op maximaal 2,0GHz, relatief zuinig omspringt met energie. In eerdere reviews zagen we ook al dat het een behoorlijk snelle soc is. Wat betekent dit voor de plek van de Zenfone 3 in het deelnemersveld wat ruwe processorkracht betreft?

  • Native
  • Java
  • Native singlecore
  • Java singlecore
AndEBench - native
Smartphone Accucapaciteit (mAh) in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P9 3.000mAh
**********
30.284
Asus Zenfone 3 3.000mAh
********
24.909
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
********
24.869
Samsung Galaxy A5 2017 3.000mAh
********
23.069
Huawei Nova 3.020mAh
******
19.657
LG G5 2.800mAh
******
17.578
OnePlus 3T 3.400mAh
******
17.295
Xiaomi Mi 5 3.000mAh
*****
14.989
AndEBench - Java
Smartphone Accucapaciteit (mAh) in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P9 3.000mAh
**********
3.242
Asus Zenfone 3 3.000mAh
********
2.443
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
********
2.442
Samsung Galaxy A5 2017 3.000mAh
******
2.019
Huawei Nova 3.020mAh
******
1.813
OnePlus 3T 3.400mAh
*****
1.780
LG G5 2.800mAh
*****
1.723
Xiaomi Mi 5 3.000mAh
*****
1.582
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) in iteraties per seconde (hoger is beter)
OnePlus 3T 3.400mAh
**********
7.435
LG G5 2.800mAh
*********
6.769
Huawei P9 3.000mAh
*********
6.438
Xiaomi Mi 5 3.000mAh
********
5.735
Huawei Nova 3.020mAh
****
3.232
Asus Zenfone 3 3.000mAh
****
3.228
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
****
3.213
Samsung Galaxy A5 2017 3.000mAh
****
2.999
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) in iteraties per seconde (hoger is beter)
OnePlus 3T 3.400mAh
**********
1.273
Huawei P9 3.000mAh
*********
1.149
LG G5 2.800mAh
******
749
Xiaomi Mi 5 3.000mAh
*****
698
Asus Zenfone 3 3.000mAh
***
397
Huawei Nova 3.020mAh
***
387
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
***
386
Samsung Galaxy A5 2017 3.000mAh
***
354

De snelheid van een enkele kern is niet bijzonder als je die vergelijkt met de snelheid bij de high-end smartphones van vorig jaar, zoals de LG G5 en de Huawei P9. Bij processen die meer kernen aan het werk zetten, kan de Zenfone 3 zich wel meten met die toestellen.

PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone CPU/SoC in punten (hoger is beter)
OnePlus 3T Snapdragon 821
**********
5.822
Huawei P9 (3GB ram) Kirin 955
**********
5.757
Lenovo P2 Snapdragon 625
********
4.883
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
********
4.806
HTC 10 Snapdragon 820
********
4.566
LG G5 Snapdragon 820
********
4.415
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
*******
3.972

PCMark 2.0 is wat praktijkgerichter en laat smartphones dagelijkse handelingen uitvoeren, zoals beeld-, video- en fotobewerken. In dit rijtje met bijna alleen high-end toestellen van vorig jaar komt de Zenfone 3 lekker mee en dat strookt met de ervaring die we in de praktijk hebben met het toestel. Het is lekker vlot.

Ook kijken we nog even naar de prestaties van het nandgeheugen, want hoe snel een toestel data kan wegschrijven en lezen, is belangrijk voor de praktijkervaring. Zo is het een factor bij het starten van apps. De Zenfone 3 heeft emmc-geheugen en niet de snellere ufs-opslag.

  • Seq. read
  • Seq. write
  • Random Read
  • Random write
Androbench - sequential read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Xiaomi Mi 5
**********
429,93
OnePlus 3T
**********
424,70
LG G5
**********
419,64
Lenovo P2
******
274,84
Asus Zenfone 3
******
273,85
Huawei Nova
******
261,12
Motorola Moto Z Play
******
255,00
Huawei P9
******
249,93
Samsung Galaxy A5 2017
****
184,83
Androbench - sequential write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Asus Zenfone 3
**********
210,71
OnePlus 3T
********
166,30
Xiaomi Mi 5
*******
155,98
LG G5
*******
142,80
Huawei P9
*****
107,50
Samsung Galaxy A5 2017
****
78,30
Lenovo P2
****
76,96
Huawei Nova
***
73,49
Motorola Moto Z Play
***
66,00
Androbench - random read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
OnePlus 3T
**********
123,80
Xiaomi Mi 5
*********
114,28
LG G5
*******
88,98
Asus Zenfone 3
******
75,37
Motorola Moto Z Play
***
39,00
Huawei Nova
***
38,89
Lenovo P2
***
38,54
Huawei P9
***
34,70
Samsung Galaxy A5 2017
**
21,18
Androbench - random write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
OnePlus 3T
**********
73,40
Lenovo P2
******
44,48
Huawei Nova
******
44,16
Motorola Moto Z Play
******
44,00
Huawei P9
****
31,00
Xiaomi Mi 5
**
16,89
Samsung Galaxy A5 2017
**
11,96
LG G5
*
10,55
Asus Zenfone 3
*
7,45

Het valt op dat de snelheid van het willekeurig wegschrijven van data nogal te wensen overlaat, terwijl hij juist het allersnelst van het stel data sequentieel wegschrijft. Het is bepaald geen eensluidend beeld wat deze test naar voren brengt, maar we hebben in de praktijk in elk geval nog geen vreemde vertragingen waargenomen in onze testperiode met het toestel.

  • Icestorm Unlimited
  • Manhattan onscreen
  • Manhattan offscreen
3DMark - Ice Storm Unlimited
Smartphone Resolutie CPU/SoC in punten (hoger is beter)
OnePlus 3T 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 821
**********
31.616
Apple iPhone SE 1136x640 A9
*********
29.407
LG G5 2560x1440 Snapdragon 820
*********
27.349
Xiaomi Mi 5 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 820
********
24.428
Huawei P9 1920x1080 (Full HD) Kirin 955
******
19.394
Motorola Moto Z Play 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
****
14.094
Asus Zenfone 3 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
****
13.971
Lenovo P2 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
****
13.874
Samsung Galaxy A5 2017 1920x1080 (Full HD) Exynos 7 Octa (7880)
****
13.647
Huawei Nova 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
****
13.156
GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone Resolutie CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone SE 1136x640 A9
**********
58,3
OnePlus 3T 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 821
********
48,0
Xiaomi Mi 5 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 820
******
34,0
LG G5 2560x1440 Snapdragon 820
*****
27,0
Huawei P9 1920x1080 (Full HD) Kirin 955
***
19,0
Lenovo P2 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
**
10,0
Motorola Moto Z Play 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
**
10,0
Huawei Nova 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
**
9,8
Asus Zenfone 3 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
**
9,7
Samsung Galaxy A5 2017 1920x1080 (Full HD) Exynos 7 Octa (7880)
**
9,1
GFXBench Manhattan - offscreen
Smartphone Resolutie CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
OnePlus 3T 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 821
**********
48,0
Apple iPhone SE 1136x640 A9
********
40,1
LG G5 2560x1440 Snapdragon 820
********
39,0
Xiaomi Mi 5 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 820
*******
33,0
Huawei P9 1920x1080 (Full HD) Kirin 955
****
18,0
Lenovo P2 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
**
10,0
Motorola Moto Z Play 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
**
9,9
Asus Zenfone 3 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
**
9,9
Huawei Nova 1920x1080 (Full HD) Snapdragon 625
**
9,5
Samsung Galaxy A5 2017 1920x1080 (Full HD) Exynos 7 Octa (7880)
**
9,0

De grafische prestaties van een midrange-soc als de Snapdragon 625 met zijn Adreno 506-gpu laten in verhouding tot de high-end toestellen een wat groter prestatieverschil zien. Fabrikanten besparen dan ook vaak meer op de gpu dan op de cpu in dit segment. Het is zeker niet zo dat je geen grafisch relatief zware games kunt spelen op de Asus Zenfone 3, maar je zult merken dat de resolutie of het aantal frames per seconde terugschaalt bij sommige spellen.

Camera

Volgens Asus is de camera een belangrijke usp van de Zenfone 3 en de ondertitel is dan ook zelfs 'built for photography'. De camera achterop heeft een zestienmegapixel-Sony IMX298-sensor, een lensopening van f/2.0 en zowel optische als elektronische beeldstabilisatie. De pixels op de sensor zijn 1,12 micron groot en de sensor heeft een totale grootte van 1/2.8". We zagen hem eerder in de Oneplus 3 en 3T, de Xiaomi Mi5 en de Huawei Mate 8. De foto's van die toestellen waren in de praktijk heel aardig, maar het gaat natuurlijk voor een groot deel om wat de software met de sensordata doet.

De praktijk leert dat de camera enorm snel scherpstelt met zijn laserautofocus voor objecten dichtbij en fasedetectie voor objecten die verder weg zijn. Ook het afdrukken gaat bij goede lichtomstandigheden erg snel, maar helaas heeft de camera een enorme sluitervertraging als er minder licht beschikbaar is. Dit is met afstand de grootste irritatie bij deze camera, want als het sluitergeluid klinkt, moet je de camera vaak nog een tijdje stilhouden. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je een mislukte, bewogen foto hebt gemaakt.

Met de bovenstaande foto's hebben we de camera's van de OnePlus 3T en de Asus Zenfone 3, die zoals gezegd dezelfde sensor hebben, naast elkaar gezet. De OnePlus 3T toont een hoger dynamisch bereik op deze foto's. Hoewel beide foto's automatisch met hdr-modus genomen zijn, zie je dat de Zenfone 3 de situatie wat minder goed schat. De heer Diablo is tegen de lichte achtergrond wat te donker om details te kunnen onderscheiden. De OnePlus 3T kiest een kortere sluitertijd met een iets hogere isowaarde. Rechts hiervan zie je echter dezelfde situatie met de HDR Pro-modus aan op de Zenfone 3 en dan blijkt dat die camera ook een prima plaatje kan schieten in deze omstandigheden. Had hij dat maar automatisch gedaan.

En ook op de foto met de Anne Frank-street art zie je dat de Zenfone 3 in de automatische hdr-modus een overbelichte lucht heeft, terwijl de donkere delen net wat te donker zijn. De muur wordt donkerder weergegeven dan bij de OnePlus 3T-foto, terwijl de lucht niet overbelicht is. De OnePlus heeft dus in elk geval een betere standaard-hdr-modus dan de Zenfone 3. Toch maakt de Zenfone 3 alleszins redelijke foto's voor zijn prijsklasse, getuige onderstaande beelden.

De camera presteert het best bij redelijke tot goede lichtomstandigheden. Hij schat de witbalans dan goed, focust snel en drukt snel af. Bij zwak daglicht en bij kunstlicht doet de camera het wat minder goed. Soms grijpt hij dan naar hoge isowaardes met veel ruis tot gevolg en soms is het resultaat onderbelicht, zoals bij de foto van het eten. Over het algemeen zit er echter wel behoorlijk veel detail in de foto's, mits het je lukt om de camera goed stil te houden.

Net als in de rest van de software zitten er ook in de camerasoftware enorm veel functies. Naast de HDR Pro-modus is er een Verfraaiingsmodus, een modus voor lage belichting, een om kinderen te fotograferen, een modus die automatisch afdrukt als je een grote glimlach toont en een velddieptemodus, die dslr-achtige bokeh-effecten probeert te creëren en daarin veelal faalt. Goede camerasoftware herkent de situatie echter zelf en natuurlijk zijn bepaalde modi handig om te hebben, maar geef ons maar gewoon een degelijke handmatige modus.

Gelukkig zit die er ook op, hoewel hij geen rawmodus heeft. Al met al heeft de Zenfone 3-camera potentie tot het maken van mooie foto's, maar blijven we achter met gemengde gevoelens. Het is een prima camera met dito specs en hij kan bijvoorbeeld ook 4k-video opnemen, wat fijn is voor een middenklassetoestel, maar vooral de sluitervertraging en hier en daar minder goede resultaten in de automatische modus geven onder de streep toch een middelmatige camera-ervaring.

Alternatieven

De Moto Z Play heeft behoorlijk vergelijkbare specificaties, waaronder dezelfde soc, en hij is ook vergelijkbaar geprijsd. Wel heeft hij 1GB minder werkgeheugen en standaard 32GB opslag, waar de Zenfone 3 64GB heeft. Een voordeel van de Moto Z Play is dat hij een oledscherm heeft en daarmee een enorm hoog contrast. De belangrijkste troef van de Moto Z Play is zijn bijzondere accuduur.

Score: 5(6 reviews)
linkReview

De Galaxy A5 van 2017 heeft net als de Zenfone 3 een strak design en is iets goedkoper. Hij heeft wel een kleiner scherm, 1GB minder werkgeheugen en minder opslag. Wat daartegenover staat, zijn een mooi oledscherm en een goede accuduur. Of je de Galaxy A5 prefereert, hangt sterk af van je voorkeuren, maar in het algemeen biedt hij wat weinig voor zijn prijs.

Score: 4(5 reviews)
linkReview

Het is moeilijk om de Oneplus 3T te verslaan in prijs-kwaliteitverhouding. Hij heeft een mooi 5,5"-oledscherm, evenveel opslag en 2GB werkgeheugen meer dan de Zenfone 3. Ook heeft hij de snellere, high-end Snapdragon 821-soc. Kort gezegd is dit een high-end telefoon voor een midrangeprijs. Voor sommigen is het echter een nadeel dat je het toestel moet opsturen als hij gerepareerd moet worden. Dat kan bovendien even duren, zo leert de ervaring.

Score: 5(15 reviews)
linkReview

Hoewel hij net als de OnePlus 3T iets duurder is dan de Zenfone 3, krijg je daar wel een high-end toestel van vorig jaar met Snapdragon 820-soc voor terug. Het toestel is flink in prijs gedaald en hoewel de behuizing een beetje apart in elkaar steekt, is het zeker geen slecht toestel. Een leuke functie is de dubbele camera, waarvan er één een groothoeklens bevat.

Score: 4(7 reviews)
linkReview

Als je eigenlijk liever wat minder uitgeeft aan je nieuwe smartphone en niet wil inleveren op de soc, kun je de Huawei Nova overwegen. Hij heeft een geheel metalen behuizing en hoewel hij verder wat minder goede specificaties heeft dan de Zenfone 3, heeft hij een mooi scherm en vlotte software, en is hij lekker compact met zijn 5"-scherm. Al met al geen verkeerde deal.

Score: 3.5(2 reviews)
linkReview

Conclusie

De afweging die je wat ons betreft eerst moet maken in het geval van de Asus Zenfone 3, is of je de software een onoverkomelijk probleem vindt. Hij barst van de bloatware en zit overvol met functionaliteit, die wat ons betreft ten koste gaat van het overzicht. Wel werkt de software vlot en kun je een deel van de bloatware uitschakelen.

Ook de camera is iets om over na te denken. Hij heeft mooie features, zoals de mogelijkheid om 4k-video op te nemen, optische beeldstabilisatie en een prima sensor, waarmee je doorgaans mooie plaatjes schiet. Toch zijn de resultaten bij slechte lichtomstandigheden wat wisselvallig en treedt er een vervelende sluitervertraging op.

Met de rest van het toestel zit het wel snor, want de lcd is mooi, hij heeft in verhouding tot prijsgenoten redelijk veel geheugen en de prestaties op andere gebieden zijn prima. Als je zen bent met de eerder genoemde nadelen, heb je aan deze middenklasser van Asus dan ook een heel goede smartphone.

Laagste prijzen voor: Asus Zenfone 3 (ZE552KL) Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel.nl

Score: 4.5 (336)

€ 259,-

€ 259,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 259,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 259,-
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 2.5 (14)

€ 339,99

€ 339,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 339,99
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 339,99
Bekijk

MediaMarkt

Score: 4 (813)

€ 399,-

€ 399,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 399,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 399,-
Bekijk

Conrad.nl

Score: 4 (32)

€ 429,-

€ 429,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 429,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,- i.c.m. iDEAL) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 429,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 2.5 (266)

€ 438,75

€ 443,20

Kostenoverzicht

Productprijs € 438,75
Pakketpost vanaf ¤ 99,- € 3,95
iDeal € 0,50
Totaal € 443,20
Bekijk

Laagste prijzen voor: Asus Zenfone 3 (ZE552KL) Wit
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel.nl

Score: 4.5 (336)

€ 342,-

€ 342,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 342,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 342,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 4 (813)

€ 399,-

€ 399,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 399,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 399,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 2.5 (266)

€ 438,75

€ 443,20

Kostenoverzicht

Productprijs € 438,75
Pakketpost vanaf ¤ 99,- € 3,95
iDeal € 0,50
Totaal € 443,20
Bekijk

Laagste prijzen voor: Asus Zenfone 3 (ZE520KL) 32GB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Conrad.nl

Score: 4 (32)

€ 395,99

€ 395,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 395,99
Pakketpost (vanaf ¤ 20,- i.c.m. iDEAL) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 395,99
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 2.5 (266)

€ 406,03

€ 410,48

Kostenoverzicht

Productprijs € 406,03
Pakketpost vanaf ¤ 99,- € 3,95
iDeal € 0,50
Totaal € 410,48
Bekijk

Reacties (67)

Wijzig sortering
Ik vind het altijd jammer om in veel reviews een wisselende vergelijking te zien. Bij PCMark komt opeens de HTC 10 voorbij in de vergelijking, waar deze bij andere tests ontbreekt. Ook snap ik de vergelijking met alleen de iPhone SE niet, ik had hier op z'n minst dan ook een iPhone 6(s)/7 bij verwacht.
Ik begrijp wel dat niet alle tests op alle toestellen uitgevoerd zijn of dat dit soms niet zo gek veel uitmaakt vanwege eenzelfde soc, maar nu lopen de vergelijkingen uit de pas. Zo kan het zijn dat je twee toestellen met elkaar aan het vergelijken bent en bij de derde test staat ie niet meer in het lijstje (of juist een andere).
De reden is simpel: PCMark 2.0 is nog niet zo oud en we mogen niet alle toestellen houden. Ik heb dus een ander lijstje moeten maken met wat resultaten die we wel hebben.
Weet je wat pas een toegevoegde waarde zou zijn? Je eigen telefoon kunnen toevoegen aan de vergelijking. Is dat voor tweaker.net een haalbare zaak? Ik heb de Huawei p8 lite 2017 en zou wel willen weten hoe die scoort tegenover deze telefoon.

[Reactie gewijzigd door qapla101 op 24 februari 2017 20:45]

Dat lijkt me vanuit onze ontwikkelaars lastig haalbaar, maar je kunt natuurlijk wel gewoon PCMark 2.0 downloaden op je eigen smartphone en kijken hoe goed hij scoort ten opzichte van een rijtje van ons.
Tuurlijk, maar zo'n programma wil ik niet. Ik lees liever Tweakers.

Het zou een grote meerwaarde geven als het mogelijk zou zijn je eigen telefoon toe te voegen. Ik ben geen websitedeveloper, maar als dit zou lukken dan denk ik dat veel bezoekers hiervan gebruik zouden maken.

Je zou het eens als idee kunnen pitchen bij het devteam ;)
Hij staat op de lijst :)
Dat heeft denk ik simpelweg met de benchmark database (van Tweakers zelf) te maken, waarbij sommige benchmarks om een of andere reden niet op bepaalde toestellen zijn gedraaid (zoals in dit geval de HTC 10). Dat de SE er tussen staat i.p.v. de 7 heeft ogenschijnlijk vooral met de prijsklasse te maken. Zowel de Zenfone 3 als de SE zitten in de de mid-high end market, de 7 in de high-end market. Daarom zie je bijv. ook de Galaxy A5 en niet de S7, bijvoorbeeld.
Heeft iemand informatie over hoe Asus het doet met betrekking tot security updates? Doen ze hier beloftes over?

Een beetje off topic: ik heb nog steeds geen recente vergelijking gevonden van leveranciers met betrekking tot updates (nieuwe versies en patches). Daar waren er eerder wel wat van, toen kwamen alle beloftes, maar ben nu benieuwd hoe bedrijven dat waarmaken.
Ik heb het even voor je gevraagd aan Asus. Het antwoord:

"We hebben geen officieel beleid, maar we streven ernaar om de maandelijkse security updates door te voeren voor onze telefoons. Zo waren we met Stagefright een van de eerste fabrikanten die hun toestellen (inclusief tablets) van een patch hadden voorzien. Soms slaan we een maand over, puur omdat er dan geen kritische bugs zijn geweest."
Om het tekstje even te vertalen naar minder politiek correctheid:

Geen officieel beleid, dus we doen maar waar we zin in hebben. Soms slaan we een maandje over als wij de bugs niet belangrijk genoeg vinden. We kunnen er ook op ieder willekeurig moment mee stoppen.

Precies de reden waarom het nu juist belangrijk is, zeker bij een groot bedrijf als Asus, dat hier WEL een officieel beleid voor gevormd wordt.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 26 februari 2017 09:50]

Als de camera niet zo interesseert is de Lenovo P2 een betere keuze, 100 euro goedkoper, en voor de rest dezelfde specs, en een beter scherm ook nog met een superieure batterij.
Ik snap ook niet helemaal dat die niet tussen de alternatieven staat. Vind het ook wel enigszins opvallend dat de P2 niet in de verschillende vergelijkingen is opgenomen, gezien een flink aantal van de reviews die ik heb gelezen de P2 toch als de beste huidige middenmoter aan wijzen.
Inderdaad en de P2 is ook niet opgenomen in de benchmark vergelijkingen.
P2 is nog begin januari reviewed.
Goed punt, ik zal hem erbij zetten.
P2 tussen de alternatieven zou inderdaad goed zijn ter vergelijking (zie 'm nog niet)!

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 24 februari 2017 17:29]

Ja de Lenovo P2 Grijs is ruim ¤100,- goedkoper nu en toen hij uitkwam, snap dan ook niet dat er bij de minpunten niet staat "hij is aan de dure kant", tegen over andere Qualcomm Snapdragon 625 telefoons.

Want de Asus Zenfone 3 (ZE552KL) heeft een LCD scherm, en de Lenovo P2 heeft een Super Amoled scherm, de Asus Zenfone 3 heeft dan maar 32GB opslag, maar die kan je gewoon uitbreiden met een microSD, microSDHC, microSDXC kaartje.

Want de Lenovo P2 en Huawei Nova en de Motorola Moto Z Play zijn allemaal goedkoper, en de telefoons met een Snapdragon 652 die sneller is dan de Snapdragon 625, heb je ook meerdere van die goedkoper zijn dan de Asus Zenfone 3 (ZE552KL), zo als de BQ Aquaris X5 Plus en Alcatel Idol 4S en de LG G5 SE.

Dus waarom zou je dan gaan voor de Asus Zenfone 3 (ZE552KL)?
Ja, precies. En ook nog het serieuze nadeel van de Asus dat hij een breekbare achterkant heeft...
Dat ook, nee ik zou niemand de Asus Zenfone 3 (ZE552KL) aanraden.
En meldt dan meteen even dat deze telefoon nog op 6.0 draait, wat ook niet bepaald fris is. Nougat iemand? En Asus staat niet bekend om zijn snelle updates!
Ja, dat zat ik ook al te denken. En hij staat ook niet bij de alternatieven. Zeker omdat hij te goedkoop is. Maar hij is op alle punten beter, het is echt een supertelefoon, heb hem zelf ook. :)

Over deze Asus: een camera die uitsteekt, glazen, glimmende achterkant, glad. Niet echt handig...
Hoe is hij op alle punten beter met dezelfde specs?
heb hem zelf ook. :)
Ah.
Prijs (ruim 100 euro goedkoper), scherm Amoled, scherm resolutie, accu (ongeveer de grootste die er is), niet van glas, niet glimmend, niet glad, geen bloatware, etc.

Ah.

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 24 februari 2017 12:15]

Mwa volgens mij zijn het bijde 1080 schermen en blijkbaar ook een goede LCD.
De rest is dan weer smaak. Ieder zijn favorieten natuurlijk :)
Nou, ik denk dat iedereen die OLED gehad heeft wel even moet slikken als hij terug gaat naar LCD... Ik ging van lage resolutie maar wel OLED, naar hoge resolutie LCD in een (oorspronkelijk) dure telefoon, en vond vooral kijkhoeken en contrast veel slechter. Miste echt mijn Galaxy Nexus, zelfs ondanks het inbranden.
Bij mij hetzelfde. Het ligt er maar net aan welke LCD wordt gebruikt, In mijn geval een zeer goede, met goed contrast, De HTC die ik had, had wel vollere kleuren. Maar kijkhoeken? Het is geen TV waar je scheef voor zit.
Mijn LCD staat ook als goed bekend, maar toch kan LCD nooit zo'n goed contrast hebben als OLED (oneindig), en dat zie je toch.

Ik heb juist vaak scheve hoeken.
- Wanneer mijn telefoon op tafel ligt.
- Wanneer hij naast me in bed ligt (je moet toch wat).
- Wanneer ik een foto probeer te maken of een video opneem.
- Wanneer ik iets aan iemand anders wil laten zien.
Dat is heel persoonlijk.. Ik heb een lage resolutie oled maar heb dan toch liever een scherpe lcd.
Joah, ik was inderdaad wel blij met mijn hogere resolutie, dat was wel echt een vooruitgang. Maar het feit dat het LCD was op zich was een achteruitgang. OLED met hoge resolutie is het chillste.
Oeps, schermresolutie is idd hetzelfde: 1920x1080
Ik dacht effe dat ik 2560x1440 had. :)
Maar 1920x1080 is dus blijkbaar scherp genoeg, haha. :)
Ja, ieder zijn ding. :)
Wellicht leuk om er bij te vermelden dat ze dual sim zijn (of ik moet er over heen gelezen hebben)
De twee versies zijn te koop in de kleuren wit en blauw en hebben beide dual-simfunctionaliteit.
Tweede alinea, laatste zin :)
Stond er straks nog niet :)
En dat-ie de optie van call recording heeft, zonder rooten. Komt niet vaak voor!
En dat ie nog op 6.0 draait [face-palm]
"Enigszins jammer is de uitstekende camera"

Hmm...
Uitstekende als in uitsteken, niet als in uitstekend, me dunkt. :)
Mss beter om het er "eruit stekende camera" van te maken, of "eruitstekende camera". Wat het beste is.

[Reactie gewijzigd door polord1 op 24 februari 2017 14:36]

Altijd zo jammer he, dat bloatware.
Ja je kan het verwijderen, maar heel vervelend voor mensen die niet weten hoe.
Dit was ook één van de reden voor mij om mijn Zenfone 2 weg te doen. Elke keer kwamen die tientalen apps weer terug. Echt een verschrikkelijke ervaring met hun popups en notificaties, etc.. Het is echt een fone waar je gewoon een custom rom op moet zetten, want die niet te verwijderen apps zijn erg irritant. Je moet de fone iig rooten. Met de oneplus3 geen last van.
Al die dikke verchroomde lijnen rondom de camera, vingerprint reader, zijkanten etc zijn echt niet meer van deze tijd, elementen van jaren terug waar ik bij het zien ervan spontane flashbacks van krijg.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 24 februari 2017 12:30]

Ik denk dat dit een erg interessant toestel was geweest als tie 100 euro goedkoper was. Met zijn design kan hij opzich veel mensen trekken, maar in de 400 euro prijsklasse heeft ie teveel concurrentie.
En Nougat had! Draait nog op Marshmallow...
Waarom altijd die negatieve blik op LCD? Ik vind het beter dan OLED, zelfs het contrast. Je gebruikt je telefoon zelden in het donker, terwijl OLED in het licht helemaal niet zwart is, maar groenig grijs.
Ook de kijkhoeken, altijd heel vlekkerig bij OLED. Zie je een soort kleurgolven in beeld. Komt er nog brakke sRGB kalibratie bij en een vaak groenig witpunt....
En dan is er nog wollige rendering door pentile patroon, dit vangen ze op met over-de-top resolutie wat weer zijn tol eist van GPU en batterij. Ik moet nog een OLED tegenkomen die een LCD van een 7plus of 640XL verslaat.
Grappig, mijn ervaring is op elk punt dat je noemt tegenovergesteld. Alleen de (mij onbekende) toestellen die je noemt heb ik niet kunnen vergelijken.
Wat ik mis in de review is melding dat dit toestel dual sim is (net als de Oneplus trouwens). Weliswaar ten koste van het micro-sd slot maar met 64GB interne opslag zie ik dat niet als een groot bezwaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*