Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Er ligt nog goud in je la

We recyclen nauwelijks smartphones

08-06-2017 • 06:00

207

Multipage-opmaak

Inleiding

'Mijn vorige smartphone gaat in de la bij mijn tien voorgaande telefoons en ik vergeet hem'. Veel tweakers zijn in elk geval eerlijk geweest toen ze onlangs een poll invulden met de vraag wat ze met een oude smartphone doen als ze een nieuwe hebben. Bij meer dan een derde van de ondervraagden gaat hij rechtstreeks een 'vergeetla' in.

Niemand legt een leeg krat bier in een vergeetla, en veel mensen scheiden keurig hun afval om recycling beter en makkelijker te maken. Desondanks vulde slechts 2,6 procent van de tweakers in dat ze een telefoon ter recycling aanbieden. Waarom eigenlijk? Misschien omdat hij waardevol is of nog waardevol aanvoelt. In veel gevallen gaat hij nog naar iemand anders, al dan niet betaald, en ben je dus zelf niet de laatste eigenaar. Hoe het ook zij, bij veel mensen liggen dankzij oude telefoons veel zeldzame metalen, waaronder goud, ongebruikt in een laatje.

Metalen in mobiele telefoon (2009)

Het aantal verschillende elementen in een smartphone loopt al snel op tot tientallen. Een smartphone is praktisch het halve periodieke systeem in je broekzak. Daar zitten met pijn en moeite gewonnen metalen tussen, die we simpelweg na een paar jaar niet meer gebruiken. Dat is zonde, want door materialen opnieuw te gebruiken hoeven we grondstoffen voor nieuwe smartphones niet uit mijnen te halen, die bovendien op termijn uitgeput kunnen raken. We kunnen nog wel een tijd voort met de grondstoffen die we hebben, maar op lange termijn is recycling de beste manier om ons ervan te verzekeren dat we genoeg metalen hebben voor alle producten die we willen gebruiken.

Waar we bij Tweakers vaak kijken naar de nieuwste smartphones, kijken we nu eens naar de oudste. Hoe recyclebaar is een smartphone? Hoeveel doen we dat eigenlijk, smartphones recyclen?

We recyclen bijna geen smartphones

Wees eerlijk, heb je wel eens een telefoon ingeleverd voor recycling? Het punt is dat er veel opties zijn. Een goed werkende telefoon kun je verpatsen op Vraag & Aanbod of kun je kwijt aan een familielid. Is hij echt oud? Dan is er misschien een klein kind in je omgeving die er spelletjes op kan spelen of eindeloos YouTube-filmpjes kijken. Sommige telefoons raken simpelweg verloren, omdat ze bijvoorbeeld op de bodem van de gracht belanden of gestolen worden. Andere liggen ergens in een la, omdat je dacht dat je er misschien ooit nog wat aan zou hebben.

Wie een telefoon wil recyclen, heeft wel opties. Je kunt hem inleveren bij een inleverpunt, bijvoorbeeld van Wecycle. Ongeveer negentig procent van de geregistreerde telefoons die worden ingeleverd voor recycling, komt binnen via Wecycle. Dat heeft inleverpunten bij onder meer supermarkten en kluswinkels. Er zijn bedrijven in de Benelux die ze inzamelen. Aanmelden kan vaak online, waarna je een retourenvelop krijgt. Als de telefoon in goede staat is, krijg je er misschien ook nog een beetje geld voor.

Het punt is dat er weinig beloning is voor het wel recyclen of straf voor het niet-recyclen van een smartphone. Voor kunststof flessen hebben we in Nederland het systeem van statiegeld; lever ze in bij een supermarkt en je krijgt dat geld terug. Voor telefoons bestaat een dergelijk systeem niet.

Als in een land een op vijf telefoons die worden verkocht, terugkomt voor recycling,
is dat al veel

In Nederland komen volgens de recentste schattingen van het kabinet zo'n 450.000 telefoons per jaar binnen voor recycling. De helft daarvan komt uit inzameling door consumenten, de andere helft is afkomstig van providers en andere bedrijven. Het is onbekend hoeveel smartphones er precies per jaar worden verkocht, maar de recentste openbare cijfers komen uit op rond 5 miljoen. Als dat klopt, wordt in Nederland iets van negen procent van de jaarlijks verkochte smartphones gerecycled. Volgens de Belgische inzamelaar Recupel leveren Belgen ongeveer vijf procent van de smartphones in.

Internationaal is het al niet veel beter. Als in een land een op vijf telefoons die worden verkocht, terugkomt voor recycling, is dat al veel. Dan is er nog een probleem: recycling verloopt in Europese landen op een relatief goede en veilige manier, maar dat is niet overal zo. Veel mobiele telefoons en andere elektrische apparatuur gaat naar ontwikkelingslanden voor recycling. Daar gebeurt dat in een informeel circuit, veelal thuis bij gezinnen waar iedereen helpt, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie in een rapport. De omstandigheden bij recycling die in dat rapport naar voren komen, zijn slecht.

"Om waardevolle metalen uit (...) telefoons en andere elektronica te halen, wordt zuur op de printplaten gegoten en wordt met plastic gecoate bedrading verbrand, wat lood, kwik, koper, cadmium, chroom (...) in de omgeving loslaat en waardoor jonge werkers direct blootgesteld worden aan heel giftige substanties, die zelfs in kleine hoeveelheden nadelige neurologische effecten hebben."

De WHO koppelt de recycling van elektronica op deze manier aan schade aan het brein, die onder meer kan resulteren in een lager iq en aandachtsproblemen, en aan longproblemen en kanker. Het is onbekend hoe groot de schade is bij mensen die in zulke omstandigheden elektronica recyclen. In elk geval is het niet alleen van belang hoeveel elektronica de maatschappij recyclet, maar ook hoe dat gebeurt.

Materialen uit smartphones krijgen

Wat uit een telefoon kun je recyclen? Bijna het halve periodieke systeem zit erin, maar natuurlijk niet van alles evenveel. Greenpeace publiceerde in februari een onderzoek naar recycling waarin de organisatie schat hoeveel van elk materiaal in een gemiddelde smartphone te vinden is. En dat is nog best veel.

Materiaal Gebruik Gemiddeld aantal gram in smartphones
Aluminium Frame, behuizing 22,18
Koper Bedrading 15,12
Kunststof Behuizing 9,53
Kobalt Accu 5,38
Wolfraam Trilmotor 0,44
Zilver Soldeer, pcb 0,31
Goud Pcb 0,03
Neodymium Luidspreker 0,05
Indium Scherm 0,01
Palladium Pcb 0,01
Gallium Backlight 0,0004

Bron: Greenpeace

Appeltje-eitje zou je denken. Je peutert de telefoon uit elkaar, scheidt de componenten en dan kun je de materialen smelten en opnieuw gebruiken, toch? Bij sommige gebruiksvoorwerpen is dat zo eenvoudig. Wijnflessen bijvoorbeeld zijn prima te recyclen, omdat er vaak alleen glas en papier in zit. Als een object elektronisch is, wordt het al snel complexer.

Smartphonemakers zijn niet zo transparant over recyclen. Er is een uitzondering en dat is dicht bij huis; het Nederlandse Fairphone is uitgebreid bezig met recycling en heeft een rapport gepubliceerd over hoe recyclebaar zijn recentste telefoon is. Dat valt niet mee. De telefoon, die met opzet modulair is opgebouwd om componenten makkelijk te kunnen demonteren, is voor ongeveer een derde recyclebaar. Dat betekent dat twee derde van de materialen niet uit het toestel te krijgen zijn. Het recyclen van smartphones kan volgens Fairphone op drie manieren. In zijn geheel smelten, deels uit elkaar halen en dan smelten of door de shredder halen en dan materialen proberen te vinden. De derde optie bleek tot de beste resultaten te leiden.

Dat is bij de Fairphone, maar hoe het zit bij andere fabrikanten is lastig te achterhalen. Er zijn geen cijfers van andere smartphones, maar het ligt niet voor de hand dat het aantal recyclebare materialen bij andere fabrikanten hoger ligt. Veelal werken die immers met ontwerpen die het nog lastiger maken om materialen uit de telefoons te krijgen.

Tot slot

Terwijl we massaal lege flessen in de glasbak gooien of inleveren voor statiegeld en de meeste mensen ook batterijen scheiden van de rest van het afval, is het recyclen van smartphones nog lang niet zo gewoon. Deels is dat natuurlijk gewoonte en voor een ander deel zal het ook komen doordat veel telefoons dienstdoen als back-up of kinderspeeltje; ze zijn jaren nadat we ze niet meer in gebruik hebben, nog te nuttig om weg te doen. Het is de vraag hoe dat te veranderen is, want we kunnen veel van de materialen in smartphones hergebruiken in nieuwe elektronica en dat scheelt iets in de hoeveelheid materiaal die we moeten halen uit bijvoorbeeld mijnen.

Er is nog veel te winnen. Door het ontwerp van telefoons en de manier waarop ze zijn opgebouwd, is maar een klein deel van het materiaal terug te winnen. Dat is zonde, maar is het jammer genoeg om te eisen dat telefoonmakers er bij het ontwerp al rekening mee houden? Dat zullen ze alleen doen als genoeg mensen erom geven en het meewegen in hun aankoopbeslissing.

De telefoonmarkt is bij uitstek een uiting van de consumptiemaatschappij. Het zijn complexe apparaten met tientallen scheikundige elementen en allerhande waardevolle metalen, maar als we ze een paar jaar hebben gebruikt, liggen ze veelal stof te happen in een lade. Het is zonde om al dat goud en andere zeldzame materialen zomaar in honderden miljoenen lades wereldwijd te laten liggen.

Reacties (207)

207
199
123
14
0
32
Wijzig sortering
"De WHO koppelt de recycling van elektronica op deze manier aan schade aan het brein"
De intro van Baba O'Riley levert ook schade aan het brein op. ;)

"Z zijn jaren nadat we ze niet meer in gebruik hebben, nog te nuttig om weg te doen. Het is de vraag hoe dat te veranderen is, want we kunnen veel van de materialen in smartphones hergebruiken in nieuwe elektronica en dat scheelt iets in de hoeveelheid materiaal die we moeten halen uit bijvoorbeeld mijnen."

Maar als iets een tweede leven krijgt omdat ze nog te nuttig zijn, of dat nou is door weggeven of verkoop of back-up of kinderspeeltje, waarom zou je dat dan veranderen? :) Als je sneller een nieuwe moet kopen of ipv weggeven moet de persoon aan wie je t zou geven een nieuwe halen, dan stimuleert dat nog altijd het delven van grondstoffen door de vraag. Ik denk niet dat je dat moet veranderen. Tis wat anders, en dan ben ik t wel eens dat het moet veranderen, als je tig oude telefoons hebt liggen die toch nooit meer wat gaan doen, maar zuinig met je spullen omgaan en de gebruiksduur verlengen is beter dan door de shredder heenhalen en meer consumeren. Denk dat je dat ook bedoelde, maar t leest nu een beetje multi-interpretabel weg. :P

Ik verkoop m'n telefoons altijd op V&A, dat vind ik prima recycling. ;)
De enige echt oude telefoon die ik nog heb is om nostalgische redenen de Nokia 3310, en die ga ik echt niet ter shredding aanbieden! :)
ACM Software Architect @WhatsappHack8 juni 2017 08:53
Er voor zorgen dat iemand anders niet een nieuwe telefoon hoeft te kopen, maar met jouwe oude af kan, is inderdaad de ultieme vorm van recyclen. Dus wat dat betreft wordt er juist heel veel gerecycled.

Dat er ook van die dingen ongebruikt in de kast terechtkomen, veelal niet als enige, dat kan blijkbaar nog wel wat beter :) Maar het is lastig te zien - en wordt ook niet duidelijk uit Arnoud's artikel - of mensen telefoons die daadwerkelijk de afvalstroom in gaan netjes inleveren (afvalpunt, wecycle, etc) of bij het restafval gooien.
Statiegeld op mobieltjes

https://www.emerce.nl/wire/tomra-introduceert-statiegeldautomaat-mobiele-telefoons

Wellicht de toekomst?

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 02:28]

Je kunt veel telefoons verkopen via verkoopjetelefoon.nl Ook oudere modellen leveren wat op. Is omgedraaid statiegeld. Je hoeft het niet te betalen maar krijgt het wel terug!

Probleem is dat OF als je het niet hebt geleerd OF lui bent dan laat je dingen gewoon liggen of gooi je ze gewoon in de afvalbak.
Bwah, die €6 die ik kan krijgen voor m'n oude HTC Desire S en Moto E (bij elkaar) is me de moeite niet waard. De bedragen worden zo snel zo laag dat het voor veel mensen de moeite niet is om een dergelijke service te gebruiken.
Niet nodig als een kapotte smartphone ook zonder statiegeld wat waard is.
Statiegeld op mobieltjes ... Ik ben er niet van overtuigd.

Ik heb even een klein rekensommetje gemaakt en kom uit op een waarde 15-16 euro van de grondstoffen in een gemiddeld mobieltje. Waarbij het goud het grootste deel van de waarde voor z'n rekening neemt (ca €10). Maar dat is de waarde van schone/zuivere grondstoffen. Ik geloof er niets van dat het op een milieuvriendelijke wijze mogelijk om voor minder dan 10 euro al die grondstoffen terug te winnen zijn.

Ik weet dat er in België fabriek staat die goud terug wint uit afgedankte apparatuur, maar de rest van de grondstoffen? Ik denk dat het financieel (met de huidige grondstof prijzen) helemaal niet uit kan.
Anoniem: 325463 @WhatsappHack8 juni 2017 07:34
Inderdaad zonde om je Nokia 3310 een shredder te laten recyclen
Zonde om de shredder stuk te laten gaan ja ;) :P
hahahahaha nais!
+1 ondanks offtopic :P
De Nokia 3310 verpulverd de shredder.

Je wilt gewoon geen claim van het afvalverwerkings bedrijf aan je broek
Nee hoor, je kunt gewoon thuis beginnen met het recyclen van je Nokia 3310:

https://www.youtube.com/watch?v=8Sbizs-qAwY
Ja maar het verhaal klopt wel de meeste mensen willen de laatste telefoon hebben.
En die oudere telefoon die licht gewoon in een la van een kast en word helemaal niks meer mee gedaan.want je hebt eenmaal die nieuwe wat dus veel meer functies heeft dan die oudere.
Ik heb het zelf ook meegemaakt wij hadden op een gegeven moment denk ik 5 telefoons.
Anoniem: 890159 @rjmno19 juni 2017 13:35
Je vorige nog goedwerkende telefoon bewaren als backup lijkt me anders niet verkeerd. Stel je voor dat je mooie nieuwe toestel opeens om wat voor reden stuk gaat, dan zit je zonder.
Dat was ook wat ik zei: als je ze enkel stof laat happen dan gaat het verhaal wél op, moet het veranderen en ben ik het compleet met Arnoud eens.

In jou situatie ook: waarom verpats je ze dan niet? ;)
Ik heb eigenlijk elk jaar een nieuwe telefoon, ik verwacht voor het eerst misschien 2 jaar met een telefoon te doen. Het toestel dat vervangen wordt, gaat direct op V&A of gaat (al dan niet tegen een heel zacht prijsje) naar familie. Ik heb maar 1 telefoon liggen die niet in gebruik is, en dat is die 3310. Die "oudere telefoon" die ik vervang voor de nieuwste, die gaat dus altijd weg en blijft nooit in een la liggen. Dat is doodzonde, zeker als het toestel nog honderden euro's waard is.

Waarom zou je ze bewaren? :P Wat moet je met 5 telefoons? :)
Als je ze toch niet gebruikt: verkoop ze, geef ze weg of biedt ze aan ter recycling. :)
Wat moet je met 5 telefoons?
Een gewone, een voor m'n burner simkaart , een nummer dat ik aan potentiele schuldeisers geef om te voormomen dat die me op m'n gewone nummer lastigvallen en een nummer voor de scharrel naast de relatie. Dat zijn er al 4. :)
Denk niet dat de meeste mensen dat nodig hebben, plus dualsim comes to mind. En dat was ook de context niet, het ging hier om 5 telefoons die helemaal niet gebruikt worden. ;)
Eigenaardig artikel. Er wordt gedaan alsof het slecht is dat je een telefoon doorverkoopt of nog een lange tijd door een kind laat gebruiken om "eindeloos" spelletjes te spelen. Denkt de moraalridderende schrijver nou echt dat het beter is om dat kind een gloednieuwe Bart Smit tablet te geven en die telefoon te recyclen?

Recycling in arme landen heb ik weleens een docu over gezien op TV. Dat was inderdaad erg primitief en ongezond. Zelf ging ik vorig jaar naar Ghana en iemand daar ter plaatse vroeg om oude telefoons mee te nemen. Ik heb er een meegenomen en die man was ontzettend blij! Ongetwijfeld zal hij op een ongezonde manier de metalen eruithalen, maar wie ben ik om deze man belerend toe te spreken en hem die paar dollars te onthouden?
We vergeten wel even te vermelden dat bij het extraheren van de edele metalen van grote hoeveelheden milieu onvriendelijke stoffen zoals zuren e.d. gebruik gemaakt wordt.
Veel bedrijven die computer apparatuur, toner cardridges en telefoons recyclen, gooien een vrachtwagen vol, rijden dan naar een voormalig oostblok land en scheiden daar op milieu onvriendelijke wijze de edelmetalen. Dit blijkt zeer lucratief te zijn.
Ik heb onlangs een boek gelezen wat hier een oplossing voor bied: https://www.bol.com/nl/p/material-matters/9200000065728321/

Hier een zeer interessant interview met de schrijver: https://www.youtube.com/watch?v=aoQoz9tkz6Q
Waar ik me met name zorgen over maakt en daarom ook nooit een telefoon recycle, is het feit dat er op zo'n telefoon allerlei prive zaken (kunnen) staan, welke ik niet met de buitenwereld wil delen.

Stel je voor dat op je oude Iphone 4 nog allerlei foto's of andere documenten staan, welke voor prive gebruik bestemd zijn. Of koppelingen met je werk, email, etc... Dat wil je niet bij derden kwijt.

En dan is je oude Iphone 4 (welke je misschien niet meer aan krijgt vanwege een barst in het scherm ofzo) plotseling heel interessant voor mensen met minder goede bedoelingen.......
Deze telefoons worden voor materiaal recycling gebruikt, niet voor oppoetsen en doorverkopen. Om er zeker van te zijn kan je het toestel van tevoren onklaar maken.

Er zijn van die USB zappers in omloop, waarmee je heel veel apparatuur effectief kapot maakt. Misschien elke telefoon even aan zo'n zapper hangen? Misschien moeten verzamelpunten zo'n zapper-service aanbieden aan de balie.
Omdat bij veel van die telefoon opkoop services de prijs afhangt van model en of ie nog werkt lijkt me dat juist op de plekken waar je nog wat terugkrijgt voor je oude telefoon het nu precies wel is voor oppoetsen en doorverkopen.

Je moet er dan maar op vertrouwen dat ie fatsoenlijk leeg gemaakt wordt, voor mij in ieder geval een reden om 'm in de la te laten liggen.
Waarom haal je hem dan niet zelf fatsoenlijk leeg?
Omdat het scherm niet meer werkt en je de telefoon niet meer aan kunt zetten.
Als hij ook niet meer aan gaat kan het een probleem zijn ja, is alleen het scherm kapot is met een hubje nog wel veel te fixen: https://www.aliexpress.co...6S-60330/32641513559.html

Zo'n ding een tijdje geleden gebruikt om alle data en fotos van de telefoon van een vriendin van me te halen, kon gewoon op een monitor aangesloten worden en met een muis de telefoon bedienen.
Is dat dan simpel, hoe doe je dat bijvoorbeld bij een Samsung Galaxy 1 t/m 8 ?
Factory reset doen? Is gewoon een optie ergens in settings, al kan ik je niet vertellen waar precies in iedere android versie
voorzover ik weet verwijderd een factory reset niet alles, en al helemaal niet als de telefoon niet eerst is encrypted.

ik ben benieuwd hoe tweedehands bedrijven dat doen.
Dit is ronduit niet waar. Als een recycle token er meer aan verdient een model te verschepen naar India waar ie dan wel niet voor onderdelen verkocht word kan je er donder op zeggen dat dit gebeurt (en het gebeurt).

Een deel van die smartphones word inderdaad nog uitgelezen en daarvan word een deel van de gegevens verkocht. Ook kan het prima zijn dat je moederbord bij een consument uitkomt.

Gebeurt niet veel maar het kan - en dat wil ik niet.

Overigens is zo'n USB zapper niet echt een oplossing met het feit dat telefoons daar tegenwoordig tegen beveiligd zijn.
Met je opmerking dat gescheiden afval vaak weer op een en dezelfde hoop beland had je nog wel een puntje, maar toen je de Illuminati (fout gespeld ook nog) erbij haalde ging al je kredietwaardigheid door de wc.

Dat gezegd hebbend geldt dat meestal voor niet zo waardevolle materialen, niet voor elektronica etc.
Ik snap dat je +1 krijgt dat is precies wat ze willen hebben namelijk:

Kijk hier even bij het linkje dan weet je ook waar ik het over heb!

Trefwoorden Garbage Belt Africa (Afrika)
Het lukt de FBI nauwelijks om info uit een iPhone te krijgen, jij maakt je zorgen over een recycling bedrijf? Gaan ze de moeite nemen om die telefoons door te spitten op nuttige informatie? Lijkt mij heel erg sterk. En daarbij, daar zijn jij en ik waarschijnlijk niet belangrijk genoeg voor.
Precies de reden waarom mijn la nog vol ligt. Misschien idd maar een zapper aanschaffen.
Ik ben ermee gestopt... Laatste keer toestel ingeleverd, vinden ze allemaal kleine dingetjes en geven ineens maar nog een 5e van de voorafgesproken prijs :(
Dus je levert een toestel niet in voor recycling omdat je er niet genoeg geld voor krijgt. Dus blijft ie maar in je la liggen? 8)7
Dus je levert een toestel niet in voor recycling omdat je er niet genoeg geld voor krijgt. Dus blijft ie maar in je la liggen? 8)7
Tja het is toch echt jouw eigendom op dat moment. Ik ga mijn spullen (telefoon, maar ook digitale informatie) niet gratis weggeven als ik weet dat de ander daar aan verdient. Klinkt heel egoistisch, maar het is niet alsof die bedrijven wat om je geven. En waarschijnlijk geven ze ook weinig om het milieu, het enige wat telt is geld. Ze willen maar al te graag je producten hebben, om er aan te verdienen. Het probleem is ook dat dergelijke apparaten voor mij meer waard zijn dan voor het bedrijf. Bijvoorbeeld als backup, mijn 'eerste telefoon' of die bekende Nokia 3310, ook al ligt het dan jaren in de kast.

Wat mij betreft focussen we eerst op het verlengen van de levensduur van producten. Om daarna te kijken of we met minder grondstoffen of meer milieu-vriendelijke grondstoffen hetzelfde kunnen bereiken. Ik denk dat je daar meer mee pakt dan heel productieprocess om oude telefoons uit elkaar te halen, het lijkt mij dat dat ook niet zuinig is.
De levensduur is nog niet het grootste probleem, mensen die elk jaar of twee jaar een nieuwe telefoon "moeten" laten we daar eerst eens wat aan doen. Anders helpt het levensduur verlengen ook niet.
Mijn iPhone 3Gs doet het nog goed als iPod en voor simpele games. Ja, moderne apps draaien er niet op, maar van alles doet nog.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 02:28]

Ja inderdaad, daar doelde ik inderdaad ook op. Ieder jaar een nieuwe telefoon of iedere paar jaar een nieuwe auto kost ongelofelijk veel grondstoffen.
Anoniem: 890159 @gjmi9 juni 2017 13:40
Dat elke paar jaar een nieuwe wordt vanzelf al minder.

Vrijwel alle technologie, ook mobiele telefoons, ontwikkeld zich volgens een S-curve: eerst een basis leggen, dan worden de makkelijk te verbeteren punten aangepakt en gaat de ontwikkeling heel snel, en als er alleen nog maar lastige innovaties overblijven vlakt de ontwikkelsnelheid af. Eventueel herhaalt het patroon zich als er opeens ergens een grote doorbraak komt.

We zitten met smartphones nu in een eindstadium: de ontwikkelingen gaan steeds langzamer, en daardoor zullen oude toestellen ook langer meekunnen. Precies datzelfde hebben we met PC's ook gezien: in de jaren 90 was een PC na een half jaar al technisch verouderd, nu kun je nog goed werken op een 5 jaar oude machine als je niet de laatste spellen wilt spelen.
De levensduur is nog niet het grootste probleem, mensen die elk jaar of twee jaar een nieuwe telefoon "moeten" laten we daar eerst eens wat aan doen.
Wat is daar mis mee dan?

Het gaat er toch gewoon om hoe lang een telefoon gebruikt word. Ik heb al mijn telefoons altijd doorverkocht/weggegeven, mijn S1 is door mij maar een jaar gebruikt en vervolgens iets van 4 jaar door mijn vader :)
Nobel maar uiteindelijk ligt het ding mogelijk toch weer in een lade, ook al is dat niet jouw la.
Klopt, maar daardoor is er 1 telefoon minder gemaakt (in theorie) en dus grondstoffen bespaard.

Andere optie was dat er dus 2 telegoons in een la liggen ipv 1 ;)
En het aantal producten sterk verminderen, zou ook een heel stuk helpen.

Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel modellen smartphones en tablets door Samsung worden uitgebracht (alleen al in Nederland). Natuurlijk fijn als er keuze is qua features en voor verschillende budgetten (bij Apple is er niet echt een 'budget'-keuze behalve de iPhone SE of die 5c/color uitvoeringen).

Maar ik zie echt véél teveel soorten (Android) smartphones, van diverse merken, liggen wanneer ik een Media Markt binnenloop. |:(
Wat heeft het aanbod van verschillende modellen te maken met het aantal telefoons, of met recycling?
Bij verschillende modellen zullen er zeer vermoedelijk ook meer telefoons worden gemaakt. Maar in totaal niet per se meer verkocht.
Er blijven dus verspilde telefoons in de voorraad achter. Waren ze niet gemaakt dan waren ze ook niet onverkocht gebleven.
Wat is daar zo raar aan?

Ik heb al mijn oude telefoons nog en ga deze niet voor een kwartje en kauwgombal weg doen.
Ik wou dat mijn ouders die van hun ook hadden bewaard.

Los van dat ze al dienst hebben gedaan als backup /leen toestel voor kennisen vind ik het gewoon leuk ze te bewaren.

Dat ik iets niet actief gebruik wil niet zeggen dat ik het maar erg moet geven. Dat zou ik dan immers ook van jouw spaarcenten kunnen verwachten..
Dit is dus ook een probleem. Om er zelf geld voor te krijgen zijn de bedrijven heel onduidelijk. De ene heeft 50 euro voor een telefoon. De andere 2 voor dezelfde. Waarom? Nergens te lezen.

En dan ook de controle die ineens al je afgesproken geld laat verdampen met redenen die niet te controleren zijn.

Dan blijft de recycle bak in de winkel over. En dan zie je niets meer terug. Veel mensen kiezen dan liever om het te bewaren omdat t z'n fijn ding was. En leuk voor later.
Leuk voor later? Die snap ik niet. Hoeveel mensen gaan en uberhaupt nog iets mee doen nadat het op zolder is verdwenen. Die vinden het over 10 jaar misschien terug... dus wereldwijd zeg 10 jaar lang honderden miljoenen telefoons in de la. En ondertussen erbarmelijke omstandigheden in de mijnen, ja leuk voor later, ondertussen gaan mensen dood in mijnen, afgezien van de milieu vervuiling die er bij komt kijken. Ja erg leuk voor later......
Anoniem: 388974 @gjmi8 juni 2017 09:50
Ik bewaar (verzamel) al mijn telefoons (ook mijn ex - iphones heb ik via via allemaal weer terug gekregen (in de vitrinekast) Ik heb alle mobiele telefoons nog die ik ooit heb gehad (en werken allemaal nog prima).
Een extra argument om zie niet weg te doen staat duidelijk vermeld in het artikel, als ik zie hoe milieu en mens onvriendelijk ze "gerecycled" worden ....
en daarbij, printplaten an sich zijn tegenwoordig ook al geld waard (per kilo). dus handel is er ook al in, wat waarschijnlijk mijn voorgaande stelling zal versterken, dat hier niet veel milieuvriendelijk aan is ...
Met een iPhone kun je zeker 4 jaar. In ieder geval 3 jaar. Dus als je al mileubewust wilt zijn, zal je verzameling niet zo groot zijn O-)
Anoniem: 388974 @gjmi8 juni 2017 10:20
iPone 3, iPhone 4 (net terug gekregen van de 4e! gebruiker, iPhone 5S (nog in gebruik door mijn zoon, iPhone 6+ nog in gebruik door mijzelf (binnenkort een 7+, en schuift de rest weer door ... de 5S zal nog niet in de vitrinekast terechtkomen, gezien de bruikbaarheid :)
Uhm. Waarom deze aanvallende reactie?Verzamelen bedoel ik met leuk voor later. Zat mensen die dingen verzamelen. Telefoon, spelcomputers, auto's, postzegels etc. Zijn die allemaal schuldig aan het doodgaan van mensen ergens op aarde?

Volgens mij geef ik juist aan dat duidelijkheid van de recycle bedrijven verbeterd mag worden, zodat er meer bewustzijn gecreëerd wordt wat het inhoud.
Omdat je het als een algemeen iets brengt. Blijkbaar bedoel je alleen voor verzamelaars. Die zijn er niet veel.
Maar als iedereen dat doet, dan zijn we inderdaad met zijn allen schuldig aan het onnodig dood gaan van mensen.
Leuk voor later? Die snap ik niet. Hoeveel mensen gaan en uberhaupt nog iets mee doen nadat het op zolder is verdwenen.
Musea zijn groot geworden door het bewaren van oude meuk. Anderen bewaren lege blikjes of gebruikte postzegels. Ik spaar geld.
Ja, maar dat zijn een paar, en dat snap ik. Kan iedereen komen kijken.

Maar in het bericht waarop ik reageerde staat: veel mensen bewaren het, leuk voor later.
Waarom zou het leuk zijn voor later als iedereen dat doet. Zet het een exemplaar in het museum en recycle de rest.
Maar in het bericht waarop ik reageerde staat: veel mensen bewaren het, leuk voor later.
Dat 'leuk voor later' valt ook wel mee en dat weten ze zelf ook. Het is gebrek aan animo en ook dat kan hen niet worden verweten. We maken zelf wel uit of we iets weggooien, recyclen of slopen.
Die paar milligrammen goud zullen me worst zijn. Thuis in de la krijgt een arm kind elders er geen kanker van, dat is ook wat waard.

Voor het overige heb ik geen wegwerptelefoon, auto of kinderen, dus mijn bijdrage aan het milieu is voldoende.
En dat is juist het probleem. Iedereen denkt dat die ene telefoon niet uitmaakt. En als honderden miljoenen mensen dan schiet het niet op.
Nee, dat is niet het probleem. Die paar milligram rare metalen dragen zelfs in honderden miljoenen niet zoveel bij al in miljarden keer een keer de fiets pakken i.pv de auto.

De focus is verkeerd, er zijn veel belangrijkere zaken dan een telefoon recyclen. Als je dan toch al enige effort doet om het millieu te verbeteren kan je veel meer betekenen met iets anders dan met een keer in de drie 4 jaar een oude telefoon wegbrengen (zeker als je dat met de auto doet)
Goud is niet het probleem, er zijn andere zeldzame metalen die echt "op" raken.
En je hoeft niet speciaal voor pad te gaan, kun je tijdens een andere boodschap doen.
En was het maar eens in de 3/4 jaar. Nog steeds kopen de meeste mensen elke 2 jaar een nieuwe. En hoevee mobieltjes zijn er tegenwoordig per huishouden?

Ja, je kunt ook op andere manieren goed bezig zijn, maar alle beetjes helpen. Het één sluit het ander niet uit.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 02:28]

Anoniem: 890159 @gjmi9 juni 2017 13:44
Als die echt op raken (niet dat ik dat geloof, desnoods gaat men mangaanknollen van de zeebodem halen maar goed) kun je ze juist beter bewaren en straks, als die materialen erg veel geld waard zijn, pas verkopen. Als investering dus. Die recycle bedrijven geven er zo weinig voor dat het nu toch de moeite niet waard is.
Dat had ik ook. Ze adverteren met: als het toestel aan gaat en geen waterschade heeft dan geven wij je 170 euro. Bij aankomst, ja er zitten wat gebruikssporen op we kunnen je niet meer dan 70 euro geven...
Er klopt helemaal niets van de prijzen die inkopers voorrekenen. Net even gekeken bij Zonzoo waar een oude HTC One M9 bijna 2.5x meer oplevert dan een OnePlus 3 (€40 lol :+ )
Bij Zonzoo mag je wel heel veel geduld hebben, het heeft me 3 maanden en een dozijn mails gekost om ook daadwerkelijk geld te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 23 juli 2024 02:28]

De site waaraan ik meerdere malen een toestel verkocht heb doet helemaal niet moeilijk. Zolang het toestel aan gaat en het scherm niet gebarsten is krijg je het bedrag dat vooraf afgesproken is. Vier keer een toestel naartoe gestuurd en vier keer ging het goed. De prijs die ze bieden is wel wat lager dan sommige anderen maar ze doen totaal niet moeilijk.
En hoe heet die site?
Dat was verkoopjetelefoon.nl
ahhahahhaha exact zoals wijkopenauto's
Die heb ik eens gebeld en ze hanteren 'handelaars prijzen'. Oftewel ongeveer iets minder dan de helft van de straatwaarde.
ze zeggen een prijs op hun website na het invullen van alle gegevens, en dan op locatie geven ze
ongeveer iets minder dan de helft van de straatwaarde.
.

dat komt inderdaad in mijn geval wel uit, mijn auto destijds op marktplaats verkocht voor 2,5 keer de "wijkopenauto's" waarde.

maargoed dit zei ik naar aanleiding van
Ik ben ermee gestopt... Laatste keer toestel ingeleverd, vinden ze allemaal kleine dingetjes en geven ineens maar nog een 5e van de voorafgesproken prijs :(
ik weet het , offtopic maar ik zag zelf een onwijs goede overeenkomst :D
Ik denk dat veel mensen, waaronder ik, de telefoon niet inleveren omdat de telefoon inderdaad nog werkt. Je kan hem dus gebruiken mocht je nieuwe telefoon stuk gaan. Daarnaast krijg je meestal voor een recycle (behalve een topmerk telefoon zoals Apple of Samsung) vaak niet meer dan 2 tientjes. Voor het geld hoef je het dus niet te doen.

Vanuit de gedachte van een beter milieu is het zeker aan te raden, maar om er nou daadwerkelijk een waardevol bedrag voor terug te krijgen... Het hoeft niet de nieuw waarde te zijn, maar soms is het bedrag zo laag dat de reiskosten (milieuvervuiling door het Openbaar Vervoer) meer zijn dan wat ik ervoor terug krijg.
Recyclen is zeker bij smartphones van tegenwoordig gewoon zonde, aangezien je het 'smart' gedeelte vaak nog goed kan gebruiken: Er met OTG een arduino aanhangen en sensors loggen/dingen aansturen, gewoon aan een lader hangen en gebruiken als draadloze beveiligingscamera met een IP-cam app (heb op het moment een in gebruik om mijn 3D-printer in de gaten te houden zonder er steeds naartoe te lopen, voor het geval hij in de fik vliegt), muziekstream-functionaliteit toevoegen aan een radio/versterker, of als goedkope telefoon als je ergens heen gaat waar je nieuwere toestel iets te veel risico loopt.
Hoop dat het met de nano sim nu klaar is met simslot verkleining, dit zorgt ervoor dat ik mijn vorige telefoon niet als backup kan houden. Heb het simslot van die telefoon gemold door te proberen met een 'simkaartadapter' 'mijn nanosim in een microsimslot te stoppen
Ik hen al drie stokoude grote SIMs (maatje creditcard) met de keukenschaar op maat geknipt voor nanosim... Zou niet weten waarom een teledoon kapot gaat van sim aanpassingen, dat moet gewoon prima werken, daar is het voor gemaakt.
Sommige typen simkaartslots vinden die adapters niet aardig, heb er zelf ook al eens eentje zwaar beschadigd. Die waar je ze in een traytje stopt en inschuift, of die heerlijke ouderwetse waar je er een houdertje overheen klikt werken geweldig, maar die waarbij je hem van opzij onder een metalen clipje moet schuiven doen vaak moeilijk. Bij mij bleven de contactjes van het slot bij het verwijderen van de simkaart haken achter een randje van de adapter, kreeg hem er met geen mogelijkheid uit. Uiteindelijk maar het metalen clipje opengebogen, maar die telefoon (oud en alleen als reserve, dus maakte niet echt uit) herkent nu soms geen simkaart meer.

Edit: Oh, wacht, ik begrijp al wat je bedoelt (en dat is niet wat degene boven je bedoelde)
Je kan simkaarten inderdaad zonder problemen kleiner knippen, dat hoort inderdaad zo. Probleem is als je een Nano-SIM in een oude telefoon met een groter slot wil stoppen, dat gaat zoals ik hierboven beschreef vaak fout.

[Reactie gewijzigd door dj__jg op 23 juli 2024 02:28]

Ah, puur mechanisch gedoe dus.

Ik dacht dat 'The Underminer' kaartlezer had gefrituurd door sluiting van de contactjes ofzo. Dat zou niet mogelijk moeten zijn. Maar als zo'n koper frommeltje blijft steken kan dan wel lastig zijn ja...
Het is niet bijzonder handig, maar je zou eventueel 2 simkaarten (dual Sim) kunnen overwegen bij je provider, kun je er 1 tegelijk gebruiken maar heb je 2 simkaarten in verschillende maten.
Goeie tip! Inderdaad pinnetjes afgebroken die achter een stukje plastic waren blijven haken zoal Dj__jg beschrijft
De telefoonmarkt is bij uitstek een uiting van de consumptiemaatschappij. Het zijn complexe apparaten met tientallen scheikundige elementen en allerhande waardevolle metalen, maar als we ze een paar jaar hebben gebruikt, liggen ze veelal stof te happen in een lade. Het is zonde om al dat goud en andere zeldzame materialen zomaar in honderden miljoenen lades wereldwijd te laten liggen.
Dat is met bijna alle consumenten elektronica zo. Witgoed van nu is ook gewoon kwalitatief slechter dan 20 jaar geleden omdat het er echt op gebouwd is om na een jaar of 4-5 vervangen te worden. Dit willen wij schijnbaar ook, want we stemmen allemaal massaal met de portemonnee door goedkopere modellen te kopen waardoor de markt zo veranderd is.

Er is bijna niets wat nog gemaakt wordt om echt levenslang mee te gaan. Meubels ook niet. Een maatpak misschien? :?

Tevens zou de hele economie in elkaar vallen als we in ene 2x zoveel zouden recyclen of ruilen met elkaar in plaats van alles nieuw te kopen. Dan zou de markt in ene een heel stuk krimpen en gaat er van alles failliet, lazert het hele kaartenhuis in elkaar. Dit is natuurlijk uiterst kwalijk voor het milieu, alles maar nieuw maken in plaats van repareren of hergebruiken. Maar de mensen die tot in het rood geld uitgeven aan allerijl nieuwe producten houden wel de economie gaande, het blijft uiteindelijk een stoelendans.
Maar ik delf te diep in de stof.

Om terug te komen op recyclen en of hier misschien een beloning voor moet zijn; Veel arme gemeentes verdienen dik aan de vuil verzameling. Toch betaalt men hier elk jaar een gemeentebelasting voor. 8)7
Voor veel van deze gemeentes is dit een van de weinige bronnen van inkomsten, dus neem ik ze het niet kwalijk.

Het is echter wrang dat mijn arme moeder in Den Helder al jaren super netjes haar afval scheidt. Echt het plasticfolietje van het vlees gaat bij plastic maar de rest wel gewoon bij rest afval. Plastic zakjes spaart ze netjes op. Papier gaat in de papierbak. 2 kleine vuilnis bakjes in de keuken voor restafval en GFT afval.

En wat krijgt ze voor al deze moeite aan het begin van het jaar? De rekening 8)7 8)7 8)7
Om terug te komen op recyclen en of hier misschien een beloning voor moet zijn; Veel arme gemeentes verdienen dik aan de vuil verzameling. Toch betaalt men hier elk jaar een gemeentebelasting voor. 8)7
Voor veel van deze gemeentes is dit een van de weinige bronnen van inkomsten, dus neem ik ze het niet kwalijk.
Dat is echt onzin en mag je hard maken voordat je zoiets verkondigd. Welke 'arme' gemeente verdient kapitalen aan afval? Vertel het me, want dan kan elke gemeente dat doen. Gratis geld!

Je recyclet om je eigen voetdruk een beetje omlaag te helpen. Ik weet dat het voor Tweakers - als ik zelf geen geld krijg doe ik het niet - vieze woorden zijn, maar dat is hard nodig. Beter zou zijn als de overheid fabrikanten zou dwingen om verpakkingen zwaar terug te dringen ( of deels af te schaffen, blijf dromen ).

Wat mij betreft komen er ook voor smartphones een (EU) regeling dat zoveel X procent te recyclen moet zijn. En verplicht repareerbare producten op de markt te brengen, met handleiding.

[Reactie gewijzigd door Basszje op 23 juli 2024 02:28]

Uhm, bijna elke gemeente?

Zij verkopen het recht om afval op te halen aan bedrijven (tenzij dit nog door gemeente personeel gedaan wordt, maar dit is veelal geprivatiseerd). Dus de gemeente krijgt een zak geld van een BV zodat zij jouw afval mogen ophalen, want hier verdienen deze bedrijven weer aan door het te verwerken en door te verkopen.

Vervolgens klopt de gemeente ook elk jaar bij de burger aan voor een verwijderingsbijdrage.

Ze krijgen dus van 2 kanten een zak geld, voor de verwijdering van de burger, en voor het recht om het te mogen verwijderen van het bedrijf.

Dat is eten van twee walletjes vind je niet?

Nogmaals dit is naast hondenbelasting e.d. een van de weinige inkomsten bronnen van met name kleinere gemeenten, dus ik neem het ze niet kwalijk. Maar het is wel scheef en voelt gewoon verkeerd.
Voor het inhuren van de Roteb of andere afvalophaaldiensten mag de gemeente gewoon betalen hoor.

Voor het ophalen van het gescheiden afval voor grootafval, zou je wellicht nog een punt kunnen hebben. Dat is echter qua volume vrij minimaal, dus ik denk niet dat dat verder dan een paar honderd euro per maand gaat in een stad als Rotterdam.
Voor het inhuren van de Roteb of andere afvalophaaldiensten mag de gemeente gewoon betalen hoor.
Je heb vast gelijk, maar gescheiden papier etc word gewoon verkocht door gemeentes en winst op gemaakt.

Deze kennis heb ik zelf bij Van Gansenwinkel vergaard, die de afvalverwerking van Den Haag en andere gemeenten regelt. De cijfers zijn vast wel ergens te vinden, maar ze verdienen er iig goed aan. :)
Je verwart het genereren van omzet door de verkoop van het verwerkte afval met winst maken. De gemeente betaalt minder aan bijv Van Gansenwinkel doordat het afval een verkoopwaarde heeft, het is niet zo dat de gemeente netto geld verdient aan de afvalinzameling. Het tarief van de inzameling hangt af van de waarde van het afval, dus het laten ophalen van restafval kost meer dan bijvoorbeeld PMD.

Wel kan het zo zijn dat door de opkomst van PMD de gemeente een begrotingsoverschot krijgt op de post afval (maar vergeet niet, ze doen ook zaken als grofvuil, dreggen van slootjes en grachten, zwerfafval), dan zou de afvalstofheffing omlaag kunnen om dit te corrigeren. Dit verschilt natuurlijk enorm sterk tussen gemeentes, maar ook of de waarde van PMD zo blijft aangezien die sterk afhankelijk is van de olieprijs en de vraag vanuit de inkoop. Als het aanbod PMD te sterk stijgt terwijl de vraag achterblijft dan drukt dit de prijs natuurlijk.

Dat is dus wel wezenlijk wat anders dan 'van 2 walletjes eten' alsof de afvalstofheffing pure winst is. Dit mag trouwens ook niet eens:
heffingen zijn niet hetzelfde als belastingen, want heffingen zijn er om bepaalde taken van te kunnen betalen. Bijvoorbeeld: het ophalen van afval, het onderhoud van riolering, het leveren van een paspoort. Bovendien mogen de heffingen niet meer opbrengen dan de taken kosten. Een gemeente mag dus geen ‘winst’ maken
bron

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 02:28]

Wat zeg je nu toch zwerfafval opruimen en sloten reinigen dat vind ik een hele heftige uitspraak. In vrijwel alle gemeentes zie ik overal op straat eindeloos veel plastic rommel, flessen en snoep papier troep in de parken,straten, sloten en bermen. Nog sterker in de natuur gebieden ligt het vol met vuilnis zakken met gedumpt goed. Ik woon zelf in Kampen en zie nooit de gemeente vuil ruimen in de omgeving. Waardoor het vuil dan wel verdwijnt mag duidelijk zijn het waait rond of verzameld zich in de sloten en natuur. Vandaar en dat is bewezen dat er zeer hoge mate van plastic vervuiling in de open wateren plaatsvind, en nog sterker onze oceanen enorme bergen plastic afval en verontreiniging bevatten. Het plastic lost namelijk langzaam op ja ja je als je graag vis eet mag je dat gratis plastic mee op eten.
Wat betreft de discussie over de vraag of de verwerkers geld verdienen aan de ophaal van wat u langs te straat zet. Zie ik wel dat heel veel mensen blijkbaar niet weten dat er heel veel handeltjes een groot deel van de vuil ophaal diensten afsnoepen. Overal zijn er kringloop inzamel punten te vinden, alleen al in deze stad zijn er al heel veel van dat soort bedrijfjes die er echt heel goed van kunnen rondkomen. Dat dit dan ten kostte gaat van de hele grote ophaal diensten moge duidelijk zijn.
Bedrijven zoals het leger des heils verdienen al jaren fors aan de verkoop van opgehaalde goederen. zoals kleding, metaal en papier enzovoorts. En het is natuurlijk een zeer goede business om oude metalen te verwerken. Op oude auto's na dan want blijkbaar is dat niet echt meer een goede handel gezien de enorme stapels autowrakken die nog steeds liggen weg te rotten. Wat in mijn visie is te wijten aan al de rommel die in die auto's is verwerkt cq hard plastic troep die nog steeds nergens verwerkt kan worden, piepschuim, enzovoorts. De afval bergen mogen dan geslonken zijn door het her gebruik van materialen maar er blijft nog heel veel troep over. De consumptie maatschappij zorgt ook voor een perverse prikkel om zaken van mindere kwaliteit te maken, ik zie het in bijna alles terug komen
Mensen kopen geen kwaliteit meer, ze kopen liever rommel. Ze kopen liever een tv die 1000 euro kost en na een jaar of 4 a 5 mankementen begint te vertonen. Of zelfs letterlijk kapot gaan na de garantie periode. En dan heb ik het niet eens over de tefefoon rage, ik ken veel mensen die om het jaar weer een nieuwe moeten hebben omdat het kleurtje niet meer bevalt of sterker nog elke 3 maand weer het nieuwste model willen hebben.
De industrie maakt dingen niet meer duurzaam want dat brengt niets op. Er moet meer verkocht worden punt uit. Dus zorgen de meeste ervoor dat dit gaat gebeuren. Ik spreek regelmatig mensen die niet eens beseffen dat ze zelf er voor zorgen dat de weg gooi maatschappij, door hun zelf in stand word gehouden. Dit zijn vreemd genoeg bijna allemaal mensen die het goed of zelfs heel goed hebben en op alles bezuinigen wat ze tegen komen. Het is dan ook altijd triest om te zien dat bij de hele grote goedkope ketens zoals ikea, lidl en action enorme rijen dure auto's staan die shoppen bij deze winkels. Nog sterker men schuwt blijkbaar om kwaliteit te kopen want stel je voor dat je geld uitgeeft wat je niet kan oppotten. End conclusie de mens is en blijft de grootste vervuiler en vernietiger van de planeet

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 23 juli 2024 02:28]

Nee dat vind ik niet. Afval ophalen kost serieus veel geld. Over het algemeen gaat dat tegen kostprijs of in de buurt daarvan. Ik weet niet of er gemeentes zijn met een geprivatiseerde dienst, maar ik ken ze niet. Veel zitten wel in een 'gemeenschappelijke regeling', maar dat is wat anders ( daar wordt ook nogal eens geblunderd daar niet van ).

Wat afval oplevert betaal je minder op je rekening. Misschien ook aardig om dat eens op te zoeken voor je gemeente.

Je onderbouwt je stelling dat gemeentes rijk worden van afval is dus voorlopig op niets meer gebaseerd dan klok / klepel en onderbuikgevoelens over belastingen.

Hondenbelasting levert geen reet op relatief gezien. Grosse modo komt 60% - 70% van de gemeenteinkomsten uit de staatskas ( gemeentefonds ). Tweede plek is onroerendgoedbelasting. De rest komt ver daarna pas .

Kortom voorlopig is het nergens op gebaseerd. Als je voor je eigen gemeente het gevoel hebt dat je gemeente rijk aan het worden is van afval zou ik als goed burger eens aan de bel trekken (komt nl wel voor!) , volgens mij is dat namelijk uberhaupt niet toegestaan. Dat zou al beter zijn dan hier een beetje zaken beweren die je niet kan staven.
De gemeente Gorinchem heeft het geprivatiseerd. Dus blijkbaar zit er goed geld in in Afval ophalen en verwerken. Hoewel ik denk dat men het meeste verdiend aan de milieustraat en dat te verwerken. Het ophalen van de containers zal wel tegen kostprijs gaan.
Milieustraat levert over het algemeen vrij weinig op, beetje afhankelijk van de situatie. De metalen en electrorommel wel natuurlijk, maar dat kan je bijna wegstrepen tegen bouwpuin, oud hout en chemisch afval.

Overigens is het feit dat iets 'geprivatiseerd' is nog geen indicatie dat er ook goed geld in zit (wel geld). Dat blijkt ook uit de zegeningen op dit gebied rond de zorg en openbaar vervoer.

Uiteindelijk kost afval geld en uiteindelijk betaalt de samenleving dat voor een belangrijk deel, of dat nou naar een 'ondernemer' gaat of niet.
De enige echte kostprijs van een mileustraat is toch echt het KGA. Maar oudpapier wordt verkocht. Oude kleding wordt verkocht, huisafval wordt verkocht, oud ijzer?? Lood, aluminium koper e.d. wordt verkocht..

van huisafval zal wel laagste opbrengst hebben. gezien deze vaak ook nog gescheiden moet worden. maar wordt verkocht om verbrand te worden voor energie.. Van papier kunnen ze weer nieuw papier maken, Van kleding kan isolatie gemaakt worden, van glas kan weer nieuw glas gemaakt worden, oud ijzer nou ja nieuw ijzer...

Van gansewinkel is toch wel de grootste van Nederland denk ik, maar er zijn er meer.. Die zullen echt niet voor een kostprijs of net daarboven afval ophalen..

Als Afval niets opbrengt, dan zou de gemeente nog steeds zelf langs komen..
Laten we even naar Van Gansewinkel kijken. Als je naar hun jaarverslag 2015 kijkt (2016 is nog niet beschikbaar), zal je zien dat een operating loss van 33 miljoen hebben. Dit betekent dat de activiteiten van het bedrijf niet genoeg zijn om de kosten te dekken van het bedrijf. Het is een sector met veel concurrentie, en dus zijn de marges laag.

Overigens zijn er een hoop grotere spelers in de Nederlandse afvalsector, maar dit zijn veelal grote multinationals en alleen naar de jaarcijfers kijken levert daar niet een beeld op van de nederlandse sector.
De cijfers van dat bedrijf zijn misschien wel correct maar zeer vertekend vanwege de bijzondere situaties die zich in de afgelopen jaren bij dat bedrijf hebben voorgedaan.

Let wel: ik zeg niet dat ze incorrect zijn maar eerder niet geschikt voor hetgeen jij eruit probeert te lezen.

Je kunt beter een bedrijf nemen welke geen grote eigendomsveranderingen en afschrijvingen/revaluations heeft moeten doen als je met dat oogpunt naar cijfers kijkt
Je hebt gelijk, cijfers zeggen niet alles, en de uitzonderlijke situaties in 2014 en 2015 helpen niet mee om een duidelijk beeld te krijgen. Daarom een citaat uit dezelfde jaarrekening:
In 2015, market volumes increased compared to 2014. However, the market remained competitive,
with significant price pressure, particularly in the Netherlands
Ik denk dat we hiermee, in combinatie met de niet-positieve resultaten op de jaarrekening, toch een conclusie kunnen trekken dat de afvalmarkt zeker geen goudmijn is. (bijna bij iedere sectie van de van gansewinkel group zie je wel één keer 'price pressure' genoemd)
ook dat zegt niets. Van Gansewinkel is een wat aparter geval. Je kunt beter kijken naar enkele andere. Het noemen van iets is kan de rden zijn maar de reden kan ook heel ergens anders liggen. Er bestaat een kans dat dat hier het geval is.

De afvalmarkt kan beide zijn. Kijk een naar wat er met Attero is gebeurt over een periode van een jaar of 10. Zo kan het ook.Voor de investor gaat dit een heeeeeel mooi rendement leveren
Als afval goed zou verdienen zou de overheid het niet hoeven te subsidieren en zouden we betaald worden om te consumeren :P
Rijk worden zeker niet, maar onderaan de streep is het veelal zwart en niet rood. Dat voelt gewoon dubbel. Met name in de context van mijn moeder die hard haar best doet alles te recyclen terwijl de buurman alles op 1 hoop gooit.

Onderbuik gevoelens zijn het ook niet. Ik heb gewoon inzage in documenten gehad maar dit is wel jaren geleden, van zowel gemeenten als afvalverwerkers. Ik doe hier verder ook geen grote geheimen uit de doeken, het is gewoon een feit dat er aan afval verdient word, maar dat zal voor weinigen een verassing zijn.

Tevens is Cunningham's Law veel handiger om mensen in the know zo ver te krijgen om hun mond open te trekken ;)
:P

Mensen die geen afval scheiden zijn idd een grotere kostenpost, weinig sociaal tegen opzicht van de samenleving en 't milieu.

Alsnog ben ik niet met je eens totdat er duidelijk cijfers op tafel worden gelegd. En dan is dat nog N=1 ( ik ken namelijk een andere N ;) ) .

Wat lekkere kwal overigens ook al zei. En daarnaast, van Gansewinkel? Dat bedrijf dat bijna failliet is gegaan?
In Tilburg kostte het scheiden van afval door consumenten zo'n €41.000.000....
Reden: er waren contractuele afspraken met de afvalverwerker waaraan niet meer voldaan werd (te weinig afval). Die afvalverwerking (en andere) zijn al lang ingericht om te sorteren, maar staan nu grotendeels niets te doen.
Een andere vreemde tegenstrijdigheid is dat bewoners van huizen moeten sorteren (op straffe van hoge boetes), maar flats en appartementen hebben geen afvalsortering.
Het wel en wee van privatisering is een beetje een andere discussie, daar zal je in mij ook geen voorstander zien. Zeker niet omdat sommige bestuurders goede vrienden hebben in het bedrijfsleven vaak als belangrijker zien dan goede afspraken maken voor de samenleving.

Het is ook niet goedkoper of beter trouwens, zoals je zelf al stelt in dit geval.
Dat laatste is wel aan het veranderen. Ik woon in de Stadsheer en daar hebben we papier-, PMD- en restcontainers. Er is dus ten opzichte van de bewoners van huizen alleen geen mogelijkheid om GFT-afval te scheiden.
Toen ik er 3,5 jaar geleden kwam wonen was er ook al papier en rest, PMD is er dus later bij gekomen.
Een andere vreemde tegenstrijdigheid is dat bewoners van huizen moeten sorteren (op straffe van hoge boetes), maar flats en appartementen hebben geen afvalsortering.
Dit hebben ze nog niet. Je moet ergens beginnen. In mijn stad zie je dat ook veel flats/appartementengebouwen voorzien zijn van een drie of viertal containers waarin het afval gescheiden aangeleverd dient te worden. Het kan natuurlijk dat mensen het vervolgens niet goed scheiden, maar dat kan bij gewone huizen ook.

Bij ons maken ze dit laatste lastig(er) door de afvalbakken klein te maken. Als ik al mijn afval in de restafval bak zou gooien, dan zit ik anderhalve week te kutten met een volle bak :)
Bij ons halen ze simpelweg de grijze container nog maar eens in de vier weken op in plaats van eens in de twee weken. Zou liever zien dat ze met kleinere containers toch weer eens in de twee weken zouden komen, vooral in de zomer gaat de grijze bak ontzettend stinken als er iets van vlees in zit. Of de kattenbakken (en we hebben vier katten). Qua ruimte in de afvalbak klopt het trouwens wel ongeveer dat je de helft minder volume produceert, plasticafval en drankpakken wegen weinig maar nemen relatief veel plek in dus hiermee kun je op zich wel met de ruimte in de afvalbak toe, maar eens in de maand ophalen is eigenlijk gewoon te weinig in verband met stank/vliegen etc.
Rijk worden zeker niet.

Attero, gekocht in 2013 voor 170 Miljoen en nu waard......
Ruim 1 miljard

Ik heb investeringen gedaan die minder hebben opgeleverd.

It's all a matter of perception
Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in België (of toch het arrondissement waar ik woon) is dat helemaal niet het geval. Daar is namelijk een afvalintercommunale actief en die heeft geen winstoogmerk, die moet juist uit zijn eigen kosten komen want de gemeenten zijn de aandeelhouders.
Dat zelfbedruipend zijn lukt echter niet helemaal: er zijn inkomsten van het opgehaalde/gerecycleerde afval, maar dat is niet voldoende. De gemeentes betalen zo'n 30% van de algemene 'kosten' van de intercommunale. En die 30% komt dan rechtstreeks uit de gemeentekas, waar je dus belastingen voor betaalt.
Vergeet niet, personeel om je afval op te halen kost geld. Een vloot vrachtwagens aankopen en onderhouden kost geld . Het openhouden van milieu/containerparken kost geld...
vreemde is dan natuurlijk wel dan een privaat afval verwerkings bedrijf wel winst maakt.

in 2009 1137 miljoen Omzet.. 188 miljoen Winst.. Komt door afscrhijving van een energie centrale!!

Hallo!!! 188 Miljoen Winst op je bank rekening.. uhh Afval levert geld op.. Maar je moet het slim doen!!
Het is niet omdat het bedrijf winst maakt, dat het afval ophalen daarom winstgevend zou zijn voor de gemeenten.
De gemeenten betalen de bedrijven immers om het afval op te halen en te verwerken.

Als een gemeente (of groep van gemeentes) bijvoorbeeld 1 miljoen € betaald aan bedrijf X om gedurende een jaar het afval op te halen en te verwerken.
En dat bedrijf heeft na dat jaar 50.000€ over, dan heeft het bedrijf winst gemaakt, maar koste de afvalophaling en verwerking nog steeds geld.

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat de gemeenten dan maar 950.000€ hadden moeten betalen, maar daar laat je de concurrentie spelen. Een ander bedrijf Y zou bijvoorbeeld kunnen aanbieden om dezelfde dienst voor 950.000€ te leveren.
Volgens mij is hondenbelasting voor een stad vaak niet eens kostendekkend voor de complete uitvoer van 'hondenbeleid' (soms speciale prullenbakken die geleegd moeten worden, handhaving, communicatie, onderhoud plekken waar honden niet aangelijnd hoeven zijn etc).

Voor de afvalstoffenheffing in de gemeentelijke belasting geldt dat het gelabeld geld is:
Een gemeente mag niet meer heffen dan de kosten die de gemeente er voor maakt. Dus afvalstoffenheffing is geen melkkoe.
Bron: https://vng.nl/files/vng/...entelijke-belastingen.pdf
Het scheiden van het afval wordt steeds meer naar het begin van de keten geschoven. Nog even en we hebben 6 klikos staan. De afvalstoffenheffing blijft echter hetzelfde of gaat omhoog, hoe kan dit als je zelf steeds meer moet gaan doen?
Daarbij heeft Styreta wel een beetje gelijk, een collega van mij heeft in de verkoop bij een afvalverwerker gezeten en hij zegt het ook, afval is big business. Bijna alle troep die je inlevert (gemeentewerf, kliko, glasbak enz) wordt weer verkocht als grondstof:
- Groenafval wordt omgezet in elektriciteit
- Glas wordt vermalen en omgezet in nieuw glaswerk
- Kunststof wordt vermalen tot kunststof granulaat
enz enz enz
De afval inzamelingsbedrijven eten dus van twee walletjes en hebben het goed voor zichzelf geregeld.
Het scheiden van het afval wordt steeds meer naar het begin van de keten geschoven. Nog even en we hebben 6 klikos staan.
Is dat zo'n ramp? Heb
  • 3 ikea bakken (papier, tasjes, glas)
  • 1 Duo prullenbak (restafval, plastic)
  • 1 Groentebak buiten
Resultaat: maximaal 1 kleine zak restafval per week.

Super ouderwets dat gescheiden niet wordt opgehaald

Deze gemeente ben ik jaloers op:
https://youtu.be/hWWwoA7bo9A
De afval inzamelingsbedrijven eten dus van twee walletjes en hebben het goed voor zichzelf geregeld.
Dikke prima. In het algemeen koop ik liever 'gerecyclede' producten dan nieuw gewonnen. Uiteindelijk moeten we daar toch naartoe.
Het wordt niet verschoven naar het begin van de keten, was dat maar zo. Het begin van de keten is de productie van goederen. Het einde van de keten is het afvalbedrijf. Wij zitten als consumenten juist in het midden. Ik ben van mening dat de overheid scheiding van afval en recycling bij het begin of bij het eind van de keten moet beleggen, daar zitten immers de professionals. Niet in het midden bij de burger.
Geef nou eens concrete cijfers wie het precies 'goed voor zichzelf' heeft geregeld hier. Wellicht de private sector. Dan worden we collectief opgelicht door het bedrijfsleven en zou je daar eens een punt van moeten maken bij je lokale politiek.
Kijk voor de gein even hier https://www.hvcgroep.nl/s..._hvc_jaarverslag_2015.pdf. Ik vindt een EBITA van 122mln euro redelijk fors (36% bruto winstmarge) of een netto winst van 13,5mln wel redelijk pittig.

[Reactie gewijzigd door jeroen.ijmuiden op 23 juli 2024 02:28]

Dat is een gemeenschappelijke regeling. Dat is een ander beestje dan het ' de gemeentes zuigen onze arme burgers uit ' verhaal waar de discussie mee begon. Persoonlijk ben ik geen fan van dat soort constructies omdat er eigenlijk niemand controle op heeft ( in principe alle gemeenteraden van alle deelnemers, maar verzamel die maar 's ) .

Het is (grotendeels) eigendom van de deelnemers ( gemeentes ) en als ik ze zo snel zie is 3 miljoen teruggegaan naar de gemeentes als dividend.

Daarnaast valt het salaris van de directeur op (265K - boven de norm ) en het feit dat er bij een liquide situatie van 5 miljoen, en een vermogen van 600 Miljoen voor bijna 800 miljoen schuld in de boeken staat.

Maar goed ik ben geen boekhouder, en dit gaat een beetje offtopic ;) Heb je het al nagevraagd bij de politiek? :)
Sinds wanneer worden we niet collectief opgelicht door de hele grote bedrijven !?!.
Je word zelfs opgelicht door de eigen politiek dus word een keer wakker.
Of dacht je nu echt dat die stompzinnige zaken zoals het aanleggen van een 4 baans weg, met een dikke brug die nergens heen gaat voor 48 miljoen verzonnen is.
Of het aanleggen van stompzinnige kunstwerken die letterlijk nergens op slaan die ettelijke miljoenen kosten, je zou toch echt eens moeten gaan kijken wat er echt gebeurt. De overheden, gemeentes maken zich allemaal schuldig aan achterlijke verbrassen van jouw geld. Wat dacht je dan dat de multi nationals doen dan?.
Dacht je nu echt dat die eerlijke handel drijven ben je echt zo naief. En wat dacht je van de genees middelen industrie heb je wel eens nagekeken wat je nu echt betaald ... Blijkbaar slaapt bijna iedereen want men neemt maar aan dat het allemaal zoveel moet kosten. Je betaald je blauw voor een pilletje die letterlijk nog geen cent kost, waar jij na de winst marges van alle betrokken partijen uiteindelijk dik 30 cent voor betaald dit zijn geen sprookjes dat is de werkelijkheid. Iedereen koopt zooi wat uit china,india en de andere goedkope landen komt wat tegen enorm lage prijzen word geproduceerd in achterlijk grote hoeveelheden, dacht je nu echt dat jou telefoontje daar ook 900 euro kost, dan word het echt tijd dat mensen eens wakker worden. Of dacht je nu werkelijk dat een zonnepaneel echt 250 of meer per stuk kosten om te maken, ik dacht het toch niet dan zou deze handel allang gestorven zijn. Wij betalen allemaal veel te veel omdat er nu eenmaal woeker winsten moeten worden gemaakt door de giganten.
Wat mij betreft komen er ook voor smartphones een (EU) regeling dat zoveel X procent te recyclen moet zijn. En verplicht repareerbare producten op de markt te brengen, met handleiding.
En dat voorkomt dat men ze in de la laat liggen ?
Al maak je ze van pleepapier; als men ze niet weg doet ...
Als het voor X procent te recycelen moet zijn, komt er gewoon een houten/glazen laag omheen van die X procent. Iedereen een zwaardere telefoon, maar voldoet aan gewichts-eis.
Die repareerbaarheids-eis ben ik het wel mee eens; maar misschien beginnen bij auto's? Voor telefoons en andere kleine electronica zal het arbeidsloon een grote drempel blijven spelen.
Maar als je bijvoorbeeld auto's met 2ehand onderdelen mag laten repareren door verzekeraars, zullen verzekeraars (en daardoor Lease-bedrijven) druk gaan uitoefenen op beter te onderhouden voertuigen. En dus niet meer op hetzelfde model elk jaar andere wieldoppen, zodat je zelfs de zomer- en winterbanden niet kan hergebruiken.
Anoniem: 897493 @Styreta8 juni 2017 10:36
Om even te reageren op dat vroeger alles langer mee ging. Dat komt omdat er vroeger minder techniek in die apparaten zat. Als je nu naar je wasmachine loopt dan vind je het normaal dat er 5 standen opzitten en dat het op tijd gaat draaien etc. Het zelfde met auto's. Vroeger zat er geen AC, touchscreen, automatische spiegels etc in. Hoe meer er in zit hoe eerder iets kapot gaat.
Auto's uit de jaren 60 en 70 hadden in Amerika wel al die dingen al. Alleen mechanisch aangestuurd in plaats van alles computer gestuurd. Airco, elektrische ramen, elektrisch verstelbare bank, mechanische ABS, centrale deurvergrendeling, zelfs de knopjes en schuifjes op je dashboard gaan extra soepel omdat ze op het vacuüm systeem aangesloten zitten.
Slangen van mijn airco zijn nu verduurd, voor de rest werkt alle elektronica nog prima in mijn 1970 Amerikaan
Zelf ook onze wasdroger kapot nu, dat komt ook gewoon omdat die dingen geavanceerder worden. In ons geval gaat het om de warmtepomp, die is niet helemaal lekker meer, maar het ding heeft intussen wel jarenlang /veel/ minder stroom verbruikt dan een ouderwetse simpele droger.
is zeker waar, maar het komt niet alleen maar omdat er nu meer techniek in zit. De markt is ook gewoon verzadigd moet goedkopere modellen waardoor fabrikanten gewoon de bodem op moeten zoeken om nog mee te kunnen komen, dan lever toch wel wat op kwaliteit in en gaan de producten minder lang mee. Is ook een factor :)
En dan is het maar de vraag wat ze met dat GFT afval doen. Meer en meer afvalverwerkingsbedrijven gooien het zo de oven in. Er word dan dus nog wel energie uit gewonnen, maar waarom dan al die moeite om het gescheiden op te halen.

Immers die grijze bak, ging na wat globaal gefilter op metalen, immers ook zo de oven in.

Voorheen werd er nog wel compost etc van gemaakt. Maar dat levert niet genoeg op en teveel werk.
op gebouwd is om na een jaar of 4-5 vervangen te worden. Dit willen wij schijnbaar ook, want we stemmen allemaal massaal met de portemonnee door goedkopere modellen te kopen waardoor de markt zo veranderd is.
Dat is toch vooral omdat er door fabrikanten/verkopers niet bij wordt verteld dat het product maar 4~5 jaar mee gaat.
Veel partijen hebben er belang bij om dergelijke informatie-asymmetrie in stand te houden, ook al veronderstelt de vrije markt goed geïnformeerde actors.
Wat doe je met oude toestel? Wegstoppen in la en niks mee doen?
Kan, maar sommige toestellen bewaar je ook als eigen museum. Oude nokia 3310? Oude mobiele set dat zo groot is als een schoenendoos? Bewaar je natuurlijk als museumstuk.

Waarom mensen niet snel wegdoen is meestal gebrek aan redelijke vergoeding. Zelfs Wecycle betaalt niet veel voor een goed toestel, nogal ver onder de marktplaats prijs, vooral als ie nog doet. Dat maakt mensen wat terughoudend. Zelfs paar oude toestellen worden liever via Marktplaats verhandeld voor een verzamelaar. Krijgen ze stuk meer geld voor.

Hoe gaat eigenlijk in landen met hoog e-waste: Zuid Korea, Taiwan, China en Japan. Daar is electronica gebruik zeer hoog maar ook worden in hoog tempo diverse nieuwe modellen gemaakt. Vooral China moet je niet gek kijken hoeveel "nutteloze" apparatuur, camera's, mobiel en tabletten worden gemaakt. China verbruikt erg veel zeldzame materialen.
Hoe verloopt recycle dus in China en andere oosterse landen?

In Afrika zal ik maar niet veel verwachten ivm geldgebrek daar, net als andere arme landen zoals India. Ook Zuid-Amerika is lastig.

Aan de andere kant: cpu's hebben nog meer goud dan je denkt. Recyclen is iets makkelijker en daar zijn sommigen al mee bezig.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 23 juli 2024 02:28]

In die landen wordt er HEEL veel gerecycled of reused. Echter vaak ook met technieken waar je gewoon kanker van krijgt door het in contact komen met stoffen die niet goed voor je zijn.
Dat dacht ik ook...
In rijke landen worden medewerkers wat beter beschermd met goed uitrusting. Daar is wat geld voor of wordt ondersteund door overheid. Helaas zijn de kosten wel hoger voor recycling, en dus lagere vergoeding voor ingeleverde spullen, en zelfs dan nog belandt aardig wat spullen in de grofvuil. De gemakzucht van de rijke landen.

In arme landen wil je graag elke cent winnen uit elk product, maar helaas, geen goed uitrusting en dus gevaarlijk werk met hoge kans op kanker, ademhaling en huidproblemen. Er is geen geld voor de veilige werkomgeving.
Ik kan voorstellen dat er veel mensen door afvalhopen lopen op zoek naar bruikbare spullen en dan verkopen. Maar dat is niet gezond.
Hoe gaat eigenlijk in landen met hoog e-waste: Zuid Korea, Taiwan, China en Japan. Daar is electronica gebruik zeer hoog maar ook worden in hoog tempo diverse nieuwe modellen gemaakt. Vooral China moet je niet gek kijken hoeveel "nutteloze" apparatuur, camera's, mobiel en tabletten worden gemaakt. China verbruikt erg veel zeldzame materialen.
Hoe verloopt recycle dus in China en andere oosterse landen?
"2 miljoen ton plastic in het water, waarvan 86% uit Azië"

Een interactieve kaart met al het plastic afval over de hele wereld:
https://www.theoceancleanup.com/sources/

Dit heeft 'The Ocean Cleanup' gisteren uitgebracht. Echt goed bezig! Hoop dat het ze lukt om veel uit de oceaan te krijgen.

Huidige realiteit

Toevallig heeft mijn vader nu ook een opdracht in die regio voor "schoner drinkwater" - het is dweilen met de kraan open. Kan je het kwalijk nemen aangezien de armoede en populatie daar zo hoog is?

Het is heel makkelijk om het af te schuiven - klimaatvervuiling identiek - maar als Europa het per inwoner nauwelijks beter doet - wat voor voorbeeld geven wij dan?

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 23 juli 2024 02:28]

Hoe armer het land hoe creatiever ze worden in hergebruik van elektronica en hardware volgens mij. De producten worden amper gerecycled omdat elk bruikbaar onderdeel eruit gesloopt word en hergebruikt. (arbeid kost toch niets)
En alle plastics die niet direct te hergebruiken zijn gaan op de afvalhoop. (Want levert ze niets op om dat zelf te recyclen)
De spullen die niet meer herbruikbaar zijn (na hun zoveelste leven) gaan ook op die afvalhoop.
En daarna gaat alles op de brandstapel/zuurbaden om de metalen eruit te krijgen.
Niemand legt een leeg krat bier in een vergeetla
Beetje kromme vergelijking, een krat bier neemt wat meer ruimte in beslag, en je krijgt er geld voor in de vorm van betaald statiegeld.

Gebruikte telefoon neemt nauwelijks ruimte in, en je krijgt er niets voor als je hem inlevert.
Inderdaad. Pas bijvoorbeeld wat e-waste ingeleverd; 1KG RAM geheugen brengt al 20KG op. Een Hardeschijf ongeveer 50cent.
En dan hopen ze dat we massaal onze mobieltjes en elektrische apparaten kostenloos gaan inleveren, zodat bedrijven er geld aan kunnen verdienen. Zou een stuk eerlijker zijn als we er zelf ook wat voor krijgen.
(Sterker nog, op diverse apparaten betalen we zelfs een recycle bijdrage.)

[Reactie gewijzigd door _ferry_ op 23 juli 2024 02:28]

Er zijn zat bedrijven waar je geld krijgt voor je telefoon als je er van af wilt.
Anoniem: 388974 @gjmi8 juni 2017 10:23
Nou ik denk dat ik voor mijn in nieuwstaat verkerende ) Sony CMDX 1000 nergens geld krijg, alhoewel dat schijnbaar een verzamelaars object begint te worden :)
en j ik heb alle doosjes ook nog ;)
Natuurlijk gaat niemand goed betalen voor een oude telefoon. Recyclen kost best wel wat geld en het moet ook nog een beetje winstgevend zijn. Nieuwe, ruwe materialen zijn gewoon te goedkoop. Als er wetgeving zou zijn dat er perse een bepaalde hoeveelheid gerecycled zou moeten worden per verkochte telefoon zouden fabrikanten er wat meer me doen en zelfs de designs erop aanpassen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.