Door Sim Kranenburg

Panasonic 65"-DX900 hdrtv Review

Het zonnetje in huis

21-11-2016 • 06:00

146

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Panasonic DX900 is een prachtige tv, die uitblinkt in bouwkwaliteit, geluidskwaliteit en beeldkwaliteit. Dankzij de fald-backlight met hoge helderheid kan deze tv hdr-beelden prachtig weergeven, zonder dat daarvoor de kijkruimte moet worden verduisterd. Het verbruik ligt wel wat hoger en helaas wordt dts-geluid niet ondersteund, maar ondanks deze minpunten is dit echt een tv voor fijnproevers.

In de afgelopen jaren hebben we veel innovaties gezien op tv-gebied. De komst van uhd-televisies heeft ons een scherper beeld gebracht door het verhogen van de resolutie. Dit jaar is de volgende stap in de richting van het perfecte beeld gezet door het contrast van het beeld te verhogen met high dynamic range. Alle wat duurdere modellen van dit jaar kunnen hdr-beelden weergeven, maar als je het echt goed wil doen, heb je een oledpaneel of een lcd-paneel met een full array local dimming-backlight nodig. In deze review bekijken we het topmodel van Panasonic: de 65"-DX900, die van zo'n fald-backlight is voorzien.

Deze bijzondere backlight maakt een perfecte zwartweergave mogelijk door individuele zones helemaal uit te schakelen. Daarnaast kan er een zeer hoge piekhelderheid worden gehaald van meer dan 1000cd/m². Hiermee kan hdr op een overtuigende wijze worden weergegeven zonder dat daarvoor de kijkruimte moet worden verduisterd. Er zijn twee uitvoeringen van de DX900: een grote 65"-versie, die op het moment van schrijven voor zo'n 3750 euro in de Pricewatch staat, en een kleinere versie met een 58"-uhd-paneel, die zo'n 2800 euro moet opbrengen.

Panasonic DX900

De DX900 heeft een strak design en is voorzien van een hoogwaardige afwerking met mooie materialen. Het hoge afwerkingsniveau is ook van toepassing op de twee meegeleverde afstandsbedieningen, die beide een bovenkant van geborsteld metaal hebben. Het tweewegluidsprekersysteem is uitgevoerd met extra passieve drivers voor meer laag en levert maar liefst 40W aan vermogen.

Alleen bij Panasonic zijn de duurste modellen uitgerust met twee CI+-slots en meer dan één tuner, zodat je het ene programma kunt bekijken en het andere opnemen of tegelijk van kabel en satelliet gebruik kunt maken. Het geheel draait op Firefox OS en een niet nader gespecificeerde quadcore-soc levert de benodigde rekenkracht. Hoewel sommige fabrikanten 3d-weergave in de ban hebben gedaan, kan de DX900 nog gewoon diepte weergeven, al moeten de daarvoor benodigde actieve brillen apart worden aangeschaft.

Uiterlijk en aansluitingen

Zoals je van een topmodel mag verwachten, straalt het uiterlijk van de DX900 luxe uit. Zo zijn de bezels, die aan de boven- en zijkanten slechts 11mm breed zijn, van metaal gemaakt. De voorkant heeft een glanzend zwarte afwerking en rondom de voorkant zit een glimmende, geslepen rand. Aan de zijkanten heeft het glanzende metaal een reliëf. De bezel onder het scherm is 15mm breed en voorzien van een Panasonic-logo dat uit metaal is vervaardigd. Onderaan zit een extra randje van zo'n halve centimeter breed, waarin de infraroodontvanger en een statusled zijn verwerkt.

Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900

De bouwkwaliteit is van een hoog niveau en dat merk je onder andere aan het gewicht van meer dan veertig kilo. Om het ontwerp zo clean mogelijk te houden heeft Panasonic de voet grotendeels verstopt. Het grootste deel van de voet bevindt zich achter de tv, waardoor aan de voorkant slechts twee kleine uitsteeksels te zien zijn. Ze zijn gemaakt van prachtig afgewerkt metaal. Aan de achterkant is de standaard bekleed met zwart plastic, waarin een soort leerreliëf zit. Dit ziet er wat goedkoop uit, maar gelukkig zie je daar vanaf de voorzijde niets van.

Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900

Doordat de DX900 van een full array local dimming backlight is voorzien, kon de behuizing niet zo plat zijn als bij televisies met een edge-lit backlight. Alsnog is de behuizing met een diepte van zes en halve centimeter niet heel dik. Doordat de fald-backlight van deze tv een zeer hoge helderheid kan genereren, ontstaat er ook een flinke hoeveelheid warmte en daarom heeft Panasonic actieve koeling aangebracht, in de vorm van zes 80mm-ventilatoren aan de achterkant. De ventilatoren draaien zo zachtjes dat ze vanaf de kijkpositie onhoorbaar zijn. Alleen als je van heel dichtbij aan de achterkant luistert, kun je ze horen.

Aansluitingen

Het netsnoer is maar anderhalve meter lang en niet afneembaar. Vooral als je de tv aan de muur wil ophangen, kan dit onhandig zijn. Wel handig bij muurmontage is dat bijna alle aansluitingen onder een hoek van negentig graden zijn gemonteerd, zodat er geen speciale kabels met haakse stekkers nodig zijn. Alleen de verouderde, analoge aansluitingen zijn recht geplaatst. Mooi is de mogelijkheid om alle aansluitingen achter een klep te verstoppen. De knoppen waarmee je de tv zonder afstandsbediening kunt bedienen, zijn achterop aan de rechterkant gemonteerd. Ze zijn wat ver van de rand geplaatst, waardoor ze slecht te bereiken zijn door mensen met kleine handen.

Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900

Waar Panasonic uniek in is, zijn de dubbel uitgevoerde CI+-slots aan de rechterkant, zodat je twee smartcards tegelijk kunt gebruiken. Zo kun je van kabel-tv en satelliet tegelijk gebruikmaken of het ene programma opnemen terwijl je het andere bekijkt. Ook de daaronder geplaatste sd-kaarlezer zie je niet bij andere merken terug. Daaronder zitten twee usb 2-aansluitingen en een usb 3-aansluiting. De 3,5mm-koptelefoonaansluiting heeft een eigen volumeregeling in het menu. Dit komt van pas als er een hardhorend persoon in het huishouden is. Die luistert dan via een koptelefoon, terwijl de andere kijkers het geluid via de luidsprekers horen. Helemaal onderaan zitten twee van de vier hdmi 2.0a-aansluitingen.

Onderaan zit aan de linkerkant een rj45-netwerkaansluiting. Daarnaast zitten twee aansluitingen voor satelliet, met daarnaast een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne. Daar weer naast zit een toslink- optische, digitale audio-uitgang. Rechtsonderaan zitten de andere twee hdmi 2.0a-aansluitingen, waarvan er een is voorzien van een arc. Daarboven bevinden zich de analoge component- en composietaansluitingen. De meeste mensen hebben deze verouderde aansluitingen niet meer nodig, waardooor het minder erg is dat ze niet te gebruiken zijn in combinatie met de afdekklep.

Bediening op afstand

Bij een dure televisie hoort een dure afstandsbediening en bij de DX900 krijg je er zelfs twee: een luxe infraroodafstandsbediening en een Touch Pad Controller. Het infraroodmodel voelt met een gewicht van meer dan 200g zwaar aan en is met een lengte van zo'n 23cm behoorlijk groot. Desondanks is het ook prima te bedienen door mensen met wat kleinere handen. De afwerking, met een bovenkant van metaal, straalt luxe uit. De toetsen zijn voorzien van verlichting voor in het donker. De indeling is duidelijk en alle knoppen zijn snel te vinden, doordat ze op een logische plek zitten.

AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

De achterkant is enigszins afgerond en gemaakt van matzwart plastic met veel grip, waardoor het apparaat zich prettig laat vasthouden. De knoppen bieden een goed knopgevoel met een duidelijk voel- en hoorbare 'klik'. Veel moderne afstandsbedieningen hebben tegenwoordig een ronde achterkant, waardoor ze maar lastig te gebruiken zijn zonder ze eerst op te pakken. Deze zapper is daarentegen wel goed te bedienen als hij op een tafel ligt.

Touch Pad Controller

De Touch Pad Controller heeft wel zo'n ronde achterkant, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom we hem minder prettig vinden werken. Dat is namelijk het lage aantal knoppen, waardoor je veel vaker bent aangewezen op de menu's. Zo moet je voor het intypen van een kanaalnummer eerst een klein toetsenbordje oproepen. Je krijgt als je de tv voor de eerste keer gebruikt, uitleg te zien over de verschillende functies. Voor iemand die dat niet heeft gezien, is het echter lastig om uit te vogelen hoe alles werkt.

AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

Met een gewicht van 105g voelt het 13cm lange apparaatje licht aan. De Touch Pad Controller is gebogen uitgevoerd. Dat ziet er leuk uit, maar door deze vorm en de gladde achterkant laat je hem gemakkelijk uit je vingers vallen. Panasonic heeft dit willen voorkomen door aan de onderkant een inkeping voor je wijsvinger te maken, maar deze is niet diep genoeg, waardoor je maar weinig grip hebt. Er is een microfoon ingebouwd voor stembediening en zoekopdrachten. Stembediening vinden we een behoorlijk nutteloze functie, maar voor bijvoorbeeld zoeken op YouTube door middel van spraak kan het handig zijn.

TV remote 2

Je kunt ook gebruikmaken van je smartphone of tablet om de televisie te bedienen door middel van de 'TV remote 2'-app, die draait op iOS en Android. Beide afstandsbedieningen zijn door middel van de app te emuleren, de infraroodafstandsbediening door middel van virtuele toetsen op het scherm en de Touch Pad Controller kun je nadoen met het touchscreen en de microfoon van je mobiele apparaat. Daarbij kun je het beeld van de tv naar het scherm van je telefoon of tablet sturen.

Panasonic TV remote 2Panasonic TV remote 2Panasonic TV remote 2Panasonic TV remote 2

Met Swipe & Share kun je muziek, video's en foto's vanaf het mobiele apparaat naar de tv streamen door het bestand van je keuze omhoog, in de richting van de tv, te vegen. Ook kun je webpagina's die je in de app opzoekt, op het scherm van de tv laten zien. Het is mogelijk om met de app een complete kalibratie uit te voeren, waarbij je alle aanpassingen die je maakt, direct op het beeld terugziet. Voor het beste resultaat heb je daar natuurlijk nog wel een colorimeter bij nodig. De TV remote 2-app werkt goed, maar we vinden hem niet al te veel toevoegen aan het bedieningsgemak, waardoor wij liever de prima infraroodafstandsbediening gebruiken.

Firefox OS en mediaspeler

De DX900 draait op het opensource-Firefox OS. Dit besturingssysteem werd ontwikkeld door Mozilla, maar daar is nu een einde aan gekomen. Eventuele volgende versies moeten dus door Panasonic worden ontwikkeld, anders komt de ontwikkeling volledig stil te liggen. Het is nog niet duidelijk of Panasonic dit ook gaat doen of dat het in de toekomst toch voor Googles Android TV zal kiezen.

Firefox OS

Er is in ieder geval niets mis met Firefox OS zoals dat nu op de DX900 draait. Het ziet er mooi clean uit en werkt zeer eenvoudig. De software voelt volwassen aan; tijdens het testen hebben we geen bugs kunnen ontdekken. Het app-aanbod mag dan niet heel groot zijn, alle belangrijke videodiensten zijn gewoon beschikbaar. De kans dat er nog nieuwe functies worden toegevoegd, achten we bijzonder klein, maar dat is bij smart-tv's van andere merken zelden anders.

Firefox OS

Als je voor de eerste keer naar het homescreen gaat, krijg je drie 'tegels' te zien: Live TV, Apps en Apparaten. Bijna iedereen kan zich een voorstelling maken van wat je zoal onder deze categorieën zult aantreffen, waardoor je al snel je weg door de interface weet te vinden. Naar eigen inzicht kun je televisiekanalen, apps of externe ingangen toevoegen aan het homescreen. Meer dan vijf items kunnen er niet tegelijk worden getoond; bij een groter aantal moet je horizontaal scrollen om ze allemaal te bekijken.

Firefox OS

Voor apps is een apart scherm ingericht. Hier vind je ook de Apps Market, waarvandaan je meer apps kunt toevoegen. Helaas zijn er op dit scherm ook advertenties te vinden, maar doordat je je favoriete apps op het homescreen kwijt kunt, hoef je die bijna nooit te zien. Het hoofdmenu is overzichtelijk vormgegeven, waardoor je nooit lang naar een instelling op zoek bent. De vormgeving van de epg vinden we minder mooi en komt wat gedateerd over, maar overzichtelijk is deze wel. Ook is het prettig dat het actuele programma in de linkerbovenhoek wordt weergegeven.

Firefox OS

Mediaspeler

Zo'n beetje elke televisie heeft tegenwoordig een ingebouwde mediaspeler, die foto's, video's en muziek kan afspelen vanaf usb of vanaf je thuisnetwerk door middel van dlna. De DX900 kan dit uiteraard ook, maar dankzij de ingebouwde kaartlezer kunnen mediabestanden ook vanaf een sd-kaart worden afgespeeld. Bovendien zijn smb-shares via het netwerk te benaderen. Het aantal ondersteunde bestandsformaten en codecs is groot, maar helaas wenst Panasonic niet te betalen voor dts, waardoor een groot aantal films het zonder geluid moet stellen. De ondersteuning voor ondertitels, waarbij de grootte en positie naar wens zijn aan te passen, is wel goed. Hierbij is het zelfs mogelijk om ondertitels in de onderste zwarte balk van een Cinemascope-formaat film te plaatsen.

Energiegebruik, geluid en hdr

Doordat moderne lcdtv's tegewoordig allemaal gebruikmaken van leds in de backlight in plaats van ccfl's, is het verbruik van de meeste televisies gunstig. Helaas springt de door Panasonic gebruikte full array local dimming backlight wat minder efficiënt met energie om. Dat levert dit model dan ook engergielabel B op. Nadat we de backlight op de hoogste stand hadden ingesteld, kwamen we uit op een gemiddeld verbruik van maar liefst 451W, een waarde die we sinds de dood van plasma niet meer zijn tegengekomen en waardoor Panasonic actieve koeling heeft moeten toevoegen. Er staat wel een zeer hoge helderheid van maar liefst 887cd/m² tegenover.

EnergieverbruikAls we de backlight afstellen op 120cd/m², een waarde die 's avond bij gematigd omgevingslicht een mooi beeld oplevert, zakt het verbruik naar 109W gemiddeld. Dat is een redelijke waarde voor een grote 65"-tv, al zijn er dus genoeg zuinigere alternatieven te vinden. Met de backlight in de laagste stand gaf onze meter 82W gemiddeld aan. De helderheid is in deze stand slechts 54cd/m² en dat levert een futloos beeld op, waar alleen in het donker nog naar te kijken valt. Het verbruik valt nog wat terug te dringen door gebruik te maken van de omgevingslichtsensor, waarmee de heldeheid automatisch is aan te passen. Ook levert het inschakelen van de Adaptieve Backlight Controle, afhankelijk van de beeldinhoud, nog een redelijke besparing op.

Geluid

Bij de meeste televisies zijn de luidsprekers ergens uit het zicht in de behuizing gemonteerd. Dat ziet er strakker uit, maar heeft wel een nadelige invloed op de geluidskwaliteit. Zo zijn stemmen duidelijker verstaanbaar als de luidsprekers op je oren gericht zijn en je naar direct in plaats van gereflecteerd geluid luistert. Bij de DX900 zijn de luidsprekers ook uit het zicht geplaatst, maar ondanks dat is het geluid prachtig. Door de flinke afstand tussen de luidsprekers is het stereobeeld veel beter dan dat van de gemiddelde tv.

Panasonic DX900Panasonic DX900

Ook de laagweergave valt zeker niet tegen; de lage tonen worden overtuigend en strak weergegeven. De twee woofers aan de achterkant zijn met een diameter van zo'n 6cm bepaald niet indrukwekkend, maar Panasonic heeft de lage tonen getuned met twee passieve radiators van zo'n 8cm lengte. De bassen gaan niet zo diep als bij een wat groter, los audiosysteem, maar de kwaliteit van een wat grotere, losse bluetooth-spreaker wordt zeker geëvenaard. Het maximumvolume valt evenmin tegen, dankzij een vermogen van 40W. Naast de gebruikelijke equalizer, bass-boostmodus en faux-surroundmodus is er ook een zeer nuttige automatische volumeregeling beschikbaar, die de geluidsniveaus tussen de verschillende zenders en ingangen nivelleert.

Hdr

Dankzij de felle fald-backlight is de DX900 in staat om overtuigend hdr weer te geven. De backlight is verdeeld in 512 afzonderlijke dimmingzones. Horizontaal zijn het er 32 en verticaal is het scherm in 16 stukken verdeeld. Bij het weergeven van heldere objecten op een zwarte achtergrond zijn de overgangen tussen de zones redelijk goed te zien. Panasonic heeft daarom drie verschillende standen voor de Adaptieve Backlight Controle, waarbij de laagste stand minder zichtbare halo's oplevert en de hoogste stand het diepste zwart.

De backlight van de DX900 is een echte krachtpatser, die een piekhelderheid van meer dan 1250cd/m² kan genereren als het scherm gedeeltelijk wit is. Een dergelijke helderheid zien we bij dure hdr-televisies wel vaker, maar het unieke van deze tv is dat de helderheid bij het weergeven van een volledig wit scherm heel weinig terugloopt, tot een zeer respectabele 895cd/m². Dit verschil in helderheid valt met het blote oog dan ook nauwelijks op. Een knappe prestatie, die geen enkele andere tv kan nadoen, doordat alleen de DX900 actieve koeling heeft. Bovendien zakt de helderheid bij andere televisies na korte tijd in, terwijl deze tv het heldere beeld urenlang kan volhouden.

In de praktijk levert dit prachtige beelden op bij het weergeven van hdr, waarbij de helderheid voor je gevoel niet afneemt als er grotere heldere vlakken worden weergegeven. Iets wat bij een oledtelevisie wel duidelijk opvalt. Uiteraard is het lokale contrast van een oled mooier, maar de enorme helderheid die deze tv kan produceren, is indrukwekkend. Hierdoor zien hdr-beelden er ook beter uit als er licht in de kijkruimte aanwezig is. Bij oledtelevisies moet je voor een goede hdr-weergave in het donker kijken.

Inputlag, gebruik als monitor en 3d

Wie zijn of haar televisie in combinatie met een gameconsole gebruikt, doet er goed aan om te letten op de inputlag. Dat is de tijd die een tv nodig heeft om beelden die via een externe ingang worden aangeboden, daadwerkelijk weer te geven. Vroeger, toen er nog beeldbuizen in televisies zaten, was de inputlag haast onmeetbaar laag. De welbekende NES Zapper maakte gebruik van deze eigenschap en werkt dus helaas niet meer op een moderne televisie. Moderne televisies doen er relatief lang over om de beelden van een gameconsole weer te geven en dat is vooral te merken bij snelle actiespellen, waarbij reactiesnelheid belangrijk is.

InputlagOm ervoor te zorgen dat gamers zo min mogelijk last hebben van de inputlag, hebben alle televisies een speciale gamemodus, die zoveel mogelijk onnodige beeldverwerking uitschakelt. Nadat we de DX900 daarop hadden gezet, gaf onze Leo Bodnar-lagtester een inputlag van 37ms aan. Een redelijk gemiddeld resultaat, waarmee de meeste mensen wel kunnen leven. De snelste televisies wat inputlag betreft zitten rond de 20ms en zijn daarmee een betere keuze voor fanatieke gamers.

Gebruik als monitor

Ook als je de DX900 als monitor gebruikt bij een game-pc of in combinatie met de nieuwste generatie consoles die uhd-beelden kunnen uitsturen, ben je gebaat bij een lage inputlag. Helaas kan onze lagtester alleen meten met een 1080p60-signaal. We moeten het dus doen met een subjectieve beoordeling van de inputlag op de volledige 3840p-resolutie. Het verschil in lag is zo klein dat we het niet konden merken. De inputlag met een uhd-signaal ligt dus ook ergens ronde de 37ms.

Sommige uhdtv's maken gebruik van 4:2:0 chroma subsampling om zo de bandbreedte die intern verwerkt moet worden te beperken. Bij het kijken naar video maakt dat niet uit, omdat alle codecs die voor de distributie van 4k-beeldmateriaal worden gebruikt, dezelfde truc toepassen. Kijk je echter naar een scherm met kleine lettertjes, dan valt op dat er kleine kleurartefacten ontstaan. De DX900 maakt geen gebruik van subsampling en dus worden zelfs de kleinste kleurdetails perfect weergegeven.

3d

Televisiefabrikanten zien 3d niet langer als feature waarmee je meer tv's verkoopt. Samsung en Philips bieden zelfs helemaal geen 3dtv's meer aan. Panasonics DX900 kan nog gewoon 3d weergeven, al moet je de daarvoor benodigde actieve brillen er los bijkopen. Ze kosten ongeveer veertig euro per stuk en wegen, inclusief batterij, zo'n 35 gram. Ze werken goed en tijdens het weergeven van 3d is er nauwelijks crosstalk te zien. Wel kun je ze zien knipperen, maar daar valt redelijk aan te wennen.

3D-bril3D-bril3D-bril

Als je in het donker kijkt, valt het knipperen van de brillen een stuk minder op en dat kijkt veel prettiger. Het is jammer dat er niet is gekozen voor het passieve 3d-systeem. Daarbij knipperen de brillen namelijk niet en dat kijkt veel rustiger. Bij hd-televisies hebben passieve brillen het nadeel dat de verticale resolutie wordt gehalveerd, maar bij uhdtv's speelt dit probleem niet vanwege het dubbele aantal beeldlijnen ten opzichte van hdtv's.

Beeldeigenschappen

De DX900 is een heel goede tv, maar de gebruikte lcd-techniek brengt wel een aantal nadelen met zich mee waar ook deze tv niet onderuit komt. Zo ziet het beeld er minder mooi uit als je niet recht voor de tv zit. We hebben de kijkhoeken in beeld gebracht door twee foto's te maken met identieke belichting. De ene is recht van voren genomen en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.

KijkhoekenKijkhoeken

Er valt prima onder een hoek naar deze tv te kijken, maar je moet het dan wel doen met minder verzadigde kleuren, een wat lager contrast en een verminderde helderheid. Je kunt het beste dus redelijk recht voor de tv gaan zitten als je wil genieten van het beste beeld.

Een ander probleem van de lcd-techniek zijn zichtbare helderheidsverschillen die ontstaan door een niet geheel uniforme backlight. Door foto's van een wit scherm te maken die belicht zijn voor middengrijs, brengen we dit probleem in beeld.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

We zien dat de DX900 een bovengemiddeld goede backlight heeft, waarbij de helderheidsverschillen dusdanig klein zijn dat ze nauwelijks te zien zijn. Dat geldt zeker bij het kijken naar normale beelden. Onder een hoek ziet het er net wat minder goed uit, maar dat komt vooral door de afgenomen helderheid.

Backlight-bleeding ontstaat doordat het lcd-paneel nooit al het licht van de backlight kan tegenhouden. De prima local dimming van de DX900 vermindert dit probleem door de backlight plaatselijk te dimmen of zelfs helemaal uit te schakelen. We hebben twee foto's gemaakt met een lange sluitertijd om backlight-bleeding duidelijk te laten zien. Hierbij was local dimming uitgeschakeld.

Backlight bleedingBacklight bleeding

We zien dat de DX900 goed presteert en het scherm redelijk donker blijft. Er zijn wat lichtere plekken op de foto's te zien, maar als je met je eigen ogen kijkt, valt het probleem reuze mee. Onder een hoek verslechtert de situatie, maar ook hier ziet het er op de foto ernstiger uit dan in het echt. Met local dimming ingeschakeld wordt de zwartweergave enorm verbeterd en bij de weergave van een volledig zwart scherm blijft het hele beeld prachtig donker.

Beeldverwerking

Televisiefabrikanten willen zich altijd graag onderscheiden van hun concurrenten door te claimen dat hun modellen meer kleur, meer scherpte en meer contrast bieden. Deze claims worden vervolgens waargemaakt door middel van allerlei 'beeldverbeteraars', die het beeld er mooier uit moeten laten zien. Over het algemeen doen dit soort functies wat ze beloven, maar hebben ze negatieve bijeffecten, waardoor je ze het beste kunt uitschakelen. Ook Panasonic-televisies zijn uitgerust met dit soort functies, maar over het algemeen werken ze veel minder rigoureus, waardoor het effect subtieler is en er ook minder schade aan het beeld wordt toegebracht dan bij andere tv's.

Levendige kleurenZo kun je de hoeveelheid kleur in het beeld vergroten door 'Levendige kleuren' aan te zetten. Hierdoor frist het beeld behoorlijk op en krijg je een toename van verzadigde kleuren te zien. Het effect ziet er geloofwaardig uit, waardoor het goed bruikbaar is om beelden met te weinig kleur wat op te peppen. Als je echter wil zien wat de contentmakers voor ogen hadden, moet je deze functie uitschakelen. Vooral bij films en series komt het vaak voor dat er expres weinig kleur wordt toegepast om een bepaald gevoel aan de beelden mee te geven.

Uiteraard is er ook ruisreductie aanwezig, in twee varianten. De ene is bedoeld voor het reduceren van filmkorrel en algemene ruis, de andere is specifiek voor het verminderen van compressieartefacten. Beide werken ze goed en verminderen ze duidelijk ongewenste ruis in het beeld. Toch raden we het gebruik ervan alleen aan bij slecht bronmateriaal, want ruisonderdrukkers zijn nooit perfect in staat om onderscheid te maken tussen ruis en gewenste details in beeld. Hierdoor hebben ze altijd een negatieve invloed op de scherpte.

ContrastregelingDe meeste wat duurdere televisies hebben een functie die het contrast in het beeld moet verbeteren. Dat gaat altijd ten koste van de doortekening in de hooglichten en schaduwpartijen. Dat geld ook voor de DX900, maar de contrastregeling is wel helemaal naar eigen voorkeur in te stellen. Hierdoor zijn wat subtielere aanpassingen mogelijk, waarbij het verlies aan details in het beeld tot een minimum kan worden beperkt: een nuttige toevoeging dus. Geen enkele instelling is echter perfect voor al het beeldmateriaal. Daarom kun je het beter alleen gebruiken als het beeldmateriaal dat je bekijkt, ook echt een contrastverbetering vereist.

Uiteraard is er ook beeldinterpolatie aanwezig, die door Panasonic Intelligent Frame Creation wordt genoemd. Dit soort algoritmen levert soepel uitziende beweging op door extra beelden te berekenen. Ook hier werkt het niet foutloos er zijn er vaak fouten in beeld te zien als je het aanzet. Er is een functie om beelden met een standaard dynamisch bereik te veranderen in hdr-beelden. Heel nuttig vinden we deze functie niet, want het eindresultaat ziet er vaak wat onnatuurlijk uit en kan niet in de schaduw staan van echt hdr-beeld.

Metingen en kalibratie

ContrastmetingVan alle beeldeigenschappen is het contrast veruit het belangrijkst. Beelden met een hoog contrast zien er realistischer uit en het is dan ook niet toevallig dat alle televisiefabrikanten nu inzetten op hdr. De DX900 maakt gebruik van een va-beeldpaneel, waardoor het contrast, voor een lcdtv, hoog is. Gemeten volgens de ansi-methode kwamen we tot een contrastverhouding van 4880:1. Na het inschakelen van de local dimming neemt deze waarde toe tot een indrukwekkende 23947:1: een zeer goede waarde voor een lcdtv. Vooral bij de weergave van hdr-beelden weet de DX900 dan ook echt te imponeren.

Na de contrastmeting is de grijstintenmeting de belangrijkste graadmeter voor de beeldkwaliteit. We bekijken altijd alle presets en in dit geval leverde Professioneel1 het beste resultaat op.

Grijstinten voor

We zien dat de weergave van de DX900 erg netjes is, maar dat de kleuren een tikje te koel worden weergegeven. De afwijking ligt met een gemiddelde ΔΕ2000 van 3,4 net iets boven de grens van 3. Hierdoor is het verschil met het blote oog net te zien, maar ernstig is het zeker niet. De gammagrafiek verloopt voorbeeldig en dat heeft tot gevolg dat er geen details in het beeld verloren gaan.

De meting van de primaire en secundaire kleuren laat vooral zien hoe nauwkeurig zeer verzadigde kleuren worden weergegeven en is daarmee wat minder belangrijk dan de grijstintenmeting.

Kleur voor

De afwijkingen zijn met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2,4 keurig onder de grens van 3, waardoor ze niet zichtbaar zijn met het blote oog.

Kalibratie

We hoeven niet veel te doen om de weergave van de DX900 te optimaliseren, maar toch gaan we aan de slag met onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5-software om het onderste uit de kan te halen.

Grijstinten na

Na wat experimenteren, waarbij we steeds onze voortgang controleerden aan de hand van metingen, hebben we uiteindelijk de gain van rood op +3 gezet en die van blauw op -5. Het eindresultaat mag er zijn en met een gemiddelde ΔΕ2000 van slechts 0,6 zijn we dan ook uiterst tevreden.

Kleur na

Ook de primaire en secundaire kleuren zien er na de kalibratie zo goed als perfect uit, met een gemiddelde ΔΕ2000 van slechts 1,2. De DX900 heeft een uitgebreid arsenaal aan instellingen, waarmee een zeer nauwkeurige kalibratie mogelijk is, Hiermee is het een tv voor echte liefhebbers, die graag zelf kalibreren.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Televisies
Merk Panasonic
Serie Viera
Product Panasonic Viera DX900
Uitvoering 65" zwart
Schermdiagonaal 65"
Gebogen scherm Nee
Resolutie (tv) 3840x2160 (ultra-hd)
Beeldverhouding 16:9
Televisietype Ultra hd
Paneeltype Lcd
Lcd-technologie S-mva
Backlight Direct-led
Dimming Local dimming
Hdr-ondersteuning Hdr10
3d-weergave Ja
3d-technologie Actief
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem Firefox OS
Omroepen on demand NPO gemist (NL)
Overige onlinecontent Netflix, Netflix (ultra hd), webbrowser, YouTube
Tunertype Analoog, dvb-c, dvb-s2, dvb-t, dvb-t2
Aantal tuners 3
Common interface CI+
Video in Component-video, composiet, 4x hdmi
Hoogste hdmi-versie Hdmi 2.0a
Hdmi-opmerking Hdcp 2.2-support op alle hdmi-ingangen
Dlna Ja
Verbinding (audio) Audio (3,5mm), audio digitaal (s/pdif)
Verbinding (ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (usb) 2x usb 2.0, usb 3.0
Met wifi Ja
Met bluetooth Ja
Bluetooth-versie Bluetooth (versie onbekend)
Luidsprekers Intern stereo
Luidsprekervermogen (rms) 40W
Stroomverbruik 226W
Stroomverbruik (stand-by) 0,5W
Energiekosten per jaar op basis van 4 uur per dag kijken en € 0,23 per kWh € 75,89
Televisie-eigenschappen 24p, appbediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, picture in picture, ruisonderdrukking
Teletekstpagina's in geheugen 2.000x
Beugelbevestiging Vesa 400mm
Introductiejaar 2016
Televisiekleur (voorkant) Zwart
Hoogte 888mm
Hoogte (zonder voet) 844mm
Breedte 1,457m
Diepte 334mm
Diepte (zonder voet) 64mm
Gewicht 42,5kg
Fabrieksgarantie 1 jaar carry in
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900Panasonic DX900AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening3D-bril3D-bril3D-bril

Conclusie

De DX900 is het paradepaardje van Panasonic en dat merk je aan alles. De bouwkwaliteit is bijvoorbeeld van het allerhoogste niveau. Er is wel wat plastic aan de achterkant te vinden, maar er is toch vooral metaal gebruikt voor de constructie en dat levert een hoog gewicht van meer dan veertig kilo op. Ook de twee afstandsbedieningen hebben een mooie afwerking met metaal. We hadden echter liever gezien dat ze waren verenigd in een apparaat dat alles kan, zoals sommige concurenten dat ook hebben.

Het dubbele CI+- slot en de ingebouwde sd-kaartlezer zijn luxe features die we alleen bij Panasonic aantreffen. Het besturingssyteem, Firefox OS, gaat een wat onzekere toekomst tegemoet, omdat Panasonic het vanaf nu geheel zelf zal moeten onderhouden. Dat neemt niet weg dat het prima functioneert en prettig werkt. Er is helaas nog steeds geen ondersteuning voor dts-geluid, omdat daarvoor betaald moet worden. Dat is een keuze van Panasonic die we niet begrijpen, zeker niet als je meeweegt dat het hier een dure high-end tv betreft.

Hoewel de luidsprekers naar beneden wijzen in plaats van naar je oren, is het geluid goed, met een mooi breed stereobeeld en lage tonen die overtuigend worden weergegeven. De beeldkwaliteit is zeer goed dankzij de fald-backlight met een hoge helderheid, die helaas niet zuinig met energie omgaat. Bij de weergave van hdr-beelden komt de helderheid volledig tot zijn recht, want het is niet nodig om in een verduisterde kamer te kijken, al is het effect in een donkere kamer wel groter.

Geen enkele dure high-end tv ontkomt aan een vergelijking met oled. Panasonic heeft met de CZ950 zelf ook al een oledmodel gehad, maar dat was duur en bij ons niet eens verkrijgbaar. De door ons geteste 65"-DX900 was op het moment van schrijven een paar honderd euro goedkoper dan een vergelijkbaar courant oledmodel van LG: de 65"-B6. Hoewel de beeldkwaliteit van een oled-tv beter is, heeft de DX900 een duidelijk voordeel op het vlak van helderheid. Als je dus graag in een ruimte met wat meer omgevingslicht kijkt, al dan niet naar hdr, kunnen we deze prachtige televisie van harte aanbevelen.

Reacties (146)

146
132
71
10
0
42
Wijzig sortering
Anoniem: 370671 21 november 2016 08:09
Ik wil meer recencies zien van TV's van rond de €1000,- Niet veel mensen kopen high end TV's van over de €2000,-
Ik vind het testen van topmodellen prima, daar zit alle laatste techniek in en natuurlijk wil je dat weten.

Maar de meeste mensen doen tot 10 jaar met hun tv en geven daar geen vier mille aan uit maar eerder maximaal €1000-1500. Dus wat in die pricerange de beste tv is, lijkt mij ook zeer interessant.
10 jaar met een TV, dan praat je dus over 100-150 Euro per jaar. En hoeveel uur zit men achter een TV, stel 1 uur per dag, dan kom je uit op 30-50ct. Koop voor dan direct iets goeds, en drink een biertje minder !!!!
Zoals bij alle tech spullen, future-proofing is niet effiecient.
Over 10 jaar hebben we oprolbare +100 inch 8K OLED "behang" ;)
zoiets hoorde ik 10 15 jaar geleden ook al,

[Reactie gewijzigd door born2rule op 22 juli 2024 15:10]

Leuk natuurlijk, maar dat er productiecapaciteit komt voor een bepaalde techniek wil nog niet zeggen dat dit commercieel aanslaat. Dat zal ook weer met prijsstelling , vraag, etc te maken hebben.

Wat wij verwachten over 10 jaar behoeft geen realiteit te worden.
Het is waarschijnlijker dat televisies langzaam veranderen, zoals ze de afgelopen 10 jaar ook gedaan hebben.

Het is zelfs waarschijnlijk dat de ontwikkelingen op gebied van televisies langzamer gaan verlopen dan de voorgaande periode. Dit omdat de ontwikkeling zich deels verplaatst naar andere apparaten. Content wordt inmiddels ook bekeken op tablets en telefoons.
Een TV van €1000-1500 is "iets goeds". Zeker bij dit soort zaken zijn de diminishing returns enorm.

Nog sterker; ik heb laatst voor €450 een TV voor op de slaapkamer gekocht. 42" Sony. Ik weet niet zeker of ik de volgende keer weer 1500 voor een woonkamer TV ga uitgeven; deze goedkope bevalt vele malen beter dan de duurdere modellen, simpelweg omdat er veel minder FUD in zit. Hij start dan ook veel sneller op, heeft veel minder input lag en weegt geen drol.

Waarom zou ik €4000 uitgeven voor iets wat ik voor €400 ook kan krijgen? Wat is de waarde die die extra €3600 mij levert? Als ik 10 jaar plezier heb van een €400 televisie, hoeveel meer plezier zou ik dan hebben voor €4000?
Ik schat dat die 1800 biertjes mij meer plezier op gaan leveren dan die dure televisie.
Ga naar de Media Markt en vergelijk het met een OLED TV: pricewatch: LG OLED55B6V Zwart
Die laatste techniek is wel interessant, maar uiteindelijk wordt die maar door een heel kleine groep gebruikers ervaren. Wat veel interessanter is, is de slag om de 'betaalbare categorie' omdat dat een review ook tot een aankoopadvies maakt. Dat is bij deze hogere prijscategorie eigenlijk niet het geval, omdat het daar meer 'wat de gek ervoor geeft' gehalte heeft.

Verder vind ik het vooral interessant als 'die laatste techniek' eindelijk in deze lagere prijsklasse terechtkomt, want pas dan is er een groep gebruikers groot genoeg om de techniek te dragen zodat het over 2-3 of 5 jaar nog steeds ondersteund wordt. Ook om die reden heb ik weinig interesse in deze high end TV's. Leuk voor de heb, zolang als het duurt.

Verder valt het reviewen van de topmodellen compleet uit de toon met andere reviews, waar we wél een MX300 SSD als prijsprestatie koning kronen. Beide reviews worden echter op dezelfde manier benaderd. Daarom is er ook steeds discussie over de relatie tussen prijs en eindcijfer.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:10]

@EndlessWaltz, Idd ik vraag me ook altijd af waarom bijna alleen de idioot dure televisies worden gereviewed.
Dat ligt aan de fabrikant die het product voor een review ter beschikking stelt.
Ik het met je eens, ik zie ook graag wat meer betaalbare modellen. Maar voor grote beeldformaten met kwalitatief goede beeldkwaliteit moet al snel > €1000 worden neergeteld.
Panasonic maakt het verschil door de beeldverwerking, die is bovengemiddeld maar (de meeste) hardwarecomponenten betrekken ze van derden.
In dit model zit ongetwijfeld een premium LCD-scherm, maar geeft geen garanties m.b.t. uniformiteit van het scherm en/of de mate van backlight bleeding.

Zelf zou ik deze tv niet aanschaffen, omdat ik het ten eerste te veel geld vind, ten tweede LCD legt het af tegen OLED en zou ik eerder voor een OLED-tv kiezen.
Ten derde, meerdere fabrikanten hebben aangekondigd met OLED-tv's te komen. Ik zou daar wel op wachten (minder dan 6 maanden voor de modellen van 2017). Eindelijk concurrentie op OLED-gebied. Hoewel, de panelen zijn vast allemaal van LG afkomstig maar dit zal toch een prijsdrukkend effect moeten hebben op OLED-tv's.

Wat ik wel zou aanraden is om tv's uit het premium segment professioneel te laten kalibreren, dan haal je het optimale uit je tv. Dat kun je voor minder dan €200 laten doen.
Al ben ik bang dat veel consumenten wel een dure tv kopen maar deze niet laten kalibreren maar ik mag toch hopen dat ze 'm niet op de standaard instellingen laten staan.
Ik snap dat fabrikanten alleen hun top product willen laten zien..... Echter de gemiddelde consument en tweaker heeft denk ik meer aan reviews van hoe goed verschillende tv's tussen de bijv 500-800 800-1000 en 1000-1500 euro het doen.
Professionele kalibratie is voor fotografen. Google je model nr en stel wat settings af. Lees wat reviews en leer weer wat bij.
Bovenal, test zelf je instellingen uit 1 voor 1 op verschillende bronnen. Daar leer je je toestel en jezelf mee kennen.
Ken genoeg voetbalfans waarbij het gras fluoriserend (winkel instellingen?) moet zijn. Anders zien ze het als flets, niet duidelijker en dus minder mooi ;(
Btw heb een oled van lg en ruisonderdrukking in donkere gebieden is bij mindere bitrate zeer duidelijk zichtbaar. Deze panna tv had daar zeker weten minder of zelfs geen last van gehad. Top toestellen.

[Reactie gewijzigd door P0W3R op 22 juli 2024 15:10]

Kan je ruisonderdrukking niet uitzetten? Waarom zou je dat uberhaupt willen?
Bedoelde compressieruis. Dit is dus waar weinig tot geen beeldinformatie zit. (Donkere delen) of beweging is. Komt compressie techniek er nog meer detail uithalen en zie je duidelijk blokvorming. Dus enorm zichtbaar en hinderlijk. :/ bah.

[Reactie gewijzigd door P0W3R op 22 juli 2024 15:10]

dit is een technologie website, niet kieskeurig. De duurste modellen hebben altijd de best mogelijke technologie en dat is voor deze website het intressantst.
Ze willen gewoon die TV's op het kantoor bekijken en bewonderen. >1% van tweakers hier kunnen zo'n TV kunnen betalen. Dan weet je dat ze deze recensie eigenlijk voor niemand is geschreven.
Wat een onzin. Ik probeer toch altijd wel 10 jaar te doen met een TV. Dat is 350 euro per jaar oftewel nog geen 30 euro per maand voor iets waar je iedere dag meerdere uren naar kijkt. Dat in vergelijking met een mobiele telefoon waar de gemiddelde persoon tussen de 30-50 euro per maand voor betaald en dat is dan niet duur?
"Nog geen 30 euro per maand". Dat vind ik heel veel geld voor een televisie. Ik zat zelf naar de LG 65UF680V te kijken, maar die vind ik met 1145 euro ook erg prijzig. Het is tenslotte maar een televisie. Je kunt voor een derde van het geld (dus 10 euro per maand) een even grote televisie kopen. Dat je dit een acceptabel bedrag vindt voor een televisie, zegt meer over wat jij belangrijk vind. Ik voor dit bedrag eerder een leuke auto voor erbij kopen of een uitbouw aan mijn schuur laten maken. Even 3700 euro uitgeven voor een televisie vind ik dan ook echt een onzinnige uitgave (zou nog eerder een stukje van mijn hypotheek afbetalen of iets anders praktisch). De vergelijking met een telefoon gaat ook niet op want je betaald voor de dienst en niet voor de telefoon (tenminste, mits je gewoon een sim only hebt).
Heel veel mensen betalen 800 euro voor een nieuwe iphone. Dit doen ze iedere 2 jaar (sommige zelfs jaarlijks). 5x 800 = 4000 euro in 10 jaar tijd.

Je kunt voor 1/3 van dat geld naar een kwalitatief mindere tv kijken. Als het alleen maar om het geld gaat kun je voor 200 euro ook een tv kopen.

Het gaat inderdaad om wat je belangrijk vind. Ik gebruik mijn TV toch zeker 140 uur per maand dus ik vind 21 cent per uur echt niet veel voor mijn favoriete films en series in goeie kwaliteit te zien. Een 2de auto daarin tegen is voor mij praktisch nutteloos ik gebruik mijn eigen auto nauwelijks 1x in de week. Een schuur bouwen om nog meer troep in op te bergen is ook weer zoiets waar ik het nut niet van in zie. Ik haal daar minder plezier uit dan mijn films/series in goeie kwaliteit te kijken.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 22 juli 2024 15:10]

Zoals zo vaak op tweakers gaat de auto-vergelijking niet op.

'Een leuke auto' voor erbij? Een tweedehands Golfje op benzine kost alleen al aan wegenbelasting zo'n € 600 per jaar.

Dus van de wegenbelasting alleen kun je elke tien jaar twee TV's van € 3.000 kopen. (Dan hebben het nog niet over de echte kosten zoals aanschaf/afschrijving, benzine, verzekering en onderhoud.)
Maar 350 per jaar is dus 3500 in 1 keer betalen of weet jij een winkel waar ik elk jaar 350 euro kan afrekenen?
Waar ik woon mag je bij elke winkel 350 euro per jaar afrekenen, graag zelfs!

Niet iedereen kan dat in 1 keer lappen (vandaar dat je tegenwoordig kunt sparen) maar auto's worden ook gewoon bij bosjes gekocht en dat geld wordt ook niet altijd in een keer betaald.
Dat zou niet best zijn, de tv is 3699,- euro. Dat zou betekenen dat een gemiddelde tweaker geen twee netto maandsalarissen bij elkaar kan sparen voor een product wat je echt graag wil hebben (je koopt natuurlijk niet zo'n tv als je niet gek van films/series enz bent). Dan zou dus 99% van de tweakers hobby's als
motorrijden/zomervakantie (zeker in een gezinssituatie)/uitgaan/restaurant's enz enz niet kunnen betalen. Elk van die voorbeelden kost over de levensduur van een tv namelijk meer dan een tv.
Kunnen betalen en ervoor over hebben is natuurlijk ook een verschil hè. Je kunt het maar 1 keer uitgeven. :)
Als ik een review zou moeten schrijven doe ik dat ook liever over een kwaliteitsproduct ( betrekkelijk natuurlijk ) , hetgeen niet wegneemt dat het voor de lezer fijner zou zijn als er meer balans tussen de reviews zat. Dat betekent dus inderdaad meer tv's van midrange en entry level budget.
Precies. Want het is nu alleen maar high-end spul wat er aan TVs voorbij komt. En dat is dan wel weer jammer. Een beetje mid-range zou geen kwaad kunnen.
Ik denk ook dat die Sim Kranenburg een beetje te verwend wordt bij Tweakers.
Oled tv's, Panasonic tv's ..Zijn laatste reviews betreffen stuk voor stuk duurdere apparaten.
Overigens geen aanval op de man persoonlijk. De reviews zijn verder inhoudelijk niet verkeerd, alleen mag inderdaad aan de selectie van modellen meer tijd worden besteed!
+1 Helemaal eens!

Hoogste tijd voor een Doe-maar-gewoon-een-televisie-test. En dan bedoel ik niet stoppen bij 32" formaat.
Ik snap je punt. Tegelijk is het ook zo dat de features "down tricklen". Wat nu in de topmodellen zit zit misschien volgend jaar alweer in de betaalbare prijsrange. Dus ik vind dit zeker nuttig. En volgens heeft Tweakers ook goedkopere TV's getest.
Ik doe al 8 (!) jaar met mijn huidige TV en ben opzoek naar zijn opvolger en die mag best wat kosten. Wat mij betreft : meer van dit! Geen idee namelijk waar ik anders de info vandaan moet halen.
totaal mee oneens. De low end TVs zijn doorgaans crappy vwb beeldbewerking. Een genot om dit soort TV's gereviewed te zien. Heeft Panasonic ook iets bescheidener maatjes in de "aanbieding"? 55" bijvoorbeeld.
Je gaat voor de top of je gaat niet. Dus nou niet gaan vragen om een goedkoper formaat. :+
Ik ga voor bang voor buck 8)7
"en waardoor Panasonic actieve koeling heeft moeten toevoegen."

Dat is een immense no-go voor mij. Heb nu ook een TV met actieve koeling. En zeker, in het begin hoor je daar helemaal niets van (ten tijde van de reviews en in de eerste jaren)
Mijn TV heb ik sinds 2010 ongeveer en de fan begint nu toch wel op te spelen. Ondanks dat het ding in een kast staat en dus redelijk stofvrij staat. (het betreft overigens de HUB van de TV (niet dat mensen denken.. waarom staat je tv in een kast :P ) (http://images.philips.com...nl_NL?$jpglarge$&wid=1250)

Nee voor mij geen actieve koeling meer.
Openschroeven en stofvrij maken wil wel eens helpen :)

Of de stofzuiger erop zetten bij het ventilatiegat hielp bij mij destijds veel. Daarna was hij weer nagenoeg geruisloos.
Pas op met stofzuiger en fans! Door de zuigkracht van een stofzuiger kun je de fan gemakkelijk over de toeren draaien en daarmee de motor/lagers beschadigen. Wat ik zelf doe is de fan blokkeren terwijl ik de stofzuiger erbij houd. Ik gebruik ook wel eens zo'n spuitbusje met perslucht, dan kun je korte bursts gebruiken om te voorkomen dat de fan te snel gaat draaien.
Thnx voor de toevoeging, klinkt vrij logisch :) .

Bij mijn mediaplayer hield ik de fan inderdaad tegen en toen de stofzuiger erbij. Dit was een wereld van verschil. Bij mijn toenmalige tv zette ik hem tegen het ventilatiegat op een lagere stand, omdat ik ook bang was dat ik het motortje over de toeren zou laten draaien.
Beide apparaten (Fantec 3d) en de tv werken nog naar behoren en zijn nagenoeg geruisloos na het stofvrij maken!
Anoniem: 138895 @JDL1521 november 2016 12:46
Ik spuit er altijd nog wd40 in, stinkt maar werkt goed.
Nah, gewoon de Kärcher erop!
Maar dat klinkt wel vet.. vvvvwwwiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeee

https://www.youtube.com/watch?v=0yLSyBkvobU _/-\o_
Dat schoonmaken helpt begrijp ik inderdaad. Maar ben er toch niet zo happig op om mijn TV open te schroeven. Heb er wel eens naar gekeken (om een stillere fan te plaatsen ofzo) maar ondanks dat ik wel computers e.d. openschroef en daar alles mee doe. Wil ik me niet het risico lopen dat ik mijn TV sloop (al zal dat ook wel loslopen maar toch)
Niet open schroeven om hem schoon te maken, wel denken over het vervangen van de fan :+
Ik heb er wel eens aan gedacht om het ding open te maken en de fan te vervangen voor een stiller examplaar. Dit uiteindelijk niet gedaan omdat ik bang ben hem te slopen. Ergo toen aan de buitenkant maar schoongemaakt en even de stofzuiger erop. Maar het is toch niet vreemd om zoiets te bedenken en uiteindelijk toch niet te doen of ben ik nu debiel?
Nee ik geef je groot gelijk, ik zou zelf ook m'n tv niet openmaken.
Ik geef je groot gelijk. Zo'n kleine fan is vragen om ellende.
Als ik zie met wat voor "geweld" maar met de juiste tools mijn tv reparatie meneer een lcd tv van me openmaakte, loopt het wel los denk ik.
Exact mijn eerste gedachte na het lezen van die zinsnede.
Met name de grotere en duurdere plasmaschermen van dit merk hebben actieve koeling en die hoor je... soms al direct, soms na een bepaalde periode als de goedkope lagertjes gaan slijten.

En nu weer....topmodel met fannetjes..... No buy
In acht jaar tijd nog geen één dag last gehad van hoorbaar geluid van de fans in mijn Pioneer-plasma. En ik heb nog nooit iets schoongemaakt. Als Panasonic goede fans heeft gebruikt voor deze tv, hoeft het dus niet automatisch te betekenen dat ze vervelend hoorbaar zullen zijn (of worden).

Wat kort door de bocht om deze tv door de actieve koeling gelijk als 'no buy' te bestempelen.
Panasonic <> pioneer.
Lees de Panasonic fora er maar op na...... Geen goed trackrecord vwb fan noise.
Dan heb ik geluk, mijn Panasonic plasma 42PX70 uit 2007 heeft nog steeds goede ventilatoren die ik niet hoor.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 22 juli 2024 15:10]

De eerste hits op een google search.

https://www.avforums.com/...c-vt65-fan-noise.1775475/
http://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=225125
http://www.highdefjunkies...fan-noise-issue-loud.html
http://www.hometheaterequ.../new-vt60-fan-noise-4749/

ikzelf heb een vt30 gehad en -gelukkig met inbrandverschijnsels- al snel de retour in gegaan. Irritant gezoom van de fans (naast een retentie issue van hier tot Tokio).
De vervangende samsung 6500 plasma staat er nog steeds. Geen fans, geen brom en 0,0 inbrand/retentie gedoe.

On topic: in mijn home cinema geen tv met actieve koeling. Nu maar hopen dat de LG OLED's wel fan-vrij zijn :-)
7de generatie dan. Ik heb de 8ste generatie 42" en deze heeft geen actieve koeling meer. Wel zuiver maken met perslucht is goed om levensduur te verlengen. Plasma maakt wel altijd al meer geluid dan een lcd. Zeker bij full brightness kan hij gaan wat harder zoemen of zelfs fluiten. Nadeel natuurlijk!
Hier ook een Pana PX70 Plasma (50PX70), ook uit 2007. Heeft eerst 7 jaar in woonkamer gestaan, nu op slaapkamer, dagelijks een uurtje in gebruik. Ventilatoren zijn alleen zacht te horen als je 's nachts (weinig omgevingsgeluid) naast de TV staat. Een eventule toekomstige TV mits met zulke fan's, voor mij dan ook geen bezwaar.
Het is echt een half uurtje werk om de instructies te googlen hoe de tv open te maken, hem even schoon te maken en hem weer dicht te schroeven. Dat is dan iets dat je eens per 2 jaar ongeveer moet doen. Kleine moeite dus.
Kleine moeite inderdaad.. Maar..
"Verkrijgbaar vanaf: € 3.699,-
Geteste uitvoering: Panasonic Viera TX-65DXW904 Zwart"

Die zou ik toch niet snel na twee jaar al willen openschroeven omdat de fans herrie maken. Maar goed, dat is mijn mening. Ik begrijp dat jij dat wel gewoon doet..
Sowieso, ik heb al eens een TV terug gebracht omdat ik een brommend geluid hoorde. Dat was ook "niet te horen op kijkafstand". Dat verschilt blijkbaar behoorlijk van persoon tot persoon. Bij een apparaat van rond de 3K neem ik daar liever geen risico mee..
Ik heb dezelfde sinds 2009. Helaas al het paneel moeten laten vervangen door de slechte koeling achter op het paneel. En inderdaad die hub moet ik ook eens uitzuigen. Je kunt er een ei op bakken zo heet wordt ie.

Vrouwlief is al akkoord met een 55" oled :P
Nu wachten totdat ie het begeeft... :|
"Je kunt er een ei op bakken zo heet wordt ie."

Ja dat viel me ook al op. Ding wordt loeiheet. Nja hopen inderdaad dat ie snel stuk gaat, dan heb ik een goed excuus om een nieuwe te kopen. _/-\o_
Verkoop hem, goed excuus met extra centjes.
Jammer dat niet bekend is uit hoeveel zones de LED array van de local dimming bestaat. Dit bepaalt toch hoe groot de overlapping van een verlichte zone in een donker deel van een afbeelding/frame is.
Zoals je in de review kan lezen, op pagina 5, zijn er 512 zone's...
Ah, zie het nu. Komt ook (te) mooi overeen met het schaakbord patroon. Wordt er ook getest met een 5x5 of 7x7 schaakbord patroon?
We testen alleen met het ANSI-patroon van 4x4. Als je wil aantonen dat er nooit zone's genoeg in een backlight zitten heb je daar geen schaakbordpatroon voor nodig.. Een donkere film aanzetten met ondertitels volstaat om te laten zien dat er licht 'lekt' naar andere delen van het scherm.

Een oled-paneel doet het qua lokaal contrast dus altijd beter, maar dat neemt niet weg dat deze tv dankzij de fald-backlight een zeer mooie weergave heeft!
Als ik zo je review van de Panasonic ZT60 erbij pak dan zie ik dat deze DX900 het net een stukje beter doet op het gebied van contrastwaarde. Wat is jouw eigen oordeel als je zo deze TV's moet vergelijken waarbij je content in een verduisterde ruimte bekijkt? Brengt deze TV het er op dit gebied beter vanaf dan de top plasma's van Panasonic?
Lokaal is het contrast van een plasma veel beter beter; er zijn dan geen dimmongzones..

Kijk je in het donker dan dus liever de ZT60..

Met omgevingslicht erbij is het verhaal natuurlijk totaal anders.. De helderheid van deze tv is enorm en bij het kijken naar hdr heb je daar veel aan.
Denk dat ik mijn oude 58" Plasma Viera nog niet ga vervangen. Deze loopt nog steeds als een trein en tovert alles in 1080P met perfect zwart waardes.
heb je ook de PZ800? zoja, dan weet je dat je dit tv toestel in de winter kan inschakelen als chauffage. ik wacht tot de prijzen van de 65" oled's zakken en dan vliegt die plasma buiten, hoe mooi het beeld ook, ik voel het verbruik echt wel in mijn portemonnee.
"chauffage"

Voor de 'niet-belgen' onder ons: 'Verwarming' (sorry ik moest het echt even opzoeken.. al had ik het ook wel kunnen raden natuurlijk haha :P )
Ons huis is zo goed als energie neutraal met (Viera PZ800 50 en 58) 2 plasma's in huis en dan heb ik het nog niet gehad over het rack servers en storage in de kelder :D . Als mijn verbruik te ver naar omlaag gaat ga ik nog moeten investeren in een Powerwall van Tesla en ik zie meer heil in wat de familie Quandt aan 't ontwikkelen is. ;)

[Reactie gewijzigd door BitJager op 22 juli 2024 15:10]

Maar heb je het stroomverbruik wel eens zelf gemeten? Ik had tien jaar lang een – weliswaar wat minder onbeschoft groot model – Viera plasma waarover in de media ook wel eens over werd geklaagd qua stroomverbruik. Bleek in de praktijk nog niet de helft van het maximum vermogen te zijn, wat iedereen gemakshalve maar voor het verbruik aannam.

(Daarmee wil ik niet zeggen dat het allemaal geen verschil maakt. Vaak vergissen mensen zich in het sluipverbruik van allerlei hardware die intussen wel heel het jaar ingeplugd staat, zoals elektrisch bediende zonneschermen en vloerverwarmingspompen zonder thermostaat.)
Prachtige tv's en zeker de OLED schermen zijn heel mooi qua kleuren. Maar ik vind toch echt wel de tv's te duur. 3.500 euro voor een tv is voor mij echt te veel geld om aan een tv uit te geven. Ik redeneer altijd maar, wacht een half jaar en je hebt strax voor 1.000 tot 1.500 euro een prachtige 4k OLED met 65 inch tv met HDR en efficient energieverbruik. Ik heb altijd het gevoel dat de high-end modellen van nu echt veel ruimte hebben voor marge en alleen zijn weggelegd voor mensen die bereid zijn om fiks meer te betalen voor de laatste features dan dat de tv daadwerkelijk in productie + marketing gekost heeft.
Panasonic heeft nu een cashback actie, voor DX904 krijg je 350 euro terug plus 5 jaar garantie ipv van 2 jaar.
Btw tv's worden met de feestdagen zeker goedkoper, dus kun je misschien je slag slaan, alhoewel 3500 voor mij ook te veel is.
2 weken geleden de Panasonic 65TXWDX784 gekocht voor 2050 euro :)
Klinkt als een goede deal, maar heb je dan niet zoiets; Als er zoveel met die prijs mogelijk is dan zit er toch een flinke marge op het product? Ik krijg dat gevoelsmatig niet rond in mijn hoofd om er dan zoveel geld voor neer te leggen ;)

PS, Zoveel geld is natuurlijk behoorlijk relatief maar ik denk voor veel mensen dat het wel veel geld is ;)

[Reactie gewijzigd door juggle op 22 juli 2024 15:10]

Marge is zo rond de 50%, maar dat geldt voor de meeste producten.
Op de high-end producten inderdaad, maar marges op goedkopere tv's liggen volgens mij ergens rond de 10% tot 20% wat ik veel redelijker vind.
dit is niet eens een OLED scherm, voor dit prijs klasse, zonde. beter een LG aan uit spenderen.
Niet ondersteunen van DTS is wel een misser. Zelfs mijn € 500,- Sony Bravia van 2 jaar oud heeft daar ondersteuning voor. Nu is het ontbreken van DTS vaak wel weer te overbruggen door je mediaspeler met een losse TOSLINK kabel aan je versterker te prikken, maar handig is anders.
Geen ondersteuning voor DTS is helaas een gebrek bij iedere recente Panasonic tv en dat is heel erg jammer want zelfs de budgetmodellen scoren over het algemeen bovengemiddeld qua beeldkwaliteit etc... DTS en inputlag zijn vrijwel over de hele range de twee echte minpunten, verder doen ze het erg goed.

Overigens betreft het niet ondersteunen van DTS de interne mediaspeler, als jij een externe mediaspeler gebruikt mag dit geen probleem zijn omdat het geluid dan door de externe speler wordt gedecodeerd.
Wat mist er dan als je geen DTS kan beluisteren, welke films ondersteunen alleen DTS?
Na een jaar een Panasonic mis ik DTS nog steeds niet.
Mooi review + een grote diagonaal 65 inch maar voor die prijsklasse zou ik zelf toch voor een OLED kiezen de LG OLED65B6V kost via Hardware.info €3808,-

65" | OLED Ultra HD TV | OLED HDR | Oneindig contrast | Perfecte kleuren | Perfecte kijkhoeken
| Perfect Zwart | webOS 3.0 smart TV | Geluid ontwikkeld door Harman Kardon

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 15:10]

De meeste mensen. Zelf kijk ik naar een 55" LG OLED.

Panasonic tv's hebben echter 1 groot voordeel tov de LG's: de beeldverwerking.
Lg's beeldverwerking is vrij brak te noemen. Met een beetje kalibreren kan je nog wel een hoop verbeteren bij LG, maar het blijft zwak.

Niet gekalibreerd is het soms helemaal een drama, op een demo model van LG bij de Mediamarkt was dit duidelijk zichtbaar. 5000 euro kostende tv waarbij het beeld bleef stotteren.

Een ander voordeel van Panasonic is dat hun kwaliteitscontrole beter is dan LG. Ga maar eens lezen op de diverse Oled forums hoeveel gebruikers terug zijn gegaan met hun OLED.
Bij mijn Oled is het paneel ( volledig ) vervangen na een overactieve/stuck pixel. ( dit is een pixel die rood blijft branden )

Edit: overigens is de service bij LG wel weer goed, de problemen worden in de regel goed opgepakt.

[Reactie gewijzigd door morten op 22 juli 2024 15:10]

Inderdaad lijkt de beeldverwerking bij de panasonics beter te zijn. Ook de OLED tv van panasonic performed beter dan die van LG. Zelfde paneel maar betere aansturing. Vooral de zwartwaarden (niet de pixel volledig uit, maar op een lage stroomstand) schijnen behoorlijk beter te zijn bij de pana Oled (hdtvtest review)
Dat geldt tegenwoordig voor praktisch elke topsegment TV helaas. De OLED is altijd de beste keuze en er is simpelweg geen reden om voor andere (oudere) technologie te kiezen zoals in deze Panasonic.

Allemaal leuk voor LG, maar iets minder leuk voor de consument. Ben benieuwd hoe lang dit zo doorgaat...
Oled altijd de beste keuze? Als je fanatiek gamer bent dan zou ik toch niet voor oled gaan.
waarom niet? Heeft die een te lage verversingssnelheid of zo?
Inputlag onder andere. Met die LG panelen gaat je inputlag in 4K HDR ineens naar 68 ms.
Verversingssnelheid ( Refreshrates ) liggen bij Oled juist veel hoger. ( Let wel dit maakt dat het beeld rustiger oogt ) .

Refreshrates moeten niet verward worden met inputlag. Dit is de vertraging van signalen van buitenaf ( bijv gameconsole )

Oled schermen zitten met een inputlag van +- 50 ms aan de hoge kant ja.
(edit: 50 MS was wel op basis van 1080 p gaming )

[Reactie gewijzigd door morten op 22 juli 2024 15:10]

dus als je een film kijkt, dan heb je een inputlag van 50 ms, maar ja, dat boeit natuurlijk niet, het gaat allemaal synchroon / zonder interactie

en als je gamed, dan komt al het beeld ook 50ms later aan dan dat het klaar is vanuit de console? dus als ik naar links wil lopen, loopt ie pas 50 ms naar links? Dus het decoderen gaat traag?
Min of meer ja. Voor film maakt ( kleine ) vertraging in de regel niet uit. Hoewel vroeger de situatie voorkwam dat beeld en geluid niet dezelfde vertraging opliepen .Dan kreeg je dat de 2 niet langer synchroon liepen.

Voor spelletjes is inputlag een groot probleem.
Als je puzzelgames of rpg neemt dan maakt dit niet veel uit, maar ga eens kijken naar online shooters of fighters. Als jij met ( forse ) vertraging zit en je tegenspeler niet, dan is dat niet te doen.
4K HDR zorgt voor een increase van de inputlag. Veel gamers hebben al gevraagd aan LG om te komen met een oplossing. Tot nu toe heeft LG nog niet gereageerd. Sony en Samsung hebben wel een update uitgegeven voordat de One S en de Ps Pro uitkwamen. Deze zitten qua inputlag in de safe zone (onder de 40). De OLED's helaas niet.

Ik heb zelf een Samsung KS serie omdat ik zeer fanatiek gamer ben. Oled wordt mijn volgende scherm maar ik denk dat we nog 1 of 2 generaties moeten wachten totdat deze op goede inputlag waarde zitten als ze HDR weergeven. De Samsung die ik heb is ook nog niet perfect maar dat is meer qua instellingen. Ik moet nog handmatig de backlighting omhoog zetten voor echt HDR in gamemode. Dit doet hij niet zelf. Omdat nog niet alle games HDR zijn mag ik hem ook weer naar beneden zetten als ik non HDR games speel. Als ze dat fixen dan ben ik helemaal tevreden.

Oled ziet er prachtig uit maar heeft voor sommige users nog steeds een downside.
Hier een LG 55 inch 55EG910V OLED 55 inch en uit mijn ervaring is het zeer geschikt voor gamen. OLED zijn zelfs geen respnostijden meer zoals we dit kennen bij de monitors minder dan 0.1ms

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 15:10]

De metingen laten wat anders zien. Je moet een fanatiek gamer zijn om die inputlag te ervaren. Ikzelf merk het meteen, maar kenissen weer niet. Veel mensen kunnen prima gamen met een inputlag van 100ms. Een fanatieke gamer gaat compleet ragen ;)
Ik zou hem niet nemen om dat os Firefox niet verder wordt ontwikkeld. En denk niet dat tv te updaten is naar Google tv? Kortom voor de prijs wil een updaten tot date tv toch?
Firefox OS wordt niet verder ontwikkeld door Mozilla. Zegt niets over de ontwikkeling door Panasonic.
Hang je toch een Chromecast aan.....problem solved!
Het besturingssyteem, Firefox OS, gaat een wat onzekere toekomst tegemoet, omdat Panasonic het vanaf nu geheel zelf zal moeten onderhouden.
Tja, ik heb nog een LG tv uit 2013. Nog geen paar maanden na aanschaf stapte LG over op WebOS. Mijn TV kon niet geupgrade worden volgens LG. Nu bijna 3 jaar later, merk ik niks van features etc die ik mis. De apps op de tv werken nog steeds, de interface is nog steeds vloeiend. Ik verwacht dan ook niet dat, wanneer Panasonic besluit niet met FF door te gaan dat deze TV niet meer doet wat hij zou moeten doen en dat je eigenlijk niet zo veel mist.

Voor mij is een afwezigheid van Android TV een groot pluspunt namelijk. Ik wil niet dat Google mee kijkt, want daar gaat het wel op neer komen. Dan krijg je zogenaamde gepersonaliseerde content als je het smart tv gedeelte opstart....Zit ik niet op te wachten.
die helaas niet zuinig met energie omgaat
En hoe verhoudt dit zich te opzichte van de zuinigere modellen ? Praten we dan over 20 euro op jaar basis qua energie kosten of veel meer ?
Om ervoor te zorgen dat gamers zo min mogelijk last hebben van de inputlag, hebben alle televisies een speciale gamemodus, die zoveel mogelijk onnodige beeldverwerking uitschakelt.
Is dit nog van invloed op HDR ?

Als ik wikipedia mag geloven, dan zorgt HDR ervoor dat zeer donkere en zeer heldere beelden goed worden weergegeven. Maar in game modus worden dus de meeste truukjes om het beeld goed weer te geven, uitgeschakeld. Ik vraag me als gamer dan ook daadwerkelijk af of het voor mij wel nut heeft om een Xbox One S te halen die HDR kan leveren in combinatie met een goede TV die HDR kan weergeven. Is het niet allemaal marketing praat om de consument zoveel mogelijk te verleiden tot aanschaf van iets nieuws. Het klinkt namelijk allemaal wel weer erg leuk, maar is het voor gamers echt nodig ?

Ik zou het namelijk best wel tof vinden als bv Sim en Jurre/Paul een review van de Xbox One S met deze TV doen met de nadruk op het HDR gedeelte en of dit op het gebied van gaming wel echt nut heeft.

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 22 juli 2024 15:10]

Als ik wikipedia mag geloven, dan zorgt HDR ervoor dat zeer donkere en zeer heldere beelden goed worden weergegeven. Maar in game modus worden dus de meeste truukjes om het beeld goed weer te geven, uitgeschakeld. Ik vraag me als gamer dan ook daadwerkelijk af of het voor mij wel nut heeft om een Xbox One S te halen die HDR kan leveren in combinatie met een goede TV die HDR kan weergeven.
Je lijkt hier ervan uit te gaan dat HDR gewoon een truukje is, zoals er wel veel postprocessing gedaan wordt op TVs. HDR is echter een uitbreiding die al in het bronmateriaal zit, met name een grotere range van donker naar helder met ook nog eens een grotere bitdepth zodat zowel in donker als in licht meer detail kan weergegeven worden. Een TV moet gewoon die aparte codering correct interpreteren en ook weergeven (dus ook het paneel moet HDR zijn), ongeacht van welke processing je allemaal uitzet.
Dus het weergeven van HDR beelden (dus de bron) zal ook gewoon in HDR gebeuren, zelfs al gebruik je een Game Mode oid.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 22 juli 2024 15:10]

Je zou toch denken dat hdr niet meer werkt als het uit staat op de tv. Het is toch gewoon een optie van je bron.
Er worden wat mij betreft veel te hoge prijzen gevraagd voor de high end modellen. Duidelijk is het dat de onderkant van de markt een grote vechtmarkt is geworden en de vette winst in het hoge segment moeten worden gezocht. Wat zal de winstmarge zijn op dit model? Ik vind het een enorm hoog bedrag, op deze Panasonic zul je hard gaan afschrijven.

Doe mij maar een top toestel met de beste beeldkwaliteit zonder al smart franjes.
Hopelijk komt in 2017 eindelijk een pure OLED uit. Alleen beeldscherm met tuner. Dat wordt een gigantische hit denk ik zo maar.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 15:10]

Jup, zelfde gevoel wat ik in mijn reactie hierboven al aanhaalde. De marges op deze producten vind ik buiten proportioneel. Niet dat deze bedrijven geen winst mogen maken hoor, daar hoor je mij niet over maar ik wacht liever tot er nieuwe modellen uitkomen om een vorige generatie aan te kunnen schaffen tegen een meer billijke prijs.
Het is een bekende economische wet dat de early adopters (en niet zoals zo vaak geschreven adapters :? ) de hoofdprijs betalen voor een nieuw stuk techniek.

Zodra producten mainstream worden daalt de prijs en de marge per product. Dat kan dan ook omdat er veel grotere volumes worden gehaald en de eerste ontwikkel kosten zijn al door de early adopters betaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.